Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir?

Knidoslu Eudoksos Nedir?

Knidoslu Eudoksos Nedir?, Knidoslu Eudoksos Nerededir?, Knidoslu Eudoksos Hakkında Bilgi?, Knidoslu Eudoksos Analizi? Knidoslu Eudoksos ilgili Knidoslu Eudoksos ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Knidoslu Eudoksos ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Knidoslu Eudoksos Ne Anlama Gelir Knidoslu Eudoksos Anlamı Knidoslu Eudoksos Nedir Knidoslu Eudoksos Ne Anlam Taşır Knidoslu Eudoksos Neye İşarettir Knidoslu Eudoksos Tabiri Knidoslu Eudoksos Yorumu 

Knidoslu Eudoksos Kelimesi

Lütfen Knidoslu Eudoksos Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Knidoslu Eudoksos İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Knidoslu Eudoksos Kelimesinin Anlamı? Knidoslu Eudoksos Ne Demek? ,Knidoslu Eudoksos Ne Demektir? Knidoslu Eudoksos Ne Demektir? Knidoslu Eudoksos Analizi? , Knidoslu Eudoksos Anlamı Nedir?,Knidoslu Eudoksos Ne Demektir? , Knidoslu Eudoksos Açıklaması Nedir? ,Knidoslu Eudoksos Cevabı Nedir?,Knidoslu Eudoksos Kelimesinin Anlamı?,Knidoslu Eudoksos Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Knidoslu Eudoksos Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Knidoslu Eudoksos Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Knidoslu Eudoksos Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Knidoslu Eudoksos Kelimesinin Anlamı Nedir? Knidoslu Eudoksos Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Knidoslu Eudoksos Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Knidoslu Eudoksos Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Knidoslu Eudoksos - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Knidoslu Eudoksos

Knidoslu Eudoksos Nedir? Knidoslu Eudoksos Ne demek? , Knidoslu Eudoksos Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Knidoslu Eudoksos Kelimesinin Anlamı? Knidoslu Eudoksos Ne Demek? Knidoslu Eudoksos Ne Demektir? ,Knidoslu Eudoksos Analizi? Knidoslu Eudoksos Anlamı Nedir? Knidoslu Eudoksos Ne Demektir?, Knidoslu Eudoksos Açıklaması Nedir? , Knidoslu Eudoksos Cevabı Nedir? , Knidoslu Eudoksos Kelimesinin Anlamı?






Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir?

Knidoslu Ödoksus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Knidoslu Eudoksos sayfasından yönlendirildi)
Knidoslu Eudoxus
(Ödoksus)
Doğumy. MÖ 400[1]
Knidos, Küçük Asya
Ölümy. MÖ 350[1]
Knidos, Küçük Asya
Tanınma nedeniEudoxus eğrisi (Kampyle of Eudoxus)
Ortak merkezli küreler kuramı
Kariyeri
Dalı

Knidos'lu Eudoxus veya Knidoslu Ödoksus (/ˈjuːdəksəs/; GrekçeΕὔδοξος ὁ Κνίδιος; Eúdoxos ho Knídios y. 408 – y. MÖ 355[1][2]) antik bir Yunan astronomu, matematikçi, bilim insanı ve Archytas ile Platon'un öğrencisiydi. Hipparchus'un Aratus'un astronomi üzerine şiiriyle ilgili yorumunda bazı parçalar korunsa da tüm eserleri kaybolmuştur.[3] Bithynialı Theodosius tarafından yazılan Sphaerics, Eudoxus'un bir çalışmasına dayanabilir.

Takımyıldızların tanımlanmasına katkıda bulundu Ve böylece Yunan dünyasında gözlemsel astronominin gelişmesine ve ilk gelişmiş, geometrik gök hareket modelini kurdu. Coğrafya üzerine yazılar yazdı ve Platon Akademisi'nde felsefi tartışmalara katkıda bulundu. Yazılarının hiçbiri hayatta kalmasa da, katkıları Antik Çağ'daki birçok tartışmadan bilinmektedir.

Aristoteles, Eudoksos’un metafizik ve etik hakkındaki görüşlerini korumuştur. Platon'dan farklı olarak, Eudoksos formların algılanabilir şeyler olduğunu iddia etti. Ayrıca, iyiliği her şeyin amaçladığı, zevke ulaşmayı hedefleyen şey olarak tanımladı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Eudoxus, günümüz Türkiye'sinin güneybatı kıyısında bir şehir olan Cnidus'ta (bazen Knidos olarak da söylenir) doğdu ve öldü. Eudoxus'un doğum ve ölüm yılları tam olarak bilinmemektedir, ancak aralık yaklaşık y. 408 – y. MÖ 355,[1][2] veya y. 390 – y. MÖ 337 olabilir. Adı Eudoxus "onurlu [honored]" veya "iyi şöhretli [of good repute]" anlamına gelir (εὔδοξος, eu "iyi [good]" ve doxa’dan "fikir [opinion], inanç [belief], şöhret [fame]"). Latince adı Benedictus'a benzer.

Eudoxus'un babası Cnidus'lu Aeschines geceleri yıldızları izlemeyi severdi. Eudoxus, matematik öğrendiği Archytas ile çalışmak için önce Tarentum'a gitti. İtalya'dayken Eudoxus, Philiston ile tıp eğitimi aldığı Sicilya'yı ziyaret etti.

23 yaşında, (Diogenes Laërtius'a göre) bazılarının sevgilisi olduğuna inandığı[4] doktor Theomedon ile Sokrates'in takipçileriyle çalışmak için Atina'ya gitti. Sonunda birkaç ay boyunca Platon ve diğer filozofların derslerine katıldı, ancak bir anlaşmazlık nedeniyle araları açıldı. Eudoxus oldukça fakirdi ve sadece Pire'de bir daire alabiliyordu. Platon'un derslerine katılmak için her gün geliş ve dönüşte 7 mil (11 km) yürüdü. Yoksulluğundan dolayı arkadaşları onu astronomi ve matematik çalışmalarını sürdürmesi için Mısır'ın Heliopolis kentine gönderecek kadar para topladılar. 16 ay orada yaşadı. Mısır'dan kuzeye, Marmara Denizi'nin güney kıyısındaki Propontis'te bulunan Kyzikos'a gitti. Güneye, Mausolus'un sarayına gitti. Seyahatleri sırasında birçok öğrenciyi bir araya getirdi.

MÖ 368 civarında Eudoxus öğrencileriyle Atina'ya döndü. Bazı kaynaklara göre, 367 civarında, Platon'un Syracuse döneminde Akademi başkanlığını üstlendi ve Aristo'ya öğretmenlik yaptı.[kaynak belirtilmeli] Sonunda, şehir meclisinde görev yaptığı memleketi Knidos'a geri döndü. Burada yasa koyucu oldu ve araştırmasını 53 yaşında ölene kadar sürdürdü. Menaechmus ve Callippus dahil olmak üzere Eudoksos'un takipçileri hem Atina'da hem de Kyzikos'ta gelişti. Cnidus'tayken bir gözlemevi inşa etti ve teoloji, astronomi ve meteoroloji üzerine yazmaya ve ders vermeye devam etti. Bir oğlu Aristagoras ve üç kızı Actis, Philtis ve Delphis vardı.

Matematiksel astronomide ünü, eş merkezli kürelerin ortaya çıkması ve gezegenlerin hareketini anlamaya yaptığı erken katkılardan kaynaklanmaktadır.

Oranlar üzerine yaptığı çalışma, gerçel sayılar hakkında fikir verir; sadece tam sayıların ve hatta rasyonel sayıların değil, sürekli büyüklüklerin titiz bir şekilde ele alınmasını sağlar. 16. yüzyılda Tartaglia ve diğerleri tarafından yeniden canlandırıldığında, bilimde nicel çalışmanın temeli haline geldi ve Richard Dedekind'in çalışmalarına ilham verdi.[5]

Mars ve Ay'daki kraterler onun adına verilmiştir. Bir cebirsel eğri olan (Eudoxus eğrisi [Kampyle of Eudoxus]) de adını ondan almıştır.

Eudoksos, Arşimet'ten önceki en yenilikçi Yunan matematikçisidir. Çalışmaları, Öklid'in Unsurları'ndaki en ileri tartışmaların temelini oluşturuyor ve Arşimet'in hacim ve yüzey çalışmalarına zemin hazırlıyor. Oranlar teorisi, tamamen eklemlenmiş ilk büyüklük teorisidir. Çoğu gök bilimci, MÖ 2. yüzyılın ortalarında astronomik görüşlerini terk etmiş gibi görünse de, merkezdeki her göksel hareketin merkezdeki tekdüze ve dairesel olması ilkesi 17. yüzyıl gök bilimcisi Johannes Kepler'e kadar devam etti. Batlamyus'un bu prensibi (üniform hareketin merkezini hareket çemberinin merkezinden farklı kıldığı yerde) değiştirmesinden duyulan memnuniyetsizlik, Nicolaus Copernicus (1473–1543) dahil olmak üzere birçok Orta Çağ ve Rönesans astronomunu motive etti.

Bilimsel çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Matematik[değiştir | kaynağı değiştir]

Eudoxus, bazıları tarafından klasik Yunan matematikçilerinin en büyüğü olarak kabul edilir ve tüm Antik Çağ'da sadece Arşimet'ten sonra ikinci sırada yer alır.[6] Eudoxus, muhtemelen Öklid'in Elementler V. kitabının çoğunun kaynağıydı.[7] Antiphon'un, sonraki yüzyılda Arşimet tarafından ustaca bir şekilde kullanılan integral hesabın bir öncüsü olan tükenme yöntemini titizlikle geliştirdi. Yöntemi uygularken, Eudoxus aşağıdaki gibi matematiksel ifadeleri kanıtladı:[8]

Eudoxus, çizgiler, açılar, alanlar ve hacimler gibi sürekli geometrik varlıkları tanımlamak ve bunlarla çalışmak için ölçülmemiş matematiksel büyüklük fikrini ortaya attı, böylece irrasyonel sayıların kullanımından kaçındı. Bunu yaparken, Pisagor'un sayı ve aritmetik üzerindeki vurgusunu tersine çevirdi ve bunun yerine katı matematiğin temeli olarak geometrik kavramlara odaklandı. Eudoxus'un öğretmeni Archytas gibi bazı Pisagorcular sadece aritmetiğin ispatlara temel oluşturabileceğine inanıyordu. Ölçülemez miktarları anlama ve bunlarla çalışma ihtiyacının neden olduğu Eudoxus, açık aksiyomlar temelinde matematiğin ilk tümdengelimli düzeni olabilecek şeyi kurdu. Eudoxus'un odak noktasındaki değişiklik, matematikte iki bin yıl süren bir bölünmeyi tetikledi. Pratik sorunlarla ilgilenmeyen bir Yunan entelektüel yaklaşımı ile birlikte, aritmetik ve cebirdeki tekniklerin gelişiminde önemli bir gerileme yaşandı.[8]

Pisagorcular, bir karenin köşegeninin karenin kenarlarıyla ortak bir ölçü birimine sahip olmadığını keşfetmişlerdi; bu, 2'nin karekökünün iki tam sayının oranı olarak ifade edilemeyeceğinin ünlü keşfidir. Bu keşif, tam sayıların ve rasyonel kesirlerin ötesinde ölçülemez büyüklüklerin varlığını müjdelemişti, ancak aynı zamanda bir bütün olarak geometride ölçüm ve hesaplamalar fikrini de sorguladı. Örneğin, Öklid, Pisagor teoreminin (Elementler I.47) ayrıntılı bir ispatını, alanların toplamasını kullanarak ve ancak çok daha sonra (Elementler VI.31), doğru parçalarının oranlarına dayanan benzer üçgenlerden daha basit bir kanıt sağlar.

Antik Yunan matematikçiler bugün yaptığımız gibi miktarlar ve denklemlerle hesaplama yapmadılar, bunun yerine nicelikler arasındaki ilişkiyi ifade etmek için orantıları kullandılar. Dolayısıyla, bugün düşündüğümüz gibi, iki benzer büyüklüğün oranı sadece sayısal bir değer değildi; iki benzer niceliğin oranı, aralarındaki ilkel bir ilişkiydi.

Eudoxus, iki oran arasındaki eşitliğin anlamı için şaşırtıcı bir tanım sağlayarak orantılılıkların kullanımına olan güveni yeniden sağladı. Bu oran tanımı, Öklid'in Elementler'inin V. kitabı'nın konusunu oluşturur.

Öklid'in V. kitabının 5. tanımında şunu okuyoruz:

Büyüklükleri aynı oranda olduğunda, birinci ile üçüncüden alınan eş çarpanlar ne olursa olsun ve ikinci ile dördüncünün eş çarpanları ne olursa olsun, eski eş çarpanlar aynı şekilde artar, benzer sırayla alınan ikinci eş çarpanlar benzer olurlar, veya benzer şekilde azalırlar.

Modern zaman gösterimini kullanılarak bu, aşağıdaki gibi açıklığa kavuşturulur. Dört miktar alırsak: , , ve , o zaman birinci ve ikincinin bir oranı olur ; benzer şekilde üçüncü ve dördüncü de gibi bir orana sahiptir.

Şimdi olduğunu söylersek Aşağıdakileri yaparız: Herhangi iki rastgele tam sayı için, ve , birinci ve üçüncünün ve eş çarpanlarını oluştururuz; benzer şekilde ikinci ve dördüncü ve eş çarpanlarını oluşturur.

Eğer olursa, o zaman 'ye de sahip olmamız gerekir. Eğer olursa, o zaman 'ye de sahip olmamız gerekir. Son olarak, eğer olursa, o zaman 'ye de sahip olmamız gerekir.

Tanımın benzer miktarlar ve ile benzer miktarlar ve 'yi karşılaştırmaya bağlı olduğuna ve bu miktarları ölçmek için ortak bir birimin varlığına bağlı olmadığına dikkat edin.

Tanımın karmaşıklığı, ilgili derin kavramsal ve metodolojik yeniliği yansıtır. Öklid'in paralelliklerle ilgili meşhur beşinci postülatını akla getiriyor ki bu tanım, ifadeleri açısından diğer postülalardan daha kapsamlı ve karmaşıktır.

Eudox'un orantılılık tanımı, modern limit ve sürekliliğin epsilon-delta tanımlarında olduğu gibi, sonsuz ve sonsuz küçük olanı kullanmak için "her bir ... için" niceleyiciyi kullanır.

Ek olarak, Öklid'in V. kitabının 4. tanımı olarak belirtilen Arşimet özelliği, aslında Arşimet'e değil, Eudoxus'a aittir.[9]

Eudoksos'un tükenme yöntemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eudoksos, bir piramidin hacmini, hacmini “tüketen” art arda daha küçük prizmalar ile hesapladı.

Eudoksos da muhtemelen bir daire içine yazılan normal bir beşgenin yan ve diyagonal oranlarının, Çemberin çapı Atina'daki Theaetetus'un sınıflarına girmez (MÖ 417-369). Cyrene Eratosthenes'e göre (MÖ 276-194), Eudoksos ayrıca küpü ikiye katlama sorununa, yani belirli bir küpün iki katı hacminde bir küpün inşasına bir çözüm kattı.

Astronomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik Yunanistan'da astronomi, matematiğin bir dalıdır; gök bilimciler göksel hareketlerin görünümünü taklit edebilecek geometrik modeller yaratmaya çalıştılar. Eudoxus'un astronomik çalışmasını ayrı bir kategori olarak tanımlamak bu nedenle modern bir kolaylıktır. Eudoxus'un günümüze ulaşan astronomik metinlerinden bazıları şunlardır:

  • Güneşin kaybolması (Disappearances of the Sun), muhtemelen tutulmalarda
  • Oktaeteris (Ὀκταετηρίς), takvimin sekiz yıllık Ay-Güneş-Venüs döngüsü üzerine
  • Phaenomena (Φαινόμενα) ve Entropon (Ἔντροπον), küresel astronomi üzerine, muhtemelen Eudoxus tarafından Mısır ve Knidus'ta yapılan gözlemlere dayanmaktadır.
  • Hızlar Üzerine (On Speeds), gezegen hareketlerinde

Phaenomena’nın içeriği hakkında oldukça iyi bilgilendirildik, çünkü Eudoxus'un düz yazı metni Aratus'un aynı adlı bir şiirinin temelini oluşturuyordu. Hipparchus, Aratus üzerine yaptığı yorumda Eudoxus'un metninden alıntı yaptı.

İki eserde, Phaenomena ve Mirror, Eudoksos, takımyıldızları şematik olarak, sabit yıldızların fazlarını (görünür oldukları tarihler) ve farklı fazlarla ilişkili hava durumunu açıkladı. Aratos'un bir şiiri (MÖ 315-245 civarı) ve gökbilimci Hipparchus'un (MÖ 100 civarı) şiiri hakkındaki yorumlarıyla, bu eserler antik dönemde kalıcı bir etkiye sahipti. Eudoksos ayrıca Güneş, Ay ve Dünya'nın boyutlarını da tartıştı. Sekiz yıllık bir döngü takvimi (Oktaëteris) yapmış olabilir.

Eudoksos ayrıca parçalarının hayatta kaldığı bir etnografik eser (Dünyanın Devresi) yazdı. Eudoksos'un göksel kürenin bir bölünmesine göre küresel Dünya'yı da bilinen altı bölüme (kuzey ve güney tropikal, ılıman ve kutup bölgeleri) böldüğü düşünülebilir.

Eudoxus'a ait gezegen modelleri[değiştir | kaynağı değiştir]

On Speeds’in içeriğiyle ilgili genel bir fikir, Aristoteles'in Metafizik XII, 8'den ve Cilicia'lı Simplicius'un (MS 6. yüzyıl) De caelo adlı eserinde Aristoteles'in bir başka eseri üzerine yaptığı yorumdan elde edilebilir. Simplicius tarafından aktarılan bir hikayeye göre Platon, Yunan gökbilimciler için bir soru sordu: "Gezegenlerin görünen hareketleri hangi tek tip ve düzenli hareketler varsayımıyla açıklanabilir?" (Lloyd 1970, s. 84). Platon, gezegenlerin görünüşte kaotik gezinme hareketlerinin, küresel bir Dünya üzerinde merkezlenmiş tekdüze dairesel hareketlerin kombinasyonları ile açıklanabileceğini öne sürdü; bu, görünüşe göre MÖ 4. yüzyılda yeni bir fikirdi.

Eudoxan modelinin çoğu modern rekonstrüksiyonunda, Ay'a üç küre atanmıştır:

  • En dıştaki kısım 24 saatte bir batıya doğru dönerek yükselmeyi ve batmayı açıklar.
  • İkincisi ayda bir kez doğuya doğru döner ve Ay'ın burçlar boyunca aylık hareketini açıklar.
  • Üçüncüsü de bir ayda devrimini tamamlar, ancak ekseni biraz farklı bir açıyla eğilir ve enlemdeki hareketi (ekliptikten sapma) ve ay düğümlerinin hareketini açıklar.

Güneş'e ayrıca üç küre atanmıştır. İkincisi, bir ay yerine bir yılda hareketini tamamlar. Üçüncü bir kürenin dahil edilmesi, Eudoxus'un hatalı olarak Güneş'in enlemde hareket ettiğine inandığı anlamına gelir.

Eudoxus'un geriye dönük gezegen hareketi modelini gösteren animasyon. Onun modelinin en içteki iki eş merkezli (homosentrik) küresi burada halkalar olarak temsil edilir, her biri aynı periyotta, ancak zıt yönlerde dönerek gezegeni sekiz şeklindeki bir eğri veya su aygırı boyunca hareket ettirir.
Eudoxus'un gezegen hareketi modeli. Eş merkezli kürelerinin her biri, burada gösterilen eksende dönen bir halka olarak temsil edilmektedir. En dıştaki (sarı) küre günde bir kez döner; ikincisi (mavi) gezegenin burçtaki hareketini tanımlar; üçüncü (yeşil) ve dördüncü (kırmızı) birlikte, geriye dönük hareketi açıklamak için gezegeni sekiz şeklindeki bir eğri (veya hippopede) boyunca hareket ettirir.

Görünür beş gezegenin (Venüs, Merkür, Mars, Jüpiter ve Satürn) her birine dört küre atanır:

  • En dıştaki günlük hareketi açıklar.
  • İkincisi, gezegenin burçtaki hareketini açıklar.
  • Üçüncü ve dördüncü birlikte, bir gezegen yavaşlar göründüğünde, zodyak boyunca hareketini kısaca tersine çevirdiğinde gerilemeyi açıklar. Eudoxus, iki kürenin eksenlerini birbirine göre eğerek ve bunları zıt yönlerde ancak eşit periyotlarla döndürerek, iç küre üzerinde sekiz şeklindeki bir şekli veya hipopeti izleyen bir nokta yapabilirdi.

Eudoxus'a ait sisteminin önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

4. yüzyılın Yunan gök bilimcisi Callippus, Eudoxus'un orijinal 27 küreli sistemine yedi küre daha ekledi (gezegensel kürelere ek olarak, Eudoxus sabit yıldızlar için bir küre içeriyordu). Aristoteles her iki sistemi de tanımladı, ancak dış kümenin hareketlerini iptal etmek için her küre kümesi arasına "yuvarlanan" küreler eklemekte ısrar etti. Aristoteles, sistemin fiziksel doğasıyla ilgileniyordu; silindirler olmadan, dış hareketler iç gezegenlere aktarılacaktır.

Eudoxian sistemindeki büyük bir kusur, gezegenlerin parlaklığındaki değişiklikleri Dünya'dan görüldüğü gibi açıklayamamasıdır. Küreler eşmerkezli olduğundan, gezegenler her zaman Dünya'dan aynı mesafede kalacaktır. Bu soruna Pitane'li Autolycus tarafından Antik Çağ'da işaret edilmiştir. Gök bilimciler, bir gezegenin mesafesini değiştirmesine neden olan yörünge ve epicycle'ı tanıtarak yanıt verdi. Bununla birlikte, Eudoxus'un astronomi ve özellikle Yunan astronomisi için önemi büyüktür.

Etik[değiştir | kaynağı değiştir]

Nicomachean Ethics adlı eserinde[10] Aristoteles, Eudoxus'a hedonizm lehine bir argüman atfeder -yani, zevk, aktivitenin çabaladığı nihai iyiliktir. Aristoteles'e göre, Eudoxus bu pozisyon için şu argümanları ileri sürer:

  1. Mantıklı ve mantıksız her şey zevki hedefler; şeyler, iyi olduğuna inandıkları şeyi hedefler; Temel iyiliğin ne olduğuna dair iyi bir gösterge, çoğu şeyin hedeflediği şey olacaktır.
  2. Benzer şekilde, hazzın zıttı -acı- evrensel olarak önlenir ve bu da hazzın evrensel olarak iyi kabul edildiği fikrine ek destek sağlar.
  3. İnsanlar zevki başka bir şeyin aracı olarak değil, kendi başına bir amaç olarak ararlar.
  4. Aklınıza gelebilecek başka herhangi bir iyilik, ona zevk eklenseydi daha iyi olurdu ve iyilik ancak iyilikle artırılabilir.
  5. İyi olan her şey arasında mutluluk övülmemeye özgüdür, bu da onun taçlandıran iyilik olduğunu gösterebilir.[11]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Blackburn, Simon (2008). The Oxford Dictionary of Philosophy (2. revize bas.). Oxford: Oxford University Press. ISBN 9780199541430. 12 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2020. 
  2. ^ a b O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F., "Knidoslu Ödoksus", MacTutor Matematik Tarihi arşivi 
  3. ^ Lasserre, François (1966) Die Fragmente des Eudoxos von Knidos (de Gruyter: Berlin)
  4. ^ Diogenes Laertius; VIII.87
  5. ^ Milenko Nikolić (2012) "The ancient idea of real number in Eudoxus' theory of ratios", page 226, and "The analogy between Eudoxus' theory of ratios and Dedekind's theory of cut", page 238 in For Jan Struik, Cohen-Stachel-Wartofsky editors, Springer books
  6. ^ Calinger, Ronald (1982). Classics of Mathematics. Oak Park, Illinois: Moore Publishing Company, Inc. s. 75. ISBN 0-935610-13-8. 
  7. ^ Ball 1908, s. 54.
  8. ^ a b Morris Kline (1972). Mathematical Thought from Ancient to Modern Times. Oxford University Press. ss. 48-50. ASIN B01FEKKDUC. ISBN 9780195012170. 
  9. ^ Knopp, Konrad (1951). Theory and Application of Infinite Series (İngilizce) (2 bas.). Londra & Glasgow: Blackie & Son, Ltd. s. 7. 
  10. ^ Büyük ölçüde 10. kitapta.
  11. ^ Bu özel argüman 1. kitapta referans olarak verilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Nedir? :Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? ile ilgili Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Ne Demektir? Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Açıklaması Nedir? Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Cevabı Nedir? Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Açıklaması? :Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Gerçek mi? :Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? ile ilgili Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Hakkında? :Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? ile ilgili Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? burada bulabilirsiniz. Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Knidoslu Eudoksos nedir?, Knidoslu Eudoksos anlamı nedir?, Knidoslu Eudoksos ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Herrenberg, Boncuk, Wikimedia hareketi, NGC 5076, Konak (biyoloji), Muhammed Hasanov, Steatoda spina, Ulusal Azınlıkların Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşmesi, Psychotria acuminatissima, Mollahacı, Kocasinan, 1995 World Grand Prix, Panzerjäger I, Komedi Dizilerinde En İyi Kadın Oyuncu Emmy Ödülü, Kan kültürü, Cervinara, Castelletto Merli, Kamil Stoch, Devlet Güvenlik Mahkemeleri, Altunî, Orange Is the New Black, Centrogeniidae, Sinop Havalimanı, Yungipicus maculatus, Ana (roman, Maksim Gorki), Paşalimanı, Arnavutluk, Tiago Splitter, Dan Yeoryadis, Andy Najar, Dom Juan, Myanmardaki Yahudilerin tarihi, Turks and Caicos Islands, Abbots Leigh, Asthall, Buckcherry, 26 Haziran, Arda Kurtulan, 2008 Türkiye adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçları, Orhan Çakırlar, Homers Odyssey, Aya aslında gidilmediği iddiası, Kotel, Crustacea, Come Ye Blessed, Chance the Rapper, Aloe perryi, Bombay İsyanı, Taylor Spreitler, Japon Sosyal Demokrat Parti, Hindistan ekonomisi, Kristen Bell, Maynard James Keenan, Eğribel, Çaybaşı, Prenses Koruma Programı, Bombardıman uçağı, Amaurornis, 1968 İspanya Bisiklet Turu, Türkçe dil bilgisi, NGC 1425, Gandosso, Otiothops, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri Özel Kara Birlikleri, Villamar, Darko Kovačević, Česká televize, Pyrrhon, E. Allen Emerson, Catch Me If You Can, Garlasco, Leon Czolgosz, Bombalı araç, Eddie Johnson, Tercan, Vinnie Paul, Yanal koital pozisyonu, Bạc Liêu, Rurikidler, Seyid Cafer Ahmed, Ortacesus, Herpolitha, Villarreal, Nanking Anlaşması, Gazel tazısı, Rai Gulp, Bartında 2011 Türkiye genel seçimleri, Castra, Hlučín, İTunes Radyo, Mlada Bosna, Pınarbaşı Tren İstasyonu, Al Wasl FC, Bilişselcilik (etik), En İyi Erkek Oyuncu MTV Film Ödülü, İnvertör, Güney Lübnan Ordusu, Sagan Tosu, Scabior, Nürnberg Mahkemesi, Çeşmealtı, Biga, Kuzey Doğu İngiltere, Açe Sultanlığı,
Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?,