Martin Heidegger nedir

Martin Heidegger nedir Nedir?

Martin Heidegger nedir Nedir?, Martin Heidegger nedir Nerededir?, Martin Heidegger nedir Hakkında Bilgi?, Martin Heidegger nedir Analizi? Martin Heidegger nedir ilgili Martin Heidegger nedir ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Martin Heidegger nedir ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Martin Heidegger nedir Ne Anlama Gelir Martin Heidegger nedir Anlamı Martin Heidegger nedir Nedir Martin Heidegger nedir Ne Anlam Taşır Martin Heidegger nedir Neye İşarettir Martin Heidegger nedir Tabiri Martin Heidegger nedir Yorumu 

Martin Heidegger nedir Kelimesi

Lütfen Martin Heidegger nedir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Martin Heidegger nedir İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Martin Heidegger nedir Kelimesinin Anlamı? Martin Heidegger nedir Ne Demek? ,Martin Heidegger nedir Ne Demektir? Martin Heidegger nedir Ne Demektir? Martin Heidegger nedir Analizi? , Martin Heidegger nedir Anlamı Nedir?,Martin Heidegger nedir Ne Demektir? , Martin Heidegger nedir Açıklaması Nedir? ,Martin Heidegger nedir Cevabı Nedir?,Martin Heidegger nedir Kelimesinin Anlamı?,Martin Heidegger nedir Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Martin Heidegger nedir Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Martin Heidegger nedir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Martin Heidegger nedir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Martin Heidegger nedir Kelimesinin Anlamı Nedir? Martin Heidegger nedir Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Martin Heidegger nedir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Martin Heidegger nedir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Martin Heidegger nedir - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Martin Heidegger nedir

Martin Heidegger nedir Nedir? Martin Heidegger nedir Ne demek? , Martin Heidegger nedir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Martin Heidegger nedir Kelimesinin Anlamı? Martin Heidegger nedir Ne Demek? Martin Heidegger nedir Ne Demektir? ,Martin Heidegger nedir Analizi? Martin Heidegger nedir Anlamı Nedir? Martin Heidegger nedir Ne Demektir?, Martin Heidegger nedir Açıklaması Nedir? , Martin Heidegger nedir Cevabı Nedir? , Martin Heidegger nedir Kelimesinin Anlamı?






Martin Heidegger nedir

Martin Heidegger

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Martin Heidegger
1960'ta Heidegger
Doğum26 Eylül 1889(1889-09-26)
Baden, Alman İmparatorluğu
Ölüm26 Mayıs 1976 (86 yaşında)
Freiburg im Breisgau, Batı Almanya
MilliyetAlman
Kariyeri
DalıBatı Felsefesi, 20. Yüzyıl Felsefesi (Fenomenoloji, Yorumsamacılık, Varoluşçuluk ekolünden gelerek, Varlık, Ontoloji, Epistemoloji, Dil, Teknoloji ile ilgilenmiş ve Dasein, Varoluş, Dil konularında katkılar yapmıştır.)
EtkilendikleriÖn-Sokratikler,Platon,Aristoteles, Kant, F.W.J.Schelling, Hegel, Kierkegaard, Friedrich Nietzsche, Dilthey, Edmund Husserl
EtkiledikleriJean-Paul Sartre, Jacques Derrida, Maurice Merleau-Ponty, Michel Foucault, Hans-Georg Gadamer, Hannah Arendt
İmza

Martin Heidegger (26 Eylül 1889 - 26 Mayıs 1976), varoluşçu felsefenin isimlerinden biri olarak bilinen Alman filozof.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Meßkirch'deki Mesmerhaus, Heidegger'in büyüdüğü yer
Meßkirch'de Martin Heidegger'in mezarı

26 Eylül 1889'da Baden eyaletinde doğdu. Çocukluğundan itibaren dine ve felsefeye eğilimli biri olarak yetişti. Felsefi çalışmalarıyla olduğu kadar, yaşamı ve çeşitli dönemlerde sergilediği politik tutumlarıyla da tartışma konusu oldu. Felsefi yetkinliği ve önemi yadsınamazken politik konumları dolayısıyla sürekli sorunlu bir ilişkinin taşıyıcısı oldu ve bu durum çoğu zaman felsefi çalışmalarının tam olarak değerlendirilmesini gölgeledi.

Freiburg Üniversitesi'nde Katolik ilahiyatı ve Hristiyan felsefesi okudu ve 1914 yılında ilk çalışması ve doktora tezi, "Psikolojide Yargı Kuramı" ile dikkat çekmeye başladı. 1923'te Marburg Üniversitesi'nde profesör oldu. 1927 yılında "Varlık ve Zaman" yayımlandı ve yayımlanışından itibaren yalnızca varoluşçu felsefe açısından değil, 20.yüzyıldaki bir bütün felsefe tartışmaları bağlamında bir şekilde etkili oldu. Heidegger burada, bütün bir Batı Felsefesi geleneğini metafizik olmakla eleştirdi, ki sonrasında postmodern felsefe bu argümanı başka düzlemelerde yeniden değerlendirecektir.

1933 yılından itibaren Nazilerin iktidara gelmesiyle birlikte Heidegger Nazi Partisi'ne katıldı. Bu dönemde Freiburg Üniversitesi'nde rektör oldu. Heidegger'in bu dönem boyunca izlediği politika her zaman tartışma konusu olmuş ve onun çalışmalarının değerlendirilmesine gölgeler düşürmüştür. Nazilere katıldığı gerekçesiyle 1945'te üniversiteden uzaklaştırıldı ama sonra 1952'de yeniden üniversiteye dönebildi. Daha sonra yanlış yaptığını söylemesi de üzerine düşen gölgelerin sona ermesini sağlamamıştır, ancak bununla birlikte onun teorik çalışmalarının değeri her zaman kendini buna rağmen korumuş ve felsefe açısından önemli yerini muhafaza etmiştir.

Felsefesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Heidegger'in felsefi çalışmalarında hocası Edmund Husserl'in ve fenomenoloji felsefesinin etkileri açıkça görülür. Buna bağlı olarak felsefe-dışı sayılan pek çok kavramı felsefeye taşıdı ve varoluşçu felsefecilerde (örneğin Kierkegaard'ın korku, umutsuzluk, kaygı vb. kavramlarla yaptığı gibi) görülen tarzda analizlere yöneldi ve bunları derinleştirdi. Kaygı, sıkıntı, merak, ölüm, korku gibi terimleri felsefe düzlemine taşıdı. Fenomenolojiyi Varlık sorunu bağlamında yeniden yorumladı ve kullandı. Heidegger'in Husserl etkisi ile kendine özgü bir egzistansiyel analitik oluşturduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan Heidegger, kendi felsefesinin Sartre tarafından yanlış anlaşıldığını ve varoluşçuluğun düşüncesini açıklamak için doğru bir terim olmadığını belirtmiştir, bundan dolayı onun felsefesini tanımlamak için varoluşçuluk yetersizdir.

Heidegger'ın düşüncesine göre, dasein, kendisini anlamlandıran ve mesele eden bir varlıktır, buna, hep benimkilik der [1]. Dasein bu dünyaya fırlatılmıştır. Fırlatılmış olması şundandır: insan, dünyada olmayı kendisi seçmez, kendisini bulunduğu şartların içinde bulur [2], o, kendisini hergünkülükte kaybetmiştir ve bulmak zorundadır, buna düşmüşlük der.[3], aynı zamanda, kendisini anlamlandırması, onun faktisitesidir.

Ona göre, Dasein, bir fırlatılmış olarak kendisini, başkalarından hareketle, hep belirli bir dünyada ve bir çevrede anlayabilir, buna dünya-içinde-varolma demiştir, Dasein ismi (orada-varlık) buradan gelir: o hep bir bağlamda varolan olarak oradadır.[4] O, kendini öncelikle ve çoğunlukla ilgilendiklerinden hareketle anlar.[5]

Ona göre, Dasein'in başka bir karakteristiği de ölüme doğru varlık olmasıdır. Ona göre, Dasein'a, var olduğu müddetçe hep bir henüz-olmamışlık aittir ve bu bütün-olmama, ölümle birlikte sonlanır.[6] Ölüm, Dasein'ın kendi varoluşuna dair en uç olanağıdır ve bu, Dasein'ın kendi öz varoluşunu sahih olarak açımlar, işte buna, ön koşma demiştir. Yani, ölüm olanağı, bizi kendi öz varoluşumuzla yüzleştirir ve hergünkülükten çıkarır.[7]

Heidegger ayrıca, genel anlamda söylenecek olursa, teknik'in gelişimiyle birlikte şekillenen dünyanın eleştirisini yapmaya yönelmiştir ve modern dünyada buna karşı düşüncenin görevlerini belirlemeye çalışmıştır. "Varlık sorusu", onun tüm felsefi çalışmalarının özü ve özetidir. Bu çalışma varlık'ın unutulmuşluğuna yapılan bir itirazla başlar ve devam eder. Kant, Hegel ve Husserl'den etkilendiğini belirtmenin yanı sıra, Nietzsche ile girdiği eleştirel ilişkinin de belirtilmesi gerekir. Heidegger, yapısalcılığa benzer ama başka bağlamlarda Dil konusunu felsefeye temel bir kategori olarak sokmuştur. Onun bütün felsefi kategorileri dil dolayımıyla işlerlik kazanır.

"Dil Varlık'ın evidir", der Heidegger.

Sartre ve Camus başta olmak üzere varoluşçu felsefeciler ve ayrıca yapısalcılık ve varlık felsefesi gibi diğer felsefe akımları da çalışmalarında onunla açık ya da örtük diyalog halinde olmuşlardır. Daha sonra çalışmaları, özellikle dil dolayımlı analizleri ve felsefenin metafizik olarak eleştirisi mantığı, postmodern felsefenin gelişiminde önemli köşe taşları olacaktır.

Türkçede olan kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Varlık ve Zaman, M.Heidegger, çev. Kaan H. Ökten, Agora Kitaplığı.
  2. Zaman ve Varlık Üzerine, M.Heidegger, A Yayınları.
  3. Nedir Bu Felsefe?, M.Heidegger, Sosyal Yayınları.
  4. Hümanizmin Özü, M.Heidegger, İz Yayınları.
  5. Metafizik Nedir?, M.heidegger, Kaknüs Yayınları
  6. Tekniğe İlişkin Soruşturma, M.Heidegger, Paradigma Yayınları
  7. Bilim Üzerine Iki Ders, M.Heidegger, Paradigma Yayınları
  8. Zaman Kavramı, Der Begriff der Zeit, M. Heidegger, (Çev.,S.Babür), İmge Kitabevi Yayınları.
  9. Nietzsche'nin Tanrı Öldü Sözü ve Dünya Resimleri Çağı, M.Heidegger, Asa Kitabevi.
  10. Sanat Eserinin Kökeni, M.Heidegger, (Çev: Fatih Tepebaşlı), DeKi Basım Yayım Ltd. Şti.
  11. Teknik ve Dönüş-Özdeşlik ve Ayrım, Çevirmen: Necati Aça, Pharmakon Kitap Yayınları
  12. Olmaya Bırakılmış, Çevirmen: Mesut Keskin, Avesta Yayınları
  13. Metafiziğe Giriş, Çevirmen: Mesut Keskin, Avesta Yayınları
  14. Hümanizm Üzerine, Çevirmen: Yusuf Örnek, Türkiye Felsefe Kurumu
  15. Hegel'in Tinin Fenomenolojisi, Çevirmen: Kaan H. Ökten, Alfa Yayınları
  16. Kant ve Metafizik Problemi, Çevirmen: Kaan H. Ökten, Alfa Yayınları

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Heidegger'e Giriş, Kaan H. Ökten, Agora Kitaplığı.
  2. Varlık ve Zaman Kılavuzu, Kaan H. Ökten, Agora Kitaplığı.
  3. Heidegger Kitabı, Kaan H. Ökten, Agora Kitaplığı.
  4. Martin Heidegger, Anılar ve Günlükler, Frederic De Towarnicki, YKY.
  5. Heidegger Bir Filozof Bir Alman, Paul Hünnerfeld, İnkılap Kitabevi.
  6. Heidegger ve Naziler, Jeff Collins, çev. Kaan H. Ökten, Everest Yayınları.
  7. Felsefe Sözlüğü, Serkan Uzun / Ü.Hüsrev Yolsal, Bilim ve Sanat Kitapları.
  8. Eigentlichkeit bei Heidegger - Der Begriff der Eigentlichkeit in Sein und Zeit 29 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Dirk de Pol, Bibliothek der Philosophie, FU Berlin, Berlin, 1992.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Heidegger, Martin. Varlık ve Zaman. Alfa Yayınları. ss. 42-43-53. 
  2. ^ Heidegger, Martin. Varlık ve Zaman. Alfa Yayınları. ss. 175-176. 
  3. ^ Heidegger, Ma. Varlık ve Zaman. Alfa Yayınları. ss. 175-176-177. 
  4. ^ Heidegger, Martin. Varlık ve Zaman. Alfa Yayınları. s. 333. 
  5. ^ Heidegger, Martin. Alfa Yayınları. s. 361.  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  6. ^ Heidegger, Martin. Varlık ve Zaman. Alfa Yayınları. ss. 355-356-363-364-365. 
  7. ^ Heidegger, Martin. Varlık ve Zaman. Alfa Yayınları. ss. 392-393-394-395. 

Martin Heidegger nedir Nedir? :Martin Heidegger nedir ile ilgili Martin Heidegger nedir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Martin Heidegger nedir Ne Demektir? Martin Heidegger nedir Açıklaması Nedir? Martin Heidegger nedir Cevabı Nedir? Martin Heidegger nedir Kelimesinin Anlamı? Martin Heidegger nedir konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Martin Heidegger nedir Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Martin Heidegger nedir Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Martin Heidegger nedir Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Martin Heidegger nedir İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Martin Heidegger nedir Açıklaması? :Martin Heidegger nedir Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Martin Heidegger nedir Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Martin Heidegger nedir Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Martin Heidegger nedir Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Martin Heidegger nedir Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Martin Heidegger nedir Gerçek mi? :Martin Heidegger nedir ile ilgili Martin Heidegger nedir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Martin Heidegger nedir sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Martin Heidegger nedir Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Martin Heidegger nedir Hakkında? :Martin Heidegger nedir ile ilgili Martin Heidegger nedir burada bulabilirsiniz. Martin Heidegger nedir Detaylar için sitemizi geziniz Martin Heidegger nedir Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Martin Heidegger nedir resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Polykarp Kusch, Ralph Wiggum, Tilda Swinton, Sarkaçlı saat, Bob Ross, Jim Peebles, Jagged Edge, Norman, 1315, Schilpario, A.J. Styles, Kuššara, Kuşşara, Gustav Hertz, Mircea Sandu, Nickelodeon Europe, No Leaf Clover, Michel Mayor, Feriköy SK, Coca Cola, Roy Glauber, Yakubu Aiyegbeni, NGC 2102, Fredericton, New Brunswick, John Belushi, John Van Vleck, Glenn Murcutt, Robert Wilson, NGC 1290, METRORail, 1520, Pohang, Luis Alvarez, The Band, Brčko İlçesi, Yuhu, Baveno, Norman Ramsey, Self servis çamaşırhane, Cendube ili, 1939, Hades, Francis Robbins Upton, Termos, Sidney (anlam ayrımı), John Clauser, Cemal Kaşıkçı, Wilhelm Wien, 1153, Weimar Klasisizmi, Ranidafobi, Camlı dolap, İmmunoglobulin, Apionichthys, Jim Inhofe, Belçika, Hükûmet başkanı, Ishmael Beah, Euboea, François Englert, Osmanlı İmparatorluğu demografisi, Burt County, Nebraska, Hammûdiler, NGC 7833, Jerome Friedman, 18 Eylül, Atessa, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, Shuji Nakamura, FIFA dünyada yılın futbolcusu ödülü, Merovenj sanatı, Stellan Skarsgård, Whiplash (şarkı), Kızıl tuygun, James Franck, Karşı devrim, Dilektepe, Sincik, NGC 7484, 2024 Türkiye Kupası Finali, Drin Nehri, Richard Taruskin, Horst Stormer, Horst Störmer, Pyrus raddeana, Tønsberg, RCA Studio II, Steven Chu, Cecil B. De Mille, Paradideki Çocuklar, Santa Isabel (Lizbon), Kırşehir ilindeki yerleşim yerleri listesi, Douglas Osheroff, Webb Simpson, Sports Illustrated Swimsuit Issue, Candidoni, Roku de Nashi Majutsu Kōshi to Akashic Records, Yeni yıl teması içeren filmler listesi, Georges Charpak, Tokyo Revengers, Küme teorisi,
Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?,