Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir?

Hermeneutik Nedir?

Hermeneutik Nedir?, Hermeneutik Nerededir?, Hermeneutik Hakkında Bilgi?, Hermeneutik Analizi? Hermeneutik ilgili Hermeneutik ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Hermeneutik ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Hermeneutik Ne Anlama Gelir Hermeneutik Anlamı Hermeneutik Nedir Hermeneutik Ne Anlam Taşır Hermeneutik Neye İşarettir Hermeneutik Tabiri Hermeneutik Yorumu 

Hermeneutik Kelimesi

Lütfen Hermeneutik Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Hermeneutik İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Hermeneutik Kelimesinin Anlamı? Hermeneutik Ne Demek? ,Hermeneutik Ne Demektir? Hermeneutik Ne Demektir? Hermeneutik Analizi? , Hermeneutik Anlamı Nedir?,Hermeneutik Ne Demektir? , Hermeneutik Açıklaması Nedir? ,Hermeneutik Cevabı Nedir?,Hermeneutik Kelimesinin Anlamı?,Hermeneutik Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Hermeneutik Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Hermeneutik Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Hermeneutik Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Hermeneutik Kelimesinin Anlamı Nedir? Hermeneutik Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Hermeneutik Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Hermeneutik Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Hermeneutik - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Hermeneutik

Hermeneutik Nedir? Hermeneutik Ne demek? , Hermeneutik Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Hermeneutik Kelimesinin Anlamı? Hermeneutik Ne Demek? Hermeneutik Ne Demektir? ,Hermeneutik Analizi? Hermeneutik Anlamı Nedir? Hermeneutik Ne Demektir?, Hermeneutik Açıklaması Nedir? , Hermeneutik Cevabı Nedir? , Hermeneutik Kelimesinin Anlamı?






Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir?

Hermenötik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hermeneutik sayfasından yönlendirildi)

Hermenötik, hermeneutik (/ˌhɜːrməˈnjtɪks/) veya yorumsamacılık, yorumlama teorisi ve metodolojisidir.[1][2] Özellikle İncil metinleri,[3] bilgelik edebiyatı ve felsefi metinlerin yorumlanması ile ilgilidir.[4][5] Bir süre sonra terim teolojik sahanın dışına çıkmış ve daha genel anlamda yorum araştırmalarıyla ilgili felsefi bir disiplin haline gelmiştir.[6] Hermenötik (Hermeneutics) sözcüğü bir metnin içrek (ezoterik) anlamının bulunması, bir metnin asıl maksadının anlaşılması anlamlarında kullanılmaktadır ve yorum ilmi olarak kabul edilir. Doğrudan kavrayış başarısız olduğunda kullanılan yorumlayıcı ilke veya yöntemlerden daha fazlasıdır; anlama ve iletişim sanatını içerir.[7] Saltık ve nesnel olması gereken bir bilim dalına (felsefeye) böyle bir kuram getirmek bazı felsefeciler tarafından mantık dışı bulunmuştur.[kaynak belirtilmeli]

Modern hermenötik sözlü ve sözlü olmayan iletişimi[8][9] semiotik, varsayımlar ve ön kabulleri içerir. Hermenötik, beşeri bilimlerde, özellikle hukuk, tarih ve teolojide geniş bir şekilde uygulanmıştır.

Hermenötik başlangıçta kutsal yazıların yorumu veya tefsirine uygulandı ve daha sonra genişletildi.[10]

Hermenötik ve tefsir (exegesis) terimleri bazen birbirinin yerine kullanılır. Hermenötik, yazılı, sözlü ve sözlü olmayan[8][9] iletişimi içeren daha geniş bir disiplindir. Tefsir, öncelikle metinlerin kelime ve gramerine odaklanır.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Hermenötik, Yunanca Grekçeἑρμηνεύω kelimesinden türetilmiştir. (hermēneuō, "tercüme et, yorumla")[11] Grekçeἑρμηνεύς (hermeneus, "tercüman, tercüman"), etimolojisi belirsiz ( RSP Beekes (2009) , Yunan Öncesi bir kökene işaret ediyor).[12] Teknik terim Grekçeἑρμηνεία (hermeneia, "yorumlama, açıklama") felsefeye esas olarak Aristoteles'in GrekçeΠερὶ Ἑρμηνείας adlı eserinin başlığı aracılığıyla girmiştir. Batı geleneğinde dil ve mantık arasındaki ilişki kapsamlı, açık ve biçimsel bir şekilde ele alınır:

"Hermenötik"in erken kullanımı onu kutsalın sınırlarına yerleştirdi.[13]:21 Bir ilahi mesaj, doğruluğuna ilişkin kesin bir belirsizlikle alınmalıdır. Bu muğlaklık bir mantıksızlıktır; mesajın alıcısına uygulanan bir tür deliliktir. Yalnızca rasyonel bir yorumlama yöntemine (yani bir tefsir bilimine) sahip olan kişi mesajın doğruluğunu veya yanlışlığını belirleyebilir.[13]:21–22

Halk etimolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hermes, tanrıların habercisi

Antik Yunan tanrısı Hermes, yer (insanlar) ile gök (tanrılar) arasında bağ kurucu ve yeryüzünde yukarının (tanrısal olanın) yorumcusu (hermesneuta) olarak kabul görmekte idi.[14] Halk etimolojisi göre “Hermenötik” denilen bu kelime kaynağını Hermes'in bu fonksiyonundan alır.[15] O Tanrılar ve tanrılar ile insanlar arasında arabulucu olmasının yanı sıra, ölümden sonra ruhları yeraltı dünyasına götürürdü.

Hermes ayrıca dil ve konuşmanın mucidi, tercüman, yalancı, hırsız ve düzenbaz olarak kabul edilmişti.[15] Bu roller, Hermes'i hermenötik için ideal bir temsili figür yapar. Sokrates'e göre, kelimeler açığa çıkarma veya gizleme gücüne sahipti ve belirsiz bir şekilde mesajlar iletebilirdi.[15] Yunan görüşünde gerçeğe ya da yanlışa götürebilecek işaretlerden oluşan dil, ilettiği mesajları alanların huzursuzluğundan zevk aldığı söylenen Hermes'in özüydü.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Batı dünyasında metnin yorumu bilgisi anlamında hermenötiğin iki kaynağı vardır: İlki İskenderiye'deki Antik Yunan retorikçilerinin metin araştırmaları diğeri de Helenistik kültürle[16][17][18] çağdaş olan Kitab-ı Mukaddes'in Kilise Babalarına[19] ve Yahudi[20][21] Midraşik[22] [23] yorum geleneğidir.

Yorumsamacılığın önemli isimlerinden Gadamer'e göre, insan davranışını anlayabilmek için, bu davranışın anlamını yorumlamak gerekir.[24]

İnsan davranışları, doğa olayları gibi yasalarca yönetilen ya da neden-sonuç ilişkisi ile açıklanamaz. Örneğin, bir trafik kazasında, yaralanan kişinin bilerek mi arabanın önüne atladığı yoksa dikkatsizliği nedeniyle mi yaralandığı davranışına yüklediği anlam ile ortaya çıkar ve iki durum da sosyal bilimler açısından farklı anlamlar taşır.

Yorumsamacılara göre, doğa bilimleri ile sosyal bilimler arasında farklılıklar vardır. Doğa olaylarını, anlamdan yoksun şekilde olaylar arasındaki ilişkileri yasalar şeklinde açıklamak mümkündür.

Yorumsal yaklaşım özellikle sosyal bilimlerin konusu olayların öznelerinden algılayışından bağımsız anlaşılamaması üzerine kuruludur. Sosyal bilimci belirli kültürel, tarihsel, ideolojik etkilerin altında olduğunu kabul etmeli ve onlara eleştirel yaklaşmalı, olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirebilmedir.

Yorumsamacılar, toplumsal olayları açıklamada öznelerin düşünsel süreçlerine ağırlıklı yer verdikleri ve öznelerin dışında işleyen süreçleri göz ardı ettiği için eleştirilmiştir. Oysa öznelerin yaklaşımları ideolojik olabilir. Öznelerin eylemleri amaçlanmayan sonuçlara yol açabilir.

Dini geleneklerde[değiştir | kaynağı değiştir]

Mezopotamya yorumbilimi[değiştir | kaynağı değiştir]

İslami tefsir[değiştir | kaynağı değiştir]

Talmudik tefsir[değiştir | kaynağı değiştir]

Tora'nın yorumlanabileceği ilkelerin özetleri, en azından Yaşlı Hillel'e kadar uzanır, ancak Haham İsmail'in Baraita'sında belirtilen on üç ilke belki de en iyi bilinenidir. Bu ilkeler, standart mantık kurallarından (örneğin, a fortiori argümanı) bir pasajın, içinde aynı kelimenin geçtiği başka bir pasaja atıfta bulunularak yorumlanabilmesine ("Gezerah Shavah") kadar değişiklik gösterir. Hahamlar, çeşitli ilkelere eşit ikna gücü atfetmediler.[25]

Geleneksel Yahudi tefsiri, hahamların Tanah'ı hatasız kabul etmeleri bakımından Yunan yönteminden farklıydı. Herhangi bir bariz tutarsızlık, belirli bir metnin diğer metinler bağlamında dikkatli bir şekilde incelenmesi yoluyla anlaşılmalıydı.

Farklı yorumlama seviyeleri vardı: Bazıları metnin sade anlamına ulaşmak, bazıları metinden yasa çıkarımı ve diğerleri metnin gizli veya mistik anlamlarını ortaya çıkartmak içindi.

Vedik tefsir[değiştir | kaynağı değiştir]

Vedik tefsir, Hinduizm'in en eski kutsal metinleri olan Vedaların tefsiridir. Mimamsa önde gelen tefsir okuluydu ve birincil amaçları, Vedaların ayrıntılı bir tefsir çalışmasının içerdiği Darma'nın (doğru yaşam) ne olduğunu anlamaktı. Ayrıca çeşitli ritüeller için kesin olarak yerine getirilmesi gereken kurallar çıkardılar.

Temel metin, Jaimini'nin Mimamsa Sutra'sıdır (MÖ yaklaşık 3. ila 1. yüzyıl), Śabara'nın (MS yaklaşık 5.-6. yüzyıl) büyük bir yorumuyla birlikte. Mimamsa sutrası, Vedik yorum için temel kuralları özetledi.

Budist yorumbilim[değiştir | kaynağı değiştir]

Budist tefsiri, engin Budist edebiyatının, özellikle de Buda ve diğer aydınlanmış varlıklar tarafından konuşulduğu söylenen metinlerin yorumlanmasıyla ilgilenir. Budist tefsir, Budist ruhani pratiğine derinden bağlıdır ve nihai amacı, ruhani aydınlanma veya nirvanaya ulaşmanın ustaca yollarını ortaya çıkarmaktır. Budist tefsir biliminde merkezi bir soru, hangi Budist öğretilerinin açık olduğu, nihai gerçeği temsil ettiği ve hangi öğretilerin yalnızca geleneksel veya göreceli olduğudur.

İncil tefsiri[değiştir | kaynağı değiştir]

İncil yorumbilimi, İncil'in yorum ilkeleridir. Yahudi ve Hristiyan tefsiri bazı örtüşmelere sahip olsa da, belirgin şekilde farklı geleneklere sahiptirler.

Erken patristik gelenekleri çok az birleştirici özelliğe sahipken sonraki İncil tefsir okulları birleştirmeye yöneldi.

Augustine, De doctrina christiana adlı eserinde hermenötik ve homiletik sunar. Kutsal Yazıları incelerken alçakgönüllülüğün önemini vurguluyor, Matta 22'deki çift yönlü sevgi emrini Hristiyan inancının kalbi olarak görüyor.

Augustinus'un yorumbiliminde işaretler önemli bir role sahiptir. Tanrı, işaretler aracılığıyla inananla iletişim kurabilirdi. Bu nedenle, Kutsal Yazıların sağlıklı bir şekilde yorumlanması için alçakgönüllülük, sevgi ve işaretlerin bilgisi vazgeçilmezdi. Augustine, zamanının bazı Platonizm öğretilerini onaylasa da, onu İncil'in teosentrik doktrinine göre yeniden şekillendiriyor. Benzer şekilde, klasik hitabet teorisini Hristiyanlaştırır. Mukaddes Kitabı gayretle inceleme ve dua etmenin saf insan bilgisi ve hitabet becerilerinden daha fazlası olduğunun altını çiziyor. Son bir söz olarak Augustine, Mukaddes Kitabın tercüman ve vaizini iyi bir yaşam tarzı arama ve en önemlisi Tanrı'yı ve komşuyu sevmeye teşvik eder.[26]

Geleneksel İncil yorumbiliminin dört yönü vardır: Literal, ahlaki, alegorik ve anagojik.[27]

Literal[değiştir | kaynağı değiştir]

Encyclopædia Britannica, edebi analizin "bir İncil metninin, dilsel yapısı ve tarihsel bağlamı tarafından ifade edilen 'sade anlamı'na göre deşifre edilmesi" anlamına geldiğini belirtir. Yazarların niyetinin gerçek anlama karşılık geldiğine inanılıyor. Edebi hermenötik genellikle Mukaddes Kitabın sözel ilhamıyla ilişkilendirilir.[28]

Ahlaki[değiştir | kaynağı değiştir]

Ahlaki yorum, İncil'deki yazılardan ahlaki dersleri çıkartır. Alegoriler genellikle bu kategoriye yerleştirilir.[28]

Alegorik[değiştir | kaynağı değiştir]

Alegorik yorum, İncil anlatılarının bahsedilen kişiler, olaylar ve eşyadan daha fazla bir referans düzeyine sahip olduğunu ileri sürer. Bu tür yorum, Eski Ahit'in kilit figür, olay ve kurumlarının "tipler" (tipoloji, kalıp) olarak görüldüğü anlayıştır. Bu teoriye göre, örneğin Nuh'un Gemisi, katılanların kurtuluşa ereceği bir Hristiyan kilisesinin bir “tipolojisi” olabilirdi.[28]

Anagojik[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu yorum türü daha çok mistik yorum olarak bilinir. İncil'deki olaylar ve bunların geleceğe ait şeylerle ilişkili olduğu veya kehanet ettiğini iddia ediyor. Bu, İbranice kelime ve harflerin sayısal değerlerinin önemini ileri süren Yahudi Kabala'sında belirgindir.

Yahudilikte, anagojik yorum ortaçağ Zohar'ında da belirgindir. Hristiyanlıkta, Mariolojide görülebilir.[28]

Felsefi tefsir[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik ve ortaçağ hermeneutiği[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern yorumbilim[değiştir | kaynağı değiştir]

Hermenötik disiplini, tarihsel ve eleştirel bir metodoloji olarak 15. yüzyılın yeni hümanist eğitimi ile ortaya çıkmıştır. İtalyan hümanist Lorenzo Valla, tefsir biliminin bir zaferiyle 1440'ta Konstantin Bağışı'nın bir sahtekarlık olduğunu kanıtladı. Bu, metnin kendisinin içsel kanıtları aracılığıyla yapıldı.

Bununla birlikte, İncil yorumbilimi ölmedi. Örneğin Martin Luther ve John Calvin, scriptura sui ipsius interpres'i (kutsal metin kendi kendini yorumlar) vurguladı. Calvin, brevitas et facilitas'ı teolojik yorumbilimin bir yönü olarak kullandı.[29]

Akılcı Aydınlanma, Protestan tefsircilerin Kutsal Kitap metinlerini seküler klasik metinler olarak görmelerine yol açtı. Kutsal Yazıları, örneğin Yeni Ahit'teki bariz çelişkiler ve zor pasajları, tarihsel veya toplumsal güçlere verilen tepkiler olarak yorumladılar.

Friedrich Schleiermacher (1768-1834), tüm insan metinleri ve iletişim biçimleriyle ilgili olarak anlamanın doğasını araştırdı.

Bir metnin yorumlanması, içeriğin genel organizasyonu çerçevesinde ilerlemeliydi. Schleiermacher, gramer yorumu ile psikolojik yorum arasında ayrım yaptı; İlki, bir eserin genel fikirlerden oluşumunu, ikincisi, bir bütün olarak çalışmayı karakterize eden kombinasyonları inceler. O her yorumun bir anlama sorunu olduğunu söylemiş ve hermenötiği yanlış anlamadan kaçınma sanatı olarak tanımlamıştır.

Schleiermacher'in zamanında, yalnızca sözcükler ve onların nesnel anlamlarını anlamaktan, yazarın ayırt edici karakteri ve bakış açısını anlamaya doğru temel bir değişim meydana geldi.[30]

On dokuzuncu ve yirminci yüzyıl yorumbilimi, Friedrich Schleiermacher'in (Romantik hermeneutik[31] ve metodolojik hermeneutik),[32] August Böckh (metodolojik hermenötik),[33] Wilhelm Dilthey'in (epistemolojik hermenötik),[34] Martin Heidegger (ontolojik hermeneutik,[35] hermenötik fenomenoloji,[36][37][38] ve aşkın hermeneutik fenomenoloji ),[39] Hans-Georg Gadamer (ontolojik hermeneutik),[40] Leo Strauss (Straussçu hermeneutik),[41] Paul Ricœur (hermenötik fenomenoloji),[42] Walter Benjamin (Marksist hermeneutik ),[43] Ernst Bloch (Marksist hermeneutik),[43][44] Jacques Derrida (radikal hermeneutik, yani yapısöküm ),[45] Richard Kearney (aksanlı yorumbilim), Fredric Jameson (Marksist yorumbilim),[46] ve John Thompson (kritik yorumbilim) çalışmaları ile ortaya çıktı.

Hermenötiğin analitik felsefenin sorunlarıyla ilişkisine ilişkin olarak, analitik Heideggerciler ve Heidegger'in bilim felsefesi üzerinde çalışanlar arasında, Heidegger'in hermenötik projesini gerçekçilik ve gerçekçilik karşıtlığına ilişkin tartışmalara yerleştirmeye çalışmak için bir girişim olmuştur.

Analitik felsefeyi hermeneutik ile birleştirmek için çalışan filozoflar arasında Georg Henrik von Wright ve Peter Winch yer alır. Roy J. Howard bu yaklaşımı analitik yorumbilim olarak adlandırdı.[47]

Hermenötik gelenekten etkilenen diğer çağdaş filozoflar arasında Charles Taylor[30] (meşgul hermeneutik)[48] ve Dagfinn Føllesdal yer alır.[30]

Eleştiri[değiştir | kaynağı değiştir]

Jürgen Habermas, Gadamer'in hermeneutiğini, emek ve tahakküm gibi toplumsal gerçeklik sorunlarını açıklamada uygun olmadığı için eleştiriyor.[49]

Her ikisi de Avusturya okulunun iktisatçıları olan Murray Rothbard ve Hans Hermann-Hoppe, iktisada hermeneutik yaklaşımı eleştirdiler.[50][51]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Önemli öncüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Houghton Mifflin. "The American Heritage Dictionary entry: hermeneutics". www.ahdictionary.com. Harcourt Publishing. 29 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2023. 
  2. ^ "Definition of HERMENEUTICS". www.merriam-webster.com. 13 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2023. 
  3. ^ Rogerson, J. W. (2006), The Oxford handbook of biblical studies, Oxford: Oxford University Press, ISBN 978-0199237777 
  4. ^ The Cambridge Dictionary of Philosophy. 2nd. Cambridge: Cambridge University Press. 1999. ss. 377. ISBN 978-0521637220. 
  5. ^ William L. (1980). Dictionary of Philosophy and Religion. Sussex: Harvester Press. s. 221. ISBN 978-0855271473. 
  6. ^ Zimmermann, Jens (2015). Hermeneutics: a very short introduction (1 bas.). Oxford, Birleşik Krallık: Oxford University Press. ISBN 978-0199685356. 
  7. ^ Hermeneutics: A Very Short Introduction (İngilizce), Oxford University Press, 2015, s. 2, ISBN 9780199685356 
  8. ^ a b The Routledge Companion to Philosophy in Organization Studies, Routledge, 2015, p. 113.
  9. ^ a b Joann McNamara, From Dance to Text and Back to Dance: A Hermeneutics of Dance Interpretive Discourse, PhD thesis, Texas Woman's University, 1994.
  10. ^ Introduction to Philosophical Hermeneutics, Yale University Press, 1994, s. 2, ISBN 978-0-300-05969-4 
  11. ^ Klein, Ernest, A complete etymological dictionary of the English language: dealing with the origin of words and their sense development, thus illustrating the history of civilization and culture, Elsevier, Oxford, 2000, s. 344.
  12. ^ R. S. P. Beekes, Etymological Dictionary of Greek, Brill, 2009, p. 462.
  13. ^ a b Grondin, Jean (1994) Felsefi Yorumbilime Giriş. Yale Üniversitesi Yayınları. 0-300-05969-8.
  14. ^ Eidinow, Esther (2017). The Oxford handbook of ancient Greek religion. Oxford, Birleşik Krallık: Oxford University Press. ISBN 978-0198810179. 
  15. ^ a b c Hoy, David Couzens (1981). The Critical Circle. University of California Press. 978-0520046399
  16. ^ Kraemer, David Charles (1990). The mind of the Talmud: an intellectual history of the Bavli. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0195062908. 
  17. ^ Neusner, Jacob (1990). The Literature of formative Judaism. The Midrash-compilations. New York: Garland Pub. ISBN 978-0824081829. 
  18. ^ Neusner, Jacob (1997). The intellectual foundations of Christian and Jewish discourse : the philosophy of religious argument. Londra: Routledge. ISBN 978-0415153980. 
  19. ^ Blowers, Paul M. (2019). The Oxford handbook of early Christian biblical interpretation (1. bas.). Oxford, Birleşik Krallık: Oxford University Press. ISBN 978-0198718390. 
  20. ^ Halivni, Daṿid (2013). The formation of the Babylonian Talmud. New York, NY: Oxford University Press. ISBN 978-0199739882. 
  21. ^ Strack, Hermann Leberecht (1992). Introduction to the Talmud and Midrash (1. bas.). Minneapolis: Fortress Press. ISBN 978-0800625245. 
  22. ^ Lebens, Samuel (2020). The principles of Judaism (1. bas.). Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0198843252. 
  23. ^ Berger, Michael S. (1998). Rabbinic authority. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0195122695. 
  24. ^ Williams, Benjamin (2016). Commentary on Midrash rabba in the sixteenth century : the Or ha-sekhel of Abraham Ben Asher (1. bas.). Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0198759232. 
  25. ^ see, e.g., Rambam Hilkhot Talmud Torah 4:8
  26. ^ B. Hoon (2013). "Augustine's Hermeneutics and Homiletics in De doctrina christianae". Journal of Christian Philosophy. 17: 97-117. 26 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2023.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım)
  27. ^ "hermeneutics | Definition & Facts". Encyclopedia Britannica. 15 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2023. 
  28. ^ a b c d 'Hermeneutics' 2014, Encyclopædia Britannica, Research Starters, EBSCOhost, viewed 17 March 2015
  29. ^ Myung Jun Ahn, "Brevitas et facilitas : a study of a vital aspect in the theological hermeneutics of John Calvin"
  30. ^ a b c Stanford Encyclopedia of Philosophy. 
  31. ^ Kurt Mueller-Vollmer (ed.), The Hermeneutics Reader, Continuum, 1988, p. 72.
  32. ^ Edward Joseph Echeverria, Criticism and Commitment: Major Themes in Contemporary "Post-Critical" Philosophy, Rodopi, 1981, p. 221.
  33. ^ Thomas M. Seebohm, Hermeneutics: Method and Methodology, Springer, 2007, p. 55.
  34. ^ Jack Martin, Jeff Sugarman, Kathleen L. Slaney (eds.), The Wiley Handbook of Theoretical and Philosophical Psychology: Methods, Approaches, and New Directions for Social Sciences, Wiley Blackwell, p. 56.
  35. ^ Martin Heidegger, Ontology: The Hermeneutics of Facticity, Indiana University Press, 2008, p. 92.
  36. ^ Anna-Teresa Tymieniecka, Phenomenology World-Wide: Foundations – Expanding Dynamics – Life-Engagements A Guide for Research and Study, Springer, 2014, p. 246.
  37. ^ Cf. interpretative phenomenological analysis in psychological qualitative research.
  38. ^ Susann M. (September 2003). "Hermeneutic Phenomenology and Phenomenology: A Comparison of Historical and Methodological Considerations". International Journal of Qualitative Methods. 2 (3): 21-35. doi:10.1177/160940690300200303. ISSN 1609-4069.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım)
  39. ^ Stanford Encyclopedia of Philosophy. 
  40. ^ Jeff Malpas, Hans-Helmuth Gande (eds.), The Routledge Companion to Hermeneutics, Routledge, 2014, p. 259.
  41. ^ Winfried Schröder (ed.), Reading between the lines – Leo Strauss and the history of early modern philosophy, Walter de Gruyter, 2015, p. 39, "According to Robert Hunt, '[t]he Straussian hermeneutic ... sees the course of intellectual history as an ongoing conversation about important philosophical questions'."
  42. ^ Don Ihde, Hermeneutic Phenomenology: The Philosophy of Paul Ricoeur, Northwestern University Press, 1971, p. 198.
  43. ^ a b Erasmus: Speculum Scientarium, 25, p. 162: "the different versions of Marxist hermeneutics by the examples of Walter Benjamin's Origins of the German Tragedy [sic], ... and also by Ernst Bloch's Hope the Principle [sic]."
  44. ^ Richard E. Amacher, Victor Lange, New Perspectives in German Literary Criticism: A Collection of Essays, Princeton University Press, 2015, p. 11.
  45. ^ John D. Caputo, Radical Hermeneutics: Repetition, Deconstruction, and the Hermeneutic Project, Indiana University Press, 1988, p. 5: "Derrida is the turning point for radical hermeneutics, the point where hermeneutics is pushed to the brink. Radical hermeneutics situates itself in the space which is opened up by the exchange between Heidegger and Derrida..."
  46. ^ Mohanty, Satya P. "Jameson's Marxist Hermeneutics and the need for an Adequate Epistemology." In Literary Theory and the Claims of History: Postmodernism, Objectivity, Multicultural Politics. Ithaca: Cornell University Press, 1997. pp. 93–115.
  47. ^ Roy J. Howard, Three Faces of Hermeneutics: An Introduction to Current Theories of Understanding, University of California Press, 1982, ch. 1.
  48. ^ Andries G. Van (7 Ağustos 2009). "Postsecular spirituality, engaged hermeneutics, and Charles Taylor's notion of hypergoods". HTS Teologiese Studies / Theological Studies (İngilizce). 65 (1): 210. ISSN 2072-8050. 10 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2023.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım)
  49. ^ "The Habermas-Gadamer Debate". New German Critique (18): 44-73. 1 Ocak 1979. doi:10.2307/487850.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  50. ^ Rothbard, Murray N. 1989. "The Hermeneutical Invasion of Philosophy and Economics", in Economic Controversies, pp. 119–136. Available at http://mises.org/library/economic-controversies 16 Ocak 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  51. ^ Hoppe, Hans-Hermann. 1989. "In Defense of Extreme Rationalism: Thoughts on Donald McCloskey's The Rhetoric of Economics", in The Review of Austrian Economics, vol. 3, pp. 179–214. Available at http://mises.org/library/defense-extreme-rationalism-thoughts-donald-mccloskys-rhetoric-economics 21 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  52. ^ Forster 2010, p. 22.
  53. ^ Forster 2010, p. 9.
  54. ^ a b Hans-Georg Gadamer, Truth and Method, Bloomsbury, 2013, p. 185.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Nedir? :Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? ile ilgili Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Ne Demektir? Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Açıklaması Nedir? Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Cevabı Nedir? Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Açıklaması? :Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Gerçek mi? :Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? ile ilgili Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Hakkında? :Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? ile ilgili Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? burada bulabilirsiniz. Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Hermeneutik nedir?, Hermeneutik anlamı nedir?, Hermeneutik ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Azerbaycan cumhurbaşkanı, Besin ağı, Wrecking Crew, Uçurtmanın Kuyruğu, Emrin Elleri, Nicki Minaj diskografisi, Nils Liedholm, Mekanik enerji, 1996 Gambiya devlet başkanlığı seçimi, NGC 1957, Alfa linolenik asit, Anar Memmedli, Tabbule, Jeolojik dönem, İsveç kökenli Finlandiyalılar, Devonian, Jonathan Winters, Vuelta a Burgos Feminas, Askerî jeoloji, Elmas, Equisetum, Otomobil segmentleri, Jeolojik zamanlar, Tarih, Yasemin Çongar, 1990lar, Nazi propagandası, Yeryuvarı, tbmm 16. dönem milletvekilleri listesi, Ed Gein, Dwars door het Hageland, Dünya (gezegen), Megaluridae, 32. Uluslararası İstanbul Film Festivali, Hale Soygazi, Güney İtalyada Müslümanların tarihi, Üst zaman, Vitis, Al Khor, Santa Margalida, Gelindere, Britanya Faşistler Birliği, Gürültü kirliliği, Zygophyllales, Niyazi Güney, Rubus caucasicus, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi, Jeolojik zaman cetveli, Tour de lEurométropole, Aden bahçesi, 7. periyot elementi, Ankara kedisi, Londra Jeoloji Topluluğu, Halil Nimetoğlu, Jérez del Marquesado, Gülbün Mesara, Çağ (jeoloji), Dinosaur, Toyota Cressida, 2021 La Flèche Wallonne, Aydınoğulları Beyliği, Lowell Sherman, Ali Tutal, Nelson Oliveira (bisikletçi), Hasan Ahmet Sarı, Modeste MBami, Dinosauria, Rostock Üniversitesi, Kuzeydoğu Asya, Lisans derecesi, RAL renkleri, Apple tarafından satın alınan şirketler listesi, Dönem (jeoloji), Peru gagalı balinası, Rainbow (Kesha albümü), Chen Aharoni, Romain Alessandrini, 15. Uluslararası Antalya Film Festivali, Roma imparatorları listesi, Dieser Traum darf niemals sterben, II. Gavril, Dünyanın katmanları, San Vicente del Raspeig, Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği, Jeolojik devir, Carnago, Caelifera, Yahveh, Morten Meldal, Sıfatsız anarşizm, 9 Eylül, Oxyuridae, Wehrmacht, 2010 FIVB Dünya Grand Prix, 1992 Football League Cup Finali, 2008 FIVB Dünya Grand Prix, Nokia Lumia 925, Panelist, Özgürlük Partisi, Erken Dünya,
Tezkiyesi Bozuk Nedir?, Mete Koca Kimdir?, Abdullah Çakır Kimdir?, Zeki İsminin Anlamı Nedir?, Recep Bakırcı Kimdir?, Doğu Türkistan bayrağı Anlamı Nedir, Doğu Türkistan bayrağı Nasıl Oluştu, Doğu Türkistan bayrağı Tarihi, Doğu Türkistan bayrağı Renkleri, Doğu Türkistan bayrağı Tasarımı, Tezatlı Nedir?, Zekasal İsminin Anlamı Nedir?, Faik Deli Kimdir?, Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?,