Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir?

Postmodern felsefe Nedir?

Postmodern felsefe Nedir?, Postmodern felsefe Nerededir?, Postmodern felsefe Hakkında Bilgi?, Postmodern felsefe Analizi? Postmodern felsefe ilgili Postmodern felsefe ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Postmodern felsefe ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Postmodern felsefe Ne Anlama Gelir Postmodern felsefe Anlamı Postmodern felsefe Nedir Postmodern felsefe Ne Anlam Taşır Postmodern felsefe Neye İşarettir Postmodern felsefe Tabiri Postmodern felsefe Yorumu 

Postmodern felsefe Kelimesi

Lütfen Postmodern felsefe Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Postmodern felsefe İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Postmodern felsefe Kelimesinin Anlamı? Postmodern felsefe Ne Demek? ,Postmodern felsefe Ne Demektir? Postmodern felsefe Ne Demektir? Postmodern felsefe Analizi? , Postmodern felsefe Anlamı Nedir?,Postmodern felsefe Ne Demektir? , Postmodern felsefe Açıklaması Nedir? ,Postmodern felsefe Cevabı Nedir?,Postmodern felsefe Kelimesinin Anlamı?,Postmodern felsefe Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Postmodern felsefe Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Postmodern felsefe Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Postmodern felsefe Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Postmodern felsefe Kelimesinin Anlamı Nedir? Postmodern felsefe Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Postmodern felsefe Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Postmodern felsefe Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Postmodern felsefe - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Postmodern felsefe

Postmodern felsefe Nedir? Postmodern felsefe Ne demek? , Postmodern felsefe Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Postmodern felsefe Kelimesinin Anlamı? Postmodern felsefe Ne Demek? Postmodern felsefe Ne Demektir? ,Postmodern felsefe Analizi? Postmodern felsefe Anlamı Nedir? Postmodern felsefe Ne Demektir?, Postmodern felsefe Açıklaması Nedir? , Postmodern felsefe Cevabı Nedir? , Postmodern felsefe Kelimesinin Anlamı?






Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir?

Postmodern felsefe

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Postmodern felsefe, 20. yüzyılın ikinci yarısında, 18. yüzyıl Aydınlanması sırasında geliştirilen kültür, kimlik, tarih veya dil ile ilgili modernist felsefi fikirlerde var olduğu iddia edilen varsayımlara eleştirel bir yanıt olarak ortaya çıkan felsefi bir harekettir.

Postmodern felsefenin kaynakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Aydınlanma düşüncesinin temelini oluşturan rasyonalizmin, yani nesnel bilginin akıl yoluyla edinilebilir olduğuna duyulan inancın sarsılması ile birlikte başlayan ve bir bütün modern felsefenin temel kategorilerinin sorunsallaştırılması ve bu kategorilerin işletildiği epistemolojik ilkelerin yerinden edilmesi ile sonuçlanan felsefe eğilimi. "Özcülük", "temelcilik", "gerçekçilik", "nesnellik", "özne" ya da "ben" gibi modern felsefeye içkin ve aydınlanma düşüncesinin temel dayanakları olan kavramlar burada artık tümüyle işletilemez bir hale gelir. Bu, bir tür felsefenin sonudur ama tümden felsefenin değil, özellikle vurgulandığı haliyle, Platon'dan beri süregelen ve Modernizmde doruğuna ulaşan metafiziksel felsefenin sonudur.

Felsefe yapmanın imkân ve olanakları bu noktadan itibaren başka bir yol izlemek durumundadır, ki postmodern felsefe eğilimleri çeşitli kollardan bunun açılımlarını yaparlar. En bilinen ve etkili örnekleri Lyotard'ın Büyük Anlatılar'ın sonu eleştirisi, Foucault'nun soykütüksel arkeolojisi, Levinas'ın ötekilik felsefesi, Derrida'nın yapısökümcülüğü, Deleuze'un göçebe şizoid analizleri, Rotry'nin ironi ve olumsallık kavramları, Barthes'ın göstergebilimsel serüveni, Kristeva'nın metinlerarasılığı, Laclau ve Mouffeu'nun anlamın kapatılamazlığı hakkındaki çözümlemeleri şeklinde çok genel olarak belirtilebilir.

Postmodern felsefe, fenomenoloji, yapısalcılık, varoluşçuluk, eleştirel teori ve Marksist felsefe gibi öğretiler arasındaki etkileşimlerin olduğu kadar, dilbilim, antropoloji, psikoanaliz, sosyoloji gibi disiplinler arasındaki kuramsal sınır çatışmaları ve geçişkenliklerinin de ürünüdür. Farklı kollardan modern düşüncenin içinde kuramsal sınırları zorlayan Einstein, Kant, Hegel, Hitler, Freud, Nietzsche, Husserl, Heidegger, Saussure bir anlamda daha modernizm içinde postmodern felsefenin öncüllerini atmışlar ve derinleştirmişlerdir. Özellikle son dört ismin postmodern felsefenin fikir babaları oldukları söylenebilir. Fransız felsefecileri daha sonra, 1960 ve 70'lerde, bu düşünürlerin açtıkları izlekleri derinleştirerek postmodern felsefenin başlıca yaklaşımlarını şekillendirmişlerdir.

Postmodern durum zaten çoktan belirginleşmeye başlamıştır II. Dünya Savaşı'ndan itibaren. Ekonomik, siyasal ve toplumsal düzenlenişlerin ifadesi olan Postmodern durum'un yanı sıra, mimariden diğer sanat dallarına felsefe, din, toplum, kültür ve benzeri her alanda modernizme tepki olarak doğan tutum ve yaklaşımların ifadesi olarak da postmodernizm ortaya çıkmıştır. Postmodern felsefe ise bu noktada postmodernizmin arka planındaki ya da başka bir deyişle altyapısındaki teorik temeli oluşturur. Postmodern felsefe, dolayısıyla modern felsefenin içerdiği kavramsal ikiliklere ve onların epistemolojik temellerine kökten bir itirazdır denebilir.

Postmodern felsefe, her şeyden önce en genel anlamda evrensel, tümel, nesnel ve rasyonel bilginin varlığına yönelik derin bir kuşkunun ortaya çıkmasının ürünüdür. Bu kuşkuyla giderek, ikili kavram karşıtlıkları ve onların dayanakları olan epistemolojik konvansiyonları yıkmaya yönelir. Yapısalcı dilbilimin dil’i sorunsallaştırması, psikoanalitik kuramın bilinç’i deşifre etmesi ve antropolojinin kültürel olguların dayandığı derin yapıları açığa çıkarmasının sonuçlarına bağlı olarak düşünce-gerçeklik ilişkisinin, dolayısıyla da bilginin geleneksel felsefedeki yapısının altüst edilmesi söz konusu olur.

Modernist ve geleneksel felsefe'nin eleştirisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Postmodern felsefenin gelişiminde Fransız yapısalcılığı'nın özel yerini belirtmek gerekir: Yapısalcılığın kurucu öncüsü Saussure’ün ve felsefi meseleleri dil bağlamında sınırlarına vardıran Wittgenstein’ın sonrasında yapısalcılık özellikle Fransa'da etkin olmuş ve yol açtığı kuramsal tartışmalar yapısalcılık-sonrası-teori ile postmodern felsefenin oluşumunda belirleyici bir rol oynamıştır. Antropolog Levi Strauss, psikoanalitik kuramcı Lacan, göstergebilimci Barthes, marksist filozof Althusser bu oluşumun yakın tarihli mimarlarıdır.

Postmodern felsefenin, belirli bir bakış açısıyla saptanabilecek kimi ortak eleştiri bağlamları ya da tematik toparlanmaları dışında belirli bir savunusu ya da öğretisi yoktur denebilir. Çünkü onu belli bir disiplin ya da öğretiye indirgemek olanaklı değildir, daha çok birkaç koldan farklı felsefelerin toplandığı bir felsefe düzlemi olarak anlamak mümkündür. Yani, farklı felsefi eğilimlerin bir araya geldiği, birbirinden farklı konum ve tutumların savunulduğu "ayrışık bir felsefe düzlemi"dir postmodern felsefe. Tıpkı Modernist felsefelerin akıl ve akılcılık üzerinden okunması gibi, postmodern felsefenin de bunlara karşıtlığı üzerinden okunması söz konusu olabilir.

Öyle ki, burada, felsefe-dışı sayılan konular da bir şekilde felsefenin içine taşınır ve dahası, kategorik ayrımlarla belirlenmiş olan disiplinler sürekli bir arada kullanılır ve sürekli arayüzeylerde çalışılır. Açıkça görüleceği üzere postmodern felsefe, yalnızca modern felsefe düzlemini değil, aynı zamanda onun mirasçısı ve mantıksal uzantısı olduğu geleneksel felsefenin metinsel yapısını, yani tüm kategorik işletim mekanizmalarını çözüştürmeye yönelmektedir. Burada, yeni bir içerik arayışının değil ama daha çok ve asıl olarak yeni bir biçimsellik arayışının söz konusu olduğu söylenebilir.

Bu biçimselliğin başlıca özelliği geleneksel formların bütünselliğine, tümelliğine, kapalılığına ve ciddiliğine karşıt olarak, parçalı, yüzeysel, ironik ve çok katmanlı olduğu söylenebilir. İyi-kötü, yüksek-alt ya da yukarı-aşağı, doğru-yanlış, rasyonel-irrasyonel, öz-biçim, gerçek-gerçekdışı ve benzeri ikiliklere dayalı epistemelojik yapı çözüştürülür bu yeni biçimsellik girişimleriyle.

İnsan'ın ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Öte yandan, postmodern felsefe, metafizik felsefenin ya da daha doğru bir deyişle felsefenin metafizik yapısının sonunu ortaya koymanın yanı sıra, bir düzine metafizik nosyonun da sonunu ortaya koyar. Bunların başında insan nosyonu gelmektedir. Nietzsche’den Derrida’ya izlekler takip edildiğinde açık olarak insan’ın sonu’nun ortaya konulduğu görülecektir. Hümanizmin teorik statüsünün geçersizliği daha yapısalcılık zamanında belirginleşmiştir.

Althusser, yapısalcı Marksizmini temellendirirken kendi düşünce ayrımlarını ifade etmek için "marksizm bir teorik anti-hümanizmdir" saptamasını çekincesiz ifade etmiştir ve yaptığı açılımlar bu bağlamda insan nosyonunun nasıl sorunsallaştırılacağını gösterir. Öte yandan, felsefede ben'in imkânsızlığı açıkça gösterilmiş ve her bakımdan özne'nin özne oluşunun dayanaklarının kendi dışındalığı belirlenmiştir. Bu noktadan itibaren öznenin yeniden anlamlandırılması kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Postmodern durum bu bakımdan yalnızca yeni birtakım iktisadi ve sosyal verilerin ifadesi değil, aynı zamanda teorik düzlemde bu metafizik sonun da adıdır. Postmodern felsefe, dolayısıyla, Kant’ta açık ifadesini bulan "aydınlanma tasarısı"nı ve bütün modern felsefe akımlarına ruhunu veren akıl’ın ve dolayısıyla bilim'in teorik düzlemde mutlaklaştırılması eğilimini, metafizik insan nosyonuyla birlikte geride bırakmaya yönelmiş felsefe duruşudur.

Sonuç olarak, postmodern felsefenin mantığını çarpıcı birkaç formülasyonlarıyla (bunlar postmodern felsefenin kendini ifade ettiği ve temel eleştirileri aldığı noktalardır) şöyle özetleyebiliriz:

Özgünlük yoktur, kopyaya kaynaklık eden de kopyadır ve asıl’a ulaşmak söz konusu olamaz. Saf gerçeklik ya da olgular yoktur, bakışın bütün olanaklarına yorum'un izleri sinmiştir ve bundan kaçılamaz, ayrıca bütün yorumlar önceki ya da başka bir yorumun yorumlanmasıdır. Hakikat yoktur, öyküleme ve yansılamanın ötesinde tek ve mutlak olarak geçerliliği temellendirilebilecek bir hakikat olamaz. Metnin dışarısı yoktur, her tür bilgi, ontolojik ya da epistemolojik varsayımları içeren her tür bilgi, metinsel bir okumadır sonuçta, dışsal gönderimleri sürekli metnin içine düşer. Dilimizin sınırları dünyamızın sınırlarıdır, Wittgenstein’in söylemiş olduğu gibi, çünkü dil’in sınırlarının ötesi bilgiye kapalıdır. Ve son olarak, ben başkası’dır, ben her zaman zaten başkalarının yaratımı olduğu için.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Felsefe Sözlügü, Bilim ve Sanat Kitapları, Hazrlayan:Serkan Uzun / U. Hüsrev Yolsal
  2. Postyapısalcılık ve Postmodernizm, Bilim ve Sanat Kitapları, Madan Sarup, çev:Abdülbaki Güçlü
  3. Çagdaş Fransız Felsefesi, İdea yayınları, Vincet Descombes, cev.Aziz Yardımlı
  4. Ben’in Yapımı, Ara yayınları, M.Foucault, cev.Levent Kavas
  5. Nietzsche ve Postmodernizmin Gerçek Yüzü, Yener Orkunoğlu, Ceylan Yayınları
  6. Postmodernizm ya da Geç Kapitalizmin Kültürel Mantığı, Kıyı yayınları, Friedrich Jameson, çev.Necmi Zeka, Postmodernizm içinde.
  7. Postmodern Durum, Vadi yay., Jean-François Lyotard, çev.Ahmet Çiğdem
  8. Habermas, Lyotard ve Postmodernite, Vadi yay., Richard Rorty, çev.Mehmet Küçük, Modertnite versus Postmodernite içinde
  9. Kapital'i Okumak, Belge yayınları, Louis Althusser, çev:Celal A.Kanat

Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Nedir? :Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? ile ilgili Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Ne Demektir? Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Açıklaması Nedir? Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Cevabı Nedir? Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Açıklaması? :Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Gerçek mi? :Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? ile ilgili Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Hakkında? :Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? ile ilgili Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? burada bulabilirsiniz. Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Postmodern felsefe nedir?, Postmodern felsefe anlamı nedir?, Postmodern felsefe ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
2011 Türkiye genel seçimi anketleri, Esfeden, Esediye, One Step, Banane (şarkı), İklimler (film), Sülüntepe, Erkaya Yırık, Hamish Wilson, Çoruhta 1939 Türkiye genel seçimleri, Soyut resim, Gateway, Neckar, Manon Flier, Uriangato, WWE Raw, Milli Vanilli, Erzurum, Erzurum ilinin ilçeleri, Erzurum ilindeki yerleşim yerleri listesi, Cumhuriyetçi Güven Partisi, Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi, Warner Brothers, Eryngium lemmonii, Yalnız Gezegen, Erykah Badu, Călărași ili, Isı değiştirici, Trabzon Havalimanı, Lindisfarne, Ertuğrul Dursun Önkuzu, Tim Meadows, Norman Angell, Paris Kuşatması (845), Kuş Krallığı, ALROSA, Ernst Stojaspal, Hak Yolu, Jüstinyen Hanedanı yönetiminde Bizans İmparatorluğu, Marksist Leninist Silahlı Propaganda Birliği, FC 08 Homburg, Ernst Fuchs, Sven Lindqvist, Wudang Dağları, Ermeni Devrimci Ordusu, Burkina Faso devlet başkanları listesi, Isabella (Valois), Norman Borlaug, Cindy Klassen, Zastava M76, Erkeklik Öldü mü Abiler, Marina Mniszech, Kostarika, Léopold Sédar Senghor, Erkek organ, Radyo spektrumu, Kızılçam, Christmas Tales, Erkek Güzeli Sefil Bilo, Rebekah Harkness, Fahri Özen, İşçi Partisi (Norveç), Erkan Avseren, Fyodor Dostoyevski bibliyografyası, Çalınan Buseler, Ayrık cisim, 1987 Cumhurbaşkanlığı Kupası, IV. Bagrat, Simge Tertemiz, Christian Ludwig Brehm, Başköy, Çıldır, Susanna Agnelli, Erik Hamrén, LGBT sosyal hareketleri, Piraquê, Çataldere, Of, Eridu, Hasköy, Bulgaristan, NGC 3188, Vaftiz, Eric Houghton, Eric Heiden, Chrome OS, Ludwig Quidde, İlinden İsyanı, Hipnoterapi, Ergun Ortakcı, Tembel, Ergün Acuner, Cinsiyet kimliği, Ereshkigal, Cavit Kınay, Eren Bakıcı, Ruff Ryders Records, Uzay Uygulamaları ve Uzaktan Algılama Enstitüsü, J. D. Salinger, Cho Oyu Dağı, Erawan, Köstence Tren İstasyonu, Marlyn Meltzer,
Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?,