Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir?

Montesquieu Nedir?

Montesquieu Nedir?, Montesquieu Nerededir?, Montesquieu Hakkında Bilgi?, Montesquieu Analizi? Montesquieu ilgili Montesquieu ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Montesquieu ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Montesquieu Ne Anlama Gelir Montesquieu Anlamı Montesquieu Nedir Montesquieu Ne Anlam Taşır Montesquieu Neye İşarettir Montesquieu Tabiri Montesquieu Yorumu 

Montesquieu Kelimesi

Lütfen Montesquieu Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Montesquieu İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Montesquieu Kelimesinin Anlamı? Montesquieu Ne Demek? ,Montesquieu Ne Demektir? Montesquieu Ne Demektir? Montesquieu Analizi? , Montesquieu Anlamı Nedir?,Montesquieu Ne Demektir? , Montesquieu Açıklaması Nedir? ,Montesquieu Cevabı Nedir?,Montesquieu Kelimesinin Anlamı?,Montesquieu Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Montesquieu Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Montesquieu Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Montesquieu Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Montesquieu Kelimesinin Anlamı Nedir? Montesquieu Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Montesquieu Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Montesquieu Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Montesquieu - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Montesquieu

Montesquieu Nedir? Montesquieu Ne demek? , Montesquieu Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Montesquieu Kelimesinin Anlamı? Montesquieu Ne Demek? Montesquieu Ne Demektir? ,Montesquieu Analizi? Montesquieu Anlamı Nedir? Montesquieu Ne Demektir?, Montesquieu Açıklaması Nedir? , Montesquieu Cevabı Nedir? , Montesquieu Kelimesinin Anlamı?






Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir?

Montesquieu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Charles-Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu
1728'de Montesquieu
Doğumu18 Ocak 1689(1689-01-18)
Château de la Brède, La Brède, Gironde, Fransa
Ölümü10 Şubat 1755 (66 yaşında)
Paris, Fransa
Çağı18. yüzyıl felsefesi
BölgesiBatı felsefesi
OkuluAydınlanma Çağı
İlgi alanlarıSiyaset felsefesi
Önemli fikirleriKuvvetler ayrılığı

Charles-Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu (18 Ocak 1689(1689-01-18) – 10 Şubat 1755), daha çok bilinen adıyla Montesquieu, bir Fransız politik düşünürdür.

Kuvvetler ayrımı esasını ortaya atmıştır. 20 yıl üzerinde çalıştığı 18. yüzyıla damgasını vuran Kanunların Ruhu (De l'esprit des lois) adlı kitabında yasama, yürütme ve yargıyı birbirlerinden ayırmanın önemini vurgulamış ve "despotluk" kelimesinin yerleşmesinde diğer yazarlardan çok kendisi katkı sağlamıştır.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Montesquieu 1689’da Bordeaux'da doğdu. Babası Jacques de Secondat, uzun soyluluk geçmişi olan bir askerdi. Annesi Marie Françoise de Pesnel ise La Brède Baronluğu unvanının Secondat ailesine gelmesini sağlayan varisiydi ve Montesquieu daha yedi yaşındayken öldü.[2] Montesquieu, Bordeaux’da hukuk okudu. 1708’de avukat oldu. 1714’de yani yirmi yedi yaşında Bordeaux parlamentosunda yargıtay başkanı oldu. 1721’de yayımlanan Les Lettres Persanes (İran mektupları) büyük ilgi görünce Montesquieu görevini bir başkasına devretti. Avusturya’ya Macaristan’a İtalya’ya Hollanda’ya İngiltere’ye gitti. Kendini bilimsel çalışmalarına vermek için Brède şatosuna çekildi. Bir yandan doğa bilimlerine yönelirken bir yandan da toplumsal yaşamın koşullarını inceledi. Montesquieu 1755’de Paris’de yaşama gözlerini kapadı.

Eserleri ve düşünceleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir siyaset sosyolojisi geliştiren Montesquieu, esas ününü toplum, hukuk ve yönetim tarzı konusunda gerçekleştirdiği karşılaştırmalı araştırmadan almıştır. Siyaset ve hukuk konusunda tümevarımsal ve deneysel bir yaklaşımı benimseyen filozof; olguları kaydetmek yerine anlamayı, görüngüleri konu alan karşılaştırmalı bir soruşturmayı, tarihsel gelişmenin ilkelerine ilişkin sistematik bir araştırmanın temeli yapmayı itmiştir. Siyaset konusuna, şu halde bir tarih filozofu olarak yaklaşan Montesquieu, farklı politik toplumlardaki farklı pozitif hukuk sistemlerinin çok çeşitli faktörlere, örneğin; halkın karakterine, ekonomik koşullarla iklime, vs. göreli olduğunu söylemiştir. O, işte bütün bu temel koşullara "yasaların ruhu" adını vermiştir. Montesquieu bu bağlamda üç tür yönetim tarzını birbirinden ayırmış ve bu devletlere uygun düşen yönetici ilke, iklim ve topraktan söz etmiştir. Buna göre despotizm büyük devletlere, sıcak iklimlere uygun düşer ve korkuya dayanır. Britanya örneğinde olduğu gibi ne soğuk ve ne de sıcak olan bir iklimin hüküm sürdüğü, orta büyüklükteki devletlere uygun düşen yönetim biçimi, monarşidir; söz konusu yönetim biçimi, şan ve şerefe dayanır. Buna karşın, soğuk iklimlere ve küçük devletlere uygun düşen rejim, demokrasidir; demokrasinin yönetici ilkesinin erdem olduğunu öne süren Montesquieu, tüm insanlar için geçerli olan tek bir doğa yasası ve evrensel bir insan doğası olduğunu kabul eden akılcılığa şiddetle karşı çıkmış ve kuvvetler ayrılığı prensibini ortaya atmıştır. Geometri alanında çok olmasa da çalışmalar yapmıştır. Üçgende alan ve benzerlik konularında birçok defa önerilerde bulunmuştur.

Yasaların Ruhu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yasaların da tabi olduğu yasalar vardır. Kısaca yasaların da bir ruhu vardır. Montesquieu’ye göre ancak yasa düzeninin egemen olduğu bir toplum güçlü olabilirdi. Bu görüş tüm aydınlanma düşünürlerinin de ortak görüşü olmuştur. Her yasa toplumsal ihtiyaçların bir ürünüdür. Bu yasalar sosyal, ekonomik ve siyasi olabilir. Montesquieu, bu faktörlerin tümüne birden yasaların ruhu adını vermiştir. Din, geçmişte yaşanan olaylar, örf ve adetler de yasaların ruhuna etkide bulunur. Yani yasaların ruhu o yasaların meydana gelmesine yol açan faktörlerin tümüdür. Her ülkede yasaların ruhuna etki eden sebepler farklıdır. Ülkeler de bu farklılıklara göre biçimlenir.

Montesquieu, döneminin diğer filozofları gibi toplumların nasıl yönetildiği ve nasıl yöneltilmesi gerektiği konusunda üç yönetim biçimini belirlemiştir:

  1. Cumhuriyet: Yönetim yetkisi ve egemenlik halkın tamamına aitse demokratik cumhuriyetten; eğer halkın bir kısmına ait ise aristokratik cumhuriyetten söz edilir. Bu kesimin büyümesi, rejimi demokrasiye yaklaştırır. Cumhuriyetin dayanağı olan ilke erdemdir. Erdem ise yurt sevgisine, eşitliğe ve yasalara olan saygıya dayanır. Montesquieu cumhuriyeti küçük ülkeler için uygun görmüştür.
  2. Monarşi: Tek bir kişinin yasalarla belirlenmiş yönetimidir. Kralın yanında yasaları koyan bir parlamento bulunur. Monarşinin temel ilkesi ise onurdur. Çünkü tarihte kralların yanında çalışmadan zengin olmak isteyen, onurlu şerefli insanları küçümseyen ve engelleyen zayıf karakterli kişiler bulunur. Kralın yasalara uymamasıyla düzen bozulur. Montesquieu'ya göre monarşi Fransa için en uygun yönetim biçimi idi.
  3. İstibdat (Despotizm): Tek bir kişinin keyfî yönetimidir. Burada yasalar bulunmaz. Halkın değeri yoktur. Keza halk köle ruhlu insanlardır. Despotizmin temel ilkesi korku amacı ise huzurdur. Montesquieu despotizmi büyük Doğu ülkeleri için uygun bulmuştur.

İran Mektupları[değiştir | kaynağı değiştir]

17. yüzyıldan sonra Avrupalıların Doğu'ya duydukları ilgiyi Doğu'yu gösterip ülkesinin krallıktan başlayarak bütün kurumlarını eleştirdi. İran'ı bahane olarak kullandı. Ancak kitapta toplumun değerlerin derine inilip eleştirilmiyor, sadece göze batan veya öne çıkmış konular üzerinde duruluyordu. Buna rağmen İran Mektupları bir eleştiri kitabıdır. Üzerinde durduğu ve eleştirdiği kişiler feodal beyler, saray adamları, sarayda çalışanlardan XIV. Louis'e kadar uzanır. Ayrıca kitapta mutlak yönetimin (monarşi) nasıl bozulduğu ve despotizme döndüğüyle ilgili tespitler bulunur.

Konusu; İranlı Useck düşmanlarından kaçmak için Paris'te yaşayan arkadaşının yanına gider. Bu iki arkadaş İran'daki dostlarıyla mektuplaşırlar. Kitaptaki amaç Paris'teki iki İranlıyı anlatmak değil onların gözünden Batı'yı ya da Fransa’yı anlatmaktır. Fransa'nın garipliklerini mizahçı bir dille ortaya koymaktır.

Romalıların Yükselişi ve Çöküşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Montesquieu’ye göre Roma, yükselişini önce kralların kişisel değerlerine sonra da imparatorluğun ve cumhuriyetin erdemlerine (disiplin, kanunlara saygı, yurdunu sevme, eşitlik duygusu, senatonun ölçülü davranması ve sözünü geçirmeyi bilmesine) borçludur. Çöküşü de imparatorluğun gelişigüzel bir şekilde büyümesinin, uzak ülkelerde yapılan savaşların, imparatorluğun savunmasında barbarlara güvenilmesinin ve törenlerin bozulmasının bir sonucudur.

Kuvvetler Ayrılığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuvvetler ayrılığı fikrini İngiltere'nin siyasi yapısından ilham alarak ortaya koymuştur. Yönetimin İngiltere'de olduğu gibi üçe ayrılması gerektiğini söyler: kral, soylular ve halk. Bu siyasi yapının ve yönetim biçiminin aynen Fransa'ya aktarılması gerektiğini söyler. Çünkü kuvvetlerin tek bir elde toplanması despotizmi ortaya çıkarabilir. Montesquieu günümüz kuvvetler ayrılığından farklı olarak hem sınıflar hem de erkler arasında bir ayrım yapılması gerektiğini öngörmüştür. Krala yürütmeyi; halk ve asilleri ise yasamanın içine koymayı hedeflemiştir. Yargı ise bağımsız kalacaktı. Montesquieu kuvvetler ayrılığı ile soyluları öne çıkarmayı planlamıştır.

Siyasî Özgürlük[değiştir | kaynağı değiştir]

Özgürlük herkesin iddia ettiği gibi istediğimiz şeyler yapmak ya da istemediğimiz şeyleri yapmaya zorlanmamak değildir. Örneğin, devletin vergi istemesi halinde vatandaşlar vermek istemeyebilirler. Böyle bir durumda devlet vergiyi güç kullanarak zorla alır. Hiç kimse vergi vermek istemiyorum özgürlüğüme müdahale edemezsiniz diyemez. Özgürlük bu değildir. Böyle bir özgürlük tanımında devlet varlığını sürdüremez. Montesquieu'ya göre özgürlük, yasaların izin verdiği her şeyi yapmaktır. İnsan, yasaların izin verdiği kadar özgürdür. Yasaların dışına çıkmak ise bir özgürlük değil yasa ihlalidir.

Montesquieu'nun tanımladığı özgürlüğün sakıncası ise vatandaşlara verilecek olan her hak ve özgürlüğün yasalarda tek tek belirlenmelidir. Zira yasalarda belirlenmemiş bir konuda özgürlük mevcut olmayacaktır. Her bir özgürlüğü belirleyip yasalarda tek tek saymak zor bir iş olacaktır.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Boesche 1990, s. 1.
  2. ^ Sorel, A. Montesquieu. London, George Routledge & Sons, 1887 (Ulan Press reprint, 2011), p. 10. ASIN B00A5TMPHC
  3. ^ "Romalıların Yücelik ve Çöküşünün Nedenleri Üzerine Düşünceler (Ciltli)". www.kitapyurdu.com. 19 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2022. 
  4. ^ https://www.iskultur.com.tr (15 Mart 2017). "Kanunların Ruhu Üzerine". Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. 16 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2022. 

Makaleler ve bölümler

Kitaplar

  • Althusser, Louis, Politics and History: Montesquieu, Rousseau, Marx (London and New York, NY: New Left Books, 1972). 
  • Auden, W. H.; Kronenberger, Louis, The Viking Book of Aphorisms (New York, NY: Viking Press, 1966). 
  • Balandier, Georges, Political Anthropology (London: Allen Lane, 1970). 
  • Berman, Ric (2012), The Foundations of Modern Freemasonry: The Grand Architects – Political Change and the Scientific Enlightenment, 1714–1740 (Eastbourne: Sussex Academic Press, 2012). 
  • Pocock, D. F., Social Anthropology (London and New York, NY: Sheed and Ward, 1961). 
  • Ransel, David L., The Politics of Catherinian Russia: The Panin Party (New Haven, CT: Yale University Press, 1975). 
  • Schaub, Diana J., Erotic Liberalism: Women and Revolution in Montesquieu's 'Persian Letters' (Lanham, MD: Rowman & Littlefield, 1995). 
  • Shackleton, Robert, Montesquieu; a Critical Biography (Oxford: Clarendon Press, 1961). 
  • Shklar, Judith, Montesquieu (Oxford Past Masters series). (Oxford and New York, NY: Oxford University Press, 1989). 
  • Spurlin, Paul M., Montesquieu in America, 1760–1801 (Baton Rouge: Louisiana State University Press, 1941; reprint, New York: Octagon Books, 1961). 

Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Nedir? :Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? ile ilgili Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Ne Demektir? Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Açıklaması Nedir? Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Cevabı Nedir? Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Açıklaması? :Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Gerçek mi? :Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? ile ilgili Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Hakkında? :Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? ile ilgili Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? burada bulabilirsiniz. Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Montesquieu nedir?, Montesquieu anlamı nedir?, Montesquieu ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Tek tanrılı, Behiç Erkin, Ju Dou, Ada boz tilkisi, Hasan bin Ali, 1988 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, 1968 Türkiye senato seçimleri, Öklid geometrisi, Hindistan arması, Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı, The Sound of Music (film), Szeged, Almanya millî futbol takımı, Kardeş Türküler, Gidemezsin, Michael Ball, Vistül, 33 Orionis, Kumlubucak, Taşlıçay, Bassingbourn cum Kneesworth, 2000 Suriye devlet başkanlığı seçimi, Cecily von Ziegesar, Zwack, 2013 WNBA Seçmeleri, Ingrid Peters, Mushaf, Cluj Napoca, Madingley, Elaiussa Sebaste, Ömer Seyfettin, 1987 Cannes Film Festivali, Miskito Sahili, Kemal Akkaya, Tony Bennett, Lactalis, Aleksis Kivi, 1974 Masters Turnuvası, Verzino, Bob Hoskins, Alirıza Fegani, Kafa kulaklığı, Yeni Asur İmparatorluğu, Zoltán Varga (1945 doğumlu futbolcu), Uçak yemekleri, Mahalat, Parti oyunu, L. Scott Caldwell, Ferruh Güven (vali), Pierre Issa, Cromwell tank, Ophryastes, Malta Himayesi, Oreste Corbatta, Kültürel antropoloji, Seishun Buta Yarō wa Bunny Girl Senpai no Yume o Minai, Maldivler arması, Eğriboz Sancağı, Gulf Air, Keskin Bayındır, Öregrund, Through My Window, ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Natalya Gordienko, Kamu Güvenliği Komitesi, Uranüs, Türkiyede yürütme, Cumhur İttifakı, Ricardo Zamora Ödülü, Bülent Kuşoğlu, 5. Afife Tiyatro Ödülleri, Shanina Shaik, Isaac Newton, isaac newton, Doctor Strange, Rahonavis, Eğlence Yazılımı Öz Düzenleme Kuruluşu, Subaraknoid kanama, Transformers (film), Dresano, Edward Fox, Beihai Parkı, Avril Lavigne, Jin Çincesi, Gülbahçe Kadriye, İzmit, 1123, Terni, Jacqueline du Bief, Monica Dolan, Korint Körfezi Muharebesi, Kınalıada, Drama Dizilerinde En İyi Aktris Emmy Ödülü, Sutton United FC, Dersaadet, Angen, Mastoidit, On Golden Pond (1981 film), ?river, Rarotonga Krallığı, Chifeng, Özgür Woodstock,
Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?,