Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir?

Yunanistan İç Savaşı Nedir?

Yunanistan İç Savaşı Nedir?, Yunanistan İç Savaşı Nerededir?, Yunanistan İç Savaşı Hakkında Bilgi?, Yunanistan İç Savaşı Analizi? Yunanistan İç Savaşı ilgili Yunanistan İç Savaşı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Yunanistan İç Savaşı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Yunanistan İç Savaşı Ne Anlama Gelir Yunanistan İç Savaşı Anlamı Yunanistan İç Savaşı Nedir Yunanistan İç Savaşı Ne Anlam Taşır Yunanistan İç Savaşı Neye İşarettir Yunanistan İç Savaşı Tabiri Yunanistan İç Savaşı Yorumu 

Yunanistan İç Savaşı Kelimesi

Lütfen Yunanistan İç Savaşı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Yunanistan İç Savaşı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Yunanistan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı? Yunanistan İç Savaşı Ne Demek? ,Yunanistan İç Savaşı Ne Demektir? Yunanistan İç Savaşı Ne Demektir? Yunanistan İç Savaşı Analizi? , Yunanistan İç Savaşı Anlamı Nedir?,Yunanistan İç Savaşı Ne Demektir? , Yunanistan İç Savaşı Açıklaması Nedir? ,Yunanistan İç Savaşı Cevabı Nedir?,Yunanistan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı?,Yunanistan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Yunanistan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Yunanistan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Yunanistan İç Savaşı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Yunanistan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Nedir? Yunanistan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Yunanistan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Yunanistan İç Savaşı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Yunanistan İç Savaşı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Yunanistan İç Savaşı

Yunanistan İç Savaşı Nedir? Yunanistan İç Savaşı Ne demek? , Yunanistan İç Savaşı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Yunanistan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı? Yunanistan İç Savaşı Ne Demek? Yunanistan İç Savaşı Ne Demektir? ,Yunanistan İç Savaşı Analizi? Yunanistan İç Savaşı Anlamı Nedir? Yunanistan İç Savaşı Ne Demektir?, Yunanistan İç Savaşı Açıklaması Nedir? , Yunanistan İç Savaşı Cevabı Nedir? , Yunanistan İç Savaşı Kelimesinin Anlamı?






Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir?

Yunan İç Savaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Yunanistan İç Savaşı sayfasından yönlendirildi)
Yunan İç Savaşı
Soğuk Savaş

ELAS gerilla kuvvetleri
Tarih30 Mart 1946 - 16 Ekim 1949
(3 yıl, 6 ay, 2 hafta ve 2 gün)
Bölge
Sonuç Ulusal Ordu zaferi.
Taraflar

Yunanistan Krallığı Yunanistan Krallığı


Destekleyen:
 Birleşik Krallık
 ABD (1947 sonrası)

Yunanistan Geçici Demokratik Hükümet

Kuzey Makedonya NOF partizanları


Destekleyen:
 Yugoslavya (Temmuz 1949 öncesi)
Bulgaristan Bulgaristan
Arnavutluk Arnavutluk
Komutanlar ve liderler
Aleksandros Papagos
Konstantinos Ventiris
Thrasyvoulos Tsakalotos
James Van Fleet
Markos Vafiadis
Nikolaos Zachariadis
Güçler
232,500[1] 26,000 (1948 ortası)[2]
Toplam: y.100,000:
15,000-20,000
Slav-Makedon
2,000-3,000 Pomak
130–150 Arnavut[3]
Kayıplar

15.268 ölü, 37.255 yaralı, 3.843 kayıp, 865 firar
Yunan Ordusu iddiası

1,485 ölü, 3,143 yaralı, 159 kayıp

Yunan Ordusu iddiası

38,839 ölü, 20,128 esir
Toplam: 158,000 ölü[4][5][6][7]
1.000.000 sivil savaştan etkilendi.[8]


Yunanistan İç Savaşı, 1946-1949 yılları arasında Yunanistan'ı siyasî istikrarsızlık içine iten, etkileri 1955 yılına kadar hissedilen ve temelde sağ-sol mücadelesi olan savaştır.

İç Savaşı Hazırlayan Ortam[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı Devleti’nden bağımsızlığını kazandıktan sonra Yunanistan’da anayasal monarşi kuruldu ve bu ülke, II. Dünya Savaşı’na kadar sürekli bir devrim ve karşı devrim süreci içine girdi.

1924-1935 yılları arasında Yunanistan, cumhuriyet rejimi ile yönetildi. Karışıklıkların giderilememesi üzerine 1935 yılında bir plebisit yapıldı ve Yunanistan’da yeniden Anayasal Monarşi kuruldu.

1936 yılında Yunan Kralı, İoannis Metaksas’ı başbakanlığa getirdi. Metaksas, başbakanlığa gelir gelmez parlamentoyu feshetti ve 1938’de ömür boyu başbakan ilan edildi. Metaksas, 1941’deki ölümüne kadar ülkeyi faşist özellikler gösteren bir diktatörlükle yönetti. Metaksas kendi yönetimine (Klasik Yunan ve Bizans’tan sonra) “Üçüncü Uygarlık” adını vermiş; koyu bir "kralcı" olarak basını susturmuş, muhalifleri sürgüne göndermiş ve tam bir baskı yönetimi kurmuşsa da, belli bazı reform hareketleri de gerçekleştirmiş ve ülkenin savunmasını güçlendirmiştir.

II. Dünya Savaşı sırasında önce İtalya, ardından da Almanya’nın işgaline uğrayan Yunanistan’da; Kral Londra’ya, Hükûmet ise Kahire’ye sığındı. Yunan yurtseverler II. Dünya Savaşı içinde Alman işgaline karşı çeşitli direniş örgütleri kurdular. Bunlar arasında öne çıkan “Ulusal Kurtuluş Ordusu” (ELAS) sol, “Hür Demokratik Yunan Ordusu” (EDES) ise sağ eğilimliydi. Bu iki örgüt Alman işgal ordusuna karşı etkili bir mücadele içine girdi.

Josef Stalin ile Winston Churchill, Alman yenilgisinden sonra Doğu Avrupa’nın durumunu Moskova’da görüşürlerken; Churchill, Yunanistan’ın Britanya etki bölgesi olarak kabul edilmesini önermiş ve Stalin de bunu kabul etmişti. Yüzdeler Anlaşması olarak bilinen bu uzlaşıdan hemen sonra, savaşın son yılında, Birleşik Krallık Yunanistan’a asker gönderdi. Britanya ordusu, ELAS ve EDES Almanları Yunanistan’dan temizlediler. Ancak bu temizlik Yunanistan’a beklenen barış ve huzuru getirmedi ve ülke beş yıl sürecek olan son derece kanlı ve yıkıcı bir iç savaşın içine girdi.

Birinci Aşama[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunan iç savaşının birinci aşaması 4 Aralık 1944 günü başlamıştır. O gün, Britanya işgal makamlarınca telkin edilen ve Yunan başbakanı tarafından verilen bir ültimatomla, ELAS’tan silahlarını teslim edip Atina’yı terketmesi istendi. Winston Churchill’in iddialarına göre ELAS, Atina’da terör havası estirmekte ve Moskova tarafından yönetilmekteydi. Yine Churchill’e göre savaş sırasında Almanlardan çok EDES’e karşı savaşmıştı.

Bu iddialara karşın ELAS, aslında savaştan önce Metaksas’ı devirmek için kurulan ve giderek Nazilere karşı direnişte etkin rol oynayan solcu unsurları içinde barındırmaya başlayan bir örgüttü. 1944 yılının sonunda üye sayısı iki milyona ulaşmıştı. ELAS, Metaksas’ın baş destekçisi Kral George’a da karşıydı. Kısaca, ELAS’ı harekete geçiren etken, (Churchill’in iddialarının aksine) Moskova değil iç politika kaygılarıydı. Ayrıca, savaş sırasında Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı ELAS’ı desteklemiş; hatta Churchill, 1944 İlkbaharındaki Lübnan Toplantısı’nda ELAS ile EDES’i Nazilere karşı Georges Papandreu’nun komutası altında iş birliği yapmaya ikna etmişti. (Dolayısıyla, savaş sırasında ELAS’ın EDES’e karşı savaştığı görüşü doğru kanıtlara dayanmamaktadır.)

ELAS, verilen ültimatoma uymadı. Uymama gerekçesi olarak Birleşik Krallık’ın Yunanistan’da Kralı ve Kralla birlikte sağcı bir diktatörü işbaşına getireceğinden endişe etmesini gösterdi.

Bunun üzerine Atina ve çevresinde başlayan silahlı çatışma üç hafta kadar sürdü. Zaten çok güçlü olmayan ve Sovyetler Birliği tarafından da desteklenmeyen ELAS’ın siyasî organı Ulusal Kurtuluş Cephesi (EAM) ateşkesi kabul etti. 12 Şubat 1945’te EAM ile EDES anlaştılar. Bu anlaşmaya göre tüm direniş örgütleri tek bir ordu içinde birleştirilecek, demokratik seçimler yapılacak (31 Mart 1946’da yapıldı ve solcuların seçim boykotu nedeniyle katılım oranı % 50’lerde kaldı) ve II. Dünya Savaşı sırasında Londra’ya kaçan Yunan kralının Yunanistan’a dönüp dönmemesi konusunda referanduma başvurulacaktı. (% 90 oy ile Yunanistan’da Krallığın yeniden kurulması kararlaştırıldı. Ancak bu yönde oy verenler arasında komünistlerin güçlenmesinden korkup, cumhuriyetçi oldukları hâlde kral lehine oy verenler de vardır). Böylece, 12 Şubat 1945’te Yunan İç Savaşı’nın birinci aşaması bitmiş oldu.

İkinci Aşama[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunanistan Demokratik Ordusu mensupları
Bir Yunanistan Demokratik Ordusu posteri

Yunan İç Savaşı’nın ikinci aşaması, hükûmetin kurulması ve kralın Yunanistan’a geri dönmesiyle başlamıştır. Bu aşama, birincisinden nitelik olarak farklıdır çünkü sorunun Birleşmiş Milletler (BM) gündemine taşınması ve Yunanistan’ın üç kuzey komşusunun (Bulgaristan, Yugoslavya ve Arnavutluk) solculara verdiği destekle iç savaş uluslararası bir nitelik kazanmıştır.

1946 yılında Yunanistan’ın kuzeyinde çete savaşları başladı. Önceleri çetecilere karşı bir sempati vardı. Zayıf merkezî hükûmet, ekonomik durumun zayıflığı ve sosyal adaletsizlikler, köylülerin çetecilere yardımını kolaylaştırmıştı. Merkezî hükûmet, dağlık bölgelerde savaşan ve üç komünist devletten yardım alan çetecilerle mücadelede yetersiz kalıyordu. Bu arada BM, kendisine bağlı bir araştırma komisyonu tarafından bölgede yapılan inceleme sonucunda, çetecilere kuzeyden yardım geldiğini açıkladı. Çeteciler ise sadece eğitim ve yaralıların tedavisi gibi nedenlerle Arnavutluk ve Bulgaristan topraklarını kullandıklarını iddia etmekte ve kullandıkları silahların Alman ve İtalyanlardan geriye kaldığını dile getirmekteydiler.

Çetecilerin önderi konumundaki General Markos, 24 Aralık 1947’de “Geçici Demokratik Yunan Hükûmeti” adı altında bir hükûmet kurdu ve 10 maddelik bir program ilan etti. Bu programda Sovyetler Birliği ve üç Balkan ülkesi (Bulgaristan, Yugoslavya ve Arnavutluk) ile yakın ilişkiler geniş yer tutmaktaydı. Böylece, Yunanistan’da merkezî hükûmetin kolay kolay baş edemeyeceği bir iç savaş başlamış oldu. Yunan hükûmeti, sorunu BM gündemine getirmiş ancak çatışmalar 1950 yılına kadar devam etmiştir.

Sona Ermesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İç savaş 1948 yılının başlarında sona ermişse de ufak çaplı çatışmalar 1950'ye kadar devam etmiştir. BM'nin ve merkezi hükûmetin, Yunan İç Savaşı'nın sona ermesinde pek etkinliği olduğu söylenemez. İç savaşın bitiş nedenlerinden birincisi, Kominform'dan atılan Yugoslavya'nın çetecilere yaptığı yardımı kesmesi, ikinci nedeni ise ABD tarafından yürürlüğe konan Truman Doktrini'dir.

Sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunanistan iç savaştan sonra iki yıl tam bir siyasi istikrarsızlık içine girdi. Dört yıl içinde (1948-1952) Liberal ve Sosyal Demokratlar’ın üstünlüğünde 13 ayrı hükûmet kuruldu ve düştü.

1952 yılında yapılan yeni anayasa, nispi temsil yerine çoğunluk sistemini getirince Yunanistan'ı siyasal iflâstan kurtarıp güçlü bir hükûmet kurma iddiasındaki Mareşal Aleksandros Papagos'un sağ eğilimli Yunan Birliği Partisi yönetimi tek başına ele geçirdi ve bu dönem Papagos'un 1955 yılındaki ölümüne dek sürdü. Yavaş yavaş siyasî istikrara kavuşmaya başlayan Yunanistan, 1955-1963 yılları arasında Konstandinos Karamanlis’in Ulusal Radikal Birliği (ERE) hükûmeti tarafından yönetilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Struggle for Greece 1941–1949, C.M.Woodhouse, Hurst & Company, London 2002 (first published 1976), page 237
  2. ^ Νίκος Μαραντζίδης, Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, 1946–1949, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, β'έκδοση, Αθήνα 2010, page 52
  3. ^ Νίκος Μαραντζίδης, Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, 1946–1949, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, β'έκδοση, Αθήνα 2010, page 52, page 57, pages 61–62
  4. ^ Howard Jones, "A New Kind of War" (1989)
  5. ^ Edgar O'Ballance, The Greek Civil War : 1944–1949 (1966)
  6. ^ T. Lomperis, From People's War to People's Rule (1996)
  7. ^ "B&J": Jacob Bercovitch and Richard Jackson, International Conflict : A Chronological Encyclopedia of Conflicts and Their Management 1945–1995 (1997)
  8. ^ Γιώργος Μαργαρίτης, Η ιστορία του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου ISBN 960-8087-12-0

Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Nedir? :Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? ile ilgili Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Ne Demektir? Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Açıklaması Nedir? Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Cevabı Nedir? Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Açıklaması? :Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Gerçek mi? :Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? ile ilgili Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Hakkında? :Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? ile ilgili Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Yunanistan İç Savaşı nedir?, Yunanistan İç Savaşı anlamı nedir?, Yunanistan İç Savaşı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, Tu Bişvat, Yörünge düğümü, Edward (Kent dükü), Brewster, Kyle Reese, Siaosi Sovaleni, Great Bromley, Geraint Thomas, Treviolo, Neman (şehir), Sıfır Bir, Muhsin Bey (film), Pietro Rava, Piper oxystachyum, Marksist ekonomi, Tamara Johansen, Haş (ilçe), Torben Liebrecht, Isı radyasyonu, Jacques Pellegrin, Sözeylem, Ram Nath Kovind, Kubbemsi yalpalanma, Orta İngilizce, Aleksandr Peçerskiy, Çin şiiri, Yusuf Ahlatçı, Demokratik, Mersenne asal sayıları, Shiga, Rumelikavağı, Sarıyer, FIFA Dünya Kupası tüm zamanlar tablosu, 1918 Coupe de France Finali, Paulo Sérgio Silvestre do Nascimento, Brest, Belarus, Horace Armitage, Olimpiyat Oyunlarında Angola, Türkiye Cumhuriyeti, Taşoluk, Hekimhan, Tarak pilavı, Twist and Shout, Cocomelon, Edsger Dijkstra, Kuvandık, Kebir Çölü, Hasan Öztürkmen, Litvanya Haçlı Seferi, Rus İmparatorluğunun Kırımı ilhakı, Paranoid (şarkı), Callisto Guatelli, Daozong (Liao), Çinde insan hakları, Krompachy, Dieter Nohlen, Sodyum tiyopental, Karadeniz Bölgesi, Pietà, Akçakoca, İzmit, Çakır kuşu, Humbaracı Ahmet Paşa, Christian Bassogog, En İyi Kadın Televizyon Oyuncusu Saturn Ödülü, Luxilus, Kintsvisi Manastırı, Travis Barker, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı, 2000ler, Ahmed Vesim Paşa, Küresel Mülteci Mutabakatı, Sürmene, Altın Portakal heykelciği, 1980 Başbakanlık Kupası, Eleftherios Venizelos, Loveland, Kolorado, Birleşik Krallık tarihi, Uzunköprü Sınır Kapısı, Derealizasyon, Muzaffer Naci Çerezci, René Coty, Cüce gökada, Servistan Sarayı, Subaru Corporation, Simit Sarayı, Montelibretti, Pantalon, Mşatta Sarayı, Devasa çok oyunculu çevrimiçi gerçek zamanlı strateji oyunu, Aksu Çayı, BMW 7 Serisi (E38), Anatoliy Nuriyev, Yaşayan Ölülerin Gecesi, Google Street View, Laureus Dünya Spor Ödülleri, Livorno (il), Petronius Platformu, Denis Adası, 2021 FA Cup Finali, Plazma (fizik), Gülcan Arslan,
Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?,