Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir?

Eisenhower Doktrini Nedir?

Eisenhower Doktrini Nedir?, Eisenhower Doktrini Nerededir?, Eisenhower Doktrini Hakkında Bilgi?, Eisenhower Doktrini Analizi? Eisenhower Doktrini ilgili Eisenhower Doktrini ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Eisenhower Doktrini ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Eisenhower Doktrini Ne Anlama Gelir Eisenhower Doktrini Anlamı Eisenhower Doktrini Nedir Eisenhower Doktrini Ne Anlam Taşır Eisenhower Doktrini Neye İşarettir Eisenhower Doktrini Tabiri Eisenhower Doktrini Yorumu 

Eisenhower Doktrini Kelimesi

Lütfen Eisenhower Doktrini Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Eisenhower Doktrini İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Eisenhower Doktrini Kelimesinin Anlamı? Eisenhower Doktrini Ne Demek? ,Eisenhower Doktrini Ne Demektir? Eisenhower Doktrini Ne Demektir? Eisenhower Doktrini Analizi? , Eisenhower Doktrini Anlamı Nedir?,Eisenhower Doktrini Ne Demektir? , Eisenhower Doktrini Açıklaması Nedir? ,Eisenhower Doktrini Cevabı Nedir?,Eisenhower Doktrini Kelimesinin Anlamı?,Eisenhower Doktrini Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Eisenhower Doktrini Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Eisenhower Doktrini Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Eisenhower Doktrini Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Eisenhower Doktrini Kelimesinin Anlamı Nedir? Eisenhower Doktrini Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Eisenhower Doktrini Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Eisenhower Doktrini Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Eisenhower Doktrini - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Eisenhower Doktrini

Eisenhower Doktrini Nedir? Eisenhower Doktrini Ne demek? , Eisenhower Doktrini Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Eisenhower Doktrini Kelimesinin Anlamı? Eisenhower Doktrini Ne Demek? Eisenhower Doktrini Ne Demektir? ,Eisenhower Doktrini Analizi? Eisenhower Doktrini Anlamı Nedir? Eisenhower Doktrini Ne Demektir?, Eisenhower Doktrini Açıklaması Nedir? , Eisenhower Doktrini Cevabı Nedir? , Eisenhower Doktrini Kelimesinin Anlamı?






Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir?

Eisenhower Doktrini

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Eisenhower Doktrini, 1953 yılından itibaren 8 sene ABD Başkanlığı yapan Dwight Eisenhower'ın 5 Ocak 1957'de Kongre'ye gönderdiği yetki talebi isteği.

Dwight Eisenhower,1954 yılında "Barış için Atom" programını başlattı ve 5 Ocak 1957'de, ünlü Eisenhower Doktrini’ni açıkladı. Bu doktrin ile Orta Doğu ülkelerine askerî ve ekonomik yardımda bulunulması planlanmaktaydı. Yardımın amacı, Orta Doğu'da komünizmin yayılmasını önlemekti.

Eisenhower

Temsilciler Meclisi, 30 Ocak'ta, Senato da 5 Mart'ta, büyük oy çoğunluğu ile Eisenhower Doktrini'ni kabul ederek, Başkan'a istediği yetkileri verdi.

Doktrinin Oluşturulma Süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Eisenhower Kongre'den şu konularda kendisine yetki verilmesini istiyordu:

  • Bağımsızlığını korumak için ekonomik kalkınma çabası içine giren Orta Doğu ülkelerine ekonomik yardım yapmak.
  • Bunlardan isteyen ülkelere askeri yardım yapmak.
  • Bu ülkelerin istemeleri şartıyla, milletlerarası komünizmin kontrolü altında bulunan bir ülkeden gelecek açık silahlı saldırılar karşısında, Amerikan silahlı kuvvetlerinin kullanılması.

Bu amaçlarla Başkan Eisenhower, Kongreden, üç yıl süre ile, her yıl 200 milyon Dolar harcama yetkisi istemekteydi.

Temsilciler Meclisi'nde onaylanan tasarı, Senato da 5 Mart’ta, büyük oy çoğunluğu ile kabul edilerek, Başkan’a istediği yetkileri verildi.

Eisenhower doktrini’nin tatbikatını sağlayacak kanun; 9 Mart 1957′de kongre tarafından kabul edildikten sonra, başkanın danışmanı James P. Richards, Ortadoğu ülkelerini ziyaret etti ve doktrine katılmalarını istedi. 22 mart 1957 günü Türkiye Eisenhower doktrini’ne katıldığını, ayrıca doktrini bölgede gerçekleştirebilmek için hazır olduğunu açıkladı. aynı gün ABD, Bağdat paktı askerî komitesine gireceğini ilan etti.

Eisenhower Doktrininin bilhassa Orta Doğu'da Amerikan askerinin kullanılmasına dair kısmı, Amerikan Kongresinde büyük tartışmalara sebep oldu. Buna rağmen, Temsilciler Meclisi, 30 Ocakta, Senato da 5 Martta, büyük oy çoğunluğu ile Eisenhower Doktrinini kabul ederek, Başkana istediği yetkileri verdi.

ABD başkanı Eisenhower ‘in 1957 yılı başında Kongre’ye sunduğu bir raporla açıkladığı ve uluslararası komünizm tehdidine karşı direnmek için Amerikan yardımına ihtiyaç duyacak Ortadoğu ülkelerine askeri ve ekonomik yardımı içeren politika. doktrinin temelinde ABD’nin Sovyetler Birliği’nin süveyş bunalımından sonra Ortadoğu’da kazandığı prestije karşı, bölgede bir karşı grup örgütleme çabası ve bölgedeki olayları uluslararası komünizmin bir parçası olarak kabul etmesidir.

Eisenhower Doktrini iki bakımdan Amerikan dış politikası için mühim bir gelişmeyi ifade etmekteydi. Birincisi, Amerika’nın Orta Doğu ile bağlantı alanını bir hayli genişletmesidir. Her ne kadar Amerika; Orta Doğu ile ilgisini ilk defa Truman Doktrini ile göstermiş ise de, Truman Doktrini sadece Türkiye ve Yunanistan’a ve yine sadece askeri yardım yapılmasını öngörmekteydi. Hâlbuki Eisenhower Doktrini, bütün bir Orta Doğu bölgesini içine alıyor ve Amerikan askerinin kullanılması sureti ile bölgedeki ülkelerin komünizme karşı savunulmasını da üzerine alıyordu.

İkinci olarak, bu doktrin ile Amerika, İngiltere ve Fransa’nın Orta Doğu'da bıraktıkları boşluğu bizzat doldurmak üzere harekete geçiyor ve aynı zamanda da, bölgede Sovyet Rusya’nın karşısına dikiliyordu. Amerika ve Sovyet Rusya ilk defa olarak Orta Doğu'da karşı karşıya gelmeye başlıyordu.

Sovyetler Birliği'nin Tepkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sovyetler Birliği bu plana büyük tepki gösterdi. 7 Ocak’ta yayınladıkları resmi bildiride, Eisenhower Doktrini, “Orta Doğu ülkelerini esaret altına alma amacını güden bir tedbir”, “Amerikan tekelci kapitalizminin militarist çevrelerinin Orta Doğu işlerine kaba bir müdahalesi” olarak nitelemişlerdir. Bunun arkasından 11 Şubatta Amerika, İngiltere ve Fransa’ya verdikleri notalarda, Orta Doğu için bir barış planı ortaya attılar. Buna göre, bölgede ittifak blokları kurulmayacak, yabancı askerler geri çekilecek, yabancı üsler tasfiye edilecek ve bölgenin içişlerine karışılmayacaktı. Bölge ülkelerine silah satılmayacaktı.

Sovyetlere verilen cevapta, bu plan reddedildiği gibi bölgeyi silahlandıran ilk devletin kendisi olduğu ve içişlerine karışmadan söz eden Sovyetlerin önce Macaristan’dan elini çekmesi gerektiği bildirildi.[1]

Türkiye'nin Tepkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eisenhower Doktrini, Menderes hükûmeti için 1947 yılında Truman Doktrini’nin açıklanması ile başlayan askerî ve ekonomik yardımın, Türkiye’nin yanı sıra diğer Ortadoğu ülkelerine de genişlemesi olarak değerlendirilebilir. Başbakan Adnan Menderes, söz verilen bu askerî ve ekonomik yardım sayesinde ülke içinde de prestijini arttırmayı ümit ediyordu. Bu dönemde Türkiye ekonomisinin kötü gidişi hükûmete güçlükler yaratıyordu. 1951-52 yıllarının Demokrat Parti iktidarını güçlendiren verimli yıllık zirai seyri ardından gelen iklim kuraklığı ile ekonomiyi sıkıntıya sokmuştu. Menderes, yaptığı bir basın toplantısında, Eisenhower Doktrini’nin Ortadoğu’da siyâsî istikrârı sağlayacağına inandığını belirtmişti. CHP ise iç siyâsî havanın gerginleşmesine rağmen, Eisenhower Doktrini konusunda hükûmete destek oldu.

Bu doktrinin getirdiği tedbirlerin uygulaması 1958 yılındaki Lübnan ve Ürdün olayları sırasında gerçekleşmiştir. Türkiye, ABD ve İngiltere’nin davranışlarını kayıtsız şartsız destekleyeceğini bildirmiştir.

Ortadoğu ülkelerinin doktrine karşı çıkması sebebiyle ABD, yeni tedbirler alma kararı almıştır. Türkiye, Ortadoğu’da boşalan gücü dolduracak ülke olarak belirlenmiştir. 21 Mart 1957 tarihinde, Ankara’da, Türkiye ve ABD yetkilileri Eisenhower doktrini’ne benzeyen ortak bir bildiri yayınlamışlardır.

Menderes, Eisenhower Doktrini’nin açıklanmasından sonra, ABD’yi Ortadoğu’da koruyucu bir güç olarak kazanma amacına ulaşmıştır. Menderes için bölgedeki Sovyet etkisini önleyebilecek tek güç, Amerika’ydı. Böylece Menderes, ABD’yi Sovyet yayılmacılığını önlemek için bir denge faktörü olarak kullanma yoluna başvuruyordu. Adnan Menderes’in NATO ile Bağdat paktı arasında bağlantı kurarak Türkiye’nin önemini artırmaya yönelik arzusu, bu şekilde gerçekleşti. Ancak Bağdat Paktı, Irak darbesinden sonra işlevini ve önemini kaybedince Menderes’in bu arzusunun da anlamı kalmadı.[2]

Orta Doğu Ülkelerinin Tepkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Eisenhower Doktrini karşısında Orta Doğu ikiye ayrılmıştır. Bu doktrini kabul ettiğini ilk ilan eden; 6 Ocak’ta Lübnan olmuştur. Lübnan, bu hareketi ile, şimdiye kadar takip ettiği tarafsızlık politikasını terk etmiş oluyordu. Lübnan’ın arkasından Pakistan, Irak, Türkiye ve Yunanistan, Eisenhower Doktrini’ni kabul ettiklerini açıkladılar. Bunlardan sonra Afganistan, Libya, Tunus ve Fas, en sonunda İsrail bu Doktrini kabul ettiklerini bildirdiler.

Buna karşılık, ilk şiddetli tepki Mısır’dan geldi. Arkasından Suriye, bu tepkiye katıldı. Bu iki devleti ise Ürdün ve Suudi Arabistan takip etti ise de, birkaç hafta sonra Suudi Arabistan, tutumunu değiştirerek, Eisenhower Doktrini’ni “iyi ve müspet” bulduğunu bildirdi. Çünkü Suudi Arabistan, İsrail konusunda bu devletlerle beraber gitmeye hazırdı; fakat Sovyetler konusunda bu devletlerle bir adım bile atmamaya kararlıydı.

Nâsır’ın Ürdün’de monarşiyi devirmek için biraz sonra giriştiği teşebbüsler, Ürdün’ün tutumunu da değiştirecek ve bu ülkeyi Suriye-Mısır cephesinden ayıracaktır. Tabiatıyla Sovyetler de büyük tepki gösterdiler. 7 Ocak’ta yayınladıkları resmi bildiride Eisenhower Doktrinini, “Orta Doğu ülkelerini esaret altına alma amacını güden bir tedbir”, “Amerikan tekelci kapitalizminin militarist çevrelerinin Orta Doğu işlerine kaba bir müdâhalesi” olarak nitelemişlerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Doktrin.net -Ayrıntılı Eisenhower doktrini bilgileri". 6 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2010. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Nedir? :Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? ile ilgili Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Ne Demektir? Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Açıklaması Nedir? Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Cevabı Nedir? Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Açıklaması? :Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Gerçek mi? :Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? ile ilgili Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Hakkında? :Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? ile ilgili Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? burada bulabilirsiniz. Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Eisenhower Doktrini nedir?, Eisenhower Doktrini anlamı nedir?, Eisenhower Doktrini ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Little Sampford, Sevgiliye Son, Bastia Umbra, Antik felsefe, Barla, Kardelen (albüm), Live in Lisbon, Takaji Mori, Iraty Sport Club, Our Choice, İsmail Baydil, Vicopisano, On ?ki Ada Seferi, Soyuz (uzay aracı), Pollichia, Ekmek kadayıfı, Ali Naci Akansu, Nikolay Kardaşev, Wolfpack, Fen Ditton, Lütercilik, Pastena, 2. Ordu (Azerbaycan) komutanları listesi, Get Busy, Wrexham AFC, Karbon dioksidi, NGC 6851, Ömer Altuğ, Oakland County, Fikret Koçak, Mansell Gamage, İbrahim Deriner, Egzersiz, Leyburn, NGC 2968, Australopitesin, Tula Oblastı, Dış borca göre ülkeler listesi, Muhtemel veliaht, Samassi, NGC 2462, 48. Panzer Kolordusu, Alaçatı, Ay? Teddy, François Modesto, ?sak Vural, Richard Proenneke, Hyaenodontinae, Kemal Ahmet Arû, Stearik asit, Fulbourn, Aube, Gonnosfanadiga, Samba Diakité, Çek Prag Teknik Üniversitesi, Gebelik kategorisi, Christopher Maboulou, Hensies, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı, Cianciana, NGC 6204, SK Rapid Wien, Naomi Knight, Aquaman ve Kayıp Krallık, Rocchetta Ligure, Pavel Filip, Burwell, Cambridgeshire, dami im, Dami Im, Silvio Soldini, Canısı (dizi), Bujor Hălmăgeanu, Ekoton, Namecoin, Sawston, Kuzey Makedonyada seçimler, Munakata, Bulbophyllum brachytriche, Arazi sanatı, Jan Kappeyne van de Coppello, Edinilmiş bağışıklık sistemi, Kınalı Kar bölümleri listesi, 28 Mayıs, 6 Orionis, St Neots, Franco Ferrari (1992 doğumlu futbolcu), Veto, Muhammed Emin, Klintsı, İzlanda ekonomisi, George Pólya, Lenf, Ateşli Piliç, Antony Silva, Adnan, Millî Selamet Partisi, Bonio, Karmaşık sistemler, Taurus (takımyıldız), Yoshito Ōkubo,
Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?,