Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir?

Küba Devrimi Nedir?

Küba Devrimi Nedir?, Küba Devrimi Nerededir?, Küba Devrimi Hakkında Bilgi?, Küba Devrimi Analizi? Küba Devrimi ilgili Küba Devrimi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Küba Devrimi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Küba Devrimi Ne Anlama Gelir Küba Devrimi Anlamı Küba Devrimi Nedir Küba Devrimi Ne Anlam Taşır Küba Devrimi Neye İşarettir Küba Devrimi Tabiri Küba Devrimi Yorumu 

Küba Devrimi Kelimesi

Lütfen Küba Devrimi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Küba Devrimi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Küba Devrimi Kelimesinin Anlamı? Küba Devrimi Ne Demek? ,Küba Devrimi Ne Demektir? Küba Devrimi Ne Demektir? Küba Devrimi Analizi? , Küba Devrimi Anlamı Nedir?,Küba Devrimi Ne Demektir? , Küba Devrimi Açıklaması Nedir? ,Küba Devrimi Cevabı Nedir?,Küba Devrimi Kelimesinin Anlamı?,Küba Devrimi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Küba Devrimi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Küba Devrimi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Küba Devrimi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Küba Devrimi Kelimesinin Anlamı Nedir? Küba Devrimi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Küba Devrimi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Küba Devrimi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Küba Devrimi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Küba Devrimi

Küba Devrimi Nedir? Küba Devrimi Ne demek? , Küba Devrimi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Küba Devrimi Kelimesinin Anlamı? Küba Devrimi Ne Demek? Küba Devrimi Ne Demektir? ,Küba Devrimi Analizi? Küba Devrimi Anlamı Nedir? Küba Devrimi Ne Demektir?, Küba Devrimi Açıklaması Nedir? , Küba Devrimi Cevabı Nedir? , Küba Devrimi Kelimesinin Anlamı?






Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir?

Küba Devrimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Küba Devrimi
Soğuk Savaş

1961 yılında devrimci liderler Che Guevara (solda) ve Fidel Castro (sağda)
Tarih26 Temmuz 1953 - 1 Ocak 1959
(5 yıl, 5 ay, 6 gün)
Bölge
Küba
Sonuç

26 Temmuz Hareketi zaferi

Taraflar
26 Temmuz Hareketi Küba Küba Cumhuriyeti
Destekleyen:
Amerika Birleşik Devletleri ABD (1958'e dek)
Komutanlar ve liderler
Fidel Castro
Che Guevara
Raúl Castro
Frank País
Camilo Cienfuegos
Juan Almeida Bosque
Huber Matos
Abel Santamaría
Eloy Gutierrez Menoyo
Rene Ramos Latour
Rolando Cubela
Humberto Sori Marin
Küba Fulgencio Batista
Küba Eulogio Cantillo
Küba Jose Quevedo
Küba Alberto del Rio Chaviano
Küba Joaquin Casillas
Küba Cornelio Rojas
Küba Fernandez Suero
Küba Candido Hernandez
Küba Alfredo Abon Lee
Küba Alberto del Rio Chaviano
Kayıplar
5.000 ölü[1][2][3]

Küba Devrimi, 26 Temmuz Hareketi'yle birlikte kovulan Fulgencio Batista rejimi yerine Fidel Castro önderliğinde yeni bir Küba hükûmeti kurulması. Süreç 26 Temmuz 1953 Moncada Kışlası isyanıyla başlar, 1 Ocak 1959'da Batista'nın kovulması ve Santa Clara, Santiago de Cuba şehirlerinin Fidel Castro, Che Guevara, Raul Castro liderliğindeki isyancılar tarafından ele geçirilmesiyle son bulur. "Küba devrimi" terimi, aynı zamanda kısaca Batista'nın devrilmesi ve sosyalist ilkelerin yeni Küba Hükûmeti tarafından uygulanmasını da belirtir.

Ocak 1956 öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

26 Temmuz 1953 tarihinde yaklaşık yüz kişilik az cephaneli gerilla grubu Moncada Kışlası'na saldırdı. Birçoğu saldırıda öldü. Hayatta kalanlar, Fidel Castro ve Raúl Castro da bu gruba dahildir, kısa süre içinde yakalandı. Dava sonunda hepsi uzun süreli hapis cezaları aldı. Castro, Isla de la Juventud adasında yer alan Presidio Modelo hapishanesinde geçirmek üzere 15 yıl hapis cezası aldı.

1955'te baskılar üzerine Batista, Moncada baskıncıları da dahil bütün politik mahkûmları serbest bıraktı. Castro kardeşler Meksika'ya sürgün edildi. Burada sürgün edilmiş diğer Kübalılarla tanışıp daha da güçlendiler. Bu yeniden örgütlenme sürecinde Castro, Arjantinli doktor Ernesto "Che" Guevara ile tanıştı, Che de onlara katılmakta gecikmedi. Burada Kübalı eski askeri lider devrimci Alberto Bayo tarafından eğitildiler.

Meksika'da eğitilen grup Fidel Castro önderliğinde Küba'ya gitmek için Kasım 1956'da Granma yatına bindiler. Planlarına göre Doğu Küba'ya geldikleri zaman Küba'da kalan isyancılar tarafından genel bir çatışma başlatılacak böylelikle Batista hükûmetini çabucak devireceklerdi.

Ocak 1956 - 1958 ortası[değiştir | kaynağı değiştir]

Granma yatı Küba'ya planlanan zamandan daha geç ve planlanan bölgeden daha doğuya vardı. 26 Temmuz Hareketi'ne bağlı olan llano kanadıyla temas etmek zorlaştı ve koordine bir saldırı gerçekleştirilemedi. Varıştan sonra gerillalar Sierra Maestra dağlarına kendi çabalarıyla ilerlemeye başladılar. Kısa bir süre sonra Küba Hava Kuvvetleri'nin saldırısı sonucu birçok kişi hayatını kaybetti, yüz civarında kişiden geriye 15-20 kişi kalmıştı. Hayatta kalanlar küçük gruplara ayrılıp, dağlarda ilerleyerek hayatta kalan kişilere ulaşmaya çalıştılar. Birbirlerini bulmaları köylü sempatizanlar sayesinde oldu. Bu 12 kişilik küçük grup, Fidel Castro, Raúl Castro, Camilo Cienfuegos ve Che Guevara da buradaydı, gerilla kuvvetinin çekirdek lider grubunu oluşturacaklardı.

1956'dan 1958'in ortalarına kadar Castro Ramos Latour, Frank País, Huber Matos ve diğerlerinin yardımıyla Sierra Maestra dağlarındaki ufak Batista garnizonlarına başarılı saldırılar düzenledi. Cevap olarak Batista kontrolü kaybetmemek için Küba'daki şehirlerde kanlı tepkiler verdi. Che Guevara ve Raúl Castro da dağlarda Batista yanlılarını ve Castro düşmanlarını idam ederek politik kontrolü sağladı.

Bu zaman diliminde Castro ve ekibi yaklaşık 200 kişiden oluşuyordu ve bu sayı Küba ordusu ve polis gücünün toplamına (30.000-40.000 arası Bockman, Chapter 210 Haziran 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.) oranla oldukça küçüktü. Fakat her çatışma öncesi savaşmaya isteksiz olan orduydu ve saldırıları etkisiz oluyordu. Batista güçleri için diğer bir sorun ise Birleşik Devletler tarafından 14 Mart 1958'de konulan ambargoydu. Küba Hava Kuvvetleri uçakları tamir ettiremiyor ya da yedek parça alamıyordu.

Batista güçleri sonunda Verano Operasyonuyla dağlara güçlü biçimde saldırmaya başladı. 12.000 asker (yarısından fazlası eğitimsiz erdi) bu operasyona katıldı fakat Castro'nun kararlı savaşçıları tarafından püskürtüldü. Örneğin 11 Temmuz'dan 21 Temmuz'a kadar süren La Plata Muharebesi'nde Castro'nun güçleri 240 kişiyi esir alırken sadece 3 kişi kaybetti. 29 temmuzda General Cantillo'nun tuzağına düşen Castro ve savaşçıları yaklaşık 70 kişiyi yitirdi. Castro 1 Ağustos'ta geçici ateşkes önerdi ve Cantillo kabul etti. Pazarlıklar sürerken Castro savaşçılarını tekrar dağlara taşıdı ve operasyonu en az kayıpla bitirdi. Büyük umutlarla başlatılan Verano Operasyonu Batista hükûmeti için başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Ağustos 1958 - zafer[değiştir | kaynağı değiştir]

Batista saldırısı başarısızlığa uğratıldıktan sonra 21 Ağustos 1958 tarihinde Castro güçleri saldırmaya başladı. Fidel Castro, Raúl Castro ve Juan Almeida komutanlığındaki "Oriente" bölgesinde (şimdi 4'e ayrılmıştır, Santiago de Cuba, Granma, Guantánamo, Holguín) 4 cephe kurulmuştu. Batista saldırısı sırasında ele geçirilen cephaneler oldukça işe yaramıştı ve Castro güçleri seri halde zafer kazanmaya başladı.

Bu sırada, Che Guevara, Camilo Cienfuegos ve Jaime Vega kumandanlığındaki 3 ekip de Santa Clara'ya doğru ilerlemekteydi. Jaime Vega ekibi yok edildi. Kalan iki ekip ana merkezlere ulaşarak Castro kumandanlığında olmayan direniş örgütleriyle birleşti. Cienfuegos, 30 Aralık 1958'de Yaguajay Çarpışması'nı kazanarak önemli bir başarı elde etti. ("Yaguajay Kahramanı" ismi buradan gelir) Ertesi gün (31 Aralık) Santa Clara şehri Che Guevara, Cienfuegos ve William Alexander Morgan güçleri tarafından ele geçirildi. Bu haberler Batista'yı paniğe sürükledi. Haberi aldıktan saatler sonra, 1 Ocak 1959 tarihinde uçakla Dominik Cumhuriyeti'ne kaçtı.

Castro, Batista'nın kaçtığını duydu ve Santiago de Cuba'yı almak için görüşmelere başladı. 2 Ocak'ta Albay Rubido, askerlerine Castro güçleriyle savaşmamalarını emretti ve şehir ele geçti. Guevara ve Cienfuegos da Havana'ya aynı saatlerde girdi. Santa Clara'dan Küba'nın başkenti Havana'ya gelirken hiçbir güçle karşılaşmamışlardı. 6 Ocak'ta Castro Havana'ya ulaştı. Küba'nın yeni başkanı ve lideri belli olmuştu.

1959 sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Fidel Castro, 15 Nisan 1959'da ziyaret ettiği Washington'da

Küba Devrimi zafere ulaştıktan sonra Küba toplumunun ekonomik ve sosyal hayatında çok önemli değişiklikler gerçekleştirmiştir. Özellikle başta United Fruit Company, Shell ve ITT gibi yabancı işletmelerin kamulaştırılması, toprak reformunun gerçekleştirilmesi gibi uygulamalar ülke ve ülke dışında yoğun ilgi çekmiştir. Adada büyük yatırımları bulunan ABD, Castro yönetimini devirmek için çeşitli girişimlerde bulunmuş, Batista yanlısı ordunun kılıç artıklarından meydana getirdiği 2506. Tugay adındaki askerî birlikle adayı Domuzlar Körfezi Çıkartması olarak bilinen saldırıyla işgal etmeye çalışmıştır. İşgal girişiminin püskürtülmesiyle Küba hızla sosyalist sisteme geçmiş ve Sovyetler Birliği ile ilişkilerini sıkılaştırmıştır. ABD'nin düzenlediği ve adadaki Guantánamo Üssü'nden de desteklenen Mongoose Operasyonu yüzünden işgal edilme tehlikesi bir kez daha belirince Castro yönetimi adaya Sovyet balistik füzelerini yerleştirerek Küba Füze Krizi'nin patlak vermesine yol açan süreci başlatmıştır. Adaya 2015 yılından itibaren ambargo uygulanmamaktadır ve ABD vatandaşlarına turistik geziler düzenlemektedir.[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jacob Bercovitch and Richard Jackson (1997). International Conflict: A Chronological Encyclopedia of Conflicts and Their Management, 1945-1995. Congressional Quarterly.
  2. ^ Singer, Joel David and Small, Melvin (1974). The Wages of War, 1816-1965. Inter-University Consortium for Political Research.
  3. ^ Eckhardt, William, in Sivard, Ruth Leger (1987). World Military and Social Expenditures, 1987-88 (12th edition). World Priorities.
  • Bonachea, Ramon L. and San Martin, Marta. The Cuban Insurrection: 1952-1959. New York, Transaction Books, 1974
  • The Spirit Of Moncada10 Haziran 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Fidel Castro's
  • Rise To Power, 1953 - 1959. Bockman, Larry (Major USMC), 1984.

Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Nedir? :Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? ile ilgili Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Ne Demektir? Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Açıklaması Nedir? Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Cevabı Nedir? Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Açıklaması? :Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Gerçek mi? :Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? ile ilgili Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Hakkında? :Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? ile ilgili Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Küba Devrimi nedir?, Küba Devrimi anlamı nedir?, Küba Devrimi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Leotard, İyonya Denizi, Alvise Gritti, Edward Heath, XVI. Direklerarası Seyirci Ödülleri, Üstbiliş, Geçmişten Gelen, Yalman, Aksaray, Prva ljubezen, Ember Moon, Sedum nanchuanense, Neolitik Devrim, 1486, Antagonist çelişki, Adsullata, Endorfin, Arrington, Cambridgeshire, Salvatore Bocchetti, Roma mitolojisi, Akçaabat Sebatspor, Lübeck, Canavar filmleri listesi, 1957 yapımı Türk filmleri, FK Žalgiris, Beş Hu On Altı Krallık, John Witherspoon, Saniyedeki kare sayısı, Wembley Stadyumu (1923), E (Kiril), Erich Maria Remarque, Enis Akaygen, Suudi Arabistan Parlamentosu, Elektronik müzik türleri listesi, Mikro uluslar listesi, Diyarbakır Havalimanı, Mehmet Emin Paksüt, Steve McClaren, 2014 fifa dünya kupası elemeleri (conmebol), Seksting, Cahit Sıtkı Tarancı, 2014 FIFA Dünya Kupası elemeleri (CONMEBOL), Niša Saveljić, NGC 4608, Sedat Simavi Fen Bilimleri Ödülü, Ekim 2009 Afganistan depremi, Kenneth Omeruo, Klein Rönnau, Mete Atatüre, Tim Bevan, Bayağı minke balinası, Mehmet Fahri Centel, Yüzde işareti, Hakkı Akoğuz, Balina şarkısı, Siyahkel, İnsanlığın beşiği, Yeremy Pino, Ahmet Sarp, Napoli Velata, Beşköy, Köprübaşı, Freedonia, Karareis Barajı, En yüksekteki büyük şehirler listesi, Lütfi Uraz, Rio Ave FC, Beishanlong, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, İnşaat (film), Sint Eustatius bayrağı, Yuan Shikai, Kevork Türker, Bedi Buval, Foreign Affairs, I. Sava, Leixões SC, Halkların Birleşik Devrim Hareketi, Büyük Hanşin Depremi, Diffrent Strokes, Bursa Haber, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükûmetleri listesi, Tribute to the Troops, Sacoila, Masiela Lusha, Osman Nuri Tekeli, Temmuz Krizi, Numan Acar, De Tomaso Pantera, Türkiyedeki cezaevleri, Kuramsal fizik, Zastava Florida, Jenne, NGC 7764, Sanayi sosyolojisi, Calhoun, Güney Karolina, Sağduyu Partisi, Burun boşluğu, 11. Akademi Ödülleri, Adult Contemporary, Aleksandras Stulginskis, Oyuncak,
Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?,