Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir?

Sancak (yönetim bölümü) Nedir?

Sancak (yönetim bölümü) Nedir?, Sancak (yönetim bölümü) Nerededir?, Sancak (yönetim bölümü) Hakkında Bilgi?, Sancak (yönetim bölümü) Analizi? Sancak (yönetim bölümü) ilgili Sancak (yönetim bölümü) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Sancak (yönetim bölümü) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Sancak (yönetim bölümü) Ne Anlama Gelir Sancak (yönetim bölümü) Anlamı Sancak (yönetim bölümü) Nedir Sancak (yönetim bölümü) Ne Anlam Taşır Sancak (yönetim bölümü) Neye İşarettir Sancak (yönetim bölümü) Tabiri Sancak (yönetim bölümü) Yorumu 

Sancak (yönetim bölümü) Kelimesi

Lütfen Sancak (yönetim bölümü) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Sancak (yönetim bölümü) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Sancak (yönetim bölümü) Kelimesinin Anlamı? Sancak (yönetim bölümü) Ne Demek? ,Sancak (yönetim bölümü) Ne Demektir? Sancak (yönetim bölümü) Ne Demektir? Sancak (yönetim bölümü) Analizi? , Sancak (yönetim bölümü) Anlamı Nedir?,Sancak (yönetim bölümü) Ne Demektir? , Sancak (yönetim bölümü) Açıklaması Nedir? ,Sancak (yönetim bölümü) Cevabı Nedir?,Sancak (yönetim bölümü) Kelimesinin Anlamı?,Sancak (yönetim bölümü) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Sancak (yönetim bölümü) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Sancak (yönetim bölümü) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Sancak (yönetim bölümü) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Sancak (yönetim bölümü) Kelimesinin Anlamı Nedir? Sancak (yönetim bölümü) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Sancak (yönetim bölümü) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Sancak (yönetim bölümü) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Sancak (yönetim bölümü) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Sancak (yönetim bölümü)

Sancak (yönetim bölümü) Nedir? Sancak (yönetim bölümü) Ne demek? , Sancak (yönetim bölümü) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Sancak (yönetim bölümü) Kelimesinin Anlamı? Sancak (yönetim bölümü) Ne Demek? Sancak (yönetim bölümü) Ne Demektir? ,Sancak (yönetim bölümü) Analizi? Sancak (yönetim bölümü) Anlamı Nedir? Sancak (yönetim bölümü) Ne Demektir?, Sancak (yönetim bölümü) Açıklaması Nedir? , Sancak (yönetim bölümü) Cevabı Nedir? , Sancak (yönetim bölümü) Kelimesinin Anlamı?






Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir?

Sancak (idari birim)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sancak (yönetim bölümü) sayfasından yönlendirildi)
Osmanlı İmparatorluğu'nun eyaletleri ve sancakları, 1899

Sancak, Osmanlı İmparatorluğu’nun idari yapılanmasına dair bir terim olan sancak, Osmanlı Devleti'nde bir bölge veya gelir getiren has anlamına gelir.

Söz kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Köken yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

“Sanç-” fiili ve “-ak” fiilden isim yapım ekinin birleşmesinden oluşmuştur. İlk birleşimle sançak hâlini alan söz, sadalı sesin benzetmesi (n sesi) sebebiyle sancak hâlinde gelişim göstermiştir: sançak > sancak. Kelime, Osmanlı Türkçesi imlasında “سنجاق / sancak” şeklindedir.[1] Aynı “sanç-” fiili, Selçuklu hakanlarından Sultan Sancar’ın isminde de bulunmaktadır: sanç-ar sançar > sancar.

Anlamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe sanç- “Sançmak, saplamak, mızraklamak” fiilinden türediği belirtilen sancak kelimesi bütün anlamlarıyla, “1. Bayrak, liva. 2. ask. Çoğunlukla askerî birliklere verilen yazı işlemeli, kenarları saçaklı ve gönderli bayrak. 3. den. Gemilerin sağ yanı. 4. tar. Osmanlı yönetim teşkilatında illerle ilçeler arasında yer alan yönetim bölümü, mutasarrıflık.” anlamlarını içerir.[2] Osmanlı İmparatorluğu’nun idarî yapılanmasının bir ögesi olarak sancak “Osmanlı Devleti'nde bir bölge veya gelir getiren has, illerle ilçeler arasında yer alan yönetim bölümü, mutasarrıflık” anlamını içerir.

Bugün Sırbistan ve Karadağ devletlerinin sınırdaş olduğu bölgenin adı olan Sancak da Osmanlı devrinde o bölgedeki idarî yapı olan Yeni Pazar Sancağı’ndan kalmıştır.[3] Benzer bir anlam daralması ile özel ada dönüşme örneğine bugün Hatay Devleti'nin eski adı olan İskenderun Sancağı'nda da rastlanır. Bölgenin adı 1921-1938 arasında Sancak olarak anılmıştır.[4]

Tarihi gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleneğe göre Anadolu'da Selçuklu hâkimiyetinin sonlarına doğru sancak özellikle ilk Osmanlı hükümdarının temlik alametlerinden biri olmuştur. İlk Osmanlı tarihlerinde, Karacahisar'ın Osman Gazi tarafından fethinden sonra Anadolu Selçuklu Sultanı III. Alaeddin Keykubad'ın bu fethi kutlamak için Osman'ın yeğeni Ak Timur vasıtasıyla ona bir sancakla takımını gönderdiği bilgisi bulunur. Aşıkpaşazade'ye göre Osman böylece sancakbeyi olmuş ve adına ilk hutbe okunmuştur. Ancak bu dönemlerde temel idarî birim olarak sancak teriminin kullanıldığı söylenemez. Bunun en önemli sebebi Osmanlıların erken devirlerinde idarî terim olarak sancaktan ziyade subaşılık ve vilayet gibi terimlerin bulunmasıdır.[kaynak belirtilmeli]

Osmanlı Beyliği'nin erken dönemlerini anlatan kroniklerde askerî ve idarî bir terim olarak Yenişehir'in "bey sancağı" şeklinde anılması ihtiyatla karşılanmalıdır. Çünkü bu tabirin ilk devirlerden ziyade, beyliğin güçlenip civardaki Türkmen beyliklerini ilhaka başladığı XIV. yüzyıl ortalarına doğru kullanıldığı açıktır.

Sancak sözü ancak XV. yüzyılda "idare ve kumanda" anlamları yanında artık "idarî bölge" manasında da geçmeye başlamış olmalıdır. Bu bağlantıda sancak teriminin ilk dönemlerde şüphesiz askerî bir ağırlığı vardı. Ancak zamanla eyaletlere bağlı sancak beyi idaresindeki idarî bir bölgeyi de ifade etmiştir. Böylece Osmanlı tımar sistemi içinde hem bir gelir dilimini belirten dirlik ve askerî birlik, hem de o sancağa bağlı tımarlı askerlerin bulunduğu bölgeyi tanımlamaya başlamış, bu sonuncusu bir idarî birim tanımı olarak da yaygınlaşmıştır. Osmanlıların Rumeli'ye geçmesi ve fetihlerin bu yönde yoğunlaşması sonunda bölgede yeni sancaklar oluştu ve 1361 yılından sonra Balkanlar'daki fetihlerin hızla artması sancaklar üzerinde bir kontrol mekanizması kurulmasını zarurî hâle getirdi. Bunun neticesinde I. Murad lalası Şahin Paşa'yı Rumeli'deki beylere kumandan olarak tayin etti. Böylece Osmanlılarda beylerbeyi kavramı ortaya çıktı ve Osmanlı taşra teşkilatında beylerbeyliği, sancaklar üzerinde bir kontrol mekanizması oldu.

Eyaletlerin alt birimi olarak görülen sancakların kaza, nahiye ve köyler gibi belli coğrafi sınırı vardı. Eyaletleri teşkil eden sancakların en yüksek idarecisi sancak beyi (mir-i liva) idi. Sancak beyleri sancağın merkezindeki kazada ikamet ederdi. Sancak beyini sancağa bağlı diğer kaza ve nahiyelerde "zaim", "subaşı" yahut "voyvoda" denen ve daha çok asayiş işleriyle görevli olan bir kişi temsil ederdi. Sancak beylerine ait vergiler bunlar tarafından toplanırdı. Sancak beyleri "seyfiye" veya "ehl-i örf" adı verilen zümrenin içinde yer almaktaydı. Genelde Enderun’da yetiştikten ve taşrada çeşitli hizmetler gördükten sonra, bu göreve tayin edilirlerdi.

Sancağındaki subaşı, alay beyi, dizdar ve sipahi gibi ehl-i örfün amiri olan sancak beyinin başlıca görevi bölgesinde asayişi sağlamak ve sipahi-reaya arasındaki münasebetlerin kanuna uygun biçimde yürütülmesini temin etmekti. Bunun yanında sancak beyi, herhangi bir sefer esnasında sancağının tımarlı sipahileriyle birlikte bağlı olduğu eyaletteki beylerbeyinin kumandası altında sefere katılırdı. Ayrıca sancağıyla ilgili olarak merkezden gönderilen fermanlardaki konuların halledilmesini sağlardı. Bu arada sınır boylarındaki sancaklarda görevli olan sancak beyleri komşu ülkelerle doğrudan doğruya temaslarda bulunur ve bu ülkelerle ilişkileri anlaşmalara uygun biçimde yürütürdü. XVI. yüzyıl kaynaklarından anlaşıldığı kadarıyla sancak beylerinin bir sancaktaki görev süresi bir ile üç yıl arasında değişmekteydi.

Yeni idari taksimat[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı taşra yönetiminin en temel idari ve askerî birimi olan sancaklar, XVI. yüzyılın sonlarından itibaren siyasal, sosyal ve ekonomik sebeplerin tesiriyle yavaş yavaş bir değişim sürecine girdi. Bu değişim sürecinde merkezî idare, giderek taşra üzerindeki denetimini arttırmaya ve eyaletleri sancaklardan daha ön plana çıkarmaya başladı. Bu bağlamda taşrada uygulanan iltizam sistemiyle yeni bir idareci zümre ortaya çıktı.[kaynak belirtilmeli]Bunun bir sonucu olarak II. Mahmud döneminde sancaklar daha basit birer idarî bölge hâline geldi. 1864 kanunu ile idaresi ve taksimatı muhafaza edilen sancak ve livalar 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kaldırıldı ve idarî taksimatta vilayet kelimesi kullanılmaya başlandı.[kaynak belirtilmeli]

Sancak beyinin görevleri:

  1. Sancak sınırları içerisinde bulunan diğer tımarlı sipahilerle emredilen sefere katılmak.
  2. Halkın rahat ve huzur içerisinde yaşamasını sağlamak.
  3. Sancağın düzen ve emniyetini sağlamak.
  4. Şehrin asayişini temin etmek ve adaletin uygulandığını gözlemlemek.
  5. Şer’î ve örfî hukuka aykırı durumları önlemek.
  6. Beylerbeyine sürekli rapor vererek yönetimin devamını sağlamak.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Şemseddin Sami, Kamus-ı Türkî, Dersaadet, 1317, s. 434 (Yeniden basımı: Eylül 1998, İstanbul)
  2. ^ Türk Dil Kurumu - Büyük Türkçe Sözlük 28 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sancak sözü
  3. ^ Stjepanović, Dejan (2012). "Regions and Territorial Autonomy in Southeastern Europe". In Gagnon, Alain-G.; Keating, Michael (eds.). Political autonomy and divided societies: Imagining democratic alternatives in complex settings. Palgrave Macmillan. p. 194. ISBN 9780230364257.) (İngilizce)
  4. ^ Hatay Sorunu ve Türk-Fransız Siyasal İlişkileri (1936-1939) 27 Şubat 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., İsmail Soysal, Belleten, Türk Tarih Kurumu, Sayı: Nisan 1985, Cilt 49 - Sayı 193, Sayfalar: 79-110)

Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Nedir? :Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? ile ilgili Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Ne Demektir? Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Açıklaması Nedir? Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Cevabı Nedir? Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Açıklaması? :Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Gerçek mi? :Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? ile ilgili Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Hakkında? :Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? ile ilgili Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Sancak (yönetim bölümü) nedir?, Sancak (yönetim bölümü) anlamı nedir?, Sancak (yönetim bölümü) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Batı ihaneti, Horace Armitage, Cüce tilki, Nedime, Rücksicht, Barbaros Hayrettin Paşa, Creditwest Bank, Umut Bozok, Madenli, Aladağ, NGC 446, Hou Jin (5 Hanedan), Fermi paradoksu, Minab, Esom, 1989 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Genelev ayakkabı, 1996 Tunceli saldırısı, Santomenna, Buonabitacolo, Bayramiç Barajı, Dağlık Karabağ Özerk Oblastı, Faty Papy, Alfonso Pérez Kolezyumu, CSD Defensa y Justicia, Ford Taurus, Rafael Moneo, Windows kabuğu, Besim Atalay, Chain of Lights, Amy Irving, Pátria Amada, Maiori, Bettina Kudla, Krasos Muharebesi, Jon Landau (film yapımcısı), Bilimkurgu yazarları listesi, 2020 Belarus devlet başkanlığı seçimi, The Killing Fields (film), Justise Winslow, San Francisco Uluslararası Film Festivali, Yunancanın romanizasyonu, Sunny Dhinsa, Diyagram, Engizisyon, Osman Fuad Efendi, Volkswagen currywurst, Halkın İradesi Partisi, Eşcinsel ilişki, Alexander Cunningham, Hulusi Gökdalay, Putnam County, Florida, Atatürk Anıtı (Almatı), Pi Makina, Bora Abdo, Arif Hikmet Onat, Kefaret (film), Orta İngilizce, İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü, Wilhelm Keitel, Hamilelik, Xiaomi Mi CC9 Pro, Savo Milošević, Aden Kolonisi, dublin, Bambu perdesi, Marağa Katliamı, Hakasya, Yüzme paleti, Albany, New York, Yolsuzluk, İskenderiyeli Hierocles, Formula 1 pilotları listesi, Sümeroloji, Skylab 2, Sağlık psikolojisi, Bosna Hersek Federasyonu, Katmer, Öreke Kayalıkları, The Wages of Love, Celorico de Basto, Langerhans adacıkları, Ayoze Pérez, NGC 1373, Amerikan Mimarlar Enstitüsü, Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme, Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu, Music Canada, Broca alanı, Beşar Vilayeti, Chesterfield ilçesi, Güney Karolina, Ivica Dačić, Tahsin Burcuoğlu, Ege Ekspresi, Guarlford, Weilheim in Oberbayern, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Chicago Sinema Eleştirmenleri Derneği Ödülü, Krallar Kitabı, Polonyada LGBT hakları, Tasarım, Belgorod Havalimanı,
Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?,