İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir?

İkinci Meşrutiyet Nedir?

İkinci Meşrutiyet Nedir?, İkinci Meşrutiyet Nerededir?, İkinci Meşrutiyet Hakkında Bilgi?, İkinci Meşrutiyet Analizi? İkinci Meşrutiyet ilgili İkinci Meşrutiyet ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  İkinci Meşrutiyet ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. İkinci Meşrutiyet Ne Anlama Gelir İkinci Meşrutiyet Anlamı İkinci Meşrutiyet Nedir İkinci Meşrutiyet Ne Anlam Taşır İkinci Meşrutiyet Neye İşarettir İkinci Meşrutiyet Tabiri İkinci Meşrutiyet Yorumu 

İkinci Meşrutiyet Kelimesi

Lütfen İkinci Meşrutiyet Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İkinci Meşrutiyet İlgili Sözlük Kelimeler Listesi İkinci Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı? İkinci Meşrutiyet Ne Demek? ,İkinci Meşrutiyet Ne Demektir? İkinci Meşrutiyet Ne Demektir? İkinci Meşrutiyet Analizi? , İkinci Meşrutiyet Anlamı Nedir?,İkinci Meşrutiyet Ne Demektir? , İkinci Meşrutiyet Açıklaması Nedir? ,İkinci Meşrutiyet Cevabı Nedir?,İkinci Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı?,İkinci Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı Nedir? ,İkinci Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı Ne demek?,İkinci Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

İkinci Meşrutiyet Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

İkinci Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı Nedir? İkinci Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı Ne demek? , İkinci Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

İkinci Meşrutiyet Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! İkinci Meşrutiyet - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

İkinci Meşrutiyet

İkinci Meşrutiyet Nedir? İkinci Meşrutiyet Ne demek? , İkinci Meşrutiyet Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

İkinci Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı? İkinci Meşrutiyet Ne Demek? İkinci Meşrutiyet Ne Demektir? ,İkinci Meşrutiyet Analizi? İkinci Meşrutiyet Anlamı Nedir? İkinci Meşrutiyet Ne Demektir?, İkinci Meşrutiyet Açıklaması Nedir? , İkinci Meşrutiyet Cevabı Nedir? , İkinci Meşrutiyet Kelimesinin Anlamı?






İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir?

İkinci Meşrutiyet

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İkinci Meşrutiyet (Osmanlıca: ايکنجى مشروطيت), Osmanlı Anayasası'nın, 30 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisi'nin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de tasfiyesi ile sona eren dönemdir. Bu dönemde parlamenter demokrasi, seçim, siyasi parti, askerî darbe ve diktatörlük olgularıyla tanışılmış, iki büyük savaş (Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı) yaşanmış ve imparatorluğun dağılmasına tanık olunmuştur.

Birinci Meşrutiyet resmen sona ermemiş ve yeni bir anayasa yapılmayıp, eski anayasa hükümleri üzerinde değişiklik yapıldığı için bazı tarihçiler tarafından, tek bir Meşrutiyet döneminin ikinci faslı olarak da değerlendirilir.

Restorasyon
İkinci Meşrutiyet'in ilanı konulu Osmanlı postakartı
Ermeni, Yunan ve Müslüman milletlerinin başları yeni dönemi duyuruyorlar.

Restorasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci Meşrutiyet'in ilanından sonra derhal seçimlere gidildi. Seçimlerin başlıca 2 partisi İttihat ve Terakki Fırkası ile liberal görüşlü Ahrar Fırkası'ydı. Seçimleri ittihatçılar kazandı. Seçimlerin ardından oluşan yeni Meclis-i Mebusan 17 Aralık 1908'de çalışmalarına başladı.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine damgasını vuran başlıca unsurlardan olan İkinci Meşrutiyet, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarına da büyük etkiler yapmıştır.[1][2]

Birinci dönem, 1908[değiştir | kaynağı değiştir]

Bunu izleyen dönemde, ülkeyi perde arkasından yöneten İttihat ve Terakki yönetimine karşı bazı çevrelerde gitgide artan bir hoşnutsuzluk görüldü. 6 Nisan 1909 günü muhalif gazeteci Hasan Fehmi Bey'in bir İttihat ve Terakki fedâisi tarafından öldürülmesi, İstanbul'da büyük bir protesto gösterisine yol açtı. Ve sonunda 13 Nisan 1909'da bazı askerî birliklerin ve medrese öğrencilerinin katıldığı bir ayaklanma başladı; bazı subaylar ve bazı milletvekilleri linç edildi ve İttihatçı olarak bilinen gazeteler yağmalandı. Eski takvimle yeni takvim arasındaki 13 günlük farktan dolayı 31 Mart Vakası olarak anılan bu ayaklanma, Selanik'ten gelen Hareket Ordusu tarafından 24 Nisan'da bastırıldı. 27 Nisan'da yeniden toplanan meclis, II. Abdülhamid'i bu ayaklanmadan sorumlu tutarak tahttan indirilmesine ve yaşlı şehzade Mehmed Reşâd Efendi'nin V. Mehmed adıyla yerine geçirilmesine karar verdi.

8 Ağustos 1909'da Kanûn-î Esasî üzerinde yapılan bir dizi radikal değişiklikle padişahın yetkileri "sembolik" bir düzeye indirildi. Artık vekiller heyeti (bakanlar kurulu) meclise karşı sorumluydu. Meclisten güvenoyu alamayan vekillerin ve hükûmetin görevi sona eriyordu. Meclis başkanını padişah değil, meclis kendi seçiyordu. Padişaha meclisi kapatma yetkisi tanınmakla birlikte, bu yetki koşullara bağlamış ve üç ay içinde yeni seçimlerin yapılması zorunlu hale getirilmişti. Bu değişikliklerle ilk defa parlamenter sistem uygulanmaya başlanmıştır. Ayrıca toplantı özgürlüğü gibi temel hak ve özgürlüklerden bazıları anayasaya eklendi.

Ancak gerek Meşrutiyeti sahiplenen halk kitleleri ve gerekse ordu içindeki subaylar tarafından Abdülhamid tahttan indirilmiştir. Bundan sonraki süreçte Osmanlı Devletinde padişahlık sadece sembolik düzeyde kalmıştır.[3]

Hüseyin Hilmi Paşa (Mayıs 1909 - Ocak 1910), İbrahim Hakkı Paşa (Ocak - Eylül 1910) ve Mehmed Said Paşa (Eylül 1910 - Temmuz 1912) kabineleri döneminde İttihat ve Terakki Cemiyeti, resmen görev almamakla birlikte, fiilen ülke siyasetinin yönlendirici gücü oldu.

Birinci Dönem
Aralık 1908
Servet-i Fünun dergisinin 24 Aralık 1908 tarihindeki kapağı. İkinci Meşrutiyet'in ilk meclis toplantısını duyuruyor.
Ahmed Rıza meclis başkanı

İkinci dönem, 1912[değiştir | kaynağı değiştir]

1912 seçimleri İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin iktidarı altında gerçekleşti. Temmuz ayında Arnavut isyanının başlaması ve Balkanlardaki siyasi durumun kötüleşmesi üzerine ortaya çıkan Halâskâr Zâbitân, 16 Temmuz'da bir muhtıra ile İttihat ve Terakki yanlısı Mehmed Said Paşa hükûmetini istifaya zorladı. Ahmet Muhtar Paşa başkanlığında partilerüstü hükûmet kuruldu. Milletvekili seçimleri geçersiz sayılarak seçim yenilendi. Bir süre sonra Ahmet Muhtar Paşa'nın istifasıyla, açıkça İttihat-karşıtı olan Kâmil Paşa hükûmeti kuruldu.

8 Ekim 1912'de başlayan Balkan Savaşı kısa sürede bir felakete dönüştü. Birbiri ardından Arnavutluk, Makedonya, Selanik ve Batı Trakya kaybedildi.

Bâb-ı li Baskını, 1913[değiştir | kaynağı değiştir]

23 Ocak 1913'te Enver Bey önderliğinde bir grup İttihat ve Terakki fedaisi, Bâb-ı li'de bulunan Bakanlar Kurulu'nu toplantı halindeyken bastı. Tarihte Bâb-ı li Baskını adıyla anılan bu askeri darbede Harbiye Nazırı Nazım Paşa çıkan arbedede öldürüldü, başbakan Kâmil Paşa silah tehdidi altında istifa ettirildi. Erkân-ı Harbiye Reisi (genelkurmay başkanı) Mahmut Şevket Paşa sadrazam ilân edildi.

Bâb-ı li Baskınının kamuoyuna sunulan gerekçesi, Bulgar kuşatması altında bulunan Edirne'nin kurtarılması idi. Buna rağmen 30 Mayıs'ta imzalanan Londra Antlaşması ile Edirne Bulgaristan'a bırakıldı. Ancak Balkan devletleri kendi içinde anlaşamadılar ve bunu fırsat bilen yönetim Edirne'yi geri aldı ve yeni sınır Meriç nehri olarak belirlendi.

11 Haziran'da Sadrazam Mahmut Şevket Paşa makam arabasının içinde uğradığı bir suikast sonunda hayatını kaybetti. Bu olay üzerine alınan baskı tedbirleriyle ülke yönetimi oldukça baskıcı bir sürece girdi. Mahmut Şevket Paşa cinayetiyle ilgili 15 kişi idam edildi, çok sayıda yazar ve aydın Sinop Kalesine sürgün edildi. Sait Halim Paşa'nın sadrazamlığı altında, ülke Mehmed Talat Paşa, Enver Paşa ve Cemal Paşa'lardan oluşan üçlü tarafından yönetildi. Osmanlı Devleti Almanya'nın yanında I. Dünya Savaşı'na katıldı. İttihat ve Terakki yönetimi bu dönemde birçok cephede kaybedilen toprakların geri alınması için çalışmış ancak yaptıkları ile daha çok toprak kaybına sebebiyet vermişlerdir.

İkinci Dönem
Savaş bakanı Nazım Paşa'nın öldürülüşü
Ermeni asıllı Erzurum milletvekili Karekin Pastırmacıyan.

Üçüncü Dönem, 1914–1918[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Dünya Savaşı'ndaki yenilgiden ve Ermeni, Rum ve Süryani Kırımlardan sonra, İkinci Meşrutiyet'in altı yıl sürmüş olan üçüncü Meclis-i Mebûsan'ı 21 Aralık 1918'de feshedildi.

Dördüncü Dönem, Ocak 1920[değiştir | kaynağı değiştir]

Ancak ülkenin içinde bulunduğu işgal koşullarından ötürü Anayasa'nın emrettiği yeni seçim yaklaşık bir yıl süreyle yapılamadı. Arap vilayetlerinin katılmadığı bir seçim, toprak kaybının resmen kabulü anlamına gelecekti. Ayrıca yeni meclise İttihat ve Terakki yanlıların girmesinden korkuldu. Ancak zaten parti kendini feshetmiş ve İngiliz baskısıyla üst yönetim kadrosu ülkeyi terk etmişlerdi.

Sivas Kongresi'nin seçim yapılmasında ısrarı üzerine istifa eden Damat Ferit Paşa kabinesi yerine 2 Ekim 1919'da kurulan Sadrazam Düztaban Ali Rıza Paşa hükûmeti aynı gün seçim kararı aldı. Bu seçimler Anadolu'da başlayan bağımsızlık hareketi, İstanbul yönetimi ve işgal devletleri tarafından isteniyordu. İşgal devletleri istediği kararları aldırabilmek, İstanbul yönetimi yaptıklarına meşrûluk kazandırmak, Anadolu hareketi ise millî mücadele için daha fazla güç bulabilmek için seçimleri istiyordu. Aralık ayında yapılan seçimlere İstanbul dışında her yerden sadece Müdafaa-i Hukuk yanlısı mebuslar seçildi. Mustafa Kemal Paşa iki ayrı ilden seçildiği halde, İstanbul'da toplanan meclise güvenlik gerekçesiyle katılmadı.

12 Ocak 1920'de toplanan Meclis, Anadolu hareketinden yana tavır aldı. 16 Şubat'ta Misak-ı Milli beyannamesi'ni oybirliği ile kabul etti. 16 Mart'ta müttefik devletler İstanbul'u geçici askerî işgal altına alarak Meclis başkanı Rauf Bey'i ve bazı mebusları tutukladı. 18 Mart'ta toplanan Meclis kendini süresiz olarak tatil etti. Mebusların birçoğu Ankara'ya geçerek, 23 Nisan'da toplanan Büyük Millet Meclisi'ne katıldılar.

Tasfiye, Nisan 1920[değiştir | kaynağı değiştir]

İtilaf Devletleri'in İstanbul'un İşgali ve Meclis-i Mebûsan basması üzerine 11 Nisan'da padişah Mehmet Vahdettin meclisi resmen feshetti ve anayasayı askıya aldı. Meclis-i Mebûsan 'ın feshedilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasına önayak oldu. Bu tarihten sonra İstanbul Hükûmeti ve Ankara'daki meclis olmak üzere ikibaşlılık oluştu. Büyük Millet Meclisi fiilen ülkeyi yönetirken İstanbul Hükûmeti gerek iç gerek ise dış politikada bir varlık gösteremedi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yapı Kredi Yayınları "ıı. Meşrutiyet in ilk yılı" kitabını hazırladı". Türkiye Eğitim. 25 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2018. 
  2. ^ Tunçay, Mete (19 Aralık 2008). II. Meşrutiyet'in İlk Yılı 23 Temmuz 1908 – 23 Temmuz 1909. Yapı Kredi Yayınları. s. 400. ISBN 9789750841439. 
  3. ^ Resmi Tarih Tartışmaları, Cem Uzun, Özgür Üniversite Yayınları, 2005

İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Nedir? :İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? ile ilgili İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Ne Demektir? İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Açıklaması Nedir? İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Cevabı Nedir? İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Kelimesinin Anlamı? İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Açıklaması? :İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Gerçek mi? :İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? ile ilgili İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Hakkında? :İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? ile ilgili İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? burada bulabilirsiniz. İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler İkinci Meşrutiyet nedir?, İkinci Meşrutiyet anlamı nedir?, İkinci Meşrutiyet ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Suat Okyar, Cahit Kayra, Fetret Devri, Tom ve Jerry Show bölümleri listesi, Giray Bulak, 1950lerin Azerbaycan filmleri listesi, Ön seçim, Toros sediri, Megakaryosit, Pelekanon Muharebesi, Ölümcül Tuzak, Dean Smith, Lucinasco, Tazmanya Canavarı (Looney Tunes), Ayrancı, Meteoroloji mühendisliği, Carabidae, Johnny Test karakterleri listesi, Mahmut Karıklar, Leninizm, Stolperstein, Akademi Ödülleri, James Hong, Biyokimya mühendisliği, Denesulinece, Hibrit otomobil, Gazi (dizi), Nedret Güvenç, Öykü ve Berk, Tom ve Jerry Show (2014 dizi), Paul (civil pariş), Amerikan Samoası bayrağı, Vologda Guberniyası, Psikoz, Frekans, Christine Lahti, Crystallogobius, Yanımda Kal, Christophe Delmotte, Ksenia Sobchak, Dessie, Süheyl Eğriboz, Arkadaşım Bir Maymun bölümleri listesi, Budapeşte Uluslararası Havalimanı, Ali Fuat Demircioğlu, George OBrien, Madenci, Cellat Skurge, Margarita Carrera, Fosterın Hayali Dostlar Mekanı bölümleri listesi, Türk Beşleri, Agualva (Sintra), Soterius, Bruno Miguel Mendes Alves, Klavsen, Tomonobu Hiroi, Evrimsel biyoloji maddeler dizini, NGC 4309, Ali Ufkî Bey, Zoli Ádok, Yürükkaracaören, Bolvadin, Pokémon, Papaya, Kongre Kütüphanesi, Cartoon Network (Rusya ve Güneydoğu Avrupa), II. Vahtang, İslam teolojisi, İbelinli Barisan, NGC 3190, Macrotyloma, Gallus sonneratii, Arius, Tıp etiği, Kenan Doğulu 3.5, Kanlı Geçit Muharebeleri, EuroLeague Final Four MVP, Guguklu saat, Johann Vogel, Canadian Bacon, Anthonomus subfasciatus, Una (Sava), Orhan Gencebay diskografisi, Christian Pulisic, Vrilisya, Kalender, İsviçre sistemi turnuvası, Hüseyin Yavuzdemir, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Hakan Söyler, Werner Kempf, Peter Weir, Sevda Alekperzade, Nickelodeon Birleşik Krallık ve İrlanda, Matt Riddle, The Grim Adventures Of Billy Mandy, Jon Stewart, Amanda O, Flapjack (dizi, 2008) bölümleri listesi, Bayağı serçe, Sasun,
Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?, Burak Kotan Kimdir?, Fenalık Etmek Nedir?, Yaşar Furkan Bingöl Kimdir?,