Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir?

Osmanlı ordusu (klasik dönem) Nedir?

Osmanlı ordusu (klasik dönem) Nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) Nerededir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) Hakkında Bilgi?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) Analizi? Osmanlı ordusu (klasik dönem) ilgili Osmanlı ordusu (klasik dönem) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Osmanlı ordusu (klasik dönem) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Osmanlı ordusu (klasik dönem) Ne Anlama Gelir Osmanlı ordusu (klasik dönem) Anlamı Osmanlı ordusu (klasik dönem) Nedir Osmanlı ordusu (klasik dönem) Ne Anlam Taşır Osmanlı ordusu (klasik dönem) Neye İşarettir Osmanlı ordusu (klasik dönem) Tabiri Osmanlı ordusu (klasik dönem) Yorumu 

Osmanlı ordusu (klasik dönem) Kelimesi

Lütfen Osmanlı ordusu (klasik dönem) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Osmanlı ordusu (klasik dönem) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Osmanlı ordusu (klasik dönem) Kelimesinin Anlamı? Osmanlı ordusu (klasik dönem) Ne Demek? ,Osmanlı ordusu (klasik dönem) Ne Demektir? Osmanlı ordusu (klasik dönem) Ne Demektir? Osmanlı ordusu (klasik dönem) Analizi? , Osmanlı ordusu (klasik dönem) Anlamı Nedir?,Osmanlı ordusu (klasik dönem) Ne Demektir? , Osmanlı ordusu (klasik dönem) Açıklaması Nedir? ,Osmanlı ordusu (klasik dönem) Cevabı Nedir?,Osmanlı ordusu (klasik dönem) Kelimesinin Anlamı?,Osmanlı ordusu (klasik dönem) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Osmanlı ordusu (klasik dönem) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Osmanlı ordusu (klasik dönem) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Osmanlı ordusu (klasik dönem) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Osmanlı ordusu (klasik dönem) Kelimesinin Anlamı Nedir? Osmanlı ordusu (klasik dönem) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Osmanlı ordusu (klasik dönem) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Osmanlı ordusu (klasik dönem) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Osmanlı ordusu (klasik dönem) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Osmanlı ordusu (klasik dönem)

Osmanlı ordusu (klasik dönem) Nedir? Osmanlı ordusu (klasik dönem) Ne demek? , Osmanlı ordusu (klasik dönem) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Osmanlı ordusu (klasik dönem) Kelimesinin Anlamı? Osmanlı ordusu (klasik dönem) Ne Demek? Osmanlı ordusu (klasik dönem) Ne Demektir? ,Osmanlı ordusu (klasik dönem) Analizi? Osmanlı ordusu (klasik dönem) Anlamı Nedir? Osmanlı ordusu (klasik dönem) Ne Demektir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) Açıklaması Nedir? , Osmanlı ordusu (klasik dönem) Cevabı Nedir? , Osmanlı ordusu (klasik dönem) Kelimesinin Anlamı?






Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir?

Osmanlı ordusu (klasik dönem)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
II. Viyana Kuşatması sırasında sipahiler, 1683

Klasik Osmanlı Ordusu, Osmanlı ordusunun 1451'de II. Mehmed'in yapılandırmasından başlayıp 1826 Vaka-i Hayriye biten kısmına verilen isimdir. Dönemin ordusu, 1606 sonrasında yenilmeye başlamış ve 17. ve 18. yy itibarıyla geçirdiği reformlar ardından 1826 yılında lağvedilmiştir. Bu dönemde birçok ocaklardan birisi olan Yeniçeri ocağı olarak adlandırılan ve devşirmelerden kurulan ocağın ordu ve siyasette büyük yeri ve etkisi vardır.[kaynak belirtilmeli]

Birimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Piyade[değiştir | kaynağı değiştir]

Solaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Solaklar, genelde yaya birlikti. Solaklar, padişahın bindiği atın sağında giderler.

Yeniçeri[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Mehmed döneminde Çandarlı ailesinden sonra vezir-i azamlığa devşirme-kapıkulu kökenliler getirilmeye başlanmıştır. Yeniçeri-devşirme aristokrasisi Cem ve II. Beyazıt arasında çıkan taht kavgasında belirleyici rol oynayarak tımarlı sipahi-Türk aristokrasisine karşı üstünlük sağlamışlardır.


Yaya Birimler

Yeniçeri (18. yüzyıl)

Yeniçeri ağası (18. yüzyıl)

Yeniçeri (16. yüzyıl)

Yeniçeri ağası (16. yüzyıl)

Yeniçeri ağası (16. yüzyıl)

Solaklar (16. yüzyıl)

Atlı Birlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Atlı Birlikler

Silahdar Ağa

Ağır Silahlı Birlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Topçu Ocağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin’de barutun icat edilmesinden sonra geliştirilen ateşli silahların bilgisini Osmanlılar, 14. yüzyıldan başlayarak ateşli silah ve top teknolojisini kullanıyorlardı. Yeniçerilerin ilk defa 1389’da Kosova Savaşı sırasında ateşli silahları kullandıkları kaynaklarda aktarılmaktadır.[1] Fatih devrinde toplar daha da geliştirilmiştir. Bu süreçte Osmanlı Devleti, hem doğudan hem batıdan gelen uzmanları istihdam ederek mevcut küresel bilgi ve teknoloji akışından yararlanmışlardır.[2]

1440’lı yıllarda Osmanlılar, kalelerde, Tuna Nehri’nde ve Boğaz’da görev yapan filolarında top kullanıyorlardı ve topları hızlıca gerekli yerlere taşıyıp kuruyorlardı. Ayrıca bu dönemde rakiplerine kıyasla Osmanlı harp sanayisinin daha ileri bir seviyede olduğuna dair önemli bir başka gösterge, topçuluğun ve ateşli silahların Osmanlı daimi ordusunun önemli bir parçası olmasıydı. 15. yüzyılın başlarından itibaren Osmanlılar savaştıkları ordulara karşı daha organize ve düzenli bir şekilde ateşli silahları daimi ordu içinde kullanmaktaydılar.[3] Buna karşın Avrupa’da topçular zanaatkârlardı; sanatkâr ve askerler arasında geçici bir sosyal kaynaşmadan bir sosyal grup oluşturmuşlardı. Osmanlılar ise 15. yüzyılın ortalarında topçu­luğu daimi ordunun önemli bir parçası olarak kullanmışlardır. Bu süreçte Osmanlı harp sanayi kurumsallaşmış ve topçuluk teknolojisi gelişmiştir.[4]

Top Arabacılar Ocağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Humbaracı Ocağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Lağımcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağır Silahlı Birimler

Topçu, 1551

Ağır Silahlılar

Organizasyon (Teşkilatlanma)[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı ordu teşkilatı, Anadolu Selçukluları, İlhanlılar ve Memlüklüler devletlerinin ve Roma İmparatorluğunun askeri teşkilat yapılarından belirli ölçülerde yararlanılarak kurulmuştur. Devletin temeli atılırken süvari olan beylik kuvvetlerinin yerine Vezir Alaâddin Paşa ile Kadı Cendereli Kara Halil'in tavsiyeleriyle Türk gençlerinden oluşan ayrı ayrı biner kişilik yaya ve müsellem isimleriyle muvazzaf iki sınıf piyade ve süvari kuvveti kuruldu.

Kapıkulu Sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kapıkulu Ocağı, piyadeler ve süvarilerden oluşmuştur. Kapıkulu Piyadeleri; Acemi Ocağı, Yeniçeri Ocağı, Cebeci Ocağı, Topçu Ocağı, Top Arabacılar Ocağı, Humbaracı Ocağı, Lağımcılar, Sakalar, Solaklar Kapıkulu Süvarileri ise Silahtar, Sipahi, Sağ Ulufeciler, Sol Ulufeciler, Sağ Garipler, Sol Garipler'den oluşmaktaydı.

Eyalet Sistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eyalet Sistemi, Yerli Kulu ve Serhat Kulu askerleri olarak ayrılır. Yerli Kulu birlikleri Azab, Sekban, Tüfenkçi, İcareli; Serhat Kulu birlikleri ise Deliler (Deli), Gönüllüler, Besliler, Topraklı Süvari, Tımarlı Sipahiler ve Akıncılar olarak örgütlenmiştirler.

Personel[değiştir | kaynağı değiştir]

Rütbeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı Ordusu'nun Başkomutanlık görevini padişahlar yapmışlardır.

Piyadeleri "yaya”, süvarileri ise "müsellem” şeklinde adlandırılmıştı. Kapıkulu Ocakları'nın kuruluşuna kadar savaşlarda fiili olarak hizmet görmüşlerdir. Osmanlı Devleti’nin beylik devlet siyasetinden imparatorluk siyasetine geçişi imparatorluk içinde bağımsız güç bırakmak istemeyen, merkezi otoriteyi devşirme,kapıkulu, yeniçeri ve enderun sistemiyle sağlamlaştırmak isteyen II. Mehmet ile başlamıştır.

Modernizasyon çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Gerileme döneminde, Avrupa örnek alınmaya çalışılmış, teknik ve ekonomik alanlarda yapılanmaya gidilirken Donanmanın yenilenmesi gibi askeri birtakım yenileşme çabalarına gidilmiştir. Ancak;

  • III. Murat döneminden itibaren kapıkulu ocaklarına kanunlara aykırı asker alınarak sayılarının artırılması,
  • Yeniçerilerin geçim sıkıntısını ileri sürerek askerlik dışında işlerle uğraşmaları,
  • İltizam sisteminin yaygınlaşması üzerine tımar sisteminin önemini kaybetmesi ve eyaletlerde asker yetiştirilmemesi ve
  • Avrupa’da meydana gelen harp teknolojisindeki gelişmelerin takip edilmemesi gibi etkenler sistemin bozulmasına neden olmuştur.

Büyüklüğü[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuvvet[değiştir | kaynağı değiştir]

Orduda muvazzaf askerlerin yanında savaş ve olağanüstü durumlarda çağrılan ek kuvvetler de bulunuyordu. 1610'da, 203.000 kişilik Osmanlı ordusunun mevcudu aşağıdaki gibidir.[5][6]

Asker Sınıfı Sayısı
Kapu kulu askeri
Kapıkulu süvarileri
  • Altı bölük halkı
  • Sefere padişahla beraber giden saray halkı
  • Kapı kulu mevcudu toplamı
Eyalet Askeri


37. 627
9. 406
5. 730
1. 552
684


20. 869
12. 971
88. 839


115. 000
38. 820
6. 470
30. 570
5. 095
26. 500
6. 900

Gelirleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1660'larda Osmanlı-Avusturya Savaşları sırasında günlük asker ücretleri(akçe)[7]
Birlik Komutan Er
Anbarcı 15 9
Azeb 35 8
Çavuş 30 15
Cebeci 30 9
Faris 40 17
Gönüllü 70 15
Kapudan 60 9
Kâtib 30 15
Martolos 35 8
Mehter 15 13
Müstahfız 55 9
Sekban 12 8
Topçu 25 12
Yeniçeri 25 6

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İsmail H. Uzunçarşılı, (1988). Osmanlı Devleti Teşkilâtından Kapukulu Ocakları, c. II, Ankara, TTK Yay., s. 35. 
  2. ^ Joseph Needham, Gunpowder as the Fourth Power, East and West, Hong Kong Un. Press, 1985, s. 14-16. 
  3. ^ Gabor Agoston (2011). “Osmanlı’larda Askeri Güç ve Silah Endüstrisi”, Osmanlı Askeri Tarihi, Bilim ve Sanat Vakfı, İstanbul. s. 8-9. 
  4. ^ Gabor Agoston. Guns for the Sultan. Military Power and the Weapon Industry in the Ottoman Empire, s. 63-64, 166-172, 192-195. 
  5. ^ H. İNALCIK, Osmanlı Devletinde Türk Ordusu, s. 55, Türk Kültürü, 1964, sayı: 22.
  6. ^ Mevlüt Bozdemir, Türk Ordusunun Tarihsel Kaynakları, s.59
  7. ^ I.B. Tauris Publishers Guarding the Frontier, Ottoman Border Forts and Garrisons in Europe (2007), s. 159

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Uzunçarşılı, İsmail Hakkı (1988). Osmanlı Devleti Teşkilatından Kapıkulu Ocakları: Acemi Ocağı ve Yeniçeri Ocağı. Ankara: Türk Tarih Kurumu. ISBN 975-16-0056-1. 

Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Nedir? :Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? ile ilgili Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Ne Demektir? Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Açıklaması Nedir? Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Cevabı Nedir? Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Açıklaması? :Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Gerçek mi? :Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? ile ilgili Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Hakkında? :Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? ile ilgili Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Osmanlı ordusu (klasik dönem) nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) anlamı nedir?, Osmanlı ordusu (klasik dönem) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Vito Corleone, Anton Ponkraşov, Rusya, Develi, Çeltek, Gölbaşı, Achillea schugnanica, Aziz Brendan, Deniz teknolojisi mühendisliği, Ahir zaman, People Like Us (Kelly Clarkson şarkısı), Volkan Arslan (futbolcu), The Matrix (yapımcı), American Motors, Elektronik müzik, The Economist, Dilber dudağı, Sinanlı, Yazıhan, James West, Kurumsal iktisat, İran kadın millî futbol takımı, Sarcohyla psarosema, Fagnano Castello, Özel okul, Sony Xperia Z serisi, MÖ 30. yüzyıl, Yusuf Fehmi Genç, Coal, Aysan Sümercan, Calvincilik, Osman Necmi Gürmen, Kış Uykusu (film), Kuantum optiği, Çilboğaz, Besni, Sony Xperia Tablet S, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi, Nerkin Getaşen, V. Antiohos, Rumeli Demiryolu, 2011 TBMM Başkanlığı seçimi, Michael Polanyi, Sony Xperia Tablet Z, Ludwig Beck, SAP Arena, Buguruslan, Romatizmal hastalıklar, Sasani donanması, Monotropa, Luanda, Távora, Senfonik şiir, Fasih Arapça, Takao Dağı, Has Odabaşı Camii, Kegworth, Aktaş Barajı, Provans, Yedi Kilise, Karasuları, Kings Canyon Ulusal Parkı, Kinorhyncha, Dokunmatik ekran, Gowidon, Harry Potter and the Order of the Phoenix, Turka Nehri, Brachionidium, Anas chlorotis, Phylloscopus proregulus, Damián Díaz, Ourense ili, Erysimum, Triyas, Bridget Joness Diary, Turgutalp, Zile, Milli aşireti, Mac OS X Lion, Oktay Derelioğlu, Kesirler, Sony SmartWatch 2, Cacatua tenuirostris, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, Gavyaller, Oriolidae, Testis, Genetik, Ehrimen, Ahlaki nihilizm, Güney Kore askeri rütbeleri, Toxopsoides, Margery Kempe, Direktörlük sistemi, Midwest City, Oklahoma, İstatistik, Theridion convexisternum, Taksonomi, Üç İmparatorluk, fifa dünya kupası, FIFA Dünya Kupası, Bursada 2011 Türkiye genel seçimleri, Psilochorus itaguyrussu, NGC 3843,
Fultaymlı Nedir?, Hülya Güreli Yolcubal Kimdir?, Ayşen Ece Kavas Kimdir?, Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?,