Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir?

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Nedir?

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Nerededir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Hakkında Bilgi?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Analizi? Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ilgili Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Ne Anlama Gelir Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Anlamı Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Nedir Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Ne Anlam Taşır Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Neye İşarettir Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Tabiri Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Yorumu 

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Kelimesi

Lütfen Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Kelimesinin Anlamı? Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Ne Demek? ,Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Ne Demektir? Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Ne Demektir? Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Analizi? , Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Anlamı Nedir?,Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Ne Demektir? , Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Açıklaması Nedir? ,Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Cevabı Nedir?,Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Kelimesinin Anlamı?,Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Kelimesinin Anlamı Nedir? Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Nedir? Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Ne demek? , Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Kelimesinin Anlamı? Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Ne Demek? Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Ne Demektir? ,Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Analizi? Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Anlamı Nedir? Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Ne Demektir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Açıklaması Nedir? , Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Cevabı Nedir? , Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi Kelimesinin Anlamı?






Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir?

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.

İkinci Meşrutiyet 1908-1920[değiştir | kaynağı değiştir]

Meşrutiyetin 24 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve 21 Aralık 1918'de Mebuslar Meclisi'nin tasfiyesiyle sona eren dönemdir. II. Abdülhamid ve V. Mehmet Reşad dönemlerini kapsar.

1908-1909: II. Abdülhamid[değiştir | kaynağı değiştir]

Girit ve Yunanistan, 1908[değiştir | kaynağı değiştir]

Girit devrim avantajını kullanarak Yunanistan ile birlik ilan etti.

Arnavutlar ve Latin harfleri, 1909[değiştir | kaynağı değiştir]

On dokuzuncu yüzyılın sonlarında Arnavut aydınlar Arnavut edebiyat dilini standartlaştırma ve bu okullarda kullanılacak talepleri yapmaya başladı. 1879 yılında İstanbul'da toplum katılımı ile Arnavut yazarları ders kitaplarını düzenlemeye çalıştılar. O zamanda Bulgaristan, Mısır, İtalya, Romanya ve ABD'de Arnavut göçmenler toplumun çalışmalarına destek verdi. Osmanlıda Yunanlar Ortodoks Arnavutların eğitimi ile egemendi, Yunan ve Osmanlı özellikle Arnavutça dilinde eğitim bastırmak istediler. Sorun 1886 yılında Konstantinopolis'in ekümenik Patrik Arnavut yazma okuma ile ulaşanları dinden aforoz tehdit ettirmesi ile boyut değiştirdi. Rahipler duaları Arnavutça okununca Allah'ın anlamayacağını savunuyordu.[1]

1909 yılına gelince; Tiran ve Elbassan Arnavutları anayasal harekete katılan ilk gruplar arasında yer aldı. Ancak, Balkanlar'da ulusal sınırları değişen nedeniyle, Arnavutlar marjinalize edilmiş oldular. Sonuç olarak, 1908 yılında Manastır'da toplantı Arnavut aydınlar standart komut olarak Latin alfabesini seçti. İkinci Meşrutiyet'in sonrasında, 1909, Sultan II. Abdülhamid talepleri kabul etti.

Yeni hükûmet, Arnavutların birliğini kırmak için İslami dayanışma çağrısında bulundu. Müslüman din adamları Arap alfabesini empoze etmeye çalıştılar. Arnavutlar bunu zorla "Osmanlılaştırma" olarak gördü ve bu kampanyaya teslim olmayı reddetti.

31 Mart Ayaklanması, 1909[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul'da yönetime karşı yapılmış büyük bir ayaklanmadır. Ayaklanmanın bastırılmasından muhalefet hareketi önemli kayıplara uğradı. Bundan sonra Meclis-i Umumi Milli adı altında birlikte toplanan Heyet-i Mebusan ve Heyet-i Ayan'ın 27 Nisan'da II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesini, yerine V. Mehmed'in geçirilmesini kararlaştırdı.

1909-1918: V. Mehmet Reşad[değiştir | kaynağı değiştir]

Trablusgarp Savaşı (1911)[değiştir | kaynağı değiştir]

20. yüzyılın başında Kuzey Afrika'da sadece Trablusgarp Osmanlı egemenliğinde kalmıştı. (Daha önce Cezayir'i ve Tunus'u ve Fas'ı Fransızlar işgal etmiş, Mısır'ı da İngilizler işgal etmişti).

İtalya'nın gelişen sanayisi için hammadde ve pazar araması, bunun için de Osmanlının elindeki Trablusgarp'a asker çıkarmalarıdır.

Trablusgarp'ı ele geçirmekte zorlanan İtalyanlar On İki Ada ve Rodos'u işgal ettiler. Bu sırada Balkan Savaşı patlak verince Osmanlı Devleti barış imzalamak zorunda kaldı. İtalyanlarla Uşi (Ouchy) Antlaşması imzalandı (1911). Antlaşma neticesinde, Osmanlı'nın Kuzey Afrika'daki son toprağı olan Trablusgarp ve Bingazi İtalya'ya bırakıldı.

Trablusgarp Savaşı
İtalyan donanması Trablus'u kuşatıyor.
İtalyanlar Trablus yakınlarında
Mustafa Kemal

Balkan Savaşları (1912-13)[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya'nın Panslavist politikası ve sıcak denizlere inme düşüncesi doğrultusunda Balkan Devletlerini Osmanlıya karşı kışkırtması sonucu çıkmıştır.

İngiltere, Osmanlı-Almanya yakınlaşmasından rahatsızlık duyuyordu. Çünkü Almanya, hem Avrupa'nın güçlü bir devleti hem de İngiltere'nin sömürgelerine göz diken bir tavırda idi. İngiltere, Almanya tehlikesine karşı daha zayıf durumda olan Rusya'yı kullanmaya karar verdi.

I. Balkan Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı'nın Trablusgarp'ta savaşıyor olmasını fırsat olarak gördüler ve Rusların kışkırtmasıyla Sırbistan, Yunanistan, Karadağ ve Bulgaristan aralarında anlaşarak Osmanlı Devleti'ne savaş açtılar.

  • Osmanlı Ordusunun bir bölümü savaştan önce terhis edilmişti. Bu duruma bir de subaylar arasındaki siyasi çekişmeler eklenince Osmanlı Devleti bütün cephelerde yenildi.
  • Makedonya, Batı Trakya, Edirne ve Kırklareli işgal edildi. Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti.

Sonuçta, Balkanların yeni haritasını belirlemek amacıyla Londra Konferansı toplandı (1912). Londra Konferansında Osmanlı Devleti Midye-Enez Çizgisi'nin batısında kalan topraklarını kaybetti (Makedonya, Batı Trakya, Edirne, Kırklareli). Ayrıca Bozcada, Gökçeada, Midilli, Sakız, Sisam, Ahikerya, İpsara, Limni, Bozbaba, Semadirek dışındaki Ege adaları Yunanistan'a geçti.

I. Balkan Savaşı
Savaşta koleraya yakalanan askerler
Birinci Balkan Savaşı sırasında Balkanlardan göçen muhacirler, İstanbul
Yunanistan Krallığı veliahtı Konstantin'e kılıcı teslim eden Esad Paşa
II. Balkan Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Balkan savaşında en çok toprağı Bulgaristan almıştı. Bu durumdan memnun olmayan Yunanistan, Sırbıstan, Karadağ ve Romanya Bulgaristan'a savaş açtılar. Bu durumdan faydalanan Osmanlı Devleti de savaşa girerek Edirne ve Kırklareli'yi Bulgarlardan geri aldı.

Osmanlı Devleti Bulgaristan ile İstanbul Antlaşması'nı, Yunanistan ile Atina Anlaşmalarını imzaladı (1913). İstanbul ve Atina Antlaşmalarında Bulgaristan ve Yunanistan'da yaşayan Türklere "Azınlık" statüsü verildi. Balkan Savaşlarından sonra Talat, Cemal ve Enver Paşaların devlet idaresindeki etkinliği arttı.

II. Balkan Savaşı
Sırp
Yunan
Askeri hareketler

Parti içi çekişmeler ve Bâb-ı li, 1913[değiştir | kaynağı değiştir]

Balkan Savaşı yenilgisinin sonuçlarıyla karşı karşıya kalan Osmanlı ıslahat programı konusunda İngiltere, sınır anlaşmazlıkları konusunda da İran'la arasında doğan sınır sorunlarını çözmeye çalıştı. Bir yandan da hem İttihat ve Terakki'ye karşı gelişen muhalefetle, hem de İttihat ve Terakki içindeki çekişmeler vardı. 23 Ocak 1913 günü Enver Bey ve Talat Bey'in başını çektiği bir grup İttihat ve Terakki üyesi tarafından hükûmet binası Bâb-ı li'nin basılmasıyla gerçekleştirilmiş askerî darbe. Bu baskın sırasında Harbiye Nazırı Nâzım Paşa öldürülmüş, Sadrazam Kâmil Paşa'ya zorla istifası imzalattırılmıştır. Darbe sonrasında iktidar İttihat ve Terakki'nin eline geçmiştir. 11 Haziran 1913 günü Beyazıt Meydanı'nda makam otomobilinin içindeyken dönemin uğradığı silahlı saldırı sonucu dört ay on dokuz gün sadrazamlık yapan Mahmud Şevket Paşa öldürüldü.

1914[değiştir | kaynağı değiştir]

Avusturya-Macaristan Veliahtı Saraybosna'da bir Sırp tarafından öldürüldü. Bunun üzerine Avusturya Sırbistan'a savaş ilan etti, Rusya Sırbistan'ın yanında yer aldı. Fransa Rusya'yı destekledi. Almanya ve İngiltere'nin de katılmasıyla savaş genişledi.

Almanya ve İtalya'nın gelişen sanayileri için hammadde ve pazara ihtiyaç duymaları, bu nedenle İngiltere ve Fransanın sömürgelerine göz dikmeleri, Fransanın 1871'de kaybettiği Alsas-Loren Bölgesini Almanlardan geri almak istemesi, Avusturya-Macaristan imparatorluğu'nun Rusların Panslavist politikasından rahatsız olması gibi nedenlerden dolayı yapılmıştır.

İtalya savaş başladıktan sonra grup değiştirerek, İtilaf Devletleri'nin yanında savaşa katılmıştır.

Osmanlı'nın savaş öncesi kararları[değiştir | kaynağı değiştir]

Balkan Savaşları'ndan felaketle ayrılan Osmanlı Ordusu'na 1913 yılında Almanya'dan 42 kişilik bir subay grubu getirilmiş, bu subaylar I. Dünya Savaşı öncesinde orduda düzenlemelerde bulunmuşlardır. Alman subaylardan en çok öne çıkanları Liman von Sanders, Erich von Falkenhayn ve Von der Goltz'tur.

I. Dünya Savaşı (1914-18)[değiştir | kaynağı değiştir]

29 Ekim 1914'teki Karadeniz Baskını ile fiilen I. Dünya Savaşı'na katılan Osmanlı 11 Kasım 1914 tarihli padişah iradesiyle resmen savaşa girmiş ve bu kararını 14 Kasım'da duyurmuştur.

Osmanlının savaşan Askeri Birimler şöyledir. Ordular Grupları: Şark Ordular Grubu, Kafkas Ordular Grubu, Yıldırım Ordular Grubu, Orduları: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., Kolorduları: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21., 22., Irak ve Havalisi, 1. Kafkas, 2. Kafkas, Hicaz olmaktadır. Ayrıca müstahkem mevkiileri: Çanakkale, İstanbul Boğazı, Çatalca, Edirne, İzmir, Erzurum, Kars vardır. Ayrıca 1. Kuvve-i Seferiye, 5. Kuvve-i Seferiye, Alman Asya, Afrika, Hicaz, Kafkas İslam, 57., 177., Kuva-i İnzibatiye oluşturulmuştur.

Osmanlı I. Dünya Savaşında
Üst: Erzurum; Sol Üst: Rus; Sol Alt: Müslim; Sağ Üst:Osmanlı; Sağ Alt: Ermeni
Çanakkale
Rusya ile ilişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı ile ilintili olarak Rus İmparatorluğunu savaşta temel amacı kaynak ve ticaret yollarının kontrolü olmuştur. Bunun için Boğazlar'ı ve Doğu Anadolu'yu ele geçirmek ve İran (Petrol alanları) üstünde hakimiyetini sağlamak amacını güdüyordu.

İngiliz ve Fransızlarla ile ilişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı ile ilintili olarak İngilizler ellerinde bulunan sömürgelerin korunması, deniz yollarının kontrol altında tutulması, küresel şirketlerin hakimiyeti ve en önemlisi Ortadoğu Enerji Koridoru'na sahip olmak stratejileri gitmiştir.

İç olaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

1916 yılında, Osmanlı hakimiyeti altındaki Arapların başlattığı Arap Ayaklanması veya bağımsızlık mücadelesi. Bu dönemde Osmanlı İmparatorluğu karşısına Ermeni Ulusal Hareketinin örgütleri Ermeni milisleri (partizan gerilla müfrezeleri) ile karşı faaliyetler yürütmüş, ayrıca Rus İmparatorluğunda oluşan Ermeni Gönüllü Tugaylarına katılmışlar.

İzmir'in İşgaliİstanbul'un İşgaliŞarkat MuharebesiMegiddo Muharebesi (1918)Bakü Muharebesi (1918)Baş Abaran MuharebesiKarakilise Muharebesi (1918)Serdarabad MuharebesiHan El Bağdadi EylemiKudüs Muharebesi (1917)Battle of TikritÜçüncü Gazze MuharebesiRamadi MuharebesiIstabulat MuharebesiCebel Hamlin MuharebesiBattle of Istabulatİkinci Gazze MuharebesiBirinci Battle of GazaSamarra TaarruzuBağdad'ın düşmesiİkinci Kut MuharebesiRafa MuharebesiMegdaba MuharebesiOğnut MuharebesiBitlis MuharebesiMuş MuharebesiRomani MuharebesiErzincan MuharebesiDujaila MuharebesiHanna MuharebesiTrabzon harekâtıKöprüköy muharebeleri (1916)Vadi MuharebesiŞeyh Sa'ad MuharebesiErzurum Muharebesi (1916)Kut'ül Ammare KuşatmasıCtesiphon MuharebesiEs Sinn MuharebesiTekketepe Muharebesiİkinci Anafartalar MuharebesiBirinci Anafartalar MuharebesiSarı Bayır HarekâtıKılıçbayır MuharebesiKocaçimen Tepe MuharebesiConk Bayırı MuharebesiKanlısırt MuharebesiKirte Bağları MuharebesiAnafartalar Cephesiİkinci Kerevizdere MuharebesiKarakilise Muharebesi (1915)Malazgirt Muharebesi (1915)Birinci Kerevizdere MuharebesiZığındere MuharebesiÜçüncü Kirte Muharebesiİkinci Kirte MuharebesiBirinci Kirte MuharebesiArıburnu CephesiSeddülbahir CephesiKumkale MuharebeleriDilman MuharebesiŞuaybiye Muharebesi (1915)Birinci Kanal HarekâtıSarıkamış HarekâtıArdahan MuharebesiBasra MuharebesiKöprüköy muharebeleriArap AyaklanmasıUrfa İsyanlarıŞebinkarahisar isyanı1915'te Ermeni aydınların sürgünüVan İsyanı (1915)Zeytun İsyanı (1915)Zeytun İsyanı (1914)Osmanlı-Alman İttifakıGoeben ve Breslau'nun takibiI. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cepheleriOsmanlı İmparatorluğu tasfiye dönemi (1908–1922)

Paylaşım, 1918-1922[değiştir | kaynağı değiştir]

1918-1922: VI. Mehmed[değiştir | kaynağı değiştir]

8 Ekim 1918'de savaşın kaybedileceğinin anlaşılması üzerine Talat Paşa başkanlığındaki İttihat ve Terakki kabinesi istifa etti. Yerine Ahmet İzzet Paşa başkanlığında bir kabine kuruldu ve bu kabine savaşı bitiren Mondros Mütarekesi'ni 30 Ekim 1918'de imzalandı. Ahmet İzzet Paşa'nın "artçı" kabinesinin de sadece 25 gün süren iktidardan sonra istifası üzerine Padişah diplomat Ahmet Tevfik Paşa'yı 13 Kasım'da sadrazamlığa getirdi.

Mondros Mütarekesi, 1918[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri ile Mondros Mütarekesi imzalanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu adına Bahriye Nazırı Rauf Bey Limni adasının Mondros Limanı'nda Agamemnon zırhlısında 30 Ekim 1918 akşamı imzalanmıştır.

İstanbul'un İşgali, 1918[değiştir | kaynağı değiştir]

İtilaf Devletleri 13 Kasım 1918'de İstanbul"u işgal etti.

İstanbul'un İşgali
Kilkis Yunan zırhlısı
İngiliz askerleri tarafından öldürülen asker.
Sultanahmet Mitingi

Sevr Antlaşması, 1920[değiştir | kaynağı değiştir]

10 Ağustos 1920'de İtilâf Devletleri ile Osmanlı hükûmeti arasında Sevr Antlaşması imzalanmıştır.

Sevr Antlaşması
Sevr Osmanlı haritası
Doğu detaylı
Batı detaylı

Saltanatın kaldırılması, 1922[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Kasım 1922'de Türkiye Büyük Millet Meclisi "Türkiye Büyük Millet Meclisinin, hukuku hâkimiyet ve hükümranının mümessili hakikisi olduğuna dair" 308 numaralı kararname ile saltanatın kaldırılması gerçekleşmişti.

Saltanatın kaldırılması
Sultan Vahideddin
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk üyeleri

Dönemin Sultanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Isolationist States in an Interdependent World AuthorHelga Turku Publisher Ashgate Publishing, Ltd., 2009 ISBN 0-7546-7932-2, ISBN 978-0-7546-7932-5 Length 182 pages page 64 [1]

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Nedir? :Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? ile ilgili Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Ne Demektir? Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Açıklaması Nedir? Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Cevabı Nedir? Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Açıklaması? :Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Gerçek mi? :Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? ile ilgili Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Hakkında? :Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? ile ilgili Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi anlamı nedir?, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Caen Carpiquet Havalimanı, Colgado de un sueño, Yılanı Öldürseler (film), Tokuz Tabduz, Altın Çağ (Bengü albümü), Silahdar Seyyid Mehmed Paşa, Alvaro Uribe, Galatasaray PAF, Ali Naki, Günaydın (Bengü şarkısı), Shenandoah Nehri, Cher, Değişen Türkiye Partisi, Perdesiz Gitarda Arayışlar, Sörf kayağı, Aquaman, Cumhuriyet, Bahçelievler, Japan Railways, Aşık, The Other Side of Turkey, İç Oğuza Taş Oğuz Asi Olup Beyrek Öldüğü, İngiltere 17 yaş altı millî futbol takımı, Sübedey Bahadır, Osman F.Seden, İnel Kağan, Afrika İnsan ve Halkların Hakları Sözleşmesi, 29 Ekim, Sciara, Paşa Melek Hatun, 19 Mayıs, İlkadım, Basatın Tepegözü Öldürmesi, 2019 FIVB Voleybol Kadınlar Milletler Ligi, İfigenia, Oscar Pistorius, Al Gözüm Seyreyle Salih, Çıplak Deniz Çıplak Ada, 20. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri, Velafrons, Beşbalık, Sarıçalı Dağı Millî Parkı, skolastik felsefe, Hayfa Caddesi Olayı, Rem Koolhaas, Wirbelwind, Henry Hudson, 66 (sayı), Âşık halk edebiyatı, Türk edebiyatında roman, Zach LaVine, Stelletta, Vikingler (çizgi dizi, 2013), Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi, Yalan (Hepsi şarkısı), Nasreddin Hoca Zaman Yolcusu, Mihail Katsar, Bülent Ortaçgil diskografisi, Dördüncü Fransa Cumhuriyeti, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Zinciriye Medresesi (Aksaray), Uwe Bohm, Seferihisar, Blastula, Aulonocara korneliae, İskele, Finike, Avusturya Dükalığı, Cebel Mağarası, Elektronik, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi, Java SE, Heinrich Lübke, Türk Toyu, Black Sails (dizi), İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Bad Windsheim, Akira Mutō, Leptophilypnus, T29 ağır tank, Uluslararası İstanbul Atatürk Havalimanı, Marmara Denizi, Bulgaristanlı Doroteya, Lewis Baker, Bengü şarkıları listesi, Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm, 1664, Özge Gürler, Santa Cruz County, Kaliforniya, 2020 Yaz Paralimpik Oyunları, Açık yıldız kümesi, Ligasyon, Syfy, Nir şehristanı, Cemal Abdünnasır, Riccardo Zandonai, Petriç, Urmiye Hanlığı, Altan Dönmez, Dimyatın Yağmalanması (853), Bağlasan Durmam (şarkı), Geçmiş Olsun (Bengü şarkısı), Astellas Pharma,
Tezatlı Nedir?, Zekasal İsminin Anlamı Nedir?, Faik Deli Kimdir?, Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı,