Belgrad Taarruzu nedir

Belgrad Taarruzu nedir Nedir?

Belgrad Taarruzu nedir Nedir?, Belgrad Taarruzu nedir Nerededir?, Belgrad Taarruzu nedir Hakkında Bilgi?, Belgrad Taarruzu nedir Analizi? Belgrad Taarruzu nedir ilgili Belgrad Taarruzu nedir ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Belgrad Taarruzu nedir ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Belgrad Taarruzu nedir Ne Anlama Gelir Belgrad Taarruzu nedir Anlamı Belgrad Taarruzu nedir Nedir Belgrad Taarruzu nedir Ne Anlam Taşır Belgrad Taarruzu nedir Neye İşarettir Belgrad Taarruzu nedir Tabiri Belgrad Taarruzu nedir Yorumu 

Belgrad Taarruzu nedir Kelimesi

Lütfen Belgrad Taarruzu nedir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Belgrad Taarruzu nedir İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Belgrad Taarruzu nedir Kelimesinin Anlamı? Belgrad Taarruzu nedir Ne Demek? ,Belgrad Taarruzu nedir Ne Demektir? Belgrad Taarruzu nedir Ne Demektir? Belgrad Taarruzu nedir Analizi? , Belgrad Taarruzu nedir Anlamı Nedir?,Belgrad Taarruzu nedir Ne Demektir? , Belgrad Taarruzu nedir Açıklaması Nedir? ,Belgrad Taarruzu nedir Cevabı Nedir?,Belgrad Taarruzu nedir Kelimesinin Anlamı?,Belgrad Taarruzu nedir Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Belgrad Taarruzu nedir Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Belgrad Taarruzu nedir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Belgrad Taarruzu nedir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Belgrad Taarruzu nedir Kelimesinin Anlamı Nedir? Belgrad Taarruzu nedir Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Belgrad Taarruzu nedir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Belgrad Taarruzu nedir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Belgrad Taarruzu nedir - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Belgrad Taarruzu nedir

Belgrad Taarruzu nedir Nedir? Belgrad Taarruzu nedir Ne demek? , Belgrad Taarruzu nedir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Belgrad Taarruzu nedir Kelimesinin Anlamı? Belgrad Taarruzu nedir Ne Demek? Belgrad Taarruzu nedir Ne Demektir? ,Belgrad Taarruzu nedir Analizi? Belgrad Taarruzu nedir Anlamı Nedir? Belgrad Taarruzu nedir Ne Demektir?, Belgrad Taarruzu nedir Açıklaması Nedir? , Belgrad Taarruzu nedir Cevabı Nedir? , Belgrad Taarruzu nedir Kelimesinin Anlamı?






Belgrad Taarruzu nedir

Belgrad Taarruzu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Belgrad Taarruzu
II. Dünya Savaşı Yugoslavya Cephesi

Belgrad'da imha edilmiş bir T-34/85
Tarih14 Eylül – 24 Kasım 1944
Bölge
Sonuç Partizan-Sovyet zaferi
Taraflar
Müttefik:
 Sovyetler Birliği
Yugoslav Partizanlar
Bulgaristan
Mihver:
 Almanya
Ulusal Kurtuluş Hükümeti
Komutanlar ve liderler
Sovyetler Birliği Fyodor Tolbuhin
Sovyetler Birliği Vladimir Jidanov
Peko Dapčević
Savo Drljević
Danilo Lekić
Vladimir Stoyçev
Kiril Stancev
Nazi Almanyası Maximilian von Weichs
Nazi Almanyası Wilhelm Schneckenburger (ölü)
Nazi Almanyası Hans Felber
Nazi Almanyası Alexander Löhr
Çatışan birlikler
Sovyetler Birliği 3. Ukrayna Cephesi
1. Ordu Grubu
1. Ordu
3. Ordu
4. Ordu
Nazi Almanyası 2. Panzer Ordusu
Nazi Almanyası Ordu Grubu F
Sırp Devlet Muhafızları
Güçler
580,000 asker
3,640 top
520 tank ve saldırı silahı
1,420 uçak
80 gemi
150,000 asker (çoğunlukla 2. kademe piyade ve Alman olmayan destek birlikleri)
2,100 top
125 tank ve saldırı silahı
350 uçak
70 gemi
Kayıplar

Sovyetler:
4,350 ölü veya kayıp
14,488 yaralı veya hasta
18,838 toplam[1]

Yugoslavlar:
2,953 ölü (sadece Belgrad)
45,000 [kaynak belirtilmeli]

Belgrad Taarruzu ya da Belgrad Stratejik Taarruz Harekâtı (Sırp-HırvatçaBeogradska operacija, Београдска операција; RusçaБелградская стратегическая наступательная операция, RusçaBelgradskaya strategicheskaya nastupatel'naya operatsiya), II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya Cephesi'nde, Kızıl Ordu ve Yugoslav Partizanlar'la Wehrmacht arasında gerçekleşen muharebelerdir. Esas olarak Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'a yönelik olan bu genel taarruz harekâtı, 14 Eylül - 24 Kasım 1944 tarihleri arasında devam etmiş ve sonunda Alman işgalindeki Yugoslavya bu işgalden çıkmıştır.[2] Sovyet ve Yugoslav kuvvetleri ayrı ve yeterli eşgüdüm olmadan harekât yaptılar. Bu durum Alman birliklerinin Belgrad bölgesinden tahliyesi için fırsat yarattı.

Harekâta katılan kuvvetler, taarruz eden tarafta batıda Yugoslav Partizanları'nın 1. Ordu Grubu, kuzeyde 3. Ukrayna Cephesi (2. Bulgar Ordusu dahil) ve 2. Ukrayna Cephesi'nin bazı unsurlarıdır. Savunan taraf ise Alman E Ordular Grubu'ydu. Ayrıca Sırp faşist unsurlar olan Çetnikler de Alman kuvvetlerinin yanında çarpıştılar.

Sovyet kuvvetlerinin esas hedefi Suva Planina bölgesindeki Alman E Ordular Grubu'nu ve Velika Morava bölgesindeki F Ordular Grubu'nu imha etmek, sonuçta Belgrad'ı kontrol altına almaktı.

Taarruzun ikincil hedefi ise Arnavutluk ve Yunanistan'dan çekilen Alman E Ordular Grubu'nun geri çekilme hattını, Belgrad - Selanik demiryolu da dahil olmak üzere, Macaristan - Belgrad - Güney Yugoslavya bölgesini ele geçirmekti.

Harekât öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İki Alman ordu grubu, 1944 yılı Eylül ayı öncesinde Balkanlar'da bulunuyordu. E Ordular Grubu, harekât bölgesinin güneyinde, F Ordular Grubu ise kuzeyinde yerleşmişti. Romanya ve Bulgaristan'ın taraf değiştirmesine yol açan 2. Yaş-Kişinev Taarruzu'nda uğranılan yenilgi ve Kızıl Ordu birliklerinin Balkanlar içinde ilerlemesi, E Ordular Grubu'nu Macaristan içlerine çekilmeye zorlamıştı. Ayrıca Macaristan'da, F Ordular Grubu unsurlarından Sırbistan Ordular Grubu oluşturuldu.

Bulgaristan'daki monarşist - faşist rejim, 1944 Bulgaristan darbesinin sonucunda devrildi ve yerini Kimon Georgiev liderliğindeki Anavatan Cephesi Hükûmeti kuruldu. Bu yeni hükûmet işbaşına geldiğinde Almanya'ya savaş ilan etti.

Eylül ayı sonlarında Mareşal Fyodor Tolbuhin komutasındaki Sovyet 3. Ukrayna Cephesi, Yugoslavya - Bulgaristan sınırında toplanmaktaydı. Sovyet 57. Ordu'su Bulgaristan'ın kuzeybatı köşesindeki Vidin civarında, General K. Stanche komutasında olup operatif olarak 3. Ukrayna Cephesi emrindeki Bulgar 2. Ordu'su, Yugoslavya - Bulgaristan ve Yunanistan sınırlarının kesiştiği bölgedeki Niş demiryolu kavşağının güneyinde konuşlanmıştır. Ayrıca Yugoslav Partizanlar'ının 1. Ordusu, Niş'in geri alınmasında Yugoslav 13. ve 14. Kolorduları takviye etmek ve 57. Ordu'nun Belgrad'a ilerlemesinde destek olmak için Yugoslavya'dan bölgeye getirilici. Kızıl Ordu'nun 2. Ukrayna Cephesi'nin 46. Ordu'su, Vrsac'ın kuzeyinde Belgrad'la Macaristan arasındaki demiryolu hattını kesmek için harekete geçmeye hazır olarak Romanya'nın Teregove Nehri kesimine konuşlandı

Harekât öncesinde Mareşal Tito'ya bağlı Yugoslav Partizanlar ile Sovyet birlikleri arasında eşgüdüm sağlandı. Bu amaçla Mareşal Tito, 21 Eylül'de artık Sovyet kontrolünde olan Romanya'ya gelerek Stalin'le görüşmek üzere Moskova'ya hareket etti. Bu iki müttefik, Yugoslavya'da sürdürülecek harekâta Bulgaristan birliklerinin katılımı konusunda bir anlaşmaya vardılar.

Taarruz[değiştir | kaynağı değiştir]

Kara harekâtları başlamadan önce 3. Ukrayna Cephesi'nin hava unsuru olan 17. Hava Ordusu, Alman birliklerinin Yunanistan'dan ve Yugoslavya'nın güney bölgelerinden geri çekilmesini önlemekle görevlendirildi. Bu görevle Sovyet hava unsurları 15 - 21 Eylül tarihleri arasında Niş, Üsküp ve Kruşevo bölgelerindeki demiryolu köprülerine ve diğer önemli tesislere karşı hava akınları düzenlediler.

Harekât cephenin güney kanadından Leskovak - Niş bölgesinde 2. Bulgar Ordusu'nun taarruzuyla başlatıldı. Savunmadaki kuvvet, Alman 7. SS Dağ Tümeni, "Prinz Eugen"dir. İki gün sonra Yugoslav partizan unsurlarının da katılmış olduğu Bulgar Ordusu, Çetnik ve Sırp sınır muhafızlarından oluşan birleşik bir kuvveti atarak Vlasotince'yi ele geçirdi. Bulgar Ordu'sunun bir zırhlı Tugayı öncülüğünde 8 Ekim'de Bela Palanka civarındaki Alman mevzilerine taarruz edildi ve Vlasotince kesimine iki gün içinde ulaşıldı. Leskovak, 47. Partizan Tümeni'nin bir tugayıyla desteklenen zırhlı tugay tarafından 12 Ekim 1944 günü alındı. Bu sırada Morava Nehri'ni geçen ve Niş yönünde yoklama taarruzları yapan bir Bulgar keşif taburu da bu taarruzda etkili olmuştur. Bunun amacı "Prinz Eugen" Tümeni'nin kuzeye çekilen kalıntılarını izlemekten çok 2. Bulgar Ordusu'nun Kosova'yı geri almak için harekete geçmesi ve böylelikle orada Yunanistan'dan kuzeye doğru çekilen Alman E Ordular Grubu'nun geri çekilme hattını kesmek içindi. Prepolac Geçidi'nin 5 Kasım'da ağır kayıplarla geçilmesinden sonra tugay Podujevo'yu işgal etti. Fakat Kasım ayının 21'ine kadar Priştine'ye ulaşamadı.[3]

Sovyet 57. Ordu'su 28 Eylül'de Vidin bölgesinden Belgrad genel istikametinde taarruzuna başladı. Ordu'nun 64. Piyade Kolordusu Vidin'in güneyinden ilerleyerek Paracin'de Morava Nehri geçişlerini kontrol altına aldı. Bu arada 68. Piyade Kolordusu Vidin'den Mladenovak yönünde ilerleyerek Petrovak'ın güney kesiminde Yugoslav 14. Kolordusu ile temas kurdu. Sovyet 75. Piyade Kolordusu Bulgaristan'ın güneybatı sınırındaki Turnu-Severin bölgesinden, ordunun kuzey kanadını örterek Pozarevak yönünde ilerledi. 57. Ordu, cephenin kuzey kanadı boyunca Tuna üzerinde askeri malzeme ve birliklerin naklini sağlayan Tuna Askeri Filotillosu'nun ikmal desteğinden yararlanmıştır. Sovyet 17. Hava Ordusu'nun desteğini alan Yugoslav 14. Kolordusu, Mihver sınır savunma birliklerinin cephesini Doğu Sırpistan dağlarında, şiddetli çatışmalarla yardı. Yugoslav birlikleri 8 Ekim'de Morava Nehrine ilerlediler ve Velika Plana ve Palanka'da iki köprübaşı ele geçirdiler. Güneydoğu Bulgaristan'dan bölgeye ulaşan 4. Muhafız Mekanize Kolordu'su, güneyden Belgrad yönündeki taarruzun geliştirilmesi için 12 Ekim'de oluşan gedikten ileri sürüldü. Bu sırada taarruz, bölgeye yeni ulaşan Yugoslav 1. Proletarya Tümeni tarafından devam ettirildi ve 12. Slovak Tümeni, Belgrad2ın batısında Sava Nehri üzerinde köprübaşları oluşturdu.

Taarruzun kuzey kesiminde 2. Ukrayna Cephesi kuvvetlerinin desteğinde 46. Ordu, Alman Belgrad savunma mevzilerinin kuzeyinde kanat açığından çevirme girişimi için ilerledi. Böylelikle Tisza Nehri üzerindeki ve demiryolu ikmal hattını kesmeyi amaçladı. 10. Muhafız Piyade Kolordusu, 5. Hava Ordusu'nun desteğiyle Tamiş Nehrini ve Pancevo kuzeyinde Tisza'yı hızla geçerek Belgrad - Novi Sad demiryolu hattını tehdit eder duruma geldi. Daha kuzeyde Kızıl Ordu'nun 31. Muhafız Piyade Kolordusu Petrovgrad yönünde ilerledi ve 37. Piyade Kolordusu, Tisza Nehri geçişleri için taarruz ederek Novi Sad'la Subotika arasındaki demiryolu hattını tehdit ederek daha geniş alanlı bir tehdit yarattı. Bu geniş kuşatmalar, Sovyet Budapeşte Stratejik Taarruz Harekâtı'nın hazırlıklarını da sağlamış oluyordu.[4]

Belgrad Taarruzu[değiştir | kaynağı değiştir]

Belgrad'ın güneyindeki savunma cephesi, Sovyet 4. Muhafız Mekanize Kolordusu ve Yugoslav 12. Kolordusu tarafından 14 Ekim 1944 tarihinde kırıldı ve kente girildi. Belgrad ve güneydoğudaki Smederevo arasında Alman birliklerinin teslim olması Belgrad'a taarruz eden kuvvetlerin de işini güçleştirdi ve kentin tümüyle kontrol altına alınması bu yüzden sekteye uğradı. Yugoslav ve Sovyet birlikleri, 20 Ekim 1944 tarihinde Belgrad'ı tümüyle kontrol altına aldılar.

Yugoslav 13. Kolordu'su Bulgar 2. Ordu'su ile birlikte güneydoğu yönünden Niş ve Leskovac yönünde ilerledi. Bu birlikler ayrıca E Ordular Grubu'nun, Morava ve güneyindeki nehirler üzerinden geri çekilme bölgesini işgal etmekle görevliydiler. Bunun sonucunda E Ordular Grubu, Karadağ ve Bosna'nın dağlık bölgelerinden geri çekilmek zorunda kaldılar ve Macaristan'daki Alman birlikleriyle birleşemediler. Bir sonraki gün 3. Ukrayna Cephesi birlikleri Kraljevo'ya hücum ederek Belgrad - Thessoalniki anayolunu kestiler.

Yugoslav Partizanlara bağlı birliklerle birlikte 46. Ordu (2. Ukrayna Cephesi) 10. Muhafız Piyade Kolordusu Tuna üzerinden hareket ederek, Belgrad bölgesindeki Wehmacht kuvvetlerine karşı kuzeydoğuda daha geniş bir güç oluşturdular. Bu birlikler Tisza ve Tuna'nın sol kıyılarını (Yugoslavya tarafı) temizlediler ve Pancevo'yu geri aldılar.

Sonuç[değiştir | kaynağı değiştir]

Belgrad Harekâtı'nın tamamlanmasından sonra 3. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, 2. Ukrayna Cephesi'ni desteklemek üzere Macaristan'a kaydırıldılar. Ülkelerinin bağımsızlığını sağlamakta Yuvoslav Partizanlara cephane, silah ve malzeme yönünden destek olunmaya devam edilmiştir.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Glantz (1995), p. 299
  2. ^ Belgrad 20 Ekim 1945 tarihinde düştü. The encyclopedia of Military History from 3500 B.C. to the present - Ernest R. Dupuy,
  3. ^ The Bulgarian Army in Yugoslavia 1941-1945 - Tomo Ristovski, Boro Mitrovski Sh: 215-56
  4. ^ David M. Glantz, Savaş Sanatı Sempozyumu - From the Vistula to the Oder: Soviet Offensive Operations - October 1944 - March 1945. 19 - 23 Mayıs 1986. US Army War College Sh: 666

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The Bulgarian Army in Yugoslavia 1941-1945 - Tomo Ristovski, Boro Mitrovski
  • From the Vistula to the Oder: Soviet Offensive Operations - October 1944 - March 1945 - David M. Glantz. Savaş Sanatı Sempozyumu, US Army War College 19 - 23 Mayıs 1986

Belgrad Taarruzu nedir Nedir? :Belgrad Taarruzu nedir ile ilgili Belgrad Taarruzu nedir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Belgrad Taarruzu nedir Ne Demektir? Belgrad Taarruzu nedir Açıklaması Nedir? Belgrad Taarruzu nedir Cevabı Nedir? Belgrad Taarruzu nedir Kelimesinin Anlamı? Belgrad Taarruzu nedir konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Belgrad Taarruzu nedir Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Belgrad Taarruzu nedir Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Belgrad Taarruzu nedir Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Belgrad Taarruzu nedir İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Belgrad Taarruzu nedir Açıklaması? :Belgrad Taarruzu nedir Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Belgrad Taarruzu nedir Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Belgrad Taarruzu nedir Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Belgrad Taarruzu nedir Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Belgrad Taarruzu nedir Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Belgrad Taarruzu nedir Gerçek mi? :Belgrad Taarruzu nedir ile ilgili Belgrad Taarruzu nedir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Belgrad Taarruzu nedir sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Belgrad Taarruzu nedir Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Belgrad Taarruzu nedir Hakkında? :Belgrad Taarruzu nedir ile ilgili Belgrad Taarruzu nedir burada bulabilirsiniz. Belgrad Taarruzu nedir Detaylar için sitemizi geziniz Belgrad Taarruzu nedir Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Belgrad Taarruzu nedir resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Maverick Records, Yusuf Sarınay, Emre Aktaş, Yerli halklara yapılan soykırımlar, Chatham Adaları, Torre de Busi, Tampon bölge, Yıldırım savaşı, I Now Pronounce You Chuck and Larry, İşlem yönetimi, Pantelej, Nueva España Genel Valiliği, Wiener Neustadt, Emrah Kaya, Ukrayna Milliyetçiler Örgütü, Pentax, Feyzabad ilçesi, Bağlam (dilbilgisi), Symposiachrus vidua, Üçüncü Adam (roman), Yeni İstanbul, Ulıtav Eyaleti, Vitalianus, Dorylaimida, MATLAB, Melih Düzenli, Halstead, 3.7 cm FlaK 43, Nancy Greene, Juan José Tramutola, Askerî Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi, Elyesa Bazna, Kloden drejer, Giuseppe Giacinto Moris, Bağlaşıklık, Ceyhun İrgil, Doğan Erdoğan, Rovetta, 2021 Omloop Het Nieuwsblad, Push It, Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı, Psychotria walikalensis, NGC 1292, May It Be, Ilias Tsirimokos, Australian Associated Press, Jean Tigana, Ekinçi (gazete), Challenger Uzay Mekiği kazası, Ekinci (gazete), Ve (Tanrı), NGC 3041, Mini dizi ya da Filmlerde En İyi Kadın Oyuncu Emmy Ödülü, Brüksel Başkent Bölgesi, Nevroz Uysal Aslan, Drupa, Solanum wittei, Askerî bilim, Hâl değişimi, Bağlaç, Caitlin Moran, Gölyaka, Müeyyid Hasan, İyi Kötü ve Çirkin, Extreme, PIAS Recordings, Christian Oliver, Ülkü Uluırmak, Uluslararası sivil toplum kuruluşu, Bağlı veri, Portobello Cadısı, Arap mitolojisi, Gaius Julius Caesar, RCD Kupası, Good Will Hunting, Everybody Hurts, Alameda Central, Oberhausen, Sarthe, Yeni sol, Biała Podlaska, Bağlı cümle, Mini Dizide En İyi Kadın Oyuncu Primetime Emmy Ödülü, Prusya hükümdarları listesi, Yedi Asılmışların Hikayesi, Hurricane bardak, Näcip Cihanov, Tongeren, Voruh, Anastilosis, Tambo Nehri, Düşmanı Korurken (film, 2012), Batı medeniyeti tarihi, Ukrayna kadın millî hentbol takımı, Bağistan, Yolboyu, Çine, İngilizce olmayan performanslar ile Akademi Ödülü’ne aday gösterilen oyuncular listesi, Çukurviran, İbradı, NGC 6587, Voyvoda,
Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?,