Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir?

Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Nedir?

Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Nerededir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Hakkında Bilgi?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Analizi? Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ilgili Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Ne Anlama Gelir Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Anlamı Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Nedir Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Ne Anlam Taşır Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Neye İşarettir Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Tabiri Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Yorumu 

Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Kelimesi

Lütfen Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Kelimesinin Anlamı? Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Ne Demek? ,Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Ne Demektir? Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Ne Demektir? Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Analizi? , Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Anlamı Nedir?,Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Ne Demektir? , Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Açıklaması Nedir? ,Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Cevabı Nedir?,Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Kelimesinin Anlamı?,Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Kelimesinin Anlamı Nedir? Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)

Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Nedir? Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Ne demek? , Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Kelimesinin Anlamı? Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Ne Demek? Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Ne Demektir? ,Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Analizi? Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Anlamı Nedir? Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Ne Demektir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Açıklaması Nedir? , Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Cevabı Nedir? , Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) Kelimesinin Anlamı?






Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir?

Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pasifik Cephesi
II. Dünya Savaşı
Sol üstten saat yönünde:
Tarih7 Temmuz 1937 - 9 Eylül 1945
Bölge
Çin, Güneydoğu Asya, Pasifik Okyanusu adaları ve komşu ülkeler
Sonuç

Müttefik güçlerin zaferi

Taraflar
Amerika Birleşik Devletleri ABD
Çin Cumhuriyeti
Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Avustralya Avustralya
Özgür Fransa
Hollanda Hollanda
Yeni Zelanda Yeni Zelanda
Kanada Kanada
Sovyetler Birliği Sovyetler Birliği
Japonya Japonya
Mançukuo
Filipinler Filipinler
Tayland Tayland
Myanmar Burmanya
Hindistan Azad Hind
Moğol Özerk Hükûmeti
Komutanlar ve liderler
Amerika Birleşik Devletleri Franklin D. Roosevelt
Amerika Birleşik Devletleri Douglas MacArthur
Çan Kay Şek
Birleşik Krallık Winston Churchill
Sovyetler Birliği Aleksandr Vasilevski
Japonya Hirohito
Japonya Hideki Tōjō
Japonya Kuniaki Koiso
Aisin-Gioro Puyi
Hindistan Subhas Chandra Bose
Kayıplar
~ Toplam: 4.015.076 ölü
Amerika Birleşik Devletleri ABD: 196.265 ölü
Çin: 3.800.000 ölü
Birleşik Krallık Birleşik Krallık: 86.838 ölü
Sovyetler Birliği SSCB: 12.031 ölü
~ Toplam: 1.740.955 ölü
17.000.000 Çinli sivil öldü.

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

Çin-Japon Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin-Japon Savaşı (Çince: 八年抗战 veya 中国人民抗日战争, Japonca: 支那事変 Shina Jihen "Çin Olayı" veya 日中戦争 Nichhū Sensō, Japon-Çin Savaşı, İngilizce: Second Sino-Japanese War "İkinci Çin-Japon Savaşı", ayrıca Japonya'da Mukden Olayı'ndan Japonya'nın teslimiyetine (1945) kadar süren "15 Yıllık Savaşı" (十五年戦争 Jūgo Nen Sensō)" adlandırması ve Japonya'nın Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerini Batılı Sömürgecilerden kurtuluş bir savaşı gerçekleştirdiğini iddia eden tarih anlayışına dayanarak "Büyük Doğu Asya Savaşı" (大東亜戦争 Dai Tōa Sensō) diyen de var.

Çin'in iç istikrarsızlığından istifade eden Japonya'nın özellikle Kantō Ordusu kurmay subaylarının yayılma siyasetinden kaynaklanmış ve Çin'de sömürgeci çıkarlarına sahip olan Batı Dünyası'nın hoşnutsuzluk ve kıskançlıklarından uzatılmıştır. Kuomintang lideri Çan Kay Şek, bir yandan Japonların ilerlemesini önlemeye çalışırken diğer yandan da komünistlerin kökünü kazımaya çalışmıştır.

Tayvannin başkenti Nankin'in Çonghua kapısına saldıran Japon zırhlı araçlar (12 Aralık 1937 saat 12.10)

Bu savaşlarda Japon Ordusu'nun göz yaşartıcı gazı Chloroacetophenone (Kod adı: Midori=Yeşil), hapşırmacı gazı Diphenylcyanoarsine (Kod Adı: Aka=Kırmızı) kullanmıştı. Ayrıca hardal gazı (Kod Adı: Kii=Sarı)'nın kullanıldığına dair raporlar da mevcuttur.

Pearl Harbor Saldırısı[değiştir | kaynağı değiştir]

7 Aralık günü erken saatlerde, Japon donanması uçak gemileri'nden kalkan uçaklarla Pearl Harbor Deniz Üssü'ne operasyon düzenledi. Operasyonun amacı, Büyük Okyanus'ta kuvvetle muhtemel olan bir Amerikan askerî müdahalesini önlemektir. Saldırı sonucu 12 Amerikan savaş gemisini ciddi şekilde hasara uğratmış veya batırmış ve 188 savaş uçağını imha etmiş ve 2.403 Amerikan askeri ile 68 sivilin ölümüne neden olmuştur.

USS Arizona gemisi Japon avcı uçağı tarafından vurulduktan sonra Pearl Harbor Saldırısı

Bununla beraber Pasifik Filosu'nun üç uçak gemisi, üssün önemli tankerleri, denizaltılar ve fabrika gemileri gibi unsurları limanda değildi ve zarar görmekten kurtuldu. Bu bakımdan, saldırı askeri olarak başarılı sayılmamaktadır.

Singapur Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Müttefik ordularının Malaya'da yenilmesinin ardından durumun umutsuzluğunu gören Müttefik orduları komutanı korgeneral Arthur Percival 27 Ocak'ta kalan kuvvetlere;Malay yarımadası'ndan bir boğazla ayrılan ve yıllar içerisinde çeşitli savunma mevzileriyle iyi bir şekilde tahkim edildiği düşünülen Singapur'a çekilme emri verdi. 7 Şubat'ta Singapur üzerine saldırıya geçen Japonlar 1 hafta içerisinde kenti ele geçirdiler. 15 Şubat 1942'de kalan müttefik ordularının da teslim olmasıyla savaş sona erdi. Dönemin Büyük Britanya Başbakanı Winston Churchill gelişmeleri şöyle özetlemiştir: "Singapur'un düşüşü, ülkemizin tarihinde yaşadığı en kötü felaket ve en büyük teslim olma olayıdır."

Mercan Denizi Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan 1942 sonlarında Japonlar, Yeni Gine'nin güneydoğusundaki Port Moresby'de ve Solomon Adalarının güneyindeki Tulagi'de hava üsleri kurarak Avustralya ve Yeni Kaledonya arasındaki Mercan Denizinin denetimini ele geçirmeye hazırlanıyorlardı.

Japonların Port Moresby'yi ele geçirme planını haber alan Müttefikler eldeki bütün hava ve deniz kuvvetlerini alarma geçirdiler.Japonların 3 Mayıs'ta Tulagi'ye çıkarma yapmaları üzerine, Tuğamiral Frank J. Fletcher komutasındaki keşif kuvvetine bağlı bir uçak gemisinden havalanan ABD uçakları Japon çıkarma grubuna saldırarak bir destroyeri, birkaç mayın tarama ve çıkarma gemisini batırdı.

4 Mayıs'ta Rabaul'den yola çıkan asıl Japon kuvvetlerini oluşturan deniz birliklerinin çoğu doğuya doğru dolambaçlı bir yol izledi.

İki tarafın uçak gemileri 5-6 Mayıs günlerini birbirlerini aramakla geçirdi. 7 Mayıs sabahı Japon uçak gemisinden havalanan uçaklar bir ABD destroyeriyle tankerini batırdı.Fletcher'ın uçakları da Japon hafif uçak gemisi Şoho'yu ve bir kruvazörü batırdı. Ertesi gün Japon uçakları ABD uçak gemisi Lexington'ı batırdı ve Yorktown'a büyük hasar verdi. Buna karşılık ABD uçakları da büyük Japon uçak gemisi Shokaku'yu savaşamayacak ölçüde ağır hasara uğrattı.

Çok uçak kaybeden Japonlar, hava korumasının yetersizliği ve karadan havalanan Müttefik bombardıman uçaklarının saldırıları karşısında Port Moresby'ye giden kuvvetlerini Rabaul'de geri çekmek zorunda kaldılar. Zaferle sonuçlanan çarpışmalar boyunca yalnızca uçakları kullanan Müttefik deniz kuvvetleri, hiçbir zaman Japon savaş gemilerine atış menziline girecek kadar yaklaşmadı.

Midway Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Midway Muharebesi (ミッドウェー海戦, Midway Kaisen / Midway Deniz Muharebesi) (Japon kod adı: MI Harekâtı, MI作戦 / Emu Ai Sakusen), Muharebenin amacı stratejik Midway adası'nı almak ve Amerikan uçak gemilerini yok etmekti. Bu amaçla toplanan Japon armadasında 200 parçalık Japon filosunda 8 uçak gemisi ve 11 zırhlı bulunuyordu. Buna karşılık Amerikalılar 3 uçak gemisi etrafında 76 parçalık bir filo hazırlayabilmişlerdi.

Ne var ki Japonlar güçlerini dağıttılar. İki uçak gemisini, Amerikalıları kuzeye çekmek için Aleut Adaları’na doğru göndermişler, iki uçak gemisini de esas filonun çok gerisindeki çıkarma filosuna tahsis etmişlerdi. Japon şifresini çözen Amerikalılar birçok bocalamaya ve USS Yorktown (CV-5)’ın bu sefer batmasına rağmen, Japon İmparatorluk Filosu’nun belkemiği olan en önemli dört Japon uçak gemisini batırdılar. Bu savaşın Amerikalılar lehine sonuçlanmasındaki en önemli etken Amerikan ordusunun Japon şifreleme sistemini çözmeleri ve Japonların bundan haberi olmamasıdır. Japon uçak gemilerinin batırılmasındaki etken ise Japon amiralinin hazırda bekleyen silahları yüklenmiş muharebe uçaklarının saldırı filosu geri dönmedi diye bombardıman cephanesi yüklemek amacıyla hangara indirmesi ve bu sırada Amerikan uçaklarının gemilere saldırmasıdır.

Bu savaşta ve sonraki savaşlarda Japon donanmasının yenilmesindeki en önemli etkenlerden biri Japon gemilerinde radar bulunmaması olacaktır.

Tarawa Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarawa Muharebesi (İngilizce: Battle of Tarawa), Gilbert Adaları'nda bulunan Tarawa Adası üzerinde 20 Kasım 1943 ile 23 Kasım 1943 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş Pasifik Cephesi'ne dahil edilen bir muharebedir. Muharebe sadece 76 saat sürmesine karşın 6.000 kadar asker ölmüş, 2.296 asker yaralanmıştır.

Makin Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Makin Muharebesi (İngilizce: The Battle of Makin, Japonca: マキンの戦い / Makin no Tatakai), Gilbert Adaları'nda bulunan Makin Mercan Adası üzerinde 20 Kasım 1943 ile 24 Kasım 1943 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş Pasifik Cephesi'ne dahil edilen bir muharebedir.

Aleut Adaları Seferi'nin sonun gelmesi ve Solomon Adaları'na doğru gerçekleşen ilerleme, asker ve malzeme olanaklarının artmasıyla birleşince, 1943 yılı sonlarında Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri'ne, Orta Pasifik'e bir baskın gerçekleştirme olanağı sağlamıştır. Amiral Chester W. Nimitz bu baskının 1943'ten daha önce yapılması gerektiğini savunmuştur, fakat söz konusu baskının Bismarck Adaları'nda yapılmakta olan ve Rabaul'un kuşatma altına alındığı Cartwheel Harekâtı'yla eş zamanlı olarak gerçekleştirme olanağı bulunmamakta idi. Japonya'nın sahip olduğu adalara yaklaşma planı "Island Hopping (Ada zıplaması)" şeklindeydi: gerçekleştirilecek saldırıları desteklemek için adaların bir grubuna deniz ve hava üssü kurmak. Gilbert Adaları bu zincirdeki ilk adımdı.

Pearl Harbor'a düzenlenen saldırıdan üç gün sonra 10 Aralık 1941'de, 300 Japon askeri ve Gilbert Baskını Özel Çıkarma Kuvvetleri denilen birliğin işçileri, Makin Mercan Adası'na varmışlar ve direniş olmadan burayı işgal etmişlerdir. Marshall Adaları'nın doğusunda uzanan Makin, mükemmel bir deniz uçağı üssü olabilirdi, Howland Adası, Baker Adası, Tuvalu ve Phoenix yakınlarında bulunan Japon hava devriyelerine uzanmaktaydı, hepsi Müttefik Devletler tarafından tutuluyordu ve bir Mihver devletleri saldırısından doğu Japon çevresi kanadını korumaktaydı.

Guadalcanal Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerikalı deniz piyadeleri Guadalcanal'da dinlenirken

Guadalcanal Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın 3. Ana Savunma Hattının bulunduğu bölge olarak bilinir. Amerika Birleşik Devletleri Donanması Midway zaferinden sonra gözünü Guadalcanal'a çevirdi. Sahil çıkartmasında oldukça zorlanıcaklarını sanıyorlardı. Fakat Japon askerlerinden çıkartma anında hiçbir ses gelmedi. O anlık Amerikan askerleri kendilerini şanslı hissettiler. Guadalcanal'da yaşayan yerliler sayesinde Japonların bulunduğu mevzilere kadar ilerlediler. Guadalcanal Operasyonu oldukça yeşillik bir ortamda gerçekleşti. Japonlar bu ortamın avantajından yararlanarak askerleri kolayca uzaklaştırabildiler. Askerler ilerlerken birden çimenlerin altından çıkan askerleri görünce ölmekten kurtulamadı. Amerika gemilerden topçu ve uçak bombardımanları sayesinde Guadalcanal mevzilerini kısa bir sürede ele geçirmeyi başardı.

Iwo Jima Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Iwo Jima Muharebesi (Japonca: 硫黄島の戦い Iwo Tō no tatakai / Iwo Jima no tatakai, İngilizce: Battle of Iwo Jima), 16 Şubat 1945 - 26 Mart 1945 tarihlerinde Pasifik Okyanusunda bulunan Iwo Jima adlı küçük bir adada Japon İmparatorluğu ile Amerika Birleşik Devletleri arasında meydana gelen çatışmadır. 1945 yılı Şubat ayında Amerikan birlikleri Japon anavatanından sadece 1200 km uzaktaki bir adaya toplanmaştı. Iwo Jima; 21 km² büyüklüğünde volkanik bir ada. Ama Japon anavatanının istilası için hayati önem taşıyan 2 havaalanına sahipdi. İkinci Dünya Savaşı'nın sembol fotoğrafı olan ABD askerlerinin bayraklarını bir tepeye dikmelerini gösteren fotoğraf bu muharebe esnasında çekilmiştir.

Iwo Jima Muharebesi sırasında Amerikan askerleri tarafından ele geçirilmiş bir Japon bayrağı
Iwo Jima'da Amerikan askerleri

ABD'nin deniz ve hava kuvvetleri üstünlüğü ile kuşattığı adayı Japonlar'a ağır kayıp verdirerek almıştır. Japonlar bu küçücük adaya asker yığmış, tüneller ve mağaralar kazmıştır. Ama hiçbiri ABD deniz güçlerinin açtığı ateşten kurtulamamıştır. Amerikan zayiatının Japon zayiatını geçtiği tek cephe Iwo Jima olmuştur.

Okinawa Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Okinawa Muharebesi (Japonca: 沖縄戦 Okinawa Sen), Pasifik Savaşı'nın son aşamasında 1945 yılında Okinawa Adalarına çıkarma yapan Amerika Birleşik Devletleri ile Japon İmparatorluğu arasında meydana gelen savaştır.

Bu muharebe Japonya'da sivillerin de öldürülmüş olduğu en büyük kara savaşı ve Amerika ile Japonya arasındaki son büyük çatışma olmuştur. Deniz harekâtları 18 Mart 1945'te, Kara savaşı Amerika'nın çıkarma harekâtıyla 1 Nisan'da başlamıştır.

Müttefik kuvvetler 1 Nisan 1945'te Yontan ve Kadena havalanının bulunduğu yere çıkartma yapmıştır. Adanın %80'i sadece 15 günde alınmıştır. Japonlar bu muharebe sırasında Kamikazeleri çok kullanmıştır. Yamato savaş gemiside bu muharebede batmıştır. Deniz piyadeleri bu savaşın kazanılmasında önemli rol oynamış olup Shuri Kalesi gibi çok sayedi önemli noktayı ele geçirmiştir. 23 Haziran'da Japonların örgütsel direnişinin tükenmesiyle bitmiştir. Amerika'nın kullandığı kodadı "Buzdağı harekâtı (Operation Iceberg)" olup hedefi Japonya'nın ana yurduna saldırmak için gerekecek hava ve lojistik üssülerini elde etmesiydi. Bu muharebeyle beraber Pasifik Cephesi'ndeki Amerikan zaferi kesinleşmiş oldu.

Hiroşima'ya atom bombası atılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Hiroşima'ya atom bombası saldırısı, II. Dünya Savaşı'nın son aşamasında 6 Ağustos 1945 saat 08:15'te Amerika Birleşik Devletleri'nin Uranyum-235 tipi atom bombası "Little Boy" (Küçük Oğlan) ile gerçekleştirdiği saldırı. Nagasaki'ye düzenlenen atom bombası saldırısı ile birlikte askerî tarihinde gerçekleştirilen yegane nükleer saldırısıdır. Amerika Birleşik Devletleri önceden Japonların hayat ve hareket tarzlarını araştırarak onların en çok dışarıda oldukları saatini saptamış ve saldırı saatini sabah 08:15 olarak kararlaştırmıştı.

Japonya 10 Temmuz 1945'te Yüksek Savaş Yönetimi Kongresinde Sovyetler Birliği aracılığıyla mütareke yolunu aramak üzere Fumimaro Konoe'yi özel elçi olarak yollamayı kararlaştırarak Sovyetlere teklif ettiyse, 17 Temmuz 1945'te Almanya'nın Potsdam kentinde Müttefikler liderleri Harry S. Truman, Winston Churchill ve Josef Stalin'in katılımıyla Potsdam Konferansı açıldı ve ertesi gün Sovyetler Birliği Japon özel elçinin yollanmasını reddetti.

26 Temmuz 1945'te Müttefikler "Potsdam Demeci" ile Japonya'yı teslim olmaya çağırdı. Ancak ilanın taslağında var olan İmparatorluk sisteminin korunmasına dair madde kaldırıldığı için Japon Başbakanı Kantarō Suzuki Potsdam Demecini kabul edemedi. Böylece Japonya'nın teslim isteği geri çevrilmiş oldu. Amerika Birleşik Devletleri Hiroşima'daki saldırısından sadece 3 gün sonra 9 Ağustos 1945 saat 11:02'de Nagasaki'de Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" (Şişko Adam) ile ikinci saldırı gerçekleştirdi.

Nagasaki'ye atom bombası atılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Nagasaki'ye atom bombası saldırısı, Amerika Birleşik Devletleri, II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde Hiroşima'ya atom bombasını attıktan 3 gün sonra 9 Ağustos 1945 (Amerikan kaydına göre 10:58'de, Japon kaydına göre saat 11:02'de), Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" (Şişko Adam, resmî adıyla Mark III) ile ikinci katliâmı gerçekleştirdi.
Bu atom bombasıyla Nagasaki'nin toplam nüfusu yaklaşık 240.000 kişi içinde 74.000 kişi hayatını kaybetti ve binaların yüzde 36'sı tamamen yok edildi. 2007'de, Nagasaki belediyesinin resmî listesine göre, o an öldürülen veya daha sonra atom bombasının etkisiyle ölenlerin toplam sayısı 143.124'a ulaşmıştı.

Nagazaki kentinin atom bombası saldırısından önceki ve sonraki hâli
Saldırı sonrası Nagasaki'nin Sannō Jinja (ground zero'nun 800 metre güneydoğusu) civarı. 24 Eylül 1945 tarihinde Strategic Bombing Survey'nin incelemesi sırasında Deniz Piyade Onbaşısı Lynn P. Walker, Jr. tarafından çekildi. Önde Kannon Bosatsu ve Jizō Bosatsu heykelleri, sağ tarafında "Ipponbashira Torii" ("Tek Sutünlü Torii") görülmektedir. İleride solda Chinzei Gakuin Ortaokulu Takenokubo Kampüsü (ground zero'nun 500 metre güneybatısı, günümüzde Kassui Lisesi), ortada Shiroyama Millet Okulu (ground zero'nun 500 metre batısı, günümüzde Shiroyama İlkokulu), Arkasında görülen tepe ise Iwaya Dağı'dır. (Sakamoto mahallesi, Nagasaki)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Nedir? :Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? ile ilgili Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Ne Demektir? Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Açıklaması Nedir? Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Cevabı Nedir? Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Açıklaması? :Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Gerçek mi? :Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? ile ilgili Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Hakkında? :Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? ile ilgili Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) anlamı nedir?, Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Wayback Machine, Fuzuli, Nerine, Fiat Doblo, Glycosmis, Avusturyanın ilhakı, 6. Altın Koza Film Festivali, Chevrolet Equinox, Fetullah Gülen, Biruni Üniversitesi, Balcıl keseligiller, Bauırjan Momışulı, Love Takes Time, Filistin Merkezi İstatistik Bürosu, Sune K. Bergström, Gurlu, Steve Winwood, UNPROFOR, Karsta 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Carlos Miloc, Laplasyen, Samanyolu Haber TV, Valerian Kuybyshev, IDGAF, II. Richard (Normandiya Dükü), Seküler hümanizm, Zeytinyağı, Tatvan, Savaş Buldan, Hemorajik kolit, Deli Yürek, Arkadiusz Głowacki, Piast Hanedanı, papalar listesi, 2013 FA Community Shield, Ali Kaya, NGC 2634, Çin rakamları, Müslüm Gürses 1, Doğanşehir, Nimrod (albüm), Scorpion (Mortal Kombat), Ümmet, Rongchang, Nancy MacKay, Homerik İlahiler, 2000 Türkmenistan depremi, 1. Hereford Kontu William FitzOsbern, Kefernahum (film), Yunan Kurtuluş Savaşı, Stamford Köprüsü Muharebesi, Ealdred (York Başpiskoposu), Nwankwo Kanu, İslamcılığın eleştirisi, 2005, Carmen de Hastingae Proelio, Doña Mencía, Bottle Pop, I. Williamın silah arkadaşları, Yumurtalı taze fasulye, İşbara Kağan, Tepeli arı şahini, Inthaeron, Nazarabad merkezî bahşı, Ralph Macchio, International Finance Centre, Arı şahini, Tüketim malı, Guy Demel, Hediocoris, GreenJolly, Derecikören Tren İstasyonu, Akustik, Shannen Doherty, Silene guntensis, Filistin toprakları, 1859, Taçların Birleşmesi, IAI Lavi, Gize Platosu, Hastings Muharebesi, Dine hakaret, Meromorf fonksiyon, Türk korku sinema filmleri listesi, Kazak Hetmanlığı, Plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi, Uzaylı filmleri listesi, Parietal kemik, EXPOSE, Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi, Minkowski Diyagramı, Hristiyan devletler, Müzik şirketi, Osby, Mısır piramitleri listesi, Parachaeturichthys, Litvanya Silahlı Kuvvetleri, Çırak petrol sahası, Esvatini pasaportu, Kurgan Oblastı,
Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?, Burak Kotan Kimdir?, Fenalık Etmek Nedir?,