Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir?

Kış Savaşı Nedir?

Kış Savaşı Nedir?, Kış Savaşı Nerededir?, Kış Savaşı Hakkında Bilgi?, Kış Savaşı Analizi? Kış Savaşı ilgili Kış Savaşı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Kış Savaşı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Kış Savaşı Ne Anlama Gelir Kış Savaşı Anlamı Kış Savaşı Nedir Kış Savaşı Ne Anlam Taşır Kış Savaşı Neye İşarettir Kış Savaşı Tabiri Kış Savaşı Yorumu 

Kış Savaşı Kelimesi

Lütfen Kış Savaşı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Kış Savaşı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Kış Savaşı Kelimesinin Anlamı? Kış Savaşı Ne Demek? ,Kış Savaşı Ne Demektir? Kış Savaşı Ne Demektir? Kış Savaşı Analizi? , Kış Savaşı Anlamı Nedir?,Kış Savaşı Ne Demektir? , Kış Savaşı Açıklaması Nedir? ,Kış Savaşı Cevabı Nedir?,Kış Savaşı Kelimesinin Anlamı?,Kış Savaşı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Kış Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Kış Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Kış Savaşı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Kış Savaşı Kelimesinin Anlamı Nedir? Kış Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Kış Savaşı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Kış Savaşı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Kış Savaşı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Kış Savaşı

Kış Savaşı Nedir? Kış Savaşı Ne demek? , Kış Savaşı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Kış Savaşı Kelimesinin Anlamı? Kış Savaşı Ne Demek? Kış Savaşı Ne Demektir? ,Kış Savaşı Analizi? Kış Savaşı Anlamı Nedir? Kış Savaşı Ne Demektir?, Kış Savaşı Açıklaması Nedir? , Kış Savaşı Cevabı Nedir? , Kış Savaşı Kelimesinin Anlamı?






Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir?

Kış Savaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kış Savaşı
II. Dünya Savaşı'nda Avrupa Cephesi

Kış Savaşı sırasında bir Fin makineli tüfek takımı
Tarih30 Kasım 1939 - 13 Mart 1940
(3 ay, 1 hafta ve 5 gün)
Bölge
Doğu Finlandiya
Sonuç Moskova Barış Antlaşması
Taraflar
Finlandiya Finlandiya
Destek:
Yabancı gönüllüler
İsveç İsveç
Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Amerika Birleşik Devletleri ABD
Sovyetler Birliği Sovyetler Birliği
Destek:
Finlandiya Demokratik Cumhuriyeti
Komutanlar ve liderler
Finlandiya Kyösti Kallio
Finlandiya Carl Gustaf Emil Mannerheim
Finlandiya Hjalmar Siilasvuo
Finlandiya Hugo Esterman
Finlandiya Eric Heinrichs
Finlandiya Voldemar Hegglund
İsveç Ernst Linder
Sovyetler Birliği Josef Stalin
Sovyetler Birliği Kirill Meretskov
Sovyetler Birliği Kliment Voroşilov
Sovyetler Birliği Semyon Timoşenko
Güçler
337.000-346.500 asker[Not 1][1][2]
32 tank[Not 2][3]
114 uçak[Not 3][4][5][6]

425.640-760.578 asker[Not 4]
998.100 asker (tamamı)

2.514-6.541 tank[Not 5][7][8]
3.880 uçak[9][10]
Kayıplar
25.904 ölü veya kayıp[Not 6][11]
43.557 yaralı[12]
1.000 esir[Not 7][13]
Hava bombardımanında 957 sivil[11]
20-30 tank
62 uçak
Toplam zayiat: 70.000
126.875 ölü veya kayıp[14][Not 8]
188.671 yaralı veya yakılmış[14]
5.572 esir[15][16]
3.543 tank[Not 9][17][18][19]
261-515 uçak[Not 10][19][20]
Toplam zayiat: 323.000
Finlandiya askerleri, Kuzey Finlandiya, 1940
Moskova Antlaşması (Önde Molotov, arkada soldan sağa; Jdanov, Voroşilov, Stalin ve Kuusinen)

Kış Savaşı ya da Fin-Sovyet Savaşı (Fince: talvisota, İsveççe: vinterkriget, Rusça: Зимняя война, Zimnyaya voyna), II. Dünya Savaşı'nın başlarında Finlandiya ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan savaştır. Savaş, II. Dünya Savaşı ve Sovyetlerin Polonya İstilasından iki ay sonra, 30 Kasım 1939'da Sovyetlerin saldırısıyla başladı ve 13 Mart 1940'ta Moskova Barış Antlaşması'yla sona erdi. Milletler Cemiyeti saldırıyı yasa dışı olarak kabul etti ve 14 Aralık 1939'da Sovyetler Birliği'ni cemiyetten attı.[21]

Öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Finlandiya, önceleri uzun süre İsveç Krallığı'nın bir parçası oldu. Napolyon Savaşları sırasında (1809) Finlandiya, Rus İmparatorluğu tarafından ele geçirildi. I. Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu, Finlandiya'daki bağımsızlık hareketlerini destekledi. 6 Aralık 1917'de Finlandiya Senatosu, Finlandiya'yı bağımsız bir devlet olarak ilan etti. 18 Aralık 1917 yılında RSFSR Halk Komiserleri Kurulu, Finlandiya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan bir öneri ile Tüm Rusya Merkez Yürütme Kurulu (MSK)'na hitap etti. 22 Aralık 1917'de Merkez Yürütme Kurulu, Finlandiya'nın bağımsızlığını tanımaya karar verdi. Ancak ülkede aynı Rus İmparatorluğundaki gibi bir iç savaş çıktı. İç savaşta Almanya destekli Beyazlar, Sovyet destekli Kızılları yenilgiye uğrattı. Fin Beyazlar, savaşı kazandıktan sonra Doğu Karelya'da ayrılıkçı hareketi desteklemiştir. I. Dünya Savaşı bittikten sonra da Finlandiya, Almanya'ya yaklaşmaya devam etti. Hitler, Almanya'da iktidarı ele geçirdikten sonra Finler arasında da Nasyonal Sosyalizm'e sempatik bakan sivil gruplar oluştu. Finlandiya, Sovyet tehdidine karşı Mannerheim Hattı'nı kurdu ve ayrıca 1932 yılında Sovyetler ile Saldırmazlık Antlaşması, akabinde de İsveç ile bir yardımlaşma paktı kurdu.

Diplomatik girişimler[değiştir | kaynağı değiştir]

SSCB kuzeybatı sınırlarından endişe etmekteydi. Çünkü komşusu olan Finlandiya şiddetli bir anti-Sovyet politika izlemişlerdi. Koyu bir anti-komünizme dayalı olan bu devlet, dış siyasetinde de SSCB'ye karşı açık bir şekilde saldırgan bir tutum izlemiştir. Özellikle Finlandiya iki savaş arası dönemde Sovyet sınırları içindeki Karelya Bölgesini topraklarına katmak ve "Baltık'tan Urallara kadar uzanan büyük bir Finlandiya" kurmak isteğini hiç saklamamıştı. O kadar ki Sovyet Dışişleri Bakanı M. M. Litvinov Moskova'daki Fin elçisine bu durumdan açıkça yakınmıştı: "Hiçbir ülkede basın Finlandiya'daki kadar sistemli bir düşmanlık kampanyası yürütmüyor. Hiçbir ülkede Sovyetler Birliğine saldırı ve topraklarının ilhakı için Finlandiya'daki kadar açık propaganda yapılmıyor."[22]

SSCB’nin Kuzeybatıda, Baltık Denizi'ne dar bir alanda Leningrad körfezi sahili vardı. Bunun hemen kuzeyinde ise Finlandiya toprakları başlıyordu. Finlandiya sınırı, Leningrad'ın sadece 32 km batısından başlamaktaydı.

Leningrad’ın en dibinde yer aldığı Finlandiya Körfezi'nin kuzey kıyıları veya Karelya Yarımadası, Finlandiya topraklarıydı. Sovyetler Birliği, bu kıyılarda topçu mevzileri bulundurabilmeyi Leningrad Limanı'nın güvenliği için hayati olarak görmekteydi.

Stalin, bu pozisyon için 9 Ekim'de Finlerle görüşmelere oturdu. Başka yerlerden vereceği topraklar karşılığında Finlandiya’dan körfezdeki beş adayı istiyordu ve Leningrad Körfezi'nin en batı ucundaki Hangö Limanı'nı da 30 yıllığına kiralamak talebindeydi. Bir diğer isteği de, Leningrad’ın hemen kuzeyinden başlayan sınırın, topçu menzilinin dışına çıkacak şekilde geriye alınmasıydı.

Stalin’in Finlerden istediği bu topraklar 1.700 km² dir. Bunun karşılığında, Finlandiya-Rusya sınırının orta kesimlerinden 3.500 km² lik bir araziyi teklif etmektedir.

Finlandiya Hükûmeti, böyle bir anlaşmaya varmanın, taviz vermek istemedikleri tarafsızlık tutumuyla bağdaşmayacağı gerekçesiyle konuya sıcak yaklaşmadı. Bunun üzerine Stalin, söz konusu toprakları satın almayı önerdi. Bu öneri de reddedildi.

Askeri harekât[değiştir | kaynağı değiştir]

Finlandiya’nın uzlaşmaz tutumu karşısında Stalin’in tutumu hızla sertleşti. Finlandiya Hükûmeti arasında diplomatik ilişkilerin kesilmesinden sonra sınır bölgelerinde insanların tahliyesine başladı. 28 Kasım 1939'da, 1932 yılında imzalanmış olan saldırmazlık antlaşmasının tek taraflı olarak kaldırıldığı Fin Hükûmeti'ne bildirildi ve 30 Kasım 1939'da Sovyet orduları savaş ilan etmeksizin Finlandiya’ya saldırdı ve ertesi gün de Finlandiya'nın sınır şehri Terijoki'ye (bugünkü Zelenogorsk) girerek, orada Fin komünist Otto Ville Kuusinen'in başkanlığında bir devlet olan Fin Demokratik Cumhuriyeti'ni ilan ettirdi.

Savaşın ilk aşaması genellikle 30 Kasım 1939 ile 10 Şubat 1940 dönemi olarak kabul edilir. Savaş sırasında Sovyet birlikleri ilk kez düşman uçağını tespit etmek için radar kullanmıştır. Bu noktada, Kızıl Ordu'nun hücumu, Fin Körfezi'nden Barents Denizi kıyılarındaki topraklarında gerçekleştirildi. Finlandiya-Sovyetler Birliği sınırının çeşitli cephelerinden giren Sovyet saldırıları kısa sürede durduruldu. Finler, Tolvajärvi (bugünkü Tolvayarvi, Rusya) ve Suomussalmi savaşlarını kazanmak suretiyle kanatlardan sarkıp ikmal hatlarını kestiler ve ikmal olanaklarından yoksun Sovyet birliklerine saldırarak onları dağıttılar.

Özellikle Fin ordusunun kayakçı birlikleri büyük başarılar kaydettiler. Ani saldırıları ve çekilişleri özellikle ormanlık bölgelerde işe yarıyor ve Ruslar henüz tepki gösteremeden operasyonlar bitiyordu. Doksan bin kadarı kadın savaşçılardan oluşan bu birlikler, Sovyetlere çok zor anlar yaşattılar. Bu yüzden Sovyetler, Karelya Yarımadası'nın doğusunda bir ilçe merkezi olan Rautu'yu (bugünkü Sosnovo) 25 Aralık'ta alabildi.

1940 yılının Şubat ayı gelindiğinde Fin orduları için Leningrad’ın hemen kuzeyindeki Mannerheim Hattı'nı devamlı takviye alan Sovyet kuvvetleri yüzünden tutma olanağı kalmadı. Nihayet hattın batı kanadında bulunan Summa (bugünkü Soldatskoye), 2 haftadan beri süren yoğun Sovyet saldırılarının karşısında 15 Şubat'ta Sovyetler'in eline geçti ve hat yarıldı. Böylece Sovyet Ordusu, Karelya Yarımadası'nın en büyük, Finlandiya'nın 2. büyük kenti olan Viipi'ye (bugünkü Vyborg) doğru ilerlemeye başladı.

6 Mart 1940'ta Fin Hükümeti, Sovyetler Birliği ile barış görüşmeleri için masaya oturmaya razı oldu. Bu sırada Sovyet kuvvetleri, Koivisto' yu (bugünkü Primorsk) ele geçirmiş ve Viipuri'ye dayanmıştı. Beklenenin üzerinde zayiat veren Sovyetler, önde bulundukları savaşı bir an önce sona erdirmeye çalıştılar. Fin Hükümeti de savaşın sona ermesi için antlaşmaya razı olmak durumunda kaldı. Ancak barış uzun ömürlü olmayacak; Nazilerin Sovyetler Birliği'ne saldırmasını fırsat bilen Finlandiya Hükümeti, Devam Savaşı olarak anılan savaşta Sovyetler Birliği'ne saldıracaktır.

Sonuç[değiştir | kaynağı değiştir]

14 Aralık 1939 salgını sırasında Sovyetler Birliği savaşa göre Milletler Cemiyeti'nden atıldı. Ayrıca ABD'den Sovyetler Birliği'ne havacılık teknolojisi tedarik yasağı empoze edildi. Bu geleneksel olarak Amerikan motorları kullanan Sovyet havacılık sektörünün gelişimini olumsuz şekilde etkiledi. Sovyetler Birliği için bir diğer olumsuz sonucu Kızıl Ordu'nun zayıflığının onaylanması oldu. Sovyet güçlerinin zaferi, SSCB'nin Finlandiya'dan zayıf olmadığını gösterdi. Ancak Finlere oranla çok daha yüksek olan SSCB'nin kayıpları hakkında bilgi, Almanya'da Sovyetler Birliği'ne karşı savaş taraftarlarının konumunu güçlendirdi. Sovyetler Birliği'nin tüm resmi ilan toprak iddiaları karşılanmıştı. Finlandiya, kendi topraklarında Bothnia Körfezi ile Kola Yarımadası'nı bağlayan demiryolunun inşası için bir taahhüt almıştır. Ama bu yol hiçbir zaman inşa edilmedi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Savaşın başında Finlerin 337.000 tane askeri, Fin ordusunun da sadece 250.028 tane tüfeği vardı (toplamda 281.594 tane silah). Ama daha sonra Beyaz Muhafızların savaşa kendi silahlarını da getirmesiyle (114.000'den fazla tüfekle toplamda 116.800 silah) Finlandiya ordusu, Mart 1940'ın başlarında görevdeki 346.000 askeriyle maksimum güce ulaştı.
  2. ^ 1919'dan beri Finler, 32 Fransız Renault tanka ve birkaç tane de daha hafif tanka sahipti. Bu tanklar savaşa uygun değildi ve sonra dan saldırılardan korunmak için kullanıldılar. 1936-39 yıllarında Finler 32 tane silahsız İngiliz Vickers tankı getirdi. Silahlar Finlandiya'da üretildi ve monte edildi. Ama savaşın başında sadece 10 tane tank savaşmaya uygundu.
  3. ^ 1 Aralık 1939'daki durum. Finlerin göreve hazır 114 tane savaş uçağı; iletişim ve gözlem amaçlı da 7 tane uçağı vardı. Buna ek olarak, 100'den az uçak da bakımda, savaşa uygun değil ya da eğitim amaçlı uçuşlarda kullanılmıştır. Sonuç olarak, Finlerin 43 tane yedek uçağı ve 173 tane savaş uçağı vardı.
  4. ^ 30 Kasım 1939'da 425.640 asker. 1 Ocak 1940'ta 550.757 asker ve martın başında 760.578 asker. Toplamda 998.100 asker. Savaştan bir ay önce 20 tümen ve Leningrad Askeri Bölgesi'nde bitmeden iki hafta önce de 58 tane tümen.
  5. ^ Savaşın başında Sovyetlerin 2.514 tankı ve 718 tane zırhlı aracı vardı. Asıl savaş alanı Sovyetlerin 1.450 tankı mevzilendirdiği Karelian Isthmus'tur. Savaşın sonunda Sovyetlerin 6.541 tankı ve 1.691 tane zırhlı aracı vardı. En sık kullanılan tank türü T-26 ve BT idi.
  6. ^ Ayrıntılı zayiat: Ölüp gömülmüş 16.766; Yaralı, yaralanmadan ölmüş 3.089; Ölmüş ama gömülmemiş sonra dan ölü olduğu ilan edilmiş 3.503; Kayıp, ölü olarak ilan edilmiş 1.712; Savaş esiri olarak ölmüş 20; Diğer sebepler (hastalık, kaza, intihar) 677; Meçhul 137.
  7. ^ Savaşın ardından Sovyetler Birliği 847 Fin askerini ülkesine gönderdi. Fin ve Rus araştırmacılar, 800-1.100 tane Fin savaş esiri ve 10-20 tane de ölü olduğunu söylemektedirler.
  8. ^ Soyvetler Birliği'nin kayıpları hakkında birçok iddia bulunmaktadır. 1940'taki resmi açıklamaya göre ölü sayısı 48.745'ti. 1990'da, Mikhail Semiryaga ölü sayısının 53.522, N. I. Baryshnikov ise 53.500 olduğunu iddia etti. 1990'ların başında, Grigoriy Krivosheyev 126.875 tane ölü veya kayıp olduğunu, toplam kaybın ise 391.783 olduğunu söyledi. 1999'da Yuri Kilin, 63.990 ölü, toplam kaybın ise 271.528 olduğunu iddia etti; 2007'de ise ölü sayısı tahminini 134.000 olarak değiştirdi. Krivosheyev'in araştırmalarının sonucu "yarı-resmi" durumdadır.
  9. ^ Resmi açıklama tank kaybının 611 olduğu yönündeydi ama Yuri Kilin, Sovyet Genelkurmay Başkanı tarafınca onaylanmış ve 326 tankın imha edildiği, toplam tank kaybının ise 3.543 olduğunu bildiren bir not buldu. Fin tarihçi Ohto Manninen göre, 7. Sovyet Ordusu, kış ortasında Mannerheim Hattı'na taarruz savaşını sürdürürken sadece 1.244 tankını kaybetti. Kış Savaşı sonrasında, Finlerin kayıp Sovyet tankları hakkındaki tahmini 1.000-1.200 civarındaydı.
  10. ^ Sovyet Hava Kuvvetleri yaklaşık olarak 1.000 uçağını kaybetti ama bunların yarısından azı muharebede hasarlanmıştı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Palokangas (1999), sayfa 299-300
  2. ^ Juutilainen & Koskimaa (2005), sayfa 83
  3. ^ Palokangas (1999), sayfa 318
  4. ^ Peltonen (1999)
  5. ^ Pentti Virrankoski, Suomen Historia 2, 2001, ISBN 951-746-342-1, SKS
  6. ^ Erkki Käkelä, Laguksen miehet, marskin nyrkki: Suomalainen panssariyhtymä 1941-1944, 1992, ISBN 952-90-3858-5, Panssarikilta
  7. ^ Kantakoski (1998), sayfa 260
  8. ^ Kantakoski, Punaiset panssarit - Puna-armeijan panssarijoukot 1918-1945, sayfa 260
  9. ^ Tomas Ries, Cold Will - The Defense of Finland, 1988, ISBN 0-08-033592-6, Potomac Books
  10. ^ Ohto Manninen, Talvisodan salatut taustat, 1994, ISBN 952-90-5251-0, Kirjaneuvos, using declassified Soviet archive material, Manninen found 12 previously unrecognized infantry divisions ordered to Finnish front
  11. ^ a b Kurenmaa and Lentilä (2005)
  12. ^ Lentilä and Juutilainen (1999), sayfa 821
  13. ^ Malmi (1999), sayfa 792
  14. ^ a b Krivosheyev (1997), sayfa 77-78
  15. ^ Manninen (1999b), sayfa 815
  16. ^ G.F. Krivosheev, Soviet Casualties and Combat Losses in the Twentieth Century, 1997, ISBN 1-85367-280-7, Greenhill Books
  17. ^ Kilin (1999)
  18. ^ Kantakoski (1998), sayfa 286
  19. ^ a b Manninen (1999b), sayfa 810-811
  20. ^ Kilin (1999), sayfa 381
  21. ^ "League of Nations' expulsion of the U.S.S.R." Milletler Cemiyeti. 14 Aralık 1939. 24 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2013.  (İngilizce)
  22. ^ 20.Yüzyıl Ansiklopedisi 4.cilt s.737

Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 'The Winter War' (Fince: Talvisota, İsviççe: Vinterkriget)', (1989) Fragman2 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Jatkosota
    • 'Tuntematon Sotilas' (İngilizce: The Unknown Soldier)', (1955) Fragman6 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
    • 'Tuntematon Sotilas' (İngilizce: The Unknown Soldier)', (1985)
    • 'Pusu (Fince: Rukajärven tie, İngilizce: Ambush)' (1999) Fragman13 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
    • 'Kukushka' (Rusça: Кукушка, İngilizce: Cuchoo)', (2002)

Belgeseller[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Принимай нас, Суоми-красавица [1]5 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi./[2]11 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.


Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Nedir? :Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? ile ilgili Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Ne Demektir? Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Açıklaması Nedir? Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Cevabı Nedir? Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Açıklaması? :Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Gerçek mi? :Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? ile ilgili Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Hakkında? :Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? ile ilgili Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Kış Savaşı nedir?, Kış Savaşı anlamı nedir?, Kış Savaşı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Muammer Alakant, Oxford Üniversitesi, Maldivlerin idari bölümleri, Moritanyanın bölgeleri, Willbur Wright, Karaviyyin Üniversitesi, Avşar, Amasya, Léo Malet, Çıngıraklı yılan, Filistin Mandası, Großenaspe, Agra Kalesi, El Salvador, NGC 3965, Kâzım Karabekir, Etimesgut, Kevon Looney, Audrey Flack, Kimagure Orange Road, Coco Chanel, 1987 Akdeniz Oyunları, Filipinlerin bölgeleri, San Andreas Fay Hattı, Feyzi Tuna, Ruandanın yönetim bölgeleri, Jonas Staugaitis, Sierra Leonenin illeri, Blastomer, Ben Brereton, Sineu, Hodinka Havalimanı, NGC 6970, Pamuk Prenses ve 7 Cüceler (film, 1970), Cycloteuthidae, Angolanın yönetim bölgeleri, Jeffrey Ullman, Süryani Askerî Meclisi, Þá veistu svarið, Humboldt Nehri, Litvanya liderleri listesi, İslamiyet ve Sarhoşluk, Artuk Bey, Sanfins de Ferreira, Robert Penn Warren, Göztepe SK, t.c. İçişleri bakanları listesi, Gotha Vagon Üretimevi, Manyasizade Refik Bey, Devlerin Kavgası, Kosovanın belediyeleri, Wolfgang Schäuble, Çıyanlar, Batman Barajı, Ahududu, Angolanın belediyeleri, Persabad şehristanı, Matty Longstaff, Monas Hieroglyphica, Shannen Doherty, Mevley İdris Zirhun, Viana do Castelo (ilçe), Serez (bölgesel birim), Sherman, Praia, 1904 yapımı Amerikan filmleri listesi, Orta Qışlaq, Diana (Madagaskar bölgesi), Pierre Vimont, Eli Heckscher, Tromboz, Hanifi Demirkol, King Nothing, Raging (şarkı), Düşman (film, 1973), Mehmet Fahri Engin, Monte Carlo Rallisi, AM CVn yıldızı, Zionsville, Indiana, Ömer Halis Bıyıktay, Uçan Hollandalı, Betsiboka (Madagaskar bölgesi), Einstein alan denklemleri, Halk kostümü, Kidō Senshi Gundam 00, Peter North, Liberyanın kontlukları, Disfori, Sonya Deville, Paristrion, Diamond Lig, Hertvisi Kalesi, Yerküre bilimleri, Sessiz film, Wemmel, Li Lal Lal La La, Bicester, Kayseride 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, Sedico, Büyük Macellan Bulutsusu, 1646, Friedrich Schiller Üniversitesi Jena,
Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?, Burak Kotan Kimdir?, Fenalık Etmek Nedir?, Yaşar Furkan Bingöl Kimdir?, Zamanlı İsminin Anlamı Nedir?,