Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir?

Doğu Bloku ekonomileri Nedir?

Doğu Bloku ekonomileri Nedir?, Doğu Bloku ekonomileri Nerededir?, Doğu Bloku ekonomileri Hakkında Bilgi?, Doğu Bloku ekonomileri Analizi? Doğu Bloku ekonomileri ilgili Doğu Bloku ekonomileri ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Doğu Bloku ekonomileri ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Doğu Bloku ekonomileri Ne Anlama Gelir Doğu Bloku ekonomileri Anlamı Doğu Bloku ekonomileri Nedir Doğu Bloku ekonomileri Ne Anlam Taşır Doğu Bloku ekonomileri Neye İşarettir Doğu Bloku ekonomileri Tabiri Doğu Bloku ekonomileri Yorumu 

Doğu Bloku ekonomileri Kelimesi

Lütfen Doğu Bloku ekonomileri Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Doğu Bloku ekonomileri İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Doğu Bloku ekonomileri Kelimesinin Anlamı? Doğu Bloku ekonomileri Ne Demek? ,Doğu Bloku ekonomileri Ne Demektir? Doğu Bloku ekonomileri Ne Demektir? Doğu Bloku ekonomileri Analizi? , Doğu Bloku ekonomileri Anlamı Nedir?,Doğu Bloku ekonomileri Ne Demektir? , Doğu Bloku ekonomileri Açıklaması Nedir? ,Doğu Bloku ekonomileri Cevabı Nedir?,Doğu Bloku ekonomileri Kelimesinin Anlamı?,Doğu Bloku ekonomileri Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Doğu Bloku ekonomileri Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Doğu Bloku ekonomileri Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Doğu Bloku ekonomileri Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Doğu Bloku ekonomileri Kelimesinin Anlamı Nedir? Doğu Bloku ekonomileri Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Doğu Bloku ekonomileri Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Doğu Bloku ekonomileri Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Doğu Bloku ekonomileri - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Doğu Bloku ekonomileri

Doğu Bloku ekonomileri Nedir? Doğu Bloku ekonomileri Ne demek? , Doğu Bloku ekonomileri Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Doğu Bloku ekonomileri Kelimesinin Anlamı? Doğu Bloku ekonomileri Ne Demek? Doğu Bloku ekonomileri Ne Demektir? ,Doğu Bloku ekonomileri Analizi? Doğu Bloku ekonomileri Anlamı Nedir? Doğu Bloku ekonomileri Ne Demektir?, Doğu Bloku ekonomileri Açıklaması Nedir? , Doğu Bloku ekonomileri Cevabı Nedir? , Doğu Bloku ekonomileri Kelimesinin Anlamı?






Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir?

Doğu Bloku ekonomileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Doğu Bloku ekonomileri, II. Dünya Savaşı'nın ardından Doğu Avrupa’da bulunan Kızıl Ordu birlikleri denetimindeki topraklarda Sovyetler Birliği iktidarının ve yerel komünist örgütlerin ekonomik ve toplumsal tercihleri doğrultusunda kurulan ve Doğu Bloku olarak adlandırılan ülkelerin ekonomik durumlarını anlatır.

Doğu Avrupa ülkelerinde iktidara gelen komünist ve sosyalist partilerin Sovyetler Birliği Komünist Partisi tarafından Sovyetler Birliği’ndeki sosyalist uygulamaların ışığında tarımda kolektivizasyon, kamulaştırma ve sanayileşme uygulamaları ekonomileri belirlemiştir. Ancak 1989 yılında Berlin Duvarının Yıkılışıyla beraber Doğu Bloku ekonomileri sorgulanmış, Batı Avrupa ekonomilerine göre geri kalmakla suçlanmıştır.

Arka planı[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu Blokunun oluşması[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Dünya Savaşı'nın ardından Doğu Avrupa

II. Dünya Savaşı'nın ardından Sovyetler Birliği, Alman işgalinden kurtarılan bölgelerde askeri ve idari yönetimi ele almıştır. Kurulan askeri idareler Potsdam Konferansı kararlarını uygulamaya başlamış, bu kapsamda Nazi rejiminin kalıntıları silinmeye ve yeni demokratik yönetimler kurulmaya çalışılmıştır. Bu dönemde Sovyetler Birliği'nde hüküm süren siyasi rejimin etkisiyle Nazi döneminde kovuşturmaya uğramış olan sol ve komünist ögeler öne çıkmaya başlamıştır. Ülkelerdeki Kızıl Ordu'nun askeri varlığına da dayanan bu sosyalizan rejimler iktidarı alacak ve Soğuk Savaş döneminde başta olacaktır. Komünist olarak tanımlanan bu ülkeler şunlardır:

ÖZERK DEVLETLER

Doğu Blokundaki durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu Avrupa Doğu Cephesi muharebelerinin yoğun olarak yaşandığı savaş alanı olduğundan savaş sona erdiğinde korkunç bir durumdadır. Milyonlarca insan öldürülmüş veya evlerini terk etmek zorunda kalmış, sanayisi ve altyapısı tamamen tahrip edilmiştir. Nitelikli iş gücü kaybının yüksek seviyelerde olması savaşın ardından başlatılan yeniden kurulum sürecini olumsuz etkilemiştir. Bu dönemde Doğu Avrupa’daki Alman egemenliğine büyük ölçüde tek başına son vermiş olan Sovyetler Birliği savaş sırasında karşı cephede yer almış olan ülkelerden savaş tazminatı talebinde bulunmuştur. Ekonomisi mahvolmuş olan bu ülkeler savaş tazminatı karşılığında mevcut sanayi varlıklarını iade etmek durumunda kalacaktır. Bu durum belirli oranlarda anlaşılır olsa da Doğu Avrupa halklarının demokratikleşmesi ve yeniden benzeri düşmanca girişimlere kalkışmalarına engel olunmak adına bu ülkelerde kurulmaya çalışan sosyalizan rejimlerle çelişkiye düşmekteydi. Savaşın ardından ortaya çıkan bu sorun planlı ekonomi ve Sovyet mali desteğiyle sona erdirilecektir. Bu bölgedeki ülkelerde Sovyet askeri yönetimleri yeniden kapitalist ekonomik ilişkilerin kurulmasına engel olacak ve sosyalist karakterli uygulamalara girişecektir. Bu kapsamda toprak reformu yapılacak, işçi hakları artırılacak ve özel işletmeler kamulaştırılacaktır. Bu uygulamalar ABD ve diğer Batılı devletlerce tasvip edilmese de doğrudan müdahale yapılmayacaktır. Doğu Bloku olarak adlandırılmaya başlanan ülkelerde komünist partiler iktidarı ellerine alacak ve sosyalizm karşıtı siyasi parti ve basın kuruluşlarının varlığına son verilecektir.

İlk değişimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Reformlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sovyetler Birliği, Soğuk Savaşın başlamasıyla ABD ve Batılı ülkelerin denetiminde olan ve Alman işgalinden kurtarılan ülkelerde direnişe katkıları sebebiyle yoğun destek alan sol ve komünist partilerin zorla iktidardan uzaklaştırıldığını görecek ve buna göre hareket edecektir.[2][3][4] Denetimi altında bulunan ülkelerde siyasi iktidarı yeniden eski yönetici sınıflara vermek istemeyen Sovyetler Birliği Komünist Partisi bu ülkelerde kendi siyasi düşüncesine paralel yönetimler kurulmasını desteklemiştir. Planlı sosyalist ekonomi kurulmuş, tarımda kolektivizasyon öne alınmıştır. Bu ülke komünist partilerinin kadroları yönetime getirilmiş ve toplumsal bir değişim başlatılmıştır. Ancak özellikle üretim araçlarını ellerinde tutan sınıflar ve varlıklı toprak sahipleri bu uygulamalara açıktan karşı çıkmıştır. Özellikle işçi sınıfı örgütleri, sendikalar gelişmiş ve toplum yeni sosyal düzen içinde örgütlenmeye başlamıştır.

Comecon ve ticari hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaşın ardından Doğu Avrupa ülkelerinin dış ticaret dağılımı büyük ölçüde değişmiştir. Savaştan önce Sovyetler Birliği ile sınırlı düzeyde ticari ilişkisi olan Doğu Avrupa ülkeleri savaştan hemen sonra dış ticaretlerinin neredeyse yarıya yakınını Sovyetler Birliği ile yapar hale gelmiştir.[5] Bu dönemde Avrupa’da savaştan ötürü oluşan yıkım ve ekonomik çöküşe karşı ABD tarafından yapılan Marshall Planı Sovyetler Birliği tarafından reddedildiği için Doğu Avrupa ülkeleri de plana dahil olmamıştır.[6]

Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa’daki sosyalizan rejimler 1949 yılında kurulan Karşılıklı Ekonomik Yardımlaşma Konseyi (Comecon) ile ekonomik olarak bir araya gelir. Amaç planlı ekonomilerdeki kaynak kullanımı ve hammadde akışını güçlendirmektir. Konseye üye ülkeler ekonomik büyüklüklerinden bağımsız olarak eşit haklara sahip oldukları birlik içindeki projelere istekleri uyarınca katılabilmekteydi.

Temel ekonomik göstergeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Beş yıllık planlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu Bloku ülkelerinde sosyalist prensipler etrafında şekillenen ekonomik hayat beş yıllık planlarla yönlendirilmekteydi. Verimin artırılması ve hedeflerin tutturulup aşılması için kimi özendirme çalışmaları yapılmış, gönüllülük üzerinden hafta sonu çalışmaları kurgulanmıştır. Ağır sanayi üretimine ağırlık verildiği için yoğun bir şekilde fabrika işçisi talebi köyden şehre genç işçi akını yaşanmasına yol açmıştır. İşçiler genellikle kapitalist ülkelerdekine göre oldukça iyi maaşlarla iyi koşullarda çalışmaya başlamıştır. Ancak tüketime yönelik ürünlerde yaşanan sorunlar nedeniyle yaşam standardı olarak Batı Avrupa’nın gerisinde kalınmıştır.[7]

İlerleyen yıllarda siyasi olarak Sovyetler Birliği ile ayrı düşecek olan Yugoslavya ve Arnavutluk kendi bağımsız sanayi ve ekonomi planlamasını yapacaktır.

Ağır sanayi[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaşın ardından büyük bir yıkımdan çıkan Doğu Avrupa ülkelerinde başa geçen sosyalizan iktidarlar Sovyetler Birliğinin de desteğiyle ağır sanayiye ağırlık verirler. Bu kapsamda hammadde, enerji üretimi ve işgücü sağlanması konularında seferberlik ilan edilir. Devlet tarafından işletilen yeni kurulan ağır sanayi işletmeleri başlarda nitelikten çok niceliğe önem verilecektir. Ağır sanayi kuruluşlarının ülkede tekel olmalarından ötürü rekabet içinde olmamaları maliyetleri artıracak ve Doğu Bloku ürünlerinin ihracatında dünya piyasasında rekabet etme şansı azalacaktır. Buna rağmen özellikle savunma ve araştırma geliştirme alanında büyük gelişmeler sağlanmıştır.

Karaborsa[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüketim maddelerinin arzında yaşanan eksiklikten dolayı halkın belirli bir kısmı ihtiyaçlarını devlete ait ürünlere haksız yere el koyarak ve bunları karaborsada satarak gidermeye başlar. İkinci ekonomi olarak da adlandırılan bu alan yasa dışı olmasına rağmen oldukça yüksek gelir vadettiğinden varlığını sürdürecektir. Karaborsanın ortaya çıkmasında özellikle yabancı para birimiyle alışveriş yapmak isteyen turistler için açılmış olan çeşitli özel dükkânların varlığı da etken olur.[8] Karaborsada ürünlerinin daha çok gelir getirdiğini gören çiftçiler arasından da ürettiği ürünlere dair devlete yanlış bilgi vererek gizlediği ürünü karaborsada satarak gelir kazananlara rastlanmaktaydı.

Şehircilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Hızlıca girişilen sanayileşme hamleleri beraberinde kent merkezlerinde ani nüfus artışını getirir. Hızla artan nüfus için fazlaca köy eyalet ve şehir kurulmuştur. Büyük hızla artan işçi nüfusunun şehirde barınmasını ve gerekli altyapı hizmetlerini alması mümkün olmaz. 1960’lı yıllardaki hızlı kentleşme özellikle köyden kente göçen nüfusun artışıyla beraberinde çeşitli sosyal sorunları getirir. Yetersiz evler, altyapı aksaklıkları ve eğitimsizlik bunlardan bazılarıdır. Konut sorununun aşılması için bu dönemde büyük toplu konut projelerine girişilmiş, kent merkezlerinin çehresi değişmiştir.

Muhalefet[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu Bloku ülkeleri özellikle Soğuk Savaş döneminde ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki ideolojik ve siyasi anlamdaki savaşın meydanı olmuştur. Yoğun olarak ideolojik etki altında kalan bölge halkları iki farklı ekonomik-toplumsal sistem olan kapitalizm ve sosyalizm arasındaki öne çıkan mücadele alanı olmuştur. Bölgeye çok miktarda maddi yardımda bulunan Sovyetler Birliği kendi önderliğinde sosyalist bir blok oluşturmaya çalışırken iktidardaki sosyalist/komünist partiler aracılığıyla ülkelerin iç işlerine müdahale etmiş, ABD ise Batı Avrupa’da yaratılan “refah toplumu”nun propagandasını yapmış, bu ülkeleri kapitalizmin nimetlerine kavuşturmak istemiştir.[9]

Doğu Avrupa ülkelerindeki ekonomik-toplumsal ve siyasi yapıya yönelik çok sayıda muhalefet hareketinden bahsedilebilir. Burada özellikle bir ayrım yapılması gerekmektedir. Muhalefet hareketlerinden bazıları doğrudan sosyalist sisteme karşı yapılırken, bazıları sistemi sorgulamadan kimi iyileştirme taleplerini dillendirmiştir.

Siyasi kapsamda değerlendirilebilecek ve bastırılmasıyla ülke tarihinde önemli bir dönüm noktası olan eylemlerden en önemlilerinin başında Macar Devrimi gelmektedir. Benzer şekilde ülkede iktidarı yönetemez duruma getiren Prag Baharı veya Solidarność eylemleri gibi olaylar kansız şeklide bastırılsa da sosyalist iktidarı zayıflatmış ve sistemin çökmesine yol açmıştır.

Muhalif gösterilerin veya eylemlerin güç kazanması sonucunda çoğunlukla iktidardaki sosyalist/komünist parti önder kadrosunda tasfiye yapılmış ancak sistemin özüne dair bir değişiklik gerçekleştirilmemiştir. Genellikle bu tür reformların ardından ideolojik olarak geri çekilme yaşandığı için kapitalizm yanlısı ideoloji baskın hale gelecek, özellikle işçi sınıfında sosyalizmi benimseme veya sahiplenme seviyesi düşecektir.

Tarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarımda verimli topraklarıyla sovyet ülkeleri gelişmiştir.

Sosyalist ekonominin tarım alanındaki temel uygulamalarından olan kolektivizasyon uygulamasında farklı kişilere ait olan topraklar birleştirilerek kolektif çiftlikler kurulmaktadır. Sovyet örneğinde kurulan kooperatiflere kolhoz, devlete ait çiftliklere ise sovhoz denmiştir. Tarım alanında küçük çaplı üretimin verimsizliğini ortadan kaldırmak ve planlı ekonomi kapsamında toplumsal ihtiyaçları karşılamak amacıyla oluşturulan kolektif çiftlikler kırda toprak ağalarının denetimini de ortadan kaldırmıştır. Kolektif çiftliklerde genellikle şehirlerin gıda, yiyecek ihtiyaçları karşılanırken üretim sırasında devlet tarafından teknik ve maddi destek de sağlanmaktaydı. Ürünler devlet tarafından belirlenen fiyatlar üzerinden alınırdı.

Doğu Avrupa ülkeleri tarımda önemli olanaklara sahiptir. Özellikle çok verimli Macar ovaları gibi toprakların varlığı kolektivizasyon sürecinin Sovyetler Birliğindekinden farklı yaşanmasına yol açmıştır. Kolektivizasyon süreci 1960’lı yıllara kadar Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya ve Arnavutluk'ta görece yavaş şekilde uygulanmıştır.[10]

Doğu Avrupa ülkelerinde kolektivizasyon süreci Sovyetler Birliği'nin tersine genelde sorunsuz bir şekilde uygulanmıştır. Topraklarına el konulan köylülere verilen tazminatlar ve özellikle Doğu Almanya ile Çekoslovakya örneklerinde olduğu gibi sanayinin gelişmiş olması geçiş sürecini kolaylaştırmıştır.

Polonya ve Yugoslavya gibi ülkelerde toprakların kamulaştırılması sınırlı direnişle karşılaşacak, bazı köylüler hayvanlarını ve topraklarını vermektense çiftliklerini kullanılmaz hale getirme yoluna başvuracaklardır.

Durgunluk[değiştir | kaynağı değiştir]

Trabant 601 marka Doğu Almanya üretimi otomobil tüm Doğu Blokunda çok popülerdi
1986 Doğu Almanya yapımı kişisel bilgisayar Robotron A 7100

Gelişmenin durması[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişmeler zayıflama döneminde durmamış ve devam etmiştir. Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku yıkıldıktan sonra yıkılmanın sebepleri arasında teknolojik olarak çağın gerisinde kalındığı iddia edilmiştir. Buna karşın bu iddianın aksine sosyalist blok uzay araştırmaları, bilgisayar uygulamaları, altyapı projeleri, havacılık gibi alanlarda çağın en ileri uygulamalarına imza atmıştır.[11] 1980’li yıllardan başlayarak sosyalist ekonomilerde ortaya çıkan durgunluk, kimi teknolojik alanlara yatırım yapılamamasına yol açmaya başlamıştır. Devlet kontrolündeki verimsizlikler ve yozlaşma her seviyedeki dönüşüm, değişim yönündeki talepleri sınırlamıştır.

Doğu Bloku genelinde taşımacılık ve yolculuk için toplu taşım ile demiryolları tercih edildiği için Batı Avrupa ülkelerindeki oranda özel araç sahipliği seviyesi geride kalmıştır. Özellikle lüks tüketime karşı olacak şekilde kolayca alınabilecek ucuz araçlar piyasaya sürülmüştür.[12] Ancak bu tür araçlarda sırayla dağıtım yapıldığı için kimi beklemeler oluşmuştur.

Hızlı ağır sanayileşme döneminde kimi çevresel konular ikinci plana atıldığı için yoğun atık gaz üreten enerji santralleri kimi şehirlerde hava kirliliğine yol açmıştır.

Doğu Bloku içinde yoğun bir turizm yaşanmasına rağmen blok dışından turizm sınırlı olarak kalmıştır. Buna rağmen genellikle hiçbir şekilde tatil hakları olmayan işçi sınıfı ve diğer alt sosyal tabakalar görece kaliteli yurtdışı tatil yapabilir hale gelmişlerdir.

Büyüme[değiştir | kaynağı değiştir]

Soğuk Savaş döneminde özellikle ABD, Marshall Planı ile savaştan yenik çıkan Batı Almanya’ya yoğun yatırım yapmış bu yoğun kalkınma dönemi ise Wirtschaftswunder olarak adlandırılmıştır. Genel olarak Alman bilim adamları Paperclip Harekâtı örneklerinde olduğu gibi ABD veya diğer ülkelere göçse de teknik anlamda gelişkin Alman sanayisi yatırım desteğiyle büyük gelişme sağlamıştır.Doğu bloğunda ki büyük ekonomik artışlar büyümede Marshall Planı ile yarışıp geçmesini sağlamış.Bu kapsamda Gastarbeiter adı verilen yabancı işçiler de Alman ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır. Özellikle Batı ile Doğu Alman ekonomileri kapitalizm ve sosyalizm arasındaki karşılaştırma/rekabetin sahnesi olagelmiştir. Piyasa eksenli üretim yapan Batı Avrupa sanayisi büyüme göstergelerinde önde gözükse de Doğu Bloku içindeki en güçlü ekonomiye sahip olan Doğu Almanya para biriminin değersizliği sebebiyle ekonomik verilerin düşük çıktığı bilinmektedir. Özellikle Berlin Duvarının inşasından sonra kararlı bir seviyeye ulaşan Doğu Alman kalifiye işçi sayısı bu gelişimde önemli rol oynamıştır.[13]

Nüfus durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu Bloku ülkelerinde çocukların bakımı genel olarak kamusal olarak üstlenildiğinden nüfusun artması özendirilmiştir.Özellikle çoğu komünist ülkenin nüfusunda büyük artışlar gözlemlenmiş Bu kapsamda çok sayıda çocuk doğuran anneler ödüllendirilmiştir. Doğu Bloku ülkelerinde nüfus artış seviyeleri genelde Batı Avrupa ülkelerine göre yukarıda olmuştur. 1950-1985 yılları arasında büyüme oran rakamları şöyledir:

Doğu Bloku Nüfusu
Ülke Yüzölçüm (x1000) 1950 (milyon) 1970 (milyon) 1980 (milyon) 1985 (milyon) Yıllık nüfus artışı (1950–1985) Nüfus yoğunluğu (1980)
Arnavutluk 28.7 km2 1.22 2.16 2.59 2.96 +4.07% 90.2/km2
Bulgaristan 110.9 km2 7.27 8.49 8.88 8.97 +0.67% 80.1/km2
Çekoslovakya 127.9 km2 13.09 14.47 15.28 15.50 +0.53% 119.5/km2
Macaristan 93.0 km2 9.20 10.30 10.71 10.60 +0.43% 115.2/km2
Doğu Almanya 108.3 km2 17.94 17.26 16.74 16.69 -0.20% 154.6/km2
Polonya 312.7 km2 24.82 30.69 35.73 37.23 +1.43% 114.3/km2
Romanya 237.5 km2 16.31 20.35 22.20 22.73 +1.12% 93.5/km2
Sovyetler Birliği 22,300 km2 182.32 241.72 265.00 272.00 +1.41% 11.9/km2
Yugoslavya 255.8 km2 16.35 20.37 22.30 23.32 +1.22% 87.2/km2

Konut sorunu[değiştir | kaynağı değiştir]

Özellikle 1970’li yılların sonundan başlayarak Doğu bloku ülkelerinde konut yatırımları azalmıştır. Bu sebeple toplu konut projelerine ağırlık verilmiştir. Günümüze kadar gelen betonarme yapılar özellikle Batı basınında gri, kasvetli ve renksiz olmakla suçlanmıştır. Buna karşın her vatandaşın sahip olduğu barınma hakkının Anayasa ile güvence altına alınmış olması gözden kaçırılmaktadır.[14] Doğu Bloku çapında konut kalitesiyle ilgili aşağıdaki araştırma bilgilendirmek için sunulmuştur:

1980'li yıllarda Doğu Blokunda konut kalitesi
Ülke Yeterli hijyen % (yıl) Su tesisatı % Merkezi ısınma % Evin içinde tuvalet % Oda başına +1 kişi %
Bulgaristan - 66.1% 7.5% 28.0% 60.2%
Çekoslovakya 60.5% (1983) 75.3% 30.9% 52.4% 67.9%%
Doğu Almanya 70.0% (1985) 82.1% 72.2% 43.4% -
Macaristan 60.0% (1984) 64% (1980) - 52.5% (1980) 64.4%
Polonya 50.0% (1980) 47.3% 22.2% 33.4% 83.0%
Romanya 50.0% (1980) 16.5% 8.5% 14.6% 81.5%
Yugoslavya 69.8% (1981) 93.2% 84.2% 89.7% 83.1%

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 1948 yılında Tito-Stalin Ayrışması sonunda bloktan ayrılacaktır
  2. ^ Savaşın ardından yapılan ilk seçimlerde Fransız Komünist Partisi %26.3 ile birinci parti olmasına, İtalyan Komünist Partisi ise 18.9 % oy almasına rağmen iktidara getirilmemiş, Yunanistan’da Yunanistan Komünist Partisi etkisi nedeniyle iç savaş çıkmıştır. Savaşın hemen ardından beklenmeyen bir seçim başarısı gösteren Japon Komünist Partisi adadaki ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından kovuşturmaya uğramıştır.
  3. ^ 1945 Fransa Genel Seçim Sonuçları 28 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Fransızca) 24 Eylül 2011 tarihinde erişilmiştir
  4. ^ 1946 İtalya Genel Seçim Sonuçları 7 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İtalyanca) 24 Eylül 2011 tarihinde erişilmiştir
  5. ^ Black, s. 88
  6. ^ Plan, dönemin Sovyet Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Molotov tarafından başta desteklense de plan sayesinde ABD’nin Batı Avrupa’da siyasi nüfuzunun arttığı gözlenince destek çekilecektir. Bu yanlış kararından dolayı Molotov bir süre sonra görevden alınacaktır.
  7. ^ Frucht, s.442
  8. ^ Bu tür dükkânlar çeşitli ülkelerde farklı isimler altında olmuştur: İntershop (Doğu Almanya), Beryozka (Sovyetler Birliği), Pewex (Polonya), Tuzex (Çekoslovakya) ve Corecom (Bulgaristan)
  9. ^ Bu amaçla yayın yapan dönemin en önemli radyo kuruluşları arasında Voice of America ve Özgür Avrupa Radyosu sayılabilir.
  10. ^ Bideleux & Jeffries, s. 473
  11. ^ Bakınız Mir, Urengoy-Pomari-Ujgorod boru hattı, Moskova metrosu vb.
  12. ^ Örnekler; Doğu Alman Trabant, Çekoslovak Skoda ve Sovyet Lada vb.
  13. ^ Graubard, s. 8
  14. ^ Tsenkova, s.7 Google Books

Konuyla ilgili yazılan eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Black, Cyril E.; English, Robert D.; Helmreich, Jonathan E.; McAdams, James A., Rebirth: A Political History of Europe since World War II, Westview Press 2000 ISBN 978-0-8133-3664-0
  • Bideleux, Robert; Jeffries, Ian, A History of Eastern Europe: Crisis and Change, Routledge 2007 ISBN 978-0-415-36626-7
  • Frucht, Richard C., Encyclopedia of Eastern Europe: From the Congress of Vienna to the Fall of Communism, Taylor & Francis Group 2003 ISBN 978-0-203-80109-3
  • Graubard, Stephen R., Eastern Europe, Central Europe, Europe, Westview Press 1991 ISBN 978-0-8133-1189-0
  • Kazakeviç, Emmauil, Meydandaki Ev, Ararat Yayınevi, İstanbul 1969 Çeviren: Zeyyat Özalpsan
  • Tsenkova, Sasha, Housing policy reforms in post socialist Europe: lost in transition, Physica-Verlag HD 2009 ISBN 978-3790821147

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]


Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Nedir? :Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? ile ilgili Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Ne Demektir? Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Açıklaması Nedir? Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Cevabı Nedir? Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Açıklaması? :Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Gerçek mi? :Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? ile ilgili Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Hakkında? :Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? ile ilgili Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? burada bulabilirsiniz. Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Doğu Bloku ekonomileri nedir?, Doğu Bloku ekonomileri anlamı nedir?, Doğu Bloku ekonomileri ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
NBA blok kralları listesi, Gölgesizler (film), Kalecik Tren İstasyonu, Hollaback Girl, Banker Kastelli, Modern Yunanca, Essen, Altın Portakal En İyi Film Ödülü, Kültürpark, Erzurumda 1968 Türkiye yerel seçimleri, Işıkveren Tren İstasyonu, Osman Dinç, Diofantos (retorikçi), Visar Musliu, Dikotil, NGC 2225, Gambiyalı, Air China, Aya Ueto, Mungrisdale, Riitta Vainionpää, Daisuke Takahashi, Çatalağzı Tren İstasyonu, Azendohsaurus, Elhaida Dani, Schwechat, Gümüşdüven Tren İstasyonu, Albert Bitran, Zeynel Soyuer, İguana, Corpus Christi College, Cambridge, Kenan Yontunç, Chungjeong, Abdelmajid Bourebbou, Merate, Yine Çıplak, Eskibağ, Genç, Cafercan Aksu, Calibri, Solanum pampaninii, Microsoft Teams, 3. Dağcı Tümeni (Almanya), Süper çözünürlüklü mikroskopi, Bolkuş Tren İstasyonu, Altay Cumhuriyeti, Karabasamak Tren İstasyonu, Aristonikos, Nejat Devrim, İkinci İstanbul Konsili, Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, OpenStack, George Wald, Ultrix, 1948 FA Cup Finali, Çandır Tren İstasyonu, Paramyro, SsangYong Rodius, Peugeot 508, Mart 19, Hanköy Tren İstasyonu, Yeni Darıderesi, Atlas Obscura, Tu Youyou, Google Apps, Boeing 737 MAX 9, Alibey Tren İstasyonu, TRT Müzik, Google Workspace, Filiz Yıldız, III. Callixtus, Bayley (güreşçi), John Wick 4, A Year Without Rain, Carl Czerny, Krasnoyarsk, Ruslan Çagayev, I. Farnakis, Ibrıcak Tren İstasyonu, Osmanlı Devleti Tarihi Zaman Çizelgesi, Hakan Özmert, Olgun Toker, Günter Schabowski, Saçakköy Tren İstasyonu, Dolores Ibárruri, Etnoloji, Fransız sömürge imparatorluğu, Tunç, Türkiye Cumhuriyeti banknotları, Tamer Tuna, Francisco Villarroel, Give a Little Love Back to the World, Marsil Halife, programlama dilleri listesi, Šamorín, Çiğiltepe Tren İstasyonu, G Suite, Basse Santa Su, Çaycuma Tren İstasyonu, Ixchela purepecha, Gören Bulut,
Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?,