Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir?

Devşirme Nedir?

Devşirme Nedir?, Devşirme Nerededir?, Devşirme Hakkında Bilgi?, Devşirme Analizi? Devşirme ilgili Devşirme ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Devşirme ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Devşirme Ne Anlama Gelir Devşirme Anlamı Devşirme Nedir Devşirme Ne Anlam Taşır Devşirme Neye İşarettir Devşirme Tabiri Devşirme Yorumu 

Devşirme Kelimesi

Lütfen Devşirme Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Devşirme İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Devşirme Kelimesinin Anlamı? Devşirme Ne Demek? ,Devşirme Ne Demektir? Devşirme Ne Demektir? Devşirme Analizi? , Devşirme Anlamı Nedir?,Devşirme Ne Demektir? , Devşirme Açıklaması Nedir? ,Devşirme Cevabı Nedir?,Devşirme Kelimesinin Anlamı?,Devşirme Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Devşirme Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Devşirme Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Devşirme Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Devşirme Kelimesinin Anlamı Nedir? Devşirme Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Devşirme Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Devşirme Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Devşirme - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Devşirme

Devşirme Nedir? Devşirme Ne demek? , Devşirme Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Devşirme Kelimesinin Anlamı? Devşirme Ne Demek? Devşirme Ne Demektir? ,Devşirme Analizi? Devşirme Anlamı Nedir? Devşirme Ne Demektir?, Devşirme Açıklaması Nedir? , Devşirme Cevabı Nedir? , Devşirme Kelimesinin Anlamı?






Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir?

Devşirme

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Devşirme, Osmanlı Devleti'nin fethettiği topraklardan -özellikle Balkanlar- Hristiyan genç ve yetenekli çocukların toplanması, sıkı bir eğitimden geçirilerek üstün bir asker veya bürokrat oluşturulması sistemidir. Sistem Balkanlarda 'kan vergisi'[1] olarak adlandırılmış, Balkan devletlerinin tarih kitaplarında 'Osmanlı Köleliği' tabiri kullanılmıştır.[2] İlk olarak 1438'de yazılı kayıtlarda bahsedilmiştir, ancak muhtemelen daha önce başlamıştır. Sultana sadık bir asker ve memur grubu yaratmıştır. Sistem, 1400'lerden 1600'lere kadar tüm sadrazamları yetiştirmiştir. Bu sistem ile yetiştirilip bürokrat olan devşirmeler arasında Rum Mehmed Paşa, Veli Mahmud Paşa, Yunus Paşa, Rüstem Paşa, Sokollu Mehmed Paşa, Kuyucu Murat Paşa ve Pargalı İbrahim Paşa gibi kişiler vardır. Osmanlı imparatorluğunun eyalet valilerinin ve askeri komutanlarının çoğunu da yetiştirmiştir.[3] Devşirmeler bazen ailelerine yardım etmek için pozisyonlarını kullanmışlardır. Balkanların imarında devşirmelerin de etkileri olmuştur.

Oğlanlar örgün bir eğitim almış, bilim, savaş ve bürokrasi konularında eğitim görmüş ve padişah danışmanı, seçkin piyadeler, orduda generaller, donanmada amiraller ve maliye üzerinde çalışan bürokratlar olmuşlardır.[4] Geri kalanlar Yeniçeri olarak orduya katılmıştır.

1594'te, Müslümanların devşirmelerin pozisyonlarını almalarına resmen izin verilmiştir ve Hristiyanları toplama sistemi 1648'de fiilen durdurulmuştur.[5][6] 1703'te yeniden tesis etme girişimine direnilmiştir ve nihayet saltanatının ilk günlerinde III. Ahmet tarafından sistem kaldırılmıştır.

Sistem -genellikle Avrupa'da- çocukların zorla toplanıldığı gerekçesiyle eleştirilmiştir. Bunun yanında dinlerinin zorla değiştirilmesi[7] de eleştiri konusu olmuştur. William Gervase Clarence-Smith'e göre sistem iyi bir kariyer imkanı sağladığı için Arnavutlar ve Boşnaklar başta olmak üzere bazı Hristiyan aileler oğullarını gönüllü olarak vermişlerdir ancak sistem genellikle yerel halkın gücüne gitmiştir.[8] Bazı istisnalar dışında Müslüman çocuklar toplanmamasına rağmen, bazı Müslüman aileler çocuklarını kaçırmıştır.[9] Makedon tarih ders kitaplarında ''ailelerin çocuklarını ormana gizlediği'', devşirmeden kurtulma amacıyla ''parmaklarından birini keserek bilerek onları sakatladığı'' anlatılmıştır.[2] Paolo Giovio ve diğer başka kaynaklar Hristiyan ebeveynlerin devşirme girişiminden kaçınma girişimlerinden bahsetmiştir.[10][11] 1565'te Epir'de, devşirme sistemine karşı özel olarak başlatılan bir ayaklanma olmuştur.[8] Aynı bölgeye ait bir halk türküsünde devşirme sistemi eleştirilmiştir.[12] Ayrıca -genellikle Avrupalı akademisyenler tarafından- sistemin İslam Hukuku'na aykırı olduğu da söylenmiştir.

Bunun yanında çocukların zorla toplanmadığını, sistemin kişilere iyi hayat şartları sağladığını söyleyen görüşler de vardır. Devşirmeler güçlü mevkilere ulaştıkça Bosna'daki Hristiyan ebeveynlerin, çocuklarını almaları için izcilere rüşvet verdiği biliniyordu.[13]

Devşirme (Topkapı Sarayı); gravür küçük yaşta ailelerinden alınarak seçkin Osmanlı ordusu için yetiştirilen Hristiyan çocukları tasvir etmektedir.

Devşirilen her çocuğun doğum tarihi, köyü, kazâsı, sancağı, baba ve ana adının yanı sıra eşkali de bir deftere yazılır, bu defterlere eşgal defterleri denirdi. Daha sonra yanına verileceği Türk ailesinin reisi olan sipahisinin ismi de bu deftere yazılırdı. Bu defter iki nüsha tutulur ve biri devşirme memurunda, diğeri de çocukları sevk eden memurda bulunurdu. Günümüze kadar bu eşkal defterlerinden üç adet bulunmuş, bu defterlerdeki bilgilerin incelenmesiyle, kural olarak 8-18 yaş arası gençlerin alınmakta olduğu görülmüş, ancak 6 yaşında alınanları da görülmüştür. Üç defterdeki devşirmelerin yaş ortalaması ise 15.3 çıkmıştır.

Devşirmeler, I. Murad zamanında kurulmuş olan Yeniçeri Ocağı ve Bostancı Ocağı'nın kuruluşlarından bir süre sonrasında, temelini oluşturmaya başlarlar. Devşirme, Osmanlı'da fethedilen bölgelerdeki Hristiyan ailelerin çocuklarının 1/5 ini alarak onları yeteneklerine göre yetiştirmeye dayanırdı; eğer güçlü ve dövüşmeye yatkın iseler Yeniçeri ocağına, devlet işlerine yatkın iseler Saray'a alınırlardı. Bu kapsamda sarayda bulunan Enderun Mektebi devşirme bürokratlar yetiştirmekteydi. Osmanlı tarihinde birçok komutan ve devlet adamı devşirme kökenliydi. Devşirmeler özellikle İstanbul'un Fethi'nin ardından güç kazanmaya ve devletin zirvesine yerleşmeye başladılar. Bu ilk dönemlerde çok faydalı olmuş; devşirmeler, Osmanlı Ordusu'nda önemli yere sahip olmuşlardır. Ancak sistem son dönemlerde suiistimal edilmiş ve bozulmuştur. Devşirme sisteminin Osmanlı imparatorluğunun çözülmesindeki etkisi bugün önemli bir tarihsel tartışma konusudur.

Devşirme sistemi; Nepal, Pakistan ve Hindistan'da günümüzde de devam etmektedir. Tarihte Osmanlı'dan önce, Roma, Bizans ve birçok İslam devletindeki devşirme uygulamasında daha çok yabancı ülke halklarından gençlerin seçilmesi yaygındı. Osmanlı'daki devşirme sistemi ise kendi tebaasından gençlerin toplanması üzerine kuruluydu. Devşirmeler, Yeniçeri Ocağı ve Bostancı Ocağı'nın temelini oluşturur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ingvar Svanberg and David Westerlund, Islam Outside the Arab World, Routledge, 1999, s. 140
  2. ^ a b Hacisalihoğlu, Neriman ERSOY (7 Kasım 2017). "BULGARİSTAN TARİH ALGISINDA VE TARİH DERS KİTAPLARINDA DEVŞİRME SİSTEMİ VE YENİÇERİLER". Tarih Dergisi (66): 129-154. ISSN 1015-1818. [ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ William L Cleveland and Martin Bunt; William L. Cleveland. A History of the Modern Middle East. ISBN 978-1-4587-8155-0. 5 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2021. 
  4. ^ Douglas E Stresusnd. Islamic Gunpowder Empires: Ottomans, Safavids, and Mughals. s. 83.
  5. ^ David Nicolle (2011). "Devshirme System". In Alexander Mikaberidze (ed.). Conflict and Conquest in the Islamic World: A Historical Encyclopedia. 1. s. 273–4.
  6. ^ Peter F. Sugar. Southeastern Europe under Ottoman Rule, 1354-1804. ISBN 978-0-295-80363-0. 5 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2021. 
  7. ^ The New Encyclopedia of Islam, ed. Cyril Glassé, (Rowman & Littlefield, 2008), 129.
  8. ^ a b William Clarence-Smith. Islam and the Abolition of Slavery. Oxford University Press. s. 49. ISBN 978-1-78738-415-6. 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2021. 
  9. ^ R. M. Savory (ed.). Introduction ṭo Islamic Civilization.
  10. ^ Jacques, E.E. The Albanians: An Ethnic History from Prehistoric Times to the Present. ISBN 978-0-89950-932-7. 
  11. ^ Detrez, Raymond. Historical Dictionary of Bulgaria. ISBN 9781442241800. 13 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2021. 
  12. ^ Bator, R.; Rothero, C. Daily Life in Ancient and Modern Istanbul. ISBN 978-0-8225-3217-0. 14 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2021. 
  13. ^ Malcolm, Noel. Bosnia: A Short History. ISBN 0-333-66215-6. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Nedir? :Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? ile ilgili Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Ne Demektir? Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Açıklaması Nedir? Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Cevabı Nedir? Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Açıklaması? :Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Gerçek mi? :Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? ile ilgili Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Hakkında? :Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? ile ilgili Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? burada bulabilirsiniz. Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Devşirme nedir?, Devşirme anlamı nedir?, Devşirme ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Yeldeğen, Teen pop, Elhamra Kararnamesi, Hasan Ali Adıgüzel, Britanya Hondurası, Its Okay, Daddys Girl, Gregor Mendel, Kata, Dünya politikası, Ercek, Abdoulaye Touré, Bozkır imparatorluğu, TRT Antalya Radyosu, Vanna, Fatih Akın, Alaköprü, Deniz kuvvetleri, Hamit Nafiz Pamir, Toulouse metrosu, Tubbataha Resifi, Ravi Zacharias, Cephalaspidea, Kocacık Köyü, Georg Friedrich Handel operaları listesi, Metin Erol, Giuseppe Piazzi, Carabus finitimus, Wolsingham, Tuyonizm, Abazalar, Ali Sabieh, Musa Peygamber, Anna Chakvetadze, Viral giriş, Mykale Dağı, Noctuidae, Kürek Erkekler Türkiye Kupası, Ters Yüz, Hill and Moor, Sanat ve Edebiyat Nişanı, AS Beauvais, Charles Rosher, Sembol, İnsansız hava aracı içeren filmler listesi, Global Compact, Abha Spor Merkezi, Jamaika bayrakları listesi, Dörteller, NATO Parlamenter Asamblesi, Flamingolar, Ethem Sarısülük, Arslanhane, Emma Goldman, Bulaşıcı süngerimsi ensefalopati, Redefinition, Gacin Han, Beyaz ırk, Mikrogliya, Vivement dimanche, Applejack, Douglas Sirk, Philip Pullman, V. Konstantinos, Samuel Taylor Coleridge, Yeniler ve Yeni Kalanlar, Oswald Mosley, Ludovic Baal, 4. Adalet ve Kalkınma Partisi Olağan Kongresi, Murat ile Nazlı, Sadak, Bluetooth yığını, İran Standart Saati, Danny Rose, Arnavutluk Bilimler Akademisi, YouTube Red, Bulzi, Federal Rezerv Sistemi, Çanakkale Savaşları Kara Harekatı, Kromozom anomalileri, Huvefarma Arena, Rickie Lambert, Akşitler, Enchilada, Kunimitsu Sekiguchi, Chris Brown diskografisi, Rizede 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, Bret Easton Ellis, Çift katlı lipit katmanı, Agadir, Antalya Altın Portakal Film Festivali Cahide Sonku Ödülü, Ahmed Arifi Paşa, Mauritius Time, Raúl Leoni, Air Côte dIvoire, Bill Sharman, Taksonomi (biyoloji), Kremmen, Samagaltay, Taksonomi, 1979 Fransa Bisiklet Turu,
Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?,