Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir?

Osmanlı tıbbı Nedir?

Osmanlı tıbbı Nedir?, Osmanlı tıbbı Nerededir?, Osmanlı tıbbı Hakkında Bilgi?, Osmanlı tıbbı Analizi? Osmanlı tıbbı ilgili Osmanlı tıbbı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Osmanlı tıbbı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Osmanlı tıbbı Ne Anlama Gelir Osmanlı tıbbı Anlamı Osmanlı tıbbı Nedir Osmanlı tıbbı Ne Anlam Taşır Osmanlı tıbbı Neye İşarettir Osmanlı tıbbı Tabiri Osmanlı tıbbı Yorumu 

Osmanlı tıbbı Kelimesi

Lütfen Osmanlı tıbbı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Osmanlı tıbbı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Osmanlı tıbbı Kelimesinin Anlamı? Osmanlı tıbbı Ne Demek? ,Osmanlı tıbbı Ne Demektir? Osmanlı tıbbı Ne Demektir? Osmanlı tıbbı Analizi? , Osmanlı tıbbı Anlamı Nedir?,Osmanlı tıbbı Ne Demektir? , Osmanlı tıbbı Açıklaması Nedir? ,Osmanlı tıbbı Cevabı Nedir?,Osmanlı tıbbı Kelimesinin Anlamı?,Osmanlı tıbbı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Osmanlı tıbbı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Osmanlı tıbbı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Osmanlı tıbbı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Osmanlı tıbbı Kelimesinin Anlamı Nedir? Osmanlı tıbbı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Osmanlı tıbbı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Osmanlı tıbbı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Osmanlı tıbbı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Osmanlı tıbbı

Osmanlı tıbbı Nedir? Osmanlı tıbbı Ne demek? , Osmanlı tıbbı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Osmanlı tıbbı Kelimesinin Anlamı? Osmanlı tıbbı Ne Demek? Osmanlı tıbbı Ne Demektir? ,Osmanlı tıbbı Analizi? Osmanlı tıbbı Anlamı Nedir? Osmanlı tıbbı Ne Demektir?, Osmanlı tıbbı Açıklaması Nedir? , Osmanlı tıbbı Cevabı Nedir? , Osmanlı tıbbı Kelimesinin Anlamı?






Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir?

Osmanlı tıbbı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Osmanlı tıbbı, İslam tıbbının bir parçası olan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde geliştirilen tıp biçimi.

Dönemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Şefareddin Sabuncuoğlu'nun Cerrahatü'l-Haniye adlı eserinde hekim hastasını tedavi ederken görülüyor. 15.yüzyıl.

Osmanlı tıp tarihi üç dönemde incelenmektedir.

- Klasik Dönem (1450-1730): İslam tıp teorisine dayalı çalışmaların yapıldığı, külliyelerin parçası olan büyük darüşşifaların açıldığı bir dönemdir. Osmanlılar ilk hastaneyi 1399'da Yıldırım Beyazıd zamanında Bursa'da yapmışlardır (Yıldırım Darüssifası). İlk başhekimi Tabip Hüsnü'nün olduğu hastahanenin bir baştabibi, yardımcısı, tabibi, cerrahı ve göz hekimi ve çeşidi personeli vardı. Dönemin önemli hekim ve cerrahlarından biri Şerafeddin Sabuncuoğlu (1386?-1470) eğitimini 1308’de inşa edilmiş olan Amasya Darüşşifası’nda tamamlamış aynı yerde hekimlik yapmış ve eserlerini de burada yazmıştır. Eserlerinde tedavi metotlarını en ince ayrıntısına kadar vermiş olan Sabuncuoğlunun Kitâbü’l-Cerrâhiyyetü’l-Hâniyye (1465) adlı eseri Osmanlılarda kaleme alınmış tek resimli cerrahi eseridir.

Fâtih Sultan Mehmed devri, tıbbî faaliyet ve gelişmeler bakımından önemli bir devirdir. Fâtih, sağlık işlerini organize eden ve o günün şartlarına göre çok ileri bir zihniyetin anlayışı olduğu anlaşılan Hekimbaşılık (Reisu'l-Etibba) müessesesini kurarak, başına Kutbeddin Ahmed'i getirmişti. Sultan Fâtih’in oğlu II. Bayezid ise Edirne’de Kirişhâne Mahallesi’nde bir cüzamhane ile akıl hastanesi yaptırmıştır. Evliya Çelebi, Seyahatname adlı eserinde Fâtih, Süleymâniye, Sultânahmed hastahanelerini anlatır.

Osmanlı'nın klasik döneminde tıp adamlarına büyük önem verilmekte, yerli tıp adamlarının yanı sıra farklı bölgelerden gelen tabipler de Osmanlı'da ilgi görmekteydi. Bu dönemin tabipleri ameliyatlar yapabilmekteydi. Örneğin nebatî (bitkisel tıp) tıpla meşgul olan Altunîzâde'nin (öl. XV. yüzyıl sonları) idrar darlığı çekenlere başarılı sonda ameliyatları yaptığını Şakaik-i Numaniye'den öğrenmekteyiz.

- Batıyı Tanıma (1730-1825) : Eğitimde yenileşme hareketlerinin görüldüğü ve Batı'daki gelişmelerin tercümeler yoluyla aktarıldığı bir dönemdir.

- Batıya Açılış ve Modernleşme Dönemi (1827 sonrası) : 1827'de Mustafa Behçet'in çalışmalarıyla kurulan Tıbhâne-i mire ve 1839'da kurulan Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şâhâne dönemin önemli tıp eğitimi kurumlarıdır.

Batı’da bilimin son derece ilerlediğini ve Osmanlıların çok geri kaldığını düşünen II. Mahmud, tercüme ile vakit kaybedilemeyeceğini söyleyerek hekimliğin Fransızca okunmasını emretmiştir. 1827’de ordunun tabip ve cerrah ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile Hekimbaşı Mustafa Behçet Efendinin önderliğinde Tıphâne-i mire adında bir tıp mektebi açılması yolundaki çalışmalara başlanmış. Mustafa Behçet Efendi bu mektebin ilk nizamını hazırlamış ve Türkiye’de modern tıp mektebinin kurucusu olmuştur. Gülhane bahçesinde bulunan binalarda faaliyetine baslayan Tıphâne-i mire’yi aynı yıl Şehzadebaşında açılan Cerrahhane takip etmiştir. 1831-1832 tarihlerinde Cerrahhane, Topkapı Sarayı bitişiğindeki bir binaya nakledilmiştir. 1836’da iki mektep birleştirilmiş, 1839’da da Gülhane’den Galatasaray’a taşınmış ve mektebin basına Avusturyalı doktor Charles Ambroise Bernard getirilerek mektebin adı Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahâne olarak değiştirilmiştir.

Eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı döneminin ilk Türkçe telif tıb kitabi olarak kabul edilen "Havâsu'l-Edviye"yi te'lif eden Ishak B. Murad ile Amasya Hastahânesi başhekimi Sabuncuoğlu Şerafeddin ve Sultan II.Murad adına 841 (m. 1437)'de "Zahire-i Muradiye" adli büyük tıp kitabını yazan Sinoplu Mümin B.Mukbil, sonradan Osmanlı Devleti'ne gelip hizmet eden tabiplerdir.

Osmanlı'da yazılan bazı tıp eserleri ve yazarları şunlardır:

  • Ahmedî : Tervihu'l-Ervah, Müntehab-i Sifa
  • Haci Pasa : Kitabu'l-Feride, Kitabu's-Saade ve'l-Ikbal, Kitabu't-Ta'lim, Sifau'l-Eskam ve Devau'l-lâm, Müntehab-i Sifa
  • Şeyhî : Kenzu'l-Menafi'
  • Mü'min b. Mukbil : Kitabu't-Tib, Miftahu'n-Nur ve Hazainu's-Surûr, Zahire-i Muradiye
  • Aksemseddin : Kitabu't-Tib, Maddetu'l-Hayat
  • Serafeddin Sabuncuoglu : Cerrahiye-i Ilhaniye, Mücerrebnâme
  • Bedr-i Dilsad : Kehhalnâme, Kemalnâme, Muhtasaru't-Tib
  • Ibn-i Serif : Yadigâr-i Ibn-i Serif
  • Mehmed b. Lütfuullah : Müfredat-i Tib
  • Sükrullah Sirvanî : Ilyasiye fi't-Tib
  • Kaysunîzâde Mehmed : Tıb Mecmuasi
  • Halimî Lütfullah Efendi : Kasimiyye
  • Hekimsah Mehmed Kazvinî : Asbabu Sitteti'z-Zaruriyye, Mucez Serhi, Nasihatnâme
  • Ahi Mehmet Çelebi: Risâle-i Hassatu'l-Kilye ve'l-Mesâne, Mucez Tercümesi
  • Kaysunîzâde Mehmed b. Mehmed : ed-Dürretu'l-Muntahab, Düsturu'l-Bimâristan, Düsturu't,Tibbi'l-Misbah, Zâdu'l-Mesir fî Ilaci'l-Bevâsir
  • Atufî: Hifzu'l-Ebdân, Ravzu'l-Insan fî Tedabir-i Sihhati'l-Ebdân
  • Ilyas b. Isa : Müfredât
  • Nidaî : Baytarnâme : Manzume-i Tib, Menafi'n-Nâs, Tababet-i Beseriye ve Baytariyye
  • Takiyüddin Sirazî: Enisu'l-Etibba fi't-Tib
  • Mehmed Efendi : Menbau'l-Hayat
  • Davud Antakî : Bugyetu'l-Muhtac, ed-Durretu'l-Muntahab, Elfiye fi't-Tib, Letaifu'l-Minhac, Mecmau'l-Menafii'l-Bedeniyye

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Süheyl Ünver, Tıp Tarihi, İstanbul, 1943.
  • Esin Kahya, Mustafe Behçet Efendi'nin "Fizyoloji Tercümesi", Doçentlik Tezi, Ankara, 1976
  • Bedi N. Şehsüvaroğlu vd., Türk Tıp Tarihi, Bursa, 1984.
  • Esin Kahya-A.Erdemir, Medicine in the Ottoman Empire, İstanbul, 1997
  • Şerafeddin Sabuncuoğlu, Kitâbü’l-Cerrâhiyyetü’l-Hâniyye, Haz.İlter Uzel, Ankara, 1992.
  • Prof. Dr. Ali Haydar BAYAT, Tıp Tarihi,İzmir, Haziran 2003
  • Coşkun Yılmaz, Dr. Necdet Yılmaz, Osmanlılarda Sağlık 1-2/Arşiv Belgeleri, Biofarma Yayınları, Çeviren: Hilmi Saran, 2006.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Nedir? :Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? ile ilgili Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Ne Demektir? Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Açıklaması Nedir? Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Cevabı Nedir? Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Açıklaması? :Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Gerçek mi? :Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? ile ilgili Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Hakkında? :Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? ile ilgili Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Osmanlı tıbbı nedir?, Osmanlı tıbbı anlamı nedir?, Osmanlı tıbbı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
1994 FIFA Dünyada Yılın Oyuncusu Ödülü, Orta Çağ, Uíge Bölgesi, BeanShell, Oğuz Rayonu, Moxico Bölgesi, Evandro Silva do Nascimento, Köpek ırkları listesi, Martin Keown, Android, 2004 Yaz Olimpiyatlarında futbol, Jefferson Lerma, Apolo Anton Ohno, Kurambeliye, 1970 Nemzeti Bajnokság I, Floransa (il), Queens University Belfast, Bulphan, Joseph von Sonnenfels, David Sedaris, Roberto Canella, Fiat Nuova 500, Nureddin Nebati, Yığılca, Vjerujem U Ljubav, İtalya Katepanlığı, Chicago Bulls, Coldplay diskografisi, 1997 Masters Turnuvası, Lenf düğümleri, Yağlıkçızade Derviş Mehmed Paşa, Cuanza Norte Bölgesi, Macaca fuscata, Giyim kuşam, Seulo, Roberto Hilbert, Edward Bryant, Bengt I. Samuelsson, United States Postal Service, Sayısal analiz, Osam Nehri, Damarlı, Gölköy, Mutancana, Doğu Çağatay Hanlığı, Marciana Millî Kütüphanesi, Huíla Bölgesi, Elateridae, Wabarra, Covo, Ankarada 1963 Türkiye yerel seçimleri, Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı, Merkür, Mendub, 2023 Fransa Açık, Nuoro (il), Antonín Dvořák eserleri listesi, Çatalkaya, Alaca, Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, P2PTV, Danıştay eski daire başkanları, Carcare, Vittorio Alfieri, Volga Nehri, Alaturka, Saint Andrews Üniversitesi, Bottineau, Kuzey Dakota, Sam Smith (singer), Hezi Aslanov, La bohème, Mozambik Bağımsızlık Savaşı, Üç Renk üçlemesi, Azar Karadaş, Nissan Navara, İsveçce, İsveççe, NGC 7399, Bıktım Her Gün Ölmekten, Teramo, Kocaali, Tarım ekonomisi, Lowell, Massachusetts, Lonoke County, Arkansas, Taner Öngür, Doğduğun Ev Kaderindir, Televisión Española, C.F. Monterrey, Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi karakterleri listesi, Neolitik, Pyotr Naliç, Burgundiya Düklüğü, Papiamento, 1973 yapımı Türk filmleri, Osman Nuri Eyüboğlu, Yusufeli, Mistikos, Mervan bin Muhammed, NGC 3766, TCDD MT5300, Manhwa, San Martino di Finita,
Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?,