Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir?

Ecza Nedir?

Ecza Nedir?, Ecza Nerededir?, Ecza Hakkında Bilgi?, Ecza Analizi? Ecza ilgili Ecza ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Ecza ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Ecza Ne Anlama Gelir Ecza Anlamı Ecza Nedir Ecza Ne Anlam Taşır Ecza Neye İşarettir Ecza Tabiri Ecza Yorumu 

Ecza Kelimesi

Lütfen Ecza Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Ecza İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Ecza Kelimesinin Anlamı? Ecza Ne Demek? ,Ecza Ne Demektir? Ecza Ne Demektir? Ecza Analizi? , Ecza Anlamı Nedir?,Ecza Ne Demektir? , Ecza Açıklaması Nedir? ,Ecza Cevabı Nedir?,Ecza Kelimesinin Anlamı?,Ecza Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Ecza Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Ecza Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Ecza Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Ecza Kelimesinin Anlamı Nedir? Ecza Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Ecza Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Ecza Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Ecza - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Ecza

Ecza Nedir? Ecza Ne demek? , Ecza Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Ecza Kelimesinin Anlamı? Ecza Ne Demek? Ecza Ne Demektir? ,Ecza Analizi? Ecza Anlamı Nedir? Ecza Ne Demektir?, Ecza Açıklaması Nedir? , Ecza Cevabı Nedir? , Ecza Kelimesinin Anlamı?






Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir?

Eczacılık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ecza sayfasından yönlendirildi)
Eczacılık
Meslek
İsimleriEczacı, İspençiyar
Meslek türüProfesyonel
Etkin sektörlerSağlık hizmeti, Sağlık bilimleri, Kimya bilimleri
Yeterliklerİlaç
Gerekli eğitimlerEczacılık diploması
Çalışma alanlarıEczane, Hastane, İlaç sektörü
İlgili mesleklerHekim, Eczacı, Kimyager, Toksikolog, Eczacı teknisyeni, Eczacı asistanı ve diğer Sağlık uzmanları

Eczacılık; hastalık teşhisi, önlenmesi, tedavi edilmesi ve semptomların azaltılmasında kullanılan her türlü madde ve ilacın; keşfi, üretimi, geliştirilmesi, imha edilmesi, güvenli ve etkin kullanımı ve kontrolü ile ilgilenen, tıp bilimini kimya ile ilişkilendiren klinik sağlık bilimidir. Eczacılığın uygulanması; ilaçlar ve ilaçların etki mekanizmaları, yan etkileri, etkileşimleri, vücuttaki hareketleri ve toksisitesi konularında üst düzey bilgi sahibi olmayı gerektirir. Aynı zamanda tedavi süreçlerinin ve patolojik süreçlerin anlaşılması konularında da yetkinlik gerektirir. Klinik eczacılık gibi eczacılığın bazı uzmanlık dalları da, tıbbi verilerin ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olmak gibi başka nitelikler gerektirir.

Eczane uygulamasının kapsamı, ilaçların bir araya getirilmesi ve dağıtılması gibi daha geleneksel rolleri ve ayrıca sağlık bakımı ile ilgili klinik hizmetler dahil, ilaçların güvenlik ve etkililik açısından gözden geçirilmesi ve ilaç bilgilerinin sağlanması gibi daha modern hizmetleri de içerir. Bu nedenle eczacılar, ilaçla tedavi ve hastaların yararına ilaç kullanımının optimize edilmesi konularında birincil sağlık uzmanlarıdır.

Eczacıların, bitkisel veya kimyasal kaynaklı içeriklerin araştırılması konularında yaptıkları çalışmalar modern kimya ve farmakoloji bilimlerinin temelini oluşturur.

Avrupa ve Hindistan'da çokça kullanılan Eczacılık simgesi
İlaçlar hastalığın teşhisinde, tedavisinde veya hastalığı önlemek için kullanılabilir

Bilim dalları[değiştir | kaynağı değiştir]

Eczacılık, tam anlamıyla temel veya biyomedikal bir bilim dalı değildir. Farmasötik kimya, farmakoloji, organik kimya ve biyokimyayı birleştiren farklı, sentetik bir kimya dalıdır. Farmakoloji, tam olarak başlı başına bir eczacılık bilim dalı olmamakla birlikte eczacılıktan çokça yararlanır. Eczacılık alanında son zamanlarda yeni bilim dalları da ortaya çıkmıştır: Farmakogenomik, hastaların klinik yanıtlarını, alerjilerini ve ilaçların metabolizmasını etkileyen genetik bağlantılı varyantların incelenmesidir.[1] Farmakoinformatik, sistematik ilaç keşfi ve ilaçların verimliliği, güvenliğiyle ilgilenir.

Temel Eczacılık Bilimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Analitik kimya: İlaçların analizi için elektrokimyasal, spektrofotometrik, kromatografik vb. yöntemlerin uygulanması ve geliştirilmesi[2]
  • Biyokimya: Biyokimyasal kinetik, ilaçların metabolizması, klinik biyokimya çalışmaları[3]
  • Farmasötik mikrobiyoloji: Sterilite, ilaçlarda mikrobiyal aktiviteler ve analizler, dezenfektanlar[4]

Eczacılık Meslek Bilimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Eczacılık Teknolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Meslek sahipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Gabriël Metsu (c. 1651–67), Eczacı

Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında en az 2,6 milyon eczacı ve diğer eczacılık personeli olduğunu tahmin etmektedir.[15] bağlantı=|küçükresim

Eczacılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Eczacılar, ilaçların kaliteli kullanımı yoluyla hastalar için en uygun sağlık sonuçlarını sağlamak amacıyla çeşitli roller üstlenen, uzmanlaşmış eğitim ve öğretime sahip sağlık erbaplarıdır. Eczacılar, çalıştıkları eczanenin sahibi olarak küçük işletme sahibi de olabilirler. Eczacılar belirli bir ilacın etki şeklini, metabolizmasını ve insan vücudu üzerindeki fizyolojik etkilerini ayrıntılı olarak bildikleri için, her bir hastanın ilaç tedavisinin optimizasyonunda önemli rol oynarlar.

Eczacılar uluslararası alanda, Uluslararası Eczacılık Federasyonu (FIP) tarafından temsil edilmektedirler. Ulusal düzeyde ise Birleşik Krallık'taki Royal Pharmaceutical Society, Pharmacy Guild of Australia (PSA), Canadian Pharmacists Association (CPhA), Indian Pharmacist Association (IPA), Pakistan Pharmacists Association (PPA), American Pharmacists Association (APhA) ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) gibi topluluklar tarafından temsil edilmektedirler. Bazı durumlarda, temsilci kurum aynı zamanda mesleğin düzenlenmesi ve etiğinden sorumlu olan kayıt organıdır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, Eczacılık Uzmanlıkları Kurulu tarafından tanınan eczacılık uygulamaları uzmanlıkları şunları içerir: kardiyovasküler, bulaşıcı hastalıklar, onkoloji, farmakoterapi, nükleer tıp, beslenme ve psikiyatri.[16] Geriatrik Eczacılık Sertifikasyon Komisyonu, eczacıları geriatrik eczacılık uygulamaları konusunda sertifikalandırmaktadır. Amerikan Uygulamalı Toksikoloji Kurulu, eczacıları ve diğer tıp uzmanlarını uygulamalı toksikoloji konusunda onaylar. Türkiye'de ise Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu tarafından tanınan uzmanlık dalları şunlardır: klinik eczacılık ve fitoterapi.[17]

Eczane destek personelleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Eczane, Tacuinum sanitatis casanatensis (14. yüzyıl)

Eczane teknisyenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Eczane teknisyenleri, hastalara reçeteli ilaçları ve diğer tıbbi cihazları dağıtmak ve bunların kullanımıyla ilgili talimatlar vermek dahil olmak üzere eczane ile ilgili çeşitli işlevleri yerine getirerek eczacıların ve diğer sağlık profesyonellerinin çalışmalarını destekler. Doğru ilaçların sağlandığından ve ödemenin alındığından emin olmak için ilaç ofisleri ve sigorta şirketleri ile reçete taleplerini gözden geçirmek gibi farmasötik uygulamada idari görevleri de yerine getirebilirler. Genellikle ülkelerdeki mevzuatlar, eczane teknisyenlerinin faaliyetlerinin bir eczacı tarafından denetlenmesini gerektirir. Eczane teknisyenlerinin çoğu serbest eczanelerde çalışmaktadır. Hastane eczanelerinde eczane teknisyenleri diğer kıdemli eczane teknisyenleri tarafından yönetilebilir. Birleşik Krallık'ta, hastane eczanelerinde teknisyenlerin rolü artmış ve eczane departmanını ve eczacılık uygulamalarındaki uzmanlık alanlarını yönetme sorumluluğu onlara devredilmiştir ve bu sayede eczacılara, ilaç danışmanları olarak hastalara ve araştırmalara daha fazla zaman harcayarak uzmanlık alanlarında uzmanlaşmaları için zaman tanınmıştır. Eczane teknisyenleri, Genel Eczacılık Konseyi'ne (GPhC) kayıtlıdır. GPhC, eczacıların, eczane teknisyenlerinin ve eczane binalarının düzenleyicisidir.

ABD'de eczane teknisyenleri görevlerini eczacıların gözetiminde gerçekleştirmektedir. Gözetim altında, çoğu ilaç verme, birleştirme ve diğer görevleri yerine getirebilmelerine rağmen, genellikle hastalara ilaçlarının doğru kullanımı konusunda danışmanlık rolünü yerine getirmelerine izin verilmez. Bazı eyaletlerde yasal olarak zorunlu eczacı-eczane teknisyeni oranı vardır.

Manastır eczanesi, Milano'daki "Museo nazionale della scienza e della tecnologia Leonardo da Vinci"de sergilendi.

Dağıtım görevlileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım görevlilerine genel olarak "distrübütör" olarak atıfta bulunulur ve yerel eczanelerde büyük ölçüde bir eczane teknisyeniyle aynı görevleri yerine getirirler. Eczacıların gözetimi altında çalışırlar ve hastalara sağlanmak üzere ilaçların hazırlanmasında (dağıtma ve etiketleme) yer alırlar.

Sağlık görevlileri / İlaç sayım görevlileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Krallık'ta, bu personel grubu belirli ilaçları (sadece eczane ve genel satış listesi ilaçları) tezgahtan satabilir. Sadece hastalara tedarikte görev alırlar, reçeteli ilaçlar hazırlayamazlar.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkelerdeki eğitim mevzuatlarına göre çeşitli eğitim yöntemleri olabilir.

Türkiye'de eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

28 Haziran 1924 tarihli Resimli Gazete'de Cumhuriyet döneminde Darülfünun'un ilk eczacılık mezunları.

Türkiye'de eczacılık öğretimi 14 Mayıs 1839 tarihinde Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane bünyesinde açılan Eczacı sınıfı ile başlamıştır. Günümüzde, Eczacılık fakültelerinde, 5 yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamlayan kişiler Eczacı diploması almaya hak kazanırlar. Türkiye'de bu mesleğe mensup kişiler serbest eczacılık (eczane eczacılığı) yapabilir; ilaç endüstrisinde; AR-GE, üretim, kalite kontrol, ruhsatlandırma, pazarlama gibi birimlerde görev alabilir; hastane eczanelerinde mesul müdürlük yapabilir (hastane eczacılığı) ve ayrıca kamu kuruluşlarında ya da ecza depolarında mesleğini icra edebilir. Son yıllarda önem kazanan klinik eczacılığın, Türkiye'deki eczacılık fakültelerinde ders olarak okutulması 2000'li yıllarda başlamıştır. Eczacılık öğrenimi, Türkiye'de 1938 yılına kadar 3 yıl, 1938-2005 yılları arasında 4 yıl olarak sürdürülmüştür. 2005 yılından itibaren ise 5 yıl olarak sürdürülmektedir.[18]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Hekim ve Eczacı, Medicinarius (1505), Hieronymus Brunschwig'den bir illüstrasyon.

Tıbbi maddelerin bilinen en eski derlemesi, MÖ 6. yüzyılda Sushruta'ya atfedilen bir Hint Ayurveda eseri olan Sushruta Samhita'dır. Bununla birlikte, korunan en eski metin MS 3. veya 4. yüzyıla aittir. Pek çok Sümer (MÖ 6. binyılın sonu - MÖ 2. binyılın başı) çivi yazılı kil tabletleri ilaç reçetelerini kayıt altına almıştır.[19] Eski Mısır farmakolojik bilgisi, MÖ 1550'deki Ebers Papirüsü ve MÖ 16. yüzyıl Edwin Smith Papyrus'u gibi çeşitli papirüslerde kayıt altına alınmıştır.

Antik Yunanistan'da, Diocles of Carystus (MÖ 4. yüzyıl) bitkilerin tıbbi özelliklerini inceleyen birkaç kişiden biriydi. Konuyla ilgili birkaç eser yazdı.[20] Yunan hekim Pedanius Dioscorides, MS 1. yüzyılda ana dili olan Yunanca "Περί ύλης ιατρικής" adında beş ciltlik bir kitap yazmasıyla ünlüdür. Latince çeviri "De Materia Medica (Tıbbi maddelerle üzerine)", birçok Orta Çağ metninin temeli olarak kullanılmış ve İslam Altın Çağı boyunca birçok Ortadoğu bilim insanı tarafından işlenmiştir. Çin'de eczacılık, en azından MS 1. yüzyıla kadar uzanan, bilinen en eski Çin el kitabı olan Shennong Bencao Jing'e (İlahi Çiftçinin Bitki-Kökü Klasiği) dayanmaktadır. Han hanedanlığı döneminde derlenmiş ve efsanevi Shennong'a atfedilmiştir. Önceki literatür, belirli rahatsızlıklar için reçete listelerini içeriyordu, Mawangdui'de bulunan ve MÖ 168'de mühürlenmiş olan "52 Rahatsızlık İçin Tarifler" el yazması ile örneklenmiştir.

Dioscorides, De Materia Medica, Bizans, 15. yüzyıl

Japonya'da, Asuka döneminin (538-710) ve erken Nara döneminin (710-794) sonunda, modern eczacılarınkine benzer rolleri yerine getiren erkeklere büyük saygı duyuluyordu. Eczacıların toplumdaki yeri Taihō Kodunda (701) açıkça tanımlanmış ve Yōrō Kodunda (718) yeniden belirtilmiştir. Heian öncesi İmparatorluk sarayında sıralı pozisyonlar oluşturuldu; ve bu organizasyon yapısı Meiji Restorasyonu'na (1868) kadar büyük ölçüde bozulmadan kaldı. Bu oldukça istikrarlı hiyerarşide, eczacılara - ve hatta eczacı asistanlarına - doktorlar ve akupunkturcular gibi sağlıkla ilgili alanlarda diğerlerinden üstün bir statü verildi. İmparatorluk hanesinde, eczacı, İmparatorun iki kişisel doktorunun bile üstündeydi.[21]

Türkiye'de Kuşadası yakınlarındaki Efes'te Arcadian Yolu'nda bir doktorun karşısında üç ayak, havan eli ve havan eli tokmağı ile bir eczane için taş tabela vardır.[22] Efes'in varlığı, MÖ 400 yılına kadar uzanır ve dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı'nın bulunduğu yerdir.

Bağdat'ta ilk eczaneler veya ilaç dükkânları 754 yılında,[23] İslam'ın Altın Çağı'nda Abbasi Halifeliği altında kuruldu. 9. yüzyılda bu eczaneler devlet denetimindeydi.[24]

Tallinn'deki Town Hall Eczanesi'nin işareti, en az 1422'den itibaren sürekli olarak faaliyet gösteriyor ve Hygiea Kasesi'ni gösteriyor

Orta Doğu'da botanik ve kimyada sağlanan ilerlemeler, Orta Çağ İslamında tıbbı, büyük ölçüde farmakolojiyi geliştirmeye yöneltti. Örneğin Ebû Bekir Muhammed bin Zekeriyyâ er-Râzî (865–915), kimyasal bileşiklerin tıbbi kullanımları konusunda araştırmalar yaptı. Ebu'l Kasım El-Zehravi (936-1013) süblimasyon ve damıtma yoluyla ilaçların hazırlanmasına öncülük etti. "Liber servitoris" eseri okuyucuya tarifler sağladığından ve daha sonra genel olarak kullanılan karmaşık ilaçların birleştirildiği, basit ilaçların nasıl hazırlanacağını açıkladığından özellikle ilgi çekicidir. Ancak Sabur Ibn Sahl (d 869), hastalıklar için çok çeşitli ilaçlar ve çareler tanımlayan farmakopediyi başlatan ilk doktordu. Al-Biruni (973-1050), ilaçların özelliklerini detaylandırdığı, eczacıların ve ilaçların rolünü ve işlevlerini ve görevlerini özetlediği Kitab al-Saydalah (İlaçlar Kitabı) adlı farmakoloji üzerine en değerli İslami eserlerden birini yazdı. İbn Sina da en az 700 preparatın, özelliklerini, etki şekillerini ve endikasyonlarını açıkladı. Aslında The Canon of Medicine'de basit ilaçlara büyük bir cildi ayırdı. Bağdat ve Kahire'den al-Maridini ve İbnü'l-Vafid'in (1008-1074) çalışmaları da büyük etki yarattı. Peter of Abano (1250–1316), el-Maridini'nin çalışmasına De Veneris başlığı altında bir eki tercüme etti ve ekledi. Al-Muwaffaq'ın bu alandaki katkıları da öncü niteliktedir. 10. yüzyılda yaşayan, Remedies'in gerçek özelliklerinin temellerini, diğerlerinin yanı sıra, arsenik oksidi ve silisik asidi tanıttı. Sodyum karbonat ve potasyum karbonat arasında net bir ayrım yaptı ve bakır bileşiklerinin, özellikle bakır vitriolün ve ayrıca kurşun bileşiklerinin zehirli doğasına dikkat çekti. Deniz suyunun içmek için damıtılmasını da anlattı.[25]

Avrupa'da eczane benzeri dükkânlar 12. yüzyılda ortaya çıkmaya başladı. 1240 yılında imparator Frederic II, hekim ve eczacının mesleklerini birbirinden ayıran bir kararname çıkardı.[26] Avrupa'da Orta Çağlardan beri faaliyet gösteren eczaneler vardır. (Hırvatistan), ilk olarak 1317'de açılan bir eczane, Fransisken manastırının içinde yer almaktadır: Avrupa'daki en eski faal eczanedir.[27][28] Tallinn Belediye Binası Meydanı'nda (Estonya), en az 1422'den kalma bir eczane vardır. Puigcerdà'ya yakın bir Katalan yerleşim bölgesi olan Llívia'da bulunan Orta Çağ Esteve Eczanesi bir müzedir: binanın geçmişi 15. yüzyıla kadar uzanır ve müze 16. ve 17. yüzyıllardan kalma albarelloları, eski reçeteli kitapları ve antika ilaçları tutar.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Reference, Genetics Home. "What is pharmacogenomics?". Genetics Home Reference (İngilizce). 19 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2019. 
  2. ^ "Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Anabilim Dalı Çalışma Alanları". www.eczacilik.hacettepe.edu.tr. 17 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  3. ^ "Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı". www.eczacilik.hacettepe.edu.tr. 14 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  4. ^ "Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı". www.eczacilik.hacettepe.edu.tr. 14 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  5. ^ "Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Araştırma Alanları". www.eczacilik.hacettepe.edu.tr. 17 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  6. ^ "Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Çalışma Alanları". www.eczacilik.hacettepe.edu.tr. 17 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  7. ^ "Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Araştırma Alanları". www.eczacilik.hacettepe.edu.tr. 17 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  8. ^ "Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı". www.eczacilik.hacettepe.edu.tr. 15 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  9. ^ "Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Araştırma Alanları". www.eczacilik.hacettepe.edu.tr. 17 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  10. ^ "Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık İşletmeciliği Anabilim Dalı Araştırma Konuları". www.eczacilik.hacettepe.edu.tr. 8 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  11. ^ "Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Genel Tanıtım". www.eczacilik.hacettepe.edu.tr. 14 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  12. ^ "Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Araştırma Alanları". www.eczacilik.hacettepe.edu.tr. 17 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  13. ^ "Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Radyofarmasi Anabilim Dalı". BEUN. 10 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  14. ^ "Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı Araştırma Alanları". www.eczacilik.hacettepe.edu.tr. 14 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  15. ^ World Health Organization. World Health Statistics 2011 13 Ocak 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. – Table 6: Health workforce, infrastructure, and essential medicines. Geneva, 2011. Accessed 21 July 2011.
  16. ^ Board of Pharmacy Specialties, Current Specialties
  17. ^ "Müfredatlar". euk.saglik.gov.tr. 16 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2020. 
  18. ^ Üniversitesi, İstanbul. "İstanbul Üniversitesi | Tarihten Geleceğe Bilim Köprüsü - 1453". eczacilik.istanbul.edu.tr. 30 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  19. ^ John K. Borchardt (2002). "The Beginnings of Drug Therapy: Ancient Mesopotamian Medicine". Drug News & Perspectives. 15 (3): 187-192. doi:10.1358/dnp.2002.15.3.840015. ISSN 0214-0934. PMID 12677263. 
  20. ^ Edward Kremers, Glenn Sonnedecker (1986). "Kremers and Urdang's History of pharmacy 19 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Amer. Inst. History of Pharmacy. p.17. 0931292174
  21. ^ Titsingh, Isaac. (1834) Annales des empereurs du Japon, p. 434.
  22. ^ "PBase.com". www.pbase.com. 13 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  23. ^ Hadzovic, S (1997). "Pharmacy and the great contribution of Arab-Islamic science to its development". Medicinski Arhiv (Hırvatça). 51 (1–2): 47-50. ISSN 0025-8083. OCLC 32564530. PMID 9324574. 
  24. ^ al-Ghazal, Sharif Kaf (Ekim 2003). "The valuable contributions of Al-Razi (Rhazes) in the history of pharmacy during the Middle Ages" (PDF). Journal of the International Society for the History of Islamic Medicine. 2 (4): 9-11. ISSN 1303-667X. OCLC 54045642. 21 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Ekim 2020. 
  25. ^ Levey M. (1973), ‘ Early Arabic Pharmacology', E. J. Brill; Leiden.
  26. ^ "History of Pharmacy Web Pages – Sweden´s oldest pharmacies". 23 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  27. ^ "700 godina ljekarne Male braće". Hrvatska radiotelevizija. 12 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  28. ^ "Dubrovačka ljekarna Male braće (1357.)". 17 Temmuz 2019. 21 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Nedir? :Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? ile ilgili Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Ne Demektir? Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Açıklaması Nedir? Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Cevabı Nedir? Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Açıklaması? :Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Gerçek mi? :Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? ile ilgili Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Hakkında? :Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? ile ilgili Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? burada bulabilirsiniz. Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Ecza nedir?, Ecza anlamı nedir?, Ecza ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Lautréamont, Microsoft MapPoint, Vokoder, Aberdeenshire, Duygu Asena Roman Ödülü, Elizabeth Burger Monath, Vize, Akçakale, Camille Pissarro, Variety, Fiat 600, Erozyon, Cyperus flavescens, Tosunlar, Erbaa, Pi3 Orionis, Vanuatu pasaportu, Türkiyedeki Dünya Mirasları, Türkiye Arnavutları Listesi, 2028 Yaz Olimpiyatları, Mia Wasikowska, Cumayanı, Karabük, 2008 Çin kış fırtınaları, Zelotes kazachstanicus, Ernst von Weizsäcker, Luigi Nono, 1927 Türkiye nüfus sayımı, Choctaw, Andrés Quintana Roo Stadyumu, Yeşil ağaçkakan, Cyperus flexuosus, Tintin au Congo, Bor mineralleri, İsviçre Borsası, Godefroy de Bouillon, Kötücül yazılım, Okinawa Churaumi Akvaryumu, Kawaguchi, Arnavutluk İzci Derneği, III. Svyatoslav, Hasok Chang, Yuji Funayama, Ilion, Audi A5, Feminizmin tarihi, Muammer Aksoy, Caltha, İsviçrenin belediyeleri, Cyperus filiculmis, Proterozoik, Mikro etek, Yusufçuk, I. Konrad, Kozan Organize Sanayi Bölgesi, Yağlar, Kiraz, Edinburgh Dükü, Feathertop dağı, Dendrobium pentanema, AFC Tubize, Mine, Yamaguchi, Cardiff Üniversitesi, Goris Belediyesi, Gabriel Rodrigues dos Santos, Buğra, Kalecik, Akarçay Görümlü, Gündönümü, Kocacık Köyü, NGC 2621, Döner kavşak, Tolga Akyıldız, Corinna May, Kansas City Wizards, Boğazköy, İnegöl, Iban Iyanga, Empire State Binası, Atatürk, Saray, Tekirdağ, Kızseki, Evcil hayvanlar, II. Aragonlu Ferdinand, Montefusco, Tetragnatha bituberculata, Sankt Gallen (kanton), Sevran, Süryani Malabar Katolik Kilisesi, NGC 7536, Total Recall, Cayrokopter, Alternatif sağ boru hattı, 2013 Akdeniz Oyunlarında İtalya, Osmanpazar, Gönen, Catalina Sandino Moreno, Archer John Porter Martin, 2010 FIFA Kulüpler Dünya Kupası, Cliffs of Moher, İnternet fenomeni, Isabella (Valois), Dsungaripterus, Arena Lviv, Cañon City, Colorado, Dönemem, Volkan Yayın, Tecir,
Berna Çetin Kimdir?, Pan-Afrika renkleri Anlamı Nedir, Pan-Afrika renkleri Nasıl Oluştu, Pan-Afrika renkleri Tarihi, Pan-Afrika renkleri Renkleri, Pan-Afrika renkleri Tasarımı, Gacırtısız Nedir?, Yiğit Karakış Kimdir?, Kemal Güneş Kimdir?, Törelsiz Nedir?, Behiye Akyol Kimdir?, Töreli Nedir?, Törelci Nedir?, Gabala Nedir?, Mahmut Polat Kimdir?, İsmet İşeri Kimdir?, Füzelâ Nedir?, İskandinav haçı Anlamı Nedir, İskandinav haçı Nasıl Oluştu, İskandinav haçı Tarihi, İskandinav haçı Renkleri, İskandinav haçı Tasarımı, Hüsmen Kırkpınar Kimdir?, Töreci Nedir?, Fütürolojik Nedir?, Mehmet Arpaci Kimdir?, Töre Dışı Nedir?, Fütursuz Nedir?, Belkıza İlter Kimdir?, Füsunkâr Nedir?, İkirenkli Anlamı Nedir, İkirenkli Nasıl Oluştu, İkirenkli Tarihi, İkirenkli Renkleri, İkirenkli Tasarımı, Osman Mutlu Kimdir?, Gülşah Sakar Kimdir?, Tozkoparan Nedir?, Fultaymlı Nedir?, Hülya Güreli Yolcubal Kimdir?, Ayşen Ece Kavas Kimdir?, Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?,