Tarihsel İsminin Anlamı Nedir?

Tarihsel İsminin Anlamı Nedir?

Tarihsel İsminin Anlamı Nedir?

Tarihsel İsminin Anlamı Nedir?

Tarihsel İsminin Anlamı

Tarihsel İsminin İstatistikleri

İsminin Anlamı Nedir?

Binlerce ismin anlamını bulun. İsim kökeni, analizi, falı, istatistikleri gibi birçok bilgiye tek tık ile ulaşın. Eğlenceli etkinlikler ile birlikte sosyal madyada paylaşın. Nerden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Yukardaki canlı aramayı kullanın veya popüler isimlere göz atın.

 

İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:

Tarihsel İsmi Caiz Mi?

Tarihsel İsminin Resmi Tarihsel İsminin Numeraolojisi

Tarihsel İsminin Anlam Falı

Tarihsel İsminin Anlam Falı Tarihsel İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri Tarihsel İsminin Analizi Tarihsel İsminin Anlam Yorumu

Tarihsel İsminin Numeraolojisi

Tarihsel İsmi Caiz Mi? Tarihsel İsmili Ünlüler Tarihsel İsminin Arapça Yazılışı Tarihsel İsminin Çince Yazılışı

Tarihsel İsminin Resmi

Tarihsel İsminin Japonca Yazılışı Tarihsel İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı Tarihsel İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Tarihsel İsminin Anlamı

Tarihsel İsminin Anlamı, Tarihsel İsminin İstatistikleri

Tarihsel İsminin Resmi, Tarihsel İsminin Numeraolojisi, Tarihsel İsminin Anlam Falı, Tarihsel İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri,

Tarihsel isminin sözlük anlamı

Tarihsel İsminin Analizi, Tarihsel İsminin Anlam Yorumu, Tarihsel İsmi Caiz Mi?, Tarihsel İsmili Ünlüler, Tarihsel İsminin Arapça Yazılışı,

Tarihsel İsminin Arapça Yazılışı

Tarihsel İsminin Çince Yazılışı, Tarihsel İsminin Japonca Yazılışı, Tarihsel İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı, Tarihsel İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Tarihsel İsminin İstatistikleri

Tarihsel İsminin Anlamı Nedir?

Tarih

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tarihsel sayfasından yönlendirildi)
"Tarih disiplininin babası" olarak görülen Herodot (MÖ 484 – MÖ 425)
Geçmişlerini hatırlayamayanlar, onu tekrar yaşamaya mahkûmdur.[1]

George Santayana

Tarih, geçmiş zamanın incelenmesi bilimidir.[2] "Tarih", geçmiş zamanda olan olayların incelenmesinin yanı sıra, bu olaylarla ilgili bilgilerin keşfi, toplanması, organizasyonu, sunumu ve yorumlanması ile de ilgilenen bir şemsiye terimdir.[3]

İnsan veya insan-dışı farkı gözetmeksizin, yer ve zaman aralığının kestirildiği bir geçmiş zaman dilimde, sebep-sonuç ilişkisi kurup, belge ve bulgular eşliğinde bilgiler toplayan bir akademik disiplin olan tarih, herhangi bir bilim kümesine dahil edilmez; çünkü tarih, her alanın geçmişini inceleyebilecek kadar geniş bir disiplindir. İnsanlık geçmişi söz konusu olduğunda, yazının icadından önceki zamanlara "tarih öncesi" denir.

Tarihî inceleme, geçmiş zamandaki olaylara ilişkin tüm bilgilerin, olayların vuku bulduğu dönemin şartları göz önüne alınarak, mümkün olduğunca nesnel bir şekilde sunulması ile oluşur. Tarih, yaşanan olayların bir daha yaşanabilmesi gibi bir olasılık olmadığından doğa bilimlerindeki gibi deney ve gözleme dayanamaz.

Tarih sözcüğünün Batı dillerindeki ortak karşılığı, Grekçeἱστορία, historiá (anlamı "soruşturma") teriminden türemiştir.[4] İyonya lehçesinde bildirme, haber alma yoluyla bilgi edinme anlamlarında kullanılan kelime, Attika lehçesinde görerek, tanık olarak bilme anlamlarının yanı sıra çok daha geniş bir anlam içeriğiyle fizik, coğrafya, astronomi, bitki ve hayvan bilgisi ve hatta giderek doğa bilgisini kapsayacak şekilde kullanılmıştır. Edward Carr'ın tanımıyla tarih, "doğrulanmış olgular kümesi"nden başka bir şey değildir.[5]

Tarihi kaynaklar ve yöntemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihçiler araştırmalarında çok çeşitli kaynaklar kullanırlar. Bu kaynakların önem sırasına göre belirli bir hiyerarşi içinde sınıflanması ve yorumlanması tarihçinin temel çalışma yöntemidir.

Kaynakların Sınıflanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazılı kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihçilerin temel kaynaklarını teşkil eder.

  • Arşiv belgeleri: kamuya ya da özel kişilere ait arşivlerde bulunan belgelerdir. Arşivler resmi kayıtlar, yazışmalar gibi çok çeşitli belgeleri içerir.
  • Yayınlanmış resmi belgeler: Döneme ait kanunlar, kararnameler, kararlar
  • İncelenen döneme ait hatıralar, eserler, edebiyat çalışmaları
  • Dönemin basın-yayın organları (gazeteler, dergiler)

Sözlü kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sözlü tarihin en büyük kaynağı insandır. En önemli özelliği ise yine tarihin nesnesi olan insan unsurunu kendisine temel bilgi kaynağı olarak almasıdır. Sözlü tarihin diğer kaynakları ise ; tarihî şiirler, hikâyeler, efsaneler, mitoslar, destanlar, menkıbeler, fıkralar ve atasözleri olmak üzere çeşitlendirilebilir.

Kalıntılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Arkeolojik kazılarda elde edilen malzemelerdir. Taş, toprak, kemik ve çeşitli madenlerden yapılmış eşyalar, mağara resimleri, kabartmalar, mezarlar, heykeller bunlardandır. Arkeoloji özellikle tarihte yazının gelişmediği zamanlar hakkında oldukça fayda sağlamaktadır.

Çizili, Sesli ve Görüntülü Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kaynaklara; haritalar, planlar, taş plaklar, fotoğraf vs. örnek gösterilebilir. Ancak montaj yapılabilmesi kaset, cd, dvd vs. belgelerin yüzde yüz güvenilir olma özelliğini yitirmesine neden olmaktadır.

Birinci el kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihi olayın geçtiği döneme ait her türlü bulgulardır. Birinci el kaynaklar tarihi olay veya dönemlere tanıklık etmiş kişiler tarafından yazılır. Tarih biliminde birinci el kaynaklardan oldukça faydalanılmaktadır. Ancak birinci el kaynakların tamamı güvenilir değildir. Yazıldıkları koşullara ve yazan kişiye göre yazılanlarda taraf tutulmuş veya yanlış bilgiler aktarılmış olabilir. Birinci el kaynak olma niteliği taşıyan, ancak buna rağmen bazı yanlış bilgilerin yer aldığı kaynaklara örnek olarak Ahval-i Sultan Mehemmed verilebilir. Şair Ahmed-i tarafından Çelebi Mehmed'in ağzıyla yazılmış bir kaynaktır. Genel olarak Fetret Devrinde Çelebi Mehmet'in başından geçenleri onun sohbetinden anlatmaktadır. Bundan dolayı Ahval-i Sultan Mehemmed kaynağında Çelebi Mehmed'in Fetret Devrindeki başarıları abartılmış ve tüm zaferler ona atfedilmiştir.[6]

İkinci el kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Olayın geçtiği döneme yakın ya da o dönemin kaynaklarından yararlanılarak meydana getirilen eserlerdir ve bu eserler daha uzun kalabilirler. Yazılı ve sözlü kaynakların yeterli olmadığı durumlarda (ya da bu kaynakları tamamlamak amacıyla) fotoğraflar ve günlük eşyalar (örneğin Eski Yunan toplumu için vazo motifleri) birinci elden kaynak olarak tarih çalışmalarına temel oluşturabilir.

Kaynakların kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih bilimi nesnel verilere, olgulara dayanan bir bilimdir, ancak nesnelliği bütünüyle yansıtması mümkün değildir. Tarihî çalışmaların birinci elden kaynaklara, arşiv belgelerine dayalı olması bu çalışmaların inceledikleri konu üzerine mutlak bilgi verdiği, son sözü söylediği anlamına gelmez. Bu durumun nedenleri kaynaklara bağlı (nesnel) ve tarihçiye bağlı nedenler olarak ikiye ayrılabilir:

  1. Arşiv belgeleri her zaman güvenilir bir kaynak teşkil etmez; örneğin resmi kayıtların henüz kaleme alındıkları sırada gerçekten uzak bilgiler yansıtmaları olasıdır. Tarihçi bu olasılıkları da göz önünde bulundurarak kaynaklara karşı eleştirel bir yöntem izler.
  2. Kullanılacak olan belgelerin seçimi, sunuş şekli, tarih çalışmasının amacı, tarihçinin kişisel siyasi-ideolojik tercihleri, tarihçinin eser verdiği dönemin siyasi-ideolojik koşulları gibi çeşitli nedenler, tarih yorumlarına etki eder. Dolayısıyla aynı arşiv belgelerinden yola çıkılarak farklı tarih yorumlarına ulaşılması olasıdır.

Tarih Yazıcılığı Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Thukididis büstü

Tarih yazma çeşitleri, dil özellikleri ve anlam bakımından birbirinden farklılık gösterir ve üç çeşit tarih yazıcılığı vardır. Bunlar:

Hikayeci Tarih Yazıcılığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tarz ilk olarak Antik Yunan'da ortaya çıkmıştır. Başlangıçta ağızdan ağza dolaşan hatıralar şairler tarafından nazım tarzında söylenmekte ve bunlara "epos" adı verilmekteyken, Logograflar tarafından hikâyeleştirilerek nesre çevrilmişler ve arşivlerdeki malzemenin de ilavesiyle içlerine birtakım gerçekler de karışmıştır. Fakat yine de, Strabon'un ifadesiyle bunlar "epos" olmaktan kurtulamamışlardır. Logografların eserleri ne edebi, ne de tarihi eserlerdir. Sadece ilmi araştırma yolunu açan "basit kronikler"dir. "Tarihin Babası" adıyla bilinen Herodotos her ne kadar Logografların yolundan gitmişse de, insanı merkez haline getirmiş olması ve kavrayış üstünlüğüyle onlardan ayrılır. Herodotos da hikâyeci tarih tarzını kullanmıştır. Fakat olayları peş peşe sıralamakla kalmamış, onları bir düzen içinde nakletmiş ve bir kompozisyon örneği vermiştir. Eserinde az da olsa siyasi görüşler vardır. Tenkit düşüncesine sahip olmamakla birlikte, gördükleri ile duydukları arasında bir ayrım yapmıştır.

Öğretici Tarih Yazıcılığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçmiş olaylardan ders almak, gelecekteki yolu doğru çizebilmek, okuyucuya ahlaki ve millî duygular aşılayabilmek maksadıyla yazılan bu tarz eserler, öğretici bir mahiyet arz ettiklerinden "öğretici" veya "pragmatik" denilen tarihçilik akımı içinde yer alırlar. Bu tarzın önderliğini yapan kişi Thukydides (Tukididis)'tir. Gerçek anlamda tarihçilik, onun "Pelopennesoslular ile Atinalıların Savaşı" adlı eseriyle başlamıştır. Bu eser sadece edebi bakımdan değil, metot ve zihniyet bakımından da daha önceki eserlerden çok farklıdır. Bu fark, eserin gerek konu, gerekse muhtevasında kendini göstermektedir. Eser zaman ve mekân bakımından sınırlandırıldıktan başka, sadece müellifin yaşadığı devrin olaylarına tahsis edilmiş; devlet, tarihi realitenin merkezi olarak görülerek, esas yerine getirilmiştir. Devlet düşüncesinin esasını siyaset teşkil etmesi dolayısıyla da Thukydides (Tukudides) bir siyasi tarih yazıcısı olmuştur. Thukydides (Tukudides) yetişme tarzı sebebiyle de, araştırmaya yeni bir anlam getirmiştir. Bu da "siyasi öğretim de faydalı olmak"tır. Böylece ilk defa olarak tarih biliminin sosyal bilimler içindeki yeri de tayin edilmiştir. Burada amaç, faydalı olmak, tarih yoluyla tecrübeyi arttırıp bilgiyi çoğaltarak geliştirmek ve insanı başarılı kılmaktır. Bunun şartları ise:

  • Gerçeğe tamamen sadık kalmak,
  • Olay ve durumları anlatırken, aralarındaki ilişkiyi ortaya koymaktır.

Geçmişi öğrenerek, bu bilgilere dayanarak şu anki durum ve gelecek hakkında hüküm vermek anca bu şekilde mümkündür. Tarih yazıcılığında bu tür, Thukydides (Tukudides ) ’ten sonra diğer eski Yunan ve Roma tarihçilerince de benimsenmiş; Polybios, Plutarkhos, Tacitius, Machiavelli gibi yazarlar onun izinden gitmişlerdir. Pragmatik tarih yazıcılığının en belirgin özelliği, tarihte ün yapmış şahsiyetlere geniş yer verilmesi, bu kişilerin idealleştirilmesi, hatta adeta insanüstü varlıklar haline getirilmesidir. İslam tarihçiliğindeki "siyer" kitapları bu tarza örnek olarak gösterilebilir. Thukididis'in açtığı çığır, tarihi gerçekleri ortaya koymak hedefini güttüğü halde, örnek olmak prensibiyle de hareket ettiğinden, bunu benimseyen müelliflerin eserlerinde hep zaferler ve parlak olayların işlenmesine özen gösterilmiş, başarısızlıklar ve hayal kırıklıkları karşısında sessizlik tercih edilmiştir. Bu da öğretici tarzın en büyük zaafını teşkil etmiştir.

Araştırmacı Tarih Yazıcılığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Olayların sebeplerini ve sonuçları derinlemesine inceleyerek, yer ve zaman bakımından dönemin toplumsal, ekonomik yapılarını, iklim ve diğer bütün şartları detaylı şekilde düşünerek, olayları sadece tek bir sebebe bağlamadan sade şekilde anlatılması tarzıdır.19. yüzyılda ortaya çıkmıştır.

Diğer Bakışlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih konusu üzerinde, Alman filozof Karl Marx tarafından geliştirilen materyalizm görüşü de önemli yer tutmaktadır. Materyalizmin tarih konusundaki bu görüşüne tarihsel materyalizm denir.

Tarihin yararlandığı bilimler[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Arkeoloji: Özellikle yazının olmadığı dönemlerdeki koşullar hakkında bilgi sağlamasıyla tarihçilerin yararlandığı bilimdir.
  2. Antropoloji: İnsanları, insan davranışlarını ve toplumları inceleyen bilimdir.
  3. İktisat: Ekonomik olayların kanunlarını ortaya koyan iktisat bilimi geçmişteki olayların iktisadi sebeplerinin anlaşılması konusunda tarihçilere ışık tutar.
  4. Filoloji: Dil bilimidir. Eski kaynakların çevrilmesi ve incelenmesi konularında tarih bilimine yardımcı olur.
  5. Nümizmatik: Eski paraları inceler.
  6. Heraldik: Armaları, mühürleri, unvanları, bayrakları inceler.
  7. Felsefe: Tarihteki olaylarda dönemin felsefesini bilmek ve düşünce yapısını öğrenmek tarihçinin olayları daha derin anlayabilmesini sağlar.
  8. Epigrafi: Taş ve mermer kitabelerin üstündeki yazıları inceler.
  9. Kronoloji: Tarihi olayların zaman içerisindeki yerini belirleyen, sıralayan ve düzenleyen bilimdir.
  10. Sosyoloji: Toplumu incelemesiyle tarihi olaylardaki toplumların özelliklerinin bilinmesi konusunda tarih bilimine yardımcı olur.
  11. Etnografya: Toplumun örf, adet ve geleneklerini inceler.
  12. Paleografya: Eski yazıları inceleyen bilim dalıdır.Yazılı kaynakların anlamlaştırılması bağlamında tarihçilerin faydalandığı bir bilimdir.
  13. Coğrafya: Tarihçi olayları daha iyi anlamak için geçtiği yeri bilmek zorundadır. O yerin dağlarını, nehirlerini, toprak özelliklerini gibi bilgileri ona coğrafya bilimi verir.
  14. Diplomasi: Resmi belgeleri inceleyip, sınıflandırarak tarihçiye yardımcı olur.
  15. Toponomi: Yer adları bilimi
  16. Onomastik: İsim bilimidir.
  17. Psikoloji: İnsanların ruhi durumunu ve karakterini inceleyen bilimdir.
  18. Siyaset: Tarihsel olarak bir toplumun incelenmesi ve toplumun tarihsel açıdan gelişimini sağlamak için siyaset biliminden yararlanılır.
  19. Fizik: Radyokarbon tarihleme yöntemi gibi tarrihleme yöntemleri ile bulguların hangi döneme ait olduğunu inceler.
  20. Sanat Tarihi: Toplumlara ait sanat eserlerini inceler ve bunların tarihsel yorumlamalarını yapar.[7]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ George Santayana, "The Life of Reason", Volume One, p. 82, BiblioLife, 978-0-559-47806-2
  2. ^ "What is History & Why Study It?". 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 January 2014. 
  3. ^ Arnold, John H. (2000). History: A Very Short Introduction. New York: Oxford University Press. ISBN 019285352X. 
  4. ^ Joseph, Brian; Janda, Richard, (Ed.) (2008) [2004]. The Handbook of Historical Linguistics. Blackwell Publishing. s. 163. ISBN 978-1-4051-2747-9. 
  5. ^ Edward Halett Carr, What is History?
  6. ^ Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler. Kronik Yayınları. s. 99. 
  7. ^ "Tarih Bilimine Giriş". www.derssarayi.com. 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]



İsminin Anlamı Nedir? Kategorisinden Haberler


  • Tarihsel İsminin Anlamı Nedir? Nedir?:Tarihsel İsminin Anlamı Nedir? Nedir?
  • Tarihsel İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı:Tarihsel İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı
  • Tarihsel İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri:Tarihsel İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri
  • Tarihsel İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi:Tarihsel İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi

Nuri Albayrak, Sürat, Nisan 19, Balıkesirde 1999 Türkiye yerel seçimleri, 1020, Kuluncak, Güce, Seyşeller Kreyolu, The Newsroom, Burj Khalifa, Ramsgate, Eric Carle, Eleştirel rasyonalizm, To the Sky, İşlevsel sabitlik, Mustafa Kepir, Sisley, Friedrich von Thiersch, Evokulluluk, İlkbahar, Caivano, Syrphidae, Tunusluların vatandaşlığa alınma meselesi, Mjölby, Ptolemaik, Joaquín Correa, Dmitri Nağıyev, Etoloji, İttihat Terakki, Plazma (fizik), Farciennes, Ankara, Boeing 737, Liga I, Freddie King, Bulaşık temizleyicisi, Evren bilimi, Troodon, Değiştirilemez jeton, Ohri Sancağı, Orion Kompleksi, Volumetri, CSM Ceahlăul Piatra Neamț, Emiliano Figueroa, Androsace intermedia, Shirley Chisholm, Eniwa, Janick Gers, Tamer Tuna, Webtoon, Willie Nelson, Jiraiya (Naruto), Seyşeller, Knorr, Geledi Sultanlığı, Bisan, Abdullah Azmi Efendi, I. Yezid Mezyed, Quiévrain, Hoca Ahmed Yesevî, Suat Oyman, Natsuki Takaya, POSIX, Ali Mağlul, Toplumsal hareketler listesi, MrBeast, Oinomaos, Permedi (ilçe), Numen, Mehmet Üstünkaya, 1663te seçilen Royal Society üyeleri listesi, Türk lirası, Serbarlı Adası, Pavel Královec, Vajiralongkorn, Hallenberg, Festuca rubra, Anthony Réveillère, Etki alanı, Gururlu Tarkinus, İlgar Mammadov, İpek ili, Laholm, Servette Genève, Ruble, En İyi Görüntü Yönetimi Washington DC Bölgesi Sinema Eleştirmenleri Derneği Ödülü, Otoregresif koşullu değişen varyans, Binecek, Tokat, Nestorius, Teravih, Cennet ve Sonrası, Pergel ve çizgilik çizimleri, GDDR5, 1011, Onkolog, Android (bilimkurgu), Godfrey de Bouillon, Captain Blood (film, 1935), Ümit Efekan, Moacir Barbosa Nascimento, Fenike tatlısı,
Ali Rıza Bodur Kimdir?, Deadpool (film), Kaygısız İsminin Anlamı Nedir?, Pürmelal Nedir?, Ahmet Münir Erkal Kimdir?, İpsiz Sapsız İsminin Anlamı Nedir?, Fişlik İsminin Anlamı Nedir?, Çarpmasız Nedir?, Tenkidî İsminin Anlamı Nedir?, Prezantabl İsminin Anlamı Nedir?, Niueli İsminin Anlamı Nedir?, Muhip Arcıman Kimdir?, Anna Neplyakh Kimdir?, J. J. Abrams Kimdir?, Çârçeşm İsminin Anlamı Nedir?, Ali Rıza Binboğa Kimdir?, Alelade İsminin Anlamı Nedir?, Kaygılı İsminin Anlamı Nedir?, Anna Muzıçuk Kimdir?, İpsiz İsminin Anlamı Nedir?, Dalgacının Kralı, Fişli İsminin Anlamı Nedir?, Gaga Burun Nedir?, Çarpmalı Nedir?, Ahmet Mümtaz Taylan Kimdir?, Tenhalık İsminin Anlamı Nedir?, Prese İsminin Anlamı Nedir?, Nitratlı İsminin Anlamı Nedir?, Çapulcu İsminin Anlamı Nedir?, Ali Rıza Bilal Kimdir?, Alelacayip İsminin Anlamı Nedir?, Anna Mjöll Kimdir?, Morton I. Abramowitz Kimdir?, Kaygan İsminin Anlamı Nedir?, Pürik Nedir?, İpsi İsminin Anlamı Nedir?, Fişeksiz İsminin Anlamı Nedir?, Çarpıntısız Nedir?, Alegorik İsminin Anlamı Nedir?, Çılgın Savaşçılar, Ali Rıza Beyranvend Kimdir?, Anna Mitioglo Kimdir?, Tenhaca İsminin Anlamı Nedir?, Presbiteryen İsminin Anlamı Nedir?, Çapsız İsminin Anlamı Nedir?, Niteliksiz İsminin Anlamı Nedir?, Ali Sururi Kimdir?, Çılgın İkili 2, Aldırmaz İsminin Anlamı Nedir?, Kaydırıcı İsminin Anlamı Nedir?, Pürhiddet Nedir?, İpotetik İsminin Anlamı Nedir?, Fişeklik İsminin Anlamı Nedir?, Çarpıntılı Nedir?, Anna Maria Jopek Kimdir?, Ali Rıza Alaboyun Kimdir?, Pavel Abramov Kimdir?, Çılgın İkili, Ahmet Mücahid Ören Kimdir?, Çapraz İsminin Anlamı Nedir?, Aldırışsız İsminin Anlamı Nedir?, Teneşirlik İsminin Anlamı Nedir?, Prefabrik İsminin Anlamı Nedir?, Nitelikli İsminin Anlamı Nedir?, Anna Makarova Kimdir?, Çılgın Bir Gece, Pürdikkat Nedir?, Nüfuzsuz Nedir?, Kayda Değer İsminin Anlamı Nedir?, İpotekli İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli İsminin Anlamı Nedir?, Çarpılı Nedir?, Ali Reşat Çağan Kimdir?, Aldık İsminin Anlamı Nedir?, Çaylak Soyguncular, Çapraşık İsminin Anlamı Nedir?, Anna Łukasiak Kimdir?, Ahmet Murat Özel Kimdir?, Teneke İsminin Anlamı Nedir?, Pratik İsminin Anlamı Nedir?, Nitel İsminin Anlamı Nedir?, Pürçüklü Nedir?, Ali Rahme el-Marri Kimdir?, Nüfuzkâr Nedir?, Aldayıcı İsminin Anlamı Nedir?, İpnotizmalı İsminin Anlamı Nedir?, Kayan İsminin Anlamı Nedir?, Fistolu İsminin Anlamı Nedir?, Çarpıkça Nedir?, Anna Loos Kimdir?, Çaplı İsminin Anlamı Nedir?, Aldatıcı İsminin Anlamı Nedir?, Cutthroat Island, Pürçeksiz Nedir?, Nüfus Bilimsel Nedir?, İpnotize İsminin Anlamı Nedir?, Tendürüst İsminin Anlamı Nedir?, Prangasız İsminin Anlamı Nedir?, Nişastalı İsminin Anlamı Nedir?, Ali Demirel Kimdir?,