Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir?

Tarihsel materyalizm Nedir?

Tarihsel materyalizm Nedir?, Tarihsel materyalizm Nerededir?, Tarihsel materyalizm Hakkında Bilgi?, Tarihsel materyalizm Analizi? Tarihsel materyalizm ilgili Tarihsel materyalizm ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Tarihsel materyalizm ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Tarihsel materyalizm Ne Anlama Gelir Tarihsel materyalizm Anlamı Tarihsel materyalizm Nedir Tarihsel materyalizm Ne Anlam Taşır Tarihsel materyalizm Neye İşarettir Tarihsel materyalizm Tabiri Tarihsel materyalizm Yorumu 

Tarihsel materyalizm Kelimesi

Lütfen Tarihsel materyalizm Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Tarihsel materyalizm İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Tarihsel materyalizm Kelimesinin Anlamı? Tarihsel materyalizm Ne Demek? ,Tarihsel materyalizm Ne Demektir? Tarihsel materyalizm Ne Demektir? Tarihsel materyalizm Analizi? , Tarihsel materyalizm Anlamı Nedir?,Tarihsel materyalizm Ne Demektir? , Tarihsel materyalizm Açıklaması Nedir? ,Tarihsel materyalizm Cevabı Nedir?,Tarihsel materyalizm Kelimesinin Anlamı?,Tarihsel materyalizm Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Tarihsel materyalizm Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Tarihsel materyalizm Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Tarihsel materyalizm Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Tarihsel materyalizm Kelimesinin Anlamı Nedir? Tarihsel materyalizm Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Tarihsel materyalizm Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Tarihsel materyalizm Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Tarihsel materyalizm - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Tarihsel materyalizm

Tarihsel materyalizm Nedir? Tarihsel materyalizm Ne demek? , Tarihsel materyalizm Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Tarihsel materyalizm Kelimesinin Anlamı? Tarihsel materyalizm Ne Demek? Tarihsel materyalizm Ne Demektir? ,Tarihsel materyalizm Analizi? Tarihsel materyalizm Anlamı Nedir? Tarihsel materyalizm Ne Demektir?, Tarihsel materyalizm Açıklaması Nedir? , Tarihsel materyalizm Cevabı Nedir? , Tarihsel materyalizm Kelimesinin Anlamı?






Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir?

Tarihsel materyalizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tarihsel materyalizm, Marx ve Engels tarafından ortaya konulan diyalektik materyalizmin doğadan topluma doğru geliştirilerek tarihsel süreçlerin anlaşılmasında ve açıklanmasında kullanılmasıyla formüle edilen yöntemsel yapı. Diyalektik materyalizmde olduğu gibi tarihsel materyalizmi de bir felsefe dizgesi olarak anlayıp açıklamanın yanı sıra, bir bilim yöntemi dahası bir bilimsel kuram olarak değerlendiren düşünceler de vardır. Bu görüşler, Marksizm içindeki eğilimlere göre çeşitli ayrımlar gösterir.

Marx ve Engels'in, Diyalektiği doğanın yapısında kesin bir yasa olarak saptadıktan sonra, bu yasayı toplumsal-tarihsel yapının ve sürecin anlaşılmasında kullanmaya yöneldikleri ve burada maddeci anlayışları uyarınca şekillendirmeye başladıkları sistemin tarihsel materyalizm olarak adlandırıldığı söylenebilir. En genel anlamda tarihsel gelişmenin maddeci bir açıklamasını vermek, dolayısıyla bu gelişimin yasalarını bulgulamak ve buna uygun bir teori ortaya koymak tarihsel materyalizmin içeriğini oluşturur diyebiliriz.

Marx ve Engels, bu eleştirel girişimin sonucunda ulaştıkları kuramsal yapıyla, kafası üzerinde duran Hegelci Diyalektiği ayakları üzerine koyduklarını ileri sürerler. Çünkü onlara göre, böylece tarih, soyut bir tinin açılımı ve gerçekleşmesi olarak değil, maddi temelleri olan ve belirli yasalarla işleyen bir yapının diyalektik ilerlemesi ve gelişimi olarak açıklanabilir.

Alman İdeolojisi'nden Kapital'e Maddeci Tarih Anlayışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihsel materyalizm, özetle tarihin maddi temelindeki gelişimiyle birlikte diyalektik olarak açıklanması ve bu açıklamanın teorize edilmesidir diyebiliriz. Ayrıca, tarihsel materyalizmin diyalektiğin tarihe uygulanması ile bir tarihsel inceleme yöntemi olduğu kadar, bu inceleme yönteminin belirli yasalarla formüle edilmesi dolayısıyla bir yöntem teorisi ve hatta bu yöntem ve incelemenin değiştirilemez belirli ilkelere dayanması nedeniyle bir tarih felsefesi içerdiğini de söyleyebiliriz.

Tarihsel materyalizm, hem Marksizm-içi hem de Marksizm-dışı kuramsal alanda her zaman etkili olmuş ve etkili olduğu kadar da kuramsal/felsefi sorunların taşıyıcısı durumunda kalmış bir teorik öğretidir. Bu tartışmaları bir sonuca bağlamanın ya da bitirmenin bazı temel güçlükleri vardır, hatta olanaksızdır. Bununla birlikte teorinin ya da yöntemin genel bir şemasını çıkarmak mümkündür:

Tarihsel materyalizm, en genel anlamda "toplumun maddi temelinin üretimi ve yeniden üretiminin tarihsel gelişmede öncül ve belirleyici olduğu" savına dayanır. Buna göre ideolojiler, fikirler ve kültür gibi ögeler ikincil bir düzey olan üst yapıya aittirler ve birincil düzey olan altyapı tarafından belirlenirler. Buradaki ana fikrin, "Maddeyi belirleyen, düşünce değil; düşünceyi belirleyen maddedir." düsturundan geldiği açıktır.

Alman İdeolojisi'nden Kapital'e uzanan çizgide, bu fikrin, çeşitli aşamalardan geçerek ve zaman zaman birbirinde ayrı doğrultulara gidebilecek şekilde eğilimler göstererek oluşturulduğunu söyleyebiliriz. Başlangıçta vurgulanan "tarihsel insan etkinliği" argümanı zamanla yerini kendiliğinden işleyen "tarih yasalarına" bırakma eğilimi gösterse de, bunların aynı tarihsel perspektifin hayata geçirilmesinin ögeleri olduğu belirtilebilir. Alman ideolojisinde tarih biliminin yegane bilim olarak vurgulanması, Marx 'ın konuya yaklaşımı açısından bir ipucu oluşturur.

Alman İdeolojisi ve Feuerbach Üzerine Tezler’de açık bir şekilde Hegelci idealizm'in yanı sıra Ludwing Feuerbach 'ta ifadesi bulduğu varsayılan eski-yeni materyalizm ile de hesaplaşmaya gider Marx ve Engels. Bu hesaplaşmanın sonuçlarından birisi diyalektik anlayışın idealist öznelcilikten arındırılarak maddeci bir konumda yeniden değerlendirilmesi ise diğeri de materyalizm olarak bilinen eğilimin mekanik - nesnelci yanından sıyrılmaya çalışmaktır. Tarihsel materyalizm olarak ifade edilen düşünce dizgesine, bu çabanın sonucunda varılacaktır ve burada maddeci tarih anlayışı genel teorik ilkeler düzeyinde ortaya konulacaktır. Bu çalışmalarda maddi olana vurgu yapılmakta ancak bu pratik kavramıyla birlikte kullanıma sokulmaktadır, yani maddi pratik anlamında.

Maddi pratik, hem düşüncenin hem de toplumsal gelişmenin kaynağı olarak ortaya konulduğunda, tarihsel-toplumsal gelişmenin maddeci bir açıklanışına da teorik bir imkân doğmuş olmaktadır. Marx, "Feuerbach Üzerine Tezler" 'de açık bir şekilde mekanik materyalizme karşı tarihsel-toplumsal insan fikrini vurgular ve praxis kavramını öne çıkarır. Elbette daha sonra teorisinin birkaç bağlamda yön değiştirdiği söylenebilir ve Marx sonrası Marksizm tartışmalarının ana konularının buradan kaynaklandığı da belirtilebilir; ancak Marx'ın burada hazırladığı tezlerden vazgeçtiğini beyan etmesi söz konusu değildir - sonraki yapıtlarında buradaki nosyonlar, örneğin praxis nosyonu çok görünmemekle birlikte bu aşamada Marx, geleneksel materyalizme itirazını, teorik karşıtlıkların çözümünün salt teorik bir mesele olmadığının aksine bunun pratik bir mesele olduğunun vurgulanmasıyla dile getirir. Bu görüş bütün tarihsel materyalizm anlayışının genel bir ifadelendirilmesidir.

Maddi pratikten kastedilen, daha sonraki çalışmalarda belirginleşeceği gibi üretim yapısı ya da üretim tarzı denilen nosyonların içinde gizlidir. Engels'in kısmen Diyalektik materyalizmi ve tarihsel materyalizmi sistematize etme yönünde zorlayıcı çabalara girdiğini söyleyebiliriz, ancak Marx'ın bu girişimlere müdahale etmediği bilindiğine göre aralarında bir çelişki görünmemektedir. Engels Doga'nın diyalektiğinde, Anti-Dühring 'de, Ludwing Feuerbach ve Klasik Alman Felsefesinin Sonu’nda Marx ile oluşturdukları kavramları ve diyalektik ve materyalist perspektifleri önce doğaya sonra da topluma tarihe uyarlar, bunların savunusunu ortaya koymaya çalışır. Marx ve Engels için maddi pratik önsel ve belirleyicidir. Tarih üzerine bir düşünce de doğal olarak maddi temele işaret eden bir kuram olmalıdır. Buna göre toplumsal biçimler ve onların içeriksel gelişimi altyapının bir ürünüdür.

Bu noktadan itibaren devreye altyapı - üstyapı, üretim tarzı, üretim araçları - üretim ilişkileri, maddi üretim biçimleri - toplumsal biçimler gibi çokça ekonomi tınılı kavram ve kategori girer. Marx'ın tarihsel kuramı, kendi çalışmalarının seyrini izleyerek bu şekilde soyut formülasyonlardan somut inceleme alanına dönüşür; ki bunun anlamı Kapital adlı ünlü çalışmasında ve onu önceleyen Grundrisse'de ortaya konulur. Tüm bu ekonomik içerikli terimler soyut tarihsel materyalizm anlayışının somut uygulanma ve analiz etme araçlarıdır. Üretimin maddi yapısı toplumsal-tarihsel alanın maddi temelini oluşturur ve bu anlayışa göre tarihsel materyalizm tarihin bilimsel olarak açıklanmasına buradan başlanacağını söyler.

Maddeci Bir Tarih Anlayışı Mümkün mü?[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu soru, her zaman Marksizm içinden ve dışından soruşturulmaktadır. Genel olarak materyalizmin ve özgül olarak da Marksist materyalizmin kuramsal düzlemde hem çarpıcı derecede ciddi boyutlarda sorunları söz konusudur. Tarihsel materyalizm bu sorunlar yumağının özgül bir başka boyutudur, ancak materyalizm tartışmasının belli bir noktada oraya kayması kaçınılmazdır.

Roy Bihaskar materyalizm'i ve onun özel bir türevi olan tarihsel materyalizmin imkânlarını soruşturup değerlendirirken, "tarihsel materyalizmin kökleri ontolojik materyalizmde bulunur, yani bilimsel gerçekçi bir ontoloji ve epistemolojiyi ön varsayar ve pratik materyalizmin niteliksel ve özenli bir açıklanışından oluşur" demektedir. Bunun anlamı, tarihsel materyalizmin teorik güçlüklerine rağmen, tarihsel-toplumsal yaşamın anlaşılıp açıklanmasında çok önemli kuramsal bir statüye ve kimi teorik araçlara sahip olmasıdır. Bununla birlikte soru, kuramsal düzeyde doyurucu bir cevap ihtiyacıyla birlikte hâlen geçerliliğini korumaktadır: Materyalist bir Tarih anlayışı mümkün müdür? Nasıl?

Vladamir Lenin'in söz konusu kuramsal meselelere doğrudan ilgilenmediği söylenebilir. Ancak o daha çok Engels'in sistematize ettiği doğrultuda ve politik pratik içinde Diyalektik ve tarihsel materyalizm in formülasyonlarını savunulabilir bir şekilde sistematize etmeye çalışmıştır. Tarihsel materyalizmin sorunlarının, diğer kuramsal sorunların genelinde olduğu gibi daha çok içeriden teorik pratik düzleminde başka teorisyenlerce üstlenilmeye çalışıldığını görürüz. Daha çok ve asıl Batı Marksizmi olarak bilinen düşünürleri anabiliriz bu bağlamda.

Bunlar, politik pratik bakımdan değil, daha çok teorik pratik bakımdan öne çıkan Marksist düşünürlerdir. Georg Lukács,Antonio Gramsci, Louis Althusser ya da Frankfurt Okulu düşünürleri belli başlı ana eğilimleri temsil eden isimler olarak anılabilir. Lukacs’ın doğrultusunda giden Hegelci-marksizm ile Althusser'de kesin ifadesini bulan Yapısalcı Marksizm, tarihsel materyalizmin ne olduğuna, hangi kavram ve kategorilerin nasıl anlamlandırılacağına dair tamamen farklı yollardan giderler ve farklı sonuçlara ulaşırlar. Gramsci kısmen her iki eğilimde dışında duracak öğeler barındırır. Bu iç-tartışmada düşünürlerin kuramsal çabası etkileyicidir ve Marksizm dışında da her zaman önemli olmuştur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Alman İdeolojisi, K.Marks / F.Engels
  2. Ludwing Feuerbach ve Klasik Alman Felsefesinin Sonu, F.Engels
  3. Grundrisse, K.Marks
  4. Kapital, K.Marks
  5. Marksist Düşünce Sözlüğü- Yayın Yönetmeni :Tom Bootomore, Maddenin Yazarı:Roy Bihaskar- İletişim Yayınları-Çeviri:Sina Şener

Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Nedir? :Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? ile ilgili Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Ne Demektir? Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Açıklaması Nedir? Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Cevabı Nedir? Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Açıklaması? :Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Gerçek mi? :Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? ile ilgili Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Hakkında? :Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? ile ilgili Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? burada bulabilirsiniz. Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Tarihsel materyalizm nedir?, Tarihsel materyalizm anlamı nedir?, Tarihsel materyalizm ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Rus Arkeoloji Enstitüsü, Sirarpie Der Nersessian, Michelson interferometresi, Çayırpınar, Çankırı, Deportivo Cuenca, Astsubay başçavuş, Sosthenium, Pat Morita, Michaël Ciani, 1754, NGC 1430, Bedford, Ovibos moschatus, Nexus 10, Albertville, Dere, Tulbaghia, Amir Abdurrahman, Doğu Asur Kilisesi, Lidya Litvyak, Pretty Little Liars, Sankt Peterburg Devlet Üniversitesi, Stearik asit, Necati Tacan, İkinci sınıf vatandaş, Cahide Sonku, Martinus Veltman, Bazidyumlu mantarlar, Kuzgun Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Gusle, Arkoloji, Jorge Luis Pinto, Modernizm, Biçme, Salıpazarı, Beerenberg, Alta Gracia, Kökpar, İdealist, Mikhail Illarionovich Artamonov, Frenk üzümü, Çayla, Saray, Tutulma, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, United Nations Development Programme, Brigadeführer, Landkreis Ravensburg, HEBA A2, Rusların Hazar seferleri, Çankaya Üniversitesi Kütüphanesi, Dúdar, İnağzı Tren İstasyonu, Vladimir Feodoroviç Minorsky, Aleksandr Vasilyev (tarihçi), Vicdani ret, Guy Serge Yameogo, Jianwen, Osmanlı Devletinin kuruluş devrinde Aleviler, SETI, Jason Donovan, Jean Tigana, Stefania LaVie Owen, Özbekistan pasaportu, Uzun Hikaye (albüm), Embers, Cañada Rosal, Reşat Ekrem Koçu, Konya Garı, Faik Öztrak (1882 doğumlu siyasetçi), Cargolux, Hermasın Çobanı, Yıldızla Randevu, Ankarada spor, Pape Thiaw, I. Yaroslav (Kiev Büyük Knezi), Alpella, Rodin, NGC 1239, Bektaşilik Tarikatı, Kartal Kayra Yılmaz, Highgate Mezarlığı, Liffey Nehri, Kıbrıs Polisi, Hazar İmparatorluğu, Uğur Yanıkdemir, İnadı Bırak, Miryokefalon Savaşı, Anadolu Türkmenleri, Mirzaağa Aliyev, Ayça İnci, Parkur, Simca, Mistral Ofis Kulesi, George Benson, Barford, Norfolk, Subhas Chandra Bose, 36. Akademi Ödülleri, Appleton, Warrington, Diaohi, Optik sapınç, Silüet,
Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?, Burak Kotan Kimdir?, Fenalık Etmek Nedir?, Yaşar Furkan Bingöl Kimdir?, Zamanlı İsminin Anlamı Nedir?,