Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir?

Hicrî takvim Nedir?

Hicrî takvim Nedir?, Hicrî takvim Nerededir?, Hicrî takvim Hakkında Bilgi?, Hicrî takvim Analizi? Hicrî takvim ilgili Hicrî takvim ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Hicrî takvim ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Hicrî takvim Ne Anlama Gelir Hicrî takvim Anlamı Hicrî takvim Nedir Hicrî takvim Ne Anlam Taşır Hicrî takvim Neye İşarettir Hicrî takvim Tabiri Hicrî takvim Yorumu 

Hicrî takvim Kelimesi

Lütfen Hicrî takvim Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Hicrî takvim İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Hicrî takvim Kelimesinin Anlamı? Hicrî takvim Ne Demek? ,Hicrî takvim Ne Demektir? Hicrî takvim Ne Demektir? Hicrî takvim Analizi? , Hicrî takvim Anlamı Nedir?,Hicrî takvim Ne Demektir? , Hicrî takvim Açıklaması Nedir? ,Hicrî takvim Cevabı Nedir?,Hicrî takvim Kelimesinin Anlamı?,Hicrî takvim Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Hicrî takvim Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Hicrî takvim Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Hicrî takvim Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Hicrî takvim Kelimesinin Anlamı Nedir? Hicrî takvim Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Hicrî takvim Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Hicrî takvim Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Hicrî takvim - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Hicrî takvim

Hicrî takvim Nedir? Hicrî takvim Ne demek? , Hicrî takvim Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Hicrî takvim Kelimesinin Anlamı? Hicrî takvim Ne Demek? Hicrî takvim Ne Demektir? ,Hicrî takvim Analizi? Hicrî takvim Anlamı Nedir? Hicrî takvim Ne Demektir?, Hicrî takvim Açıklaması Nedir? , Hicrî takvim Cevabı Nedir? , Hicrî takvim Kelimesinin Anlamı?






Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir?

Hicrî takvim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hicrî takvim
Tunus'da miladi 1999 yılını gösteren bir hicrî takvim

Hicrî takvim (Arapçaالتقويم الهجري; at-taqwīm al-hijrī), İslami, Müslüman ya da Arap takvimi,[1][2] 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, İslam peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı (1. yıl) kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir. Resmi olarak Afganistan ve İran tarafından kullanılmaktadır. Hicretin, Muharrem ayı yani takvimin başlangıç günü ya da ayıyla bir ilgisi yoktur.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Hicrî takvim, Ömer'in halifeliği zamanında hicretten 17 sene sonra, Miladi 639'da,[3] toplanan bir meclis tarafından Ali'nin önerisiyle, Hicretin gerçekleştiği yıl 1 kabul edilerek oluşturulmuştur. Bundan önce yıllar rakamla değil o yıl gerçekleşen önemli olayların isimleriyle anılmakta idi. Örneğin: Fil senesi, Fil senesinden iki sonraki sene, Kabe'nin tamirinin yapıldığı tamir senesi, sel senesi gibi.[kaynak belirtilmeli]

Hicri takvim, Hicrî Şemsî takvim ve Hicri Kameri takvim olmak üzere ikiye ayrılır.

"Haram ayları" yani hürmet ayları, İslam öncesi Arap toplumunda kullanılan ay adlarına göre savaşmanın yasak kabul edildiği Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb aylarıdır. Müslümanlar ayların isimleri için İslam öncesi dönemde kullanılan isimleri kullanmaya devam etmişlerdir. Bunlardan ilk 3'ü ardışık, Recep ise ayrı bir ay idi.

İslam öncesi dönemde Araplar arasında iç savaşlar eksik olmazdı. Yalnız haram aylarda savaş yapılmazdı. Bu aylarda panayırlar kurulur, uzak yakın bölgelerden hacılar büyük bir güvenlik içerisinde bu panayırlara gelir ve tüccar malını hacılara satar, şiir yarışmaları yapılırdı. Eğer bu barış aylarında savaş olursa, yasak çiğnendiği için "Ficâr savaşları" denirdi.

İslam öncesi Arap toplumunda Kameri takvime 3 yılda bir 1 ay eklenerek ayların yerleri sabitlenir, aylar hicrî takvimde olduğu gibi yılın mevsimleri arasında dolaşmaz, en fazla 1 aylık oynamalar olurdu. Bu duruma nesi ismi verilirdi.[4] İslam Ansiklopedisi'ne göre nesi uygulaması genel gözlemde olduğu gibi sabit bir takvim oluşturmak amacıyla değil, hac ve hac ile bağlantılı panayırların yılın belirli ve uygun bir mevsiminde icra edilmesi amacını taşımaktaydı.[5]

İslam'da da haram aylar korunmuş ve Hac haram aylardan olan Zilhicce ayında yapılmıştır. Kuran'a göre nesi uygulaması haram ayı helal sayıp savaşa ve yağmaya devam edebilmek için yapılan bir hile idi. Ömer zamanında hicri takvime geçilmesi ve nesi uygulamasına da son verilmesi ile İslam'da kutsal aylar (recep, şaban, ramazan, muharrem gibi) her yıl 11 gün önce gelerek yılın her mevsimine uğramaktadır.

Kuran'da haram aylardan bahsedilir:

Gökleri ve yeri yarattığı gündeki yazısına göre Allah'ın katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram (ay)lardır. İşte doğru din budur. O aylar içinde (konulmuş yasağı çiğneyerek) kendinize zulmetmeyin. (Tevbe suresi, 9/36)

Ey Muhammed! Sana (kutsal) ayı ve o aydaki savaşı sorar­lar; de ki, 'O ayda savaşmak büyük suçtur.' (Bakara suresi, 2/217)

Haram ayları ertelemek, ancak inkarda daha da ileri gitmektir ki bununla inkar edenler saptırılır. Allah'ın haram kıldığı ayların sayısına uygun getirip, böylece Allah'ın haram kıldığını helal kılmak için Haram ayı bir yıl helal, bir yıl haram sayıyorlar. Onların bu çirkin işleri, kendilerine süslenip güzel gösterildi. Allah inkarcı toplumu doğru yola iletmez. (Tevbe Suresi, 9/37)

Aylar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hicri takvimde 12 ay bulunmaktadır. Hicri takvimi ayın döngüsüne göre hesaplandığı için, güneş döngüsüne bağlı Miladi takvimden yaklaşık 10 gün kısadır.[6] Bu da yıllar geçtikçe Hicri takvimin farklı mevsimlere rast gelmesine neden olmaktadır. El-Biruni ve El-Mesûdî İslam öncesi Arapların ve Müslümanların aynı ay isimlerini kullandıklarını ifade etmişlerdir.[7]

Sıra Latin Harfleriyle Yazılışı Özgün Arapça Adı Sözcük Anlamı Kısa Açıklama
1 Muharrem محرم Haram (mübarek) kılınmış Günah işlemenin yasaklanmış olduğu mübarek ayların ilkidir
2 Safer صفر Boş manasında Gıda veya savaş için yola çıkılan ve evlerin boş bırakıldığı ay idi
3 Rebiülevvel ربيع الأول İlk bahar İsmi baharda verildiği için
4 Rebiülahir ربيع الآخر Son bahar İsim ilkden sonra geliyor
5 Cemaziyelevvel جمادى الأولى İlk çorak toprak ya da ilk don Yazın ismi verildiği için veya kışın su donduğu için
6 Cemaziyelahir جمادى الآخرة Son çorak toprak ya da son don İsim ilkden sonra geliyor
7 Recep رجب Saygı, onur Mübarek ayların ikincisidir
8 Şaban شعبان Dağılmış, yayılmış Su bulmak için dağılınan aydır
9 Ramazan رمضان Yanma, sıcak olma Oruç ayı, en saygın ve değerli kabul edilen aydır[8]
10 Şevval شوّال Yükselmiş Gebe dişi develer kuyruklarını kaldırır
11 Zilkade ذو القعدة Barışa sahiplik eden Üçüncü mübarek aydır
12 Zilhicce ذو الحجّة Hacca sahiplik eden Hac ayıdır, son mübarek aydır

Günler[değiştir | kaynağı değiştir]

Arapça Türkçe İngilizce Hintçe Bengalce İbranice Endonezce Malayca Urduca Farsça
1 Yevmu’l-Eḥad
يوم الأحد
Pazar Sunday Ravivaar
रविवार
রবিবার Yom Rishon
יום ראשון
Minggu
veya Ahad
Ahad Itwaar
اتوار
Yek-Şenbe
یکشنبه
2 Yevmu’l-İs̠neyn
يوم الاثنين
Pazartesi Monday Somvaar
सोमवार
সোমবার Yom Sheni
יום שני
Senin Isnin Pîr
پير
Du-Şenbe
دوشنبه
3 Yevmu’s̠-S̠ülās̠ā’
يوم الثلاثاء
Salı Tuesday Mangalvaar
मंगलवार
মঙ্গলবার Yom Shlishi
יום שלישי
Selasa Selasa Mangl
منگل
Se-Şenbe
سه شنبه
4 Yevmu’l-Erbi‘ā’
يوم الأربعاء
Çarşamba Wednesday Budhvaar
बुधवार
বুধবার Yom Revi'i
יום רבעי
Rabu Rabu Budh
بده
Çehar-Şenbe
چهارشنبه
5 Yevmu’l-Hamīs
يوم الخميس
Perşembe Thursday Guruvaar
गुरुवार
বৃহস্পতিবার Yom Khamishi
יום חמישי
Kamis Khamis Jumaeraat
جمعرات
Penç-Şenbe
پنجشنبه
6 Yevmu’l-Cumu'a
يوم الجمعة
Cuma Friday Shukravaar
शुक्रवार
শুক্রবার/জুমমাবার Yom Shishi
יום ששי
Jumat Jumaat Jumah
جمعہ
Com‘e veya Adineh
جمعه veya آدينه
7 Yevmu’s-Sebt
يوم السبت
Cumartesi Saturday Shanivaar
शनिवार
শনিবার Yom Shabbat
יום שבת
Sabtu Sabtu Hafta
ہفتہ
Şenbe
شنبه

Hicri Şemsi takvim[değiştir | kaynağı değiştir]

Hicrî Şemsî takvim, miladı 20 Eylül 622 olan ve Dünya'nın Güneş etrafındaki dolanımını esas alan takvimdir. Osmanlı Devleti'nde bu takvime Rumi takvim adı veriliyordu. Aralarındaki fark milatlarının farklı olmasıdır.

Hicri Kameri takvim[değiştir | kaynağı değiştir]

Hicri Kameri takvim, miladı 16 Temmuz 622 olan ve Ay'ın Dünya etrafındaki dolanımını esas alan takvimdir. "Hicri takvim" tabiriyle daha çok bu takvim kastedilir. Bu takvim çeşidinde Miladi takvimle arasındaki fark sabit değildir. Bu fark yaklaşık olarak 35 yılda 1 yıl etmektedir. Bu hesapla Hicri takvim, Miladi takvimini 20874 yılının 5. ayında geçecek.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Alptekin, Turan (2009). Prof. Irène Mélikoff'un ardından: inceleme-son yazıları-mektuplar. Demos Yayınları. s. 78. ISBN 978-9944-387-11-8. 2 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2021. 
  2. ^ Cengiz, İsmail (1983). Çin'de İslâmiyet ve Türkler. Kent Basımevi. s. 21. 2 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2021. 
  3. ^ "Hicri Takvim Nedir?". 13 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2016. 
  4. ^ Nesi uygulaması 9 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(İngilizce)
  5. ^ w:The Encyclopedia of Islam, 2nd edition, Index, p. 441 (İngilizce)
  6. ^ "Hicri takvime göre Ramazan ayı başlama tarihi, her yıl on gün önce midir? Ay takvimi kaç gündür?". 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2016. 
  7. ^ F.C. De Blois, TAʾRĪKH: I.1.iv. "Pre-Islamic and agricultural calendars of the Arabian peninsula", The Encyclopaedia of Islam, 2nd edition, X:260 (İngilizce)
  8. ^ "Ramazan, Kuran ve İnsan". 3 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2014. 

Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Nedir? :Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? ile ilgili Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Ne Demektir? Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Açıklaması Nedir? Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Cevabı Nedir? Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Açıklaması? :Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Gerçek mi? :Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? ile ilgili Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Hakkında? :Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? ile ilgili Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? burada bulabilirsiniz. Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Hicrî takvim nedir?, Hicrî takvim anlamı nedir?, Hicrî takvim ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Danilo Sousa Campos, Bengü şarkıları listesi, 1989 San Marino Grand Prix, Antalyada 2024 Türkiye yerel seçimleri, Jacobi özdeşliği, Włodzimierz Ciołek, 526 Antakya depremi, Norfolk County, Ontario, Hryhoriy Arshynov, Dünya çapında en çok satan kitaplar listesi, Achit Gölü, Gianbattista Tiepolo, Jacqueline Fernandez, Toktu, Ludwik Gintel, Suudi Arabistan Stratejik Füze Kuvvetleri, Mara Salvatrucha, Bryan Robson, NGC 1532, Schönwalde am Bungsberg, Işıkkent, Bornova, Revelation of the Daleks, Aerodinamik, Dan Sartain, Yeni Devir, 72. kuzey enlemi, Ventura Alvarado, Akreditif, Tanju Korel, Ülkeye göre sıralanmış arkeolojik siteler listesi, Moose Jaw, Saskatchewan, Fredericton, New Brunswick, Poole, Cheshire, Follow the Leader (Lost), Küller ve Elmas (roman), Magna Carta... Holy Grail, Saltaire, Nükhet Hotar, Blackbox, Zdravko Dimitrov, Burning Hearts On The Road, Minör depresif bozukluk, Hamam tası, Stanley Weber, Malgrate, Montería, Nina Repeta, Pantene, Sawyer Ailesi, Llámame, Sony Xperia neo L, Burnaby, Britanya Kolumbiyası, Kanadanın eyaletleri ve bölgeleri, 33. César Ödülleri, Sevgiler Çiçek Gibi, Florya Tren İstasyonu, 1887 Nanaimo madeni patlaması, Erciyes, Hacılar, Nesrin Kazankaya, Maynard James Keenan, Nekrofobi, Nanaimo, Britanya Kolumbiyası, Mikalay Huseu, Hybe Corporation, Prince Edward County, Ontario, Kardeş kent, Atalay Demirci, Of, Trabzon, Yeni Dünya, VV 32, Ponso, Düşük emisyon alanı, İkili İttifak, Karacaören, Araban, Série A (Brezilya), Süper Lig yabancı futbolcuları listesi, Bayağı dil balığı, Mecnun (Tarot kartı), Gaz devi, Verbund, İstasyon, Küçükçekmece, Selahattin Kılıçsallayan, Bessatsu Shōnen Magazine, NGC 4744, Kadınlar World Grand Champions Cup, 54. güney enlemi, Anne sütüyle beslenme, Türkiye 19 yaş altı millî futbol takımı, Anne Reid, Hitit Üniversitesi, Kubilay Tuncer, Kubilay Tunçer, Alçak, Güney Sudan pasaportu, Toprak Kirtoğlu, Toprak Kırtoğlu, Mihail Miloradoviç, Hot in Herre, Ön kol, 28 Days In the Valley,
Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?, Burak Kotan Kimdir?, Fenalık Etmek Nedir?, Yaşar Furkan Bingöl Kimdir?, Zamanlı İsminin Anlamı Nedir?,