İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir

İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Nedir?

İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Nedir?, İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Nerededir?, İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Hakkında Bilgi?, İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Analizi? İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir ilgili İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Ne Anlama Gelir İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Anlamı İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Nedir İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Ne Anlam Taşır İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Neye İşarettir İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Tabiri İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Yorumu 

İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Kelimesi

Lütfen İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir İlgili Sözlük Kelimeler Listesi İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Kelimesinin Anlamı? İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Ne Demek? ,İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Ne Demektir? İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Ne Demektir? İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Analizi? , İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Anlamı Nedir?,İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Ne Demektir? , İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Açıklaması Nedir? ,İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Cevabı Nedir?,İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Kelimesinin Anlamı?,İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Kelimesinin Anlamı Nedir? ,İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Kelimesinin Anlamı Ne demek?,İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Kelimesinin Anlamı Nedir? İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Kelimesinin Anlamı Ne demek? , İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir

İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Nedir? İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Ne demek? , İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Kelimesinin Anlamı? İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Ne Demek? İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Ne Demektir? ,İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Analizi? İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Anlamı Nedir? İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Ne Demektir?, İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Açıklaması Nedir? , İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Cevabı Nedir? , İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Kelimesinin Anlamı?






İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir

İbrahim Hilmi Paşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Keçiboynuzu İbrahim Hilmi Paşa
Osmanlı Sadrazamı
Görev süresi
14 Kasım 1806 - 18 Haziran 1807
Hükümdar III. Selim
Yerine geldiği Bostancıbaşı Hafız İsmail Paşa
Yerine gelen Çelebi Mustafa Paşa
Kişisel bilgiler
Doğum 1747
İstanbul
Ölüm 17 Haziran 1825
İstanköy

İbrahim Hilmi Paşa veya Keçiboynuzu İbrahim Hilmi Paşa (d. 1747, İstanbul - ö. 1825 İstanköy), III. Selim saltanatında 14 Kasım 1806 - 18 Haziran 1807 tarihleri arasında yedi ay dört gün sadrazamlık ve çeşitli eyalet valiliği ve bu arada Girit valiliği yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul'da 1747'de doğdu. Yeniçeri ocağı beytülmalcısı Mehmed Ağa'nın oğludur.[1] Gençliğinde çok zayıf olduğu için Keçiboynuzu lakabı almıştır.[2] Yeniçeri ocağına girdi. 1802'de zağarcıbaşı, 1803'te kul kethüdası ve 1804'te Yeniçeri Ağası oldu.

Yeni kurulmakta olan Nizam-ı Cedid ordusuna karşı yeniçerilerin gösterdiği çok düşmanca reaksiyonu teskin etmek hedefiyle 4 Eylül 1806'da sadrazam görevine getirildi. Sadrazamlık dönemi çok olaylı geçti.

1804'te Kara Yorgi idaresinden başlayan Sırp İsyanı devam etmekteydi ve Ruslardan da aldığı destekle Kara Yorgi 13 Aralık 1806’da Belgrad’ı eline geçirdi.

Osmanlı devleti 24 Eylül 1805 tarihinde Osmanlılar Ruslarla bir dostluk anlaşması yapmasına rağmen 1806'da Rus yanlısı "Konstantin İpsilanti" adlı Eflak Beyi'ni ve "Alexander Murusis" adlı Boğdan Beyi'ni görevden almıştı. Aynı sıralarda Napolyon Bonapart imparatorluğu idaresindeki Fransa da Dalmaçya kıyılarına asker çıkartmış ve Rusları tehdide başlamıştı. Bundan hoşnut olmayan Rusya 40.000 civarında askerle Eflak ve Boğdan'ı işgale başlamıştı. Buna karşılık 22 Aralık 1806 tarihinde Osmanlı devleti Boğazları kapattı ve Rusya'ya savaş ilan etti. Böylece 1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı başlamış oldu.

Osmanlı devletinin bu savaşa girmesine neden, İngiltere tarafından, 1806'da İstanbul'a gönderilen Fransa elçisi Sabatini'ye bağlanmıştı. Bu Fransa elçisi İstanbul'a gelince Rus Çarı I. Aleksandr İngiltere'den yardım isteyince İngiltere büyükelçisi Arbuhnot III. Selim huzuruna çıkarak bir ültimatom vererek Fransız elçisinin geri gönderilmesini istedi; yoksa İngiltere'nin Akdeniz donanma filosunun Osmanlı devletine karşı hücuma geçeceğini bildirdi. 18 Şubat 1807'de Rusların müttefiki olan İngiltere'ye ait Amiral Duckworth komutasında 8 üç-ambarlı büyük kalyon ve 4 fırkateynden oluşan bir filo Çanakkale Boğazı'nı geçmeye başladı. İngilizlere destek sağlayan Amiral "Dmitry Şenyavin" komutasındaki 4 üç-ambarlı büyük kalyon boğaz girişinde kalıp bu hücuma iştirak etmedi. Bu İngiliz filosu nispeten az zayiatla Ramazan olduğu için iyi korunamayan Çanakkale Boğazı'nı geçip Marmara Denizi'ne girmeyi başardı. Amiral Duckworth'un filosu İstanbul önlerine gelip 19 Şubat'ta Yeşilköy önlerine demirledi. İstanbul ahalisi bu filonun şehri bombardıman edeceğinden çok paniğe kapıldı. Başta sadrazam İbrahim Hilmi Paşa, halk, esnaf, medrese öğrencileri savunma örgütleri kurdular. Uzak çevrelerden silahlı gönüllüler gelmeye başladı. Birkaç gün içinde kent sahillerine 1,200 kadar sayıda top yerleştirildi. Osmanlı donanması Haliç'ten çıkmadı, ama silahlı siviller kayıklarla sahillerini devriyeye başladılar. İngiliz Amirali Duckworth'un genç donanma subayı oğlu su ikmali için Kınalıada'ya çıktığında orada esir alındı. Amiral Duckworth Osmanlı donanmasının Haliç'ten çıkmasını beklemekte idi. Ama İstanbul önlerinde bir buçuk hafta bekleyip Osmanlı donanması Haliç'ten çıkmayınca bu operasyonun başarılamayacağı anladı. 2 Mart'ta sahilden halkın yuhlamaları altında İstanbul'dan ayrıldı. Çanakkale Boğazı ağzında Osmanlı topçusu İngiliz filosuna yine zayiat verdirdi.[3]

Bu badirenin atlatılmasından sonra Rusya'ya karşı savaş için Serdar-ı Ekrem olan sadrazam İbrahim Hilmi Paşa komutasında Osmanlı ordusu 12 Nisan 1807'de Ruslara karşı sefere çıkarak Silistre önlerine geldi. Bulgaristan'dan Tuna Nehri üzerinden Eflak topraklarına girerek Eflak başkenti Bükreş'e taarruza başladı. Fakat bu ordu Mikail Miloradovic komutasındaki nispeten ufak bir Rus ordusu tarafından 2 Haziran 1807 tarihinde Obileşti Muharebesi'nde yenilip geri püskürtüldü.

Balkanlarda bu gelişmeler olurken Vahhabi İsyanı 1803-1804'ten beri devam etmekte idi ve Abdül Aziz ibn Muhammad ibn Saud idaresinde olan Saudi Vahhabiler ellerine geçirdikleri Mekke be Medine şehirlerindeki kutsal anıtları ve dindar Sünnilerin önemli saydıkları bina, türbe ve mezarlıkları yıkıp yerle bir etmeye devam etmekteydiler. Bu kutsal yerlerin koruyucusu olan Osmanlı devleti diğer savaşlarla uğraştığı için hiç tedbir alamaz halde idi.

Bu gaileler devam ederken Sultan III. Selim ve yeni kurulan Nizam-ı Cedid aleytarlığı almış yürümüştü.[3]

III. Selim'in en yakın çevresini oluşturan Sır Katibi Ahmet Faiz Efendi, Valide kethüdası Yusuf Ağa, İbrahim Kethüda ile ilgili yolsuzluk iddiaları ortalığa yayıldı. Bunların servetinin kaynağının İrad-ı Cedid paraları olduğu ileri sürülmekte idi. Güven bulanımı, dedikodu, yolsuzluk savları ve hayat pahalığı giderek arttı.... Olanlara sırt çeviren zengin bir zümre de Avrupa'dan gelen yeniliklere özenirken; yobazlar ve cahil kesim dinin elden gittiği yaygarasıyla padişaha duyulan güvensizliği nefrete dönüştürme çabasındaydı... Batıl inançlara bağlılık, eskiye oranla kentte çok yaygınlaştı.

25 Mayıs 1807'de Rumelikavağı'ndaki Boğaz muhafızları yamakları Kabakçı Mustafa isyanı'nı başlattılar. İstanbul bir terör merkezi oldu. Nizam-ı Cedidciler kentte aranıp yakalanıp öldürülmeye başlandı. İmkânı olan Nizam-ı Cedid askerleri ve onları tutan ilerigelenler İstanbul'dan kaçmaya başladılar. Konaklar yağmalandı. Etmaydanında devamlı büyük toplantılar yapılıp şeriat geri getirilmesi çareleri arandı. Ayaklanmanın üçüncü günü Paşakapısı, Ayasofya ve Topkapı Sarayı çevresini dolduran isyancı güruh Babıali'deki ulema ve ricali önlerine katıp Sarayın iki kapısından girip Bâbüssaâde Kapısı önüne geldiler. Sedaret kaymakamı Köse Musa Paşa ve Şeyhülislam Şerifzade Ataullah Mehmed Efendi'yi saray içine gönderildiler ve yeni padişahın cülusunu sağladılar. Böylece 29 Mayıs 1807'de III. Selim tahttan feragat etmiş oldu ve yerine IV. Mustafa padişah oldu.[3]

Bu olaylar sırasında Sadrazam İbrahim Hilmi Paşa serdar-ı ekrem olarak Rus cephesinde bulunmaktaydı. İstanbul'da görevini sedaret kaymakamı olan Köse Musa Paşa yapmakta idi. İbrahim Hilmi Paşa Balkanlarda dağılan ordunun başından ayrılarak Alemdar Mustafa Paşa'ya sığındı. Bunun üzerine 18 Haziran 1807'de sadrazamlıktan azledildi.[1]

Temmuz 1807'de İbrahim Hilmi Paşa Selanik valiliğine getirildi. Aralık 1807'de ise Hersek sancağı da bağlanmış olarak Bosna eyaleti valisi oldu. Alemdar Mustafa Paşa'in İstanbul'a girişi olaylarına, II. Mahmud'un tahta geçmesine; Alemdar Mustafa Paşa'nın öldürülmesi ve II. Mahmud'un yavaş yavaş idareyi eline alış olaylarına hiç katkısı olmadı. Ekim 1813'te bu valilikten azledildi; vezirliği kaldırıldı ve Gelibolu'ya sürgüne gönderildi. 1816'da afedildi; vezirliği geri verildi ve Kandiye muhafızlığı görevi verildi. 1818'de bir rütbe düşümü ifade eden İçel mutasarrıflığı görevine atandı. Temmuz 1819'da Hanya muhafızlığına tayin edildi. Temmuz 1821'de ise Adana valisi görevi verildi.[1]

1823'te bu valilik görevinden de azledildi; vezirliği geri alındı ve İstanköy'de ikamete memur edildi. Fakat burada iken bir müddet sonra bir Rum isyanı çıkması muhtemel görüldüğü için İstanköy Muhafızlığı görevine getirildi. Bu görevde iken 17 Haziran 1825'te 77 yaşında öldü.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Beydilli, Kemal "İbrahim Hilmi Paşa (Keçiboynuzu Ağa)" (1999), Yaşamları ve Yapıtlarıyla Osmanlılar Ansiklopedisi, İstanbul:Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş. C.1 s.629-630 ISBN 975-08-0072-9
  2. ^ Büyük Larousse, Cilt Xİ, s.5536 İstanbul:Milliyet yayınları (1986)
  3. ^ a b c Sakaoğlu, Necdet (1999), Bu Mülkün Sultanları, İstanbul:Oğlak Yayınları ISBN 975-329-2996 s.395

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Beydilli, Kemal (1999) "İbrahim Hilmi Paşa (Keçiboynuzu Ağa)", Yaşamları ve Yapıtlarıyla Osmanlılar Ansiklopedisi, İstanbul:Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş. C.1 s.629-630 ISBN 975-08-0072-9
  • Sakaoğlu, Necdet (1999), Bu Mülkün Sultanlari, İstanbul:Oğlak Yayınları ISBN 975-329-2996
  • Buz, Ayhan (2009) Osmanlı Sadrazamları, İstanbul: Neden Kitap, ISBN 978-975-254-278-5
  • Danişmend, İsmail Hâmi (1971),Osmanlı Devlet Erkânı, İstanbul: Türkiye Yayınevi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tektaş, Nazım (2002), Sadrâzamlar Osmanlı'da İkinci Adam Saltanatı, İstanbul:Çatı Yayınevi (Google books: [1]7 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Beydilli, Kemal (2000), "İbrâhim Hilmi Paşa" Türkiye Diyanet İşleri Vakfı İslam Ansiklopedisi Cilt:21, Sayfa: 318-319, Ankara:TDV İslâm Araştırmaları Merkezi, Online: [2]23 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Siyasi görevi
Önce gelen:
Bostancıbaşı Hafız İsmail Paşa

Osmanlı Sadrazamı

14 Kasım 1806 - 18 Haziran 1807
Sonra gelen:
Çelebi Mustafa Paşa

İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Nedir? :İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir ile ilgili İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Ne Demektir? İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Açıklaması Nedir? İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Cevabı Nedir? İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Kelimesinin Anlamı? İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Açıklaması? :İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Gerçek mi? :İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir ile ilgili İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Hakkında? :İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir ile ilgili İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir burada bulabilirsiniz. İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Detaylar için sitemizi geziniz İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler İbrahim Hilmi Paşa Anlamı Nedir resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Siyasi mahkûm, 2000 milenyum saldırıları planı, Alison Lurie, Ivica Šurjak, Gorée, Ayvalık, Vytenis, Japoncanın lehçeleri, WWE Royal Rumble, Konquistador, Amazona vinacea, Amyotrofik lateral skleroz, 2017 FIFA Kulüpler Dünya Kupası Finali, Qwant, Bölgesel tren, Kosinüs teoremi, Zoli Ádok, Erdoğan Yazıcı, Basmacı Hareketi, 658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Castellabate, Bojan Dubljević, Tigin, Karen Allen, Belonuchus, Ardenica Manastırı, Gregor Mendel, Luigi Pirandello, Kansei, Gürcü Kolu, 2024 UEFA ülkeler sıralaması, Adnan Ergil, 1912 Yaz Olimpiyatları, Christoph Hemlein, UEFA Kupası ve Avrupa Ligi gol kralları, Chionobathyscus, .22LR, Carabus semiopacus, Annerys Vargas Valdez, Vardenafil, Recep Zühtü Soyak, Perezia, Damnation, Atatürk, Aliağa, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Alevî Hanedanı, Beslan Katliamı, Seal (müzisyen), Pityotrichus, 2021 Vuelta a España, Üstdev, Wolfpack, Glenn Medeiros, Jean Marie Le Pen, Güney Kore coğrafyası, Saludecio, F tipi cezaevi, John Sheridan (futbolcu), Necdet Kent, 8. Altın Koza Film Festivali, Bruno Latour, Yıldız deseni (gökbilim), Amon Sul Kulesi, Bahçecik, Akdağmadeni, Lucasian Matematik Profesörü, İzmir Namık Kemal Lisesi, Tallinn Körfezi, Luis Barragán, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri, Rekor, Angham, Denver Post, Versailles, Morton Ira Greenberg, Geçici hükûmet, Hafif bilişsel bozukluk, Philipp Tschauner, Bulaşık temizleyicisi, Bahama doları, Headhunterz, Ipod, İPod, Norveç başbakanları listesi, Medun, Osmanlı Halifeliği, Kadın Kral, Roll It Gal, María Dolores de Cospedal, İkinci Çeçen Savaşı, Ürjar Nehri, Red Buttons, Anjelika Akbar, İzmir Paraşüt Kulesi, Piper faecatum, NGC 3381, Gregory Goyle, Sakado, Dianetik, George Wells Beadle, Açığa yakın ön düz ünlü,
Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?,