Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir?

Pers mitolojisi Nedir?

Pers mitolojisi Nedir?, Pers mitolojisi Nerededir?, Pers mitolojisi Hakkında Bilgi?, Pers mitolojisi Analizi? Pers mitolojisi ilgili Pers mitolojisi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Pers mitolojisi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Pers mitolojisi Ne Anlama Gelir Pers mitolojisi Anlamı Pers mitolojisi Nedir Pers mitolojisi Ne Anlam Taşır Pers mitolojisi Neye İşarettir Pers mitolojisi Tabiri Pers mitolojisi Yorumu 

Pers mitolojisi Kelimesi

Lütfen Pers mitolojisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Pers mitolojisi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Pers mitolojisi Kelimesinin Anlamı? Pers mitolojisi Ne Demek? ,Pers mitolojisi Ne Demektir? Pers mitolojisi Ne Demektir? Pers mitolojisi Analizi? , Pers mitolojisi Anlamı Nedir?,Pers mitolojisi Ne Demektir? , Pers mitolojisi Açıklaması Nedir? ,Pers mitolojisi Cevabı Nedir?,Pers mitolojisi Kelimesinin Anlamı?,Pers mitolojisi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Pers mitolojisi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Pers mitolojisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Pers mitolojisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Pers mitolojisi Kelimesinin Anlamı Nedir? Pers mitolojisi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Pers mitolojisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Pers mitolojisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Pers mitolojisi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Pers mitolojisi

Pers mitolojisi Nedir? Pers mitolojisi Ne demek? , Pers mitolojisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Pers mitolojisi Kelimesinin Anlamı? Pers mitolojisi Ne Demek? Pers mitolojisi Ne Demektir? ,Pers mitolojisi Analizi? Pers mitolojisi Anlamı Nedir? Pers mitolojisi Ne Demektir?, Pers mitolojisi Açıklaması Nedir? , Pers mitolojisi Cevabı Nedir? , Pers mitolojisi Kelimesinin Anlamı?






Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir?

Pers mitolojisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ünlü İran mitolojisi kahramanı Rüstem, bir ejderhayla savaşırken (çağdaş minyatür ustası Mahmoud Farshchian'ın bir minyatürü)

Pers mitolojisi, İran platosu ve onun sınır bölgeleri ile Karadeniz'den Hoten'e kadar uzanan Orta Asya bölgelerinde yaşamış ve birbirleriyle kültürel ve dilsel olarak ilişkili olan eski halkların inanç ve ibadet uygulamalarının bütününe verilen isimdir.

Dini Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Pers mitolojisindeki karakterler güçlü bir biçimde ikiye ayrılmıştır: İyi olanlar ve kötü olanlar. Bu ikici iyi-kötü anlayışı Pers mitolojisindeki hikâye, figür ve çeşitli motiflere de yansır. Bu anlayışın kökeni Zerdüştlük'teki Ahura Mazda'nın (Avestaca, daha sonraları Farsçada Hürmüz) iki emanasyonu anlayışı üzerine kurulmuştur. Spenta Mainyu yapıcı enerjinin kaynağı, Angra Mainyu ise karanlık, yıkım ve ölümün kaynağıdır.

Pers mitolojisinde büyük sayılarda bulunan daeva (Avestaca, Farsça: div) yani 'ilahi' veya 'parlak' isminde varlıklar da bulunmaktadır. Bunlara Zerdüşt Mazdaizmi'nden önceki zamanlarda tapılmaktaydı ve Vedik dinlerdeki gibi bu Zerdüşt öncesi Mazdaizm biçiminin bağlıları daeva'nın kutsal varlıklar olduğuna inanmaktaydı. Fakat, Zerdüşt'ün dini reformlarından sonra terim cinlerle özdeşleştirilmiştir. Yine de Hazar Denizi'nin güneyinde yaşayan İranlılar daeva tapımını sürdürdüler ve Zerdüştlüğü kabul etmemekte direndiler ve böylece de daeva'yı içinde barındıran bazı efsaneler bugüne kadar ulaşabilmiştir. Örnek olarak GHOT İRAN isimli efsane verilebilir.

Ayrıca, Zerdüşt şeytan epitomisi, Angra Mainyu veya Farsça Ehrimen, daha sonraki dönemlerde İran edebiyatında Zerdüştçü/Mazdaist kimliğini kayberedek bir div olarak tasvir edilmiştir. İslam'ın bölgeyi fethinden sonraki dönemlerde Ehrimen noktalı vücuda ve iki boynuza sahip bir adam olarak tasvir edilmiştir. Zaman zaman İslam'daki şeytan kavramı ile de bütünleşmiştir.

Tus'da İran'ın ünlü mitik hikâyelerini betimleyen bir rölyef

İyi ve Kötü[değiştir | kaynağı değiştir]

Pers mitoloji ve destanlarındaki en ünlü karakter Rüstem'dir. Bir başka ünlü figür de despotizmin sembolü olan Zahhak'tır. Zahhak sonunda Demirci Kaveh tarafından yenilgiye uğratılır. Zahhak ile ilgili ilginç ve bilgi verici bir nokta da Zahhak'ın omuzlarından çıkan ve onu koruyan iki engerek yılanıdır. Zira yılan çoğu Doğu mitolojisi gibi Pers mitolojisinde de kötülüğün sembolüdür. Pers mitolojisinde birçok farklı hayvan bulunur, bir kısmı iyiliği bir kısmı ise kötülüğü sembolize eder. İyiliği sembolize eden ve hiç kuşkusuz Pers mitoloji ve destanlarında büyük önem atfedilen hayvan kuştur. Bu kuşların en ünlüleri, büyük, bilge ve güzel olan Simurg ve kraliyet kuşu olan Huma'dır.

Bir Simurg betimlemesi

Pari (Avestaca: Pairika) veya Türkçede kullanılan şekliyle peri erken dönem Pers mitolojisinde güzel fakat kötü (şeytani) bir kadın olarak tanımlanırdı. İslam'ın gelişinden sonra niyet ve doğasına dair bu görüş değişime uğramış, zamanla kötülüğünü yitirmiş fakat güzelliği artmıştır ve sonunda çok güzel, kesinlikle kötü olmayan bir kadın olarak tasvir edilmiştir ve güzelliğin sembolü haline gelmiştir ki bu anlamda İslam'daki cennet inancında var olan huri kavramıyla ilişkilendirilmiş olduğu söylenebilir. Fakat yine de köken olarak pariye bağlanabilecek bir kötü (şeytani) kadın tiplemesi, Patiareh, hâlâ varlığını sürdürmektedir ve fahişeleri sembolize etmektedir.

Tanrı ve Tanrıçalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aesma Daeva:  Daeva'lardan biri.Şehvet ve öfkenin, gazap ve intikamın iblisi. Şiddet ve savaşın insanlaşmış hali.

Agas: Hastalığın iblisi (kadın). Gözler tarafından yapılmış kötülüğün insanlaşmış hali. Adı, “kötü göz” anlamına geliyor.

Ahura Mazda: Bilgeliğin Tanrısı, yüce bir Tanrı olarak geçer. Dünyayı ve cennetleri yarattı ayrıca Zurvan'ın oğluydu.

Ahurani: Antik Pers mitolojisinde Su Tanrıçası olarak geçer ve isminin anlamı "Ahura’ya ait olan"dır. Ahura Mazda'nın ya eşi ya da kızı olduğu tahmin ediliyor.

Aka Manah: Daevalar'dan biri. Peygamber Zarathustra'yı baştan çıkarmak için Ahriman tarafından gönderilmiş arzunun insanlaşmış hali.

Allatum: İlk zamanlardaki Pers mitolojisindeki yeraltı kraliçesi.

Ameretat: Amesha Spentalar'dan biri. İsminin anlamı "ölmeyen, yaşamaya devam eden"dir. Bitkilerin koruyucusu ve ölümsüzlüğün insan halidir. (Ayrıca bkn: Harut ve marut)

Amesha Spentalar: Ahura Mazda beraberindeki yedi ilahi varlıkların ismi. İsmin anlamı "hayırlı ölümsüzler"dir. Tanrıların hiyerarşisi olarak Ahura Mazda'nın arkasından gelirler. Birlikte adalet ve doğruluk için savaşırlar.

Anahita: Bereket, savaş ve su tanrıçasıdır. Kadınların koruyucusudur.

Angra Mainyu: Karanlığın tanrısı. İyiliğin ebedi yok edicisi, kötülüğün yaratıcısı ve insanlaşmış hali.

Apam-natat: Suda bulunmuş olan tanrı. İnsanlara su verir. Vouru-kasa'nın (Su tanrısı) oğlu, askeri yönüde var, isyanı engeller.

Apaosa: Kuraklık getiren iblis.

Arishtat: Dürüstlüğün Tanrısı.

Armaiti: Amesha Spentalar'dan biri. Özverinin insanlaşmış hali. Yaratıcının kızı ve doğru itaati temsil eder. Doğurganlığın ve ölünün tanrıçası.

Asha Vahishta: İsmi "mükemmel emir" anlamına gelir. Gerçeğin insanlaşmış hali, dünyadaki fiziksel ve ahlaki düzeni sağlar.

Asman: Gökyüzü tanrısı.

Asto Vidatu: Kimsenin kaçamayacağı ölüm iblisi.

Atar: Ahura Mazda'nın oğlu, ateşin ve masumluğun tanrısı.

Baga: Refahın ve sağlığın tanrısı.

Bahram: Gezegenlerin ve zaferin tanrısı.

Burijas: İran Kasitleri'nin savaş tanrısı.

Bushyasta: Tembelliğin sarı iblisi. İnsanların fazla uyuyup ibadetlerini ihmal etmelerini sağlar.

Buyasta: Daevalar'dan biri, insanları işlerinden alıkoymaya çalışan tembellik iblisi.

Daena: Ahura Mazda'nın kızı, din ile bağdaştırılır. Yazatalar'dan biri.

Daevalar: Belalara ve hastalıklara yol açan, her türlü dine karşı savaşan Angra Mainyu'nun takipçileri. Kadın olanlarına "Druglar" denilir. Ahura Mazda'ya karşı savaşırlar.

Dahaka (Dahhak): Ölümün antik Pers tanrısı, yalancılığın ve aldatmanın iblisi.

Dena: Ahura Mazda'nın kızı olan Pers bir tanrıça.

Dev: Kocaman bir güce sahip olan bir iblis, acımasız ve ahlaksız bir savaş tanrısı.

Drug: Yalanı temsil eden antik İran iblisi (kadın).

Drvaspa:  Büyükbaşları, çocukları ve arkadaşlıkları koruyan tanrıça.

Fravashis: Zerdüştlük dinine göre koruyucu melekler.

Ganderwa: İyilikleri mahvetmeye çalışan su iblisi.

Geus-Tasan: Büyükbaşların ilahi yaratıcısı.

Geus-Urvan: Eski İranlı büyükbaşların koruyucusu.

Haoma: Anestetik etkileri olan bitki.

Haurvalat: Amesha Spentalar'dan biri. Mükemmelliğin insanlık hali ve ahret ile özdeşleştirilir. (Ayrıca bkn: Harut ve marut)

Hvar: Güneş tanrısı.

Havrekhshaeta: Çok atlı güneş tanrısı.

Indar: Savaşın, cesaretin tanrısı.

Indra: Daevalar'dan biri, dinden döndürmenin insanlaşmış hali.

Izha: Fedakarlık tanrıçası.

Khshathra vairya: Bölgesel arzunun insanlık hali, metal ile bağdaştırılır. Fakirlerin koruyucusu olmasına rağmen kraliyeti savunmayı tercih eder.

Mah: Yazatalar'dan biri olan ay tanrısı. Eski İran mitolojisinde önemli rolü olan inek ile bağdaştırılır.

Mao: Pers ay tanrısı.

Mithra: Kontratların, ışığın ve arkadaşlığın tanrısı. Yazatalar’ın başkanı.

Nairyosangha: Ateş tanrısı ve tanrılar arası elçi.

Nanghaithya: Daevalar'dan biri, hoşnutsuzluğun insanlaşmış hali.

Neriosang:  Antik Pers'te elçi-tanrı.

Peris: İnsanların vadedilmiş topraklara ulaşmasına yardımcı olan mükemmel güzelliğin ruhları.(Peri)

Rapithwin: Gün ortası tanrısı ve kuzeyi, yazı koruyan tanrı.

Rashnu: Adalet, son yargılamanın, doğruluğun meleği.

Saurva: Daevalar'dan biri.

Spenta Mainyu: Yaşam tanrısı, iyiliğin ve ışığın temsilcisi.

Sraosa: Amesha Spentalar'dan biri. İtaati temsil eder ve Ahura Mazda'nın elçisidir. Ayrıca sonraki yaşamda insanlara yardım eder.

Srosh: Tanrıların elçisi.

Vanant: Ahura Mazda için savaşan dört yıldızların liderlerinden biri. Batıda kötülüğü yenen koruyucu yıldız.

Vata: Rüzgâr tanrısı ve Yazatalar'dan biri.

Verethragna: Zafer tanrısı, agresifliği temsil eder. En kutsal ateş olan Vrahran Ateşi'nin tanrısı.

Vohu Manah: Amesha Spentalar'dan biri. Bilgeliği temsil eder. Hayvanların koruyucusu.

Vouruskasha: Dünyanın su kaynağı olan ve ortasında Yaşam Ağacı olan göl.

Yazata: Ahura Mazda'nın elçilerinin koruyucuları. Başkanları Mithra ve diğerleri de Daena, Mah, Rashnu, Vata ve Zam'dır.

Zam: Dünyayı ilahlaştıran Yazatalar'dan biri.

Zam-Armatay: Dünyanın tanrıçası.

Zarich: Daevalar'dan biri, yaşlanma ile bağdaştırılır.

Zurvan: Sonsuz zaman ve uzayın tanrısı. Ahura Mazda ve Angra Mainyu'nun babası. İki tarafı temsil eden çocukları olduğu için nötr bir tanrı olmayı tercih etmiştir. Kaderin, ışığın ve karanlığın tanrısı.[1]

İlgili Konular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Iran almanac and book of facts 1964-1965. Fourth edition, new print. Published by Echo of Iran, Tehran 1965.
  • The Circle of Ancient İranian Studies (CAIS)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Circle of Ancient İranian Studies (CAIS)

Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Nedir? :Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? ile ilgili Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Ne Demektir? Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Açıklaması Nedir? Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Cevabı Nedir? Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Açıklaması? :Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Gerçek mi? :Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? ile ilgili Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Hakkında? :Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? ile ilgili Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Pers mitolojisi nedir?, Pers mitolojisi anlamı nedir?, Pers mitolojisi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Acıbadem Üniversitesi, Emma Hinze, Wellington Havalimanı, Toplumsal Özgürlük Partisi, Borat Subsequent Moviefilm, Doğal gaz, Elmas, Vincente Minnelli, 1989 yapımı Türk filmleri, İntrauterin gelişme geriliği, William Friedkin, Metin Bostancıoğlu, VCA Animal Hospitals, Tarsus Tren İstasyonu, Bender Enzeli, Entalpi, I. Ptolemaios, Abdülhak Fırat, Aberdeenshire, Papalık Devleti, Tortorella, Yazıhan, Sinan Hasani, Hasan Polat, PAOK (futbol takımı), Bourn, The Swarbriggs, Gorillini, The Daily Telegraph, 1992 UEFA Kupası Finali, Kakitsu, Charles Roven, Illyricum praetoria idaresi, Japonyadaki Dünya Mirasları, Kyle Broflovski, Tarihî İsa, Deinonychosauria, Nöral tüp defekti, Müzik tarihi, Muhiddin Güven, Yahudilikte matem, Ankara Sanat Kurumu, Lebu, Yatay entegrasyon, Anchiornis huxleyi, Waco, Teksas, AirPort Extreme Router, Wilfred Ndidi, 27. Akademi Ödülleri, Ermenistan kralları listesi, Gösteri sanatları, Edvard Munch, Brian Brobbey, Édouard Pailleron, Cusago, İnsan bilgisayar etkileşimi, Kuzey Adası, Yeni Zelanda, Gayus, Yenidoğan, Kozluk, Ceyhan, Sentiments songes, Belmonte in Sabina, Robert A. Dahl, Hipnoz, Rəncbərlər, Cimarron, Piknik, Sui Hanedanlığı, Likya dili, Sami Çakır, Marcel Schäfer, Mehmet Besler, Erdem Baş, Silas, Serenad, Asparuh, Mineralog, Gainsborough, Lincolnshire, 2011 Türkiye Süper Kupası, 1971 Cannes Film Festivali, Kanlıdivane, Paranthropus robustus, Surp Hagop Kilisesi, Rosie Perez, Julius Evola, Avrupadaki Türkler, Alfa Romeo 164, Ludovic Obraniak, Zola Matumona, Faik Bey Konitza, Hatıpkışla, Karpuzlu, Augustus Tapınağı, Nívar, Alimünif Bey, Ekzotermik, Bosna Hersek Federasyonu, Camerota, NGC 3208, Jeff Withey, Douglas Hurd,
Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?,