Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir?

Hitit mitolojisi Nedir?

Hitit mitolojisi Nedir?, Hitit mitolojisi Nerededir?, Hitit mitolojisi Hakkında Bilgi?, Hitit mitolojisi Analizi? Hitit mitolojisi ilgili Hitit mitolojisi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Hitit mitolojisi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Hitit mitolojisi Ne Anlama Gelir Hitit mitolojisi Anlamı Hitit mitolojisi Nedir Hitit mitolojisi Ne Anlam Taşır Hitit mitolojisi Neye İşarettir Hitit mitolojisi Tabiri Hitit mitolojisi Yorumu 

Hitit mitolojisi Kelimesi

Lütfen Hitit mitolojisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Hitit mitolojisi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Hitit mitolojisi Kelimesinin Anlamı? Hitit mitolojisi Ne Demek? ,Hitit mitolojisi Ne Demektir? Hitit mitolojisi Ne Demektir? Hitit mitolojisi Analizi? , Hitit mitolojisi Anlamı Nedir?,Hitit mitolojisi Ne Demektir? , Hitit mitolojisi Açıklaması Nedir? ,Hitit mitolojisi Cevabı Nedir?,Hitit mitolojisi Kelimesinin Anlamı?,Hitit mitolojisi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Hitit mitolojisi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Hitit mitolojisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Hitit mitolojisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Hitit mitolojisi Kelimesinin Anlamı Nedir? Hitit mitolojisi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Hitit mitolojisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Hitit mitolojisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Hitit mitolojisi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Hitit mitolojisi

Hitit mitolojisi Nedir? Hitit mitolojisi Ne demek? , Hitit mitolojisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Hitit mitolojisi Kelimesinin Anlamı? Hitit mitolojisi Ne Demek? Hitit mitolojisi Ne Demektir? ,Hitit mitolojisi Analizi? Hitit mitolojisi Anlamı Nedir? Hitit mitolojisi Ne Demektir?, Hitit mitolojisi Açıklaması Nedir? , Hitit mitolojisi Cevabı Nedir? , Hitit mitolojisi Kelimesinin Anlamı?






Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir?

Hitit mitolojisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hitit mitolojisi, Mezopotamya kaynaklarından esinlenmiş olmakla beraber, Hatti ve Hurri etkisinde de kalmıştır. Hititler, ele geçirdikleri bölgelerde tapınılan tanrı ve tanrıçalara gösterdikleri saygıdan ve onları yerel ölçekte de olsa tanımalarından dolayı "Bin Tanrılı Halk" adını almıştır.

Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazılıkaya'da ahiretteki (yeraltı dünyası) 12 tanrıyı betimleyen rölyef.

Hitit mitolojisinin ve panteonunun odağında fırtına tanrısı bulunur. Baş tanrı olan eril fırtına tanrısının dışındaki bir diğer temel ve önemli kavram ise Hitit öncesi ve sonrası Anadolu mitoloji ve kültürlerinde de rastlanan, dişil güneş tanrıçasıdır ki bu tanrıça bir tür ana tanrıça karakteridir ve arz ile özdeşleştirilmiştir. Bu kavramlarda köken araştırılmasına gidildiğinde varılan sonuçlar genellikle fırtına tanrısının Hint-Avrupa kökenli olduğu, güneş tanrıçasının ise bölgenin yerel halklarından yani Hattilerden alınmış olabileceğidir.[1]

Hitit mitolojisi, Hititler öncesi Anadolu kavimlerinin inançlarından ve çevre inançlarından etkilenmiş olsa da en net karakteristiklerinden birisi, özellikle erken dönemlerde senkretizasyondan uzak olması ve hatta senkretizasyondan kaçınmasıdır. Örneğin Hitit mitolojisinin ana karakteri olan fırtına tanrısı, aynı zamanda büyük oranda yerelleşmiştir, diğer bir deyişle farklı yörelerin kendi yerel fırtına tanrıları vardır. Fırtına tanrısı kavramı odak alınarak millî veya genel bir karakterin vurgulanmasının yanı sıra bunun yerelleştirilmesiyle yerel karakter de vurgulanmaktadır.

Hitit İmparatorluğu'nun genişlemesiyle birlikte Hitit mitolojisinde senkretizm de görülmeye başlanmıştır. Bunun örneklerinden birisi, siyasi yayılmayla birlikte kraliyet arşivlerinde bahsedilen tanrı ve tanrıça isimlerinde Suriye ve Mezopotamya’da tapınılan tanrı ve tanrıçaların da isimlerine rastlanmaya başlanmasıdır. Yapılan antlaşmalarda geçmekte olan, antlaşmaya tanık tanrıların listelerinde de Hatti ve Hint-Avrupa dışı kökenli, çevre mitolojilerde yer alan tanrılara rastlanmaktadır. MÖ 13. yüzyılda Hitit mitolojisinde senkretizasyonun bir başka temsili olarak kabul edilebilecek bir yenilik daha yaşanmıştır ki bu da tanrı ve tanrıçaların gruplaştırılmasıdır. Buna göre tanrı ve tanrıçalar kaluti olarak anılan “daireler” içerisinde gruplaştırılmışlardır. Bugün Türkiye topraklarında bulunan Yazılıkaya’daki rölyeflerde betimlemelerine rastlanan bu olayın bir başka ilginç yönü de betimlemelerden Hatti kökenli olduğu anlaşılan çoğu tanrı için Hurri dilinde isimlerin kullanılmasıdır[2] ki bu senkretizasyonun en bariz ve kalıcı örneğidir.

Bununla birlikte Hitit mitolojisinde, sistematik bir senkretizasyondan veya herhangi bir şekilde sistematik olarak kabul edilmiş bir mitik hiyerarşiden söz etmek pek doğru olmaz, zira resmî anlamda diğerlerinden üstün görülen ve kabul edilen bir mitik hiyerarşi bulunmamaktadır.

Tanrıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hititlerin göktanrı sembolü

Hititler, birçok doğa olayını tanrılara bağlamakla beraber onları insan şekilli (antropomorfik) olarak düşünmekteydiler. Buna göre bir tanrı, istediği takdirde çekip gidebiliyordu. Tanrının gitmesiyle ona bağlı olan doğa olayları da etkileniyordu.

Gök Tanrı / Fırtına Tanrısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gök tanrısı aynı zamanda fırtına tanrısıydı. Anadolu'nun iklimini göz önünde bulundurulduğunda -eskiden daha sıcak olduğu düşünülse de- fırtınaların önemi olduğu söylenilebilir. Bir fırtına sırasında Kral II. Murşili'nin dilinin tutulduğu şöyle ifade edilir:

"Birden hava bozdu. Gök tanrısı korkunç bir şekilde gürledi ve ben ürktüm. O zaman ağzında söz azaldı ve söz kesiklik yaparak yukarı doğru çıktı. Yıllar geçince bu düşlerimde de kendini duyurmaya başladı. Bu düşlerden birinde tanrının eli bana değdi ve konuşma gücümü bütünü ile yitirdim."[3]

Bir Hitit metninde de II. Muvatalli'nin duası şöyle geçmektedir:

"Hatti'nin Fırtına Tanrısı'nın önünde yürüyen boğa Şeri, efendim, benim dua olarak bu sözlerimi tanrılara bildir! Efendiler, göğün ve yerin efendileri tanrılar bu sözlerimi ve duamı işitsinler."

Panteonun başı olan Fırtına Tanrısı Teşup/tarhunt ile Ejderha Illuyanka

Tanrıça[değiştir | kaynağı değiştir]

Hititlerde tanrı kadar tanrıça da önemlidir. Bunun izdüşümü olarak da Hitit toplumuna kadın erkeğe eş değer konumdadır.

Hitit Tanrıçası, Hattilerde Vuruşemu, Hurrilerde Hepat diye adlandırılmış olan tanrıçadır. Hititlerde "Arinna'nın güneş tanrıçası", geç Hititlerde Kupaba olarak da geçmiştir. (Kybele'nin de aynı inancın devamı olduğu düşünülmektedir.)

Tanrıça isimleri tabletlerde farklı isimlerde geçse de benzer özelliklere sahiptir. Özellikle Hurri etkisiyle, Teşup'un panteona girmesiyle beraber Teşup'un karısı tanrıça Hepat da önemli bir yer tutmaya başlamış hatta Arinna'nın güneş tanrıçası ile eş bir konuma gelmiştir. Bir belgede şöyle denmektedir:

"Bütün ülkelerin kraliçesi efendin, Arinna'nın güneş tanrıçası! Hatti ülkesinde sen Arinna'nın güneş tanrıçası adını alırsın, sedir ağacı ülkelerinde ise Hepat adını alırsın."

Mitolojik Yaratıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Liturji[değiştir | kaynağı değiştir]

Hattuşa'daki büyük tapınak ve depoları.

Hitit dininde liturji büyük oranda büyü ile iç içeydi. Liturji özellikle günlük hayatın ve tipik yaşam devrelerinin sorunlarıyla ilgiliydi. Örneğin kişinin yaşamının bir devresini kapatıp bir diğerine başlaması, ergenlik dönemi veya doğum gibi, çeşitli ritüellerle desteklenir ve geçişi kolaylaştırma amacı güdülürdü. Liturjinin ilgilendiği sorunların hepsinin kaynağı ilahî olarak görülmezdi; bazıların kaynağı bir tür “kirlilik” kavramıyla bağdaştırılırdı. Hitit kültüründe hastalıklar genellikle ritüellerle tedavi edilirdi; bu hem bireysel anlamda (örneğin uykusuzluk tedavisine rastlanmıştır) hem de daha toplumsal, kitlesel bir anlamda (örneğin salgınların kovulmasına rastlanmıştır) geçerlidir.

Liturjide yer alan büyü ve ritüeller büyük oranda günlük köy yaşantısından analojiler şeklindeydi.

Tapınaklar ve dinin idaresi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral ve yönetimi dinin imparatorluk topraklarındaki idaresi ve konumundan sorumluydular ve bu tapınakların bakımı, liturjinin uygun şekilde yerine getirilmesi gibi çeşitli görevleri içermekteydi. Başkentte fırtına tanrısı ve güneş tanrıçasına tapınılan büyük tapınakların yanı sıra imparatorluk topraklarında birçok farklı yerde irili ufaklı birçok farklı tanrı ve tanrıça için tapınaklar bulunmaktaydı. Tapınaklarda yer alan put veya putların yapıldığı malzemeler, kalitesi (veya kaliteleri), sunulan adakların özellikleri, tapınakla ilgilenen hizmetlilerin sayısı ve nitelikleri gibi hususlar devletin sorumluluğu altındaydı.

Bir anlamda tapınakta, tapınağın adandığı tanrı (veya tanrıça) doyurulur ve bakılırdı. Tanrıların ihtiyacı olduğuna inanılan şeyler o dönemlerin Hitit soylularının ihtiyaçlarına benzerdi.

Tapınakların bakımının yanı sıra belirli dönemlerde farklı tanrılara şölenler düzenlenirdi. Bu şölen ve kutlamaların çoğunluğu tarımsal takvime göre gitmekteydi: örneğin sonbahar sezonunda gerçekleştirilen, depoların hasat edilen ürünlerle dolmasını kutlayan ve bu odak etrafında gelişen şölenler gibi. Ayrıca özellikle Yazılıkaya’daki ana galeriler Hattuşa’nın fırtına tanrısı için büyük bir yeni yıl kutlamasının da gerçekleştirildiği fikrini doğurmuştur.[4] Hitit festivallerine, genellikle, kralın katılması şarttı. Bu, festivallerin zaman çizelgesini sık sık etkilemiştir.

Çoğunlukla festivallerde yiyecek türünde adaklar sunulur; çeşitli atletik müsabakalar, at veya koşu yarışları, müzik dinletileri gibi eğlenceler tertiplenirdi. Bununla birlikte, festivallerin sergilediği eğlence kültürü hakkında çok detaylı bilgilerin olduğu söylenemez; örneğin Hitit müziği hakkında çok az bilgi bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Beckman, G. “The Religion of the Hittites”. Biblical Archaeologist. Haziran/Eylül 1989.
  2. ^ Laroche, E. “Tesub, Hebat et leur cour. Journal of Cuneiform Studies. 2: 113-36. 1948. & Laroche, E. “Le pantheon de Yazılıkaya”. Journal of Cuneiform Studies. 6:115-23. 1952
  3. ^ Erhan Altunay. "Hititler". 21 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2023. 
  4. ^ Otten, H. “Ein Text zum Nujahrsfest aus Boğazköy”. Orientalistische Literaturzeitung. 51:101-05. 1956.

Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Nedir? :Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? ile ilgili Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Ne Demektir? Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Açıklaması Nedir? Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Cevabı Nedir? Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Açıklaması? :Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Gerçek mi? :Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? ile ilgili Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Hakkında? :Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? ile ilgili Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Hitit mitolojisi nedir?, Hitit mitolojisi anlamı nedir?, Hitit mitolojisi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Anında mesajlaşma, Büyükbaba, İndiana Üniversitesi, Indiana Üniversitesi, Desert Fury, Oxford İslam Araştırmaları Merkezi, Tuğrul Türkeş, Nisan Yalanı, Anında Görüntü Show, Santa Maria Katedrali, Seia, Muzika i ti, Hack aracı, Anıl Taşdemir, Reanimation, Stepanos Asoghik, Akademi Ödülleri, Troia Savaşı, Anémone, Aristoxenus, Agata Muceniece, Eko bastırma ve iptali, Serse, Amurrio, Eren Görür, Nashville (film), Alma Lusa, Kahlenberg Muharebesi, Fairytale (Eneda Tarifa şarkısı), Joy Deb, Amsterdam Merkez İstasyonu, Takuan, Çevreyolu, Chieri, Alaşım, Guy Sebastian, Azerbaycan cumhurbaşkanı yardımcısı, Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Lucy Prebble, Amrak, 21. yüzyıl sosyalizmi, Baconsthorpe, Damene, Ayn Göz Muharebesi, Uluslararası Lenin Barış Ödülü, Balasagun, Küresel uydu seyrüsefer sistemi, Yaman Delikanlı, Condillac, NGC 4439, Adalet Bakanlığı (Japonya), Lahsa Eyaleti, Amphisbaena, Emesa, Lenin (anlam ayrımı), Amphilina, Akıl hastanesi, Eva Sršen, Körling, Pridi, dala ti bom cvet, Tomas Ledin, Tom Gries, Estatic Fear, Amper yasası, Methone, Ölsem... bağışla, Ciğerdelen Muharebesi, Yeşiltepe, İlkadım, Diferansiyel kalkülüs, İbrahim Ağa Camii, Kırıklar, Buca, Lugos Muharebesi, Amorphis, Muhadiye Muharebesi, Boeing 757, Kardash, Bugsy, Hisarcık Muharebesi, Glüten, Gluten, Kadın hastalıkları ve doğum, Avustralya bayrağı, Üre, Banya Luka Muharebesi, İşgal, Ammonitler, Abrek, 1878 Epir İsyanı, Antoninus vebası, Tver Oblast, 23 Orionis, Haçova Muharebesi, Fransa Hava ve Uzay Kuvvetleri, Cheslie Kryst, Sclerocactus papyracanthus, Trilye, Amman, Alexander, Sinir sistemi, Sırça Köşk (öykü),
Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?,