Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir?

Karadeniz Nedir?

Karadeniz Nedir?, Karadeniz Nerededir?, Karadeniz Hakkında Bilgi?, Karadeniz Analizi? Karadeniz ilgili Karadeniz ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Karadeniz ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Karadeniz Ne Anlama Gelir Karadeniz Anlamı Karadeniz Nedir Karadeniz Ne Anlam Taşır Karadeniz Neye İşarettir Karadeniz Tabiri Karadeniz Yorumu 

Karadeniz Kelimesi

Lütfen Karadeniz Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Karadeniz İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Karadeniz Kelimesinin Anlamı? Karadeniz Ne Demek? ,Karadeniz Ne Demektir? Karadeniz Ne Demektir? Karadeniz Analizi? , Karadeniz Anlamı Nedir?,Karadeniz Ne Demektir? , Karadeniz Açıklaması Nedir? ,Karadeniz Cevabı Nedir?,Karadeniz Kelimesinin Anlamı?,Karadeniz Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Karadeniz Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Karadeniz Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Karadeniz Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Karadeniz Kelimesinin Anlamı Nedir? Karadeniz Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Karadeniz Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Karadeniz Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Karadeniz - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Karadeniz

Karadeniz Nedir? Karadeniz Ne demek? , Karadeniz Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Karadeniz Kelimesinin Anlamı? Karadeniz Ne Demek? Karadeniz Ne Demektir? ,Karadeniz Analizi? Karadeniz Anlamı Nedir? Karadeniz Ne Demektir?, Karadeniz Açıklaması Nedir? , Karadeniz Cevabı Nedir? , Karadeniz Kelimesinin Anlamı?






Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir?

Karadeniz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karadeniz
Karadeniz haritası
Havza
Ülke(ler)
KonumDoğu Avrupa, Kafkasya, Anadolu
Koordinatlar43°24′36.00000″K 34°15′36.00000″D / 43.4100000000°K 34.2600000000°D / 43.4100000000; 34.2600000000
Ada(lar)± 10
Yerleşim(ler) (sahil)Tüm Liste
Ayırdığı topraklarAvrupa← →Asya
Genel bilgiler
Aktığı yerMarmara Denizi
Türİç deniz
Bağladığı sularAzak Denizi→ ←Marmara Denizi
Akarsu (gelen)Tüm Liste
Akarsu (giden)İstanbul Boğazı
Uzunluk1.175 km (730 mi)
Ortalama derinlik1.253 m (4.111 ft)
En derin noktası2.212 m (7.257 ft)
Yüzölçümü436.402 km2 (168.496 sq mi)
Su hacmi547.000 km3 (131.000 cu mi)
Wikimedia Commons
Harita
Karadeniz: NASA uydu fotoğrafı

Karadeniz (Bulgarca: Черно море (Çerno more); Rumence: Marea Neagră; Rusça: Чёрное море (Çyornoye more); Ukraynaca: Чорне море (Çorne more); Gürcüce: შავი ზღვა (Şavi Zğva); Abhazca: Амшын Еиқәа (Amşın Eyk'wa); Lazca/Megrelce: უჩა ზუღა (Uça Zuğa); Çerkesçe: Хы ФӀыцӀэ, Ахын), güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan[özgün araştırma?] kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğuda Gürcistan; güneyde Türkiye , batıda Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.

Karadeniz, 8.350 kilometre kıyı şeridine sahip, 461.000 km² alan kaplayan (Azak Denizi dahil, Marmara Denizi hariç), en geniş yeri doğudan batıya 1.175 km, en derin noktası 2.210 m olan, Marmara Denizi vasıtasıyla Ege Denizi’ne bağlanan, batıdan doğuya böbrek formunda bir denizdir. Karadeniz üzerinde bulunan önemli liman kentleri Köstence, Mankalya, Burgaz, Varna, Odessa, Sivastopol, Yalta, Kerç, Novorossiysk, Soçi, Sohum, Poti, Batum, Hopa, İstanbul, Trabzon, Samsun, Ordu, Giresun, Sinop ve Zonguldak'tır.

Adı[değiştir | kaynağı değiştir]

Karadeniz'in yazılı kaynaklarda geçen ilk adı "Ahşena" olmakla birlikte sonradan Yunanlarca "Pelagos o Pontikon", "Pontus Euxinus" veya Yunan mitolojisinde Gaia’nın oğlu, Nereus’un babası olan deniz tanrısı Pontus'un adıyla anılmıştır.[1] Romalılarca Latince "Mare Euxinum", "Mare Sarmaticum" ve "Pontus Tauricus", Orta Çağ Arap kaynaklarında "Bizans Denizi", "Trabzon Denizi", "Slav Denizi", "Pontus Denizi", Marco Polo haritasında "Yunan Denizi" olarak anılmıştır. Karadeniz kelimesi ancak 14. yüzyıldan sonra aynı anlamıyla Batı dillerine kabul edilmeye başlanmıştır.[1] Türk araştırmacı Özhan Öztürk, Karadeniz olarak adlandırılan denizin adının Uzak Asya hatta Orta Amerika Uygarlıklarında kullanılan kadim renk-yön ilişkisine bağlayarak gerçekte "Kuzey Denizi" anlamına geldiğini, İskitler'in tıpkı Azak Denizinde olduğu gibi Karadeniz'in de ilk ad vericileri olduğunu iddia etmiştir.[1] Yazara göre Türkler, Moğollar ve Çinliler gibi Asyalı kavimler kuzeyi "kara", batıyı "beyaz", güneyi "kırmızı", doğuyu "yeşil veya mavi", merkezi ise "sarı" renkle ilişkilendirilmiş, Kara Bulgarlar, Ak ve Kara Hunlar, Kara Macarlar, Kara Hıtay, Çin’in kuzeydoğusunda yer alan Heilongjiang "Kara Ejderha Nehri", Çin’in merkezinde yer alan Huangshan "Sarı Dağ", Anadolu'nun batısındaki Akdeniz'in[2] adları bu isim geleneğine dayanmaktadır.[1]

Genel özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik sikke Yunan, Sinop, MÖ 4. yüzyıl
Karadeniz'in bir Orta Çağ haritası, Diogo Homem
Amasra, Türkiye, Karadeniz
Ordzhonikidze, Soçi, Rusya
Yalta, Kırım

Karadeniz tuzluluk oranı %1,8 dolayındadır. MÖ 6. bin yıla dek bir tatlı su gölü olan Karadeniz, bu tarihten sonra tuzlu bir denize dönüşmüştür. Amerikalı deniz jeologları William Ryan ve Walter Pitman Buz Çağı'nın ertesinde Akdeniz'in sularının 150 metre daha alçak olan Karadeniz'e boğaziçi setini yıkarak birdenbire dolarak Karadeniz Tufanı adı verilen sel baskınına[3] sebep olduğunu bu olayın Nuh Tufanı efsanesinin de kaynağı olduğunu iddia etmiştir. Okyanus bilimci Robert Ballard'ın Sinop açıklarında yaptığı çalışmalarda bulunanlar[4] bu tezi doğrulamışsa da çeşitli bilim adamları alternatif görüşler öne sürmüştür. Karadeniz sürekli bir su buharı ve ısı kaynağıdır, suları fazla donmaz. Karadeniz kıyılarının toplam uzunluğu 4869 km civarındadır. Dağlar kıyıya paralel uzandığından fazla girintili çıkıntılı değildir.

Büyük beş ırmak Karadeniz'e dökülür: Dinyeper, Dinyester, Don Nehri, Kuban Nehri, bütün doğu ve orta Avrupa’yı kapsayan Tuna. Tuna tek başına her yıl 203 kilometre küp tatlı suyu Karadeniz’e taşır.[5] Bu miktar Kuzey Denizi’ne akan bütün tatlı sulardan fazladır. Türkiye'den ise belli başlı dört ırmak Karadeniz'de sonlanır: Sakarya Nehri, Kızılırmak, Yeşilırmak ve Çoruh (sonuncusunun büyük bölümü Türkiye'de olmasına karşın Gürcistan'da Batum'dan denize dökülür). Bu denize dökülen Avrupa ve Asya akarsularıyla birlikte Karadeniz havzasının alanı denizin kendisinden 5 kat daha geniştir ve yaklaşık 2,2 milyon km²'dir. Karadeniz ve Çevre tuzluluk oranı oldukça fazladır.

Karadeniz'in flora ve faunası evsel ve endüstriyel kirlenme nedeniyle her geçen gün fakirleşmektedir.[6] Irmaklardan gelen organik madde miktarı deniz suyundaki bakterilerin normalde ayrışabileceğinden daha fazla olduğundan, bakteriler deniz suyunda normalde bulunan çözünmüş oksijen yerine deniz suyunun bir bileşeni olan sülfür iyonlarından oksijeni temin ederler. Bu işlemin sonucunda ortaya son derece zehirli hidrojen sülfür (H2S) gazı çıkar ve 200 metrenin altında yaşamı engeller. Karadeniz dünyanın en büyük hidrojen sülfür rezervidir. 150-200 metre arasında değişen derinliklerin altında yaşam yoktur. Suda oksijen bulunmaz ve H2S yüklüdür. Hidrojen Sülfür bulunduğu yerdeki tüm ekosistemi öldürür, sahil balıkçılığını yok eder ve eğer yüzeye çıkarsa gemilerin altını yarattığı kimyasal bileşimle siyah renge boyar.

Özellikle Tuna Nehri tüm Orta ve Doğu Avrupa ile Balkanlar'ın endüstri ve evsel atık sularının boşaltıldığı bir yüzeysel su olup, doğal yaşam için ölümcül miktarda organik ve inorganik maddeyi Karadeniz'e getirmekte ve kirlilik oradan Boğazlar yoluyla da Marmara Denizi'ne taşınmaktadır. 1980'lerin ortasında bir geminin balast suyu ile Karadeniz'e gelen ve orijini Doğu Amerika kıyıları olan Mnemiopsis leiydi (Taraklı deniz anası) adlı canlı türünün doğal düşmanı olmadığı için Karadeniz'i istila etmiş, balık larvalarının temel besinleri olan zooplanktonları ve bizzat balık larvalarını yiyerek balık sayısında önemli oranda düşme yaşanmasına sebep olmuştur.

Samsun-Sarp Sınır Kapısı arasında 542 kilometrelik mesafede inşa edilen ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük yatırımlarından birisi olarak gösterilen Karadeniz Sahil Yolu inşası sırasında sahil boyunca yapılan dolguların deniz canlılarına zarar verdiği çok sayıda bilim insanınca iddia edilmiş ve yolun yapımı bitmiş olmasına karşın, inşası ve sonuçları kamuoyunda hararetli tartışmalara sebep olmuştur.[7]

Ülkelerin sahil şeridi uzunluğu ve münhasır ekonomik bölgeleri
Ülke Sahil şeridi (km)![8] scope="col"| Münhasır ekonomik bölge alanı (km2)[9]
 Türkiye 1.329 172.484
 Ukrayna 2.782 132.414
 Rusya 800 67.351
 Bulgaristan 354 35.132
 Gürcistan 310 22.947
 Romanya 225 29.756
Toplam 5,800 460,084

Doğal yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

Et çeşitliliği açısından zengin olmayan denizde açık sularda, yunus ve hamsi kolonilerinin yanı sıra kıyılara dek vuran palamut ve domuz balığı sürülerine rastlanmaktadır. Bununla birlikte ekolojik sorunlar yüzünden günümüzde uskumru balığı kaybolmuş, palamut ve lüfer miktarı azalmış hamsi ise soyunu korumuştur. Pisi, dere pisisi, kalkan balıklarının ve çaça azalmış, kofana, torik, çinekop cinsleri tükenmiştir. Hamsinin stoku, boyu ve ağırlığı azalmış, havyarı için avlanan ve nehir ağızlarında yaşayan mersin balığının, kirlilik ve aşırı avlanma sonucu nesli tükenmiştir.[10]

Karadeniz'e kıyısı olan şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dökülen nehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Özhan Öztürk. Pontus. Nika Yayınları (3. Baskı) Ankara, 2016 ISBN 6058389175 s.19-21
  2. ^ Özhan Öztürk, Osmanlı döneminde Bahr-ı Sefid "Akdeniz" olarak bilinen Ege Denizi'nin 1850'den sonra Fransızcadan çevrilen haritalar yüzünden Yunan mitolojisinden yakın dönemde ödünçlenen "Mer Egée" yani Ege Denizi olarak adlandırıldığını, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!" emrini Türk askerini İzmir’de Yunan ordusu’nun zerine yürütmek için verdiğini kaydetmiştir. A.g.e.21
  3. ^ "Karadeniz ve Akdeniz'in oluşum teorileri". 10 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2008. 
  4. ^ "Ballard'ın Karadeniz'de Nuh Tufanı araştırması". 29 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2008. 
  5. ^ Tuna Nehri her yıl 900 ton bakır kirliliği Avrupa içlerinden alarak Karadeniz'e taşımakta ve ciddi miktarda metal kirliliğine sebep olmaktadır Karadeniz ve Çevre 1 Kasım 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ 31 Ekim Uluslararası Karadeniz Günü münasebetiyle düzenlenen toplantılarda kirliliğe çözüm önerileri tartışılmaktadır.
  7. ^ "Karadeniz Sahil Yolunun öyküsü". 2 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2007. 
  8. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; bsnn.org isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  9. ^ "Sea Around Us | Fisheries, Ecosystems and Biodiversity". University of British Columbia. 29 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Karadeniz S.O.S. veriyor". 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2006. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Nedir? :Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? ile ilgili Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Ne Demektir? Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Açıklaması Nedir? Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Cevabı Nedir? Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Açıklaması? :Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Gerçek mi? :Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? ile ilgili Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Hakkında? :Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? ile ilgili Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? burada bulabilirsiniz. Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Karadeniz nedir?, Karadeniz anlamı nedir?, Karadeniz ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Joseph Marie Tchango, Fantezi yazarları listesi, Soyot Türkçesi, Covenanter tankı, MTV Film Ödülü, Tüllük, Tunceli, Jaguar Cars, Kuyulu Kavaklı, Suvat, Tunceli, 2018 yapımı Türk filmleri, Maskeli Beşler İntikam Peşinde, Francisco Cuoco, Lights and Shadows, Aşk ve Mavi, Fred Yeboah, Ali Karagöz, Böğürtlen, Tunceli, Kaos GL, Türkiyede mesleki eğitim stajı, Tunceli, Purgatorius, Buğulu, Tunceli, Güney Çin Karstı, Cılga, Tunceli, Roşçino Uluslararası Havalimanı, Geyiksuyu, Tunceli, Life (tahıl), Mordvin, Haksız tahrik, Baylık, Tunceli, Javier Cárdenas, Mehmet Usta, Dikenli, Tunceli, Demir Kubbe, Azubuike Okechukwu, Gömemiş, Tunceli, Bodil Ipsen, Dinslaken, IC 4625, Michal Horňák, Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation, Frank de Boer, Baskil, Automatic Identification System, Payarık İlçesi, Pakrac Sancağı, Nasyonal sosyalizm, Atadoğdu, Tunceli, Arkeolojik sit alanları, Ali Çetinkaya, Hint tapiri, David Herbert Lawrence, Rin Tin Tin (köpek), Hürriyet (gazete), Dick Smith (makyöz), Paris Saint Germain FC, Karaboğaz, Kırşehir, Hasan Safyettin Menemencioğlu, Moscazzano, Meryem, Psikolojinin tarihi, Dehşetin Gözleri, Seyşeller devlet başkanları listesi, Atatürk çiçeği, Uluslararası Çalışma Örgütü, Kastamonu Vilayeti, Protist, 32. Gün bölümleri listesi, Lasiotocus, Warner Bros. Turkey, Sırbistan Silahlı Kuvvetleri, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi, Kızgınlık, Óscar Freire, Çınarcık Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Esenkale, Ünye, Artistik Buz Pateni, Koyunevi, İmamoğlu, Emmanuel Joseph Sieyès, Eight, David Belle, Yasak Bölge, Rovolon, The Love Guru, Leon Czolgosz, Marjinal deniz, Antalya ili genel seçim sonuçları, Léon (film), Banlieue 13, İskenderiye Kütüphanesi, Cihat Burak, Kalmar ili, Gemi ihracatına göre ülkelerin listesi, Dans Et (şarkı), Küçük Mehmet Sait Paşa, Andrew Schally, Yaralama, Juan Carlos Arce, Antti Tuuri, Midyat Ulu Camii,
Recep Bakırcı Kimdir?, Doğu Türkistan bayrağı Anlamı Nedir, Doğu Türkistan bayrağı Nasıl Oluştu, Doğu Türkistan bayrağı Tarihi, Doğu Türkistan bayrağı Renkleri, Doğu Türkistan bayrağı Tasarımı, Tezatlı Nedir?, Zekasal İsminin Anlamı Nedir?, Faik Deli Kimdir?, Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?,