İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir?

İran edebiyatı Nedir?

İran edebiyatı Nedir?, İran edebiyatı Nerededir?, İran edebiyatı Hakkında Bilgi?, İran edebiyatı Analizi? İran edebiyatı ilgili İran edebiyatı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  İran edebiyatı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. İran edebiyatı Ne Anlama Gelir İran edebiyatı Anlamı İran edebiyatı Nedir İran edebiyatı Ne Anlam Taşır İran edebiyatı Neye İşarettir İran edebiyatı Tabiri İran edebiyatı Yorumu 

İran edebiyatı Kelimesi

Lütfen İran edebiyatı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İran edebiyatı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi İran edebiyatı Kelimesinin Anlamı? İran edebiyatı Ne Demek? ,İran edebiyatı Ne Demektir? İran edebiyatı Ne Demektir? İran edebiyatı Analizi? , İran edebiyatı Anlamı Nedir?,İran edebiyatı Ne Demektir? , İran edebiyatı Açıklaması Nedir? ,İran edebiyatı Cevabı Nedir?,İran edebiyatı Kelimesinin Anlamı?,İran edebiyatı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,İran edebiyatı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,İran edebiyatı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

İran edebiyatı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

İran edebiyatı Kelimesinin Anlamı Nedir? İran edebiyatı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , İran edebiyatı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

İran edebiyatı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! İran edebiyatı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

İran edebiyatı

İran edebiyatı Nedir? İran edebiyatı Ne demek? , İran edebiyatı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

İran edebiyatı Kelimesinin Anlamı? İran edebiyatı Ne Demek? İran edebiyatı Ne Demektir? ,İran edebiyatı Analizi? İran edebiyatı Anlamı Nedir? İran edebiyatı Ne Demektir?, İran edebiyatı Açıklaması Nedir? , İran edebiyatı Cevabı Nedir? , İran edebiyatı Kelimesinin Anlamı?






İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir?

Fars edebiyatı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İran edebiyatı sayfasından yönlendirildi)
Mantıku't-Tayr, Ferîdüddin Attâr

Fars edebiyatı, İslam öncesi dönemlere ait eserlerin çoğu kaybolmuş olsa da, yaklaşık 2500 yıllık bir dönemi kapsayan edebiyattır.[1][2][3] Kaynakları bugünkü İran sınırlarının ötelerine, Orta Asya'ya kadar uzanır. Gaznelilerin Orta ve Güney Asya'yı fethinden sonra Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Orta Asya'ya yayılmıştır. Farsça yazılmayan ama etnik Perslerin yazdıkları da bu türde sayılmaktadır.

Eski ve Orta Farsçada korunmuş eserler MÖ 650'ye kadar tarihlenmektedir. Ama yazılı edebiyat eserlerinin çoğu Pers krallığının MÖ 650'deki İslamik fethinden sonradır. Abbasiler'in yönetimi ele geçirmesinden sonra İranlılar İslam İmparatorluğunun yazıcıları ve bürokratları oldular, yazar ve şairdiler, hem Arapça hem Farsça yazdılar. Rumi, Sa'di, Hafız, Ömer Hayyam gibi şairler bütün dünyada tanınmaktadır.

Sohrab Sepehri ve Füruğ Ferruhzad'ın eserleri de Türkçeye kazandırılmıştır.

İslamiyeti kabul ettikten sonra yüzyıllar boyunca edebiyatımıza büyük etkileri olmuş olan ve Divan edebiyatımızın başlıca kaynağını meydana getirmiş olan İran edebiyatı, İslamiyetin kabul edilmesinden önce ve İslam medeniyetinin etkisi altında olmak üzere başlıca iki bölüme ayrılır.

İran'da İslamiyetin kabul edilmesinden önceki devirlere ait dil ve edebiyat hakkında kesin bilgi, hemen yok gibidir, İslamiyetin kabul edilmesine kadar geçen devrede yazılan eserler, bir takım faraziyelerden ibarettir.[kaynak belirtilmeli] İslamiyetin kabulünden önce Farsça şiir söyleyen ilk ve tek kişi Behram-ı Gur'dur.[kaynak belirtilmeli]

İslamiyetin kabul edilmesi ile başlayan İran edebiyatı, başlıca şu bölümlere ayrılabilir:

I - Kahramanlık şiiri devri : (10. yüzyıl)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu devrin başlıca şairleri, en eski Acem şairi sayılan Rûdegî, Keygâvus, Ulusrî, Dakikî ve Şehnâme adlı Acemlerin en büyük kahramanlık destanını yazan Firdevsî'dir. Şehnâme'den:

« بسی رنج بردم در این سال سی «Otuz yıl çok acı ve zorluk çektim

عجم زنده کردم بدین پارسی » Farsça ile Acem'e hayat ve can verdim»

II - Saray şiiri devri (11. yüzyıl)[değiştir | kaynağı değiştir]

Arap medeniyetinin İran'da yer etmeye başlaması üzerine zümre edebiyatı olan yeni bir şiir meydana gelmiştir. Bu devrin en ünlü şairleri Anyarî ve Nizamî'dir.

III - Mistik ve moral devir (13. yüzyıl)[değiştir | kaynağı değiştir]

Selçuk devri Iran edebiyatının en parlak devri olan bu yüzyılda, Tasavvuf edebiyatı yolunda. şiirler yazan Senasî ve Attar önemli şairlerdendir. Lirik ve melânkolik bir şair olan Selman ve Gülistan ve Bostan adlı eserlerin şairi Sadî, bu yüzyılda yetişmiş önemli şairlerdendir.

IV - Lirik şiirin parlak devri (14. yüzyıl)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu yüzyılda İran saray şiiri, en parlak devrini yaşamış ve Hafız. Vassaf gibi şairler, yalnız İran edebiyatının değil, dünya edebiyatın da en büyük lirik şairleri olduklarını gösteren eserler meydana getirmişlerdir.

V - Duraklama devri (15. - 16. yüzyıllar)[değiştir | kaynağı değiştir]

İran şiiri, artık eski parlak devrini kaybetmiştir. Bu yüzyılda yetişen Cami, İran edebiyatının son büyük, şairidir.

VI - Yeni devir (17. - 19. yüzyıllar)[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski önemini kaybetmesine rağmen İran edebiyatı şiir ve nesir alanında önemli sanatçılar yetiştirmiştir. Sadî, Seyyit Yahya, Kelim, Mirza, Sadık yetişen ünlü şairlerdendir. Bu devirde-Iran nesiri Hace Abdullahîî Ensarî tarafından kurulmuştur.

VII - Çağdaş devir[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu çağda yetişen İran sanatçıları, eski geleneği devam ettirmek isteyenler, modern Avrupa edebiyatı yolunda eserler vermek, isteyenler ve bu iki grubun arasında kalanlar olmak üzere başlıca üç ayrı gruba ayrılmış gibidirler. Bu bakımdan çağdaş Iran edebiyatında, eski Fars şiir ve nesir geleneğini devam ettirerek o yolda eser veren sanatçıların yanında; İran dilini Arapça ve Türkçe kelimelerden kurtararak yalın bir Fars dili meydan getirmek isteyen sanatçılar da eserlerini vermektedirler. Bunlar arasında, eski geleneği tamamen yıkmak, Arap yazısını değiştirmek taraftarı olanlar da bulunmakta, İran dilinin ve edebiyatının değişmesi zorunluluğunu savunmaktadırlar. Bu İki grubun arasında kalan bazı sanatçılar da eski gelenekleri tamamen muhafaza etmedikleri gibi, yenileşmenin de savunmasını yapmamaktadırlar. Mahmud Devletabadi, Sadık Hidayet, Sadık Çubek, Bozorg Alevi çağdaş İran edebiyatının önde gelen yazarları arasında görülmektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar ve Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Spooner, Brian (1994). "Dari, Farsi, and Tojiki". Marashi, Mehdi (Ed.). Persian Studies in North America: Studies in Honor of Mohammad Ali Jazayery. Leiden: Brill. ss. 177-178. 
  2. ^ Spooner, Brian (2012). "Dari, Farsi, and Tojiki". Schiffman, Harold (Ed.). Language policy and language conflict in Afghanistan and its neighbors: the changing politics of language choice. Leiden: Brill. s. 94. 
  3. ^ Campbell, George L.; King, Gareth, (Ed.) (2013). https://books.google.com/books?id=DWAqAAAAQBAJ&pg=PA1339 |bölümurl= eksik başlık (yardım). Compendium of the World's Languages (3.3bölüm=Persian bas.). Routledge. s. 1339. 

İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Nedir? :İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? ile ilgili İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Ne Demektir? İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Açıklaması Nedir? İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Cevabı Nedir? İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Kelimesinin Anlamı? İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Açıklaması? :İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Gerçek mi? :İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? ile ilgili İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Hakkında? :İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? ile ilgili İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? burada bulabilirsiniz. İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler İran edebiyatı nedir?, İran edebiyatı anlamı nedir?, İran edebiyatı ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Derince Limanı, Beli, Bolu Fen Lisesi, Nokia Arena, Golden Valley County, Montana, Ruan Lingyu, BAFTA En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Austracantha, Tommy Seebach, Nagashino Muharebesi, Diplomatlar, Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ademola Lookman, Luciano Vincenzoni, St. Lawrence County, New York, Ahmed Paşa, Louis Bonapartein 18 Brumairei, 16 Temmuz, Tre Fiori FC, Eric Stonestreet, Nude, Green Leaves and Bust, Igor Mitoraj, Salvia durangensis, Abbasiler Devleti, Ya (kana), İmanın altı şartı, Goran Hadžić, Hexamitidae, Yıldırım Aktuna, Enonkoski, Çarşambaspor, Cupressus, Balçık, My Worlds Acoustic, Adobe, Salvia cryptodonta, Salvia grandifolia, Soissons, Havahan, Sesa, İspanya, NGC 115, Virgin Australia, Saluda County, Güney Karolina, Kadın matematikçiler listesi, Jasper County, Güney Karolina, III. Enternasyonal, Hindistan ekonomisi, Xavier Naidoo, Stephen Hawking, isı pompası, Isı pompası, Enkaz diski, Reşadiye saldırısı, Hakkı Bafralı, Küçükbostancı, Altıeylül, Suncuk, Düzce, Hindistan Kraliyet Donanması, Nehir ağzı, 1580, Cinsel fetişizm, Tarihsel jeoloji, Orta saha, Doğanca, Genç, Annalena Baerbock, Lösin, Ziya Kozanoğlu, Georgetown Township, Michigan, NGC 3949, Sehameddin Mirfehrayi, Mark Paston, Hesaplanabilirlik teorisi, Ciney, Özel Ege Lisesi, D 605, Anthony Mann, Grosse Pointe Farms, Michigan, Grosse Pointe Woods, Michigan, Paçacılar, Uşak, Andrey Yevgenyeviç İvanov, 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası F Grubu, Bombalı saldırı, Periyodik tablo, Bayağı bağırtlak, Sir Alex Ferguson, Osman Kaymak, Northville Township, Michigan, Emiliano Moretti, Samanoğulları, Úrvalsdeild, Beklometazon, Demokratik Ulusal Birlik, Erdal İnönü, Praejecta, Kakao (şirket), 1204, Southfield Township, Michigan, İPhone 7, IPhone 7, Yeniapardı, Sivas, Sweet Dreams (Beyoncé Knowles şarkısı),
Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?, Ters Ters Nedir?, Fenasına Gitmek Nedir?, Zamklı İsminin Anlamı Nedir?, Mehtap Nazan Göktaş Kimdir?, Fenalık Geçirmek Nedir?, Sancak (bayrak) Anlamı Nedir, Sancak (bayrak) Nasıl Oluştu, Sancak (bayrak) Tarihi, Sancak (bayrak) Renkleri, Sancak (bayrak) Tasarımı, Zamansız İsminin Anlamı Nedir?, Burak Kotan Kimdir?, Fenalık Etmek Nedir?, Yaşar Furkan Bingöl Kimdir?, Zamanlı İsminin Anlamı Nedir?, Terminolojik Nedir?, Fena Yerine Vurmak Nedir?, Yusuf Yalvaç Kimdir?, Zaman Bilimsel İsminin Anlamı Nedir?,