Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir?

Yalova (il) Nedir?

Yalova (il) Nedir?, Yalova (il) Nerededir?, Yalova (il) Hakkında Bilgi?, Yalova (il) Analizi? Yalova (il) ilgili Yalova (il) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Yalova (il) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Yalova (il) Ne Anlama Gelir Yalova (il) Anlamı Yalova (il) Nedir Yalova (il) Ne Anlam Taşır Yalova (il) Neye İşarettir Yalova (il) Tabiri Yalova (il) Yorumu 

Yalova (il) Kelimesi

Lütfen Yalova (il) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Yalova (il) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Yalova (il) Kelimesinin Anlamı? Yalova (il) Ne Demek? ,Yalova (il) Ne Demektir? Yalova (il) Ne Demektir? Yalova (il) Analizi? , Yalova (il) Anlamı Nedir?,Yalova (il) Ne Demektir? , Yalova (il) Açıklaması Nedir? ,Yalova (il) Cevabı Nedir?,Yalova (il) Kelimesinin Anlamı?,Yalova (il) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Yalova (il) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Yalova (il) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Yalova (il) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Yalova (il) Kelimesinin Anlamı Nedir? Yalova (il) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Yalova (il) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Yalova (il) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Yalova (il) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Yalova (il)

Yalova (il) Nedir? Yalova (il) Ne demek? , Yalova (il) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Yalova (il) Kelimesinin Anlamı? Yalova (il) Ne Demek? Yalova (il) Ne Demektir? ,Yalova (il) Analizi? Yalova (il) Anlamı Nedir? Yalova (il) Ne Demektir?, Yalova (il) Açıklaması Nedir? , Yalova (il) Cevabı Nedir? , Yalova (il) Kelimesinin Anlamı?






Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir?

Yalova (il)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yalova
Yalova'nın Türkiye'deki konumu
Yalova'nın Türkiye'deki konumu
Yalova haritası
Yalova haritası
ÜlkeTürkiye
BölgeMarmara Bölgesi
İdare
 • ValiHülya Kaya
Yüzölçümü
 • Toplam799 km²
Rakım5 m
Nüfus
(2023)
 • Toplam304,780
 • Yoğunluk345/km²
Zaman dilimiUTC+03.00 (TRS)
Alan kodu(+90) 226
Plaka kodu77
Resmî site
Yalova Valiliği

Yalova, Türkiye Cumhuriyeti'nin Marmara Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Marmara Denizi kıyısındaki il, İstanbul'a bağlı iken 6 Haziran 1995'te il olmuştur.

Yalova ilinin nüfusu 276.050'dir. Bu nüfusun %89,9'u şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 799 km2'dir. İlde km2'ye 345 kişi düşmektedir. (Bu sayı merkezde 1074'tür.) İlde yıllık nüfus artışı %1,87 olmuştur.[1] İlin yüzölçümü 799 km2'dir.[2]

Şubat 2021 TÜİK verilerine göre 6 ilçe, 14 belediye, bu belediyelerde 51 mahalle, ayrıca 43 köy bulunmaktadır.[1]

Köken bilim[değiştir | kaynağı değiştir]

Yalova merkezinde bulunan "Umuttur Yalova" yazısı aynı zamanda kentin sloganlarındandır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölgedeki ilk yerleşimler tarih öncesi çağlarda MÖ 3000 yıllarındadır. Bitinya adıyla bilinen antik bölgede MÖ 2000'lerde Hititler, MÖ 1200'lerde Frigler hakimiyet kurdular. Pers egemenliği altında kalan bölge de MÖ 5. yüzyılın ortalarından itibaren Bitinyalı hanedanlar hakimiyet kurmaya başlamış ve MÖ 3. yüzyılda bağımsız Bitinya Krallığı'nı kurmuşlardır. Yalova da bu krallığın topraklarında kalmıştır. Yalova'nın da içerisinde olduğu bölge MÖ 74'te Romalılar'ın denetimine girdi. Roma İmparatorluğu'nun 395 yılındaki bölünmesinden sonra Yalova Bizans İmparatorluğu'nun yönetimine geçti. 1302'de Yalova civarında Bafeus Muharebesi gerçekleşti. Yalova ve çevresi 1326 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolüne geçti.

7 Ağustos 1920 yılında başlayan Yunan hakimiyeti 19 Temmuz 1921 tarihine kadar sürdü. Bu dönemde Yalova ilindeki köylerde Yalova Katliamı olarak adlandırılan olaylar yaşandı.

Mustafa Kemal Atatürk yaşamının ilk kez 19 Ağustos 1929 tarihinde geldiği Yalova'da belirli dönemlerde ikamet etmiş, Yalova'da yaptırdığı, bugün merkez ilçe sınırları içindeki Atatürk Araştırma Enstitüsü içinde bulunan Yürüyen Köşk ve Termal ilçesinde bulunan evi müze olarak halkın yoğun ilgisiyle ziyaret edilmektedir.

Bir konuşmasında "Yalova benim kentimdir." şeklinde şehre olan sevgisini dile getirmiştir.[3]

Yalova; 6 Haziran 1995 tarihinde Bursa ili Gemlik ilçesine bağlı Armutlu beldesi ile Kocaeli ili Karamürsel ilçesine bağlı Altınova, Subaşı ve Kaytazdere beldelerini sınırları içine alınarak il olmuştur. 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen 1999 Gölcük Depremi'nde Yalova ilinde büyük tahribat ve can kayıpları meydana geldi.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Yalova Meydanı'nda bulunan Atatürk Heykeli

Armutlu Yarımadası’nın kuzey kıyısı ile Samanlı Dağları’nın kuzey eteklerine kurulmuş olan Yalova, Türkiye’nin Kuzeybatısında ve Marmara Bölgesi’nin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. Kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa ile Gemlik Körfezi yer almaktadır. İlin denizden yüksekliği 2 metre ve yüzölçümü 847 km2’dir. Yalova ilinin kıyıları girintili ve çıkıntılı bir özellik göstermez. Sahil şeridi dar olmakla birlikte, doğal plaj özellikleri göstermektedir. Yalova, doğu kıyılarındaki düzlükler dışında dağlık bir araziye sahiptir. Bölgenin güneyi; batıdan doğuya doğru İzmit-Sapanca arasında Kocaeli Sıradağları ile birleşen Samanlı Dağları’yla kaplanmış durumdadır ve ilin başlıca dağları da Samanlı Dağları’dır. Bu dağlar Yalova’nın güneyinde bulunmaktadır. Birçok tepenin bulunduğu bu dağlık arazide Samanlı Dağları’nın en yüksek noktası Beşpınar Tepesi’dir. (926 m) Armutlu, Taz Dağı’nın (867 m) batıya doğru devam eden eteklerinde kurulmuştur.

İlin en önemli yaylası, Kocadere ve Teşvikiye beldelerinin güneyinde yer alan Delmece Yaylası’dır. Bu yayla çam ormanlarıyla geniş bir alanı kaplamaktadır. Yalova ili verimli ve bereketli ovalara sahiptir. Ovalar, akarsular boyunca uzanmakta ve kıyıdan 1–2 km içeriye doğru sokulmaktadır. Çınarcık, Gökçedere, Kirazlı, Kılıç ve Taşköprü ile deniz arasında birbirinden alçak tepeciklerle ayrılan büyüklü-küçüklü ovalar oluşmuştur. Bunlardan başlıcaları; Kocadere Ovası, Liman Ovası, Samanlı-Kadıköy Ovaları, Kazımiye Ovası ve Taşköprü Ovası’dır.

Bitki örtüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Delmece Yaylası şehrin en önemli trekking alanlarından birisidir.

İlin bitki örtüsünü makiler ve ormanlar oluşturmaktadır. Yalova’nın güneyindeki dik yamaçlar tümüyle gür bir orman örtüsüyle kaplıdır. Geniş yapraklı ağaçların hakim olduğu bu kısımda, iğne yapraklı ağaçlar oldukça azdır. Bu ormanlar il yüzölçümünün %55’ini kaplamaktadır. Armutlu Yarımadası’nın orta kısımları daha çok meşe ağaçlarının hakim olduğu bir ormanlık alana sahiptir. Orman örtüsünün bileşimine giren unsurların büyük bir kısmı Karadeniz kıyı silsilesinin florasına dahildir. Bir kısmı ise Akdeniz florasının türleri olarak bu kısma sokulmuştur. Karakteristik türlerin bir araya geldiği kısımlardaki maki topluluğu da buna eklenebilir. Ormanlık alanlarda genellikle kayın, meşe, gürgen, kızılcık, kestane ve ıhlamur ağaçları görülmektedir. Yalova’daki ormanlardan, çevrenin odun ve kereste ihtiyacı da karşılanmaktadır.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Yalova ilinin iklimi, makro-klima tipi olarak, Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında bir geçiş niteliği taşır. Kimi dönemlerde de karasal iklim özelliklerini yansıtmaktadır. İlde yazlar kurak ve sıcak, kışlar ılık ve bol yağışlıdır. 30 yıllık rasat bilgilerine göre, Yalova’da yıllık ortalama sıcaklık 14,6 °C'dir. En soğuk ay ortalama sıcaklığı 6,5 °C, en sıcak ay ortalama sıcaklığı 23,7 °C, yıllık ortalama yağış miktarı da 727,5 mm’dir. Kar yağışlı günlerin ortalama sayısı, 10,6, karla örtülü günlerin ortalama sayısı da 5,2’dir. İlde deniz suyu sıcaklığı, en yüksek olduğu ağustos ayında 22,9 °C, en düşük olduğu şubat ayında da 7,4 °C'dir.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yalova'da siyaset[değiştir | kaynağı değiştir]

İllerde protokolde ilk sırada yer alan Vali, merkezi yönetimi temsil eder ve Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Büyükşehir dışındaki illerde yerel yönetim, şehirler düzeyindedir. Belediye Başkanı, belediye sınırları içinde kalan seçmenin oy çokluğu ile seçilir. Ayni seçmen İlçe Belediye Meclisi için de oy kullanarak ilçelerin belediye meclislerini oluşturur. İldeki bütün seçmenler ayrıca il genel meclisi için de oy kullanarak, İl Genel Meclisinin oluşumunu sağlarlar.

İl genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için yapılan seçimlerde, onda birlik baraj uygulamalı nispi temsil sistemi, belediye başkanlığı seçiminde ise çoğunluk sistemi uygulanır İl genel meclisi ve belediye meclisi üye sayıları ilçe nüfusuna göre, kontenjandan kalan sayıların partilere dağılımı ise D'Hondt Sistemine göre belirlenir (Kanun:2972-Madde:23)

İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresinin karar organıdır, başkanını üyeleri arasından gizli oyla seçer. Ayrıca, İl Genel Meclisi kendi içinden gizli oyla bir yıl görev yapacak 5 kişilik İl Encümenini seçer.[4][5]

Merkezi yönetim, Vali ve İl Müdürlerinden oluşur. İl Özel İdaresi (İl Genel Meclisi ve İl Encümeni) seçilmişlerden oluşur, ancak Vali başkanlığında görev yapar. Yerel yönetim ise belediye başkanları ve belediye meclislerinden oluşur.

Yalova Valisi, 1974-Konya doğumlu Hülya KAYA'dır. Ağustos 2023 tarihinde Pendik Kaymakamı iken atanmıştır.

Yalova Belediye Başkanı, Vefa Salman, İçişleri Bakanlığı tarafından 27 Şubat 2020 tarihinde görevden uzaklaştırılınca, yerine AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Tutuk Geçici Olarak "Belediye Başkan Vekili" seçildi.[6]

2019 Türkiye yerel seçimleri sonuçlarına göre Yalova İl Genel Meclisi üye sayısı, 11 AK PARTİ, 6 CHP ve 1 MHP olmak üzere 18’dir.[7]Yalova Belediye Meclisi ise 17 AK Parti ve 14 CHP olmak üzere 31 üyeden oluşur.[8]

2018 Genel seçimleri sonucu, Yalova'yı temsilen TBMM'e AK Parti'den 2 milletvekili (Ahmet Büyükgümüş, Meliha Akyol), CHP'den 1 milletvekili (Özcan Özel) seçilmiştir.[9]

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Güncel Nüfus Değerleri(TÜİK 6 Şubat 2024 verileri[10])

Yalova ili nüfusu: 304.780'dir. Bu nüfusun %89,62'si şehirlerde yaşamaktadır (2023 sonu). İlin yüzölçümü 799 km2'dir. İlde km2'ye 381 kişi düşmektedir. (Bu sayı merkezde 1121'dir.) İlde yıllık nüfus artışı %2,77 olmuştur. Nüfus artış oranı en yüksek ve en düşük ilçeler: Çınarcık (%5,25)- Merkez ilçe (-%0,56)

06 Şubat 2024 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 6 ilçe, 14 belediye, bu belediyelerde 51 mahalle ve ayrıca 43 köy vardır.

2023 yılı sonunda Yalova ili ve ilçelerinin yerleşim yeri ve nüfusla ilgili sayısal bilgileri
İlçe Nüfus

2022

Nüfus

2023

Fark Nüfus

Artışı %

Belediye

Sayısı

Mahalle

Sayısı

Köy

Sayısı

Köy

Nüfusu

Şehir

nüfusu

Şehirde

oturan %

Alanı

 km2[11]

 km2'ye

düşen kişi

Altınova 32.207 33.680 1.473 4,47 4 9 12 3.849 29.831 88,57 113 298
Armutlu 10.843 11.729 886 7,85 1 3 5 2.725 9.004 76,77 166 71
Çınarcık 38.600 42.078 3.478 8,63 4 8 4 3.256 38.822 92,26 178 236
Çiftlikköy 50.974 53.858 2.884 5,50 2 13 9 3.249 50.609 93,97 136 396
Merkez 156.732 155.863 -869 -0,56 2 16 11 15.103 140.760 90,31 139 1121
Termal 6.977 7.572 595 8,18 1 2 2 3.451 4.121 54,42 67 113
Yalova 296.333 304.780 8.447 2,77 14 51 43 31.633 273.147 89,62 799 381

İlin yıllara göre nüfusları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yalova il nüfus bilgileri
Yıl Toplam Sıra Fark Şehir - Kır
2000[12] 168.593 77
  %59     98.661
69.932     %41  
2007[13] 181.758 74 %8
  %67     122.075
59.683     %33  
2008[14] 197.412 71 %9
  %67     131.599
65.813     %33  
2009[15] 202.531 70 %3
  %66     132.803
69.728     %34  
2010[16] 203.741 71 %1
  %68     139.388
64.353     %32  
2011[17] 206.535 70 %1
  %69     142.881
63.654     %31  
2012[18] 211.799 70 %3
  %71     149.421
62.378     %29  
2013[19] 220.122 69 %4
  %70     155.016
65.106     %30  
2014[20] 226.514 68 %3
  %71     160.803
65.711     %29  
2015[21] 233.009 68 %3
  %72     167.558
65.451     %28  
2016[21] 241.665 68 %4
  %73     175.319
66.346     %27  
2017[21] 251.203 66 %4
  %72     181.036
70.167     %28  
2018[21] 262.234 66 %4
  %73     192.288
69.946     %27  
2019[21] 270.976 65 %3
  %74     200.274
70.702     %26  
2020[21] 276.050 65 %2
  %74     203.628
72.422     %26  
2021[21] 291.001 61 %5
  %74     216.261
74.740     %26  

Altyapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Konum Bilgileri
İlçe Kuruluş Yılı[22] Önceden bağlı olduğu ilçe Alanı km2[2] Rakım mt. Merkeze km[23] Ulaşan Yollar[23]
Yalova Merkez 1929 Karamürsel 139 6 / -01,
Altınova 1995 Karamürsel 113 15 22 / -01, -K2
Armutlu 1995 Gemlik 166 11 53 -01 (Yalova)=>
Çınarcık 1995 Merkez 178 29 15 -01 (Yalova)=>
Çiftlikköy 1995 Merkez 136 13 4 / -01, -K3
Termal 1995 Merkez 67 146 12 -01 (Yalova)=> =>
YALOVA 1995 İSTANBUL 798

Kültür ve sanat[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Medya[değiştir | kaynağı değiştir]

17 Ağustos 1999 depremi anısına yapılan bir anıt
Yerel gazeteler
Yerel radyo kanalları
  • Çınar FM (102.1)
  • Gözde FM (92.2)

Spor[değiştir | kaynağı değiştir]

2018-2019 sezonu sonunda, Yalova'nın futbol BAL'daki 2 takımından Altınova Belediyespor grup 10. su, Yalova Kadıköyspor grup 9. su olmuştur. Türkiye Basketbol Ligi'nde Yalova Belediyesi küme düşmüştür. Basketbol kadınlar 1. liginde Yalova VİP Gençlik, 2. liginde Çiftlıkköy Belediye yer almıştır.

Ziraat Türkiye Kupası'nda Altınova Belediyespor ilk turda elenmiştir.

2020-2021 Sezonunda Türkiye Basketbol Ligi'ni 4. sırada tamamlayan Semt 77 Yalovaspor Basketbol Takımı, play-off oynamaya hak kazanmıştır. Play-off turunu şampiyon olarak tamamlayan Semt77 Yalovaspor 2021-2022 Sezonunda ING Basketbol Süper Ligi'nde oynamaya hak kazanmıştır. Takım şu anda ING Basketbol Süper Ligi'nde mücadele etmektedir. Maçlarını Yalova 90. Yıl Spor Salonu'nda oynamaktadır.

Önemli spor tesisleri: Yalova Atatürk Stadı (8.980), Yalova 90. Yıl Spor Salonu (2.500), Yalova Olimpik Yüzme Havuzu (500).

Görüntüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Coğrafi konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Güncel Nüfus Değerleri isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; :1 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2015. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 18 Haziran 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2024. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Ekim 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2020. 
  12. ^ "2000 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  13. ^ "2007 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  14. ^ "2008 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  15. ^ "2009 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  16. ^ "2010 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  17. ^ "2011 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  18. ^ "2012 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 20 Şubat 2013 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2013. 
  19. ^ "2013 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 15 Şubat 2014 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2014. 
  20. ^ "2014 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2015. 
  21. ^ a b c d e f g
    • "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları" (html) (Doğrudan bir kaynak olmayıp ilgili veriye ulaşmak için sorgulama yapılmalıdır). Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 13 Nisan 2016. 
    • "Yalova Nüfusu". nufusu.com. Erişim tarihi: 5 Şubat 2021. 
    • "Yalova Nüfusu". nufusune.com. 
  22. ^ İçişleri Bakanlığı- İller İdaresi Genel Müdürlüğü
  23. ^ a b Karayolları Genel Müdürlüğü

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Nedir? :Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? ile ilgili Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Ne Demektir? Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Açıklaması Nedir? Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Cevabı Nedir? Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Açıklaması? :Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Gerçek mi? :Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? ile ilgili Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Hakkında? :Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? ile ilgili Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Yalova (il) nedir?, Yalova (il) anlamı nedir?, Yalova (il) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Uzak küçük gezegen, Dostoyevski, Jennifer Jones, Yugoslav Tarihi Müzesi, Uydu Fırlatma Sistemi, Beril Dedeoğlu, Take Care (şarkı), Malësi e Madhe (ilçe), Garnier, Ayşe Sultan (I. Ahmedin kızı), Doğal hak, José Carvallo, İzmir Atatürk Stadyumu, Kolombiya, SANAA, VI. Fernando, İsrail Diyarı, Dünya hükûmeti, Yaz Olimpiyatlarında bisiklet, Max Horkheimer, Evcil yak, Vision, Tayga, Semantic Scholar, Ledipasvir, Vasileostrovski (rayon), 2005 Akdeniz Oyunları, Alman İmparatorluğu anayasası, Behçet Güler, YouPorn, Zarok TV, Auguste Vaillant, 8 Haziran, Sulley Muniru, Kızılcapınar Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Michel Babatunde, Gaggiano, Anteros, Alasdair MacIntyre, Aminu Umar, alasdair macintyre, Süreyya Yurdakul, Joseph Epes Brown, 100 milyondan fazla etkin kullanıcısı olan sanal topluluklar listesi, Katı hal fiziği, Council of Europe, Yasemin Devrimi, Melen Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Hariciler, Doyran, Kuzey Makedonya, Tramonti di Sopra, Gazlıgöl Tren İstasyonu, Samira Said, Debbie Reynolds, Piper anisum, Senato (Malezya), Chibados, Nurettin Ersin, Iowa Wolves, Gandakasia, Tenbury Wells, Mardakert, John Desmond Bernal, Anthostella, Freyastera, Anglo Amerika, Taksi yapmak, Diyarbakırda 1957 Türkiye genel seçimleri, 1914 yapımı Türk filmleri, Meireki, Cirratulidae, 2. Lig tüm zamanların puan durumu, Arızlı, İzmit, Holly Robinson Peete, Kashan, Jean Claude Pascal, Proteus etkisi, Arteriyol, Killeen, Teksas, Hayfa Üniversitesi, Mustafa Uğur (futbolcu), Büyük Smoky Dağları Ulusal Parkı, Atıf Tüzün, Susilo Bambang Yudhoyono, İrlandalı Kız, İspanyol pesetası, Providencia Adası, Gradsko, Berdan Öztürk, Active Directory, Raspberry Pi, Epifiz, Diyonisos, Narses, Büyük Londra Vebası, Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu, Suriye Parlamentosu, Konçe, Clint Capela, CA Lanús,
Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?,