Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir?

Artvin (il) Nedir?

Artvin (il) Nedir?, Artvin (il) Nerededir?, Artvin (il) Hakkında Bilgi?, Artvin (il) Analizi? Artvin (il) ilgili Artvin (il) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Artvin (il) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Artvin (il) Ne Anlama Gelir Artvin (il) Anlamı Artvin (il) Nedir Artvin (il) Ne Anlam Taşır Artvin (il) Neye İşarettir Artvin (il) Tabiri Artvin (il) Yorumu 

Artvin (il) Kelimesi

Lütfen Artvin (il) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Artvin (il) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Artvin (il) Kelimesinin Anlamı? Artvin (il) Ne Demek? ,Artvin (il) Ne Demektir? Artvin (il) Ne Demektir? Artvin (il) Analizi? , Artvin (il) Anlamı Nedir?,Artvin (il) Ne Demektir? , Artvin (il) Açıklaması Nedir? ,Artvin (il) Cevabı Nedir?,Artvin (il) Kelimesinin Anlamı?,Artvin (il) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Artvin (il) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Artvin (il) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Artvin (il) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Artvin (il) Kelimesinin Anlamı Nedir? Artvin (il) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Artvin (il) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Artvin (il) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Artvin (il) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Artvin (il)

Artvin (il) Nedir? Artvin (il) Ne demek? , Artvin (il) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Artvin (il) Kelimesinin Anlamı? Artvin (il) Ne Demek? Artvin (il) Ne Demektir? ,Artvin (il) Analizi? Artvin (il) Anlamı Nedir? Artvin (il) Ne Demektir?, Artvin (il) Açıklaması Nedir? , Artvin (il) Cevabı Nedir? , Artvin (il) Kelimesinin Anlamı?






Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir?

Artvin (il)

Koordinatlar: 41°08′K 041°51′D / 41.133°K 41.850°D / 41.133; 41.850
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Artvin
Artvin'in Türkiye'deki konumu
Artvin'in Türkiye'deki konumu
ÜlkeTürkiye
BölgeKaradeniz Bölgesi
İdare
 • ValiCengiz Ünsal[1]
Yüzölçümü
 • İl7.393 km²
Rakım345 m
Nüfus
 (2020)
 • İl169,403[2]
 • Yoğunluk23/km²
 • Kent
106,858
 • Kırsal
62,643
Zaman dilimiUTC+03.00 (TRS)
Alan kodu(+90) 466
Plaka kodu08

Artvin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir. İl, Türkiye'nin Gürcistan'la olan sınırında yer alan kuzeydoğu köşesidir. Doğusunda Ardahan ili, güneyinde Erzurum ili ve batısında Rize ili vardır.

2019 Yılı verilerine göre nüfusu 170.875’dir.[4] Bu nüfusun %62,4'ü şehirlerde yaşamaktadır. İlin yüzölçümü 7.436 km²'dir. İlde km²'ye 23 kişi düşmektedir. (Bu sayı merkez ilçede 30'dur.) İl merkezinin denizden yüksekliği: 530 m.'dir.

2020 yılında TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 ilçe, 9 belediye, bu belediyelerde 39 mahalle ve ayrıca 320 köyü vardır.[2]

Coğrafi ve kültürel yapısıyla Anadolu'nun diğer bölgelerinden keskin çizgilerle ayrılır. Yüzey şekilleri çok engebelidir. İklim çeşitliliği fazladır. İlin en önemli akarsuyu, 1956 yılına kadar adını veren Çoruh Nehri'dir. Artvin boğalarıyla meşhur bir il olup simgesi boğadır. Artvin il topraklarının yaklaşık %55’ini ormanlık alanlar kaplamıştır. Murgul'da bakır madeni vardır. Tarihte genellikle Livane ve Çoruh adıyla bilinir. Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Türkler ve Lazlar oluşturur.

Millî parklarıyla ünlüdür. Şavşat ilçesinde bulunan Karagöl Sahara Millî Parkı içerisinde bulunan Şavşat-Karagöl ve Borçka-Karagöl turistik yerlerden bazılarıdır. Efeler-Gorgit Tabiatı Koruma Alanı esas olmak üzere Camili yöresi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından biyosfer rezerv alanı olarak belirlenen Türkiye'deki tek bölgedir ve bir dünya mirası olarak görülmektedir.[5]

İlin bir önceki adı Çoruh olup, TBMM'nde kabul edilen 17 Şubat 1956 tarih ve 6668 sayılı kanunla Artvin olmuştur.[6]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik çağlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Toprak yapısının elverişsiz olması ve bilim merkezlerinden uzaklığı nedeni ile planlı ve bilimsel tarzda arkeolojik çalışmalar yapılamamıştır. 1933 ve 1955 yıllarında Yusufeli ve Şavşat yörelerinde halkın bulduğu bakır baltaların MÖ 4000-3000 yıllarına ait olduğu sanılmaktadır. Aynı yörede bulunan tunç baltaların MÖ 3000-2000 yıllarına ait oldukları bilinmektedir.

Artvin ve çevresi tarih öncesi devirleri Cilalı Taş Devri'nden başlayarak Bakır, Tunç ve Demir çağlarını sırası ile yaşamıştır. MÖ 10 bin ile 8 bin yıllarından kalma Cilalı Taş Devri'ne ait insan izleri Artvin’de de bu çağlarda insanların yaşamış olduğu izlenimini vermektedir. Bulunan madeni eşyalar ise tarih öncesi devirlerin sırası ile yaşandığını belgelemektedir.

Osmanlı dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Alman firması tarafından işletilen Hopa madenleri 20. y.y. başları

Artvin ilinin Osmanlı yönetimine ne zaman geçtiği konusunda kesin bir bilgi ya da belge yoktur. II. Mehmed’in Tzaniti Krallığı'nı yıkarak Karadeniz bölgesinin sahil kıyısını Artvin ilinin kıyı kesiminden itibaren ele geçirdiği bilinmektedir. Bu sırada Artvin, Yusufeli, Ardanuç, Borçka, Çıldır Atabeyliği'nin elinde bulunuyordu.

I. Selim Trabzon valisiyken Gürcistan’a yaptığı seferde Batum’un güneybatısında bulunan Güney Kalesini ele geçirmiştir. Bu kalenin adı ile sancak kuran I. Selim sancağa Borçka, Hopa ve Artvin’i bağlamıştır. 1534'te Erzurum beylerbeyi Mehmed Han, Yusufeli civarına akınlar yapmıştır. Ardanuç Atabeyi II. Keykavus ayaklanınca I. Selim’in oğlu padişah I. Süleyman ikinci veziri Kara Ahmed Paşa'yı isyanı bastırmakla görevlendirmiştir. Kara Ahmet Paşanın ikinci seferi ile Pert-Eğekte adlı ilk Livane Sancağı kuruldu. 1549-51 yılları arasında Şavşat-Yusufeli arasındaki Ardanuç bölgesi iki yıl kadar II. Keykavus’un elinde kaldı. 13 Haziran 1551 günü Ardanuç Kalesi'ni de fetheden Erzurum Beylerbeyi İskender Paşa bu bölgeyi de Osmanlı'ya kattı.

Artvin ve çevresi yaklaşık 250 yıl Osmanlı Devletinin egemenliğinde kalmıştır. 1828 Osmanlı-Rus savaşı ve savaş sonucu imzalanan Edirne Anlaşması ile Ahıska Osmanlı elinden çıkınca Çıldır eyalet teşkilatı bozuldu. Anlaşma gereği Çıldır eyaletinin bir kısmını Osmanlı kaybetti. Buna karşılık Artvin, Borçka, Ardanuç, Şavşat ve Yusufeli Osmanlı elinde kaldı.

Rusların güneye inme ve dünya imparatorluğu yaratma planı ile 1877-78 (93 Harbi) Osmanlı-Rus savaşı çıktı. 24 Nisan'da Rusya Kars, Ardahan ve Batum’u işgal ettikten sonra Türk topraklarına doğru ilerlemeye başladı. 2 Mayıs 1877’de 800’den fazla askeri şehit ettiler. Ardahan çevresini ele geçiren Ruslara karşı Artvin halkı Ardanuç ve Şavşat’a doğru göç etmeye başladılar.

Artvin etnografik haritası, 1917.
  Gürcüler
  Lazlar
  Türkler

Şıpka geçidinde hatalı hatlar kuran Süleyman Paşa yüzünden Ruslar bu hatları delerek Doğu Anadolu içlerine kadar ilerlediler. Osmanlı barış teklifinde bulunmak zorunda kaldı. 3 Mart 1878’de Osmanlı ile Rusya arasında 29 maddeden oluşan Ayastefanos Antlaşması imzalandı. 19. maddesinde yer alan 245.207.301 altın tazminatını ödemeyen Osmanlı, Kars, Ardahan, ve Batum topraklarını Rusya’ya tazminat karşılığı vermek zorunda kaldı. Bu barış Avrupalı devletlerin çıkarına aykırı düşünce 23 Aralık 1878’de Berlin Antlaşması imzalandı. Bu barış ile Elviye-i Selâse denen Kars, Ardahan, ve Batum Rusya eline geçti. 8 Şubat 1879’da Osmanlı ile Rusya arasında imzalanan Büyük Muhaide anlaşması ile Kars, Ardahan, ve Batum’da yaşayan Türkler batıya doğru göç etmeye başlamışlardır.

Osmanlı döneminde nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Artvin mutasarrıfı tarafından 1922 yılının Haziran ayında düzenlenen cetvellere göre, Merkez, Borçka, Şavşat, Hopa, Arhavi, Ardanuç kazaları ve bunlara bağlı nahiyelerinin nüfusları aşağıdaki gibidir.[7]

Artvin Türk Gürcü Hemşin Laz
Merkez
Ardanuç 7.709 0 0 0
Berta 1.122 0 0 0
Sirya 1.528 0 0 0
Şavşat 6000 2400 0 203
Merya 8539 1.150 0 0
İmerhev 0 7.134 0 0
Borçka 0 5.433 745 850
Maralid 0 1.333 0 0
Maçahel(Maçahalis) 0 1.480 0 0
Murgul 0 1.560 0 150
Hopa 1.000 150 2000 4.500
Kemalpaşa 0 0 750 1500
Arhavi 750 950 600 4.250
Toplam 26.648 21.590 4.095 11.453

Cumhuriyet dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

1924 yılında sancaklar vilâyet haline dönüştürülünce Artvin de vilâyet oldu. Ancak Artvin vilâyeti 1 Haziran 1933'te lağvedildi ve burası bir kaza merkezi olarak merkezi Rize olan Çoruh vilâyetine bağlandı. Bu durum 3 yıl kadar sürdü. Artvin 4 Ocak 1936 tarihinde yeni kurulan Çoruh vilâyetinin merkezi oldu. 17 Şubat 1956 tarihinde ise Çoruh adı kaldırıldı ve ilin adı Artvin haline getirildi.[6]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Artvin'in iklimi Türkiye'de Karadeniz iklimidir. Kıyı kesimlerinde ılık ve yağışlı iklim tipi egemendir. Artvin merkezinin de ılık ve yağışlı bir iklim tipi vardır. İlin yüksek kesimleri diğer Karadeniz Bölgesi illerinde de olduğu gibi kışları kar yağışlıdır. Sahil kesiminde örneğin Hopa'da en soğuk ay ortalaması 8,4 °C, en sıcak ay ortalaması 22 °C’dir ve bugüne dek sıcaklığın 18 Ocak 1964 ve 2 Şubat 1967 günlerinde -4.8 °C’ye düştüğü, 4 Haziran 1966’da 42,2 °C’ye yükseldiği saptanmıştır. Ancak bütün yıl yağışlı ve serindir. Artvin'in genelinde görülen Türkiye'de Karadeniz iklimi, Şavşat'ın, Ardanuç'un ve merkez ilçenin rakımı yüksek olduğu yerlerde kışları daha sert geçer. Bu bölümde ise en soğuk ay ortalaması 3.4 °C, en sıcak ay ortalaması ise 21,1 °C olup, bugüne dek en düşük sıcaklık 14 Ocak 1950’de -16.1 °C,en yüksek sıcaklık ise 18 Ağustos 1961’de 43 °C olarak saptanmıştır.[8]


 Artvin iklimi 
Aylar Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara
En yüksek sıcaklık (°C) 18,9 21,2 28,4 34,4 36,4 39,0 42,0 43,0 39,5 33,9 27,9 20,9
Ortalama en yüksek sıcaklık (°C) 6,2 8,2 12,3 17,9 21,8 24,1 25,7 26,2 23,8 19,6 13,3 7,8
Ortalama sıcaklık (°C) 2,8 3,9 7,0 12,0 15,9 18,7 20,8 21,0 18,1 14,0 9,0 4,5
Ortalama en düşük sıcaklık (°C) −0,3 0,3 2,8 7,2 11,1 14,2 16,8 17,0 14,0 10,2 5,6 1,6
En düşük sıcaklık (°C) −16,11 −11,9 −9,8 −7,1 −0,6 3,7 9,5 9,5 4,2 −1,6 −8,2 −10,8
Ortalama yağış (mm) 87,4 73,7 61,6 54,0 52,2 48,7 31,9 29,4 35,9 60,7 76,4 87,8
Kaynak: [1]


Depremsellik[değiştir | kaynağı değiştir]

Artvin deprem bölgesi değildir. İlin sahil şeridi 4. derece, iç bölgeleri ise 3. derece deprem bölgesidir. Ardahan sınırında ise küçük bir bölüm 2. derece deprem bölgesidir.[9] Kentteki sarsıntılar küçük çaplıdır.

Jeoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Bitki örtüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

İllerde protokolde ilk sırada yer alan Vali, merkezi yönetimi temsil eder ve Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Büyükşehir dışındaki illerde yerel yönetim, şehirler düzeyindedir. Belediye Başkanı, belediye sınırları içinde kalan seçmenin oy çokluğu ile seçilir. Ayni seçmen İlçe Belediye Meclisi için de oy kullanarak ilçelerin belediye meclislerini oluşturur. İldeki bütün seçmenler ayrıca il genel meclisi için de oy kullanarak, İl Genel Meclisinin oluşumunu sağlarlar.

İl genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için yapılan seçimlerde, onda birlik baraj uygulamalı nispi temsil sistemi, belediye başkanlığı seçiminde ise çoğunluk sistemi uygulanır. İl genel meclisi ve belediye meclisi üye sayıları ilçe nüfusuna göre, kontenjandan kalan sayıların partilere dağılımı ise D'Hondt Sistemine göre belirlenir (Kanun:2972-Madde:23)

İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresinin karar organıdır, başkanını üyeleri arasından gizli oyla seçer. Ayrıca, İl Genel Meclisi kendi içinden gizli oyla bir yıl görev yapacak 5 kişilik İl Encümenini seçer.[10][11]

Merkezi yönetim, Vali ve İl Müdürlerinden oluşur. İl Özel İdaresi (İl Genel Meclisi ve İl Encümeni) seçilmişlerden oluşur, ancak Vali başkanlığında görev yapar. Yerel yönetim ise belediye başkanları ve belediye meclislerinden oluşur.

Artvin Valisi, 1975-Hekimhan doğumlu Cengiz ÜNSAL'dır. Ağustos 2023/376 sayılı kararla, Sincan Kaymakamı iken atanmıştır.[12]

Artvin Belediye Başkanı, 1960-Artvin doğumlu Demirhan Elçin (CHP), 31 Mart 2019 seçimlerinde %50,96 oy oranıyla seçilmiştir.[13]

2019 Türkiye yerel seçimleri sonuçlarına göre Artvin İl Genel Meclisi üye sayısı, 11 AK PARTİ, 9 CHP ve 1 MHP olmak üzere 21’dir.[14] Artvin Belediye Meclisi ise 7 CHP, 4 AKP, 2 İYİ Parti, 2 de MHP olmak üzere 15 üyeden oluşur.[15]

2018 Genel seçimleri sonucu, Artvin'i temsilen TBMM'e AKP'den 1 milletvekili (Ertunç Erkan Balta), CHP'den 1 milletvekili (Uğur Bayraktutan) seçilmiştir.[16]

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Artvin'in, 1980-1997 yılları arasında artan oranda dışa göç veren iller arasında yer alırken, 1998 yılında Deriner Barajı ile 1999 yılında Borçka ve Muratlı barajlarının inşasına başlanması sonrasında yaratılan yeni istihdam alanlarının yanında, göçün ağırlıklı olarak görüldüğü Marmara bölgesinde yaşam güçlüklerinin etkisi ile dışa göç eğiliminde azalış olmuştur.

Güncel Nüfus Değerleri(TÜİK 6 Şubat 2024 verileri[17])

Artvin ili nüfusu: 172.356'dır. Bu nüfusun %60,73'ü şehirlerde yaşamaktadır (2023 sonu). İlin yüzölçümü 7.393 km2'dir. İlde km2'ye 23 kişi düşmektedir. (Bu sayı Hopa'da 209’dur.) İlde yıllık nüfus artış oranı'''% 1,71''' olmuştur. Nüfus artış oranı en yüksek ve en düşük ilçeler: Borçka (% 12,41)- Hopa (-%3,81)

6 Şubat 2024 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 İlçe, 9 belediye, bu belediyelerde 39 mahalle ve ayrıca 320 köy vardır.

2023 yılı sonunda Artvin ili ve ilçelerinin yerleşim yeri ve nüfusla ilgili sayısal bilgileri[18]
İlçe Nüfus

2022

Nüfus

2023

Fark Nüfus

Artışı %

Belediye

Sayısı

Mahalle

Sayısı

Köy

Sayısı

Köy

Nüfusu

Şehir

nüfusu

Şehirde

oturan %

Alanı

 km2[19]

 km2'ye

düşen kişi

Ardanuç 11.074 11.157 83 0,75 1 1 49 5.940 5.217 46,76 958 12
Arhavi 21.520 21.746 226 1,05 1 7 30 5.207 16.539 76,06 407 53
Borçka 21.748 24.622 2.874 12,41 1 5 38 13.636 10.986 44,62 805 31
Hopa 28.231 27.176 -1.055 -3,81 1 7 16 4.670 22.506 82,82 130 209
Kemalpaşa 8.954 9.688 734 7,88 1 3 12 3.073 6.615 68,28 74 131
Merkez 36.133 35.929 -204 -0,57 1 7 36 10.144 25.785 71,77 1141 31
Murgul 6.325 6.319 -6 -0,10 1 1 11 2.465 3.854 60,99 301 21
Şavşat 16.564 16.917 353 2,11 1 3 65 10.942 5.975 35,32 1316 13
Yusufeli 18.854 18.802 -52 -0,28 1 5 63 11.610 7.192 38,25 2261 8
Artvin 169.403 172.356 2.953 1,71 9 39 320 67.687 104.669 60,73 7393 23

İlin yıllara göre nüfusları[değiştir | kaynağı değiştir]

Artvin il nüfus bilgileri
Yıl Toplam Sıra Fark Şehir - Kır
1927[20] 90.066 60
  %4     3.502
86.564     %96  
1935[21] 271.900 26 %202
  %9     24.245
247.655     %91  
1940[22] 153.273 51 -%44
  %7     10.035
143.238     %93  
1945[23] 159.328 51 %4
  %7     11.394
147.934     %93  
1950[24] 174.977 52 %10
  %9     16.494
158.483     %91  
1955[25] 176.845 57 %1
  %12     20.882
155.963     %88  
1960[26] 196.301 57 %11
  %13     25.357
170.944     %87  
1965[27] 210.065 57 %7
  %14     30.068
179.997     %86  
1970[28] 225.869 59 %8
  %17     39.436
186.433     %83  
1975[29] 228.026 61 %1
  %19     42.496
185.530     %81  
1980[30] 228.997 63 %0
  %20     46.208
182.789     %80  
1985[31] 226.338 64 -%1
  %26     58.302
168.036     %74  
1990[32] 212.833 68 -%6
  %31     66.097
146.736     %69  
2000[33] 191.934 73 -%10
  %44     84.198
107.736     %56  
2007[34] 168.092 76 -%12
  %55     91.860
76.232     %45  
2008[35] 166.584 76 -%1
  %54     89.614
76.970     %46  
2009[36] 165.580 76 -%1
  %54     90.008
75.572     %46  
2010[37] 164.759 76 -%0
  %55     89.960
74.799     %45  
2011[38] 166.394 76 %1
  %55     91.886
74.508     %45  
2012[39] 167.082 76 %0
  %56     93.673
73.409     %44  
2013[40] 169.334 76 %1
  %56     94.316
75.018     %44  
2014[41] 169.674 76 %0
  %58     98.039
71.635     %42  
2015[42] 168.370 76 -%1
  %59     99.359
69.011     %41  
2016[42] 168.068 77 -%0
  %59     99.826
68.242     %41  
2017[42] 166.143 77 -%1
  %63     104.578
61.565     %37  
2018[42] 174.010 76 %5
  %59     102.882
71.128     %41  
2019[42] 170.875 76 -%2
  %62     106.389
64.486     %38  
2020[42] 169.501 76 -%1
  %63     106.858
62.643     %37  
2021[42] 169.543 76 %0
  %64     108.181
61.362     %36  

Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Konum Bilgileri
İlçe Kuruluş Yılı[43] Önceden bağlı olduğu ilçe Alanı km² Rakım mt. Merkeze Uzaklık km[44] Ulaşan Yollar[44]
Artvin Merkez 1.141 530 -26
Ardanuç 1945 Merkez 958 499 40 -27=> ,
Arhavi 1954 Hopa 407 11 80 / -25,
Borçka 1928 Merkez 805 123 33 -26, ,
Hopa Cumh.önce 130 65 69 / -25
Kemalpaşa 2017 Hopa 74 23 83 / -25
Murgul 1987 Borçka 301 390 48 -26=>
Şavşat Cumh.önce 1.316 1.127 70 -27
Yusufeli Cumh.önce 2.261 603 103 -01=> -06,
ARTVİN 1935 RİZE 7.393

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Artvin'in ekonomisi tarım açısından incelenecek olursa çay, fındık ve son dönemlerde kivi tarımına dayalıdır. Ayrıca Yusufeli ilçesinde zeytin ve pirinç tarımı yapılmaktadır. Az da olsa narenciye üretimi mevcuttur. Aynı zamanda Karadeniz mısırı Şavşat ve Murgul gibi ilçelerde ön plana çıkmaktadır. Ancak küçük aile işletmeciliği yapılmaktadır. Yeni yapılan baraj sayesinde bu ilçenin ve Artvin'in kışları sert geçen yerlerinin artık daha ılık geçeceği öngörülmekte, çay ve kivi üretimine olanak sağlayacağı düşünülmektedir.

Artvin endüstrisi yoğun bir şehir değildir. çay ve fındık fabrikaları mevcuttur. Aynı zamanda Murgul'da bakır çıkarıldığı için bakır işletmeciliği yapılmaktadır.

Sanayi[değiştir | kaynağı değiştir]

Artvin'de tarıma dayalı sanayi gelişmiştir. Başta çay ve fındık işlenmektedir. Bunun dışında Murgul'da bakır madenini işleyen sanayi kuruluşları vardır. İlçelerde ise küçük çaplı atölye ve imalathaneler bulunur. Buralarda ise metal ürünleri, kereste, dokuma ve mobilya ürünleri işlenir. Bunun dışında ilde büyük bir sanayi kuruluşu yoktur.

Tarım, hayvancılık ve ormancılık[değiştir | kaynağı değiştir]

Enerji[değiştir | kaynağı değiştir]

Madencilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Artvin önemli maden yataklarına sahiptir. MTA, kentte 81 maden yatağı tespit etmiştir. Başlıca madenler bakır, altın, gümüş ve çinko'dur. Madenler Artvin ve Murgul ilçelerinde yoğunlaşır.[45]

Su kaynakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

İlin karayolları T.C. Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı olup il sınırları içinde otoyol bulunmamaktadır.[46] İlde havalimanı ve demiryolu yoktur.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

İlde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı 241 kurum ve 1 üniversite vardır.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Artvin'de Karadeniz ve Kafkas kültürü hakimdir. Kafkas kültürü Ahıska ve Kuman Türklerinde ve kısmen Gürcülerde vardır, Karadeniz kültürü ise Laz, Hemşinli ve Gürcülerde vardır. Mısır unu yaygın kullanılır. Ayrıca kıyıda hamsi sıkça tüketilir. Kara lahana Artvin'de Gürcü ve Lazların sık tükettiği bir üründür. Yöresel çalgılar, kemençe, tulum, akordeon, davul ve zurnadır. Artvin yöresinde Bar oyunları ve adı Artvin Barı olan fakat Atatürk'e ithafen adı Atabarı olarak değiştirilen halk oyunu, Artvin ile özdeşleşmiştir. Artvin ilinin simgesi Boğa'dır. Her yıl Geleneksel Boğa Güreşleri Festivali yapılır, Kafkasör festivali bunların içinde en ünlüsüdür.

Spor[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinden beri Artvin ilinde güreş ve cirit sporları yaygın iken günümüzde unutulan birer spor dalları haline gelmiştir. Hatta Cumhuriyetin ilk yıllarında Ruslarla yapılan güreş müsabakaları olmuş bu müsabakalarda kazanan güreşçilere devlet tarafından çeşitli ödüller verilmiştir. Cirit sporu arazinin engebeli olmasından dolayı Artvin ilinde pek yaygın değildir fakat Artvinli Ciritciler Erzurumda yapılan Cirit sporlarına katılmışlar ve halende katılmaya devam ediyorlar.

2018-2019 Sezonunda, Futbol takımı Artvin Hopaspor, grubunu 7.sırada bitirmiştir. Bölgesel Amatör Lig takımı Arhavispor da grubunu 7.birmiştir. Basketbol erkekler 1. Liginde Artvin Belediye, Voleybol erkekler süper liginde Arhavi belediyesi yer almıştır. Ayrıca voleybol ve hentbol bölgesel liglerine 4 takımı katılmıştır.

Ziraat Türkiye Kupası'nda Artvin Hopaspor, katıldığı 2.turda elenmiştir. Basketbol Erkekler Federasyon Kupası'nda Artvin Belediye, grup maçları sonunda elendi. Kupa Voley Erkekler'de Arhavi Belediyesi 1.devre maçında elenmiştir.

Önemli spor tesisleri. Artvin Şehir Stadyumu (10.000), Hopa Şehir Stadyumu (3.200), Çoruh Üniversitesi Spor Salonu (1.000), Kapalı Yüzme Havuzu (Y.olimpik-500), Karakucak Güreş Alanı (3.000) ve Atabarı Kayak Merkezi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yeni Valiler Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı: 39 ilin valisi değişti". Haberturk.com. 27 Ekim 2018. 5 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2018. 
  2. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Güncel Nüfus Değerleri isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ "Artvin Rakım". 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2020. 
  4. ^ "Artvin Nüfusu". 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2020. 
  5. ^ "Türkiye'nin tek biyosfer rezerv alanı Artvin'de". 19 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2010. 
  6. ^ a b "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Şubat 2020. 
  7. ^ ‘’Artvin Livası'nın Anavatan'a Katılışı Sırasındaki Durumuna İlişkin Belgeler’’ 16 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, Mayıs 2008, s.95-102. (Belge:Ankara Üniversitesi, Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Arşivi Kutu:96 Gömlek:10 Belge:10)
  8. ^ "Artvin". 5 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2011. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2014. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 18 Haziran 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2021. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2020. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2024. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2020. 
  19. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Şubat 2020. 
  20. ^ "Fasikül I: Mufassal Neticeler İcmal Tabloları" (PDF). 28 Teşrinevvel 1927 Umumî Nüfus Tahriri. DİE. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Mayıs 2021. 
  21. ^ "1935 Genel Nüfus Sayımı" (PDF). 20 İlkteşrin 1935 Genel Nüfus Sayımı. DİE. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  22. ^  . "Vilâyetler, kazalar, Nahiyeler ve Köyler İtibarile Nüfus ve Yüzey ölçü" (PDF). 20 İlkteşrin 1940 Genel Nüfus Sayımı. DİE. 20 Ekim 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2016. 
  23. ^  . "1945 Genel Nüfus Sayımı" (PDF). 21 Ekim 1945 Genel Nüfus Sayımı. DİE. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  24. ^  . "Vilayet, Kaza, Nahiye ve Köyler itibarıyla nüfus" (PDF). 22 Ekim 1950 Umumi Nüfus Sayımı. DİE. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  25. ^  . "1955 Genel Nüfus Sayımı" (PDF). 23 Ekim 1955 Genel Nüfus Sayımı. DİE. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  26. ^  . "İl, İlçe, Bucak ve Köyler itibarıyla nüfus" (PDF). 23 Ekim 1960 Genel Nüfus Sayımı. DİE. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2021. 
  27. ^ "1965 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  28. ^ "1970 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  29. ^ "1975 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  30. ^ "1980 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  31. ^ "1985 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  32. ^ "1990 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  33. ^ "2000 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  34. ^ "2007 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  35. ^ "2008 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  36. ^ "2009 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  37. ^ "2010 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  38. ^ "2011 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  39. ^ "2012 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 20 Şubat 2013 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2013. 
  40. ^ "2013 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 15 Şubat 2014 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2014. 
  41. ^ "2014 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2015. 
  42. ^ a b c d e f g
    • "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları" (html) (Doğrudan bir kaynak olmayıp ilgili veriye ulaşmak için sorgulama yapılmalıdır). Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 13 Nisan 2016. 
    • "Artvin Nüfusu". nufusu.com. Erişim tarihi: 5 Şubat 2021. 
    • "Artvin Nüfusu". nufusune.com. 
  43. ^ İçişleri Bakanlığı- İller İdaresi Genel Müdürlüğü
  44. ^ a b Karayolları Genel Müdürlüğü
  45. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2014. 
  46. ^ "Otoyollar Haritası". Karayolları Genel Müdürlüğü. 27 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2014. 

Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Nedir? :Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? ile ilgili Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Ne Demektir? Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Açıklaması Nedir? Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Cevabı Nedir? Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Açıklaması? :Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Gerçek mi? :Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? ile ilgili Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Hakkında? :Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? ile ilgili Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Artvin (il) nedir?, Artvin (il) anlamı nedir?, Artvin (il) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Tatsuro Hagihara, Angerona, Hamitköy, Akhisar, Mr. Deeds Goes to Town, Port Sudan Havalimanı, Rod Steiger, Aeroflot kazaları ve olayları, Fransız cumhuriyetçi takvimi, Windows 98, Mu Eridani, Milliyet (gazete), İstanbuldaki sinagoglar listesi, Stephen Curry, Niloya, Emevîler Halifeliği, Umbrello UML Modeller, Heard, Georgia, Narsisizm, Hamit Zübeyir Koşay, Novosibirsk Uluslararası Havalimanı, Mehisti Kadınefendi, Eypio, Aeroflotun 2305 sefer sayılı uçuşu, Aeroflotun 1668 sefer sayılı uçuşu, Papa IV. Martinus, A Tale of Two Cities (Lost), Duyma sistemi, Çakallar, Mustafakemalpaşa, Zdravko Čolić, Aeroflotun 2723 sefer sayılı uçuşu, Aeroflotun 3843 sefer sayılı uçuşu, Denizlide 2004 Türkiye yerel seçimleri, 2004 Yaz Olimpiyatlarında Türkiye, Aeroflotun 6551 sefer sayılı uçuşu, Aeroflotun 5463 sefer sayılı uçuşu, Aeroflotun 4225 sefer sayılı uçuşu, 1970lerde Aeroflot kazaları ve olayları, Jessica Abel, Millî Güvenlik Kurulu (Türkiye), Aeroflotun 7425 sefer sayılı uçuşu, Baktria, Aeroflotun 2 sefer sayılı uçuşu, Ukrayna, Papa XVI. Benedictusun İslam tartışması, Tekno ilerlemecilik, Karamanda 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, Atatürk Uluslararası Havaalanı, Karanlık madde halesi, Aeroflotun 244 sefer sayılı uçuşu, Hamit Nafiz Pamir, Anton Ponkrashov, Yusuke Hoshino, Türk Hava Yolları Uçuş 1476, Enberi, Aegopodium, Türkiyedeki uçak kaçırma eylemleri listesi, NGC 5405, Toi, la musique et moi, Gerçeküstücüler, Parteş, Kızılağaç, Bodrum, Augusto Corrêa, Karanlık bulutsular dizini, Yer alçalış ikaz sistemi, Framing Britney Spears, Ekolojik terörizm, Raška mimari okulu, Karaincirli, Enez, Abdurrahman Aktepe, Tahirou Congacou, 5. Türkiye Hükümeti, Türkiye florasındaki olea taksonları listesi, NGC 209, Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik), Thymus paradoxus, Kralların Çarpışması, 1977 UEFA Süper Kupası, Nancy Greene, Dachau toplama kampı, Ken Russell, Kırmızı yahni, Helicia amplifolia, Buzlupınar, Hozat, Altınçevre, Hozat, Pornografik film oyuncusu, Julia Fischer, Kurukaymak, Hozat, Westmoreland, Sarısaltık, Hozat, Kazakistandaki diplomatik temsilcilikler listesi, Adana kebabı, Yedi Asılmışların Hikayesi, Nickelodeon (Tayvan), Buda, Demir Çağı, Anşar, Mutezile, Agil Memmedov (asker), Nizamül Mülk, Henri Brocard,
Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?,