Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir?

Edirne (il) Nedir?

Edirne (il) Nedir?, Edirne (il) Nerededir?, Edirne (il) Hakkında Bilgi?, Edirne (il) Analizi? Edirne (il) ilgili Edirne (il) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Edirne (il) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Edirne (il) Ne Anlama Gelir Edirne (il) Anlamı Edirne (il) Nedir Edirne (il) Ne Anlam Taşır Edirne (il) Neye İşarettir Edirne (il) Tabiri Edirne (il) Yorumu 

Edirne (il) Kelimesi

Lütfen Edirne (il) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Edirne (il) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Edirne (il) Kelimesinin Anlamı? Edirne (il) Ne Demek? ,Edirne (il) Ne Demektir? Edirne (il) Ne Demektir? Edirne (il) Analizi? , Edirne (il) Anlamı Nedir?,Edirne (il) Ne Demektir? , Edirne (il) Açıklaması Nedir? ,Edirne (il) Cevabı Nedir?,Edirne (il) Kelimesinin Anlamı?,Edirne (il) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Edirne (il) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Edirne (il) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Edirne (il) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Edirne (il) Kelimesinin Anlamı Nedir? Edirne (il) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Edirne (il) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Edirne (il) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Edirne (il) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Edirne (il)

Edirne (il) Nedir? Edirne (il) Ne demek? , Edirne (il) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Edirne (il) Kelimesinin Anlamı? Edirne (il) Ne Demek? Edirne (il) Ne Demektir? ,Edirne (il) Analizi? Edirne (il) Anlamı Nedir? Edirne (il) Ne Demektir?, Edirne (il) Açıklaması Nedir? , Edirne (il) Cevabı Nedir? , Edirne (il) Kelimesinin Anlamı?






Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir?

Edirne (il)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Edirne
Edirne'nin Türkiye'deki konumu
Edirne'nin Türkiye'deki konumu
ÜlkeTürkiye
BölgeMarmara Bölgesi
İdare
 • Belediye BaşkanıFiliz Gencan Akın[1] (CHP)
 • ValiYunus Sezer[2]
Yüzölçümü
 • Toplam6.145 km²
Rakım62 m
Nüfus
 (2023)
 • Toplam419.913[3]
 • Yoğunluk68,28/km²
Zaman dilimiUTC+03.00 (TRS)
Alan kodu(+90) 284
Plaka kodu22

Edirne, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nin Trakya yakasında yer alan bir ildir. İlin nüfusu 419.913'tür.

Bu nüfusun %78,3'ü şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 6.145 km2'dir. İlde km2'ye 68,28 kişi düşmektedir. (2022)

Merkez ilçeyle beraber 9 ilçe, 16 belediye, bu belediyelerde 95 mahalle, ayrıca 253 köy bulunmaktadır.[3]

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Edirne adı, kentin Latince ve Yunanca ismi olan Hadrianoupolis (Hadrianus'un kurduğu şehir, Hadrianus'un şehri) sözcüğünün Türkçede Edrenebol, Edrene ve Edirne olarak evrimleşmesiyle bugünkü hâlini almıştır. Başka bir ihtimal de, yine Hadrianoupolis'ten türetilmiş olan, şehrin Bulgarca adı Odrin'den evrimleşmiş olmasıdır.[kaynak belirtilmeli] Edirne'nin, Antik Çağ'da Orta Asya'dan göç edip buraya yerleşen Traklar tarafından kurulduğu bilimsel arkeolojik çalışmalarda ortaya çıktığı bilinmektedir. Büyük İskender dönemi kent Roma İmparatorlarından Hadrianus tarafından yeniden kurulmuş ve imar edilmiştir. Şehir, onun adına izafeten Hadrianapolis olarak anılmıştır.[4]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Edirne, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nin Trakya yakasında yer alan, doğuda Kırklareli ve Tekirdağ, güneyde Çanakkale ve Ege Denizi, batıda Evros (Yunanistan) ve kuzeyde Hasköy (Bulgaristan) ile çevrili ildir.

Edirne ilinin geneli düzlük olup il sınırları içerisindeki herhangi bir yükselti 500 metreyi aşmadığı için ilde dağ bulunmamaktadır. Korudağ Edirne'de bilinmesine rağmen bu yanlış bir bilgidir. %25'i ormanlık olan ve topraklarının %57'sinde tarım yapılan ilin en önemli akarsuyu, Karaağaç hariç olmak üzere Türk-Yunan sınırını çizen Meriç'tir.

İlin iklimi güneyden kuzeye doğru çıkıldıkça sertleşir; Ege Denizi'ne kıyısı olan güney kesiminde daha çok ılıman Akdeniz iklimi yaşanırken il merkezinin de bulunduğu kuzey kesiminde sert kışlarıyla kendini gösteren karasal iklim hâkimdir.

Kültür ve eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Edirne Şehir Girişi

1357'den beri düzenlenen Kırkpınar Yağlı Güreşleri yaz aylarında birçok yerli ve yabancı turisti çeker.

Cumhuriyet'in kuruluşu ile beraber Edirne'de eğitim kurumları da hızlı bir gelişme göstermiş, son yıllarda Edirne, eğitimde gelişmişlik düzeyi açısından Türkiye'nin önde gelen kentleri arasına girmiştir. Edirne'de okur-yazar oranı cumhuriyet dönemi boyunca Türkiye genelinin üzerinde olmuştur. Son yıllarda gerçekleştirilen kurslarla okur-yazarlık oranı %99'a ulaşmıştır.

2014 yılı itibarıyla bünyesinde 39.696 öğrenciye eğitim veren Trakya Üniversitesi de Edirne'de yer almaktadır.[5]

Folklor[değiştir | kaynağı değiştir]

Edirne ilinde Trakya'nın diğer illerindeki gibi 9/8'lik ritmin ağır bastığı halk türküleri yaygındır. Diğer Ardında Sümbüllü Bağlar, Karakuşun Yüksektendir Oyunu, Kızılcıklar Oldu Mu, Evreşe yolları dar, Püskül Pencereden Uçtu, Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar vardır.

Edirne ilinde yaşayanların, kendilerine özgü kıvrak ezgilerle bezeli ve yöre düğünlerinin ayrılmaz bir parçası olan Roman havaları da Edirne folklorunun tamamlayıcı bir parçasını oluşturur. Bunların en tanınmışları: Güm Güm Teke, Kako Sali, Anako, Yağmur Yağdı, Maşa Satarım gibi.

Görülecek yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Selimiye Camii

Edirne il merkezinde tarihi yapılar Türkiye'nin diğer kentlerine nispeten daha iyi korunmuştur. Kentte görülecek yerler Roma-Bizans dönemi ve Osmanlı-Türk dönemi adı altında iki ayrı başlık altında toplanabilir.

Roma-Bizans dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kentin tarihinin bu kısmından günümüze fazla eser kalmamıştır; şehirde bu döneme ait biricik yapı, 19. yüzyıl sonlarına kadar ayakta kalmış Roma dönemine ait Hadrianopolis surlarının yıkıntıları ve eskiden üzerinde 1893 yılında inşa edilmiş ve 1953 senesinde depremde zarar gördüğü ve kentin silüetini bozduğu gerekçesiyle dönemin belediye reisince dinamit kullanılarak yıktırılmış bir de saat kulesi bulunan Makedonya Kulesi'dir. Makedonya Kulesi adı Osmanlının ünlü seyyahı Evliya Çelebi'nin Seyahatnâme adlı eserinde geçmektedir.

Osmanlı-Türk dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kent bu dönemden kalma yapılar bakımından oldukça zengin olup bunlar dini ve sivil yapılar olmak üzere iki altbaşlıkta toplanabilir.

Dinî yapılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski Camii Dış Duvarı

Bu yapılar içerisinde en görkemlisi klasik Osmanlı mimarisinin doruk noktası sayılan ve Mimar Sinan'ın 'ustalık eserim' dediği Selimiye Camii'dir (1575). Bunun dışında Eski Cami (1414) ve Üç Şerefeli Cami (1447) klasik dönem öncesi Osmanlı mimarisinin anıtları olarak kent merkezini süslemektedir. Şehirde görülebilecek diğer tarihî camiler Muradiye Camii (1426), Ayşekadın Camii, Darülhadis Camii, Defterdar Camii, Hıdır Ağa Camii, Gazimihal Camii ve Şahmelek Camii'dir.

Edirne kentinin biraz dışında yer alan İkinci Beyazıt Kulliyesi (1488) mimarisiyle olduğu kadar zihinsel engellilerin tedavi edildiği, günümüzde Sağlık Müzesi olarak kullanılan şifahanesi ile de dikkat çekmektedir.

Ayrıca kentte Kaleiçi'nde bulunan İtalyan Kilisesi, Kıyık'ta bulunan Sveti Georgi Bulgar Kilisesi ve Kirişhane'de bulunan Sveti Helena-Konstantin Kilisesi günümüze kadar gelmiş ve ayinler hâlâ yapılmaktadır.

Kaleiçinde bulunan Edirne Büyük Sinagogu vardır. Türkiye sınırları içerisindeki en büyük ve Avrupa'nın 3. büyük sinagogu olan yapı, 26 Mart 2015 tarihinde 46 yıl aradan sonra yeniden ibadete açılmıştır.[6]

Sivil yapılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sivil yapılar içerisinde anıtsal niteliğe sahip olanların başında Edirne'nin köprüleri gelir; bunların en eskisi Tunca Irmağı üzerindeki Gazi Mihal Köprüsü'dür (1420). Bu köprü yakınında Yıldırım ve Seferşah isminde iki küçük köprü daha bulunur. Kent merkezinden Karaağaç'a giden yol üstünde ilk karşılaşılan köprü Tunca Köprüsü (1615), ikincisi ise Meriç nehri üzerinde kurulu Meriç veya Mecidiye Köprüsü'dür (1842).

Edirne'deki en uzun köprü, il merkezi dışında Ergene nehri üzerinde yer alan ve ilçe merkezine ismini vermiş olan Uzun Köprü'dür.

Günümüzde bir kısmı otel olarak kullanılan tarihî Rüstem Paşa Kervansarayı (1554) da Edirne'nin görülmesi gereken anıtlarından birini teşkil eder. Bu binada yapılan restorasyon çalışması, 1980'de Ağa Han Ödülü almıştır.[7]

15. yüzyıldan kalma Edirne Sarayı, 93 Harbi'nde cephanelik olarak kullanılmış ve kentin düşeceğinin anlaşılmasından sonra cephaneler Rusların eline geçmesin diye havaya uçurulmuştur. Bu patlamadan sonra sadece Adalet Kasrı denilen kısmı sağlam kalmıştır. Kalıntıları Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin düzenlendiği Sarayiçi semtindedir.

Edirne'de bulunan sivil tarihî yapılar arasında sayıları hızla azalan eski Edirne evleri de önemli yer tutar. Çoğu Kaleiçi semtinde bulunan ve neredeyse tümü ahşap olan bu evlerin bazıları son yıllarda restore edilmektedir.

İlin merkez ilçesinin Karaağaç kasabasında bulunan ve II. Abdülhamid devrinde yaptırılan Karaağaç Tren İstasyonu günümüzde Trakya Üniversitesi Rektörlük Binası olarak kullanılır. Binanın yanında 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması anısına inşa edilen Lozan Anıtı yer alır.

Yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

İllerde protokolde ilk sırada yer alan Vali, merkezi yönetimi temsil eder ve Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Büyükşehir dışındaki illerde yerel yönetim, şehirler düzeyindedir. Belediye Başkanı, belediye sınırları içinde kalan seçmenin oy çokluğu ile seçilir. Ayni seçmen İlçe Belediye Meclisi için de oy kullanarak ilçelerin belediye meclislerini oluşturur. İldeki bütün seçmenler ayrıca il genel meclisi için de oy kullanarak, İl Genel Meclisinin oluşumunu sağlarlar.

İl genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için yapılan seçimlerde, onda birlik baraj uygulamalı nispi temsil sistemi, belediye başkanlığı seçiminde ise çoğunluk sistemi uygulanır İl genel meclisi ve belediye meclisi üye sayıları ilçe nüfusuna göre, kontenjandan kalan sayıların partilere dağılımı ise D'Hondt Sistemine göre belirlenir (Kanun:2972-Madde:23)

İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresinin karar organıdır, başkanını üyeleri arasından gizli oyla seçer. Ayrıca, İl Genel Meclisi kendi içinden gizli oyla bir yıl görev yapacak 5 kişilik İl Encümenini seçer.[8][9]

Merkezi yönetim, Vali ve İl Müdürlerinden oluşur. İl Özel İdaresi (İl Genel Meclisi ve İl Encümeni) seçilmişlerden oluşur, ancak Vali başkanlığında görev yapar. Yerel yönetim ise belediye başkanları ve belediye meclislerinden oluşur.

Edirne Valisi, 1978-İspir doğumlu Yunus SEZER’dir. Ağustos 2023/376 sayılı kararla Kırıkkale Valisi iken atanmıştır.

Edirne Belediye Başkanı, 1964-İpsala doğumlu Recep Gürkan(CHP), 31 Mart 2019 seçimlerinde %44,87 oy oranıyla seçilmiştir.[10]

2019 Türkiye yerel seçimleri sonuçlarına göre Düzce İl Genel Meclisi üye sayısı, 15 CHP, 11 AK Parti ve 2 İYİ P. olmak üzere 28’dir. Edirne Belediye meclisi ise 19 CHP ve 12 AK PARTİ olmak üzere 31 üyeden oluşur.[11]

2018 Genel seçimleri sonucu, Edirne'yi temsilen TBMM'de AK Parti'den 1 milletvekili (Fatma Aksal), CHP'den 2 milletvekili (Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan), İYİ P.'den 1 milletvekili (Orhan Çakırlar) seçilmiştir.[12]

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Güncel Nüfus Değerleri(TÜİK 6 Şubat 2024 verileri[13])

Edirne ili nüfusu: 419.913'tür. Bu nüfusun %79,74'ü şehirlerde yaşamaktadır (2023 sonu). İlin yüzölçümü 6.145 km2'dir. İlde km2'ye 68 kişi düşmektedir. (Bu sayı Merkez ilçede 231'dir.) İlde yıllık nüfus artış oranı %1,24 olmuştur. Nüfus artış oranı en yüksek ve en düşük ilçeler: Merkez ilçe (%1,82)- Lalapaşa (-%0,44)

06 Şubat 2024 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 ilçe, 16 belediye, bu belediyelerde 95 mahalle ve ayrıca 253 köy vardır.

2023 yılı sonunda Edirne ili ve ilçelerinin yerleşim yeri ve nüfusla ilgili sayısal bilgileri[14]
İlçe Nüfus

2022

Nüfus

2023

Fark Nüfus

Artışı %

Belediye

Sayısı

Mahalle

Sayısı

Köy

Sayısı

Köy

Nüfusu

Şehir

nüfusu

Şehirde

oturan %

Alanı

 km2[15]

 km2'ye

düşen kişi

Enez 10.488 10.625 137 1,30 1 3 19 6.179 4.446 41,84 455 23
Havsa 17.969 18.077 108 0,60 1 6 22 9.243 8.834 48,87 545 33
İpsala 26.148 26.155 7 0,03 3 12 19 12.263 13.892 53,11 741 35
Keşan 83.874 84.846 972 1,15 3 19 45 14.288 70.558 83,16 1098 77
Lalapaşa 6.225 6.198 -27 -0,44 1 1 27 4.571 1.627 26,25 497 12
Meriç 12.841 12.897 56 0,44 3 6 21 5.966 6.931 53,74 438 29
Merkez 191.470 194.991 3.521 1,82 1 24 37 11.881 183.110 93,91 844 231
Süloğlu 6.348 6.405 57 0,89 1 4 10 3.193 3.212 50,15 342 19
Uzunköprü 59.351 59.719 368 0,62 2 20 53 17.490 42.229 70,71 1185 50
Edirne 414.714 419.913 5.199 1,24 16 95 253 85.074 334.839 79,74 6145 68

İlin yıllara göre nüfusları[değiştir | kaynağı değiştir]

Edirne il nüfus bilgileri
Yıl Toplam Sıra Fark Şehir - Kır
1927[16] 150.840 43
  %32     48.376
102.464     %68  
1935[17] 184.840 43 %23
  %30     55.812
129.028     %70  
1940[18] 251.373 37 %36
  %28     70.942
180.431     %72  
1945[19] 198.271 43 -%21
  %26     52.463
145.808     %74  
1950[20] 221.268 43 %12
  %25     56.354
164.919     %75  
1955[21] 252.190 42 %14
  %29     73.516
178.674     %71  
1960[22] 276.479 43 %10
  %31     86.542
189.937     %69  
1965[23] 303.234 43 %10
  %34     102.171
201.063     %66  
1970[24] 316.425 45 %4
  %38     119.978
196.447     %62  
1975[25] 340.732 46 %8
  %40     135.792
204.940     %60  
1980[26] 363.286 47 %7
  %42     153.236
210.050     %58  
1985[27] 389.638 48 %7
  %46     178.610
211.028     %54  
1990[28] 404.599 47 %4
  %52     210.421
194.178     %48  
2000[29] 402.606 47 -%0
  %57     230.908
171.698     %43  
2007[30] 396.462 48 -%2
  %66     259.809
136.653     %34  
2008[31] 394.644 48 -%0
  %66     262.039
132.605     %34  
2009[32] 395.463 48 %0
  %67     264.213
131.250     %33  
2010[33] 390.428 48 -%1
  %67     261.920
128.508     %33  
2011[34] 399.316 48 %2
  %68     272.294
127.022     %32  
2012[35] 399.708 48 %0
  %69     276.579
123.129     %31  
2013[36] 398.582 48 -%0
  %70     279.508
119.074     %30  
2014[37] 400.280 48 %0
  %71     283.845
116.435     %29  
2015[38] 402.537 48 %1
  %72     289.433
113.104     %28  
2016[38] 401.701 48 -%0
  %72     290.723
110.978     %28  
2017[38] 406.855 47 %1
  %73     298.264
108.591     %27  
2018[38] 411.528 48 %1
  %73     300.198
111.330     %27  
2019[38] 413.903 48 %1
  %74     306.464
107.439     %26  
2020[38] 407.763 49 -%1
  %74     301.887
105.876     %26  
2021[38] 412.115 48 %1
  %75     308.700
103.415     %25  
2022[38] 414.714 48 %1


Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Konum Bilgileri
İlçe Kuruluş Yılı[39] Önceden bağlı olduğu ilçe Alanı km² Rakım mt. Merkeze km[40] Ulaşan Yollar[40]
Edirne Merkez 844 50 -01, / , -01,
Enez 1953 Keşan 455 18 171 / -01 (İpsala)=>
Havsa 1954 Merkez 545 78 27 -01, / -01, / =>
İpsala 1928 Keşan 741 18 122 / -01
Keşan Cumh.önce 1.098 122 112 / -01, / -02,
Lalapaşa 1945 Merkez 497 161 24 Edirne=> -01,
Meriç Cumh.önce 438 42 87 -01(Uzunköprü)=> ,
Süloğlu 1990 Merkez 342 151 33 Edirne=> , ,
Uzunköprü Cumh.önce 1.185 32 64 / -01, , ,
EDİRNE Cumh.önce 6.145

Spor[değiştir | kaynağı değiştir]

2019-2020 Sezonu sonunda, futbol takımları Edirnespor 3. Ligde ve Uzunköprüspor, BAL'de (Bölgesel Amatör Lig) kalmışlardır. Edirnespor'un basketbol erkekler takımı kapanmıştır. Voleybol kadın bölgesel ligde 2. takımı yer almıştır.

Önemli spor tesisleri: 25 Kasım Stadyumu (5.000), Mimar Sinan Spor Salonu (2.000), Keşan Olimpik Açık Yüzme Havuzu (600)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2015. 
  2. ^ "Yeni Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık kimdir, hangi görevlerde yer aldı?". Haberturk.com. 12 Mayıs 2022. 12 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2022. 
  3. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Güncel Nüfus Değerleri isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ GÜN, Tekin (2021). Türkiye’deki Antik Bölgeler/Edirne Traklar bağlantısı. Academia edu-DİRENEN TARİH (1). ss. 6,7. 4 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2015. 
  6. ^ "BÜYÜK EDİRNE SİNAGOGU 46 YIL SONRA YENİDEN İBADETE AÇILDI". Milliyet. 26 Mart 2015. 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2015. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2006. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2020. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 18 Haziran 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2020. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2020. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2020. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2020. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2024. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2020. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Şubat 2020. 
  16. ^ "Fasikül I: Mufassal Neticeler İcmal Tabloları" (PDF). 28 Teşrinevvel 1927 Umumî Nüfus Tahriri. DİE. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Mayıs 2021. 
  17. ^ "1935 Genel Nüfus Sayımı" (PDF). 20 İlkteşrin 1935 Genel Nüfus Sayımı. DİE. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  18. ^  . "Vilâyetler, kazalar, Nahiyeler ve Köyler İtibarile Nüfus ve Yüzey ölçü" (PDF). 20 İlkteşrin 1940 Genel Nüfus Sayımı. DİE. 20 Ekim 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2016. 
  19. ^  . "1945 Genel Nüfus Sayımı" (PDF). 21 Ekim 1945 Genel Nüfus Sayımı. DİE. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  20. ^  . "Vilayet, Kaza, Nahiye ve Köyler itibarıyla nüfus" (PDF). 22 Ekim 1950 Umumi Nüfus Sayımı. DİE. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  21. ^  . "1955 Genel Nüfus Sayımı" (PDF). 23 Ekim 1955 Genel Nüfus Sayımı. DİE. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  22. ^  . "İl, İlçe, Bucak ve Köyler itibarıyla nüfus" (PDF). 23 Ekim 1960 Genel Nüfus Sayımı. DİE. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2021. 
  23. ^ "1965 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  24. ^ "1970 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  25. ^ "1975 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  26. ^ "1980 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  27. ^ "1985 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  28. ^ "1990 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  29. ^ "2000 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  30. ^ "2007 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  31. ^ "2008 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  32. ^ "2009 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  33. ^ "2010 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  34. ^ "2011 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 3 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2012. 
  35. ^ "2012 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 20 Şubat 2013 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2013. 
  36. ^ "2013 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 15 Şubat 2014 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2014. 
  37. ^ "2014 genel nüfus sayımı verileri". Türkiye İstatistik Kurumu. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (html) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2015. 
  38. ^ a b c d e f g h
    • "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları" (html) (Doğrudan bir kaynak olmayıp ilgili veriye ulaşmak için sorgulama yapılmalıdır). Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 13 Nisan 2016. 
    • "Edirne Nüfusu". nufusu.com. Erişim tarihi: 5 Şubat 2021. 
    • "Edirne Nüfusu". nufusune.com. 
    • "Edirne Nüfusu". nufusubu.com. 
  39. ^ İçişleri Bakanlığı- İller İdaresi Genel Müdürlüğü
  40. ^ a b Karayolları Genel Müdürlüğü

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Nedir? :Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? ile ilgili Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Ne Demektir? Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Açıklaması Nedir? Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Cevabı Nedir? Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Açıklaması? :Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Gerçek mi? :Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? ile ilgili Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Hakkında? :Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? ile ilgili Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Edirne (il) nedir?, Edirne (il) anlamı nedir?, Edirne (il) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Beate Grimsrud, Seward Yarımadası, Diqing Tibet Özerk İli, Kodiak, Alaska, Allison McGeer, Babanzade Abdurrahman Paşa İsyanı, Homer, Alaska, Sera Gölü, 2022 Akdeniz Oyunlarında San Marino, Amerika Birleşik Devletleri coğrafyası, Valdez, Alaska, Mekong Nehri, Michael Chiklis, Ali Celalettin Coşkun, Kemankeş Ahmed Paşa, Akyurt, Tercan, Posterior komünikan arter, Beşgöze, Tercan, Dodi Lukebakio, Beşkaya, Tercan, Hulusi Salih Paşa, Cook, Georgia, Dallıca, Tercan, Bulmuş, Tercan, Kuçar Qiuci Havalimanı, Doluca, Tercan, Edebük, Tercan, Ahmet Tahtakılıç, Ketchikan, Alaska, Begonia convallariodora, Elaldı, Tercan, Senoculifer conivulvus, Beğendiğiniz Gibi, Polish Society of the Phonographic Industry, Serie A, Wasilla, Alaska, Soldotna, Alaska, Android TV, Tarık Akan, Hansaray, Doktora, 2023 FIBA Basketbol Dünya Kupası F Grubu, Digiturk, Digitürk, Elmalı, Tercan, Gökdere, Tercan, Göktaş, Tercan, Ötümlü dişyuvasıl damaksıl sürtünmeli ünsüz, Yukon Kuskokwim Deltası, İkizler, Tercan, Yalovada 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, Keke Rosberg, Pseudoxyrhopus, Kyle Broflovski, Azanulbizar, Bertie Carvel, Theobromin, İnsandışılaştırma, Beşkoz, Besni, Hansa Birliği, Halil İnalcık, NGC 548, Uçak Kazası Raporu bölümleri listesi, Henry Crew, Lysimachia arvensis, Ara tricolor, Kalecik, Tercan, NGC 539, Neshoba County, Satış noktası, Kızılca, Tercan, Konarlı, Tercan, NGC 547, Kurukol, Tercan, One Hundred and One Dalmatians, Taoist cinsel uygulamalar, 4. yüzyıl, Karelyaca, Araz Abdullayev, Pırnallı, Ibrahim Yattara, 1972 Türkiye Cumhuriyet Senatosu Başkanlığı seçimi, Akkuzulu, Sivas, Fernando Nicolas Oliva, Sunchon, Askwith, Hans Zimmer, Diyarbakirspor, Diyarbakırspor, İskenderiye Kütüphanesi, Daihatsu, Cin tonik, Theodor Herzl, Afonso Dhlakama, Kuzören, Tercan, Küllüce, Tercan, Ortaköy, Tercan, Kamyaran şehristanı, 2016 Zambiya devlet başkanlığı seçimi, Sağlıca, Tercan,
Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?, Ömer Eldemir Kimdir?, Demokratik Kampuçya bayrağı Anlamı Nedir, Demokratik Kampuçya bayrağı Nasıl Oluştu, Demokratik Kampuçya bayrağı Tarihi, Demokratik Kampuçya bayrağı Renkleri, Demokratik Kampuçya bayrağı Tasarımı, Kürşat Özer Kimdir?, Zorlayıcı İsminin Anlamı Nedir?, Sertaç Çelikkaleli Kimdir?, Zorlamasız İsminin Anlamı Nedir?, Togolu Nedir?, Kenan Çarboğa Kimdir?, Zorlama İsminin Anlamı Nedir?, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Anlamı Nedir, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Nasıl Oluştu, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tarihi, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Renkleri, Bizans İmparatorluğu bayrakları ve sembolleri Tasarımı, Burak Ustalı Kimdir?, Zorca İsminin Anlamı Nedir?, Zorba İsminin Anlamı Nedir?, İlker İpek Kimdir?, Gülcan Alp Kimdir?, Zoraki İsminin Anlamı Nedir?, Niyazi Ünalmış Kimdir?, Zor İsminin Anlamı Nedir?, Fin Ugor Nedir?, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Asiye Küçükyılmaz Kimdir?, Tirşemsi Nedir?, Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?, Tirşe Gözlü Nedir?, Filtresiz Nedir?, Zom İsminin Anlamı Nedir?, İbrahim Kaan Kimdir?, Filtreli Nedir?, Hasan Ataman Kimdir?, Ziyasız İsminin Anlamı Nedir?, Filozofik Nedir?, Ziyansız İsminin Anlamı Nedir?, Aslan ve Güneş Anlamı Nedir, Aslan ve Güneş Nasıl Oluştu, Aslan ve Güneş Tarihi, Aslan ve Güneş Renkleri, Aslan ve Güneş Tasarımı, Şeref Tamtürk Kimdir?, Onur Sergen Doğan Kimdir?, Ziyadar İsminin Anlamı Nedir?, İsmail Büyükkayıkçı Kimdir?, Filolojik Nedir?, Canan Kebenç Özkan Kimdir?, Tipsiz Nedir?, Tipolojik Nedir?, Zirai İsminin Anlamı Nedir?, Okan Işıktaş Kimdir?, Tipili Nedir?, Arap İsyanı bayrağı Anlamı Nedir, Arap İsyanı bayrağı Nasıl Oluştu, Arap İsyanı bayrağı Tarihi, Arap İsyanı bayrağı Renkleri, Arap İsyanı bayrağı Tasarımı, Zingal İsminin Anlamı Nedir?,