Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir?

Marmara Bölgesi Nedir?

Marmara Bölgesi Nedir?, Marmara Bölgesi Nerededir?, Marmara Bölgesi Hakkında Bilgi?, Marmara Bölgesi Analizi? Marmara Bölgesi ilgili Marmara Bölgesi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Marmara Bölgesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Marmara Bölgesi Ne Anlama Gelir Marmara Bölgesi Anlamı Marmara Bölgesi Nedir Marmara Bölgesi Ne Anlam Taşır Marmara Bölgesi Neye İşarettir Marmara Bölgesi Tabiri Marmara Bölgesi Yorumu 

Marmara Bölgesi Kelimesi

Lütfen Marmara Bölgesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Marmara Bölgesi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Marmara Bölgesi Kelimesinin Anlamı? Marmara Bölgesi Ne Demek? ,Marmara Bölgesi Ne Demektir? Marmara Bölgesi Ne Demektir? Marmara Bölgesi Analizi? , Marmara Bölgesi Anlamı Nedir?,Marmara Bölgesi Ne Demektir? , Marmara Bölgesi Açıklaması Nedir? ,Marmara Bölgesi Cevabı Nedir?,Marmara Bölgesi Kelimesinin Anlamı?,Marmara Bölgesi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Marmara Bölgesi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Marmara Bölgesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Marmara Bölgesi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Marmara Bölgesi Kelimesinin Anlamı Nedir? Marmara Bölgesi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Marmara Bölgesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Marmara Bölgesi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Marmara Bölgesi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Marmara Bölgesi

Marmara Bölgesi Nedir? Marmara Bölgesi Ne demek? , Marmara Bölgesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Marmara Bölgesi Kelimesinin Anlamı? Marmara Bölgesi Ne Demek? Marmara Bölgesi Ne Demektir? ,Marmara Bölgesi Analizi? Marmara Bölgesi Anlamı Nedir? Marmara Bölgesi Ne Demektir?, Marmara Bölgesi Açıklaması Nedir? , Marmara Bölgesi Cevabı Nedir? , Marmara Bölgesi Kelimesinin Anlamı?






Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir?

Marmara Bölgesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Koordinatlar: 40°63′N, 28°12′E

Marmara Bölgesi
Türkiye'nin coğrafi bölgesi
ÜlkeTürkiye
Yüzölçümü
 • Toplam67,000 km²
Nüfus
 • Toplam27,899,126[1]
 • Yoğunluk300/km²
DemonimMarmaralı
Zaman dilimiUTC+03.00
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (CEST)
ISO 3166 koduTR-IDF
Resmî site
marmara.gov.tr

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

Köprü niteliği ile Avrupa ve Asya'yı birbirine bağladığı söylenebilir. Yaklaşık 67.000 kilometrekarelik bir yüzölçüme sahip olup Türkiye'nin %8,5'ine karşı gelir.[2]

Marmara Denizi de yaklaşık 11.000 km²'lik yüzölçümüyle bu bölgenin bir iç denizi durumunda olup bölgenin tam ortasını kaplar. Marmara Bölgesi'nin toplam nüfusu TÜİK 2022 yılı nüfus sayımına göre 26,650,405 Nüfusu vardır.

Marmara Bölgesi'nde sanayi, ticaret, turizm ve tarım gelişmiştir. Bölgedeki en gelişmiş sanayi İstanbul-Bursa-Kocaeli şehirlerinde olmakla birlikte bölgenin diğer yörelerinde de yaygın sanayi faaliyetleri vardır. Başlıca sanayi ürünleri olarak; otomotiv endüstrisi parçaları,çeşitli metal ürünler, işlenmiş gıda, dokuma, hazır giyim, çimento, kimya, kâğıt, petrokimya ürünleri, beyaz eşya sayılabilir.

2019 Marmara Bölgesi ihracat haritası

Ekili alanların yaklaşık yarısı buğday olup buğdayı şekerpancarı, mısır ve ayçiçeği izler. Bölge, Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin yaklaşık %73'ünü, mısır üretiminin ise yaklaşık %30'unu gerçekleştirir. Bağcılık da hayli gelişmiş olup Tekirdağ, Şarköy, Mürefte, Avşa ve Bozcaada üzüm ve şarapları meşhurdur.

Yedi coğrafi bölge içinde yükseltisi en az olan bölgedir. Ekili-dikili arazi oranı %30'dur. Ormanlık alan oranı %11,5'tir. Kümes hayvancılığı ve ipek böcekçiliği yaygındır. Nüfus ve nüfus yoğunluğu, göç alması nedeniyle çok yüksektir. Enerji tüketimi ve turizm gelirleri en yüksek bölgedir.

İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Yalova, Kocaeli tamamen bölge sınırları içinde; Sakarya ve Bilecik'in Karadeniz Bölgesi'nde toprakları olup; Bursa ve Balıkesir'in Ege Bölgesi'nde de toprakları vardır. Çanakkale ilinin topraklarının çok büyük bir bölümü Marmara Bölgesi içinde olup sadece Edremit Körfezi çevresindeki yerleşim yerleri Ege Bölgesi sınırları içinde kalır.

Marmara Bölgesi'nin en büyük kenti İstanbul'dur. Marmara Bölgesi'ndeki en küçük kenti ise Yalova'dır.

İstanbul, Marmara Bölgesi'nin yoğun nüfuslu olmasında önemli bir rol oynar. İl merkezleri baz alındığında Marmara Bölgesi'nde yer alan iller şunlardır.

İstanbul
Edirne
Kırklareli
Tekirdağ
Çanakkale
Kocaeli
Yalova
Sakarya
Bilecik
Bursa
Balıkesir

Marmara Bölgesi'nde olmayıp bölge sınırları içerisinde toprakları bulunan iller

Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan iller

Marmara Denizi'ne kıyısı bulunmayan iller

Marmara Bölgesinin, yine bölge bazında olan 14 komşusu vardır. Güneyde Ege Bölgesi, doğuda Karadeniz Bölgesi ve güneydoğuda İç Anadolu Bölgesi karadan bölgeyi kuşatmıştır. Bölgenin adını aldığı Marmara Denizi haricinde; İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Kocaeli ve Sakarya illeri aracılığı ile Karadeniz'e; Çanakkale, Edirne ve Balıkesir illeri aracılığı ile de Ege Denizi'ne kıyısı vardır.

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'nin havadan fotoğrafları, Marmara Denizi'nin uydu görüntüleri

Marmara Bölgesi 4 bölümden oluşmaktadır. Bunlar Çatalca-Kocaeli, Yıldız Dağları, Ergene ve Güney Marmara bölümleridir.

Çatalca-Kocaeli Bölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Adapazarı Ovası'nın doğusundan başlayarak, Silivri'ye kadar devam eder. Marmara Bölgesi'nin kuzeydoğu topraklarını kapsayan bu bölüm İstanbul Boğazı ile ikiye bölünür. Doğudaki kısım Kocaeli Yarımadası ve Adapazarı Ovası, batıdaki kısım ise Çatalca Yarımadası'dır. Bölüm akarsular ile parçalanmış olup, yer yer tepeliklere sahiptir. Ortalama 150 - 200 metre yükseklik gösteren bu tepeler plato özelliği taşır.

Bölümün Karadeniz kıyılarını bakan taraflarında ormanlar görülürken, Marmara Denizi kıyısında bitki örtüsü yerini maki ve zeytinliklere bırakır. Bölümde toprakları bulunan İstanbul, Kocaeli ve Sakarya illerinin üçünde de kuzeyde yerleşim seyrektir. Nüfus yoğunluğu daha ılıman iklime sahip olan, güneydedir. Kuzeydeki en önemli yerleşim merkezi Şile'dir. Buna karşılık güneyde en önemli yerleşim birimleri, Kocaeli ve İstanbul'dur.

Şeker pancarı, zeytin, sebze ve tahıl üretimi yapılmaktadır. Silivri ve Çatalca ilçelerinde önemli ölçüde hayvansal gıda üretilir. Tereyağı, peynir ve yoğurt bunların başlıcalarıdır.

Çatalca ilçesindeki ocaklardan çıkarılan grafit işlenmesi için İstanbul'a gönderilir. Durusu Gölü çevresinde çıkarılan linyit İstanbul'da yakacak ihtiyacı için kullanılır.

Bölümün böylesine gelişmesinin sebebi Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan Boğaz Köprülerinin bu bölüm içinde İstanbul ilinde olmasıdır. İstanbul ticaret, sanayi, bankacılık, kültür, sanat, medya, ulaşım, tekstil, kimya, dericilik, kundura, ilaç, cam, besin ve turizm bakımından Türkiye'nin merkezidir. Tüm bu sunduğu imkânlar dahilinde İstanbul uzun yıllar durmak bilmez bir göç dalgası ile karşı karşıya kalmış ve bugün Türkiye'nin toplam nüfusunun sekizde birinin bünyesinde bulundurur. Aldığı nüfus ile hızla büyüyen İstanbul ili yaşayanlara yeterli altyapı ve konut sunamamaktadır ve plânsızca büyümektedir. Devlete ve özel sektörün çabalarıyla şehirde kentsel dönüşüm seferberliği başlatılmış, gecekondulaşmanın yerini toplukonutlar ile çözme yoluna gidilmiştir. Günümüzde Kocaeli ve Sakarya, İstanbul'un hemen arkasında hızla büyümektedir. İstanbul ve Sakarya arası büyük bir sanayi sahasıdır. Buralarda devlete ve özel sektöre ait birçok tersane, çimento, beyaz eşya fabrikaları, alüminyum ve petrokimya tesisleri bulunur. Kocaeli'nin Gölcük ilçesi bir donanma üssü ve askeri araçların yapıldığı bir sanayi merkezidir.

Yıldız Dağları Bölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıldız Dağları Bölümü, Marmara Bölgesi'nin kuzeybatısını oluşturur.İsmini alanın büyük bir alanını kaplayan Yıldız Dağları'ndan alır. Batıda, Bulgaristan sınırından, doğuda Durusu Gölü'ne kadar uzanır. Yıldız Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında Türkiye'de Karadeniz iklimi etkilidir. Doğal bitki örtüsü makilik olup, yaklaşık 150 metre yükseklikten sonra ormanlar başlamaktadır. Yıldız Dağları'nın batı kısımları plâto özelliği taşır, ve bu alandaki verimli tarım arazilerinde buğday, ayçiçeği, şeker pancarı ve mısır tarımı yapılır. Küçükbaş hayvancılık oldukça gelişmiştir ve buna bağlı olarak bölümde birçok mandıra ve peynir imalathanesi vardır.

Ergene Bölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Ergene Bölümü, adını içine alan bu bölüm Yıldız Dağları ile Koru Dağları arasında kalmış bölümü kapsar. Tekirdağ ve Edirne illerinin bütünü ile Kırklareli'nin yarıya yakınını ve Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinin çok küçük bir alanını kapsar.

Marmara Bölgesi'nin, en soğuk, en az yağış alan, bitki örtüsünün en cılız olduğu yer Ergene Bölümüdür. Genel bitki örtüsü bozkırlardır. Bölümde yetiştirilen başlıca ürünler; buğday, mısır, çeltik, şeker pancarı, ayçiçeği, susam ve patatestir. Bağcılık ve ayçiçeği üretimi çok gelişmiş olduğundan, buna bağlı olarak da alkollü içecek ve yağ sanayii gelişmiştir. En önemli yerleşim merkezleri, Uzunköprü, Meriç, Babaeski, Lüleburgaz, Çorlu, Çerkezköy, Malkara, Keşan, Edirne, Tekirdağ ve İpsala'dır. Hamitabat beldesinde çıkarılan doğalgazdan elektrik üretilir.

Güney Marmara Bölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Marmara Bölümü yeryüzü şekilleri bakımından Marmara Bölgesinin en fazla çeşitlilik gösterdiği bölümdür. Platolar, ovalar, göller, akarsular, körfezler bölümün başlıca yer şekilleridir. Saros Körfezi ile İzmit Körfezi'nin güneyinde kalan, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova, Bilecik illeri ile, Kocaeli ve Sakarya illerinin bir kısmını kapsayan alandır. Bölümdeki ovalarda buğday, ayçiçeği, şeker pancarı ekimi yapılmaktadır. Dutluklara ve meyve bahçelerine rastlanmaktadır. Küçükbaş hayvancılık çok gelişmiştir. Bursa yöresinde ipek böcekçiliği yapılır. Gelibolu ve Kapıdağ yarımadaları ile Çanakkale ilinin genelini kapsayan Biga Yarımadası nüfusun en seyrek olduğu yerlerdir. Buralarda engebe fazladır. Çanakkale Boğazı, Gelibolu Yarımadası ile Biga Yarımadası'nı birbirinden ayırır.

Bölüm akarsu, göl, körfez ve adalar yönünden oldukça zengindir. Bölgenin en önemli akarsuyu Susurluk Çayı'nın vadisi Marmara Denizi'nin ılıman havasının iç kesimlere ulaşmasını sağlar. Biga Çayı ile Gönen Çayı diğer önemli akarsulardır. İznik, Ulubat ve Manyas Kuşgölü bu bölümde bulunur. Bunlar içinde Kuşcenneti Millî Parkı dünyaca üne sahip bir millî parktır.

Bölümün en önemli yerleşim birimi Bursa'dır. Türkiye'nin nüfus bakımından dördüncü büyük kenti olan Bursa geçmişte Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapmış eski bir payitaht'dır. Günümüzde ise Bursa güçlü sanayisi, otomotiv, tekstil, mobilya, gıda ve teknoloji gibi alanlarda faaliyet gösteren büyük sanayi kuruluşlarıyla önemli bir sanayi ve endüstri şehridir. Bursa sanayi şehri olmanın yanı sıra tarihi, doğal güzellikleri, sahilleri, gölleriyle ekonomik ve kültürel yönden gelişmiş bir turizm şehridir. Diğer önemli yerleşim merkezleri İnegöl, Balıkesir, Çanakkale, Erdek, Gemlik, Mudanya, Orhangazi,Karacabey, Mustafakemalpaşa, Yalova, Bozüyük, Biga, Bandırma ve Gönen'dir.

İnegöl; Mobilya, Tekstil, İplik, Orman ve ağaç ürünleri konusunda bölümün Bursa'dan sonra en gelişmiş merkezidir. Yine Bursa, Bandırma, Balıkesir, Çanakkale, Yalova ve Bilecik'de gıda sanayi, Balıkesir'de şeker ve kağıt sanayi, Bursa'da tekstil, otomotiv ve konserve sanayi, Bandırma beyaz et üretimi ve kimya sanayi, Erdek, Mudanya, Gemlik, İznik ve Gölyazı ise turizm konusunda gelişmiştir.

Çanakkale'ye bağlı Biga ve Çan ilçelerinde günümüzde faal olan linyit ocakları mevcuttur. Bandırma limanı bölge için çok önemlidir. İstanbul - Bandırma arasında arabalı feribot taşımacılığı yapılır. Yine Bursa ve İstanbul arasında her gün İDO ve BUDO feribot seferleri yapılmaktadır. Bursa, İnegöl ve Gönen'de kaplıca turizmi, Susurluk'da bor çıkarımı, Bilecik ve Marmara Adası gibi merkezlerde ise mermercilik yapılmaktadır.

Yerleşme[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de tarım alanlarının en iyi değerlendirildiği yer Marmara Bölgesi'dir. En fazla ekili dikili alan bu bölgede bulunur. Fakat bölge kendine yetmediğinden, dışarıdan ürün almaktadır. Bölgenin sağladığı iş istihdamı nedeniyle bölge hâlâ yoğun göç almaktadır.

Bölgeye bağlı 21 ada vardır. Adaların çoğunda yerleşim vardır. Ege Denizi'nde bulunan Gökçeada ve Bozcaada da Marmara Bölgesi sınınrları içindedir. Karadeniz'e kıyısı olan Kefken Adası bölgenin sınırları içinde bulunur.

Bursa iline bağlı adalar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. İmralı Adası
  2. Halilbey Adası
  3. Mutlu Adası
  4. Terzioğlu Adası

Balıkesir iline bağlı adalar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Akçaada
  2. Akoğlu Adası
  3. Alibey Adası
  4. Anataş Adacık
  5. Aslı Adacığı
  6. Asmalı Adası
  7. Balık Adası
  8. Çiçek Adası
  9. Çıplak Adası
  10. Dolap Adası
  11. Ekinlik Adası
  12. Fener Adası
  13. Fenerada
  14. Göz Adası
  15. Güvercin Adası
  16. Halı adası
  1. Haşır Adası
  2. Hayırsız Adası
  3. Hızırreis Adacık
  4. Işık Adası
  5. Kara Ada
  6. Kara Adası
  7. Kayainönü Adası
  8. Kız Adası
  9. Kötürüm Adası
  10. Koyun Adası
  11. Küçükmaden Adası
  12. Kumru Adası
  13. Kuş Adası
  14. Maden Adası
  15. Mamalı Adası
  16. Marmara Adası
  1. Martı Adası
  2. Oker Adacık
  3. Palamut Adası
  4. Paşalimanı Adası
  5. Pınar Adası
  6. Soğan Adası
  7. Taş Adası
  8. Taslı Adası
  9. Tavuk Adası
  10. Yelken Adası
  11. Yellice Adası
  12. Yelnız Adası
  13. Yerada
  14. Yumurta Adası
  15. Yuvarlak Adası
  16. Zambak Adacık
  17. Zeytinli Ada

Çanakkale iline bağlı adalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bkz: Tavşan Adaları

  1. Aldridge Kayası
  2. Karayer Adaları
    1. Yılan Adası (Çanakkale, Ezine)
    2. Orak Adası (Çanakkale, Ezine)
    3. Pırasa Adası (Çanakkale, Ezine)
    4. Tavşan Adası (Çanakkale, Ezine)
    5. Eşek Adası (Çanakkale, Ezine)
    6. Kara Ada (Çanakkale, Ezine)
  3. Saros Adaları
  4. Minik Ada ya da Böcek Adası (Çanakkale, Gelibolu)
  5. Küçük Ada, Saros ya da Defne Adası (Çanakkale, Gelibolu)
  6. Büyük Ada, Saros ya da Yunus Adası (Çanakkale, Gelibolu)
  7. Eşek Adası ya da Ortafener Adası; (Çanakkale, Bozcaada)
  8. Gökçeada ya da İmroz (Çanakkale, Gökçeada)
  9. Gökçe Ada (Çanakkale, Bozcaada)
  10. Horoz Taşları; (Çanakkale, Bozcaada)
  11. İncirli Ada; (Çanakale, Bozcaada)
  12. Küçük Eşek Adası; (Çanakkale, Bozcaada)
  13. Mavna Adası ya da Yıldız Adası; (Çanakkale, Bozcaada)
  14. Sıçan Adası ya da Sıçancık Kayası Talbot Kayası; (Çanakkale, Bozcaada)
  15. Taş Adası (Çanakkale, Bozcaada)
  16. Zorlu Adası; (Çanakkale, Bozcaada)
  17. Aksaz Adası (Çanakkale)
  18. Karaada, Rabbit Adası (Çanakkale)
  19. Sıçancık Adası (Çanakkale)
  20. Tavşan Adası, Çanakkale (Çanakkale)
  21. Tavşanlı Adası (Çanakkale)
  22. Yumurta Adası, Çanakkale (Çanakkale)
  23. Üçadalar (Çanakkale)
  24. Büyükada; (Çanakkale, Biga)
  25. Küçükada; (Çanakkale, Biga)
  26. Çekirdek Adası; (Çanakkale, Ezine)
  27. Yıldız Adası; (Çanakkale, Bozcaada)
  28. Yumurtaada; (Çanakkale, Biga)

Kocaeli iline bağlı adalar[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul iline bağlı adalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bakınız Adalar (Prens Adaları)

  1. Burgaz Adası (Adalar)
  2. Büyükada (Adalar)
  3. Eşek Adası (Beykoz)
  4. Hayırsızada (Tuzla)
  5. Heybeliada (Adalar)
  6. İncir Adası (Tuzla)
  7. Kahırsız Adası (Beykoz)
  8. Kaşık Adası (Adalar)
  9. Kınalıada (Adalar)
  10. Kızkulesi veya Kız Adası (İstanbul)
  1. Koç Adası (Tuzla)
  2. Kumbaros (İstanbul)
  3. Kuruçeşme Adası ya da Galatasaray Adası (İstanbul)
  4. Öreke Kayalıkları (Sarıyer)
  5. Sedef Adası (Adalar)
  6. Sivriada
  7. Tavşan Adası veya Balıkçı Adası
  8. Yassıada veya Demokrasi ve Özgürlük Adası
  9. Şemsiye Adası (Tuzla)

Dağları[değiştir | kaynağı değiştir]

Marmara Bölgesi'nde Yıldız dağları, Biga dağları, Kapıdağ, Uludağ, Samanlı dağları, Domaniç Dağı, Koru Dağları, Işıklar dağı, Armutçuk dağı, Kazdağı, Elmacık dağ'ları bulunmaktadır. Bunların en büyüğü Bursa'daki Uludağ'dır. Yüksekliği 2543 metredir. Ayrıca bölgedeki Edirne ilinde herhangi bir dağ bulunmamaktadır.

Akarsu ve Göller[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölge genelinde, küçük ölçekli olmalarına rağmen sık bir akarsu ağı vardır. Sakarya, Ergene, Susurluk, Meriç ve Biga Çayı bölgedeki başlıca akarsulardır. Bölge'de irili ufaklı birçok doğal ve yapay göl bulunur. Büyükçekmece Gölü, Samandıra Gölü, Küçükçekmece Gölü, Durusu Gölü, İznik Gölü, Sapanca Gölü, Uluabat Gölü ve Manyas Gölü, açık havası olan tatlı su gölleridir. Bunların haricinde özellikle Güney Marmara Bölümü'nde Biga Yarımadası üzerinde sulama yapılır.

İklim ve bitki örtüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Marmara Bölgesi'nin iklimini, tek bir iklim adı ile başlıklandırmak doğru olmaz, Marmara Bölgesi'nde hüküm süren iklim, Türkiye'de Karadeniz iklimi, karasal iklim ve Akdeniz iklimi arasında bir geçiş evresidir. Bölgede yıllık yağış 500 – 1000 mm arasındadır. En çok yağış kış mevsiminde Aralık, Ocak, Şubat aylarında düşer. En kurak aylar ise Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Karlı, soğuk ve donlu günlerin sayısı kıyı kesimlerde en azdır. İç kesimlere gidildikçe karasallık etkisi artar. Ege ve Marmara denizi kıyılarında makiler, güney Marmara sahillerinde ise zeytinlikler bulunur. Makiler 200 metre yüksekliğe kadar baskın bitki örtüsüdür. Ergene Havzası'nda bozkırlar oluşmuşsa da bölgenin tamamında yaygınlık göstermez. Yükseltinin olduğu yerlerde, özellikle Trakya'da ormanlara rastlanır.

Hava sıcaklığının 0 °C nin altında geçtiği gün sayısı çok kısadır. Marmara Bölgesi'nin yıllık sıcaklık değerleri: ortalama 14 -16 °C, en sıcak ay ortalaması: 23-25 °C, en soğuk ay ortalaması: 5-6 °C'dir. Yıllık yağış miktarı 600–700 mm civarındadır. Marmara bölgesinde hâkim rüzgârlar genelde Kuzey ve Kuzeydoğu yönlerinden eser.

Bölgedeki millî parklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı (Çanakkale)
  2. Kazdağı Millî Parkı (Balıkesir)
  3. Gala Gölü Millî Parkı (Edirne)
  4. Uludağ Millî Parkı (Bursa)
  5. Kuşcenneti Millî Parkı (Bandırma)
  6. Truva Tarihî Millî Parkı (Çanakkale)
  7. İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı (Kırklareli)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türkiye'nin Nüfus Haritası". icisleri.gov.tr. 1 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2023. 
  2. ^ Ayşegül Celepoğlu ((Ed.)). Türkiye 2007. Başbakanlık Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından Türk Haberler Ajansı'na hazırlatılmıştır. s. 27. 

Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Nedir? :Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? ile ilgili Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Ne Demektir? Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Açıklaması Nedir? Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Cevabı Nedir? Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Açıklaması? :Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Gerçek mi? :Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? ile ilgili Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Hakkında? :Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? ile ilgili Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Marmara Bölgesi nedir?, Marmara Bölgesi anlamı nedir?, Marmara Bölgesi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
UCI Kadınlar Yol Dünya Kupası, Dmitri Koldun, Düz oranlı vergi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sovyetleştirme, Nadya Petrova, Nitrat, Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, Çiğli, Civilization IV, Çiğli Havaalanı, Nobody Wants To Be Lonely, René Guénon, Sengoku Dönemi, GP Industria Artigianato di Larciano, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, Hatice Sultan (IV. Mehmedin kızı), Hasbro Studios, Giro dItalia genç bisikletçi klasmanı, Puntland arması, İşkomi Nehri, Kıyı başı, NGC 7236, Ken Doherty, Abdulbasit Abdussamed, Miles Morales, Hüseyin Çimşir, Cadı Kazanı (oyun), Temsili kukla, Vietnam, Jamil Dehlavi, Stoper, Elektropop, Musab bin Umeyr, Cincinnati Royals, Barış Manço, Tamer Karadağlı, Freixo de Numão, Çandır Kalesi, İki kanatlılar, Demirtaşpaşa Camii, Pir Bekran, Onursal Liyakat Nişanı, Gerolsteiner (bisiklet takımı), Tjalling C. Koopmans, Nükleer savaş, Luis Pedro Cavanda, Kore çayı, 1815 Tambora Dağı patlaması, Sabancı Vakfı, Team dsm–firmenich PostNL (erkek bisiklet takımı), Angiosarkoma, NOX2, Karacalar, Osmaniye, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı, Deneysel rock, Furina, Aşk ve Gurur (dizi), NGC 6130, Durumcu Enternasyonal, İngiliz Milletler Topluluğu Oyunlarında bisiklet, Nicktoons, Citra (marka), De Havilland Canada Dash 8, Mein Herz brennt, Türkiye Köy İşleri ve Kooperatifler Bakanı, Çürüme, Millî Görüş, Burdurda 2007 Türkiye genel seçimleri, Yüzüncüyıl, Çukurova, Hürmüz Boğazı, Kavtareti, Mustafa Dağıstanlı, Laurent (Belçika prensi), Antibes, Tarlan Ahmedov, Savaş karşıtı hareket, Linau, Dominik Reinhardt, Sosyolojinin dalları, Amédée Achard, Metehan Mert, The Princess Bride (film), La Flèche Wallonne Féminine, Hard Rock Stadyumu Pisti, Papirus, Papirüs, Belton House, Pagani, Impuls FC Dilijan, Kadınlar yol bisikleti yarışları listesi, Okben Ulubay, Çamlaraltı Tren İstasyonu, Fatih Tekke, Matra, 2025 UEFA ülkeler sıralaması, Kutsal Eçmiyadzin Ana Makamı, Aleksander Krzyżanowski, Necaşi, Hacıahmet, Cide,
Tezkiyesi Bozuk Nedir?, Mete Koca Kimdir?, Abdullah Çakır Kimdir?, Zeki İsminin Anlamı Nedir?, Recep Bakırcı Kimdir?, Doğu Türkistan bayrağı Anlamı Nedir, Doğu Türkistan bayrağı Nasıl Oluştu, Doğu Türkistan bayrağı Tarihi, Doğu Türkistan bayrağı Renkleri, Doğu Türkistan bayrağı Tasarımı, Tezatlı Nedir?, Zekasal İsminin Anlamı Nedir?, Faik Deli Kimdir?, Zekâlı İsminin Anlamı Nedir?, Ferdaya Salmak Nedir?, Cevdet Akay Kimdir?, Zekâi İsminin Anlamı Nedir?, Teyelli Nedir?, Ferdası Nedir?, Zehirsiz İsminin Anlamı Nedir?, Ferasetsiz Nedir?, Tuncer Usta Kimdir?, Tevazulu Nedir?, Ferasetli Nedir?, Zehirli İsminin Anlamı Nedir?, Nesrin Arslan Kimdir?, Ferahlık Duymak Nedir?, Çağatay Atasay Kimdir?, Zehir Zıkkım İsminin Anlamı Nedir?, Alpaslan Türkkan Kimdir?, Zecrî İsminin Anlamı Nedir?, Adnan Sinan Çakıroğlu Kimdir?, Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kimdir? Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Nereli Yrd Doç Dr Badegül Can Emir Kaç Yaşında?, Zebunküş İsminin Anlamı Nedir?, Aziz Cem Güner Kimdir?, Zebun İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Tut Nedir?, Doğukan Ak Kimdir?, Zayi İsminin Anlamı Nedir?, Ferah Bulmak Nedir?, Doğan Avcı Kimdir?, Zayıf Sesli İsminin Anlamı Nedir?, Erol Bayram Kimdir?, Feragatli Nedir?, Tufan Yanar Kimdir?, Zayıf Nahif İsminin Anlamı Nedir?, Testereli Nedir?, Özgül Baydoğan Kimdir?, Feragat Sahibi Nedir?, Zayıf İsminin Anlamı Nedir?, Tespihsiz Nedir?, Naci Şanlıtürk Kimdir?, Zaviyevi İsminin Anlamı Nedir?, Ülkü Ayaydın Kimdir?, Tespihli Nedir?, Fer Almak Nedir?, Akadyana bayrağı Anlamı Nedir, Akadyana bayrağı Nasıl Oluştu, Akadyana bayrağı Tarihi, Akadyana bayrağı Renkleri, Akadyana bayrağı Tasarımı, Naile İşlek Kimdir?, Zavallı İsminin Anlamı Nedir?, Teslimiyetçi Nedir?, Zatî İsminin Anlamı Nedir?, Fenomenolojik Nedir?, Nizamettin Öztürk Kimdir?, Ahmet Yasin Şentürk Kimdir?, Fenomenal Nedir?, Zata Mahsus İsminin Anlamı Nedir?, Ejder Kaygusuz Kimdir?, Fenolojik Nedir?, Zaruri İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürsüz Nedir?, Emrullah Türe Kimdir?, Zarsı İsminin Anlamı Nedir?, Tesettürlü Nedir?, Fenlenmek Nedir?, Elif Baysal Kimdir?, Zarplı İsminin Anlamı Nedir?, Fenik Nedir?, Mehmet Bağlar Kimdir?, Cumali İnce Kimdir?, Zarif İsminin Anlamı Nedir?, Fenersiz Yakalanmak Nedir?, Fevzi Fatih Oğuz Kimdir?, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Anlamı Nedir, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Nasıl Oluştu, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tarihi, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Renkleri, Zafer Bayrağı (Azerbaycan) Tasarımı, Fenersiz Nedir?, Zararsız İsminin Anlamı Nedir?, Fenerli Nedir?, Zararlı İsminin Anlamı Nedir?, Hüseyin Çalişci Kimdir?, İrfan Karatutlu Kimdir?, Feneri Nerde Söndürdün Nedir?, Zarardîde İsminin Anlamı Nedir?, Terso Nedir?, Metin Bozkurt Kimdir?, Zarafetli İsminin Anlamı Nedir?, Savaş bayrağı Anlamı Nedir, Savaş bayrağı Nasıl Oluştu, Savaş bayrağı Tarihi, Savaş bayrağı Renkleri, Savaş bayrağı Tasarımı, Fener Çekmek Nedir?, Mustafa Çiftci Kimdir?, Zampara İsminin Anlamı Nedir?, Tersinir Nedir?, Gülfiraz Sağlık Kimdir?, Ters Türs Nedir?, Zamlı İsminin Anlamı Nedir?, Fenaya Çekmek Nedir?, Filiz Kılıç Kimdir?,