Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir?

Mansur (Fatımi) Nedir?

Mansur (Fatımi) Nedir?, Mansur (Fatımi) Nerededir?, Mansur (Fatımi) Hakkında Bilgi?, Mansur (Fatımi) Analizi? Mansur (Fatımi) ilgili Mansur (Fatımi) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Mansur (Fatımi) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Mansur (Fatımi) Ne Anlama Gelir Mansur (Fatımi) Anlamı Mansur (Fatımi) Nedir Mansur (Fatımi) Ne Anlam Taşır Mansur (Fatımi) Neye İşarettir Mansur (Fatımi) Tabiri Mansur (Fatımi) Yorumu 

Mansur (Fatımi) Kelimesi

Lütfen Mansur (Fatımi) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Mansur (Fatımi) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Mansur (Fatımi) Kelimesinin Anlamı? Mansur (Fatımi) Ne Demek? ,Mansur (Fatımi) Ne Demektir? Mansur (Fatımi) Ne Demektir? Mansur (Fatımi) Analizi? , Mansur (Fatımi) Anlamı Nedir?,Mansur (Fatımi) Ne Demektir? , Mansur (Fatımi) Açıklaması Nedir? ,Mansur (Fatımi) Cevabı Nedir?,Mansur (Fatımi) Kelimesinin Anlamı?,Mansur (Fatımi) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Mansur (Fatımi) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Mansur (Fatımi) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Mansur (Fatımi) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Mansur (Fatımi) Kelimesinin Anlamı Nedir? Mansur (Fatımi) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Mansur (Fatımi) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Mansur (Fatımi) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Mansur (Fatımi) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Mansur (Fatımi)

Mansur (Fatımi) Nedir? Mansur (Fatımi) Ne demek? , Mansur (Fatımi) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Mansur (Fatımi) Kelimesinin Anlamı? Mansur (Fatımi) Ne Demek? Mansur (Fatımi) Ne Demektir? ,Mansur (Fatımi) Analizi? Mansur (Fatımi) Anlamı Nedir? Mansur (Fatımi) Ne Demektir?, Mansur (Fatımi) Açıklaması Nedir? , Mansur (Fatımi) Cevabı Nedir? , Mansur (Fatımi) Kelimesinin Anlamı?






Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir?

Mansûr (Fâtımî halifesi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mansur (Fatımi) sayfasından yönlendirildi)
Mansur
El-Mansur Nasrillah
Fatımi Halifesi
Hüküm süresi18 Mayıs 946 - 19 Mart 953
Önce gelenEl-Kaim Bi-Emrillah
Sonra gelenEl-Muizz Li-Dinillah
Doğum915
Ölüm19 Mart 953
Tam adı
Ebu Tahir İsmail Mansur bi-Nasrillah
HanedanFatımi Hanedanı
BabasıEl-Kaim Bi-Emrillah
DiniŞii İslam

Mansur veya El-Mansur Nasrillah veya Arapça tam adıyla Ebu Tahir İsmail Mansur bi-Nasrillah (Arapça: المنصور بالله الفاطمي‎) (d. 915 Rakada, Kayravan, Kuzey Afrika – ö. 19 Mart 953), 18 Mayıs 946 – 19 Mart 953 arasında Fatımi Devleti halifesi.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdarlıktan önce[değiştir | kaynağı değiştir]

Mansur 915'te Kayravan yakınlarında bulunan Rakada'da o zaman Fatımi Sultanı ve Halifesi olarak İfrikiye'de hüküm süren El -Kaim Emirullah'un oğlu olarak doğdu. Kuzey Afrika'da doğan ilk Fatımi imamı ve halifesidir. Babası hükümdar iken 943'te batıdaki Harici Berberler Ebu Yezid komutası altında büyük bir isyan çıkardılar. İsyancılar birkaç hücumdan sonra Kayravan'ı ellerine geçirdiler ve devletin o zamanki başkenti olan Mehdiye'ye hücuma geçtiler. Babası Sultan Kaim bu hücuma karşı koyup Ziri Berberlerin desteği ile Ebu Yezid ordusunu geri püskürttü. Fakat 845'te Ebu Yezid geri kalan Tunus'u elinde bulundurmaktaydı. Fatımi güçleri toparlanıp Ebu Yezid isyancılarını bastırmak üzereydi; fakat Ebu Yezid yeni bir atakla Sus'u kuşattı. Fatımi Sultanı Kaim'in ordusu bu şehri savunmakta idi. Fakat 18 Mayıs 946 günü Halife-Sultan Kaim (sonradan Mansur lakabıyla bilinecek olan) oğlu ve veliahtı Ebu Tahir İsmail'i ardıl tayin ederek öldü.

Ebu Yezid isyanını bastırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Sus'u savunan orduya Halife-Sultan Kaim'in oğlu yeni Sultan Ebu Tahir İsmail (Mansur) tamamıyla idareyi eline alıncaya kadar bu ölüm haberi verilmedi. Kaim oğluna son nasihat olarak Ebu Yezid'e karşı gitmesini istemişti. Ebu Tahir İsmail (Mansur)'un Sultan olarak ilk hedefi Sus kuşatmasını kaldırmak için Ebu Yezid ordusuna hücum etmek oldu. Ebu Tahir İsmail(Mansur)'un şahsi komutasında Fatımi ordusu bunda başarılı oldu, Ebu Yezid ordusunu Sus önünde yenip Kayravan'a doğru çekilmeye zorladı. Ebu Tahir İsmail (Mansur) "Sabta" yoluyla hücumuna devam edip 15 Ağustos 946'da Ebu Yezid'i Kayravan yakınlarında bir daha büyük yenilgiye uğrattı ve Kayravan'ı tekrar Fatımiler adına geri aldı.

Fakat Ebu Yezid dağlara kaçmaya muvaffak oldu. Bundan sonra Ebu Tahir İsmail (Mansur) Ebu Yezid ordusunu yakından takibe başladı. Halife Ebu Yezid'i dağlardaki mevkilerinde söküp atmayı başardı. "Tubna" adlı bir mevkide Ebu Yezid ordusunu mağlup edip Ebu Yezid'i çöllere doğru kaçırttı. Fakat çöllerde Halife ordusu Ebu Yezid'in izini kaybetti. Ocak 947'de Ebu Yezid'in Masıla adlı bir kaleye hücum edeceği haberi alındı ve Halife ordusu ile geri döndü. Ebu Yezid bu mevkide yapılan çarpışmadan da mağlup çıktı. İsyancı Harici Berberlerin kendi arazileri olan Kıyan bölgesine "Kalaat Banı Hammad" adlı bir kaleyi tahkim edip bu kalede son savunma yapmaya karar verdi.[1] 947'de Ebu Tahir İsmail Mansur ve kendine destek sağlayan komutanı Berber asıllı Ziri bin Manad ile birlikte bu kaleye hücuma geçerek isyancıları büyük bir mağlubiyete uğrattı. Ebu Yezid ağır yaralı olarak yakalandı. Halife yaralı-esir Ebu Yezid'i başkenti Mehdiye'ye götürüp halka göstermek için yola çıktı ama çok geçmeden Ebu Yezid yaralarından öldü. Cesedi kazığa vurularak Mahdiye'de halka gösterildi. Bu başarılarından sonra o zamana kadar "Ebu Tahir İsmail" olarak bilinen Halife-Sultan "Mansur" unvanını aldı.

Ebu Yezid'in bir oğlu, Fazal, bu isyanı Avraş bölgesinde birkaç ay daha devam ettirdi . Sonunda 948'de Fatımi komutanı "Batıt bin Ya'la bin Batı" tarafından bu isyan da bastırılıp Fazal esir olarak Mehdiye'ye getirildi. Ebu Yezid'in diğer oğulları İspanya'ya geçerek Córdoba'daki Emevilere sığındılar.

Zamanının tanınmış Arap tarihçisi Ali İbnü'l-Esîr'in değerlendirmesine göre, "Mansur askeri faaliyetleri şahsen üzerine aldı ve Ebu Yezid'in fitnesine son vermeyi başardı. Eğer bu fitneyi kontrol altına almayı başaramasaydı büyük olasılıkla Fatımi devleti böyle bir yenilgiden sonra yaşamayacaktı."[2]

Fakat sonunda galip gelmesine rağmen Ebu Yezid isyanı Fatımilere, Halife-Sultan Mansur'a büyük zararlara neden oldu. Halife-Sultan'ın "İmam" olarak kabul edildiği Şii İsmailî hareketi ve organizasyonu ise imamın bu isyanla meşgul olduğu için bir karışıklık içine boğuldu.

Mağrıb'de gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mağrıb'deki Berber kabileler Ebu Yezid isyanının bastırılmasında sonra yine de Fatımi devletine hoşnutsuzluklarını devam ettirdiler. Bunlar arasında Zeneta kabilesi başta idi. Daha Ebu Yezid isyanı ile uğraşılmakta iken merkezi Mağrıp'te (şimdi Cezayir) önemli kabile reisi olan Hamid Bazaltain Endülüs Emevilerine bağlı olduğunu ilan ederek Tahrat şehrini kuşatmaya koyulmuştu. Mansur şahsen ordusuyla bu isyanı uzun sürmeden bastırdı ve Mağrıp'deki Banu İfran kabilesi reisi Yala bin Mahmud'u o bölgeye vali tayin etti.

Fakat Fatımi devleti için İfrikiye çok büyük bir bölge idi ve isyankar Berberlere karşı hemen yanıt vermek kolay olmadığı açıktı. Bunun için Mansur tarafından eski bir prensip olarak merkez devlete bağlı babadan oğla geçecek emirler ile uzak bölgeleri idare sistemine dönüldü. Bu arada Ebu Yezid isyanını bastırmakta çok desteği olan Berber asıllı Ziri bin Manad (935-971) orta Mağrıb'e bu şekilde vali tayin edildi ve valilik merkezi "Eşir" oldu.

Sonradan Mansur öldükten sonra ve Fatımiler Mısır'a yerleşince bu valinin oğulları ve torunları önce İfrikiye'de Ziriler vasal devleti olarak hüküm sürdüler ve sonra da bir kolu da Endülüs'te Zıriler devleti hükümdarları oldular.

Sicilya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ebu Yezid isyanı ile uğraşmaktayken Mansur Sicilya idaresine pek ilgi duymamıştı. Ama Fatımilerin Sicilya valisi "İbni Ataf" pek pasif ve etkinsiz olmakla isim yaptı ve Fatımi merkezine birçok şikayete hedef oldu. Bizanslılar Fatımilerin Sicilya'da zayıflığından faydalanarak barış karşılığında Fatımilere ödemeyi kabul ettikleri yıllık tazminatı ödememeye karar verdiler. Sicilya halkı İbni Asaf'a karşı ayaklandı ve İbni Asaf adada Fatımi merkezi Palermo eski kalesine sığındı. Fatımi idaresine karşı Palermo ve Ağrigento'da çıkan isyanlar dolayısıyla özellikle bu şehirlerdeki halktan vergi toplanamadı ve Fatımi Tunus merkezine gönderilen vergi gelirleri gittikçe küçüldü.

Bu gelişmeleri iyi karşılamayan Mansur adaya halkı kışkırtmayacak ve merkezi Fatımi hükûmetine sadık bir vali göndermeye karar verdi ve 942'de Hasan bin Ali el-Kalbi adlı kişiyi Sicilya valisi tayin etti. Sicilya'da "Hasan bin Ali el-Kalbi" halk isyanlarına ve vergi ödememe protestolarına son vermeyi başardı ve adada asayişi tekrar kurdu. Sicilya'daki orduyu ve gemi filosunu güçlendirdi. Bizans İmparatoru bu gelişmelerden yakın haberdar olduğu için yıllık Bizans tazminatını yeniden Sicilya'ya ödemeye başladı.

Sultan Mansur'un 952'de ölümünden sonra Hasan bin Ali İfrikiye'deki yeni başkent Mansuriye'ye döndü. Ama oğlu "Ahmed bin Hasan el-Kalbi" yeni Sicilya valisi olarak adada kaldı ve 953-969 arasında Sicilya valiliği yaptı. Bu babadan oğula geçen valilerin uygun tutumundan sonra Sicilya Fatımi valileri Kalbi ailesinden seçilmeye başlandı ve Sicilya Emirliği de Fatımilere vasal Kalbiler hükümdarlığına dönüştü.

Bizans[değiştir | kaynağı değiştir]

Arapların elinde olan Girit Emirliği'nde bulunan Arap korsanları devamlı Bizanslılar elinde bulunan Güney İtalya Calabria bölgesi kıyılarına hücumlara yapmaktaydı. Bizans İmparatoru VII. Konstantin 949'da hedefi Girit'in tekrar Bizans idaresine geçmesi için bir deniz seferi hazırlatmış ve 100 gemilik bir donanmayı Girit üzerine göndermişti ama bu sefer başarısı kalmıştı. 951'de Bizans İmparatoru olan VII. Konstantin'in yeniden Fatımiler elindeki Kuzey Afrika ve Sicilya'ya karşı bir deniz seferine hazırladığı haberi Fatımilere ulaştı. Mansur Tunus'taki kendi donamasını "Faraj Sakali" adlı amirali ile İtalya'da Bizans sahillerine karşı hücuma gönderdi ve Fatımilerin Sicilya valisi "Hasan bin al-Kalbi"de kendi Sicilya donanmasıyla buna katıldı. Bu Fatımi filosu İtalya Calabria'da bulunan Bizans sahillerini vurdular. VII. Konstantin barışı sağlamak için Fatımi sarayına bir elçi heyeti gönderdi ve yıllık tazminat vermeyi kabul ederek Calabria sahillerinde barış sağlamayı başardı. Zamanımızda İtalya'nın Reggio Calabria şehrinde yapılan kazılarda bulunan bir cami kalıntısının bu Fatımi deniz seferinden dönen donanmanın yaptırdığı bir yapı olduğu iddia edilmektedir.

Diğer icraatı ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

947'de Mansur Kayravan'ın güneybatısında, şehre pek fazla uzak olmayan bir mevkide yeni bir başkent kurdurmaya başladı. Fatımi başkenti Mahdiye'den "Mansuriye" adı verilen bu yeni şehre nakledildi.

Mansur 952'de öldü ve yerine oğlu El-Muizz Li-Dinillah Fatımi "imamı" ve halifesi oldu.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bu bölgenin ve kalenin günümüzdeki Cezayir'in Burç Bu Arıriç Vilayetinde olduğu bilinmektedir
  2. ^ Ali İbnü'l-Esîr, Al-Kāmil fī al-tārīkh:, Cilt 7 say, 171)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Mansûr (Fâtımî halifesi)
Doğumu: 915 Ölümü: 952
Resmî unvanlar
Önce gelen
El-Kaim Bi-Emrillah
Fatımi Halifesi
946 - 953
Sonra gelen
El-Muizz Li-Dinillah



Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Nedir? :Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? ile ilgili Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Ne Demektir? Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Açıklaması Nedir? Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Cevabı Nedir? Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Açıklaması? :Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Gerçek mi? :Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? ile ilgili Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Hakkında? :Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? ile ilgili Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Mansur (Fatımi) nedir?, Mansur (Fatımi) anlamı nedir?, Mansur (Fatımi) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
III. Giorgi, Gabrielle Union, Helisel yay, Dmitriy Logunov, Aegeus, Sınıfta Kal, Dreyfus Davası, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 544 sayılı kararı, Atalay Demirci, Oristano ili, Uluç Hasan Paşa, Lycaon, Japonyada nükleer enerji, Irion County, Everything Im Not, Orthopontonia, Gallop (stüdyo), Uzungöl, Çaykara, Mahmutpaşa, Lefkoşa, Otoyol 30, Bülbülü Öldürmek, Claude Debussy, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 541 sayılı kararı, Otopoiesis, Selen Soyder, Cheikhou Dieng, Mançukuo, Bisiklet Hırsızları, Doctor Who and the Curse of Fatal Death, Kosovo Polje, Arundhati Roy, NGC 6161, Ballıca, Elazığ, Serie B, Deniz Yavuzyılmaz, Forrest, José Rodríguez Martínez, Yüzey merkezli kübik, Rede Globo, Denizlide 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, Morelotia, Komana Pontiki, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 550 sayılı kararı, Bir Zamanlar Batıda, Teckli Mary, Delos problemi, Bostanlı, Kızılırmak, Billel Dziri, Taha Basri, Kevin Willis, Sağangiller, Durbaniopsis, I. Devlet Giray, Levi (Yakubun oğlu), Sergio Escudero (1989 doğumlu futbolcu), Alman mutfağı, Awesome, Veysel Kösele, Thymus coriifolius, Dirim, Nusaybin, Pachyneuridae, Deloitte Futbol Para Ligi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1199 sayılı kararı, Eleanor Farjeon, Gökdere, Koyulhisar, Tim Krul, Chrysactinium, SN 1054, Sibirya dağbülbülü, Hristiyan sol, Ararot, Zeyneb bint Ali, Kızılırmak, Köpekler Adası (film), Silent Storm, Erdem Kınay, Bohumil Hrabal, Stuart Holden, Salt Lake City Stars, Özgür ve açık kaynak kodlu Android uygulamalarının listesi, Johann Heinrich Füssli, Simpsonlar (15. sezon), Hermafrodit, Heinz Lorenz, Chersonesos Taurica, Space Impact, Jämtkraft Arena, László Bárdossy, Ayla Oral, Nemin, Marguerite Clayton, NGC 6034, Avril Lavigne diskografisi, Türkmenistan ekonomisi, Fuerteventura Havalimanı, Natalya Podolskaya, 33. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti, Ayşegül Türedi Özen, Marlborough House, 2023 Dünya Tekvando Grand Prix,
Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?,