Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir?

Klasik Türk mûsikisi Nedir?

Klasik Türk mûsikisi Nedir?, Klasik Türk mûsikisi Nerededir?, Klasik Türk mûsikisi Hakkında Bilgi?, Klasik Türk mûsikisi Analizi? Klasik Türk mûsikisi ilgili Klasik Türk mûsikisi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Klasik Türk mûsikisi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Klasik Türk mûsikisi Ne Anlama Gelir Klasik Türk mûsikisi Anlamı Klasik Türk mûsikisi Nedir Klasik Türk mûsikisi Ne Anlam Taşır Klasik Türk mûsikisi Neye İşarettir Klasik Türk mûsikisi Tabiri Klasik Türk mûsikisi Yorumu 

Klasik Türk mûsikisi Kelimesi

Lütfen Klasik Türk mûsikisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Klasik Türk mûsikisi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Klasik Türk mûsikisi Kelimesinin Anlamı? Klasik Türk mûsikisi Ne Demek? ,Klasik Türk mûsikisi Ne Demektir? Klasik Türk mûsikisi Ne Demektir? Klasik Türk mûsikisi Analizi? , Klasik Türk mûsikisi Anlamı Nedir?,Klasik Türk mûsikisi Ne Demektir? , Klasik Türk mûsikisi Açıklaması Nedir? ,Klasik Türk mûsikisi Cevabı Nedir?,Klasik Türk mûsikisi Kelimesinin Anlamı?,Klasik Türk mûsikisi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Klasik Türk mûsikisi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Klasik Türk mûsikisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Klasik Türk mûsikisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Klasik Türk mûsikisi Kelimesinin Anlamı Nedir? Klasik Türk mûsikisi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Klasik Türk mûsikisi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Klasik Türk mûsikisi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Klasik Türk mûsikisi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Klasik Türk mûsikisi

Klasik Türk mûsikisi Nedir? Klasik Türk mûsikisi Ne demek? , Klasik Türk mûsikisi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Klasik Türk mûsikisi Kelimesinin Anlamı? Klasik Türk mûsikisi Ne Demek? Klasik Türk mûsikisi Ne Demektir? ,Klasik Türk mûsikisi Analizi? Klasik Türk mûsikisi Anlamı Nedir? Klasik Türk mûsikisi Ne Demektir?, Klasik Türk mûsikisi Açıklaması Nedir? , Klasik Türk mûsikisi Cevabı Nedir? , Klasik Türk mûsikisi Kelimesinin Anlamı?






Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir?

Klasik Türk müziği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Klasik Türk mûsikisi sayfasından yönlendirildi)

Klasik Türk müziği, klasik Türk mûsıkîsi, Osmanlı'daki adıyla mûsıkî veya günümüzde kullanılan adıyla Türk sanat müziği; Türk kültürüne has makamlı bir müzik türü. Klasik batı müziği ve Hint müziği ile beraber dünya üzerinde süreklilik ve gelenek oluşturma bakımından mevcut birkaç klasik müzikten birisi olarak kabul edilir.

Etimolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu terimdeki "Türk" ve "klasik" kelimeleri, cumhuriyet döneminde Osmanlı Devleti'nden süregelen müziğe karşı batı müziği taraftarlarınca ileri sürülen bazı iddialara cevap vermek için türetilmiştir. Bu iddialardan en önemlisi Osmanlı müziğinin Türklerin değil, Bizans ve İran müziği kaynaklı olduğuna dair olan tezdir. Hüseyin Sadeddin Arel ve Rauf Yekta gibi batılı müzik çevrelerince de saygın görülen kimi müzikologlar, bu iddiaları belge ve bilgilerle çürütmüşlerdi.[kaynak belirtilmeli] Cumhuriyet döneminde bu müzik geleneği genellikle göz ardı edilmiş, hatta 2 Kasım 1934-6 Eylül 1936 tarihleri arasında verilen emir ile devlet radyosunda çalınması yasaklandı. Bu yasağın politik sebeplerle[1] veya Türk Halk Müziğinin yaygınlaştırılması maksadıyla[2] konulduğu düşünülmekle birlikte sonuç olarak Klasik Türk müziğini modern yöntemlerle öğreten konservatuvarlar ancak 1970'li yıllarda kurulabildi.

Klasik Türk müziğinin adlandırılması konusunda görüş ayrılıkları vardır. Osmanlı döneminde bu müziğe sadece "musıkî" denmekteydi. Nitekim bu geleneksel müziği, Cinuçen Tanrıkorur gibi "Osmanlı müziği" olarak adlandıranlar[kaynak belirtilmeli] olduğu gibi, ona "Geleneksel Türk müziği" adını verenler de vardır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı Halep'inde Müslüman ve Hıristiyanlardan müteşekkil bir müzik grubu, 1794. Sırasıyla tef, tambur, ney, kemençe ve nekkâre çalan müzisyenler görülmektedir.

Klasik Türk müziği tarihsel açıdan altı döneme ayrılabilir: oluşum dönemi, dönüşüm dönemi, klasik dönem, son klasik dönem, romantik dönem ve reformist dönem. 10. yüzyılda yaşamış olan Farabi’den Timurlenk’in öldüğü 1405’e kadar geçen süre, Türk müziğinin nazari (teorik) yönleriyle açıklandığı ve yazıya aktarılmaya başlandığı oluşum dönemini kapsamaktadır. Bu dönemin sonlarına doğru, çok meşhur bir üstat olan Abdülkadir Meragi, bir sonraki evrenin tohumlarını atmış, Türk müziğine yeni bir yön vermiştir. Bunu takiben, 16. yüzyılın başından Yavuz Sultan Selim’in tahta çıktığı 1512’ye değin; anlatılageldiği şekilde, Türk müziğinin ses perdeleri ve makamları üzerinde birtakım nazari değişiklikler yapılmıştır. Bu dönem, Diyar-ı Rum'un ve Balkanlar’ın üzerinde Mevlevihanelerin yapıldığı, İstanbul’un fethedildiği, Bizans İmparatorluğu kalıntıları arasına Enderun saray okulunun kurulduğu, kökleştiği ve Orta Asya'dan Ali Şir Nevai, Hüseyin Baykara, Ali Kuşçu, Şadi gibi Bilim adamlarının İstanbul'a cezbedildiği bir dönüşüm dönemi, keza bir nevi Rönesans olarak görülmektedir.

Klasik Türk müziği; Orta Asya, Selçuklu ve özellikle Osmanlı uygarlığının bir ürünü olarak, pek çok milletin müziklerini etkilemiş, onların müziğini de kendi potasında eritmiştir. Bunun bir sonucu olarak, klasik musıkî, gerek makam sayısı ve anlayışı, gerekse formlar ve usuller bakımından zengin bir müzik türü olmuştur. Bunun ardından, 15. yüzyılın başından IV. Murat’ın öldüğü 1640’a dek, doğuya düzenlenen seferler sayesinde, Osmanlı sarayında, Ortadoğu’dan getirilen müzik ve sanat adamlarının faaliyet gösterdiği bir dönem yaşanmıştır. Itri’den (1640-1712) 1730'a kadarki zaman diliminde, Avrupai Barok ve Rokoko etkilerin Osmanlı sarayına nüfuz ederek, zamanının doğu kültürüyle apayrı bir sentez oluşturduğu klasik dönem süregelmiştir. 1730’dan İsmail Dede Efendi’nin 1846’daki ölümüne dek uzanan dönem ise son klasik dönem olarak adlandırılmaktadır. Tanzimat Fermanı'nın ilan edildiği yıllardan (1839) 2. Dünya Savaşı'nın sona erdiği 1945’e kadar süren akım da romantik dönem olarak anılmaktadır.

Günümüzde Klasik Türk müziği[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk Sanat Müziği ile Klasik Türk müziği birbirine yakın kavramlar olmakla birlikte; "Klasik Türk müziği", tarihî anlayış ve geleneği temsil ederken, Batı müzik terminolojisinden ödünç alınmış "sanat müziği" kavramı ise daha çok bu musıkînin Cumhuriyet döneminde aldığı modern bir biçimi ifade eder. 20. yüzyılın ortalarından bugüne kadar gelen dönem çağdaş dönemdir. Bu dönemin en önemli temsilcilerinden biri Münir Nurettin Selçuk'tur. Bu dönemde kâr, beste, ağır ve yürük semâi gibi formlar arka planda kalırken, modern müzik anlayışına uygun kısa süreli, kısa güfteli ve hareketli şarkı ve fantezi formları Türk Sanat Müziği'ne hakim duruma gelmiştir. Bu anlayışın Batı müziğini model alması sonucunda, koro ve konser gibi uygulamalar yaygınlık kazanmış; keman, piyano, klarnet gibi Batılı sazlar da saz heyetlerine girmiştir. Bu modern anlayışı destekleyen unsurlardan birisi de, klasik musıkîde en önemli aktarım ve anlayış aracı olan meşk geleneğinin sekteye uğramasıdır. Klasik sanatların hepsinde geçerli olan ve talebenin bir üstadın "elinden geçerek" musıkîyi öğrenmesi süreci büyük ölçüde sona ermiş, yerine modern anlayışla, nota üzerinden eser öğretilen koro ve dernekler geçmiştir. Tasavvufî felsefeye, dolayısıyla aşkınlığa ve tefekküre dayanan klasik musıkî anlayışı yerine eğlence odaklı bir müzik anlayışı yerleşmiştir. Buna rağmen klasik musıkî geleneğini sürdüren ve yeni eserler verenler yok değildir. Hacı Arif Bey ile başladığı ileri sürülen modernleşme döneminde klasik üslubu ve anlayışı devam ettiren Gülçin Yahya Kaçar, Fehmi Tokay, Zeki Arif Ergin ve Ahmet Avni Konuk gibi bestekârlar da yer almıştır. Günümüzde de bu anlayışa bağlı genç bestekârlar eserler vermektedir.

Türk sanat müziği kamu radyo ve televizyonları kadar gazino gibi eğlence mekanlarının da temel tercihini oluşturmuş, bu nedenle kitlelere ticari açıdan da ulaşabilmiştir. Bu evrenin önemli bestecileri arasında Sadettin Kaynak, Bimen Şen, Refik Fersan, Yesari Asım Arsoy ve Avni Anıl sayılabilir. Türk sanat müziğinin bu bestecilerden başka "piyasa müziği" olarak anılan[kaynak belirtilmeli] daha popüler bazı önemli bestecileri de vardır. Bunlara örnek olarak Yusuf Nalkesen, Şekip Ayhan Özışık ve Teoman Alpay verilebilir. Günümüz TRT repertuvarında 19 bine yakın Türk musikisi eseri bulunmaktadır.

Türk müziğinde enstrümanların önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk müziğindeki başlıca çalgılar; ud, kanun, keman, ney, tanbur, lavta, klasik kemençe, rebab, santur, kudüm, def ve zildir. Doğaçlama bir tür olan gazel için kullanılan ve çalgısal-vokal ayrımına göre ortaya çıkan kategoriye sözel taksim adı verilmektedir.

Osmanlı klâsik ve halk mûsikîsinde kullanılan bütün telli/saplı çalgıların atası olan Kopuz'un ömrü 18. yüzyıla kadar devam edebilmiş, 10. ila 16. yüzyıllar arası çok revaçta olan ud yerini, l9. yüzyılın sonunda yeniden almak üzere, 17. yüzyıldan itibaren tanbura bırakmış, tarihi Türk harpı çeng'le, Türk pan flütü miskal 19. yüzyılda, santur ise 20. yüzyılda artık kullanılmaz olmuşlardır.

Önce viola d'amore şeklinde sinekemanı adı ile Batıdan gelen keman, daha sonra viyola, viyolonsel ve kontrbas ile, önceleri köçekçe ve tavşanca adı verilen saray rakslarının eşlik sazı olan kemençe ve lavta 20. yüzyılda klasik mûsikîye de girmiş; kaşıkla zilli maşanın halk oyunlarında yaşamasına mukabil, çalpara da denen çengi çubuğu, köçekçe ve tavşancalarla birlikte tarihe karışmıştır.

Mûsikî aletleri bilimi demek olan "Organoloji"de çalgılar, hangi müzik söz konusu olursa olsun, bu sanatın insanla birlikte doğuşundan bu yana geçirdiği merhaleler göz önüne alınarak, vurmalı çalgılar, nefesli çalgılar ve telli çalgılar sırası içinde incelenmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Cevher, Hakan (1995). Ali Ufki Bey ve haza mecmua-i saz ü söz, Ege Üniversitesi Doktora Tezi, İzmir. Çetin, Esra (2021). Cumhuriyet dönemi hükûmetlerinin kültür politikalarında müziğin yeri ve önemi (1938-1980). Uşak Üniversitesi Doktora Tezi, Uşak. Coşkun, Mehmet (2008). Türk müzik kültürüne yönelik planlı kalkınma dönemi politikaları ve Türk müziğine etkileri. Gazi Üniversitesi Doktora Tezi, Ankara.

  1. ^ Ünsal Deniz (2007). "TÜRK MÛSİKÎ İNKILBI BAĞLAMINDA KLASİK TÜRK MÛSİKÎSİ ÇALGILARI". 9 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2023. 
  2. ^ Özdil, Yılmaz (2022). Anka Kuşu. Sia Kitap. s. 72. ISBN 978-6258129045. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Nedir? :Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? ile ilgili Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Ne Demektir? Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Açıklaması Nedir? Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Cevabı Nedir? Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Açıklaması? :Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Gerçek mi? :Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? ile ilgili Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Hakkında? :Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? ile ilgili Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Klasik Türk mûsikisi nedir?, Klasik Türk mûsikisi anlamı nedir?, Klasik Türk mûsikisi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
ASTM International, 2014 İtalya Bisiklet Turu, İstanbul (il), Küçük gezegen uyduları listesi, Kestel Barajı, Galeopsis, Abhazya Krallığı, 2014 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları, Selahattin Toker, Gergő Lovrencsics, 2007 Supercopa de España, 1992 in film, Filistin bayrağı, Kodlamayan RNA, Azerbaycan hükûmetleri listesi, 2007 Rusya yasama seçimleri, Eviva España, ISO 4217, Çəmənli, Ağdam, 2007 NBA Playoffları, Feminist coğrafya, 2007 MTV Video Müzik Ödülleri, Ludovic Sylvestre, Franck Ribéry, 2007 Karadeniz Oyunları, Vana, Hassan Sami Kocamemi, Batum Antlaşması, Azerbaycan Kadınlar Voleybol Ligi, 1963 Kıtalararası Kupa, Kadifeden Kesesi, Flash Haber, 2007 Fransa yasama seçimleri, Sayfa tablosu, Gloria Swanson, En İyi Görsel Efekt Akademi Ödülü, Giritli Hüseyin Paşa, Kont Ostrorog Yalısı, Viktor Onopko, İhsan Süreyya Sırma, Frankenstein kompleksi, RideLondon–Surrey Classic, Philip Sheppard, NGC 3160, İOS ve iPadOS cihazları listesi, 2007 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimi, Muscovy Company, Kazan Tatarcası, İspanyolca, 1985 Kadınlar Voleybol Dünya Kupası, Francisco Lachowski, 1985 Grammy Ödülleri, Muhlis Erkmen, Koş Ağaç, Bostancıbaşı Hafız İsmail Paşa, Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, Kırklareli Atatürk Stadyumu, Amanece, Nobel Ekonomi ödülü, Etek boyu, Üçgedik, Maçka, Paolo Veronese resim eserleri listesi, Frijit, 1985 Erkekler Voleybol Dünya Kupası, Neoaves, Amad Diallo, Sultançayır Köprüsü, Yazlık, Maçka, 1985 Donanma Kupası, Hunnington, Paul Greengrass, Hürriyet Partisi, Libya millî futbol takımı, 1985 Cumhurbaşkanlığı Kupası, Yalçın Tosun, Fossombrone, Uzun mesafe koşuları, 1985 Belçika Grand Prix, Düzlemsel geometri, Hiroki Iikura, Mac OS X Leopard, Başkurt Direniş Komitesi, Hasan Tahsin Kupası, Barry Venison, Rahmi Apak, 1985 Başbakanlık Kupası, Meydan hava tahmini, Pierre Daher, İbiza, Ibiza, Yasama organı, İvan Davidoviç Lazarev, Ayşegül Aldinç, Doğankent, 1984 Yaz Olimpiyatları madalya sıralaması, Suna Selen, Orhan Evci, Salya, Birleşmiş Milletler Barış Operasyonları Departmanı, 1984 UEFA Kupası Finali,
Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?,