Teist İsminin Anlamı Nedir?

Teist İsminin Anlamı Nedir?

Teist İsminin Anlamı Nedir?

Teist İsminin Anlamı Nedir?

Teist İsminin Anlamı

Teist İsminin İstatistikleri

İsminin Anlamı Nedir?

Binlerce ismin anlamını bulun. İsim kökeni, analizi, falı, istatistikleri gibi birçok bilgiye tek tık ile ulaşın. Eğlenceli etkinlikler ile birlikte sosyal madyada paylaşın. Nerden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Yukardaki canlı aramayı kullanın veya popüler isimlere göz atın.

 

İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:

Teist İsmi Caiz Mi?

Teist İsminin Resmi Teist İsminin Numeraolojisi

Teist İsminin Anlam Falı

Teist İsminin Anlam Falı Teist İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri Teist İsminin Analizi Teist İsminin Anlam Yorumu

Teist İsminin Numeraolojisi

Teist İsmi Caiz Mi? Teist İsmili Ünlüler Teist İsminin Arapça Yazılışı Teist İsminin Çince Yazılışı

Teist İsminin Resmi

Teist İsminin Japonca Yazılışı Teist İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı Teist İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Teist İsminin Anlamı

Teist İsminin Anlamı, Teist İsminin İstatistikleri

Teist İsminin Resmi, Teist İsminin Numeraolojisi, Teist İsminin Anlam Falı, Teist İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri,

Teist isminin sözlük anlamı

Teist İsminin Analizi, Teist İsminin Anlam Yorumu, Teist İsmi Caiz Mi?, Teist İsmili Ünlüler, Teist İsminin Arapça Yazılışı,

Teist İsminin Arapça Yazılışı

Teist İsminin Çince Yazılışı, Teist İsminin Japonca Yazılışı, Teist İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı, Teist İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Teist İsminin İstatistikleri

Teist İsminin Anlamı Nedir?

Teizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Teist sayfasından yönlendirildi)

Teizm ya da tanrıcılık, tanrı veya tanrıların var olduğu inancıdır.[1] Klasik teizm anlayışında Tanrı; Mutlak Varlık, Mutlak Benlik ve Nihai Kişi olarak nitelenir. Klasik teistik Tanrı; tüm varoluşun kaynağı, öznesi ve tüm varoluşa nüfuz eden Nihai Şahıs olarak nitelendiği için Tanrı tüm varoluşun muhatapı olarak kabul edilir.

Teizme göre tanrılar din gönderebilir veya insanların yaşadığı Dünya'ya etki eden olaylara sebep olabilir. Günümüzde en yaygın teist inanışlar Hristiyanlık ve İslam'dır.

Teizm, dini inanışlar başta olmak üzere tüm tanrı inanışlarını kapsayan geniş bir tanım olarak ortaya çıktı. Ardından 17. yüzyılda bir tanrı inanışı olarak ortaya çıkan deizm felsefesinin Avrupa'da yükselişinden sonra teizm ile deizmi ayırt etmek için; teizm sıklıkla "dinler yollayan tanrı" veya "insanlar üzerinde egemenlik kuran tanrı" inanışlarını tanımlamak için kullanılmaya başlandı. Terim, Yunanca "Tanrı" anlamına gelen theos kelimesinden türetilmiştir, ilk kez Ralph Cudworth tarafından kullanılmıştır.[2]

Daha detaylı tanımıyla teizm, tanrının doğasını ve evrenle tanrı arasındaki ilişkiyi açıklayan; kişisel, mevcut ve aktif olarak evrenin kuruluş ve yönetiminden sorumlu bir Tanrı betimlemesi içeren bir öğretidir.[3][4][5][6] Bu yaklaşıma göre Tanrı dünya ve insanlar ile sürekli ilişki içerisindedir. Tanrı veya tanrıların Dünya üzerindeki egemenliğine inananlara veya akıllı tasarıma inananlara da teist denir.

Ayrımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Klasik teizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Klasik teizm; Tanrı'nın diğer tüm varlıkların kaynağı ve kökeni olan tekil Mutlak Varlık, Mutlak Benlik ve Nihai Kişi olarak nitelendirildiği teizm biçimidir.

Tasavvuf, Platonizm, Vaişnavizm ve Vişiştadvaita gelenekleri farklı din ve coğrafyalarda bulunan Klasik teistik anlayışlardan başlıcalarıdır.

Monoteizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Monoteizm, sadece tek bir tanrı olduğu inancıdır. Bu inanışa göre tanrının bir ortağı ya da başka bir tanrı yoktur.[7] Bazı modern monoteistik dinler Bahailik, İslam, Hristiyanlık, Yahudilik, Sihizm ve Ekankar'dır.

Politeizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Politeizm, birden fazla tanrı olduğu inancıdır.[8] Antik Mısır dini, Antik Roma dönemindeki dini inanışlar ve belli özellikleriyle Neopaganizm örnek gösterilebilir. Bu inanış antik çağ dönemlerinde oldukça yaygındı, ardından özellikle Orta Çağ itibarıyla tek tanrılı inanışlar daha yüksek sayıda takipçi kitlelere sahip oldu.

Agnostik teizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Agnostik teizm, en az bir yaratıcıya inanan ancak bunun doğruluğunun ile birlikte yanlışlığının da bilinmediğini veya hiçbir zaman bilinemeyeceğini savunan bir felsefi görüştür. Bu düşünce "bilmek" ve "inanmak" kavramlarının arasındaki farka da vurgu yapar. "Bir insanın Tanrı'nın varlığını bilemeyiz demesi ama var olduğuna inanması" manasına gelmektedir.

Panteizm ve Panenteizm[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Panteizm, her şeyi kapsayan içkin bir Tanrı [9] veya evrenin ya da doğanın Tanrı ile aynı olduğu görüşüdür.[10]
  • Panenteizm, panteizmde olduğu gibi evrenin kendisinin Tanrı olduğunu, evrensel panteist görüşten farklı olarak Tanrının evrene aşkın ve mutlak değişmez olduğu görüşüdür.

Bazıları bu iki kavram arasındaki farkı anlamsız bulurken diğerleri önemli bir nokta olarak görebilir. Panteizm veya panenteizm terimleri tek başlarına tektanrıcılık veya çoktanrıcılık ifade etmez. Bir öğreti panenteistik veya panteistik olsa dahi birden fazla Tanrıyı savunuyor ya da tam tersi tek bir Tanrının varlığını savunuyor olabilir.[11][12]

Deizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Deizm, evreni yaratan tanrının vahiy aracı olmaksızın sadece akılla veya doğal dünyaya yapılacak gözlemle kavranabileceği ve tanrının sonradan insanlığa ve evrene müdahalede bulunmadığı inancıdır. Deizm doğaüstü olayları (örneğin kehanetleri, mucizeleri, vahiy, cennet, cehennem vb.) reddeder. Buna rağmen klasik deizm döneminin ilk filozoflarında cennet ile cehennem inançlarına net karşı çıkış bulunmamaktadır.

Deizm insanlığa müdahalede bulunmayan ve Dünya üzerine bir egemenlik kurmayan tanrı inancını içerir. Esasen deizm de tanrı inanışı içermesinden ötürü teizm tanımında yer almasına rağmen özellikle klasik deist filozofların ve günümüz modern deistlerinin, müdahaleci teistik dinlere karşı verdiği eleştirilerden dolayı deizm bazen teizm kategorisinde değerlendirilmemektedir.

  • Polideizm: Deizmin politeistik formudur veya Politeizm'in deistik formudur. Bu inanışa göre evren birkaç Tanrı'nın kolektif yaratıcılığı sonucu yaratılmıştır. Bu tanrıların her biri evrenin bir parçasını yarattıktan sonra evren ile pratik anlamda ilgilenmeyi bırakmıştır.
  • Pandeizm: Panteizm'in deistik formudur veya Deizm'in panteistik formudur.
  • Panendeizm: Panenteizm'in deistik formudur veya Deizm'in panenteistik formudur.

Tanrılaştırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanrılaştırma ya da Apotheosis, dünyasal bir varlığın veya ölümlü bir insanın Tanrı ya da Yarı Tanrı katına yükseltilmesi.

Antropoteizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanrının şekil olarak, nitelikleri bakımından veya fiziksel güç gibi kavramlarda insana benzetilmesi tavrına verilen addır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Merriam-Webster Online Dictionary". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2011. 
  2. ^ Halsey, William (1969). Louis Shores (Ed.). Collier's Encyclopedia. 22 (20 bas.). Crowell-Collier Educational Corporation. ss. 266-7. 
  3. ^ Perspectives of reality: an introduction to the philosophy of Hinduism - Page 20, Jeaneane D. Fowler - 2002
  4. ^ The Oxford Dictionary of the Christian Church, Second Edition, OUP
  5. ^ The Oxford Dictionary of World Religions (1997).
  6. ^ Encyclopædia Britannica.
  7. ^ "Monotheism", in Britannica, 15th ed. (1986), 8:266.
  8. ^ "AskOxford: polytheism". 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2013. 
  9. ^ Encyclopedia of Philosophy ed. Paul Edwards. New York: Macmillan and Free Press. 1967. ss. 34. 
  10. ^ The New Oxford Dictionary Of English. Oxford: Clarendon Press. 1998. ss. 1341. ISBN 0-19-861263-X. 
  11. ^ Panentheism, 17 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 12 Eylül 2013, Panentheism (from Greek πᾶν (pân) "all"; ἐν (en) "in"; and θεός (theós) "God"; "all-in-God") is a belief system which posits that the divine (be it a monotheistic God, polytheistic gods, or an eternal cosmic animating force) interpenetrates every part of nature and timelessly extends beyond it. 
  12. ^ Pantheism and panentheism, 6 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 12 Eylül 2013, Like Pantheism, the belief that the physical universe is joined to a god or gods. However, it also believes that a god or gods are greater than the material universe. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]



İsminin Anlamı Nedir? Kategorisinden Haberler


  • Teist İsminin Anlamı Nedir? Nedir?:Teist İsminin Anlamı Nedir? Nedir?
  • Teist İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı:Teist İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı
  • Teist İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri:Teist İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri
  • Teist İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi:Teist İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi

Ali Hasan el Mecid, Eylül Katliamları, Mustafa Macit Zeren, Kantarkaya, Karlıova, Türk müziği, Yelizaveta Tişçenko, Model (sanat), Piatra Craiului Dağları, Çekyada İslam, Matematiksel analiz, Orogastrura, Büklümdere, Tercan, Eski Ahitte eşcinsellik, Çayköy, Göynük, Bilimsel hesap makinesi, Cicero, Çiçero, Mehmet Uygun (ressam), Ortaca, Melanomyza, Selin Yeninci, Miguel Muñoz, Prokopyevsk, Çayırova, Lettere, Wojciech Witold Jaruzelski, Maximilian Wöber, Orhan Taşdelen, David Foster Wallace, Drage, Hemoglobin, İsokrasi, Melres, Çayönü, Mazıdağı, Devrim Anıtı, III. Selim Giray, Kamu davası, Argıthanı, Çarkıfelek (yarışma), Mahyalar, Kozan, Wilfried Zaha, 12 Hayvanlı Takvim, Entebbe Uluslararası Havalimanı, Braikenridge–Maclaurin teoremi, Karacaoğlan Çayı, UNHCR, Çankaya Üniversitesi Balgat Kampüsü, Tunus başbakanı, Sevil Üstekin, Esendere Sınır Kapısı, Stenothermobacter, EA Sports, Liverpool, Ferit Odman, Çankırı Süleyman Demirel Fen Lisesi, Hristiyan, Kostas Kaçuranis, MÖ 252, Frantz Fanon, Çandarlı Halil Paşa, Habenaria schaijesii, Emmanuel de Grouchy, Vizigotlar, Marie Dubois, Dragutin Lerman, Tetragnatha americana, Dünya edebiyatı, İçerik yönetim sistemleri listesi, Ellie Delvaux, Çanakkale Fen Lisesi, Huşknan tatlısı, Aileu, Aude, Yusuf Hayaloğlu, TBMM 1. Dönem Burdur milletvekilleri listesi, Karaçaylar, Hüseyin Anka Özkan, Altimetre, Arctosa ningboensis, Haskar, Çürüksulu Mahmud Paşa, Thymus munbyanus, Karakeçili, Gördes, Çöl Fırtınası Harekatı, Çöl Tilkisi Harekatı, Vision of Love, Elektronik istihbarat, Transdinyester arması, Eldar Kasımov, Henley Pasaport Endeksi, Yasuhito Endō, David Talbot Rice, Finike, Düğüm, El Dorado Uluslararası Havalimanı, Projeksiyon, Sandwich, Kent, Handball Bundesliga, Tasmacı, Zonguldak, Kuvaterner Üzerine Bilimsel Araştırmalar,
Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?,