Sunullah Efendi Nedir?
Sunullah Efendi Nedir?, Sunullah Efendi Nerededir?, Sunullah Efendi Hakkında Bilgi?, Sunullah Efendi Analizi? Sunullah Efendi ilgili Sunullah Efendi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz. Sunullah Efendi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Sunullah Efendi Ne Anlama Gelir Sunullah Efendi Anlamı Sunullah Efendi Nedir Sunullah Efendi Ne Anlam Taşır Sunullah Efendi Neye İşarettir Sunullah Efendi Tabiri Sunullah Efendi Yorumu
Sunullah Efendi Kelimesi
Lütfen Sunullah Efendi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Sunullah Efendi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Sunullah Efendi Kelimesinin Anlamı? Sunullah Efendi Ne Demek? ,Sunullah Efendi Ne Demektir? Sunullah Efendi Ne Demektir? Sunullah Efendi Analizi? , Sunullah Efendi Anlamı Nedir?,Sunullah Efendi Ne Demektir? , Sunullah Efendi Açıklaması Nedir? ,Sunullah Efendi Cevabı Nedir?,Sunullah Efendi Kelimesinin Anlamı?,Sunullah Efendi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Sunullah Efendi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Sunullah Efendi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?
Sunullah Efendi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız
Sunullah Efendi Kelimesinin Anlamı Nedir? Sunullah Efendi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Sunullah Efendi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?
Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı
Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:
Söylemek, söz söylemek - Ad vermek - Bir dilde karşılığı olmak - Herhangi bir ses çıkarmak - Herhangi bir kanıya, yargıya varmak - Düşünmek - Oranlamak - Ummak, - Erişmek - Bir işe kalkışmak, yeltenmek - Saymak, kabul etmek - bir şey anlamına gelmek - öyle mi, - yani, anlaşılan - inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü
Sunullah Efendi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır
Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı
Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. - Muşmulaya döngel de derler.
Kamer `ay` demektir. - Küt dedi, düştü. - Bu işe herkes ne der? - Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. - Bundan sonra gelir mi dersin? - Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. - Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Sunullah Efendi - Demek gideceksin.
Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler
- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek
- dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok
Sunullah Efendi
Sunullah Efendi Nedir? Sunullah Efendi Ne demek? , Sunullah Efendi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Sunullah Efendi Kelimesinin Anlamı? Sunullah Efendi Ne Demek? Sunullah Efendi Ne Demektir? ,Sunullah Efendi Analizi? Sunullah Efendi Anlamı Nedir? Sunullah Efendi Ne Demektir?, Sunullah Efendi Açıklaması Nedir? , Sunullah Efendi Cevabı Nedir? , Sunullah Efendi Kelimesinin Anlamı?
Cafer Mustafa Sunullah Efendi | |
---|---|
Doğum | 1552 İskilip |
Ölüm | 10 Nisan 1612 İstanbul |
Meslek | Şeyhülislam, kazasker, kadı, müderris, şair |
Cafer Mustafa Sunullah Efendi (1552, İskilip - 10 Nisan 1612, İstanbul); Türk, Osmanlı devlet adamı, şair, müderris, kadı, kazasker ve şeyhülislam.
Cafer Mustafa Sunullah Efendi İskilip'lidir. Kanuni Sultan Süleyman devrinin devlet adamlarından Anadolu Kazaskeri Cafer Efendi'nin oğludur. Babası Cafer Efendi ile şeyhülislam Ebussuud Efendi amcazade olup Ali Kuşçu'nun soyundan gelmiştir.[kaynak belirtilmeli]
Sunullah Efendi Ebussuud Efendi'den icazet almıştır. Sonra ilmiye sınıfının hiyerarşisi içinde ilerlemeye başlamıştır. 1569 yılında Beşiktaş'ta Hayrettin Paşa Medresesinde müderris olarak ile göreve başlamıştır. 1587 yılında Sultan III. Murat Medresesinde müderris olmuştur. Sonra 1589 yılında Bursa kadısı ve 1591 yılında İstanbul Kadısı görevlerini yapmıştır. 1591 yılında Anadolu Kazaskerliği ve 1592 yılında Rumeli Kazaskerliği yapmıştır. 1594 yılında Sultan III. Mehmet'in tahta çıkışından sonra emekli olmuştur. 1598 yılında Padişah tarafından 50 akçe zam ile taltif edilmiştir.
Sonra da dört kez toplam 5 yıl 7 ay 2 gün şeyhülislamlık makamında bulunmuştur. İlk defa şeyhülislamlığa 2 Ekim 1599 yılında Hoca Sâdeddin Efendi'nin vefatı üzerine tayin edilmiştir. Ama Sadrazam Yemişçi Hasan Paşa ile arasının açılması üzerine 2 Ağustos 1601'de tekrar emekli edilmiştir.
Hocazade Mehmed Efendi yerine 4 Ocak 1603'te ikinci kez şeyhülislamlığa getirilmekle beraber bir ay sonra Yemişçi Hasan Paşa aleyhine ortaya çıkan sipahi isyanında Sunullah Efendi Yemişçi Hasan Paşa aleyhinde bir fetva verdiği için tekrar azledilmiştir.
Bu azilden sonra Sünnullah Efendi bir inziva hayatına çekilmiştir. Fakat 8 Eylül 1604'te kendine selef olan Ebülmeyamin Mustafa Efendi yerine 3. kez şeyhülislam görevine getirilmiştir. İki yıl sonra 28 Eylül 1606'de azledilmiş yerine Ebülmeyamin Mustafa Efendi tayin edilmiştir. 23 Kasım 1606'da dördüncü defa şeyhülislam yapılmıştır. Saray hadımlarının gayretleri ile bu görevden 5 Eylül 1608 azledilmiştir. Yıllık 750 akçe gelirle emekli yapılmıştır.
10 Nisan 1612'de İstanbul'da hayatını kaybetti. Mezarı Kırk Çeşme Hüsam Bey Camii yanında idi.
Star Tv'de yayınlanan Muhteşem Yüzyıl: Kösem dizisinde Yaşar Karakulak tarafından canlandırılmaktadır.
Uzunçarşılı onu "orta derecede ilmi kudretli" olarak nitelendirir.[1]
Bu üst yönetimde yer alan sert tartışmalarda Anadolu'da yaşayan Türklerin yanında yer alarak dönemin bir sadrazamı hakkında katli vaciptir fetvası vererek devşirmelerin Türkleri yok etme planlarını engellemiştir.[kaynak belirtilmeli] Kendisinin de sürekli görevden alınma ve göreve sonra dönme nedeni de Celali isyanlarında takındığı Anadolu Türklerinden yana tutum olmuştur.[kaynak belirtilmeli]
ve bazı eserlere talikatlan vardır.
Önce gelen: Hoca Sâdeddin Efendi |
Osmanlı Şeyhülislamı 2 Ekim 1599 - 2 Ağustos 1601 |
Sonra gelen: Hocazade Mehmed Efendi |
Önce gelen: Hocazade Mehmed Efendi |
Osmanlı Şeyhülislamı 4 Ocak 1603 - 8 Şubat 1603 |
Sonra gelen: Ebülmeyamin Mustafa Efendi |
Önce gelen: Ebülmeyamin Mustafa Efendi |
Osmanlı Şeyhülislamı 8 Eylül 1604 - 28 Eylül 1606 |
Sonra gelen: Ebülmeyamin Mustafa Efendi |
Önce gelen: Ebülmeyamin Mustafa Efendi |
Osmanlı Şeyhülislamı 23 Kasım 1606 - 5 Eylül 1608 |
Sonra gelen: Hocazade Mehmed Efendi |