Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Nedir?
Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Nedir?, Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Nerededir?, Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Hakkında Bilgi?, Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Analizi? Karaçelebizade Abdülaziz Efendi ilgili Karaçelebizade Abdülaziz Efendi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz. Karaçelebizade Abdülaziz Efendi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Ne Anlama Gelir Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Anlamı Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Nedir Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Ne Anlam Taşır Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Neye İşarettir Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Tabiri Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Yorumu
Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Kelimesi
Lütfen Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Karaçelebizade Abdülaziz Efendi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Kelimesinin Anlamı? Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Ne Demek? ,Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Ne Demektir? Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Ne Demektir? Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Analizi? , Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Anlamı Nedir?,Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Ne Demektir? , Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Açıklaması Nedir? ,Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Cevabı Nedir?,Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Kelimesinin Anlamı?,Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?
Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız
Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Kelimesinin Anlamı Nedir? Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?
Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı
Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:
Söylemek, söz söylemek - Ad vermek - Bir dilde karşılığı olmak - Herhangi bir ses çıkarmak - Herhangi bir kanıya, yargıya varmak - Düşünmek - Oranlamak - Ummak, - Erişmek - Bir işe kalkışmak, yeltenmek - Saymak, kabul etmek - bir şey anlamına gelmek - öyle mi, - yani, anlaşılan - inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü
Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır
Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı
Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. - Muşmulaya döngel de derler.
Kamer `ay` demektir. - Küt dedi, düştü. - Bu işe herkes ne der? - Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. - Bundan sonra gelir mi dersin? - Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. - Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Karaçelebizade Abdülaziz Efendi - Demek gideceksin.
Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler
- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek
- dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok
Karaçelebizade Abdülaziz Efendi
Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Nedir? Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Ne demek? , Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Kelimesinin Anlamı? Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Ne Demek? Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Ne Demektir? ,Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Analizi? Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Anlamı Nedir? Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Ne Demektir?, Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Açıklaması Nedir? , Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Cevabı Nedir? , Karaçelebizade Abdülaziz Efendi Kelimesinin Anlamı?
Karaçelebizade Abdülaziz Efendi | |
---|---|
Doğum | 1591 İstanbul |
Ölüm | 1658 Bursa |
Defin yeri | Bursa |
Meslek | Şeyhülislam, kazasker, kadı, müderris, din alimi. tarihçi. |
Karaçelebizade Abdülaziz Efendi (1591, İstanbul – 1658, Bursa), Osmanlı din alimi, kadı, kazasker. şeyhülislam ve tarihçi.
Osmanlı Devleti'nde İstanbul kadılığı, Rumeli Kazaskerliği gibi görevlerde bulunduktan sonra 1651'de 33. Osmanlı şeyhülislamı olmuş bir devlet adamı; fıkıh ve tarih alanında önemli eserler vermiş bir bilim insanıdır. Son yıllarını Bursa’da sürgünde geçirmiş; yaptırdığı sayısı 100'ü aşan çeşmelerle şehre değerli katkılarda bulunmuştur.
1591 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Sultan III. Mehmed devri âlimi ve Rumeli Kazaskeri Hüsamettin Efendi’nin oğlu idi. Küçük yaşta babasını kaybetti.[1] Önce Ağabeyi Mehmet Efendi’den ve sonra Şeyhülislam Sunullah Efendi’den dersler gördü.
1611’de İstanbul Hayreddinpaşa Medresesi’ne müderris olarak atandı. İstanbul’da başka medreselerde de görev yaptıktan sonra Yenişehir Kadısı olarak görevlendirildi. Mekke ve Edirne Kadılığı görevlerinde de bulundu. Ocak 1634'te İstanbul kadısı oldu.
İstanbul kadısı iken koyduğu ağır bir narh (sabit fiyat) nedeniyle şehirde yağ kıtlığı baş gösterince padişah IV. Murat boğdurulmasını emretmişti[2] ancak affedildi; cezası Sakız’a sürgüne çevrildi. Bir buçuk yıl Sakız’ta kaldıktan sonra 1635’te tekrar İstanbul’a döndü, ilmî çalışmalarla meşgul oldu. Peygamberler Tarihi, Muhammed'in Yaşamı, İslam Hükümdarları Tarihi, Osmanlı Sultanları Tarihi başlıklı dört bölümde dem’den 1646’ya kadar olan tarihi olayları anlattığı "Ravdat-ül Ebdar" eserini 1646’da tamamlayıp padişah I. İbrahim’e ithaf etti.
1648’de padişaha karşı başlayan isyanda başat rol aldı. Sultan İbrahim yerine IV. Mehmet’in tahta çıkarılmasını sağlayan bu isyandan sonra 1649’da Rumeli kazaskerliği görevine geldi. 1651’de şeyhülislam oldu, bu görevde beş ay kalabildi; bu arada fıkıha dair eserlerini tamamladı.[1] Henüz çocuk olan padişahın babaannesi Kösem Sultan ve annesi Turhan Hatice Sultan arasında yaşanan rekabetin Kösem Sultan’ın ölümü ile sonuçlanması üzerine sarayda yaşanan tahliye sırasında Sakız Adası’na sürgüne gönderildi; yerine Ebusaid Mehmed Efendi getirildi. Sakız’da bulunduğu sırada Ravdat-ül-Ebrâr adlı eserine bir zeyl (ilave) yazarak 1648’e kadar olan olayları hatıra şeklinde anlattı.
1652’de kendi isteğiyle Bursa’ya nakledildi; yeni eserler yazmakla meşgul oldu. Fıkıh konusunda özel uzmanlığı, tarihe karşı büyük ilgisi vardı. "Azizi" mahlasını kullanarak şiirler yazardı. Arap edebiyatında tanınmış bir şahsiyetti.[1] Bursa’da boşta akan suları ve çeşmeleri tek tek ele alarak çeşme yapmakla meşgul oldu. Uludağ eteklerinden şehre "Müftü Suyu" adıyla anılan suyu getirtti. Bursa, Setbaşı’nda bir camii inşa ettirdi.
1668’ta Bursa’da öldü. Deveciler Mezarlığı’na (şu anda mevcut değil) defnedildi.
Önce gelen: Bahâî Mehmed Efendi |
Osmanlı Şeyhülislamı 1651 |
Sonra gelen: Ebusaid Mehmed Efendi |