Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir?

Mihail Gorbaçov Nedir?

Mihail Gorbaçov Nedir?, Mihail Gorbaçov Nerededir?, Mihail Gorbaçov Hakkında Bilgi?, Mihail Gorbaçov Analizi? Mihail Gorbaçov ilgili Mihail Gorbaçov ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Mihail Gorbaçov ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Mihail Gorbaçov Ne Anlama Gelir Mihail Gorbaçov Anlamı Mihail Gorbaçov Nedir Mihail Gorbaçov Ne Anlam Taşır Mihail Gorbaçov Neye İşarettir Mihail Gorbaçov Tabiri Mihail Gorbaçov Yorumu 

Mihail Gorbaçov Kelimesi

Lütfen Mihail Gorbaçov Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Mihail Gorbaçov İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Mihail Gorbaçov Kelimesinin Anlamı? Mihail Gorbaçov Ne Demek? ,Mihail Gorbaçov Ne Demektir? Mihail Gorbaçov Ne Demektir? Mihail Gorbaçov Analizi? , Mihail Gorbaçov Anlamı Nedir?,Mihail Gorbaçov Ne Demektir? , Mihail Gorbaçov Açıklaması Nedir? ,Mihail Gorbaçov Cevabı Nedir?,Mihail Gorbaçov Kelimesinin Anlamı?,Mihail Gorbaçov Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Mihail Gorbaçov Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Mihail Gorbaçov Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Mihail Gorbaçov Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Mihail Gorbaçov Kelimesinin Anlamı Nedir? Mihail Gorbaçov Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Mihail Gorbaçov Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Mihail Gorbaçov Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Mihail Gorbaçov - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Mihail Gorbaçov

Mihail Gorbaçov Nedir? Mihail Gorbaçov Ne demek? , Mihail Gorbaçov Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Mihail Gorbaçov Kelimesinin Anlamı? Mihail Gorbaçov Ne Demek? Mihail Gorbaçov Ne Demektir? ,Mihail Gorbaçov Analizi? Mihail Gorbaçov Anlamı Nedir? Mihail Gorbaçov Ne Demektir?, Mihail Gorbaçov Açıklaması Nedir? , Mihail Gorbaçov Cevabı Nedir? , Mihail Gorbaçov Kelimesinin Anlamı?






Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir?

Mihail Gorbaçov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mihail Gorbaçov
Михаи́л Горбачёв
Mikhail Gorbachev in 1987
Sovyetler Birliği Cumhurbaşkanı
Görev süresi
15 Mart 1990 - 25 Aralık 1991
Başkan Yardımcısı Gennadi Yanayev
Yerine geldiği Makam oluşturuldu
Yerine gelen Makam kaldırıldı
Yüksek Sovyet Meclisi Başkanı
Görev süresi
25 Mayıs 1989 - 15 Mart 1990
Yerine geldiği Makam oluşturuldu
Yerine gelen Makam kaldırıldı
Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı
Görev süresi
1 Ekim 1988 - 25 Mayıs 1989
Yerine geldiği Andrey Gromiko
Yerine gelen Makam kaldırıldı
Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri
Görev süresi
11 Mart 1985 - 24 Ağustos 1991
Yerine geldiği Konstantin Çernenko
Yerine gelen Makam kaldırıldı
Kişisel bilgiler
Doğum Mihail Sergeyeviç Gorbaçov
2 Mart 1931(1931-03-02)
Stavropol, Sovyetler Birliği
Ölüm 30 Ağustos 2022 (91 yaşında)
Moskova, Rusya
Partisi Sovyetler Birliği Komünist Partisi
Evlilik(ler) Raisa Gorbaçova(1953-1999)
Çocuk(lar) 1
Bitirdiği okul Moskova Devlet Üniversitesi
Mesleği Siyasetçi, Avukat
Dini Yok (Ateist)[1]
Ödüller Onur Nişanı Lenin Nişanı Lenin Nişanı Lenin Nişanı Ekim Devrimi Nişanı Kızıl Bayrak İşçi Nişanı Askerî İşbirliğini Güçlendirme Madalyası Kiev 1500. Yıl Madalyası Büyük Vatanseverlik Savaşı Madalyası
Ödülleri
Nobel Barış Ödülü (1990)
İmzası Gorbachev Signature.svg
Resmî site gorby.ru

Mihail Sergeyeviç Gorbaçov (Rusça: Михаи́л Серге́евич Горбачёв, 2 Mart 1931 - 30 Ağustos 2022), Rus siyasetçi ve Sovyetler Birliği'nin son lideri (1985-1991). İdeolojik olarak Gorbaçov başlangıçta Marksizm-Leninizm'e bağlıydı, 1990'ların başında sosyal demokrasiye yöneldi.

Gorbaçov'un perestroika (yeniden yapılanma) ve glasnost (açıklık) adını verdiği reform çalışmaları Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin ülkede politik üstünlüğünü kaybetmesine ve sonrasında da Sovyetler Birliği'nin dağılmasına neden oldu. Bunun sonucunda Soğuk Savaş Batı Bloku lehinde sonuçlandı. 1990'da Nobel Barış Ödülünü kazandı. Hakkında en çok eser yazılan ilk 100 kişi listesinde yer almaktadır.

Mihail Gorbaçov (2007)

İlk yılları ve gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

2 Mart 1931'de Kuzey Kafkasya'nın Stavropol bölgesinde Privolnoye köyünde doğdu. İlk öğrenimini köyünde yaptı. 1952 senesinde Sovyetler Birliği Komünist Partisi'ne (SBKP) girdi. 1955'te Moskova Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Stavropol, Genç Komünistler Birliğinde görev aldı. 1970'te Stavropol teşkilatı birinci sekreteri oldu. 1971'de SBKP Merkez Komitesi üyeliğine seçildi. 1978'de tarım sorumlusu olarak sekretaryaya girdi. 1979'da politbüro yedek üyesi, 1980'de de asil üyesi seçildi. Çernenko'nun 1985'te ölümü üzerine SBKP Genel Sekreteri oldu. Glasnost (açıklık) ve perestroika (yeniden yapılanma) politikalarıyla dünyada büyük yankılar uyandırdı. Ekim 1988'de devlet başkanlığı görevini de üstlendi.

Sovyet lideri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mihail Gorbaçov, ülke ekonomisinde gözle görülür bir ilerleme sağlayamadığı için SBKP'nin reformcu üyeleri tarafından eleştirilmeye başlandı. Ancak çeşitli ülkelere yaptığı gezilerle dıştaki itibarını artırdı. Çin'e giderek bu ülkeyi 30 yıl sonra ziyaret eden ilk Sovyet lideri oldu. Ayrıca Batı Almanya, Birleşik Krallık ve Finlandiya'yı da ziyaret etti.

Gorbaçov iktidara gelince aşırı alkol tüketimine ve yolsuzluklara karşı kampanya başlattı. Halk ve Sovyet yöneticileri ile ilişkileri daha sıklaştırdı. Yönetici kadroyu gençleştirdi. Dış siyasette Batı ile daha yakın ilişkiler kurdu. ABD Başkanı Reagan ile Cenevre'de zirve toplantısı yaptı. Silahsızlanma, bilim, kültür ve eğitim alanlarında bilgi alış verişi için anlaştı (1985).

Ronald Reagan ve Mihail Gorbaçov, 1986 Reykjavik zirvesinde.

1986'da Reykjavik'te, yeniden yapılan zirve görüşmesinde, silahların denetimi görüşüldü. Fakat ABD Başkanı Reagan, Yıldız Savaşları projesinden taviz vermediği için silahsızlanma görüşmesinden bir netice alınamadı.

1987'de iktisadi reformlardan ve dış siyasette izlenecek politikalardan bahsetti. Glasnost ve perestroika adı verilen reformlar Yüksek Sovyet meclisinde oy birliğiyle kabul edildi. Temmuz 1987'de Avrupa ve Asya'da yerleştirilmiş olan orta ve kısa menzilli füzelerin imha edilmesini kabul etti. 1987'de yayımladığı kitabında reformları geniş kapsamlı olarak açıkladı. Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nin 70. yıl dönümündeki konuşmasında, Josef Stalin'i ve Lev Troçki'yi eleştirdi. 8 Aralık 1987 tarihinde ABD Başkanı Reagan ile orta menzilli füzelerin imhası anlaşmasını imzaladı.

En önemli meseleleri SSCB'ye bağlı Cumhuriyetlerdeki milliyetçi hareketler ve bağımsızlıklarını ilan etmeleri ile maden işçilerinin grevleri oldu. Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve Türkistan'da silahlı çatışmalar oldu. Doğu ve Batı Almanya birleşmesini kabul ederek ses çıkarmadı.

Dağılma süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD Başkanı George H. W. Bush ile 2-3 Aralık'ta Malta açıklarındaki bir savaş gemisinde görüştü. 9 Eylül 1990'da Helsinki'de Bush ile tekrar görüştü ve Amerika Birleşik Devletleri'nden ekonomik yardım istedi. Aralık 1990'da Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.

1990 yılının sonlarında Sovyetler Birliği'nin tüm Cumhuriyetlerine 'Yenilenmiş Birlik Federasyonu' için referandum çağrısında bulundu. Sovyet liderinin bu çağrısına, 9 Cumhuriyet olumlu yanıt verdi. 17 Mart 1991 tarihinde Rusya SFSC, Belarus SSC, Ukrayna SSC, Kazakistan SSC, Kırgızistan SSC, Tacikistan SSC, Türkmenistan SSC, Özbekistan SSC ve Azerbaycan SSC'nde, Sovyetler Birliği'nin korunması konusunda referandum (Sovyetler Birliği Referandumu 1991) düzenlendi. %80 katılımın olduğu referandumda, halkın %77'si Sovyetler Birliği'nin korunması yönünde oy kullandı. Diğer altı Cumhuriyette ise Merkezi Hükûmetler oylamayı reddetmesine rağmen, yerel Sovyet konseyleri seçim sandıkları kurdu ve bu ülkelerde de birlik lehine sonuç çıktı.

Mihail Gorbaçov (2013)

Sosyalist rejimi isteyenler ile kapitalist rejimi isteyenler arasında zor günler geçirmekteydi. 19 Ağustos 1991 tarihinde Birliğin dağılmasına karşı KGB ve ordunun desteğini alan en yakın arkadaşı olan Gennadi Yanayev ve 8 arkadaşından meydana gelen İhtilal Komitesi, Gorbaçov'a karşı darbe yaptı. Yapılan darbe başarısızlıkla sonuçlandı. Darbecilerin bazıları yurt dışına kaçtı. Darbe girişimi Mart 1991'de yapılan referanduma göre, 20 Ağustos'ta yapılması planlanan Yenilenmiş Birlik Anlaşmasının iptal edilmesine sebep oldu. 22 Ağustos 1991 tarihinde Gorbaçov, Devlet Başkanlığını tekrar eline geçirdi. Daha önce kendisine karşı en büyük rakip olarak bilinen Rusya'ya seçilen Yeltsin ise, darbede Gorbaçov'u en çok destekleyenlerden olarak darbenin kısa sürede bastırılmasına yardımcı oldu. Ancak bu durum Yeltsin'in güçlenmesine, Gorbaçov'un gücünü kaybetmesine yol açtı. Bu durum 1991 yılı sonuna doğru hız kazandı. Sovyetlerden ayrılan 11 devlet, 8 Aralık'ta bir araya gelerek Bağımsız Devletler Topluluğu'nu (BDT) oluşturdu. Bu durum Gorbaçov'u tamamen yetkisiz bıraktı. Bunun üzerine 25 Aralık 1991 tarihinde televizyona çıkarak; Görevimi kaygı içinde ama umutla bırakıyorum. Herkese iyi şanslar diliyorum. diyerek görevinden istifa etti. Bundan sonra emekliye ayrılarak çeşitli basın yayın organlarında yorumculukla meşgul oldu.

Sosyal-Demokrat Parti'yi kurarak birkaç kez parlamento seçimleri ile devlet başkanlığı seçimlerine katıldıysa da başarılı olamadı.

Ölmeden önce Novaya Gazeta adlı gazetenin sahibiydi.

Kişisel yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gorbaçov'un resmî Sovyet portresi. Gorbaçov'un birçok resmî fotoğrafında ve görsel tasvirinde kafasındaki doğum lekesi çıkartılmıştır.[2]

Gorbaçov'un başının üstünde belirgin bir doğum lekesi vardır.[3] 1955'e gelindiğinde saçları seyrelmişti,[4] ve 1960'ların sonunda keldi.[5] 1960'lar boyunca obeziteye karşı mücadele etti.[6] Doder ve Branson onu "tıknaz ama şişman değil" olarak nitelendirmiştir.[7] Güney Rus aksanıyla konuşur,[8] ve hem halk hem de pop şarkıları söylediği bilinir.[9]

Hayatı boyunca modaya uygun giyinmeye çalıştı.[10] Az miktarda içki içerdi ama sert içkilerden hoşlanmazdı.[11] Sigara içmezdi.[12] Özel hayatına karşı korumacıydı ve insanları evine davet etmekten kaçınırdı.[13] Gorbaçov karısına çok değer veriyordu,[14] o da kocasına değer veriyordu.[15] Tek çocuğu olan kızını, siyasetçilerin çocukları için ayrılmış bir okul yerine Stavropol'deki yerel bir devlet okuluna gönderdi.[16] Sovyet yönetimindeki birçok çağdaşının aksine, kadın düşkünü değildi ve kadınlara saygılı davranmasıyla tanınıyordu.[17]

Gorbaçov Rus Ortodoks olarak vaftiz edilmişti ve büyürken büyükanne ve büyükbabası Hristiyanlık inancına sahipti.[18] 2008 yılında, Assisili Fransis'in mezarını ziyaret ettikten sonra basında Hristiyan olduğuna dair bazı spekülasyonlar çıkmış, bunun üzerine ateist olduğunu açıklamıştır.[19] Üniversitede okuduğundan beri Gorbaçov kendisini bir entelektüel olarak görüyordu;[20] Doder ve Branson, Gorbaçov'un çoğu Rus entelijansiyasının aksine "bilim, kültür, sanat veya eğitim dünyasıyla" yakından bağlantılı olmadığına dikkat çekerek, "entelektüelliğinin biraz öz-bilinçli" olduğunu düşündüler.[21] Stavropol'de yaşarken eşiyle birlikte yüzlerce kitap toplamıştır.[22] En sevdiği yazarlar arasında Arthur Miller, Dostoyevski ve Cengiz Aytmatov yer alırken, polisiye okumaktan da hoşlanıyordu.[23] Yürüyüşe çıkmaktan hoşlanırdı,[24] doğal ortamları severdi,[25] ve aynı zamanda futbol hayranıydı.[26] Sovyet yetkilileri arasında yaygın olan büyük, alkollü partiler yerine, toplananların sanat ve felsefe gibi konuları tartıştığı küçük toplantıları tercih etti.[27]

Kişiliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Gorbaçov'un üniversite arkadaşı Mlynář, onu "sadık ve dürüst" olarak tanımladı.[28] Kendine güvenen,[29] kibar,[12] ve nazikti; [12] mutlu ve iyimser bir mizacı vardı. [30] Kendini küçümseyen mizah,[31] ve bazen küfürler,[31] kullandı ve sık sık kendisinden üçüncü şahıs olarak bahsetti.[32] Yetenekli bir yöneticiydi,[17] ve iyi bir hafızası vardı.[33] Çok çalışan ya da işkolik olan [34] Genel Sekreter olarak sabah 7:00 ya da 8:00'de kalkar ve 1:00 ya da 2:00'ye kadar yatmazdı.[35] Batı banliyölerinden sabah 9 ila 10 arasında işe gidip akşam 8 civarında eve dönüyordu.[36] Taubman, Gorbaçov'u "son derece düzgün bir adam" olarak nitelendirdi;[14] Gorbaçov'un "yüksek ahlaki standartlara" sahip olduğunu düşünüyordu.[37]

Gorbaçov Kudüs'teki Batı Duvarı'nda, 16 Haziran 1992

Zhores Medvedev onun yetenekli bir hatip olduğunu düşünüyordu ve 1986'da Leon Troçki'den bu yana "Gorbaçov muhtemelen Parti'nin üst kademelerindeki en iyi konuşmacıdır" demişti.[38] Medvedev ayrıca Gorbaçov'u Brejnev, Andropov ve Çernenko'da olmayan "karizmatik bir lider" olarak değerlendirdi.[39] Doder ve Branson onu "şüphecileri entelektüel olarak baştan çıkarabilen, her zaman onları kendi tarafına çekmeye çalışan ya da en azından eleştirilerini köreltmeye çalışan bir büyücü" olarak nitelendirmiştir.[40] McCauley, Gorbaçov'un liderlik döneminin büyük bölümünde sertlik yanlısı Marksist-Leninistler ile liberaller arasında başarılı bir şekilde manevra yaparak "büyük bir taktik beceri" sergilediğini düşünmekle birlikte, kısmen "ayaküstü politika yapmaya yatkın" olduğu için "stratejik, uzun vadeli düşünmekten ziyade taktiksel, kısa vadeli politikada çok daha yetenekli" olduğunu da sözlerine ekledi.[41]

Kişisel eleştirilere karşı duyarlıydı ve kolayca alınabiliyordu.[42] İş arkadaşları, görevlerini yarım bıraktığı için sık sık hayal kırıklığına uğruyorlardı,[43] ve bazen de onun tarafından takdir edilmediklerini ve gözden çıkarıldıklarını hissediyorlardı.[44] Biyografi yazarları Doder ve Branson, Gorbaçov'un "kişisel yaşamında düzene eğilimi olan" bir "püriten" olduğunu düşünüyorlardı.[45] Doder ve Branson, Gorbaçov'un "özünde bir Rus, sadece sınır bölgelerinde yaşayan insanların olabileceği kadar yoğun bir vatansever" olduğunu düşünüyorlardı.[46] Taubman eski Sovyet liderinin "kendini beğenmişlik ve kendini haklı görme duygusu" ile bazı meslektaşlarını rahatsız eden "ilgi ve hayranlık ihtiyacı" olduğunu belirtmiştir.[37] Ayrıca Gorbaçov'un, ülke içindeki popülaritesinin azaldığı 1990'da, Sovyetler Birliği'nde eleştirildiği bir özellik olan "yurtdışında aslanlaştırılmaya psikolojik olarak bağımlı" hale geldiğini düşünüyordu.[47] McCauley, "onun zayıf yönlerinden birinin eylemlerinin sonuçlarını öngörememesi olduğu" görüşündeydi.[48]

Siyasi görüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite arkadaşı Zdeněk Mlynář'a göre, 1950'lerin başında "Gorbaçov, o dönemdeki herkes gibi Stalinistti." [49] Ancak Mlynář, diğer Sovyet öğrencilerinin çoğunun aksine Gorbaçov'un Marksizmi sadece "ezberlenmesi gereken diğer tüm önermelerin temeli" olarak görmediğini belirtmiştir. [50] Biyografi yazarları Doder ve Branson, Stalin'in ölümünden sonra Gorbaçov'un "ideolojisinin bir daha asla doktriner olmayacağını",[51] ancak Sovyet sistemine "gerçek bir inanan" olarak kaldığını belirtmişlerdir. [52] Doder ve Branson 1986'daki Sovyetler Birliği Komünist Partisi 27. Kongresi'nde Gorbaçov'un Ortodoks bir Marksist-Leninist olarak görüldüğünü belirtmiş;[53] o yıl biyografi yazarı Zhores Medvedev "Gorbaçov ne liberal ne de cesur bir reformisttir"[54] demiştir.

Gorbaçov'un iktidara geldiği 1980'lerin ortalarında bazı analistler Sovyetler Birliği'nin bir Üçüncü dünya ülkesi statüsüne gerilediğini savunuyordu.[55] Bu bağlamda Gorbaçov, Lenin'in Karl Marx ve Friedrich Engels'in yazılarını yaratıcı bir şekilde yorumlayıp 20. yüzyılın başlarındaki Rusya'nın durumuna uyarladığı gibi, Komünist Parti'nin de uyum sağlaması ve yaratıcı düşünmesi gerektiğini savundu. [56] Örneğin, Leninist siyasetin ayrılmaz bir parçası olan dünya devrimi ve burjuvazinin devrilmesi retoriğinin, nükleer savaşın insanlığı yok edebileceği bir çağda çok tehlikeli hale geldiğini düşünüyordu.[57] Siyasi değişimin motoru olarak sınıf mücadelesine olan Marksist-Leninist inançtan uzaklaşmaya başladı, bunun yerine siyaseti tüm sınıfların çıkarlarını koordine etmenin bir yolu olarak gördü.[58] Ancak Gooding'in de belirttiği gibi, Gorbaçov'un önerdiği değişiklikler "tamamen Marksist-Leninist ideolojinin terimleriyle ifade edildi"[59]

Doder ve Branson'a göre Gorbaçov aynı zamanda "yurtiçi askeri masrafları kısmak ve yurtdışına yapılan askeri yardım ve desteği kesmek" istiyordu.[60] Ancak Jonathan Steele, Gorbaçov'un Baltık uluslarının neden bağımsızlık istediğini anlayamadığını ve "özünde bir Rus emperyalisti olduğunu ve olmaya devam ettiğini" savundu.[61] İktidardayken Gorbaçov'un sosyalizmi komünizme giden yolda bir yer olarak değil, kendi içinde bir hedef olarak görmeye başladığını öne sürmüştür.[62]

Gorbaçov'un siyasi görüşü Stavropol'de parti yetkilisi olarak görev yaptığı 23 yıl boyunca şekillenmiştir.[46] Doder ve Branson, genel sekreter olmadan önceki siyasi kariyerinin büyük bölümünde, "kamuya açık olarak ifade ettiği görüşlerinin kişisel felsefesinden ziyade bir siyasetçinin ne söylenmesi gerektiğine dair anlayışını yansıttığı neredeyse kesindir. Aksi takdirde siyasi olarak hayatta kalamazdı."[63] Birçok Rus gibi Gorbaçov da bazen Sovyetler Birliği'nin büyük ölçüde Rusya ile eşanlamlı olduğunu düşünüyor ve çeşitli konuşmalarında onu "Rusya" olarak tanımlıyordu; bir olayda Kiev'de bir konuşma yaparken SSCB'ye "Rusya" dedikten sonra kendini düzeltmek zorunda kalmıştı.[46]

Tarihçi Martin McCauley, perestroyka'nın "anlaşılması zor bir kavram" olduğunu, "zaman içinde gelişen ve sonunda kökten farklı bir anlam ifade eden" bir kavram olduğunu belirtti.[64] McCauley, kavramın başlangıçta Gorbaçov'un işgücünü motive etme ve yönetimi daha etkili hale getirme girişiminin bir parçası olarak "ekonomik ve politik sistemde radikal reform" anlamına geldiğini belirtti.[65] Gorbaçov, ancak bunu başarmaya yönelik ilk önlemlerin başarısız olduğunu anladıktan sonra, devlet sektörü baskın kalsa da piyasa mekanizmalarını ve kooperatifleri oluşturma fikrini dikkate almaya başladı.[65] Siyaset bilimci John Gooding, perestroyka reformları başarılı olsaydı, Sovyetler Birliği'nin "Batılı anlamda demokratik" olmasa da "totaliter kontrolleri daha hafif otoriter kontrollerle yönetileceğini" öne sürdü.[61] Gorbaçov, perestroyka ile mevcut Marksist-Leninist sistemi geliştirmek istedi ancak sonunda onu yok etti.[66] Böylece Sovyetler Birliği'nde devlet sosyalizmine son verdi ve liberal demokrasiye geçişin yolunu açtı.[67]

Siyaset bilimci William Taubman yine de Gorbaçov'un bir sosyalist olarak kaldığını düşünüyordu.[68] Gorbaçov'u "1985'te işlediği (ya da işlemediği) haliyle Sovyet sistemine değil, onun orijinal idealleri olarak gördüğü şeyi yaşama potansiyeline gerçek bir inanan" olarak tanımladı. [68] "Gorbaçov sonuna kadar sosyalizme olan inancını yineledi ve gerçekten demokratik olmadığı sürece bu isme layık olmadığı konusunda ısrar etti" diye ekledi.[69] Sovyet lideri olarak Gorbaçov radikal bir dönüşümden ziyade aşamalı bir reforma inanıyordu;[70] daha sonra bunu "evrimsel yollarla devrim" olarak adlandırdı. [70]Doder ve Branson, 1980'ler boyunca Gorbaçov'un düşüncesinin "radikal bir evrim" geçirdiğini belirtmiştir. [71] Taubman, 1989 ya da 1990'da Gorbaçov'un bir sosyal demokrata dönüştüğünü belirtmiştir.[72] McCauley, en azından Haziran 1991'de Gorbaçov'un Marksizm-Leninizm'den "kendini kurtarmış" bir "post-Leninist" olduğunu öne sürmüştür. [73] Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra, yeni kurulan Rusya Federasyonu Komünist Partisi'nin onunla hiçbir ilgisi olmayacaktı.[74] Ancak 2006'da Lenin'in fikirlerine olan inancının devam ettiğini ifade etti: "O zamanlar ona güveniyordum ve hala güveniyorum."[68] "Lenin'in özünün" "kitlelerin yaşayan yaratıcı faaliyetini" geliştirme arzusu olduğunu iddia etti.[68] Taubman, Gorbaçov'un Lenin'le psikolojik düzeyde özdeşleştiğine inanıyordu.[75]

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Mihail Gorbaçov, 30 Ağustos 2022 Salı günü Moskova'da hayatını kaybetmiştir.[76] Moskova Merkez Klinik Hastanesi'ne göre, ölümü "ağır ve uzun süreli bir hastalık" sonrası gerçekleşti.[77] Gorbaçov, Moskova'daki Novodevichy Mezarlığı'na, 1999'da ölen eşi Raisa'nın yanına defnedildi.[78]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Gorbachev Dispels Closet Christian Rumors; Says He is Atheist". gorby.ru. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2022. 
  2. ^ Medvedev 1986, s. 160.
  3. ^ Doder & Branson 1990, s. 50; Taubman 2017, s. 7.
  4. ^ Taubman 2017, s. 77.
  5. ^ Doder & Branson 1990, s. 32; Taubman 2017, s. 121.
  6. ^ Taubman 2017, s. 116.
  7. ^ Doder & Branson 1990, s. 50.
  8. ^ Doder & Branson 1990, s. 50; Taubman 2017, s. 44.
  9. ^ Taubman 2017, s. 94.
  10. ^ Taubman 2017, s. 179.
  11. ^ McCauley 1998, s. 18.
  12. ^ a b c Taubman 2017, s. 142.
  13. ^ Taubman 2017, s. 153.
  14. ^ a b Taubman 2017, s. 4.
  15. ^ Taubman 2017, s. 157.
  16. ^ Taubman 2017, s. 155.
  17. ^ a b Taubman 2017, s. 102.
  18. ^ Doder & Branson 1990, s. 290.
  19. ^ Rodriguez, Alex (23 Mart 2008). "Gorbaçov gizli bir Hristiyan mı?". Chicago Tribune. 11 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2019. 
  20. ^ Taubman 2017, s. 44.
  21. ^ Doder & Branson 1990, s. 16.
  22. ^ Taubman 2017, ss. 114-115.
  23. ^ Doder & Branson 1990, s. 17.
  24. ^ Taubman 2017, s. 137.
  25. ^ Taubman 2017, s. 163.
  26. ^ Doder & Branson 1990, s. 347.
  27. ^ Taubman 2017, ss. 136-137.
  28. ^ Medvedev 1986, s. 37; Doder & Branson 1990, s. 13.
  29. ^ Doder & Branson 1990, s. 22; McCauley 1998, ss. 23, 273; Taubman 2017, ss. 5, 689.
  30. ^ Doder & Branson 1990, s. 38; Taubman 2017, s. 8.
  31. ^ a b Doder & Branson 1990, s. 32.
  32. ^ Taubman 2017, s. 1.
  33. ^ McCauley 1998, s. 51.
  34. ^ McCauley 1998, s. 270; Taubman 2017, s. 229.
  35. ^ Taubman 2017, s. 229.
  36. ^ Rick Smolan ve David Cohen. (1988). Sovyetler Birliği'nin hayatında bir gün : dünyanın önde gelen 100 foto muhabiri tarafından bir günde fotoğraflandı, 15 Mayıs 1987. New York: Collins. s. 124. ISBN 9780002179720.
  37. ^ a b Taubman 2017, s. 134.
  38. ^ Medvedev 1986, s. 43.
  39. ^ Medvedev 1986, s. 165.
  40. ^ Doder & Branson 1990, s. 287.
  41. ^ McCauley 1998, ss. 268-269.
  42. ^ McCauley 1998, s. 161; Taubman 2017, ss. 134, 135.
  43. ^ Taubman 2017, s. 117.
  44. ^ McCauley 1998, s. 273.
  45. ^ Doder & Branson 1990, s. 14.
  46. ^ a b c Doder & Branson 1990, s. 22.
  47. ^ Taubman 2017, s. 541.
  48. ^ McCauley 1998, s. 161.
  49. ^ Doder & Branson 1990, s. 11.
  50. ^ Doder & Branson 1990, s. 13.
  51. ^ Doder & Branson 1990, s. 12.
  52. ^ Doder & Branson 1990, s. 25.
  53. ^ Doder & Branson 1990, s. 116.
  54. ^ Medvedev 1986, s. 245.
  55. ^ Bunce 1992, s. 201.
  56. ^ Doder & Branson 1990, ss. 116–117.
  57. ^ Doder & Branson 1990, s. 117.
  58. ^ Doder & Branson 1990, s. 250.
  59. ^ Gooding 1990, s. 197.
  60. ^ Doder & Branson 1990, s. 288.
  61. ^ a b Gooding 1990, s. 195.
  62. ^ Gooding 1990, s. 202.
  63. ^ Doder & Branson 1990, s. 9.
  64. ^ McCauley 1998, ss. 262–263.
  65. ^ a b McCauley 1998, s. 264.
  66. ^ McCauley 1998, s. 265.
  67. ^ Bunce 1992, s. 205.
  68. ^ a b c d Taubman 2017, s. 215.
  69. ^ Taubman 2017, s. 690.
  70. ^ a b Taubman 2017, s. 218.
  71. ^ Doder & Branson 1990, s. 386.
  72. ^ Taubman 2017, s. 678.
  73. ^ McCauley 1998, s. 220.
  74. ^ McCauley 1998, s. 259.
  75. ^ Taubman 2017, s. 216.
  76. ^ "SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov hayatını kaybetti". Sözcü. 30 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2022. 
  77. ^ CNN, Susannah Cullinane and Laura Smith-Spark. "Mikhail Gorbachev, former Soviet president who took down the Iron Curtain, dies". CNN. 30 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2022. 
  78. ^ "Указ Президента РСФСР от 06.11.1991 г. № 169". Президент России (Rusça). 8 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2022. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi görevi
Önce gelen:
Konstantin Çernenko
Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri
1985 - 1991
Sonra gelen:
Vladimir İvaşko
Önce gelen:
Andrey Gromiko
Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı (1988-1989)
Yüksek Sovyet Meclisi Başkanı (1989-1990)
Sovyetler Birliği Cumhurbaşkanı (1990-1991)

1988 - 1991
Sonra gelen:
Makam kaldırıldı

Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Nedir? :Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? ile ilgili Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Ne Demektir? Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Açıklaması Nedir? Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Cevabı Nedir? Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Açıklaması? :Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Gerçek mi? :Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? ile ilgili Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Hakkında? :Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? ile ilgili Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? burada bulabilirsiniz. Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Mihail Gorbaçov nedir?, Mihail Gorbaçov anlamı nedir?, Mihail Gorbaçov ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
İmmünolojik adjuvan, Jack Lowden, Yunanistanın illeri, Jean Jeacques, Avustralya Aborijin dillerinin transkripsiyonu, Guidonia Montecelio, 1986 Cannes Film Festivali, Motosiklet üreticileri ve markaları, Londra Stansted Havalimanı, 1964 Kış Olimpiyatlarında İsveç, Kürdistan Yurtseverler Birliği, Aconitum tenue, Güney Azerbaycan Milli Uyanış Harekatı, Katolik, 1985 UEFA Kupası Finali, Kanuni (motosiklet), Saçma, Salvia foveolata, 1985 Tour de France, Hippia, Özel gereksinimler, Bulbophyllum seidenfadenii, 1985 IAAF Dünya Kupası, Dąbrowo, Gilan (İran), Plumatellida, Alps no Shoujo Heidi, Krabby, Nomad, Majid Hosseini, 1985 Cannes Film Festivali, Samat Smakov, Epeiroides, Onuncu Kurban, Ernst Happel Stadı, Lesothoda İslam, Elephunk, Terim, Dionisia, Koşucu kuşlar, Gaffar Okkan, Castello di Cisterna, I. Francois, Rekreasyonel sayılar teorisi konularının listesi, Serinus, 1984 (kitap), Odunpazarı Modern Müze, Seija Simola, Heiner Müller, 2006 UEFA Kupası Finali, Semendire Palankası, Fildişi, Birleşik Arap Emirlikleri başbakanları listesi, Sadrazam, Reims, Panipat, 1984 Tour de France, MythBusters, Vesna Čitaković, Bulgar İmparatorluğu, Yörünge periyodu, Medce, Dokuz Eylül Üniversitesi, Drassyllus tinus, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Kayrak, Tengricilik, Arçil, Charalampos Mavrias, Karas Flowers, Nikolay Severtzov, Domkowo, Parlamenter cumhuriyet, 1984 Tahran saldırıları, Blake Heron, Aleksandr Yegorov, Tokyo, Rasta, Dumas molekül kütlesi belirleme yöntemi, 1984 Cannes Film Festivali, Batı Almanya, Sayısal Loto, Kütahya, Nakiye Elgün, 1983 Federasyon Kupası Finali, Blastomer, Hiep Thi Le, Chrysometa magdalena, Aconitum franchetii, Beretta ARX 160, Eta Eridani, Otep, VIII. Mihail Paleologos, 1983 Wimbledon Tenis Turnuvası, Gonzalo Javier Rodríguez, Katolik Kilisesi, Katılım Öncesi Yapısal Politikalar Aracı, 1983 Tour de France, Cynthia Lennon, Emerson (1976 doğumlu futbolcu),
Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?,