Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir?

Fonoloji Nedir?

Fonoloji Nedir?, Fonoloji Nerededir?, Fonoloji Hakkında Bilgi?, Fonoloji Analizi? Fonoloji ilgili Fonoloji ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Fonoloji ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Fonoloji Ne Anlama Gelir Fonoloji Anlamı Fonoloji Nedir Fonoloji Ne Anlam Taşır Fonoloji Neye İşarettir Fonoloji Tabiri Fonoloji Yorumu 

Fonoloji Kelimesi

Lütfen Fonoloji Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Fonoloji İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Fonoloji Kelimesinin Anlamı? Fonoloji Ne Demek? ,Fonoloji Ne Demektir? Fonoloji Ne Demektir? Fonoloji Analizi? , Fonoloji Anlamı Nedir?,Fonoloji Ne Demektir? , Fonoloji Açıklaması Nedir? ,Fonoloji Cevabı Nedir?,Fonoloji Kelimesinin Anlamı?,Fonoloji Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Fonoloji Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Fonoloji Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Fonoloji Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Fonoloji Kelimesinin Anlamı Nedir? Fonoloji Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Fonoloji Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Fonoloji Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Fonoloji - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Fonoloji

Fonoloji Nedir? Fonoloji Ne demek? , Fonoloji Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Fonoloji Kelimesinin Anlamı? Fonoloji Ne Demek? Fonoloji Ne Demektir? ,Fonoloji Analizi? Fonoloji Anlamı Nedir? Fonoloji Ne Demektir?, Fonoloji Açıklaması Nedir? , Fonoloji Cevabı Nedir? , Fonoloji Kelimesinin Anlamı?






Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir?

Sesbilim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Fonoloji sayfasından yönlendirildi)
X-Ray aracı ile çekilmiş bir görüntü. çeşitli ünlü seslerin söylenimi sırasında ağzın hareketleri.

Ses bilimi veya sesbilim (fonoloji, fonetik dil) belirli dil seslerini (fonemler) inceleyen bir bilim dalıdır. Ses bilimi dil içindeki seslerin işlevlerini inceler. Konuşma seslerinin eklemlenmesi (articulatory), nakli (transport), alınması (receival) ile ilgili bir bilim dalıdır. Fonetiğin bu üç çalışma alanına karşılık gelen üç branşı vardır: boğumlama (articulatory), akustik ve işitim fonetiği (auditory phonetics). Fonolojiye zıt olarak, fonetik konuşma seslerinin fizikî yönüyle ilgilenir. Konuşma seslerinin tam bir transkripsiyonunu vermek için, birkaç özel alfabe vardır. Bu alfabelerden en çok kullanılanı bu metinde bulacağınız alfabe olan IPA’dır.

Ses bilgisinin alanı olan fonoloji modern dilbilimin alt alanıdır ve hangi şartlar altında hangi sesler ile kelimelerin birbirinden ayrılabileceğini araştırır. Dil bilgisel (işletimsel) ses değişmeleri de fonolojinin konularından biridir.[1] Bir kelime veya sesin ilk hecesini belirlemeye çalışır. Böyle sesler farklı fonemlerin temsilcisidir. Bu fonemler de bir dildeki anlam ayırt eden en küçük birimlerdir.

Fonoloji; fonemlerin farklı sistemlerini, -bir dildeki anlam ayırt eden en küçük birimleri- kapsar. (Bir dildeki anlam taşıyan en küçük birimlere morfem denir ve morfolojinin araştırma alanına girer.) Fonetik, fonolojik bağlamdan bağımsız olarak seslerin detaylı tanımıyla ilgilenirken; fonoloji, her bir dildeki ses birimleriyle uğraşır.

Sesbilim, dilin seslerini, dilsel iletişim dizgesindeki işlevleri açısından inceleyen bilim dalıdır. Sesbirim ve bürünbilim gibi soyut birimlerin incelenmesi üzerine kuruludur. Ferdinand de Saussure, J. Baudouin de Courtenay gibi araştırmacılardan esinlenen Prag Dilbilim Çevresi'nde oluşmuştur.

Alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sesbilimde, sesbilgisi gibi, kendi içinde birçok alana ayrılır. Bu alanlararı aşağıdaki biçimde gösterebiliriz:

Genel sesbilim[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu bilimin inceleme alanı oldukça geniştir. Sadece bir dilin sesbilimsel dizgesini değil, bütün dillerin sesbilimsel dizgelerini ve bunların işleyiş kurallarını incelemeyi amaç edinir.

Karşılaştırmalı sesbilim[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir ya da birçok dilin sesbilimsel dizgelerini birbiriyle karşılaştırarak bunlar arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri ortaya koymayı amaçlar. Bu bilimin elde etmiş olduğu bulgular çeşitli amaçlar için uygulanabilir.

Eşsüremli[değiştir | kaynağı değiştir]

Kısaca tanımlamak gerekirse, bir dilin sesbilimsel düzgesindeki evrimi göz önünde bulundurmadan, sadece bu dilin belli bir döneminde yer alan sesbilimsel dizgesini bir bütün olarak alır.

Artsürmeli sesbilim[değiştir | kaynağı değiştir]

Eşsüremli sesbilim aksine, sesbilimsel dizgelerin evrimini, bir dil durumundan öbürüne geçişte ortaya çıkan değişimleri ortaya çıkarmaya çalışır.

Ayırt edici özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Fonolojinin bir başka önemli alanı ise ayırt edici özelliklerle ilgilenir. Bu bağlamda örneğin “sessiz” veya “seslendirici” gibi “üst sınıf özellikleri”nden bahsetmek mümkündür. Anılan bu özellikler yine “laryngal” özelliklerden ayrı tutulur (örneğin seslilik veya nefes vurgusu gibi); bunun yanı sıra seslendirmenin biçimine göre özellikler taşıyabilir (örneğin “burun sesi”); ya da seslendirmenin yerine göre özellikler belirlenebilir (örneğin dudaklı, gırtlaktan seslendirme vs.) Bu anlamda sesler farklı özelliklerin birer “matrix”i olarak da betimlenebilmektedir.

Sesbilimsel kurallar ve süreçleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Fonolojinin diğer araştırma alanı ise, Türkçe ve Fincede var olan ünlü uyumu gibi ses ile ilgili olan olguları açıklamaya çalışan fonolojik kuralların nasıl oluştuğudur. Sesbilimsel süreçler şu şekilde açıklanabilir:

  • Benzeşme (İki sesin benzeşmesi)
  • Ayrışma
  • Ses Türemesi (Telaffuz kolaylığı için bir sesin eklenmesi)
  • Ses (ünlü) Düşmesi (Genellikle kelime sonundaki sesin düşmesi)
  • Bir kelimenin vurgusuz bir ünlüsünün kaldırılması
  • Zıtlığın kaldırılması Kaynak 15 Nisan 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ses ve söz uyumsal fonoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Ses ve söz uyumsal Fonoloji, Çincede olduğu gibi tonlamaya göre anlamı değişen sözcüklerin özelliklerini açıklar ve uygun olarak tanımlamaya çalışır.

Farklar[değiştir | kaynağı değiştir]

"Okunduğu gibi yazılan diller" kavramı ile "fonetik dil" kavramı arasında fark vardır zira her dil kendi yazım stilini ve kurallarını üretmiştir ve o dilde yazılmış bir yazı o dilin okunuş kurallarına göre okunduğunda gayet yazıldığı gibi okunan(ya da tersi) bir dil olur. dolayısıyla yazıya aktarılmış her dil okunduğu gibi yazılan dillerdir ama bu onların fonetik dil oldukları anlamına gelmez.

Her dil ilk yazıya geçirildiğinde fonetik kurallara olabildiğince saygılı olduğu kabul edilir. Dilin yazımını fonetik olmaktan uzaklaştıran ise zamanla konuşulan dilde(spoken language) görülen değişikliklerdir. Konuşmada ortaya çıkan değişikliklerin anında yazıya yansıması hiçbir zaman söz konusu olamayacağından dolayı, yazım konuşulan dilin evrim hızına yetişemez, bu da zamanla yazıyla konuşulan dilin kopmasına, yazımın fonetik olmaktan uzaklaşmasına neden olur. Kimi dillerde bu evrim süreci çok dramtik yazım farklılıklarına yol açmışken(ing, fr) kimi dillerde daha az farklılık gözlenir (İspanyolca, Almanca vs).

Türkçe yazımı daha yeni adapte edilmiştir (1928). dolayısıyla her hâlde günümüzde Türkçe dünya üzerindeki en fonetik dillerden birisidir. dil evriminde 80 yıllık bir süre bir nefes alıp verme kadar olduğundan Türkçe yazımı ile okunuşu arasında farklılıklar çok ama çok nadirdir. öte yandan süreç içerisinde her dil gibi Türkçenin de yazımı ile okunuşları arasında farklar oluşacaktır, bu kaçınılmazdır. hatta şimdiden birkaç belirgin örnek ortaya çıkmıştır. Örneğin "değil mi" yerine "diğ mi", "geleceğim" yerine "gelcem", peki, abi gibi... bu sayılan örnekler her ne kadar gözümüze yanlış kullanım gibi gelse de zaman içerisinde oluşan okunuş kaymaları(pronunciation shift) böyle oluşmaktadır.

Sesbilim Abecesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ünlüler[değiştir | kaynağı değiştir]

IPA International Phonetic Association anlamı taşımaktadır harf IPA özellikleri (çene, dudak biçimi, dilin devinimi) örnek

a [ɑ] geniş, düz, arkadil: anı [ɑnɯ]

[a] geniş, düz, öndil: laf [laf]

e [e] geniş, düz, öndil (kapalı): elma [elˈmɑ]

[ɛ] geniş, düz, öndil (açık): dere [deˈrɛ]

[æ] geniş, düz, önortadil: terk [tæɾc]

ı [ɯ] dar, düz, arkadil ısı: [ɯˈsɯ]

i [i] dar, düz, öndil (açık): iğde [iːˈdɛ]

[ɪ] dar, düz, öndil (kapalı): simit [sɪˈmɪt]

o [ɔ] geniş, yuvarlak, arkadil (açık): soru [sɔˈɾu]

[o] geniş, yuvarlak, arkadil (kapalı): oğlak [oːˈlɑk]

ö [œ] geniş, yuvarlak, öndil (açık): örtü [ˈœɾtʏ]

[ø] geniş, yuvarlak, öndil (kapalı): öğren [øˈɾæn]

u [ʊ] dar, yuvarlak, arkadil (açık): kulak [kʊˈlɑk]

[u] dar, yuvarlak, arkadil (kapalı): uğur [uːˈð]

ü [y] dar, yuvarlak, öndil (açık): ümit [yˈmɪt]

[ʏ] dar, yuvarlak, öndil (kapalı): düğme [ˈdʏːmɛ]

Ünsüzler[değiştir | kaynağı değiştir]

harf IPA özellikleri (titreşim, çıkış biçimi, yeri) örnek

b [b] ötümlü, patlamalı, çiftdudak: balık [bɑˈɫɯk]

c [dʒ] ötümlü, sürtünücü, dil-öndamak: cam [dʒɑm]

ç [tʃ] ötümsüz, sürtünücü, dil-öndamak: seçim [seˈtʃɪm]

d [d] ötümlü, patlamalı, dilucu-dişardı: dede[deˈdɛ]

f [f] ötümsüz, sürtünücü, dudak-diş: firma[ˈfɪɾmɑ]

g [ɡ] ötümlü, patlamalı, dil-artdamak: karga [ˈkɑɾɡɑ]

[ɟ] ötümlü, patlamalı, dil-artdamak (ön): genç [ɟɛntʃ]

h [h] ötümsüz, sürtünücü, gırtlak: hasta [ˈhɑstɑ]

j [ʒ] ötümlü, sürtünücü, dil-öndamak: müjde [ˈmʏʒdɛ]

k [k] ötümsüz, patlamalı, dil-artdamak: akıl [ɑˈkɯɫ]

[c] ötümsüz, patlamalı,dil-artdamak (ön): kedi [ceˈdɪ]

l [l] ötümlü, yandaralma, dilucu-öndamak: kul [kʊɫ]

[l] ötümlü, yandaralma, dilu.-öndamak (ön): lale [lɑːˈlɛ]

m [m] ötümlü, genizsi, çiftdudak: dam[dɑm]

n [n] ötümlü, genizsi, dilucu-dişeti: anı [ɑnɯ]

[ŋ] ötümlü, genizsi, dil-artdamak: süngü [ˈsʏŋɟʏ]

p [p] ötümsüz, patlamalı, çiftdudak: ip [ɪp]

r [r] ötümlü, çokçarpmalı, dilucu-dişeti: raf [rɑf]

[ɾ] ötümlü, tekçarpmalı, dilucu-dişeti: ırmak [ɯɾˈmɑk]

[ð] ötümlü, sürtünücü, dilucu-dişeti: bir [bɪð]

s [s] ötümsüz, sürtünücü, dilucu-dişeti: ses [sɛs]

ş [ʃ] ötümsüz, sürtünücü, dil-öndamak: aşı [ɑˈʃɯ]

t [t] ötümsüz, patlamalı, dilucu-dişardı: ütü [ʏˈtʏ]

v [ʋ] ötümlü, sürtünücü, dudak-diş: var [ʋɑð]

[w] ötümlü, sürtünücü [yarı ünlü]: tavuk [tɑˈwʊk]

y [j] ötümlü, dil-öndamak [yarı ünlü]: yat [jɑt]

z [z] ötümlü, sürtünücü, dilucu-dişeti: azık [ɑˈzɯk]

[θ] ötümsüz, sürtünücü, dilucu-dişeti: yoz [jɔθ]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]


Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Nedir? :Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? ile ilgili Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Ne Demektir? Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Açıklaması Nedir? Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Cevabı Nedir? Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Açıklaması? :Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Gerçek mi? :Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? ile ilgili Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Hakkında? :Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? ile ilgili Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? burada bulabilirsiniz. Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Fonoloji nedir?, Fonoloji anlamı nedir?, Fonoloji ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
İngiltere Kralı, Baruch Samuel Blumberg, 3. Ankara Film Festivali, Barselona Uluslararası Havalimanı, Laos kipi, Sumitomo Mitsui Financial Group, Metromall AVM, Barry Marshall, Sıdkiya, Matt Mooney, LA Who Am I to Love You, Yurizan Beltran, Leyla ile Mecnun karakterleri listesi, Baron, Tırmık, Planet, Arnavutluktaki İtalyan himayesi, Fulda, Çankırı Caddesi, Bari Karol Wojtyła Havalimanı, Ankara florası, Aras Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Barebone Parlamentosu, NGC 3, Alfred Nobel, Barclays, Krup, Madame Bovary (film, 1991), Dilek Kutusu, MÖ 38, Kronecker delta fonksiyonu, As pilot, Barbarossa Kararnamesi, Bilginin İslamlaşması, Vitus Bering, Barbaros Hayreddin Paşa, Polonnaruwa, Flaxweiler, Rudolf Schmidt (Generaloberst), Güney Kutbu, Muharrem Varlı, Baraj gölü, Birleşmiş Milletler üyesi devletler, Satu Mare ili, Hasan bin Zeyyîd bin Hasan, Bar Kohba İsyanı, Acanthochitonidae, Gezici mühimmat, İsmail Hakkı Talay, Büyük Yalan, Soundgarden, Laşthveri Kilisesi, Lamine ahşap teknolojisi, Barış hareketi, Marsha Mason, Banten, Suriye İç Savaşı Kuzey Cephesi, Katırcılar, Bağatur Sepi Kağan, Salix pentandroides, Banka yığılması, Bülent Uygun, Letonlar, 2021 Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, Songzi, Banjul Uluslararası Havalimanı, Prag Üniversitesi, Boncuk, II. Mesud, Atomik orbital, Bangladeş arması, Aydınlatıcı Grigor, Marmaris Barajı, Restoran türleri listesi, Torah, Yezidiler, Cirencesterli Richard, Bandaranaike Uluslararası Havalimanı, Manchester City FC oyuncuları listesi, Masaj, Cádiz, Yağmurluseki, Sivas, Banbury ayaklanması, Tennis, 135 Hertha, Tunus Radyo ve Televizyon Kurumu, Pisac, Florya Metin Oktay Tesisleri, Momentumun korunumu yasası, Banat, Yazlıkçılar, Uşanka, Kyle Singler, Odilon Kossounou, Rohtak, Banal milliyetçilik, Profesyonel Futbolcular Derneği, Globignatha, I. Damasus, Güney Kore,
Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?,