Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir?

Barbaros Hayreddin Nedir?

Barbaros Hayreddin Nedir?, Barbaros Hayreddin Nerededir?, Barbaros Hayreddin Hakkında Bilgi?, Barbaros Hayreddin Analizi? Barbaros Hayreddin ilgili Barbaros Hayreddin ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Barbaros Hayreddin ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Barbaros Hayreddin Ne Anlama Gelir Barbaros Hayreddin Anlamı Barbaros Hayreddin Nedir Barbaros Hayreddin Ne Anlam Taşır Barbaros Hayreddin Neye İşarettir Barbaros Hayreddin Tabiri Barbaros Hayreddin Yorumu 

Barbaros Hayreddin Kelimesi

Lütfen Barbaros Hayreddin Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Barbaros Hayreddin İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Barbaros Hayreddin Kelimesinin Anlamı? Barbaros Hayreddin Ne Demek? ,Barbaros Hayreddin Ne Demektir? Barbaros Hayreddin Ne Demektir? Barbaros Hayreddin Analizi? , Barbaros Hayreddin Anlamı Nedir?,Barbaros Hayreddin Ne Demektir? , Barbaros Hayreddin Açıklaması Nedir? ,Barbaros Hayreddin Cevabı Nedir?,Barbaros Hayreddin Kelimesinin Anlamı?,Barbaros Hayreddin Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Barbaros Hayreddin Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Barbaros Hayreddin Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Barbaros Hayreddin Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Barbaros Hayreddin Kelimesinin Anlamı Nedir? Barbaros Hayreddin Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Barbaros Hayreddin Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Barbaros Hayreddin Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Barbaros Hayreddin - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Barbaros Hayreddin

Barbaros Hayreddin Nedir? Barbaros Hayreddin Ne demek? , Barbaros Hayreddin Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Barbaros Hayreddin Kelimesinin Anlamı? Barbaros Hayreddin Ne Demek? Barbaros Hayreddin Ne Demektir? ,Barbaros Hayreddin Analizi? Barbaros Hayreddin Anlamı Nedir? Barbaros Hayreddin Ne Demektir?, Barbaros Hayreddin Açıklaması Nedir? , Barbaros Hayreddin Cevabı Nedir? , Barbaros Hayreddin Kelimesinin Anlamı?






Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir?

Barbaros Hayreddin Paşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Barbaros Hayreddin sayfasından yönlendirildi)
Hızır Reis
Barbaros Hayreddin Paşa
Barbaros Hayreddin'in Cezayir Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi'nde bulunan portresi.
25. Osmanlı Kaptan-ı Deryâsı
Görev süresi
6 Nisan 1534 - 28 Haziran 1546
Hükümdar Kanuni Sultan Süleyman
Yerine geldiği Kemankeş Ahmed Paşa
Yerine gelen Sokullu Mehmed Paşa
Cezâyir Sultanı
(Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı)
Görev süresi
1518-1534
Hükümdar Yavuz Sultan Selim
Kanuni Sultan Süleyman
Yerine geldiği Barbaros Oruç Reis
Yerine gelen Makam kaldırıldı
Kişisel bilgiler
Doğum Yakub oğlu Hızır
y. 1478
Midilli, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 5 Temmuz 1546 (68 yaşında)
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Defin yeri Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi, Beşiktaş, İstanbul, Türkiye
41°02′31″K 29°00′25″D / 41.04194°K 29.00694°D / 41.04194; 29.00694
Milliyeti Türk
Akraba(lar) Kardeşleri: Oruç Reis, İshak Reis, İlyas Reis
Çocuk(lar) Kara Hasan Paşa
Ebeveyn(ler) Sipahi Yakub Ağa (baba)
Katerina Hatun (anne)
Mesleği Denizci, asker
Dini İslam
Askerî hizmeti
Takma adı Barbaros, Hayreddin
Bağlılığı Osmanlı İmparatorluğu
Hizmet yılları y. 1500–1546
Rütbesi Kaptan-ı deryâ
Komutası Osmanlı donanması
Çatışma/savaşları 1516: Cezayir Savaşı
1516: Cezayir Saldırısı
1519: Cezayir Saldırısı
1534: Tunus'un Fethi
1538: Preveze Deniz Muharebesi
1537–1540: Osmanlı–Venedik Savaşı
1543: Nice Kuşatması

Hızır Reis veya bilinen adıyla Barbaros Hayreddin Paşa (d. y. 1478, Midilli – ö. 5 Temmuz 1546, İstanbul), Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryâsı olan denizci ve askerdir.[1] 16. yüzyılın ilk yarısında gerçekleştirdiği askerî seferlerle Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi.[2] Ayrıca Osmanlı Devleti'nin deniz politikasına ve Tersane-i Amire'ye nizam verdi.

1478 yılı civarında Osmanlı hâkimiyetindeki Midilli'de doğan Hızır Reis, denizcilik kariyerine ağabeyi Oruç'un yanında korsan olarak başladı. 1516'da kardeşler Cezayir'i İspanyollardan ele geçirdi ve Oruç Reis kendisini Cezayir'in sultanı ilan etti. Oruç'un 1518'deki ölümünün ardından Hızır, ağabeyinin "Barbaros" lakabını miras aldı ve Cezayir sultanı oldu. Hızır Reis'e "dinin hayırlısı" anlamına gelen Hayreddin adını, Osmanlı Devleti'ne yaptığı hizmetlerden dolayı dönemin padişahı Yavuz Sultan Selim verdi.[3] Barbaros ismi ise aslında ağabeyi Oruç Reis'e aittir, ama onun ölümünden sonra Hızır Reis tarafından da kullanılmıştır. Bazı tarihçiler bu ismin Oruç Reis'e kızıla çalan sakalı yüzünden verildiğini (İtalyanca; barba: sakal, rossa: kızıl) söylerken, Halil İnalcık bu ismin "Baba Oruç" lakabının bozulmasından oluşmuş olabileceğini söylemektedir.

Barbaros Hayreddin Paşa'nın kullandığı sancak nişanı.

Üst kısımda "Ve uḣrâ tuhibbûnehâ(s) nasrun mina(A)llâhi ve fethun karîb(un)(k) ve beşşiri-lmu/minîn(e)" (Seveceğiniz başka bir kazanç daha var: Allah'tan bir yardım ve yakın bir fetih. Müminleri müjdele!) şeklindeki Saff Suresi'nin 13. ayeti ve "Ya Muhammed" ifadesi bulunmaktadır.

Alt kısımda göbekte Zülfikar kılıcı ve bunun dört köşesinde ise, İslam'ın temsili olan hilal şekillerinin içerisinde sırasıyla sağ üst, sol üst, sağ alt ve sol altta Ebû Bekir, Ömer, Osman ve Ali isimleri, yani Dört Halife'nin isimleri yazmaktadır.

Kılıcın kabza kısmına yakın duran beyaz el ise "Pençe-i Ali Aba"dır. Muhammed, Fatıma, Ali, Hasan ve Hüseyin'i temsil eder.

Denizciler için hayati öneme sahip olan rüzgârın Birleşik İsrail Krallığı'nın kralı ve İslam'da peygamber kabul edilen Süleyman'ın emrine verildiğine inanıldığından, en aşağıda Davud'un Yıldızı bulunmaktadır.

1533'te Barbaros Hızır Reis, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Osmanlı donanmasına kaptan-ı deryâ olarak atandı. Aynı yıl Fransa'da bir elçiliğe başkanlık etti, 1535'te ise Tunus'u fethetti. 1538'de Preveze'de Haçlı birliklerine karşı büyük ve kesin bir zafer elde etti ve 1540'larda Fransızlarla ortak seferler düzenledi. Barbaros Hayreddin, 1546'ta Osmanlı başkenti İstanbul'da öldü. Mezarı İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi'nde bulunmaktadır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İTÜ Denizcilik Fakültesi'ndeki Barbaros Hayreddin Paşa büstü
Barbaros Hayreddin Paşa'nın İTÜ Denizcilik Fakültesi'ndeki büstü

Barbaros Hayreddin Paşa, Selanik'in Vardar Ağalarından ve Midilli fatihlerinden Türk[4][5][6][7] veya Arnavut[8][9][10] kökenli bir sipahi olan Vardarlı Yakup Ağa ile ada halkından Rum bir kadın olan Katerina'nın[11] dört oğlundan biri olarak 1470'li yıllarda Midilli Adası'nda doğdu. Kendisine verilen "Barbaros" lakabı, İtalyancadaki "kızıl sakal" anlamındaki "barba rossa"dan gelir.

Oruç Reis, genç yaşta kardeşi İlyas ile birlikte deniz ticareti yaparken, Ege Denizi'nde Rodos Şövalyeleri'ne tutsak düştü. Serbest kaldıktan sonra, yaşadığı olayın etkisiyle tüccar yerine korsan olmaya karar verdi. Bir süre sonra kardeşi Hızır Reis de ticareti bırakıp ona katıldı. Akdeniz kıyılarına deniz akınları düzenleyip ganimetler elde ettiler. Tunus'taki Cerbe Adası'nı üs olarak kullanan Hızır Reis ve ağabeyi Oruç Reis’in ünü bütün Akdeniz’e yayıldı. İki kardeş, Tunus Sultanı Muhammed ile anlaşarak Tunus’taki Halkü’l-Vaâd (La Gaulette) liman kalesini kullanmaya başladı. Hızır ve Oruç, ele geçirdikleri ganimetin beşte birini Tunus sultanına veriyorlar, kalan malları da Tunus pazarında satıyorlardı.

Hızır ve Oruç, 1516'da ele geçirdikleri yüklü bir gemiyi armağan olarak Piri Reis himayesinde Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'e gönderdi. Bunun üzerine Yavuz Sultan Selim de onlara, verdikleri desteğin bir ifadesi olarak çeşitli armağanlar yolladı. Oruç Reis ve Hızır Reis, ağabeyleri İshak'ın da kendilerine katılmasından sonra korsanlıkla yetinmeyip Kuzey Afrika'da toprak edinmeye başladılar. 1516'da İspanyol karşıtı bir grup tarafından Cezayir'e yerleştiler ve şehrin idarecilerini kanlı bir darbe ile elimine ettiler. Ancak İspanyollar ile olan savaşlarında Oruç Reis'in ölmesi, Hızır'ı da zor durumda bırakmıştı.[12][tam kaynak belirtilmeli]

Gönüllü kuvvetleriyle merkezî bir devletin desteği olmadan tutunamayacağını anlayan Hızır Reis, tekrar İstanbul'a elçiler yollayarak başkentin tâbiyetine girdi. Ancak, Cezayir halkının aleyhine dönmesi, Hayreddin'i şehri terk ettirip Jijel'e çekilmeye zorlayacaktı. Burada üslenerek korsanlığa devam edecek ve güçlendikten sonra 1525'te Cezayir'i yeniden ele geçirmeyi başaracaktı. Ertesi yıl Jijel'e baskın düzenleyen Cenevizli Amiral Andrea Doria'yı yenilgiye uğrattı.

1529 yılında gerçekleşen iki olay, Hızır ve arkadaşları için çok önemli sonuçlar doğuracaktı. Bunlardan biri Aydın Reis'in Habsburg Amirali Portuondo'yu mağlup etmesi, bir diğeri ise Cezayir'in karşısındaki Habsburg Hisarı'nın (Peñón de Argel) ele geçirilmesiydi ki; bu, hem şehri Habsburg toplarının hedefi olmaktan çıkarmış, hem de bir dalgakıran yapılarak kötü bir liman olan Cezayir'in geliştirilmesine olanak sağlamıştır.[13][14][tam kaynak belirtilmeli]

Bu esnada Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Alman Seferi (1532) sırasında Andrea Doria'nın Mora kıyılarına saldırması, Osmanlıları güç duruma düşürdü. Bunun üzerine Kanuni, Hızır Reis'i İstanbul'a çağırdı ve 1533'te kendisini Osmanlı donanmasının başına kaptan-ı derya (Osmanlıcaقپودان دریا, romanizeKapudân-ı Deryâ) olarak atadı.

Yavuz Sultan Selim dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Barbaros Hayreddin Paşa'nın 1580 yılında yapılmış yağlı boya portresi

Hızır ve Oruç, 1516'da ele geçirdikleri yüklü bir gemiyi armağan olarak Piri Reis himayesinde Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'e gönderdiler. Bunun üzerine Yavuz Sultan Selim de onlara, verdiği desteğin bir ifadesi olarak armağanlar yolladı. Oruç Reis ve Hızır Reis, ağabeyleri İshak'ın da kendilerine katılmasından sonra korsanlıkla yetinmeyip Kuzey Afrika'da toprak edinmeye başladılar. 1516-1517'de İspanyollara karşı savaştılar ve Tenes ve Tlemsen kentlerini ele geçirerek Cezayir'i denetimlerine aldılar. Oruç Reis, Cezayir hükümdarı ilan edildi. İspanyollar ertesi yıl Cezayir’i geri almak için Araplarla birleşerek saldırıya geçti. Bu savaşta Hızır Reis'in ağabeyleri olan İshak Reis ve Oruç Reis öldürüldü.

Hızır Reis, Yavuz Sultan Selim adına para bastırıp hutbe okutarak ona bağlılığını bildirdi. Yavuz Sultan Selim de bunun üzerine Hızır Reis’i Cezayir Beylerbeyliği'ne atayarak koruması altına aldı. Bunun üzerine önce Tunus ve Tilimsan Beyleri birleşerek Cezayir'e yürüdüler. Cezayir şehri dışındaki toprakları alıp Cezayir içindeki halkı ayaklandırdılar. Ayaklanmayı bastıran Hızır Reis, beyleri durdurdu.

1519'da Cezayir'e gelen İspanyol donanmasını mağlup etti. Ama Cezayir halkının durumu ve Tunus Beyi ile yapılan savaşın iyi netice vermemesi üzerine gemileri ve kendine bağlı reislerle Cezayir'i bırakıp Cezayir kentinin doğusunda bulunan, bir Akdeniz sahil kenti olan Cicel'e çekildi.[15]

Barbaros'un Kaptan-ı Derya "Hayreddin" olması[değiştir | kaynağı değiştir]

Barbaros Hayreddin Paşa'nın 16. yüzyıl'da Avrupa'da yapılmış, elinde tuttuğu üç uçlu mızrak “Trident” ile denizlerin hâkimi ve tanrısı Poseidon olarak betimlenmiş bir portresi.

Hızır Reis 1520-1525 arasında Avrupa'nın Akdeniz kıyılarını vurarak büyük ganimetler elde etti. 1525'te Cezayir'i yeniden ele geçirdi. Ertesi yıl Jijel'e baskın düzenleyen Cenevizli Amiral Andrea Doria'yı yenilgiye uğrattı. Kanuni Sultan Süleyman'ın Alman seferi sırasında Andrea Doria'nın Mora kıyılarına saldırması Osmanlıları güç duruma düşürdü. Bunun üzerine Kanuni, Hızır Reis'i İstanbul'a çağırdı ve 1533'te Yavuz Sultan Selim'in "Hayreddin" adını verdiği Hızır Reis'i Osmanlı donanmasının başına (kaptan-ı derya) atadı.

Hayreddin Paşa 1534'te Akdeniz'e açıldı ve İtalya kıyılarına seferler düzenleyip Tunus'u ele geçirdi. Ancak Andrea Doria komutasındaki Haçlı donanması karşısında ertesi yıl Tunus'u bırakmak zorunda kaldı ve İstanbul'a döndü. 1536'da daha güçlü bir donanmayla yeniden Akdeniz'e açılan Barbaros, İtalya kıyılarını vurdu ve Ege Denizi'ndeki Venedik adalarını Osmanlı topraklarına kattı.

Preveze Deniz Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Süleyman'ın Hızır Hayreddin Paşa'yı kabulü(1533)

Osmanlıların Akdeniz’deki denetiminin artması üzerine, Papalık, Venedik, Ceneviz, Malta, İspanya ve Portekiz gemilerinden oluşan bir "Haçlı donanması" kuruldu ve başına Andrea Doria getirildi. Osmanlı donanması ile Haçlı donanması 1538'de Arta Körfezi önlerinde karşılaştı. Haçlıların 600'den fazla gemisi vardı. Bunun 308'i harp teknesi olup, 120'si en büyük oturak gemileriydi. Haçlılar donanmaya on binlerce forsadan başka 60 bin asker bindirmişlerdi. Hayreddin Paşa komutasında ise 122 kadırga ve forsalar dışında 20 bin asker vardı. Toplamı 80 bin kişiyi bulan bir deniz savaşı daha önce hiç görülmemişti. Savaş sonucunda haçlı donanması 128 gemisini kaybetmiş, 29'u da Osmanlı denizcileri tarafından ele geçirilmişti. Hayreddin Paşa hiçbir gemisini kaybetmezken 400 kadar leventi savaşta ölmüştü. Hayreddin Paşa, tarihe Preveze Deniz Savaşı olarak geçen savaşın mutlak galibiyetini Osmanlı Devleti'ne kazandıran Kaptan-ı Derya olarak adını tarihe yazdıracaktı. Bu zafer Osmanlı Devleti’nin Akdeniz'deki egemenliğini pekiştirdi.

Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı donanması 1543'te Fransa, Toulon limanında. Matrakçı Nasuh'un eseri.

Kutsal Roma-Cermen İmparatoru Şarlken, Preveze’nin öcünü almak için 1541'de Cezayir'e saldırdıysa da başarılı olamadı. Bu arada Fransa Kralı I. François, Şarlken'e karşı Osmanlılardan yardım isteyince Kanuni, Barbaros’u Fransa’nın Akdeniz kıyılarına gönderdi. Barbaros, Toulon'da Fransız donanmasıyla birleşerek 1543'te Nice'i aldı (Nice Kuşatması). Ertesi yıl İstanbul’a dönen Barbaros Hayreddin Paşa, 4 Temmuz 1546’da burada öldü, Beşiktaş'taki türbesine defnedildi.

Etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi, Beşiktaş.

Osmanlı Devleti'nin kaptan paşaları, hil'atlerini Barbaros'un Beşiktaş'taki türbesinde giyerlerdi, bu törende dua edilir ve fakir fukaraya yemek verilirdi.

Sefere çıkan veya tatbikata giden Türk savaş gemileri -günümüzde dahi- bu türbenin önünden geçerken Barbaros'u top atışıyla selamlarlar.

Barbaros Hayreddin Paşa’nın anısına 1941-1943’te İstanbul’un Beşiktaş semtinde dikilen Barbaros Anıtı, ünlü heykelciler Ali Hadi Bara ile Zühtü Müridoğlu tarafından yapılmıştır. Heykelin arkasında Yahya Kemal Beyatlı'nın şu dizeleri yazılıdır:

Deniz ufkunda bu top sesleri nereden geliyor?
Barbaros, belki, donanmayla seferden geliyor!
Adalar'dan mı? Tunus'dan mı, Cezayir'den mi?
Hür ufuklarda donanmış iki yüz pare gemi
Yeni doğmuş aya baktıkları yerden geliyor;
O mübarek gemiler hangi seherden geliyor?

Beşiktaş'taki Kadıköy iskelesine Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi adı verildi ve mimarlar Erkan İnce ile M. Hilmi Şenalp tarafından Osmanlı mimarisi tarzında yenilendi.

Türk donanmasındaki muhtelif gemilere adı verildi.

Muharebelerinin kronolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Barbaros Hayreddin Paşa’nın İstanbul Deniz Müzesi’ndeki büstü
  • Oruç Reis'in Ege Denizi'nde Rodos Şövalyelerine tutsak düşmesi, kardeşi İlyas Reis'in ölmesi.
  • 1510: Oruç Reis serbest kaldıktan sonra, yaşadığı olayın etkisiyle tüccar yerine korsan olmaya karar verdi.
  • Oruç Reis, Akdeniz kıyılarına akınlar düzenledi ve ganimetler elde etti.
  • Hızır Reis ticareti bırakarak Cerbe Adası'na gelip ağası (ağabeyi) Oruç Reis ile beraber korsanlığa başladı.
  • 1512: İki kardeş Tunus Sultanı Muhammed ile anlaşarak Tunus'taki Halkü'l-Vaâd (La Gaulette) limanını kullanmaya başladı.
  • 1516-1517: İspanyollara karşı savaştı ve Tenes, Tlemsen ve Oran kentlerini ele geçirerek Cezayir'i denetimlerine aldılar.
  • 1517: Oruç Reis Cezayir hükümdarı ilan edildi.
  • 1518: İspanyollar Cezayir’i geri almak için Araplarla birleşerek saldırıya geçtiler. Bu savaşta kardeşleri İshak Reis ve Oruç Reis öldüler.
  • 1518: Yavuz Sultan Selim, Hızır Reis'i Cezayir Beylerbeyliği'ne atayarak koruması altına aldı.
  • 1519: Hızır Reis, İspanya donanmasını yenilgiye uğrattı.
  • Cezayir'i bırakarak Şerşel Adaları'na çekildi.
  • 1520-1525: arasında Avrupa'nın Akdeniz kıyılarını vurarak büyük ganimetler elde etti.
  • 1530: Cezayir'i yeniden ele geçirdi.
  • 1531: Jijel'e baskın düzenleyen Cenevizli Amiral Andrea Doria'yı yenilgiye uğrattı.
  • 1534: Akdeniz'e açıldı ve İtalya kıyılarına seferler düzenledi.
  • 1534:Tunus'u ele geçirdi. Ancak Haçlı donanması karşısında Tunus'u bırakmak zorunda kaldı.
  • 1536: Daha güçlü bir donanmayla İtalya kıyılarını vurdu.
  • 1536: Ege Denizi'ndeki Venedik adalarını Osmanlı topraklarına kattı.
  • 1536: Otranto’yu fethederek İtalya’ya ayak bastı.
  • 1538: Preveze Deniz Savaşı'nda Haçlı donanmasını yendi.
  • 1543: Toulon'da Fransız donanmasıyla birleşerek Kutsal Roma Germen İttifakını yenerek Nice'i aldı.

İçinde bulunduğu savaşlar listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Gazavat-ı Hayrettin Paşa'nın tam metni vikikaynakta yer almaktadır

Gazavat-ı Hayrettin Paşa - Türk Edebiyat tarihinin ilk otobiyografi denemesidir. Eserin baş tarafında da belirtildiği gibi Barbaros Hayreddin Paşa biyografisini Seyyid Muradi'ye yazdırmıştır. Kanuni Sultan Süleyman bir gün Barbaros Hayreddin'i huzuruna çağırmış ve ferman etmiş: "Bre Hayrettin bir kulun ömrüne bu kadar az zamanda bu kadar çok fütuhat düşmez. Bana ister manzum ister mensur bir eser yaz ben de hazine-i amiremde saklayayım ki bizden sonra gelecek nesillere ibret ve ders olsun." Bu ferman üzerine kendi söylemiş, Seyyid Muradi yazmıştır. Ayrıca Gaye-el Mûna diye bir kitap daha yazdı.

Hakkında yayımlanan kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Efsane (Bir 'Barbaros' Romanı) - İskender Pala
  2. Kaptan-ı Derya - Ebubekir Subaşı
  3. "Barbaros! Sevgilim..." - Halil Bezmen
  4. Sultanın Amirali Barbaros Hayrettin - Ernle Bradford
  5. Denizler Sultanı Barbaros Hayrettin Paşa - Ali Rıza Seyfi
  6. Barbaros Hayrettin Geliyor - Feridun Fazıl Tülbentçi
  7. Barbaros Hayrettin Paşa - Aziz Erdoğan
  8. Barbaros Hayrettin Paşa'nın Hatıraları- Ertuğrul Düzdağ
  9. Hızır Barbaroso Hayreddin - Dursun Saral

Popüler kültürdeki yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Barbarossa | Meaning, Biography, Pirate, & History | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 14 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2023. 
  2. ^ Kiel, Machiel (1 Aralık 2018). "THE MEDRESE AND IMARET OF HAYREDDIN BARBAROSSA ON THE ISLAND OF LESBOS/MIDILLI: A LITTLE-KNOWN ASPECT OF THE CULTURAL HISTORY OF SAPPHO'S ISLAND UNDER THE OTTOMANS (1462–1912)". Shedet. 5 (5): 162-176. doi:10.21608/shedet.005.12. ISSN 2356-8704. 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2023. 
  3. ^ TDV İslam Ansiklopedisi, cilt: 5, sayfa: 65-67
  4. ^ ...Ottoman admiral Hayreddin Barbarossa (son of a Turkish sipahi [fief-holder in the cavalry service]) from Yenice-i Vardar in Macedonia and a Greek woman from Lesbos/Mytilini)..., Machiel Kiel, "The Smaller Aegean Island in the 16th-18th Centuries According to Ottoman Administrative Documents" in Siriol Davies, Jack L. Davis, Between Venice and Istanbul: Colonial Landscapes in Early Modern Greece, ASCSA, 2007, ISBN 978-0-87661-540-9, p. 36.
  5. ^ Jamieson, Alan G. (2013). Lords of the Sea: A History of the Barbary Corsairs. Canada: Reaktion Books. s. 59. ISBN 1861899467. Desperate to find some explanation for the sudden resurgence of Muslim sea power in the Mediterranean after centuries of Christian dominance, Christian commentators in the sixth century (and later) pointed to the supposed Christian roots of the greatest Barbary corsair commanders. It was a strange kind of comfort. The Barbarossas certainly had a Greek Christian mother, but it now seems certain their father was a Muslim Turk. 
  6. ^ Khiḍr was one of four sons of a Turk from the island of Lesbos., "Barbarossa", Encyclopædia Britannica, 1963, p. 147.
  7. ^ Angus Konstam, Piracy: The Complete History, Osprey Publishing, 2008, ISBN 978-1-84603-240-0, p. 80.
  8. ^ Born in Mytilene around 1466 to a family of Albanian origin, Hayreddin, then called Hizir., Niccolò Capponi, Victory of the West: The Great Christian-Muslim Clash at the Battle of Lepanto, Da Capo Press, 2007, ISBN 978-0-306-81544-7, p. 30.
  9. ^ Encyclopaedia Britannica, Vol 1, Encyclopaedia Britannica, 1972, p. 147.
  10. ^ Originally appearing in Volume Originally appearing in Volume V03, Page 382 of the 1911 Encyclopedia Britannica.
  11. ^ Die Seeaktivitäten der muslimischen Beutefahrer als Bestandteil der staatlichen Flotte während der osmanischen Expansion im Mittelmeer im 15. und 16. Jahrhundert, p.548, Andreas Rieger, Klaus Schwarz Verlag, 1994
  12. ^ Ottoman Corsairs in the Western Mediterranean and Their Place in the Ottoman-Habsburg Rivalry, 1505-1535 (PDF) (İngilizce). Bilkent Üniversitesi. 8 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  13. ^ "Emrah Safa Gürkan, The Centre and the Frontier: Ottoman Cooperation with the North African Corsairs in the Sixteenth Century". Turkish Historical Review I/2. 2010. 11 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  14. ^ Emrah Safa Gürkan, Sultanın Korsanları: Osmanlı Akdenizi’nde Gazâ, Yağma ve Esaret, 1500 – 1700. Kronik Kitap. Kasım 2018. ss. 449-452. ISBN 978-975-2430-79-2. 11 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  15. ^ Hızır Barbaros, Seyyid Muradi Reis, sayfa 79. Hasbahçe Yayınevi
Askerî görevi
Önce gelen:
Kemankeş Ahmed Paşa
Kaptan-ı Derya
1533 - 1546
Sonra gelen:
Sokullu Mehmed Paşa

Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Nedir? :Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? ile ilgili Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Ne Demektir? Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Açıklaması Nedir? Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Cevabı Nedir? Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Açıklaması? :Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Gerçek mi? :Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? ile ilgili Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Hakkında? :Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? ile ilgili Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? burada bulabilirsiniz. Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Barbaros Hayreddin nedir?, Barbaros Hayreddin anlamı nedir?, Barbaros Hayreddin ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
En (Kiril), İnceltme işareti (Kiril), Er (Kiril), Carolina Slim, Omega (Kiril alfabesi harfi), 1388, Winfrith Newburgh, Despina Olimpiu, Tony Blair, Joakim Brodén, Eşmeahmediye, Kartepe, Hall of Flames, Shōdai Naoya, Almaren, Sümer, Fındıklı, İdealtepe, Maltepe, Gillingham, Dorset, Google Arama, İlhan Palut, Mikoyan Project 1.44, Walter Meeuws, Koray Palaz, Studland, RSC Anderlecht, Tahsin Demiray, Leopold Godowsky, J. Willard Gibbs, Frezeleme, Vakıflar Umum Müdürlüğü, Knowledge Graph, Erenköy, Kadıköy, Wareham Town, Cenovalı Katerina, University of Georgia, 1242, Budu Mdivani, I Wanna Go Crazy, Rhodophyta, Darwin ispinozları, Melbury Sampford, Wikimania, II. Clovis, Epoksit, Sahel, Erol Azgın, Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, Müstehcenlik, Kimmeridge, Birleşik Krallık Monarşisi, Adil Ahmed, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Miguel de Cervantes, Lipogram, Alain Robbe Grillet, Beverly Garland, Orta, Mahmudiye, Dead Snow, Giuseppe Gazzaniga, Horton, Dorset, Arvydas Novikovas, Chen Klan Atalarının Salonu, Egemen sınıf, Georgianna Glose, Tanrı kompleksi, Sovyet Devrimi, İhmal Amca, Cann, Dorset, Mithridatis, JT Marvelous, Hayvansal üretim, Tahrik sistemi, Günedoğru, Doğanşehir, Hanford, Dorset, Alaattin Turhan, Wilhelm çığlığı, Michael Preetz, 1096, Sadakatsiz, KKK aşısı, Onur Haftası, P2PTV, Sutton Waldron, James Franco filmografisi, Hilâfetin kaldırılması, Malcolm X, Paranoya, Solanum toliaraea, Ahmet Selçuk İlkan, El İstahrî, Bulutsuzluk Özlemi, Çırçır, Eyüpsultan, Jane Goodall, Lazkiye Sancağı, Kota Sugawara, Aydın Vilayeti, Tür, Paşamandıra, Tatlandırıcı, Faz (dalga), Witchampton,
Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?,