Ali Rıza Efendi Nedir?

Ali Rıza Efendi Nedir?

Ali Rıza Efendi

Ali Rıza Efendi Nedir?
Ali Rıza Efendi Ne demek?
Ali Rıza Efendi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Ali Rıza Efendi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi
Ali Rıza Efendi
Ali Rıza Efendi Kelimesinin Anlamı? Ali Rıza Efendi Ne Demek?
Ali Rıza Efendi Ne Demektir? Ali Rıza Efendi Analizi?
Ali Rıza Efendi
Ali Rıza Efendi Anlamı Nedir? Ali Rıza Efendi Ne Demektir?
Ali Rıza Efendi Açıklaması Nedir? Ali Rıza Efendi Cevabı Nedir?
Ali Rıza Efendi Kelimesinin Anlamı?
Ali Rıza Efendi
Ali Rıza Efendi Kelimesinin Anlamı Nedir? Ali Rıza Efendi Kelimesinin Anlamı Ne demek?
Ali Rıza Efendi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Ali Rıza Efendi Nedir?

Ali Rıza Efendi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ali Rıza Efendi
Doğum1839
Selanik, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1888 veya 1893[1] (49 ya da 54 yaşında)
Selanik, Osmanlı İmparatorluğu
Diğer ad(lar)ıAli Rıza Bey
VatandaşlıkOsmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu
MeslekGümrük Memuru
Dinİslam
Evlilik
Zübeyde Hanım
(e. 1871; ö. 1888)
Çocuk(lar)Mustafa Kemal Atatürk
Makbule Atadan
Ömer
Fatma
Ahmet
Naciye
Ali Rıza Efendi'nin ailesinin Kuzey Makedonya'daki Kocacık'da yeniden inşa edilen evi, 2014

Ali Rıza (1839, Selanik - ?,[2] Selanik), Osmanlı Rüsumat (Gümrük) İdaresinde Gümrük memuru, kereste tüccarı. Zübeyde Hanım'ın eşi, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Makbule Atadan'ın babasıdır.

Çocukluk ve gençlik yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhtemelen 1839 yılında Selanik'te dünyaya gelen Ali Rıza'nın, kimi kaynaklarda Osmanlı Devleti'nin Makedonya ve Teselya'yı Türkleştirme politikası çerçevesinde Makedonya'nın Manastır Vilayeti'nin Debre-i Bala Sancağı'na bağlı Kocacık köyüne; oradan 1830'larda Selanik'e göç etmiş olan Kocacık Yörüklerinden olduğu yazmaktadır. Kimi kaynaklarda Arnavut kökenli olduğu iddia edilmektedir.[3][4][5][6] Dedesi Ahmet Efendi ve Amcası Hafız Mehmet Emin Efendi'nin taşıdıkları Kızıl lakabının, Kocacık Yörüklerinin Orta Asya'dan gelerek Anadolu'da Konya-Karaman Bölgelerinde yaşayan Kızıloğuz Türkmenlerinden kaynaklandığı ileri sürülmektedir.[7] Falih Rıfkı Atay'ın aktardığına göre, 1830'larda Selanik'e Söke'den göç etmiştir.[8][9] Ali Rıza'nın ailesi, bugün bir anma evinin bulunduğu Kuzey Makedonya'da, Centar Župa Belediyesi'nde Kodžadžik'ten gelmektedir.

İlkokulu Abdi Hafız Mahalle Mektebi'nde okumuştur. Selanik'te Evkaf İdaresi'nde kâtiplik, sonra da Rüsumat (Gümrük) İdaresinde gümrük memurluğu yapmıştır. Memurluğunu, Osmanlı Rumelisi'nin Yunanistan sınırında, Olimpos Dağı eteklerinde, Çayağzı veya Papazköprüsü denilen dağlık, ıssız, Yunan eşkıyanın herkesi haraca bağladığı tehlikeli bir sınır geçidinde yapar.[10]

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Memurluğu sırasında, 1871 yılında Zübeyde Hanımla evlenir. Yeni Kapı Mahallesinde bir eve yerleşirler ve beş çocuklarından ilki, Fatma 1872 yılında bu evde dünyaya gelir. Fatma'dan sonra kısa aralıklarla iki erkek çocukları olur. Ahmet 1874'te, Ömer 1875'te doğar. Ömer'in doğduğu sene, ablası Fatma vereme yakalanır ve ölür.

1876 yılında, Selanik Asakir-i Milliye taburunda subay olan Ali Rıza, daha sonra da kereste ticareti yapmaya başlamıştır. Kereste ticareti sayesinde gelir düzeyi yükselen Ali Rıza, eşi Zübeyde Hanım, çocukları Ahmet ve Ömer'le birlikte, Selanik'in Islahane semtinin Ahmet Subaşı Mahallesi'ndeki bir eve taşınırlar. (Lozan Antlaşması ile kaybedilen bu ev, 1937 yılında Selanik Belediyesi tarafından Atatürk'e armağan edilir, günümüzde de müze olarak hizmet vermektedir.) Ali Rıza, 1881 yılında bu üç katlı evde dünyaya gelen oğluna, çocukken kazayla beşikten düşürüp ölümüne yol açtığı ve hiç unutmadığı kardeşinin ismi olan Mustafa adını verir. Birkaç yıl sonra da Makbule doğar.

Fotoğrafı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bahsedilen fotoğraf

Uzun yıllar Atatürk'ün yanında bulunan Falih Rıfkı Atay, "Çankaya" adlı eserinde Atatürk'ün Ali Rıza fotoğrafı için "Bu adam bizim peder değildir" dediğini aktarmaktadır. Falih Rıfkı'ya göre Ali Rıza'nın bilinen bir fotoğrafı yoktur.

Şevket Süreyya Aydemir'in Tek Adam adlı kitabında ise sözü geçen fotoğrafın Ali Rıza'nın 1877 sonları veya 1878'de Asakir-i Milliye Taburu'nda üsteğmen rütbesiyle görev yaparken çekildiği, kendisine ait tek fotoğraf olduğu belirtilmiştir.[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Atatürk Biyografisinde Yapılan Yanlışlıklar". 18 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2016. 
  2. ^ 1888 veya 1893 18 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Andrew Mango, Ataturk: The Biography of the Founder of Modern Turkey, Overlook TP, 2002, p. 27.
  4. ^ Ernest Jackh The Rising Crescent, Goemaere Press, 2007, p. 31, Turkish mother and Albanian father 31 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Isaac Frederick Marcosson, Turbulent years, Ayer Publishing, 1969, p. 144. 13 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Yale Richmond, From Da to Yes: understanding the East Europeans, Intercultural Press Inc., 1995, p. 212.
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 
  8. ^ Falih Fırkı Atay, Çankaya: Atatürk'ün doğumundan ölümüne kadar, Betaş, İstanbul, 1984, p. 17.
  9. ^ Vamik D. Volkan, Norman Itzkowitz, Ölümsüz Atatürk (Immortal Ataturk), Bağlam Yayınları, 1998, ISBN 975-7696-97-8, p. 37, dipnote no. 6 (Atay, 1980, s. 17).
  10. ^ "Ali Rıza Efendi hakkında ne biliyoruz?". GZT. 15 Mayıs 2017. 23 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2022. 
  11. ^ Aydemir, Şevket Süreyya (Mart 2011). "Bir Babanın Hikâyesi". Tek Adam, Cilt I (32. Özel Basım bas.). İstanbul: Remzi Kitabevi. s. 35. 978-975-14-0670-5. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]



Haberler Kategorisinden Haberler


  • Ali Rıza Efendi Nedir? Nedir?:Ali Rıza Efendi Nedir? ile ilgili Ali Rıza Efendi Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Ali Rıza Efendi Nedir? Ne Demektir? Ali Rıza Efendi Nedir? Açıklaması Nedir? Ali Rıza Efendi Nedir? Cevabı Nedir? Ali Rıza Efendi Nedir? Kelimesinin Anlamı? Ali Rıza Efendi Nedir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Ali Rıza Efendi Nedir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Ali Rıza Efendi Nedir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Ali Rıza Efendi Nedir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Ali Rıza Efendi Nedir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
  • Ali Rıza Efendi Nedir? Açıklaması?:Ali Rıza Efendi Nedir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir. Ali Rıza Efendi Nedir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Ali Rıza Efendi Nedir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Ali Rıza Efendi Nedir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Ali Rıza Efendi Nedir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
  • Ali Rıza Efendi Nedir? Gerçek mi?:Ali Rıza Efendi Nedir? ile ilgili Ali Rıza Efendi Nedir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Ali Rıza Efendi Nedir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Ali Rıza Efendi Nedir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
  • Ali Rıza Efendi Nedir? Hakkında?:Ali Rıza Efendi Nedir? ile ilgili Ali Rıza Efendi Nedir? burada bulabilirsiniz. Ali Rıza Efendi Nedir? Detaylar için sitemizi geziniz Ali Rıza Efendi Nedir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Ali Rıza Efendi Nedir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz

Ilıcak, Akşehir, Uranyum üretimine göre ülkeler listesi, Stoycho Stoev, MÖ 290, Askerî Yargıtay, Chicago Hope, Bavyera Sovyet Cumhuriyeti, Wesley Matthews, Japon felsefesi, III. Osman, Devşirme, Baukis ile Filemon, Hugh Grant, Prisdorf, Beylerbeyi Sarayı, Meyhane, Maria Theresia, Salieri, 2022 FIFA Dünya Kupası elemeleri (AFC), 2022 fifa dünya kupası elemeleri (afc), Bauhaus Okulu, TED Üniversitesi, Organik reaksiyon, Cevat Açıkalın, Sağdan ve soldan akan trafik, Atiyah–Singer indeks teoremi, Bayanaul Millî Parkı, Sedef Ecer, Anayasa Anma Günü, Anayasa Günü (Japonya), Edmontosaurus, Atlas Okyanusu, Adalet Yolunda, Skyland İstanbul, Batu Mutlugil, Kandirif peyniri, Wisconsindaki kasabalar listesi, Jonathan dos Santos, Solanum absconditum, Girih, Battlefield 1942, Yeşilsırt, Bitlis, Kırım Savaşı, Mero, Sotho dili, Türkçe Konuşan Ülkeler Parlamento Birliği, Association for Educational Communications and Technology, Requião, Elymus canadensis, EPOC (işletim sistemi), Ak İdil Nehri, Steffen Wink, Daniella Kertesz, Hidrokarbon, Yahudi asıllı Amerikalılar, St Andrews Üniversitesi, Dombra, Gracia Baur, Dünya Posta Birliği, Florida Panthers, Galatro, NGC 3420, Al Ahli, Sinan Alaağaç, Kauçuk, MÖ 490, Coco Austin, Sidereus Nuncius, Minnesota North Stars, Sean Combs, Hüseyin Kabi, İkinci Yanya Muharebesi, What A Cartoon, Semerkand, Forli, Uruguay millî futbol takımı, Feridun Buğeker, Beta Cephei değişeni, Linn County, Iowa, Deniz Günü, Goldfrapp, Globe Tiyatrosu, Cemile (film), Challenge League, Yeliz Kuvancı, Matematik sabiti, Aflatoksin, Birinci Folyo, Gnaphosidae, Back to December, Philip Whalen, Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakat, Kuveytin posta tarihi ve posta pulları, Temiz Eller, Kemal Bekir, Mongoose Operasyonu, Zeynep Heyzen Ateş, Kuybişev, Stalin Müzesi, Kampala,
Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?,