Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir?

Yusuf Ziya Ortaç Nedir?

Yusuf Ziya Ortaç Nedir?, Yusuf Ziya Ortaç Nerededir?, Yusuf Ziya Ortaç Hakkında Bilgi?, Yusuf Ziya Ortaç Analizi? Yusuf Ziya Ortaç ilgili Yusuf Ziya Ortaç ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Yusuf Ziya Ortaç ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Yusuf Ziya Ortaç Ne Anlama Gelir Yusuf Ziya Ortaç Anlamı Yusuf Ziya Ortaç Nedir Yusuf Ziya Ortaç Ne Anlam Taşır Yusuf Ziya Ortaç Neye İşarettir Yusuf Ziya Ortaç Tabiri Yusuf Ziya Ortaç Yorumu 

Yusuf Ziya Ortaç Kelimesi

Lütfen Yusuf Ziya Ortaç Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Yusuf Ziya Ortaç İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Yusuf Ziya Ortaç Kelimesinin Anlamı? Yusuf Ziya Ortaç Ne Demek? ,Yusuf Ziya Ortaç Ne Demektir? Yusuf Ziya Ortaç Ne Demektir? Yusuf Ziya Ortaç Analizi? , Yusuf Ziya Ortaç Anlamı Nedir?,Yusuf Ziya Ortaç Ne Demektir? , Yusuf Ziya Ortaç Açıklaması Nedir? ,Yusuf Ziya Ortaç Cevabı Nedir?,Yusuf Ziya Ortaç Kelimesinin Anlamı?,Yusuf Ziya Ortaç Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Yusuf Ziya Ortaç Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Yusuf Ziya Ortaç Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Yusuf Ziya Ortaç Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Yusuf Ziya Ortaç Kelimesinin Anlamı Nedir? Yusuf Ziya Ortaç Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Yusuf Ziya Ortaç Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Yusuf Ziya Ortaç Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Yusuf Ziya Ortaç - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Yusuf Ziya Ortaç

Yusuf Ziya Ortaç Nedir? Yusuf Ziya Ortaç Ne demek? , Yusuf Ziya Ortaç Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Yusuf Ziya Ortaç Kelimesinin Anlamı? Yusuf Ziya Ortaç Ne Demek? Yusuf Ziya Ortaç Ne Demektir? ,Yusuf Ziya Ortaç Analizi? Yusuf Ziya Ortaç Anlamı Nedir? Yusuf Ziya Ortaç Ne Demektir?, Yusuf Ziya Ortaç Açıklaması Nedir? , Yusuf Ziya Ortaç Cevabı Nedir? , Yusuf Ziya Ortaç Kelimesinin Anlamı?






Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir?

Yusuf Ziya Ortaç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yusuf Ziya Ortaç
DoğumYusuf Ziyaettin Ortaç
23 Nisan 1895(1895-04-23)
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm11 Mart 1967 (71 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekŞair, yazar, edebiyat öğretmeni, yayımcı ve siyasetçi

Yusuf Ziyaettin Ortaç[1] (23 Nisan 1895, İstanbul – 11 Mart 1967, İstanbul), Türk şair, yazar, edebiyat öğretmeni, yayımcı ve siyasetçidir.

Türk şiirinde Beş Hececiler olarak adlandırılan gruptan olup, Türk Edebiyatı'nın önemli mizah yazarlarındandır. Beş Hececiler grubunun üyelerinden Orhon Seyfi ile birlikte Türk dergicilik yaşamında önemli yeri olan siyasi-mizah dergisi Akbaba’yı yayın hayatına kazandırmış, bu dergideki yazılarıyla büyük bir hayran kitlesi edinmiştir.

VIII. ve IX. Dönem Ordu Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapmış bir siyasetçidir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1895’te İstanbul, Beylerbeyi semtinde dünyaya geldi. Babası, Konya’nın ileri gelenlerinden Hoca Hasan Efendi’nin oğlu mühendis Süleyman Sâmi Bey, annesi ise İzmir eşrafından İzzet Bey’in kızı Huriye Hanım’dır.[2]

İstanbul Vefa İdadisi'nde okudu. Şiire lise yıllarında aruz vezni ile başladı. İlk şiiri 1914’te Kehkeşan dergisinde yayımlandı. Dr. Abdullah Cevdet Bey’le tanışınca, İçtihat dergisine şiirler göndermeye başladı. İçtihat’ta yayımlanan şiirleri sayesinde şair olarak kendisini kabul ettirmeyi başardı. Ailesinin Bebek semtine taşınmasından sonra, Rıza Tevfik Bey’le komşu olan Yusuf Ziya, onun aracılığı ile Ziya Gökalp ile tanıştı.[3] Ziya Gökalp’in tavsiyesi üzerine hece vezni ile şiir yazmaya başladı. Hece vezni ile yazdığı ilk şiir olan “Gecenin Hamamı”, Türk Yurdu dergisinde yayımlandı.

Mütareke yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

1915'te liseden mezun olduktan sonra Darülfünun-ı Osmani'ni açtığı yeterlilik sınavını kazanarak edebiyat öğretmeni oldu. Çeşitli okullarda dersler verdi. Bir yandan da edebi faaliyetlerini sürdüren Yusuf Ziya, 1916’da “Akından Akına” adlı manzume kitabını yayımladı. Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın talebi üzerine yazılıp bastırılan bu kitap, Ordu için yazdığı yirmi iki şiiri içermekteydi.[2]

1918’de, Sedat Simavi’nin çıkardığı Diken dergisinde “Çimdik” takma adı ile mizahi yazılar yazarak hiciv ve mizah alanına, “Şair” isimli bir şiir dergisi çıkararak yayıncılık hayatına girdi. İlk sayısı 12 Aralık 1918 tarihinde çıkan Şair mecmuasının yayın hayatı 20 Mart 1919 tarihinde parasızlık sebebi ile sona ermiştir.[4]

1919’da mizahi manzumeler içeren Şen Kitap; kahramanlık, vatan sevgisi üzerine sekiz şiir içeren Şairin Duası ile Aşıklar Yolu adlı şiir kitaplarını, 1920’de Cenk Ufukları adlı şiir kitabını yayımladı.

Şiirin yanı sıra tiyatro eserleri de verdi. Binnaz adlı üç perdeli trajedi 7 Nisan 1917’de Darülbedayi sahnelerinde oynandı. Bu eser Türk tiyatro tarihinde heceyle yazılmış başarılı ilk manzum piyes olarak kabul edilir.[5] Bu oyunu tek perdelik bir manzum komedi olan Nâme (1918), üç perdelik manzum piyes olan Kördüğüm (1918) izledi.

Akbaba Dergisi'nin bir sayısı

Akbaba dergisi[değiştir | kaynağı değiştir]

7 Aralık 1922’de itibaren Orhan Seyfi Orhon'la birlikte Akbaba mizah dergisini çıkarmaya başladı. Adı Akbaba dergisi ile özdeşleşen Yusuf Ziya, Akbaba’nın hem patronu, hem şâiri, hem başyazarı, hem Yazı İşleri Müdürü hem de en önemli espri kaynağı oldu.[4] Dergide, Çimdik ve İzci takma adlarıyla mizahi yazılar ve şiirler yayımladı. Akbaba 1928 yılında Latin harflerine geçilmesinden sonra tirajının düşmesi üzerine ve 1930’lu, 1940’lı yıllarda siyasi çalkantılar nedeniyle yayımına ara vermek zorunda kaldıysa da Ortaç, ölümüne kadar dergiyi çıkarmaya devam etti.

Meş’ale ve diğer dergiler[değiştir | kaynağı değiştir]

1928 yılının Nisan ayında Yedi Meşale adlı bir kitap çıkararak sanat hayatına giren gençleri bir arada tutmak ve yüreklendirmek üzere Meş’ale adlı sanat ve edebiyat dergisini çıkardı. Dergi, 1 Temmuz - 15 Ekim 1928 arasında yayımlandı. Dergi, yeni harflerin kabulünden sonra kapandı ve topluluk dağıldı.

Akbaba’yı çıkarmaya devam ederken Orhon Seyfi ile birlikte daha kısa ömürlü başka dergiler de çıkardı. İki bacanak, 1935-1937 arasında Ayda Bir adlı dergiyi, 20 Mart 1935’te siyaset ve iktisat dergisi olan Heray’ı, 1941-1948 arasında Türkçü fikir ve sanat dergisi Çınaraltı’yı çıkarmıştır.[4]

1930'lardan sonraki yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1936 yılından itibaren bir süre İstanbul Sular İdaresi İdare Meclisi üyeliği yapan[2] Ortaç, 1938’de Bir Selvi Gölgesi, 1946’da Kuş Cıvıltıları adlı kitaplarını yayımladı. Zaman zaman öykü ve roman türünde eserler de ortaya koydu. "Kürkçü Dükkanı" (1931), "Şeker Osman" (1932), "Göç" (1943) ve "Üç Katlı Ev" (1953) gibi beğenilen eserler yayımladı. 1944- 1945’te bir Fransız lisesinde edebiyat öğretmenliği yaptı.

Öğretmenlikten, Çınaraltı dergisinden ve Sular İdaresi’nden ayrılıp siyasete atılan Ortaç, 1946-1954 arasında VIII. ve IX. Dönem Ordu Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bulundu. Milletvekilliğinin sona ermesinden sonra, yeniden Akbaba’nın başına döndü.

1950 sonrasında, şiirden ziyade, ağırlıklı olarak, mizah, gezi, anı ve biyografi türlerinde yazdı. 1962’de Bir Rüzgâr Esti adlı şiir kitabını yayımladı. 11 Mart 1967’de İstanbul’da hayatını yitirdi. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şiir[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Akından Akına (1916)
  • Aşıklar Yolu (1919)
  • Şairin Duası (1919)
  • Şen Kitap (1919)
  • Cenk Ufukları (1920)
  • Yanardağ (1928)
  • Bir Selvi Gölgesi (1938)
  • Kuş Cıvıltıları (Çocuk şiirleri, 1938)
  • Bir Rüzgâr Esti (1962)

Oyun[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Binnaz (1918)
  • Name (1918)
  • Kördüğüm (1919)
  • Nikahta Keramet (1923)

Uzun Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kürkçü Dükkanı (1931)
  • Şeker Osman (1932)

Antoloji ve İnceleme[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Nedim (1932)
  • Seyranî (1933)
  • Halk Edebiyatı Antolojisi (1933)
  • Faruk Nafiz: Hayatı ve Eserleri (1937)
  • Ahmet Haşim: Hayatı ve Eserleri (1937)

Roman[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dağların Havası (1925, manzum)
  • Göç (1943, otobiyografik roman)
  • Üç Katlı Ev (1953)
  • Sarı çizmeli Mehmet Ağa (1956)
  • Gün Doğmadan (1960)

Mizah[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Beşik (1943)
  • Ocak (1943)
  • Sarı Çizmeli Mehmed Ağa (1956)
  • Gün Doğmadan (1960)

Gezi - Anı - Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İsmet İnönü (1946)
  • Göz Ucuyla Avrupa (1958)
  • Portreler (1960)
  • Bizim Yokuş (1966)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TBMM Albümü 2. Cilt (1950-1980)" (PDF). TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü. 12 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 
  2. ^ a b c "Alaattin Karaca, Ortaç, Yusuf Ziya, İslam Ansiklopedisi". 20 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2021. 
  3. ^ "Geçmiş Zaman Tesellileri, Radikal Kitap Eki, 14.09.2001". 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2014. 
  4. ^ a b c "Necati Tonga, İki Bacanağın İki Kardeş Mecmuası: Akbaba ve Çınaraltı, Değirmen Yüzyılın Dergileri 1900-2000 Özel Sayısı, S.29-30-31, Ocak-Haziran 2012" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2014. 
  5. ^ "Günay Tulun, Yusuf Ziya Ortaç I, Kim Kimdir? Yazarlar ve Ozanlar"ın Yayınlarına Katkı Verenlerin Kapsamlı Biyografileri Dergisi, Erişim tarihi:15.09.2014". 21 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2014. 

Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Nedir? :Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? ile ilgili Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Ne Demektir? Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Açıklaması Nedir? Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Cevabı Nedir? Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Açıklaması? :Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Gerçek mi? :Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? ile ilgili Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Hakkında? :Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? ile ilgili Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? burada bulabilirsiniz. Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Yusuf Ziya Ortaç nedir?, Yusuf Ziya Ortaç anlamı nedir?, Yusuf Ziya Ortaç ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Rusalka, Bridgemere, Todor Jivkov, Sultan Ahmet Camii, Oya Baydar, Aralık 2007 Kuzey Irak Operasyonları, Ellen Johnson Sirleaf, İklim değişikliğini hafifletme, Süleyman Paşa (Orhan Gazinin oğlu), Boyat, Guangxi, Oppenheimer (film), 1996 Yaz Olimpiyatlarında voleybol, David Trezeguet, Fuchū, Monte Rosa, Salih Gün, Bektaşilik, Faşizm ekonomisi, Malbork Kalesi, Karbon yıldızı, Muşta 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, İttifak Devletleri, JBJ95, Zafer Partisi, Hitar Petar, Rugby, Dereköy, Ayancık, George Dawson, 10. Afife Tiyatro Ödülleri, Fethullahçılar, Alim Barut, Valeriy Nepomniyaşiy, Edmund Muskie, Step iklim, Avusturya Uzay Ajansı, Moruzi ailesi, 5.1 Çevresel Ses Düzeni, Stephen Dillane, Bodrumlu Ömer Lütfi Efendi, Johan Rodríguez, Çince karakterler, Soufiane Alloudi, Hümay Güldağ, Teppanyaki, Ankara Atatürk Evi Müzesi, Modernleşme teorisi, Grek Projesi, İttihat ve Terakki, Karkamış Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Nihat Kitapçı, Nisan tezleri, Örenli, Bergama, 1969 Grammy Ödülleri, Juan José Tramutola, Helyum parlaması, Saksonya, Salvia chalarothyrsa, Audi Q8, Focus Sat, Hōji, Gandzasar manastırı, Sepsi OSK, Ronela Hajati, San Marco Bazilikasındaki at heykelleri, İstanbul füniküleri, Eski Farsça, Devrimci Gençlik, NXT Tag Team Championship sahipleri listesi, Eski ale, Hacıbebek, Türkoğlu, Akıl Defteri, Ali İhsan Sabis, Apoje, Kıbrıs Türk Federe Devleti, 2010 Güney Kırgızistan olayları, Viking Çağı, Saint Paul, Minnesota, Lezginka, Soluk tilki, Forest Green Rovers FC, José María Basanta, Paulo César Carpegiani, Asterosismoloji, Six4one, Ubaldo Fillol, Chippenham, Cambridgeshire, 1971 Avusturya cumhurbaşkanlığı seçimi, Helenleştirme, İdris Akbıyık, Yasushi Matsumoto, Yemişen, Ayancık, Mahajanga, Han (unvan), Vernonia türleri listesi, Lloyd Banks, Sylvia Sidney, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Slovenya bayrağı, And tilkisi,
Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?,