Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir?

Sözdizim bilimi Nedir?

Sözdizim bilimi Nedir?, Sözdizim bilimi Nerededir?, Sözdizim bilimi Hakkında Bilgi?, Sözdizim bilimi Analizi? Sözdizim bilimi ilgili Sözdizim bilimi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Sözdizim bilimi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Sözdizim bilimi Ne Anlama Gelir Sözdizim bilimi Anlamı Sözdizim bilimi Nedir Sözdizim bilimi Ne Anlam Taşır Sözdizim bilimi Neye İşarettir Sözdizim bilimi Tabiri Sözdizim bilimi Yorumu 

Sözdizim bilimi Kelimesi

Lütfen Sözdizim bilimi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Sözdizim bilimi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Sözdizim bilimi Kelimesinin Anlamı? Sözdizim bilimi Ne Demek? ,Sözdizim bilimi Ne Demektir? Sözdizim bilimi Ne Demektir? Sözdizim bilimi Analizi? , Sözdizim bilimi Anlamı Nedir?,Sözdizim bilimi Ne Demektir? , Sözdizim bilimi Açıklaması Nedir? ,Sözdizim bilimi Cevabı Nedir?,Sözdizim bilimi Kelimesinin Anlamı?,Sözdizim bilimi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Sözdizim bilimi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Sözdizim bilimi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Sözdizim bilimi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Sözdizim bilimi Kelimesinin Anlamı Nedir? Sözdizim bilimi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Sözdizim bilimi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Sözdizim bilimi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Sözdizim bilimi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Sözdizim bilimi

Sözdizim bilimi Nedir? Sözdizim bilimi Ne demek? , Sözdizim bilimi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Sözdizim bilimi Kelimesinin Anlamı? Sözdizim bilimi Ne Demek? Sözdizim bilimi Ne Demektir? ,Sözdizim bilimi Analizi? Sözdizim bilimi Anlamı Nedir? Sözdizim bilimi Ne Demektir?, Sözdizim bilimi Açıklaması Nedir? , Sözdizim bilimi Cevabı Nedir? , Sözdizim bilimi Kelimesinin Anlamı?






Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir?

Sözdizim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sözdizim bilimi sayfasından yönlendirildi)

Sözdizim,[1] söz dizimi ya da Fransızcadan ödünçleme biçimiyle sentaks, doğal dillerdeki cümle kurma ilke ve kurallarını inceleyen ve bu dildeki cümlelerin esnekliğini inceleyen dilbilim dalıdır.
Eski Yunanca "birlikte düzenleme, dizme" anlamına gelen sentaks terimi dilbilimde, doğal dillerde nasıl cümle oluşturulacağına dair bir kurallar ve prensipler çalışmasıdır. Bir bilim dalına ait olmasına ek olarak “Modern İrlandacanın Sözdizimi"nde olduğu gibi, sözdizim terimi herhangi bireysel bir dilin cümle yapısına hâkim olan kurallara ve prensiplere de doğrudan ilgili olarak da kullanılır. Sözdizim, dilin yatay, yani satır şeklinde dizilen bir sistem olduğunu gösterir. Bu diziliş, sesten, morfemlere, morfemlerden daha büyük öbeklere dilin her seviyesinde mevcuttur. Sözdizimin yalnız cümle seviyesini gösteren bir terim olarak kullanılması doğru ama eksik bir kullanımdır.

Sözdizimle ilgili olarak modern araştırmalar dilleri bu tür kurallara göre tanımlamaya çalışırlar. Bu bilimin çatısı altındaki çoğu uzman bütün doğal dillere uygulanacak genel bir kural bulmaya çalışmaktadırlar. Sözdizim terimi ayrıca mantık gibi matematiksel sistemlere, yapay biçimli dillere ve bilgisayar programlama dillerinin yapısına hâkim olan kuralları tanımlamada da kullanılır.

Kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe "sözdizim" sözcüğü dildeki sözlerin dizilimini inceleyen bilim dalı olduğundan gelir. Türkçeye "sentaks" sözcüğü Fransızca "syntaxe" sözcüğünden geçmiştir. syntact- sözdizim demektir. Ayrıca Fransızcaya bu sözcük aynı anlamdaki Eski Yunanca syntáksis (συντάξις) sözcüğünden geçmiştir. Bu sözcük "syn+" öneki ile tássō eyleminin birleşiminden oluşmuştur. tag- τάσσω, ταγ- Grekçe düzenlemek, dizmek anlamına gelir.[2]

Tarihi dönemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dilbilgisi üzerine yapılan çalışmalar modern sözdizim ortaya çıkmadan çok önceleri yazılmıştı, Pānini’nin Aṣṭādhyāyī’sinden modern sözdizimsel kuramların kapsamlılığına yaklaşımda bulunan modern öncesi çalışmalara bir örnek olarak sıklıkla bahsedilmektedir. Batıda sonraları geleneksel dilbilim olarak bilinen düşünce okulu Dionysius Thrax’in çalışmalarıyla başlar.

Yüzyıllar boyunca sözdizim üzerindeki çalışmalara ilk olarak 1660 yılında Antoine Arnauld tarafından aynı başlık altındaki bir kitapta yayınlanan grammaire générale olarak bilinen bir sistem egemen olmuştur. Bu sistem temel öncülünü dilin düşünce sürecinin doğrudan bir yansıması ve bundan dolayı bir düşünceyi en doğal şekilde tek bir yoldan ifade etme varsayımından almaktaydı. Bu yol tesadüfen tam olarak Fransızcada ifade edilen yoldu.

Bununla birlikte 19. yüzyılda tarihi-kıyaslamalı dilbilimin gelişmesiyle birlikte dilbilimciler insanların dillerinin büsbütün ayrıldığını fark ettiler ve dil ile mantık arasındaki ilişkiler hakkındaki önemli varsayımları sorguladılar. Düşünceyi en doğal haliyle ifade etmek için böyle bir şeyin olmadığı ortaya çıktı ve mantık dilin yapısı üzerindeki çalışmalarda artık güvenilir bir temel olmaktan çıktı.

Port-Royal dilbilgisi mantık üzerine yapılan sözdizim çalışmasını şekillendirdi (dahası Port-Royal Mantığı’nın temel bölümleri Grammaire générale’den kopyalandı ya da alındı). Sözdizimsel sınıflamalar mantıksal olanlarla tanımlandı ve bütün cümleler “Özne – Bağlaç – Yüklem” yapısına göre analiz edildi. Başlangıçta bu yöntem Franz Bopp gibi bazı ilk karşılaştırmacı dilbilimciler tarafından benimsendi.

Kuramsal dilbilim içinde sözdizimin ana rolü dilbilimcilerin düşündükleri kadarıyla “söz dizimsel kuramlar çağı” olarak adlandırılabilecek olan ancak 20. yüzyılda açığa kavuşmuştur. Son iki yüzyıldaki sözdizimin tarihinin önemli ve ayrıntılı bir araştırması için Graffi (2001)’nin çalışmasına bakınız.

Çağdaş kuramlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sözdizim konusunda birçok kuramsal yaklaşım vardır. Çoğu dilbilimci (örn. Noam Chomsky) sözdizimi insan aklında şekillenen bir dilbilim çalışması olarak kabul ettiklerinden, sözdizimi biyolojinin bir dalı olarak görürler. Diğerleri (örn. Gerald Gazdar) sözdizimi soyut bir biçimsel sistem çalışması olarak düşündüklerinden sözdizimi daha Platonist bir açıdan ele alırlar. Ama diğerleri (örn. Joseph Greenberg) diller üzerine daha geniş genellemelere ulaşmak için dilbilgisini taksonomal bir araç olarak kabul etmektedirler. Bu bilime olan ana yaklaşımların bazıları aşağıda listelenmiştir.

Üretici dilbilgisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Üretici dilbilgisi kuramına göre dil, insan aklının yapısıdır. Üretici dilgisinin amacı bu iç dilin tam bir şeklini oluşturmaktır (i-language (iç dil) olarak da bilinir). Bu model insanlığın bütün dillerini tanımlamak için ve verilen herhangi bir telaffuzun dilbilgisel olarak öngörülmesi için kullanılabilmekteydi (bu şu demektir; telaffuzun, bir dili anadili olarak konuşan bir konuşmacının kulağına doğru tınıyı verip veremeyeceğini öngörmek). Dile olan bu yaklaşıma Noam Chomsky öncülük etmiştir. Çoğu genelleyici kuramlar (hepsi olmamasına rağmen) sözdizimi cümlelerin öğe yapısına temellendiği varsayımında bulunurlar. Üretici Dilbilgisi, iletişimci işlevlerinden çok öncelikle cümle biçimine odaklanan kuramlar arasındadır.

Dilbilimin çoğu genelleyici kuramları arasında, Chomsky kuramları:

  • Dönüşümcü Dilbilgisi (Transformational Grammar) (TG) (Üretici sözdizimin özgün kuramı,1957 yılında Söz Dizimsel Yapılar’da Chomsky tarafından düzenlenmiştir)
  • Yönetim ve Bağlama Kuramı (Government and Binding Theory) (GB) (çoğu 1970’lerde ve 1980’lerde Chomsky tarafından geliştirilen TG geleneğinde gözden geçirilmiştir)
  • Yetinmeci Çizgi (The Minimalist Program) (MP) (Chomsky tarafından 1995’te yayınlanan GB’nin gözden geçirilmiş sürümüdür.)

Çıkış noktalarını genelleyici paradigmada bulan diğer kuramlar:

Ulamsal dilbilgisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategorik dilbilgisi sözdizimsel yapıyı dilbilgisi kurallara göre tamamlamayıp kendi içlerindeki söz dizimsel kategori özelliklerine göre tamamlayan bir yaklaşımdır. Örneğin cümleleri bir isim dizisi (Noun Phrase(NP)) ve bir fiil dizisinin (Verb Phrase(VP)) oluşturduğu bir kural tarafından meydana getirilmiş olarak değerlendirmekten ziyade, kategorik dilbilgisinde, bu tür prensipler ana kelimenin kendi kategorisi içine sokulmaktadır. Bundan dolayı geçişsiz bir fiil için sözdizimi kategorisi; fiilin giriş olarak bir isim dizisine (İD) gereksinim duyan ve çıkış olarak cümle seviyesinde bir yapı ortaya çıkaran bir işlevci olarak hareket ettiği gerçeğini ortaya koyan karmaşık bir formüldür. Bu karmaşık kategori F yerine (İD/Ö) olarak gösterilmektedir. İD/Ö; “bir İD (soldaki element) için sol tarafı araştıran ve sonuç olarak bir cümle ortaya çıkaran (sağdaki element) bir kategori” olarak okunur. Geçişli bir fiilin kategorisi bir cümle oluşturmak için iki İD (bir özne bir nesne olmak üzere)’ye gereksinim duyan bir element olarak tanımlanır. Bu (İD/(İD/Ö)) olarak gösterilir ve “bir İD (nesne) için sağ tarafı araştıran ve (İD/Ö) olan (FD’ye eşit olarak) bir fonksiyon oluşturan sonuçta İD için sol tarafı araştıran ve bir cümle oluşturan bir kategori” anlamına gelir. Üçlü olarak yan yana bitişen dilbilgisi (Tree-adjoining grammar) üç yapıyı bölüm bölüm kategoriye ekleyen kategorik bir dilbilgisidir.

Bağımlı dilbilgisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bağlayıcı dilbilgisi, içerisinde yapının biçimleyici bir yapıya temelleniyor olmaktan ziyade bir kelime (ana kelime) ve onun alt kolları arasındaki ilişkiler (dilbilgisel ilişkiler gibi) tarafından belirlendiği farklı bir yaklaşım tipidir. Örneğin, sözdizimsel yapı dizilere göre ilişkileri tanımlamaktan öte belli bir ismin özne ya da fiilin bir uzantısı olup olmamasına göre tanımlanır. Bağlayıcı – temellere göre bazı sözdizimi kuramları:

  • Cebirsel sözdizimi
  • Kelime dilbilgisi (grameri)
  • Uygulayıcı dilbilgisi

Stokastik/varsayımcı dilbilgileri/ağ kuramları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sözdizimine olan kuramsal yaklaşımlar Stokastik dilbilgileri olarak bilinen varsayımcı kuramlar üzerine temellenmektedir. Böyle bir yaklaşımın yaygın bir uygulaması sinirsel ağ (neural network) ya da iletişimsellik (connectionism) anlamına gelir. Bu yaklaşım nezdinde temellenen bazı kuramlar:

  • Optimum kuramı
  • Stokastik metin-dışı dilbilgisi

İşlevsel dilbilgisi[değiştir | kaynağı değiştir]

İşlevselci bakış açıları, biçime odaklanmalarına rağmen, tümcenin işlevine temellenen açıklamalar tarafından kullanılırlar (örn. iletişimsel işlevi). Bazı tipik işlevselci kuramlara aşağıdakiler de dahildir:

  • İşlevsel dilbilgisi
  • Prag Dilbilim Çevresi
  • Sistematik işlevsel dilbilgisi
  • Bilişsel dilbilgisi
  • Oluşturucu dilbilgisi (CxC)
  • Rol ve kaynak dilbilgisi (RRG)
  • Aniden ortaya çıkan (İstemsiz) dilbilgisi

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Fortson IV, Benjamin W. (2004). Indo-European Language and Culture: An Introduction, Blackwell. p. 186. ISBN 1-4051-0315-9 (hb); 1-4051-0316-7 (pb). "[The Aṣṭādhyāyī] is a highly precise and thorough description of the structure of Sanskrit somewhat resembling modern generative grammar…[it] remained the most advanced linguistic analysis of any kind until the twentieth century.".

2. Arnauld, Antoine (1683). La logique 28 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (5th ed. ed.). Paris: G. Desprez. pp. 137, "Nous avons emprunté…ce que nous avons dit…d'un petit Livre…sous le titre de Grammaire générale.".

3. Ted Briscoe, 2 May 2001, Interview with Gerald Gazdar. Retrieved 2008-06-04.

4. Chomsky, Noam. 1957. Syntactic Structures. The Hague/Paris: Mouton, p. 15.

5. Chomsky, Noam (1981/1993). Lectures on Government and Binding: The Pisa Lectures. Mouton de Gruyter. 29 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

6. Chomsky, Noam (1995). The Minimalist Program. MIT Press. 6 Kasım 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İmer, Kâmile; Kocaman, Ahmet; Özsoy, Sumru (2011). Dilbilim sözlüğü. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi. s. 230. ISBN 978-605-4238-53-8. 
  2. ^ Sevan Nişanyan, Sözlerin Soyağacı

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Nedir? :Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? ile ilgili Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Ne Demektir? Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Açıklaması Nedir? Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Cevabı Nedir? Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Açıklaması? :Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Gerçek mi? :Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? ile ilgili Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Hakkında? :Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? ile ilgili Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Sözdizim bilimi nedir?, Sözdizim bilimi anlamı nedir?, Sözdizim bilimi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
MATE, Never Too Far, Deniz savaşları, NGC 4250, Ahmed Yasin, Luke Perry, Arliss Howard, J1 League, Steven Ogg, Gama glutamil transferaz, Zdeněk Zeman, Beverly Todd, Kuzey Makedonya pasaportu, Manusmriti, Rojin Ülker, Yassine Jebbour, Bütçe açığı, Limerick Kontluğu, Vahan, Selçuklu Türkleri, Gökkafes, Telê Santana, Girl (Pharrell Williams albümü), Zari (Marina Satti şarkısı), Tokyo Godfathers, 48th Academy Awards, Nükleer serpinti, Avustralya Türkleri, Monokotil, Birinci Dağlık Karabağ Savaşı, My Life Would Suck Without You, Castel Madama, Norveç hükümdarları listesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Müzesi, İshal, Çorum ilindeki yerleşim yerleri listesi, Hillman, Mildstedt, Kavallar, Mudurnu, 2017 İslami Dayanışma Oyunlarında güreş, Güney Kore başbakanı, Teltow Kanalı, II. Kvarkvare Cakeli, Richard Alpert, Bạc Liêu, André Schubert, İllumos, Sōichi Aikawa, 2001 Akdeniz Oyunlarında Malta, Nicolas About, Feyza Hepçilingirler, Sistemik dolaşım, Telltale Games video oyunları listesi, Vengeance (2011), Çengdu Spor Merkezi, Telli Haseki Hümaşah Sultan, Hazine (film), En İyi Yabancı Dilde Film Altın Küre Ödülü, Diego Rolán, Kozmolojik onyıl, XMPP, Frédéric Vasseur, Tiago Ilori, Prekognisyon, Eyke, Japon yönetiminde Tayvan, Nemrud Mustafa Paşa, Moroni, Comoros, Köşe vuruşu, Yönetim, Belarus Ekonomi Mahkemesi, Panmunjom Ateşkes Antlaşması, George Bishop Gözlemevi, Cheiracanthium zhejiangense, Armstrong Whitworth Whitley, Haiti arması, 25 Mart, 1912 FA Charity Shield, FC Admira Wacker Mödling, CarrefourSA, Zirve, Hani, Cihad Baban, Ambarözü, Istituto Italiano di Cultura, Emre Altuğ, Wulihe Stadyumu, Uluslararası sivil toplum kuruluşu, Sert güç, Tratalias, Charlotte Scott, Anser rossii, Pomaro Monferrato, I. Elizabeth, 2013 Chicago Sinema Eleştirmenleri Derneği Ödülleri, Javier Solana, .한국, Pekin, 2008 FIFA Kulüpler Dünya Kupası Finali, Diaohi, Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali,
Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?,