Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir?

Natüralizm (felsefe) Nedir?

Natüralizm (felsefe) Nedir?, Natüralizm (felsefe) Nerededir?, Natüralizm (felsefe) Hakkında Bilgi?, Natüralizm (felsefe) Analizi? Natüralizm (felsefe) ilgili Natüralizm (felsefe) ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Natüralizm (felsefe) ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Natüralizm (felsefe) Ne Anlama Gelir Natüralizm (felsefe) Anlamı Natüralizm (felsefe) Nedir Natüralizm (felsefe) Ne Anlam Taşır Natüralizm (felsefe) Neye İşarettir Natüralizm (felsefe) Tabiri Natüralizm (felsefe) Yorumu 

Natüralizm (felsefe) Kelimesi

Lütfen Natüralizm (felsefe) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Natüralizm (felsefe) İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Natüralizm (felsefe) Kelimesinin Anlamı? Natüralizm (felsefe) Ne Demek? ,Natüralizm (felsefe) Ne Demektir? Natüralizm (felsefe) Ne Demektir? Natüralizm (felsefe) Analizi? , Natüralizm (felsefe) Anlamı Nedir?,Natüralizm (felsefe) Ne Demektir? , Natüralizm (felsefe) Açıklaması Nedir? ,Natüralizm (felsefe) Cevabı Nedir?,Natüralizm (felsefe) Kelimesinin Anlamı?,Natüralizm (felsefe) Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Natüralizm (felsefe) Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Natüralizm (felsefe) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Natüralizm (felsefe) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Natüralizm (felsefe) Kelimesinin Anlamı Nedir? Natüralizm (felsefe) Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Natüralizm (felsefe) Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Natüralizm (felsefe) Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Natüralizm (felsefe) - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Natüralizm (felsefe)

Natüralizm (felsefe) Nedir? Natüralizm (felsefe) Ne demek? , Natüralizm (felsefe) Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Natüralizm (felsefe) Kelimesinin Anlamı? Natüralizm (felsefe) Ne Demek? Natüralizm (felsefe) Ne Demektir? ,Natüralizm (felsefe) Analizi? Natüralizm (felsefe) Anlamı Nedir? Natüralizm (felsefe) Ne Demektir?, Natüralizm (felsefe) Açıklaması Nedir? , Natüralizm (felsefe) Cevabı Nedir? , Natüralizm (felsefe) Kelimesinin Anlamı?






Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir?

Natüralizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Natüralizm (felsefe) sayfasından yönlendirildi)

Natüralizm ya da doğalcılık; felsefe, sanat ve edebiyatta doğal Dünya'yı temel alan çeşitli akımlara verilen ortak ad. Bu akımların takipçilerine natüralist denir. Bunun yanı sıra doğa tarihi ile uğraşan bilim insanlarına da natüralist denir.[1]

  • Edebiyatta ve sanatta natüralizm, doğayı detayları ile olduğu gibi yansıtmayı öngören akımların genel adıdır.[1]
  • Felsefede natüralizm, her şeyin doğal varlıklardan, doğal nedenlerle oluştuğunu, doğaüstü varlıklara ve açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini savunan düşüncedir.[1]
  • Ahlak felsefesinde natüralizm, ahlaki çıkarımların, ahlaki olmayan ifadelerden yapılabileceği teorisidir.[1]

Felsefe[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğalcılığa göre doğanın, nesnel yasalar uyarınca işleyen bir düzeni vardır. Gözlem ve deneye dayalı bilimler, işte bu yasalar sayesinde doğa ile ilgili her alanda sağlam, kesin bilgilere ulaşabilir. Doğalcılık, doğa bilimlerinin sanata ve edebiyata uygulanmasıyla ortaya çıkmıştır. Doğalcı anlayışa göre gerçek olduğu gibi yansıtılmalı, yaşamın kaba ve bayağı sayılarak ele alınmayan yönleri de işlenmelidir.

Doğalcı anlayışa göre birey, içinde yetiştiği toplumsal ve doğal çevrede biçimlenir. Ekonomik ve toplumsal baskılar altında ezilen bireyler, içlerinden gelen güçlü dürtülerle hareket ederler. Alın yazılarını belirleyebilme gücünden uzak olduklarından davranışlarından da sorumlu tutulamazlar.

Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Natüralizm iki farklı felsefî görüşte incelenir:

  • Yöntemsel natüralizm, bilim insanlarından, içinde bulunduğumuz dünya hakkında, gözlemleyebileceğimiz, test edebileceğimiz, tekrar edebileceğimiz ve doğrulayabileceğimiz açıklamalar talep eder.[2] Epistemoloji üzerine yoğunlaşır: "Dünya üzerinde güvenilir bilgiyi edinmenin yöntemleri nelerdir?". Metafizik ve dini inançtan bağımsız, özellikle "bilgi" edinmenin pratik yöntemleriyle ilgili epistemolojik bir bakış açısıdır. Buna göre varsayımların doğal neden ve olaylara göre açıklanıp test edilmesi gerekir.[3] Gözlemlenebilir eylemlerin açıklamaları yalnızca doğal nedenlerle ilişkilendirildikleri sürece pratik ve faydalı olur (mesela "kesin işleyişler" buna örnektir, ama "şüpheli mucizeler" değil). Yöntemsel natüralizm modern bilimin temel prensibidir. Bazı filozoflar bu düşünceyi daha da genişleterek yöntemsel natüralizmin felsefenin de temel prensibi olduğunu söylemişlerdir. Bu bakış açısına göre bilim ve felsefe bir bütündür. W.V. Quine, George Santayana ve diğer bazı filozoflar da bu düşünceyi desteklemişlerdir.
  • Metafizik natüralizm, (veya ontolojik natüralizm veya felsefi natüralizm) ontoloji üzerine yoğunlaşır: Bu bakış açısı daha çok varoluş ile alakalıdır: var olan nedir ve var olmayan nedir? Natüralizm "tabiat vardır ve bütün temel doğrular tabiatın doğrularıdır."[4] metafiziki pozisyonuna sahiptir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Felsefi natüralizme ait ilk düşünce ve varsayımlara Sokrates'ten önceki İyonya'lı filozofların eserlerinde rastlanır.

Bilimin babası kabul edilen Miletli Thales tabiat olaylarını doğaüstü nedenlere girmeksizin açıklayan ilk filozoflardandır. Bu erken dönem filozofları natüralizmin temellerini atan deneysel araştırma prensiplerine katkıda bulundular.[5]

Orta Çağ'ın sonlarına doğru olayları doğal nedenlere bağlamak hristiyan filozofların tipik özelliği haline geldi. Skolastik düşünürler ise bir taraftan yaratıcının olaylara doğrudan müdahalesi ihtimaline kapıyı açık bırakmalarına rağmen bir taraftan da tabiat olaylarının arkasında bilimsel açıklamalar aramaktansa mucize arayışlarına giren çağdaşlarını hakir görmeye başladılar.

17. yüzyıl felsefesinde Descartes'ın "Cogito ergo sum" düşüncesiyle ulaştığı "Tanrı" idesi, Descartes'ın idealist bir filozof olarak da isimlendirilmesine sebep olmuştur. İşte Descartes'ın bu idealizmine karşı, naturalist bir bakışla Thomas Hobbes çıkmıştır. Dolayısıyla 17. yy'da naturalizmin temsilcisi olmuştur.

Sanat[değiştir | kaynağı değiştir]

Görsel sanatlarda Doğalcılık, doğanın olduğu gibi betimlenmesi biçiminde ortaya çıktı. Gerçekte ilk Doğalcı yapıtları, Eski Yunanistan'da, klasik dönem sanatçılarının verdiği söylenebilir. Rönesans sanatçıları, bir bakıma bu anlayışı yeniden canlandırdılar. 17. yüzyılda yaşayan Doğalcı ressamlar doğayı, güzelliği ve çirkinliğiyle olduğu gibi yansıtmakta birleşiyorlardı. Doğalcı terimi de ilk kez bu yüzyılda kullanıldı. İngiliz manzara ressamı John Constable, 1830'larda doğanın tüm yönleriyle, olduğu gibi betimlenmesi gerektiğini savundu. Constable’ın etkisinde kalan Fransız Barbizon ressamları, yeni Avrupa Doğalcılık'ının manzara resmindeki temsilcileriydi. Bu yıllarda Jean-Baptiste Camille Corot, Alfred Sisley, Camille Pissarro ve Claude Monet de Doğalcı yapıtlar verdiler. 19. yüzyılın sonuna doğru Doğalcılık Alman ressamları üzerinde de etkisini gösterdi. ABD'de ise Doğalcılık 19. yüzyılda, Gerçekçilik’le iç içe gelişti.

Edebiyat[değiştir | kaynağı değiştir]

Edebiyatta Doğalcılık, 19. yüzyılın ikinci yarısında Fransa'da doğdu. Bu akımın kuramsal temellerini Fransız Hippolyte Taine'in oluşturdu. Taine'in düşüncelerinden etkilenen Goncourt Kardeşler, ilk Doğalcı roman olan Germinie Lacerteux‘u (1864) yazdılar. Ama edebiyatta Doğalcılık asıl anlatımını, Emile Zola'nın Le Roman expérimental (1880; "Deneysel Roman") adlı deneme yazılarında buldu. Goncourt Kardeşler’den etkilenen Zola'ya göre romancı, olguları yalnızca saptayarak yazmakla yetinen bir gözlemci değil, roman kişilerinin iç dünyalarını, duygusal ve toplumsal olguları bir dizi deneyden geçiren bir deneycidir. Doğalcılık'ın öngördüğü yöntemlere Zola kadar sıkı sıkıya bağlı kalmış çok az yazar vardır. Ama bir süre sonra, ünlü öykücü Guy de Maupassant, romancı Joris-Karl Huysmans, Alman oyun yazarı Gerhart Hauptmann, Portekizli romancı José Maria Eça de Queirós bu akımdan etkilenerek yazmışlardır.

Doğalcı yazarlar, nesnel gerçekleri yazdılar ve idealleştirmeye karşı çıktılar. Yaşamın acımasız ve kaba yanlarını da yansıttılar. Kalıtıma ilişkin görüşlerinin etkisiyle, güçlü tutkuların pençesinde kıvranan basit tipleri ele alarak işlediler. Doğalcı yazarlar, çevrenin birey üzerinde ezici bir etkisi olduğuna inanıyorlardı. Bundan dolayı yapıtlarında, iç karartıcı mekânları, gecekondu semtlerini ve yeraltı dünyasını bir belgesel diliyle işlediler. Avrupa edebiyatında Doğalcılık'ın etkileri zayıflamaya başladığı bir dönemde ABD'de, Stephen Crane, Frank Norris ve Jack London bu anlayışla yazdılar. Theodore Dreiser, ABD'de Doğalcılık'ı doruğa ulaştırdı. James T. Farrell'ın Studs Lonigan (1932-35) başlıklı üçlemesi son Doğalcı yapıtlar oldu.

Türk edebiyatına Doğalcılık, deneye dayalı bilimlerin ateşli savunucusu Beşir Fuad’ın etkisiyle girdi. Beşir Fuad roman ya da öykü yazarı değildi, ama bazı yapıtlarında Doğalcılığın temel ilke ve yöntemlerini savunarak dönemin romancı ve öykücülerini etkiledi. Türk edebiyatının ilk Doğalcı romanı, 1891'de Ahmed Midhat Efendi’nin yazdığı Müşahedat‘tır ("Gözlemler"). Bu akımın Türk edebiyatındaki ilk önemli temsilcisi ise Hüseyin Rahmi Gürpınar’dır. Gürpınar Doğalcılık'a, Mürebbiye (1899) adlı romanında kahramanlardan birinin ağzından bu akımın ne olduğunu anlatacak kadar önem vermiştir. Ben Deli miyim? (1925) adlı romanı müstehcen bulunarak dava açılınca yazar, "gerçek öykücülük, tüm bilimleri, fenleri kapsayan, her kötülüğü, her hastalığı, her gizli fesadı, yarayı aydınlığa çıkaran yüce bir güçtür" diyerek duruşmada kendisini ve Doğalcılık anlayışını savunmuştur.

Doğalcılık, kısa ömürlü bir akım olmakla birlikte Gerçekçiliğin zenginleşmesini, yeni konuların bulunmasını, biçime öncelik tanımayan ve yaşama yakın olan bir anlatımın gelişmesini sağladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Naturalism." Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003.
  2. ^ Judge John E. Jones. Kitzmiller v. Dover Area School District davasının Mahkeme kararı. 9 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Beyanda bulunan uzmanlar: John F.Haught, Robert T. Pennock ve Kenneth R. Miller.
  3. ^ Methodological Naturalism and Philosophical Naturalism 7 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: Clarifying the Connection (2000), Barbara Forrest, 2007-05-20 tarihli.
  4. ^ "Naturalism", in The Encyclopedia of Philosophy, Macmillan, 1996 Supplement, 372-373.
  5. ^ Jonathan Barnes's introduction to Early Greek Philosophy (Penguin)

Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Nedir? :Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? ile ilgili Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Ne Demektir? Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Açıklaması Nedir? Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Cevabı Nedir? Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Açıklaması? :Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Gerçek mi? :Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? ile ilgili Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Hakkında? :Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? ile ilgili Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? burada bulabilirsiniz. Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Natüralizm (felsefe) nedir?, Natüralizm (felsefe) anlamı nedir?, Natüralizm (felsefe) ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Jandarma Genel Komutanlığı, Anatomik Terapötik Kimyasal Sınıflandırma Sistemi, Küçük Macellan bulutu, Hidrolik mühendisliği, Opsiyon sözleşmesi, Görele, Kristina Orbakaitė, 10. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri, Almagest, Valdengo, Azerbaycan çalışma ve ahalinin sosyal güvenliği bakanları listesi, Samet Ağaoğlu, La bohème, Aristarkus eşitsizliği, Niş Eyaleti, Serpens (takımyıldız), Hukuki şekilcilik, Hüsamettin Yener, Hande Yener şarkıları listesi, Arş, Severyanlar, Marsworth, Hidrazin, Long Island, Say My Name (Breaking Bad), Emirhan, Zara, Thymus pulcherrimus, Sericoptera, Aksaray, A. Merritt, Yuki Tsunoda, Doğuştan gelen bağışıklık sistemi, Carcis, Dutpınar, Kurttepe, Uzunköprü, Lea Sirk, Feminist coğrafya, Tarım ekonomisi, NGC 7399, Kıptice, Aşk Sandım, Frederick E.O. Toye, Varoluş, Wilhelm Furtwängler, Kula, Sungurlu, Arikara Savaşı, Makimsiler, Besim Darkot, Çevrilebilir Küba pesosu, Abbasiler, Arif İsayev, Suluova, J Mascis, Giyim kuşam, Edip Rüştü Akyürek, Yapalak, Zile, Ján Mucha, Peter Dubovský, Two Point Studios, Kırcasalih, Uzunköprü, Olimpos Zeus Tapınağı, Avrupa göçmen krizi, Collado Villalba, Arif Özen, Meteor yağmuru, Çorman, Yasincizade Abdülvehhab Efendi, Toprak eşya, Salda Gölü, Mehmet Tüm, Türkiyede idam edilenler listesi, Yelki, Gediz, Mikail Müşfik, Arif Çoban, Hipertrikoz, Tokyo Dome, Beyaz Rusça, Ruy González de Clavijo, Stine Bredal Oftedal, Sevgili Dayım, Laugardalsvöllur, Arif Sağ, Mihrimah Sultan (Mehmed Ziyaeddinin kızı), Gena Rowlands, Seidu Salifu, Aile (dizi), Galen, Olgun, Ergani, Yalaza, Lice, Korku kurgu, Arif Müfid Mansel, Broughton, Aylesbury, Jacques Audiard, Wencheng, Akyokuş Tabiat Parkı, Valensiya Havalimanı, Fıtır sadakası, 1966da sinema, X (manga), Pasifik Zaman Dilimi,
Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?,