Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir?

Kazan, Tataristan Nedir?

Kazan, Tataristan Nedir?, Kazan, Tataristan Nerededir?, Kazan, Tataristan Hakkında Bilgi?, Kazan, Tataristan Analizi? Kazan, Tataristan ilgili Kazan, Tataristan ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Kazan, Tataristan ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Kazan, Tataristan Ne Anlama Gelir Kazan, Tataristan Anlamı Kazan, Tataristan Nedir Kazan, Tataristan Ne Anlam Taşır Kazan, Tataristan Neye İşarettir Kazan, Tataristan Tabiri Kazan, Tataristan Yorumu 

Kazan, Tataristan Kelimesi

Lütfen Kazan, Tataristan Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Kazan, Tataristan İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Kazan, Tataristan Kelimesinin Anlamı? Kazan, Tataristan Ne Demek? ,Kazan, Tataristan Ne Demektir? Kazan, Tataristan Ne Demektir? Kazan, Tataristan Analizi? , Kazan, Tataristan Anlamı Nedir?,Kazan, Tataristan Ne Demektir? , Kazan, Tataristan Açıklaması Nedir? ,Kazan, Tataristan Cevabı Nedir?,Kazan, Tataristan Kelimesinin Anlamı?,Kazan, Tataristan Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Kazan, Tataristan Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Kazan, Tataristan Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Kazan, Tataristan Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Kazan, Tataristan Kelimesinin Anlamı Nedir? Kazan, Tataristan Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Kazan, Tataristan Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Kazan, Tataristan Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Kazan, Tataristan - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Kazan, Tataristan

Kazan, Tataristan Nedir? Kazan, Tataristan Ne demek? , Kazan, Tataristan Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Kazan, Tataristan Kelimesinin Anlamı? Kazan, Tataristan Ne Demek? Kazan, Tataristan Ne Demektir? ,Kazan, Tataristan Analizi? Kazan, Tataristan Anlamı Nedir? Kazan, Tataristan Ne Demektir?, Kazan, Tataristan Açıklaması Nedir? , Kazan, Tataristan Cevabı Nedir? , Kazan, Tataristan Kelimesinin Anlamı?






Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir?

Kazan, Tataristan

Koordinatlar: 55°47′00″K 49°10′00″D / 55.78333°K 49.16667°D / 55.78333; 49.16667
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kazan
Каза́нь, Казан, Qazan, قزان
Kazan
View of Söyembikä Tower at night
Kul Sharif Mosque
Spasskaya Tower
Agricultural Palace
Epiphany Cathedral and Bauman Street
Aerial view of the Kazan Kremlin
Kazan Каза́нь, Казан, Qazan, قزان bayrağı
Bayrak
Kazan Каза́нь, Казан, Qazan, قزان arması
Arma
Kazan'nın Tatarstan'daki konumu (kırmızı)
Kazan'nın Tatarstan'daki konumu (kırmızı)
ÜlkeRusya
Yüzölçümü
 • Toplam4252 km²
Nüfus
 (2002)
 • Toplam1,105,289
Alan kodu+7 843

Kazan (Tatarca: Казан, Qazan, قزان; Rusça: Каза́нь), Rusya'ya bağlı Tataristan'ın en büyük şehri ve başkentidir. Volga ve Kazanka Nehirlerinin birleştiği noktada yer alan şehir, 425,3 kilometrekarelik (164,2 mil kare) bir alanı kaplamakta olup, nüfusu 1,3 milyonun üzerinde ve büyük metropol bölgesinde yaklaşık 2 milyona ulaşmaktadır. Kazan, Volga Federal Bölgesi'nin yanı sıra Volga üzerindeki en kalabalık şehir olarak Rusya'nın beşinci büyük şehridir.

Tarihsel olarak Kazan, Kazan Hanlığı'nın başkentiydi ve 16. yüzyılda Korkunç İvan tarafından fethedildi ve bu noktada şehir Rusya Çarlığı'nın bir parçası oldu. Şehir, Pugachev İsyanı (1773-1775) sırasında ele geçirildi ve büyük ölçüde tahrip edildi, ancak daha sonra Büyük Katerina döneminde yeniden inşa edildi. Sonraki yüzyıllarda Kazan büyüyerek Rusya'nın önemli bir sanayi, kültür ve dini merkezi haline geldi. 1920 yılında Rusya SFSC'nin Sovyetler Birliği'nin bir parçası haline gelmesinin ardından Kazan, Tatar Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin (Tatar ASSR) başkenti oldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Kazan, Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti olarak kaldı.

Kazan, Tatar ve Rus kültürlerinin canlı karışımıyla ünlüdür.[1] 2015 yılında Kazan'ı 2,1 milyon turist ziyaret etmiş ve 1,5 milyon turist Dünya Mirası listesinde yer alan Kazan Kremlini ziyaret etmiştir.[2] Nisan 2009'da Rusya Patent Ofisi, Kazan'a "Rusya'nın Üçüncü Başkenti" olarak anılma hakkını vermiştir.[3] 2009 yılında Kazan "Rusya'nın spor başkenti" olarak seçilmiştir, bu unvan halen bu şekilde anılmaktadır.[4] Kazan, 2013 Dünya Üniversite Yaz Oyunları'na ev sahipliği yapmış ve 2018 FIFA Dünya Kupası'nın ev sahibi şehirlerinden biri olmuştur.

Kazan Sarayı

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehre adını veren Kazan (Kazanka) nehrinin İdil (Volga) nehriyle birleştiği ve İdil’in bir dirsek şeklini aldığı noktada kurulmuştur. Bölgede bulunan taş devrine ait iskân izleri ve şehrin 7 km. civarında bulunan tunç devri eserleri ile demir devri başlangıcına ait mezarlar bölgenin eski çağlardan beri yerleşim alanı olarak seçildiğini ispatlamaktadır. Kazan şehrinin içinde bulunduğu bu coğrafî bölge, III. yüzyıldan itibaren de çeşitli Türk devletlerinin hakimiyet sahası içine girmeye başlamıştır.

Kazan, 1437-1552 yılları arasında Kazan Hanlığı’nın başkenti, 1708-1920 yılları arasında Kazan Vilayetinin (guberniya) merkezi, 27 Mayıs 1920’de Tataristan Muhtar Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin, 30 Ağustos 1990’da Tataristan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin, 7 Şubat 1992’den itibaren de Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti oldu.

İdil Bulgar Devleti’nin Abdullah Han zamanında yıkılmasıyla hanın iki oğlu Alimbek ve Altınbek, Kazan nehri boyuna gelerek Eski Kazan olarak adlandırılan şehri kurdular. Bu şehir bugünkü Kazan şehrinin 45 km daha yukarısında yer alıyordu. Şehir daha sonraki tarihlerde İdil ırmağının ağzına taşındı ve bugün Kazan olarak isimlendirilen şehir kurulmuş oldu. Şehrin adının Kazan nehrinden geldiği bilinmekle beraber Kazan nehrine bu ismin neden verildiği bilinmiyor. V. Radloff, M. Hudyakov, A. N. Sergeev, P. İ. Riçkov, A. B. Taymas, N. Bajenov, M. Penigen, M. S. Şpilevskiy ve E. G. Buşkanets, Kazan isminin Kazan nehrinden geldiğini, Kazan nehrine de bu ismin dibindeki derin çukurlardan dolayı verildiğini yazmaktadırlar. K. Fuks, A. S. Dubrovin, Ş. Mercanî ve N. P. Zagoskin, Kazan şehrini Kazan Han ya da Kazan isimli bir şahsın kurduğunu ve şehre bu nedenle Kazan isminin verildiğini iddia etmektedirler.

Altın Ordu devletinin dağılmasından sonra 1437 yılında kurulan Kazan Hanlığı'nın başkenti olan Kazan, bu tarihten itibaren önemli bir ticaret merkezi oldu. Sibirya ve Orta Asya'ya ulaşım yolları üzerinde bulunması, bölgede yaz aylarında kurulan panayırlar, şehrin ticarî ve siyasî önemini arttırdı. Şehir kısa bir sürede cami, saray, medrese gibi çeşitli İslamî eserlerle süslendi ve İdil-Ural bölgesinin en önemli şehirlerinden biri haline geldi. Ancak hanlıktaki iç çekişmeler ve yoğun Rus baskısı neticesinde şehir 1552 yılında Rusların eline geçti. Şehirde bulunan Han Sarayı, Nur Ali ve Kul Şerif camileri, Han Mezarlığı gibi pek çok İslamî eser ortadan kaldırıldı. Sadece bugün de sağlam durmakta olan Süyüm Bike minaresine dokunulmadı. Kırmızı tuğladan yapılmış 53 metre yüksekliğindeki bu minare, Kazan kalesinin de içinde bulunduğu şehrin en yüksek noktasına inşa edilmiştir. Bugün Kremlin olarak adlandırılan bu bölge, 2001 yılında UNESCO tarafından “tarihi miras” olarak kabul edildi. 1998 yılında buraya Kul Şerif adında dört minareli bir cami inşasına başlanıldı.

Kazan Anıtı (Kazan Şehri, Tataristan)

Kazan 1552 yılından sonra İslamî şehir kimliğini kaybederek bir Hristiyan şehri kimliğine büründü ve 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar bu özelliğini korudu. Kazan’ın Rus hakimiyetine geçmesinden sonra Çarlık Rusyası ilk defa Müslüman tebaa ile karşılaştı. İdareciler imparatorluğun bu yeni tebaasını Hristiyan yapmak suretiyle daha iyi bir Rus tebaasına dönüştürmek için 1555 yılında Kazan’da bir piskoposlukla kurdular. Piskopos Guriy 1555-1576 yılları arasında büyük bir Hristiyanlaştırma başlattı. Kazan piskoposluğu devletin de yardımıyla kısa sürede İdil-Ural bölgesinin en önemli misyoner merkezlerinden biri haline getirildi. Müslüman tebaa zorla ve çeşitli vaatlerle Hristiyan olmaya zorlandı. Kazan ve bölgesine Rus nüfusun yerleştirilmesi, dinlerini değiştirmeleri için yapılan baskılar Tatarları 1556'da isyana sürükledi. Ancak isyan kısa sürede bastırıldı ve din değiştirmeyenlerin şehir surları içinde yaşamaları yasaklandı. Müslümanlar şehrin dışına çıktı ve bugün de Eski Tatar Mahallesi olarak bilinen yeni bir mahalle kurdular. 19. yüzyılın sonuna kadar Kazan’daki Hristiyan ve Müslümanlar ayrı mahallelerde ve köylerde yaşıyorlardı. Kazan 1552-1829 tarihleri arasında 9 büyük yangın geçirdi. 24 Ağustos 1829 tarihindeki yangında 9 kilise ve 1309 ev yandı. 1714 yılında Zuye, Viyatka, Kongor, Simbir ve Penza şehirlerini içine alan Kazan eyaleti oluşturuldu. 1722 yılında Çar I Petro Kazan’ı ziyaret etti, bu ziyaretten sonra şehrin ticarî ve sosyal önemi artmaya başladı. Çarın emriyle şehirde askerler için kundura ve nehir gemileri yapan fabrikalar kuruldu. 1726’da Duhovni Seminariya açıldı. 1758 yılında ilk erkek lisesi (gimnazyum) açıldı. Çariçe II. Katerina 1767 yılında Kazan’ı ziyaret etti. Bu ziyaret sırasında Müslümanlar kendisine müracaat ederek cami yapımı için izin istediler. II. Katerina’nın verdiği izinle Müslümanlar Kazan’ın Ruslar tarafından fethinden sonra ilk camiyi 1766 yılında inşa ettiler. Bu cami bugün Mercanî camisi olarak bilinmektedir. Şehirdeki ikinci cami 1768 yılında Apanayev ailesi tarafından yaptırıldı. 1771 yılında Ahundov ve Apanay medreseleri açıldı. 1774 yılında İdil-Ural bölgesinde çarlığa karşı büyük bir isyan girişimi başlatan Pugaçev, Kazan’ı ele geçirdi. İsyan sırasında şehirde çıkan yangın üç gün devam etti. Tarihi yapıların çoğu bu yangın sırasında yok oldu, sadece şehrin kalesi sağlam kaldı. Bu isyan girişiminin bastırılmasından sonra yeniden Kazan’ın imarına başlandı. 1791’de ilk Rus tiyatrosu, 1786’da barut fabrikası ve 1797’de Duhovni Akademi açıldı. 1785 yılında yeni arazi düzenlemesi sırasında İdil ve Kama nehirleri arasındaki yerler Kazan eyaletine bağlandı. 1804 yılında Kazan Üniversitesi açıldı. Bugün halâ hizmet vermekte olan üniversitenin ana binası 1805-1814 yılları arasında inşa edildi. 1800 yılında şehirde ilk matbaa, 1809 yılında üniversite matbaası, 1811 yılında da ilk kitap mağazası açıldı. Kazan’da Şark Matbaası (Azyatiski Tipografiya) isimli ilk Arap harfli matbaa da yine 1800 yılında açıldı. Bu matbaada 1802-1810 tarihleri arasında 50 bine yakın çeşitli dini kitaplar ve Kur’an basıldı. İkinci Arap harfli matbaa 1802 yılında Kaan Üniversitesi’nde açıldı. Bu iki matbaa 1829 yılında birleştirildi. Haritanov Matbaası, Kazan’daki Arap harfli matbaaların en iyilerinden biri idi. Bu matbaada 1909 yılına kadar 2 milyon civarında İslamî eser basıldı. Sibirya'nın yerleşime açılmasından sonra şehrin ticari önemi daha da arttı. XX. yüzyılda Kazan, Rusya İmparatorluğu’nun en önemli ticaret ve kültür merkezlerinden biri durumuna geldi. 2 Ocak 1848’de ilk banka, 24 Mayıs 1850’de ilk kız lisesi, 1860'ta ilk deri fabrikası (Alafuzov), 1865'te şehir kütüphanesi, 1876’da Tatar Öğretmen Okulu, 1881 ilk müzik okulu açıldı. Şehrin en büyük kütüphanesi olan Kazan Devlet Üniversitesi Kütüphanesi (Nauçnaya Biblioteka İmeni N. İ. Lobaçevskogo) 1814 yılından itibaren kitap toplamaya başladı. 1907 yılında 18.508 kişinin istifade ettiği kütüphanede 160 bin cilt kitap bulunuyordu. 1997 sayımına göre kütüphanede 4.700 bin cilt kitap bulunmaktadır. Bu kitapların 153 bin cildi Tatarca, 23 bin cildi de Arap harfli matbu ve el yazmasıdır. Şehirdeki diğer bir önemli kütüphane de Tataristan Millî Kütüphanesi’dir. Bu kütüphanede de 3.700 bin cilt kitap bulunmaktadır ve bunların 80 bin cildi Tatarcadır.

Kazan 27 Mayıs 1920’de kurulan Tataristan Muhtar Cumhuriyeti’nin başkenti olduktan sonra hızla gelişmeye başladı. 1926’da yolcu otobüsleri çalışmaya başladı. 1928’de kanalizasyon inşasına ve yeni konut yapımına başlandı. 1932 yılında havacılık enstitüsü ve sinema filmi üreten bir fabrika açıldı. 13 Nisan 1945'te Rusya İlimler Akademisi’nin Kazan şubesi açıldı. 1954 yılında şehre doğal gaz boru hatları döşenmeye başladı. Kazan Üniversitesi, Pedagoji Üniversitesi, Teknik Üniversite, Konservatuvar ve çeşitli yüksek okullar, şehirdeki en önemli öğretim kurumlardır. İlimler Akademisi’ne bağlı çeşitli enstitüler de üniversite sonrası eğitim verilmektedir. Galiasker Kemal, Kerim Tinçurin, Musa Celil, Kaçalov drama tiyatrosu şehirdeki en büyük tiyatrolardır. Tukay, Lenin, Musa Celil, Gorki ve Devlet Müzesi (700 bin parça koleksiyonu bulunmaktadır) şehirdeki önemli müzelerdir. Komünist dönemde inşa edilen yeni üniversite binaları, parlamento binası, sirk ve Tataristan oteli şehirdeki görkemli yapılardan bazılarıdır. 1990’dan sonra Türkler tarafından inşa edilen spor sarayı, pramit (eğlence merkezi), Safar oteli ve filarmoni salonu şehirdeki modern yapılardan bazılarıdır. Ayrıca 1990’dan sonra Kazan’ın hemen hemen her mahallesinde inşa edilmeye başlayan değişik mimarideki küçük camiler ve kiliseler de şehre çok dinli bir kimlik vermiştir. Devlet müzesi, Tukay müzesi, Millî Kütüphane binası, opera binası, Mercanî, Apanay, Burnay, Ecim (Azimov), Peçen Pazarı ve Sultan camileri ile St. Pavel ve St Pyotr kiliseleri, Kazan'daki önemli tarihî eserlerdir.

Nüfusu[değiştir | kaynağı değiştir]

2010 nüfus sayımına göre şehirde 1.161.308 kişi yaşamaktadır. Şehirde 1897’de 130.000, 1923'te 158.000, 1939’da 406.000, 1959’da 667.000, 1970'te 869.000 kişi yaşıyordu. Etnik Gruplar ise şöyledir:

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

 Kazan iklimi 
Aylar Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Yıl
En yüksek sıcaklık (°C) 4,5 5,2 14,0 29,5 33,5 37,5 38,9 39,0 32,3 23,4 15,0 6,1 39,0
Ortalama en yüksek sıcaklık (°C) −7,2 −6,7 −0,2 10,2 19,0 23,6 25,5 22,9 16,3 8,1 −1 −5,8 8,7
Ortalama sıcaklık (°C) −10,4 −10,1 −3,9 5,5 13,3 18,1 20,2 17,6 11,1 4,8 −3,4 −8,6 4,6
Ortalama en düşük sıcaklık (°C) −13,5 −13,3 −7,3 1,6 8,3 13,4 15,5 13,3 8,2 2,2 −5,6 −11,4 1,0
En düşük sıcaklık (°C) −46,8 −39,9 −31,7 −27,2 −6,5 −1,4 2,6 1,0 −5,4 −23,4 −36,6 −43,9 −46,8
Ortalama yağış (mm) 41 34 33 30 41 63 67 60 52 53 47 43 563
Kaynak: Погода и Климат[5]


Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana madde: Kazan Ekonomisi

Kazan’da uçak, helikopter, optik aletler, tıbbi cihazlar, petro-kimya, kompresör, doğal gaz aletleri, ayakkabı, deri, sabun, kürk ve kimyasal madde üreten çok sayıda fabrika bulunmaktadır. Ayrıca pamuklu dokuma, çikolata ve gıda üretimi de yapılmaktadır. Eski SSCB’nin bütün şehirlerinde olduğu gibi Kazan’da da konutlar şehrin dışında, paralel ve dikey olarak planlanmış geniş ve uzun caddelerin kenarlarına inşa edilmiştir. Şehirdeki bütün konutlar merkezi sitemle ısıtılmakta ve sıcak su verilmektedir. Ulaşım tramvay, troleybüs ve otobüslerle sağlanmakta olup 1998 yılında metro inşasına başlanmıştır.

Medya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazan’da Şark Matbaası (Azyatiski Tipografiya) isimli ilk Arap harfli matbaa 1800 (Rusya’da ilk matbaa 1563 yılında Moskova’da açıldı) yılında açıldı ve 1802 yılından itibaren bu matbaa Abdülaziz Burnaşof isimli bir Tatar tarafından işletilmeye başlandı. Kısa bir süre sonra matbaa Kazan zenginlerinden Apanayof isimli şahsa satıldı. 1802-1810 tarihleri arasında bu matbaada 50 bine yakın çeşitli dini kitaplar ve Kur’an basıldı. İkinci Arap harfli matbaa 1802 yılında Kaan Üniversitesi’nde açıldı. Bu iki matbaa 1829 yılında birleştirildi. Haritanov Matbaası Kazan’daki Arap harfli matbaaların en iyilerinden biri idi. Bu matbaada 1909 yılına kadar 2 milyon civarında İslamî eser basılmıştır. Kazan’daki bu üç 1892-1899 yılları arasında 276 bin Kur’an basılmıştır. 1917 İhtilali’nden önce şehirde “Yıldız”, “Ahbar”, “el-Islah”, “ed-Din ve’l Edeb”, “Biraderan Kerimoflar”, “Şark (908’den itibaren Örnek)”, “Beyanü’l Hak”, “Millet” gibi müslüman matbaalarının yanı sıra Hüseyinov ve Varisleri Kitabevi (1880), Biraderan Kerimoflar, Ali Kadirof, Millet, Maarif, Sabah, Ahmed Giray Hüseyinof Şürekası gibi çok sayıda İslamî eser satan kitap mağazaları da bulunuyordu. 1871 yılında Kazan’da ilk Tatarca salname (kalendar) Kayyum Nasiri tarafından çıkarılmaya başlandı. 1905 I. Rus İhtilali’nden sonra başlayan yumuşama döneminden 1917 İhtlilali’ne kadar Kazan’da çıkarılan Arap harfli süreli yayınlar şunlar idi: Gazeteler:

  • Kazan Muhbiri (1905-1911)
  • Azat (1906)
  • Azat Halık (1906)
  • Beyanü’l Hak (1906-1914)
  • Tanğ Yıldızı (1906)
  • Tanğ Mecmuası (1906)
  • Yulduz (1906-1918)
  • Ahbar (1907-1908)
  • el-Islah (1907-1917)
  • Tavış (1907)
  • Kuyaş (1912-1914)
  • Kurultay (1917-1918)
  • Altay (1918)

Dergiler:

  • Terbiyet (1908)
  • ed-Din ve’l Edeb (1906-1917)
  • Terbiye (1908)
  • Yeşin (1908-1909)
  • Maarif (1909-1918)
  • Akmulla (1911-1918)
  • Anğ (1912-1917)
  • Rusiye Sevdesi (1912-1917)
  • Ak Yul (1913-1917)
  • Yalt-Yult (1910-1918)
  • Mekteb (1913-1917)
  • Süyüm Bike (1913-1917)
  • Balalar Dünyası (1917)

Şehirde Ruslar tarafından çıkarılan bazı önemli gazete ve dergiler ise şunlardı:

  • Kazanskiy Birjevoy Listok (1868-1892)
  • Kazanskiy Vestnik (1821-1833)
  • Kazanskie İzvestiya (1811-1820)
  • Kazanskie Gubernskie Vedomosti (1838-1917)
  • Kazanskiy Telegraf (1893-1917)
  • Voljkiy Vestnik (1883-1906)

Kazan’da 200’e yakın Tatarca, Rusça, Çuvaşça gazete ve dergi çıkmaktadır. Şehri Kazan, Vatanım Tatarstan, Respublika Tatarstan, Veçernaya Kazan, Kazan Utları, Süyünbike, Maarif, Miras ve İdil bunların en önemlileridir. Ayrıca şehirde Tatarca ve Rusça yayın yapan televizyon stüdyoları ve radyo istasyonları da bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Drevniyaya Kazan, Glazami Sovremennikov i İstorikov, Kazan 1996, 444 s.;
  • İstoriya Kazani, cilt I, Kazan 1988, 336 s.;
  • İstoriya Kazani, cilt II, Kazan 1991, 382 s.;
  • Reşid Rahmet Arat, “Kazan”, İA, VI, s. 519-522;
  • a.mlf., “Matbuat/Kazan Türkleri”, İA, VII, s. 380-384;
  • Nadir Devlet, Çağdaş Türkiler, Doğuştan Günümüze Büyük İslam Tarihi (ek cilt), İstanbul 1993, s. 226-245;
  • a.mlf., Rusya Türklerinin Milli Mücadele Tarihi, 2 bsk. Ankara 1999, s. 4-8, 279-282;
  • A. Battal Taymas, Kazan Türkleri, 3. bsk., Ankara 1988, 238 s.;
  • “Kazan”, Tatarskiy Entsiklopediçeskiy Slovar, Kazan 1999, s. 253-254;
  • Şerafeddin Şehidullin (haz.), İdil Nehrinde Yoldaş, Kazan 1908, s. 49-65;
  • M. Fehner, Velikie Bulgarı Kazan Sviyajck, Moskova 1978, s. 53-212;
  • Ş. Ahmer, Matbacılık Tarihi, Kazan 1909, 54-70;
  • Karl Fuks, Kazan Tarihi (terc. Necip Halfin), Kazan 1908, 30 s.;
  • İsmail Türkoğlu, "Kazan", Skylife, sayı 8, 1998, s. 20-28;
  • İsmail Türkoğlu, "Kazan", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi,cilt XXV, s. 134-136.
  • Ravil Fahretdinov, Mondadır Beznen Babaylar, Kazan 1992, s. 96-103;
  • Gomer Sattarov, Ni Öçen Şulay Atalgan, Kazan 1971, s. 3-47;

Kardeş Şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Kazan ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kazan: A vibrant mix of Russian and Tatar cultures". web.archive.org. 30 Mayıs 2019. 30 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2023. 
  2. ^ "2,1 млн. туристов посетили Казань в 2015 году". Новости Татарстана и Казани - Татар-информ (Rusça). 22 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2023. 
  3. ^ Sudakov, Dmitry (3 Nisan 2009). "Kazan officially becomes Russia's Third Capital". PravdaReport (İngilizce). 8 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2023. 
  4. ^ "List of Best Tatars". www.mytopdozen.com. 3 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2023. 
  5. ^ "Climate Kazan'". Pogoda.ru.net. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2019. 
  6. ^ "Eskişehir′in kardeş şehirleri". Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Resmi Sitesi. 21 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2012. 
  7. ^ "Kardeş Şehirler - Kazan" (PDF). Antalya Büyükşehir Belediyesinin Resmi Sitesi. 17 Ocak 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2012. 
  8. ^ "Kardeş Şehirler". Antalya Tanıtım Vakfı. 3 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2012. 



Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Nedir? :Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? ile ilgili Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Ne Demektir? Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Açıklaması Nedir? Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Cevabı Nedir? Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Açıklaması? :Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Gerçek mi? :Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? ile ilgili Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Hakkında? :Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? ile ilgili Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? burada bulabilirsiniz. Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Kazan, Tataristan nedir?, Kazan, Tataristan anlamı nedir?, Kazan, Tataristan ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
CF Pachuca, İğde ağacı, Yoğun bakım, Kula Jeoparkı, NGC 2778, Süper ağır element, Progresif metal, Moon Knight, Alan Watts, Francisco Alcácer, Pikt, Ammonius Sakkas, Robert Peary, Chris Gueffroy, Milano Fermanı, Borgia ailesi, 2009 Trophée Eric Bompard, Kilikya, Marca, CD Universidad Católica, İzmit deniz faciası, Hindistan ekonomisi, Güney Kore wonu, Tunus devlet başkanları listesi, Varsanı, Doğa felsefesi, John Dee, CD Atlético Marte, Esenler, Cumhuriyetci Parti (ABD), Hüseyin Turan, Cumhuriyetçi Parti (ABD), Su geyiği, Gisela, Cercopithecoidea, Agustín Gaínza, CD Águila, Bavyera Düklüğü, CBBC, Kohezyon (kimya), Samson (film, 1919), Songül Dikmen, C4 karbon tutulumu mekanizması, Berlin in Berlin, Ankara Postası, C.D. Universidad de Concepción, İvko Gançev, Neri Cardozo, Tekne Gezisi Partisi Öğle Yemeği, Siricius, Labirent, Margot Adler, Maymunlar Cehennemine Dönüş, Osman Zeki Yüksel, Reconquista, En İyi Kadın Oyuncu Saturn Ödülü, Tatar Türkleri, Amotherby, Asma Afsaruddin, 2010 Avusturya cumhurbaşkanlığı seçimi, Iochroma, Fehmi Kuş, Kyūdō, C. W. Alcock, Nunavut, First Nations, Anarşist hukuk, NGC 5972, Cedric Benson, Cıvıklı, Emmen, Stephen Silas, Vachellia sphaerocephala, Hasta Siempre, İsrailoğulları, Aleksey Brusilov, Bölükyazı, Bitlis, Ariane Mnouchkine, Adwords, Two and a Half Men, Xaşı, Cüneyt Tiryaki, Yüzyıl yumurtası, Humphrey Gilbert, Premier League Altın Eldiven, Alepotrypa mağarası, İki kültürlülük, Domagoj Vida, Loganın Kaçışı, Little Mix, Blues Rock, Cüneyt Erden, Recep Önal, Renault in Formula One, Great Lakes, Kırmızı algler, Cüneyt Dumlupınar, North Rode, Türkiye 21 yaş altı kadın millî futbol takımı, Isuzu,
Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?,