Etimolojik İsminin Anlam Falı

Etimolojik İsminin Anlam Falı Nedir?

Etimolojik İsminin Anlam Falı Nedir?, Etimolojik İsminin Anlam Falı Nerededir?, Etimolojik İsminin Anlam Falı Hakkında Bilgi?, Etimolojik İsminin Anlam Falı Analizi? Etimolojik İsminin Anlam Falı ilgili Etimolojik İsminin Anlam Falı ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Etimolojik İsminin Anlam Falı ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Etimolojik İsminin Anlam Falı Ne Anlama Gelir Etimolojik İsminin Anlam Falı Anlamı Etimolojik İsminin Anlam Falı Nedir Etimolojik İsminin Anlam Falı Ne Anlam Taşır Etimolojik İsminin Anlam Falı Neye İşarettir Etimolojik İsminin Anlam Falı Tabiri Etimolojik İsminin Anlam Falı Yorumu 

Etimolojik İsminin Anlam Falı Kelimesi

Lütfen Etimolojik İsminin Anlam Falı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Etimolojik İsminin Anlam Falı İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Etimolojik İsminin Anlam Falı Kelimesinin Anlamı? Etimolojik İsminin Anlam Falı Ne Demek? ,Etimolojik İsminin Anlam Falı Ne Demektir? Etimolojik İsminin Anlam Falı Ne Demektir? Etimolojik İsminin Anlam Falı Analizi? , Etimolojik İsminin Anlam Falı Anlamı Nedir?,Etimolojik İsminin Anlam Falı Ne Demektir? , Etimolojik İsminin Anlam Falı Açıklaması Nedir? ,Etimolojik İsminin Anlam Falı Cevabı Nedir?,Etimolojik İsminin Anlam Falı Kelimesinin Anlamı?,Etimolojik İsminin Anlam Falı Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Etimolojik İsminin Anlam Falı Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Etimolojik İsminin Anlam Falı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Etimolojik İsminin Anlam Falı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Etimolojik İsminin Anlam Falı Kelimesinin Anlamı Nedir? Etimolojik İsminin Anlam Falı Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Etimolojik İsminin Anlam Falı Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Etimolojik İsminin Anlam Falı Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Etimolojik İsminin Anlam Falı - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Etimolojik İsminin Anlam Falı

Etimolojik İsminin Anlam Falı Nedir? Etimolojik İsminin Anlam Falı Ne demek? , Etimolojik İsminin Anlam Falı Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Etimolojik İsminin Anlam Falı Kelimesinin Anlamı? Etimolojik İsminin Anlam Falı Ne Demek? Etimolojik İsminin Anlam Falı Ne Demektir? ,Etimolojik İsminin Anlam Falı Analizi? Etimolojik İsminin Anlam Falı Anlamı Nedir? Etimolojik İsminin Anlam Falı Ne Demektir?, Etimolojik İsminin Anlam Falı Açıklaması Nedir? , Etimolojik İsminin Anlam Falı Cevabı Nedir? , Etimolojik İsminin Anlam Falı Kelimesinin Anlamı?






Etimolojik İsminin Anlam Falı

Etimoloji

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Etimolojik sayfasından yönlendirildi)

Etimoloji veya kökenbilim, sözcüklerin köklerini, hangi dile ait olduklarını, ne zaman ortaya çıktıklarını, ilk olarak hangi kaynakta kayıt altına alındıklarını, ses ve anlam bakımından geçirdikleri dönüşümleri inceleyen bilim dalıdır.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Etimoloji sözcüğü Türkçeye Fransızca aynı anlama gelen étymologie sözcüğünden geçmiştir ve Türkçede en eski kullanımı 1910'a tarihlenmektedir. Fransızca sözcük Eski Yunanca ετυμολογία (etymología) sözcüğünden alıntıdır. Bu kullanım Grekçe asıl, hakiki, gerçek anlamındaki έτυμον (étymon) köküne akıl, bilim, söz anlamlarındaki λόγος (lógos) ekinin eklenmesinden türetilmiştir.[1] Dala Osmanlıcada ilm-i iştikak adı verilir.[2]

Etimoloji uzmanları etimolog, kökenbilimci veya iştikakçı olarak adlandırılır.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir dildeki sözcüklerin kökenlerini (menşeini) ve bunun bir gereği olarak o dilin diğer dillerle ilişkilerini ve zorunlu olarak gerektiği kadar kültürel ilişkilerini araştırır. Bir sözcüğün ya da dildeki benzer bir kullanımın gelişme sürecinin ilk ortaya çıkışından itibaren izlenmesi, hangi dillerde ne şekilde yayıldığının tespit edilerek parça ya da bileşenlerinin analiz edilmesi bilimidir.

Ayrıca, etimologlar artık doğrudan bilgi edinilemeyecek ölü diller hakkında, kalıntı ve bulguları takip ederek çeşitli sonuçlar çıkartırlar. İlgili dillerdeki sözcükleri karşılaştırarak ortak ana dil hakkında daha fazla bilgi elde edilebilir. Bir sözcüğün en eski, kaynak şekline '"Etymon" (τὸ ἔτυμον)[3] (Türkçe söyleyiş ile Etimon) denmektedir.

Etimoloji kavramı Türkçede bir bilim dalını ("Kökenbilim") tanımlamanın yanında bir sözcüğün kökenine dair bilgi manasına da gelir ki, bu bağlamda aynı zamanda "Sözkökü" demektir.

Yöntemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Etimologlar, sözcüklerin kökenlerini incelemek için bir dizi yöntem uygularlar, bunlardan kimileri şunlardır:

  • Filolojik araştırma. Sözcüğün biçimindeki ve anlamındaki değişiklikler, eğer varsa, eski metinlerin yardımıyla izlenebilir.
  • Lehçebilim verilerden yararlanma. Sözcüğün şekli veya anlamı, lehçeler arasında farklılıklar gösterebilir, bu da o sözcüğün daha önceki tarihi hakkında ipuçları verebilir.
  • Karşılaştırma yöntemi. Akraba dillerin sistematik bir karşılaştırmasıyla, Kökenbilimciler genellikle hangi sözcük ortak ata dillerinden türediğini ve hangilerinin daha sonra başka bir dilden ödünç alındığını tespit edebilirler.
  • Anlamsal değişimin incelenmesi. Kökenbilimciler genellikle belirli sözcüklerin anlamındaki değişiklikler hakkında varsayımlar yapmak zorundadır. Bu tür varsayımlar, anlambilimsel kaymaların genel bilgisine karşı test edilir. Örneğin, belirli bir anlam değişikliği varsayımı, aynı tür değişikliğin diğer dillerde de meydana geldiği gösterilerek doğrulanabilir.

Etimolojideki temel düşünceler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Her dilin ses sistemi (fonoloji) zaman içinde değişime uğrar. Buna paralel olarak sözcüklerin telaffuzu ve bazen yazımı değişir.
  • Yazım daima telaffuzdan daha muhafazakârdır; yani telaffuz yazımdan daha hızlı değişir.
  • Ses değişimleri genel ve istisnasızdır, yani aynı anda bir dildeki tüm sözcükleri aynı şekilde etkiler. Ses değişimi, sesin sözcüğün başında, ortasında veya sonunda, vurgulu veya vurgusuz hecede bulunmasına ve bitişik seslerin niteliğine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
  • Ses değişimi genellikle bir kuşak, yani ortalama otuz yıl içinde gerçekleşir.
  • Bir dilden diğer dile aktarılan sözcükler, ses değişimine uğrayarak alıcı dilin fonetik sistemine uyarlanırlar. Ses değişim kuralları genel ve istisnasızdır, ancak dilden dile değişir ve zaman içinde değişikliğe uğrar. Belli bir tarihî dönemde belli bir dilden diğerine aktarılan tüm kelimeler aynı ses değişim kurallarına uyar.
  • Fonetik bozunumlar (asimilasyon, disimilasyon, metatez, jeminasyon vd.), insan hançeresinin yapısından kaynaklanır ve belli ses çiftlerini içeren sözcükleri etkiler. Bozunum biçimleri evrenseldir; yani tüm dillerde benzer biçimlerde ve oranlarda ortaya çıkar.
  • Genel ve kanıtlanmış ses değişim kurallarına göre açıklanamayan biçim değişimleri etimolojik açıdan geçersizdir ya da en azından şüphe ile karşılanmalıdır.
  • İki dil arasındaki temas belirli bir kültürel ortamda gerçekleşir. Belli bir tarihî dönemde, bir dil diğerinden belli sosyal ve kültürel niteliklere sahip kelimeleri alır.
  • Alıntı genel kural olarak yüksek saygınlığa sahip dilden düşük prestijli dile doğru gerçekleşir. Düşük saygınlığa sahip olan dilden yüksek saygınlığa sahip olan dile ancak argo ve avam sözcükler veya ender olarak, düşük saygınlığa sahip dili konuşan topluma ait töre, nesne ve özellikleri ifade eden sözcükler alınır.

Türkçe etimoloji çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilinen en eski ve ilk Türkçe etimoloğunun Dîvânu Lugâti’t-Türk’ün yazarı Mahmud el-Kaşgarî olduğu rahatlıkla söylenebilir. 7000’e yakın sözcük bulunan yapıtında türemiş ya da şekil değiştirmiş sözcüklerin yapılarını açıklamıştır.[4] Hasan Eren’in "Türk Dili'nin Etimolojik Sözlüğü" (1999) adlı eseri Türkçe sözcüklerin kökenlerinin incelenmesi açısında Türkiye'deki ilk önemli çalışmalardan biridir. Yaklaşık 5000 sözcük ile sınırlı olsa özellikle de Anadolu ağızlarındaki çalışmaları inceleyen ve her maddeyi farklı açılardan ele alan bir kitaptır.

Nişanyan Sözlük Çağdaş Türkçenin Etimolojisi, Sevan Nişanyan tarafından yayımlanan ve modern Türkçenin etimolojisi üzerine yoğunlaşan bir sözlüktür. İlk kez 2002’de Sözlerin Soyağacı adıyla yayınlanmıştır. Gözden geçirilmiş ve genişletilmiş yedinci basımı 2018'de yayımlanmıştır.[5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Barnhart, Robert K. & Sol Steinmetz, eds. Barnhart Dictionary of Etymology. Bronx, NY: H. W. Wilson, 1988. (İngilizce)
  • Durkin, Philip. The Oxford Guide to Etymology. Oxford: Oxford University Press, 2011. (İngilizce)
  • Liberman, Anatoly. Word Origins and How We Know Them: Etymology for Everyone. Oxford: Oxford University Press, 2005. (ISBN 0-19-516147-5) (İngilizce)
  • Mailhammer, Robert, ed. Lexical and Structural Etymology: Beyond Word Histories. Boston–Berlin: de Gruyter Mouton, 2013. (İngilizce)
  • Malkiel, Yakov. Etymology. Cambridge: Cambridge University Press, 1993. (İngilizce)
  • Snoj, Marko. "Etymology", in Encyclopedia of Linguistics, vol. 1: A–L. Edited by Philipp Strazny. New York: Fitzroy Dearborn, 2005, pp. 304–6. (İngilizce)
  • Harri Meier: Prinzipien der etymologischen Forschung. Carl Winter-Universitätsverlag, Heidelberg 1986, ISBN 3-533-03645-6. (Almanca)
  • Vittore Pisani: Die Etymologie. Geschichte – Fragen – Methode. Fink, München 1975. (Almanca)
  • Eyüboğlu, İsmet Zeki (1988), Türk Dilinin Etimoloji Sözlüğü, İstanbul, 406 s.
  • Güner, Galip (2006), “Türkiye’de kelime etimolojisi üzerine yayımlanan makalelere dair bir bibliyografya denemesi”, Türklük Bilgisi Araştırmaları (Journal of Turkish Studies) 30/II, s. 77-93.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "etimoloji". Nişanyan Sözlük. 18 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  2. ^ Kubbealtı Lugatı (dijital versiyon), Madde: Etimoloji 11 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim Tarihi: 26/09/2020
  3. ^ Charlton T. Lewis and Charles Short (1879) A Latin Dictionary, Oxford: Clarendon Press
  4. ^ Etimoloji Sözlükleri Üzerine Kısa Bir Değerlendirme, Tanımı ve Yabancı Kelimelerin Türkçeye Giriş Yolları, Prof. Dr. Mehmtet Ölmez, Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi (Journal of Turkish Language and Literature), Cilt: 59, Sayı: 1, 2019, 119-130
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Etimolojik İsminin Anlam Falı Nedir? :Etimolojik İsminin Anlam Falı ile ilgili Etimolojik İsminin Anlam Falı burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Etimolojik İsminin Anlam Falı Ne Demektir? Etimolojik İsminin Anlam Falı Açıklaması Nedir? Etimolojik İsminin Anlam Falı Cevabı Nedir? Etimolojik İsminin Anlam Falı Kelimesinin Anlamı? Etimolojik İsminin Anlam Falı konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Etimolojik İsminin Anlam Falı Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Etimolojik İsminin Anlam Falı Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Etimolojik İsminin Anlam Falı Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Etimolojik İsminin Anlam Falı İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Etimolojik İsminin Anlam Falı Açıklaması? :Etimolojik İsminin Anlam Falı Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Etimolojik İsminin Anlam Falı Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Etimolojik İsminin Anlam Falı Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Etimolojik İsminin Anlam Falı Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Etimolojik İsminin Anlam Falı Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Etimolojik İsminin Anlam Falı Gerçek mi? :Etimolojik İsminin Anlam Falı ile ilgili Etimolojik İsminin Anlam Falı burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Etimolojik İsminin Anlam Falı sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Etimolojik İsminin Anlam Falı Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Etimolojik İsminin Anlam Falı Hakkında? :Etimolojik İsminin Anlam Falı ile ilgili Etimolojik İsminin Anlam Falı burada bulabilirsiniz. Etimolojik İsminin Anlam Falı Detaylar için sitemizi geziniz Etimolojik İsminin Anlam Falı Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Etimolojik İsminin Anlam Falı resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Kentron, Mahindra, Luigi Di Maio, Kansu Uygur Krallığı, Erivan Operası, Pnomatik, Pnömatik, Kontoskalion, Mezomorto Hüseyin Paşa, Yenişehirlizade Ahmet Efendi, Balerin etek, Karamanî Mehmed Paşa, Cyperus lentiginosus, Schiermonnikoog, Manzanilla, Huelva, Ermenistan Millî Galerisi, Makedonlar, Kaptan kusto, Bağımlı toprak, Cyperus surinamensis, Özkan Uğur, Cyperus retrofractus, Walter Chrysler, Genetik bozukluk, Johann Georg Christian Lehmann, Agar plakası, Chains On You, T7 RNA polimeraz, Pinus banksiana, Stratosphere Las Vegas, Cyperus cephalanthus, Flep (cerrahi), unicef, UNICEF, Ornithogalum benguellense, En İyi Komedi Dizisi Primetime Emmy Ödülü, robert k. merton, Santiago Calatrava, Görneç, Cyperus schweinitzii, Lebensborn, Danimarka Karikatür Krizi, Germeçtepe Barajı, Kavimler Göçü, Dorian Lévêque, 1963 Grammy Ödülleri, Cyperus polystachyos, Ali Avaz, Daiki Hashioka, Burdurda 1950 Türkiye yerel seçimleri, Abdal, Motcombe, En çok abonesi olan Twitch kanalları listesi, Burak Özçivit, NGC 1577, Shijiazhuang, Tuntex Sky Kulesi, Bornem, Iraktaki resmî tatiller, Cyperus pallidicolor, Undesilyon, Bogor, Lapinjärvi, Kefeli Camii, Yağmurdan Önce, Nott Sr, Otarşi, Yeniköy Sinagogu, Kasket, Pepe Reyes Cup, Kiss Kiss (Ladies Code şarkısı), Uluslararası Emmy Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Bulan (Hazar), Ölüm Otoyolu, Cyperus involucratus, Why Does It Hurt So Bad, Emina Cunmulaj, Kullanıcı profili, Ezo Cumhuriyeti, Gabriel Batistuta, İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli, Cyperus sphaerolepis, TIME, Commerzbank Kulesi, Time, Agah Hün, Cyperus fendlerianus, Avrupa Konseyi, Alliance (esports), Hücre bölünmesi, Butirik asit, Bütirik asit, Hidrojen tellür, Frank Ribéry, Camp David Sözleşmesi, Bigsby Madalyası, Coming to America, Discovery HD Showcase, Caenorhabditis elegans, NGC 1648,
Berna Çetin Kimdir?, Pan-Afrika renkleri Anlamı Nedir, Pan-Afrika renkleri Nasıl Oluştu, Pan-Afrika renkleri Tarihi, Pan-Afrika renkleri Renkleri, Pan-Afrika renkleri Tasarımı, Gacırtısız Nedir?, Yiğit Karakış Kimdir?, Kemal Güneş Kimdir?, Törelsiz Nedir?, Behiye Akyol Kimdir?, Töreli Nedir?, Törelci Nedir?, Gabala Nedir?, Mahmut Polat Kimdir?, İsmet İşeri Kimdir?, Füzelâ Nedir?, İskandinav haçı Anlamı Nedir, İskandinav haçı Nasıl Oluştu, İskandinav haçı Tarihi, İskandinav haçı Renkleri, İskandinav haçı Tasarımı, Hüsmen Kırkpınar Kimdir?, Töreci Nedir?, Fütürolojik Nedir?, Mehmet Arpaci Kimdir?, Töre Dışı Nedir?, Fütursuz Nedir?, Belkıza İlter Kimdir?, Füsunkâr Nedir?, İkirenkli Anlamı Nedir, İkirenkli Nasıl Oluştu, İkirenkli Tarihi, İkirenkli Renkleri, İkirenkli Tasarımı, Osman Mutlu Kimdir?, Gülşah Sakar Kimdir?, Tozkoparan Nedir?, Fultaymlı Nedir?, Hülya Güreli Yolcubal Kimdir?, Ayşen Ece Kavas Kimdir?, Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?,