Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir?

Bahreyn Nedir?

Bahreyn Nedir?, Bahreyn Nerededir?, Bahreyn Hakkında Bilgi?, Bahreyn Analizi? Bahreyn ilgili Bahreyn ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Bahreyn ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Bahreyn Ne Anlama Gelir Bahreyn Anlamı Bahreyn Nedir Bahreyn Ne Anlam Taşır Bahreyn Neye İşarettir Bahreyn Tabiri Bahreyn Yorumu 

Bahreyn Kelimesi

Lütfen Bahreyn Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Bahreyn İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Bahreyn Kelimesinin Anlamı? Bahreyn Ne Demek? ,Bahreyn Ne Demektir? Bahreyn Ne Demektir? Bahreyn Analizi? , Bahreyn Anlamı Nedir?,Bahreyn Ne Demektir? , Bahreyn Açıklaması Nedir? ,Bahreyn Cevabı Nedir?,Bahreyn Kelimesinin Anlamı?,Bahreyn Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Bahreyn Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Bahreyn Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Bahreyn Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Bahreyn Kelimesinin Anlamı Nedir? Bahreyn Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Bahreyn Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Bahreyn Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Bahreyn - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Bahreyn

Bahreyn Nedir? Bahreyn Ne demek? , Bahreyn Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Bahreyn Kelimesinin Anlamı? Bahreyn Ne Demek? Bahreyn Ne Demektir? ,Bahreyn Analizi? Bahreyn Anlamı Nedir? Bahreyn Ne Demektir?, Bahreyn Açıklaması Nedir? , Bahreyn Cevabı Nedir? , Bahreyn Kelimesinin Anlamı?






Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir?

Bahreyn

Koordinatlar: 26°01′39″K 50°33′00″D / 26.02750°K 50.55000°D / 26.02750; 50.55000
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bahreyn
مملكة البحرين
Memleketü'l-Bahreyn
Bahreyn Krallığı
Bahreyn haritadaki konumu
Başkent
ve en büyük şehir
Manama
Resmî dil(ler)Arapça
Etnik gruplar
Araplar ve diğer Asya halkları
DemonimBahreynli
HükûmetMonarşi
• Kral
Hamed bin İsa el-Halife
• Kraliçe
Sabika bint İbrahim
• Veliaht
Selman bin Hamed bin İsa el-Halife
• Başbakan
Selman bin Hamed bin İsa el-Halife (Aynı zamanda veliaht prens)
Tarihçe 
• Halife Hanedanı'nın hakimiyeti
1783[1]
16 Aralık 1971[kaynak belirtilmeli]
Yüzölçümü
• Toplam
765 km2 (187.)
• Su (%)
önemsiz miktar
Nüfus
• 2018 tahminî
1.569.446 (149..)
• 2010 sayımı
1.234.571[2]
• Yoğunluk
1.831,1/km2 (4.)
GSYİH (SAGP)2023 tahminî
• Toplam
$77,62 milyar[3] (103..)
• Kişi başına
$50.284[3] (21..)
GSYİH (nominal)2023 tahminî
• Toplam
$37,50 milyar[3] (96..)
• Kişi başına
$24.294[3] (37..)
İGE (2022)artış 0.875[4]
çok yüksek · 35.
Para birimiBahreyn dinarı (BHD)
Zaman dilimiUTC+03:00
Trafik akışısağ
Telefon kodu973
İnternet alan adı.bh

Bahreyn (Arapçaالبحرين - El Bahreyn) resmi adıyla Bahreyn Krallığı (Arapçaمملكة البحرين - Memleketü'l-Bahreyn), Asya'da, Basra Körfezi'nde yer alan bir ada ülkesidir.[5] Bahreyn'in güneydoğusunda Katar, batısında Suudi Arabistan yer alır.[5] Takım adalardan oluşan ülke toplam 50 doğal ada ve 33 yapay adadan meydana gelir. Kuzeybatıdan, 25 Kasım 1986 kullanıma açılan ve 25 km. uzunluğundaki Kral Fahd Geçidi ile deniz üzerinden kara yolu ile Suudi Arabistan'a bağlanmıştır[6] Maldivler ve Singapur'dan sonra Asya'nın üçüncü en küçük ülkesidir. Başkenti ve en büyük şehri Manama'dır.

Bahreyn, eski Dilmun uygarlığının merkezidir. Antik çağlardan beri, 19. yüzyıla kadar dünyanın en iyisi olduğu düşünülen inci avcılığı ile ünlüdür. Bahreyn, İslam'dan etkilenen ilk bölgelerden biriydi. Bir Arap egemenliği döneminin ardından Bahreyn, 1521'den 1602'ye kadar Portekiz İmparatorluğu tarafından yönetildi. 1783'te Bani Utbah kabilesi Bahreyn'i Nasr Al-Madhkur'dan ele geçirdi ve o zamandan beri Bahreyn'in ilk hakimi Ahmed el Fetih ile Halife kraliyet ailesi tarafından yönetilir.

1800'lerin sonlarında İngilizlerle yapılan ardışık anlaşmaların ardından Bahreyn, Britanya İmparatorluğu'nun himayesi altına girdi. 1971 yılında bağımsızlığını ilan etti. Eskiden bir emirlik olan Bahreyn'de, 2002 yılında İslami anayasal monarşi ilan edildi. 2011 yılında ülkede bölgesel Arap Baharı'ndan esinlenen protestolar yaşandı. Protestoların sebebi Bahreyn'in iktidardaki Sünni Müslüman El Halife kraliyet ailesinin siyasi muhalifler ve Şii Müslüman nüfusu da içeren grupların insan haklarını ihlal ettiği için eleştirilmesiydi.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Arapçada bahr deniz demektir. Bahreyn ise "iki deniz" anlamına gelir.[7]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzaydan adanın görünümü
Portekizliler tarafından inşa edilen Bahreyn Kalesi

Bahreyn antik zamanlardan beri insanlar için bir yerleşim yeri olmuştur. Tarihte ilk olarak Dilmun medeniyetinin bulunduğu bölgede önemli bir ticaret noktası olmuştur. Basra Körfezi'ndeki stratejik konumu sebebiyle ülke sırasıyla Asur, Babil, Yunan, Ahameniş İmparatorluğu ve Sasani İmparatorluğu kontrolüne geçmiştir.

İslam'ın ortaya çıkmasından sonra Müslümanlığı da beraberinde getiren Arap medeniyetlerinin etkisine ve kontrolüne girmiştir.

1521'de Portekizlilerin eline geçen ada 1559'da Osmanlıların eline geçmiştir ve burada Osmanlı Devleti bir üs kurmuştur, ancak bir süre sonra tekrar ada Portekizlilerin eline geçmiştir. 1602'de Portekizliler İranlılar tarafından adadan uzaklaştırılmıştır. Bu tarihten Halife Hanedanı'nın Bahreyn'de hakimiyeti ele geçirdiği 1783 yılına kadar ada İranlılar ile Arap kabilelerinin mücadele alanı olmuştur.[1] 1957 yılında Pehlevî İranı'nın 14. eyaleti olarak ilan edilen ancak gerçekte İngiliz sömürgesiyle yönetilen ada 1971'de Birleşik Krallık hakimiyetinden çıkarak bağımsızlığına kavuşmuştur.

2011 yılında ortaya çıkan Arap Baharı sırasında nüfusu Şii çoğunluktan oluşan halk Sünni yöneticilere karşı ayaklanma başlatmış ancak bu ayaklanma bastırılmıştır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Bahreyn 3 büyük adadan meydana gelir. En geniş adası Bahreyn Adasıdır, 48 km uzunluğunda ve 19,3 km genişliğindedir. Baş şehri Manama, bu ada üzerindedir. Diğer büyük adaları Muharrak ve Sitra'dır. Kıyıları nakliyat ve gemilerin yaklaşması için elverişlidir. Adalar genel olarak denizden çok yüksek değildir. En tepe noktası 137 m ile Bahreyn Adasındaki bir tepedir.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bahreyn 2006 yılında Arap dünyasının en hızlı büyüyen ekonomisi oldu.[8] 2011 yılında, Wall Street Journal gazetesine bağlı Heritage Foundation isimli derneğin yayımladığı, Index of Economic Freedom (Özgür Ekonominin Listesi) 'e göre Bahreyn Orta Doğu bölgesinin en özgür, tüm dünyada ise 10. özgür ekonomi olarak kabul edilmiştir. Bankacılık sektörünün büyük gelişimi, özellikle İslami Bankacılıktaki gelişme, bölgedeki büyük ekonomik gelişmenin etkisi ile çok hızlı gelişmiş ve bu büyüme sayesinde 2008 yılında dünyanın en hızlı büyüyen finans merkezi unvanını almıştır.[8]

Ekonomide tarihsel olarak Bahreyn, petrol üretimi ve inci üretimi ile tanınmaktadır. Fakat 20. yüzyılda petrol tüketiminin artması ile Petrol tüm Arap ülkelerinde olduğu gibi, Bahreyn'de de lokomotif güç olmuştur. Petrol ticaretinin; ülke ihracatındaki oranı %60, ülke gelirlerindeki oranı %60, Gayrısafi Yurt içi Hasıla'daki (GYH) oranı %30'dur. 1985 yılından bu yana petrol fiyatlarındaki değişikliklerle Bahreyn Ekonomisi dalgalanan bir ekonomi şeklini almıştır. Örneğin 1990-1991 Körfez Savaşı sürecinde ve sonrasında olduğu gibi.

İletişim ve ulaştırma faaliyetlerinin ülkede çok hızlı gelişmesi ile ülke yabancı yatırımcılar için bir çekim merkezi oldu. öyle ki Amerika Birleşik Devletleri ile 2004 yılında serbest ticaret anlaşması imzaladı(US-Bahrain Free Trade Agreement). Söz konusu anlaşma ile iki devlet arasındaki gümrük vergileri azalacaktır.[9]

İşsizlik, özellikle gençler arasında, petrol ve su kaynaklarının azalması ile birlikte devletin en büyük sorunlarındandır. 2008'de işsizlik oranı %4 olarak tespit edilmiş olmasına rağmen,[10] kadın nüfusunun %85'i ülkede çalışmamaktadır.[11] Söz konusu %4 olarak belirlenen işsizlik oranı içerisinde kadın nüfusunun işsizliği dahil edilmemişti. 2007'de ise Bahreyn Arap bölgesindeki ilk işsizlik sigortası hakkı veren ülke olmuştur. İşsizlik sigortası yanı sıra, çalışma koşullarında da çeşitli gelişmeler sağlanmaktadır.[12]

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkenin kuzeyinde çok fazla yerleşim görülürken güneyinde yaklaşık 20 kilometre kuzeyine kadar yerleşim görünmemektedir.

Tarihî nüfus
Yıl Nüfus   %± Artış  
1950 116.000 —    
1960 162.000 3,40%
1970 212.000 2,73%
1980 358.000 5,38%
1990 493.000 3,25%
2000 638.000 2,61%
2010 1.262.000 7,06%
2020 1.885.000 4,09%
Kaynaklar:[13]

Nüfusun yarısına yakını Bahreyn'in yerlilerine ilaveten Filistin, Umman ve Suudi kökenli Araplardan oluşurken, kalan kısım İran, Hindistan, Pakistan, Filipinler, Endonezya hatta ABD ve İngiltere kökenli vatandaşlardan meydana gelmektedir. 2000 sonrası ülkede Sünni nüfusun oranının arttırılması için sistematik olarak bazı Sünni göçmenlere vatandaşlık verilmektedir.[14] Şii Farslar da (Acem olarak isimlendirilirler) ülkeye eski zamanlarda göç etmiş bir gruptur.

Bunun bir etkisi de erkek/kadın oranında görülmektedir. Bahreyn'de her 100 kadına 154 erkek düşer, 25-54 arasında bu oran 192'ye kadar çıkar. Bu oranlar Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden sonra erkeklerin aleyhine olan dünyanın en yüksek üçüncü cinsiyet oranlarıdır.[15]

İdarî yapılanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bahreyn idari olarak 5 ile (Arapça: محافظة / muhafaza) ayrılır;

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Mustafa L. Bilge, TDV İslâm Ansiklopedisi, cilt: 4, s. 494
  2. ^ "Bahraini Census 2010 – تعداد السكــان العام للبحريــن 2010". 20 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2012. 
  3. ^ a b c d "Uluslararası Para Fonu 2023 GYSİH Tahminleri". Dünya Ekonomi Tahmini. Uluslararası Para Fonu. 10 Ekim 2023. 
  4. ^ "Human Development Report 2023/2024" (PDF) (İngilizce). Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı. 13 Mart 2024. 13 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  5. ^ a b Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 
  6. ^ "Kral Fahd Geçidi Tarihi". 23 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2011. 
  7. ^ "Baḥrayn". Encyclopedia of Islam. I. Leiden: E.J. Brill. 1960. s. 941.
  8. ^ a b "Arap İşdunyası İnternet Haber". 2 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2011. 
  9. ^ Bahrain Timeline 18 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. BBC
  10. ^ "Bahreyn Yerel Medya". 9 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2011. 
  11. ^ [1] 9 Ocak 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Arap Medyası İngilizce / Khaleej Times Online - 85pc unemployed in Bahrain are females 2008
  12. ^ Minister lashes out at parties opposed to unemployment benefit scheme 18 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Arap Medyası Gulf News, 22 Temmuz 2007
  13. ^ "World Population Prospects: The 2010 Revision". 7 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 
  14. ^ Yusuf Bahadır Keskin (3 Eylül 2021). İsmail Numan Telci (Ed.). Ulusal ve Bölgesel Dinamikler Işığında Bahreyn Dış Politikası. Körfez Dış Politikası Bağımlılık, Müdahalecilik, Tarafsızlık. Ankara: Ortadoğu Yayınları. ss. 159-182. 
  15. ^ "Sex ratio". The World Factbook. 30 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]


Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Nedir? :Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? ile ilgili Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Ne Demektir? Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Açıklaması Nedir? Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Cevabı Nedir? Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Açıklaması? :Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Gerçek mi? :Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? ile ilgili Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Hakkında? :Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? ile ilgili Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? burada bulabilirsiniz. Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Bahreyn nedir?, Bahreyn anlamı nedir?, Bahreyn ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Rock music, Yalovaspor BK, Hillsborough County, Florida, Gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu, Askerî teori, The Town, Albrecht von Roon, Sırbistan kadın millî ragbi birliği takımı, Hans Fischer, Gümüldür Atatürk, Menderes, Guillaume Lekeu, Curtis Jones (futbolcu), Çingeneler, Kosta Rika pasaportu, Talha Sarıarslan, Fazıl Mustafa Paşa, Henrik Nielsen, Arturo Rivera, Kavak Tren İstasyonu, Fumiaki Nakamura, Sebati Acun, Eruca, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı, Rize ilindeki yerleşim yerleri listesi, Batı Atina, Mara Salvatrucha, Malatyanın il yolları, Ahmet Gülhan (sanatçı), Esasen, Mein Blind Date mit dem Leben, Çin anayasası, Onu Da Yak Tanrım, Strazburg Havalimanı, 1998 FIFA Dünyada Yılın Oyuncusu Ödülü, NGC 7507, Vitus Bering, Boşnak Derviş Mehmed Paşa, Fábio Pinto, Albrecht (Prusya Dükü), 2022 Akdeniz Oyunlarında karate, Tayassuidae, Alan Lloyd Hodgkin, F 16, Hapsamana, Kokteyl çubuğu, Dactylopius coccus, Coptoborus, Albi, Oyunlar teorisi, Güéjar Sierra, Arthur John Arberry, Comme è ddoce o mare, Zonguldak ilindeki yerleşim yerleri listesi, IBM PC compatible, Fernando en Filippo, Alberto Sordi, Osmanlı Türkçesi, Khar Gölü (Zavhan), Raiven, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı, Heart of Neolithic Orkney, Bulgar İsyanları, Abram, Todidae, Alberto Ángel Fernández, Duşeti, Darlene Hard, Doronomyrmex, Hamana Gölü, Isabella County, Michigan, Tahsin Becan, Drayton Beauchamp, Moritanya bayrağı, Ocean Springs, Mississippi, Behramlı, Eceabat, ATC kodu J, Bockenem, Sakşın, Burlington, Vermont, Rootes Group, Albert Zafy, NGC 3047, 4. Kolordu (Osmanlı), Batı Papua Cumhuriyeti, İOS 13, Graphorhinus, Normandiya çıkartması, Denis OHare, Ekaterina Avramova, Lviv Politeknik Ulusal Üniversitesi, Hindistan demografisi, Atila Sertel, Albert Victor (Clarence ve Avondale dükü), Yüksek Sadakat, Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı, Elvīra Ozoliņa, Simon Pegg, Tasmanya canavarı, Füg, Smolyan, Bulgaristan,
Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?,