Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir?

Doğal Gaz

Doğal Gaz Ne Anlama Gelir Doğal Gaz Anlamı Doğal Gaz Nedir Doğal Gaz Ne Anlam Taşır Doğal Gaz Neye İşarettir Doğal Gaz Tabiri Doğal Gaz Yorumu

Doğal Gaz Nedir?

Doğal Gaz Kelimesi Lütfen Doğal Gaz Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız.
Doğal Gaz Anlamı Ne?

Doğal Gaz İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Doğal Gaz Kelimesinin Anlamı? Doğal Gaz Ne Demek?
Doğal Gaz Ne Demektir? Doğal Gaz Analizi?
Doğal Gaz
Doğal Gaz Anlamı Nedir? Doğal Gaz Ne Demektir?
Doğal Gaz Açıklaması Nedir?
Doğal Gaz Cevabı Nedir? Doğal Gaz Kelimesinin Anlamı? Doğal Gaz Kelimesinin Anlamı Nedir?
Doğal Gaz Kelimesinin Anlamı Ne demek? Doğal Gaz Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Hit:122

Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir?

Doğalgaz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Doğal Gaz sayfasından yönlendirildi)

Doğalgaz yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alır. Doğalgazın büyük bölümü (%70-90'ı), Metan gazı (CH4) adı verilen hidrokarbon bileşiğinden oluşur. Diğer bileşenleri; etan (C2H6), propan(C3H8), bütan (C4H10) gazlarıdır. İçeriğinde eser miktarda karbondioksit (CO2), azot (N2), helyum(He) ve hidrojen sülfür (H2S) de bulunur. Doğalgaz konvansiyoneldir ve konvansiyonel olmayan doğalgaz türleri arasında kaya gazı, kum gazı ve kömür gazı bulunur.

Doğalgazı oluşturan hidrokarbon bileşikleri, yeraltındaki petrolün de bileşenleridir. Doğalgaz geçmişte petrol üretimi esnasında ortaya çıkan yararsız bir atık olarak görülmüş ve petrol üretim tesislerinde yakılarak uzaklaştırılmıştır. Günümüzde ise değerli ve stratejik bir enerji kaynağı olarak sıklıkla evlerde ve endüstride kullanılmaktadır.

Dünya üzerinde Antarktika dışında tüm kıtalarda doğalgaz üretilmektedir. Dünyadaki en büyük üretici Bağımsız Devletler Topluluğu'dur. ABD, Kanada ve Hollanda ve İran da önemli doğalgaz üreticileri ülkelerdendir.

Doğalgazı en verimli ve en ucuz taşıma yöntemi boru hattı kullanımıdır. ABD'de büyük bölümü II. Dünya Savaşı sırasında döşenmiş yaklaşık 3,2 milyon km doğalgaz boru hattı vardır.

Bunun yanında doğalgaz basınçlı tanklarda sıvılaştırılmış olarak da taşınabilir. Sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) taşıma sırasında çok yüksek basınç altında ve düşük sıcaklıklarda tutulması zorunluluğu, bu taşıma yöntemini boru hattı yöntemine göre daha verimsiz kılmaktadır.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğalgaz[değiştir | kaynağı değiştir]

Teksas, ABD'de doğalgaz sondaj kulesi

19. yüzyılda, doğal gaz öncelikle petrol çıkarmada yan ürün olarak elde edildi. Karbondioksitin köpürdüğü bir meşrubat şişesinin kapağının açılmasına benzer şekilde, küçük, hafif gaz karbon zincirleri, çıkarılan sıvılar rezervuardan yüzeye doğru basıncı düştüğünde çözeltiden çıkar. Gaz genellikle aktif petrol sahalarında bir yan ürün, bir tehlike ve bertaraf sorunu olarak görülüyordu. Çıkan büyük hacimli doğalgaz, gazı tüketici pazarlarına ulaştırmak için nispeten pahalı boru hattı ve depolama tesisleri inşa edilene kadar kullanılamadı.

20. yüzyılın başlarına kadar, petrolle ilgili doğal gazın çoğu ya serbest bırakıldı ya da petrol sahalarında yakıldı. Gaz tahliyesi ve üretim alevi modern zamanlarda hala uygulanır ancak dünyada bunları kullanımdan kaldırmak ve ticari olarak uygun ve kullanışlı diğer alternatiflerle değiştirmek için çabalar devam etmektedir.[1][2]

İstenmeyen gaz (veya piyasası olmayan gaz), gelecekteki olası bir piyasayı beklerken veya diğer kuyulardan petrol çıkarma oranlarını artırabilen oluşumu yeniden basınçlandırmak için genellikle 'enjeksiyon' kuyularıyla rezervuara geri gönderilir. Doğal gaz talebinin yüksek olduğu bölgelerde, gazı kuyu sahasından son tüketiciye taşımak ekonomik olarak mümkün olduğunda boru hatları inşa edilir.

Gazın elektrik üretiminde kullanılmak üzere boru hatlarıyla taşınmasına ek olarak, doğal gazın diğer nihai kullanımları arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) olarak ihracat veya doğal gazın gazdan sıvıya (GTL) teknolojileriyle diğer sıvı ürünlere dönüştürülmesi yer alır. GTL teknolojileri, doğal gazı benzin, motorin veya jet yakıtı gibi sıvı ürünlere dönüştürebilir. Fischer–Tropsch (F–T), metanolden benzine (MTG) ve sentez gazdan benzine artı (STG+) dahil olmak üzere çeşitli GTL teknolojileri geliştirilmiştir. F-T, nihai ürünlere daha da rafine edilebilecek sentetik bir ham petrol üretirken, MTG doğal gazdan sentetik benzin üretebilir. STG+, tek döngülü bir süreçle doğrudan doğal gazdan damla benzin, motorin, jet yakıtı ve aromatik kimyasallar üretebilir.[3]

2011'de Royal Dutch Shell'in günlük 140.000 varil (22.000 m3) F–T tesisi Katar'da faaliyete geçti.[4]

Doğal gaz "ilişkili" (petrol sahalarında bulunur) veya "ilişkisiz" (doğal gaz sahalarında izole) olabilir ve ayrıca kömür yataklarında (kömür yatağı metan olarak) bulunur.[5]

Bazen önemli miktarda etan, propan, bütan ve pentan içerir—metan tüketici yakıtı veya kimyasal tesis hammaddesi olarak satılmadan önce ticari kullanım için daha ağır hidrokarbonlar çıkarılır. Karbondioksit, azot, nadiren helyum ve hidrojen sülfür gibi hidrokarbon olmayanlar da doğal gazın nakledilebilmesinden önce uzaklaştırılmalıdır.[6]

Petrol kuyularından çıkarılan doğal gaza mahfaza başı gazı (halkanın yukarısında ve bir mahfaza başı çıkışından gerçekten üretilmiş olsun veya olmasın) veya ilgili gaz denir. Doğal gaz endüstrisi, zorlu, geleneksel olmayan kaynak türlerinden artan miktarda şu gazları çıkarır: asitli gaz, kum gazı, kaya gazı ve kömür yatağı metanı.

Hangi ülkenin kanıtlanmış en büyük gaz rezervine sahip olduğu konusunda bazı anlaşmazlıklar vardır. Rusya'nın açık ara en büyük kanıtlanmış rezervlere sahip olduğunu düşünen kaynaklar arasında ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (47,600 km3)[7] ve Enerji Bilgi İdaresi (47,800 km3),[8][9] ile Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (48,700 km3) vardır.[10] Tersine, BP Rusya'ya yalnızca 32,900 km3,[11] olduğunu ifade eder ki bu ise Rusya'yı İran'ın biraz gerisinde (kaynağa bağlı olarak 33.100 to 33.800 km3) ikinci sıraya koyar.

The World Factbook'tan alınan verilere göre kanıtlanmış doğal gaz rezervlerine göre ülkeler (2014)

Kaya gazı gibi yaklaşık 900.000 km3 "geleneksel olmayan" gaz olduğu ve bunun 180.000 km3'ünün geri kazanılabileceği tahmin edilmektedir.[12] Buna karşılık, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Black & Veatch ve ABD Enerji Bakanlığı tarafından yapılan birçok araştırma, gelecekte elektrik üretimi ve ısının daha büyük bir kısmının doğal gazdan kaynaklanacağını öngörür.[13]

Dünyanın en büyük gaz sahası, İran ve Katar arasında paylaşılan açık deniz South Pars / North Dome Gaz-Yoğuşma sahası'dır. 51.000 kilometreküp (12.000 cu mi) doğal gaz ve 50 milyar varil (7,9 milyar metreküp) doğal gaz yoğuşmaları olduğu tahmin edilmektedir.

Doğal gaz saf bir ürün olmadığı için, süperkritik(basınç/sıcaklık) koşullar altında bir alandan ilişkili olmayan gaz çıkarıldığında rezervuar basıncı düştüğünden, daha büyük molekül ağırlıklı bileşenler izotermik basınç düşürme üzerine kısmen yoğunlaşabilir - bu etkiye retrograd yoğunlaşma denilir. Bu şekilde oluşan sıvı, gaz rezervuarının gözenekleri boşaldıkça sıkışabilir. Bu problemle başa çıkmanın bir yöntemi, yer altı basıncını korumak ve kondensatların yeniden buharlaşmasına ve çıkarılmasına izin vermek için yoğuşmadan arındırılmış kuru gazı yeniden enjekte etmektir. Daha sıklıkla sıvı yüzeyde yoğuşur ve gaz santralinin görevlerinden biri de bu yoğuşmayı toplamaktır. Ortaya çıkan sıvı doğal gaz sıvısı (NGL) olarak adlandırılır ve ticari değeri vardır.

Dünya'da doğalgaz[değiştir | kaynağı değiştir]

Çeşitli kimyasal ürünlerin başlıca hammaddesi olan doğalgaz Dünya enerji tüketiminin önemli bölümünü karşılamaktadır. Doğalgazın geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Tarihsel kaynaklar doğalgazın ilk kez M.Ö. 900'lerde Çin'de kullanıldığını göstermektedir. Taşınması, işlenmesi ve stoklanması kolay olan doğalgaz yaygın kullanımı ise 1790’da İngiltere'de başladı. Boru hattı taşımacılığıyla birlikte 1920 lerde artan doğalgaz kullanımı II. Dünya Savaşı'ndan sonra daha da gelişti. Doğalgaz enerji üretim sektöründe ilk kez Amerika'da kullanılmaya başladı. 1950'li yıllarda doğalgazı Dünya'da enerji tüketimindeki oranı %10'u geçmiyordu. Günümüzde ise enerji tüketiminin %24'ü doğalgazla karşılanmaktadır. Dünyada bilinen doğalgaz rezervlerinin yaklaşık 70 yıllık ömrü olduğu tahmin edilmektedir. Bilinen doğalgaz rezervleri petrol rezervlerine eşdeğerdir.

Doğalgaz tesisatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğalgazın kaynağından alınıp son kullanılacağı yere kadar taşınmasında kullanılan boru, birleştirme parçası ve ekipmanların tümüne birden doğalgaz tesisatı denir. Tesisatta hesaplamalar basınç kaybı ve hız faktörleri göz önüne alınarak tesisat elemanları ve boru çapları belirlenmektedir.

Doğalgaz patlama ve boğulma yönüyle insan hayatını tehdit eder. Bu iki tehdide karşı en büyük koruma, ocağın bulunduğu mahale açılan menfezdir. LPG patlamaları ise bilinenin aksine tüp patlamaları değildir. LPG tüpleri 27 bar basınca dayanıklı olarak üretilir, bu basıncın üstüne geçildiğinde emniyet sistemi otomatik olarak basınç dengelenene kadar içerideki gazı dışarı tahliye eder. Yangın veya kaçaklarda patlama nedeni tüp değil, kaçak gazın sıkışarak veya tutuşarak patlamasıdır.

İnsan sağlığına etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğalgaz hidrojenle doymuş karbon molekülü ve bunun katlarıdır. Doğada serbest hâlde ve gaz fazında, genellikle yer altında ve eser miktarda havada bulunur. Renksizdir, kokusuzdur. Kaçakların insan burnu tarafından fark edilmesi için dağıtımdan önce güçlü ve kötü kokulu kimyasallar eklenir. Bilinenin aksine doğalgaz insan için zehirleyici bir gaz değildir. Solunduğunda kısa süre içinde baş dönmesi ve denge kaybı, bir süre sonra da bayılma ve boğulma nedeniyle ölüm gerçekleşir. Bunun nedeni zehirlenme değil, oksijen solunumunun durmasıdır. Doğalgazın havadan hafif olması sonucu solunduğunda ciğerlerde ince bir film tabakası oluşturup alveol yüzeylerini kaplar ve havayla teması keser. Nefes alıp verme devam etse de oksijen ciğerler tarafından emilemez ve beyindeki oksijen miktarının azalması sonucu önce baş dönmesi ve baygınlık, ardından da ölüm gerçekleşir. Medyada ve halk arasında "doğalgaz zehirlenmesi" olarak geçen vakalar aslında boğulma vakalarıdır. Kişi doğalgaza maruz kalmışsa hemen temiz havaya çıkarılmalıdır.

Doğalgaz doğada sıvı fazında bulunmaz, kaynama noktası -161.6 °C'dir. 254 litrelik doğalgaz yüksek basınç ile sıvı hale getirilerek 22 litreye kadar sıkıştırılabilir. Bu sıvı fazı ile temas oluşursa deride ciddi soğuk yanıkları oluşur.

Kaynakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkelere göre doğalgaz üretimi (kahverengi ve kırmızı alanlar fazla üretim demektir)

Doğalgaz, petrol ile birleşik olarak bulunduğundan petrol alanlarının yoğun olduğu yerlerdedir. Sürekli gelişen bir doğalgaz endüstrisi vardır. Bugün Dünya'nın en geniş doğalgaz alanı Katar'ın kuzey bölgesindedir. Bu bölgede 25 trilyon metreküp gaz olduğu tahmin edilmektedir.[14]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Global Gas Flaring Reduction Partnership". United Nations. 5 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2019. 
  2. ^ "UN Climate Initiatives Platform - Zero Routine Flaring by 2030". United Nations. 27 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2019. 
  3. ^ "Introduction to STG+ Technology". Primus Green Energy. February 2013. 27 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2013. 
  4. ^ "First cargo of Pearl GTL products ship from Qatar". Shell Global. 13 Haziran 2011. 19 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2017. 
  5. ^ "Extraction". NaturalGas.org. 8 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Natural gas overview". Naturalgas.org. 1 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2011. 
  7. ^ "Natural Gas – Proved Reserves". The World Factbook. Central Intelligence Agency. 7 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  8. ^ US Energy Information Administration, International statistics, accessed 1 December 2013.
  9. ^ "U.S. Crude Oil, Natural Gas, and Natural Gas Proved Reserves, Year-end 2017". www.eia.gov. 5 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2019. 
  10. ^ "Table 3.2 – World Proven Natural Gas Reserves by Country". OPEC. 27 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2013. 
  11. ^ "BP Statistical Review of World Energy June 2013" (PDF). BP. 4 Aralık 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  12. ^ Helen Knight (12 Haziran 2010). "Wonderfuel: Welcome to the age of unconventional gas". New Scientist. ss. 44-47. 19 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ Michael Kanellos (9 Haziran 2011). "In Natural Gas, U.S. Will Move From Abundance to Imports". Greentech Media. 15 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ U.S. Relations With Qatar 24 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)


Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Nedir? :Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? ile ilgili Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Ne Demektir? Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Açıklaması Nedir? Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Cevabı Nedir? Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Açıklaması? :Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Gerçek mi? :Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? ile ilgili Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Hakkında? :Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? ile ilgili Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? burada bulabilirsiniz. Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Doğal Gaz nedir?, Doğal Gaz anlamı nedir?, Doğal Gaz ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Tarsus Müzesi, Antarktika minke balinası, Cerina Vincent, HMS Warrior, Mersin Atatürk Evi, Maradona, Tarence Kinsey, Comentiolus, Miami Üniversitesi, One Milkali (One Blood), Idriz Voca, Koruk ekşisi, Çankırı Ulu Camii, Hollanda, İsviçre Alpleri, Prag Filarmoni Orkestrası, Maji Maji İsyanı, NGC 180, Yannis Burusis, Kantabria, Zabrat Stadyumu, Jewelry Box, Jerry Akaminko, Pitchford, Zihin Gezegeni, Linear B, Fyodor Liholitov, Sweat (Hadise albümü), Malezya, Ulukent, Tavas, Camberwell, Kay Kendall, Britanya Hindistanı, Beşinci Konstantinopolis Konsili, Zile, Kadın Kapısı, Marib, Avusturya Taht Savaşı, Buea, Steven Berghuis, Sayılar teorisi konularının listesi, II. Dünya Savaşında Türkiye, Mahir Ünal, İlyas Tüfekçi, III. İoakim, Basileios, R. Amundsen, VI. Kirillos, Käthe Leichter, Kocaeli milletvekilleri, Tutuklular Çemberi, Gradyan teoremi, Taksonomi, StumbleUpon, Toxicodryas, Veri tabanları, Beautiful People, Tadija Dragićević, Muntasır, Mende, Müntasır, Seray Kaya, Adolphe Théodore Brongniart, Pulmonoloji, Priapulida, Bülent Kaan Bilgen, Harika Çocuk Yasası, Cent, Micki Grant, Britanya taht sıralaması, Lucía Pérez, Christian Louboutin, Draconarius, Basel problemi, Colin Todd, Alghero, World Health Organization, Bektaşiler, Broughton West, Dertler İnsanı, 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası kadroları, Kahraman Pilotlar, Thomson, Hidrasyon, Esta É a Nossa Pátria Bem Amada, Léon Foucault, Brian McDermott, Balina ve yunuslar listesi, Emircan Koşut, Bilgisayar terimlerinin kısaltmalarının listesi, Buhara Hanlığı, Antimikrobiyal peptid, Pilosella hypeurygenes, Ankara Medipol Üniversitesi, Tünel etkisi, Patron Bebek, Nikola Kalinić (basketbolcu), Horseheath, Marc Salyers, Giancarlo Antognoni,
Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?,