Özel görelilik kuramı anlamı nedir

Özel görelilik kuramı anlamı nedir Nedir?

Özel görelilik kuramı anlamı nedir Nedir?, Özel görelilik kuramı anlamı nedir Nerededir?, Özel görelilik kuramı anlamı nedir Hakkında Bilgi?, Özel görelilik kuramı anlamı nedir Analizi? Özel görelilik kuramı anlamı nedir ilgili Özel görelilik kuramı anlamı nedir ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Özel görelilik kuramı anlamı nedir ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Özel görelilik kuramı anlamı nedir Ne Anlama Gelir Özel görelilik kuramı anlamı nedir Anlamı Özel görelilik kuramı anlamı nedir Nedir Özel görelilik kuramı anlamı nedir Ne Anlam Taşır Özel görelilik kuramı anlamı nedir Neye İşarettir Özel görelilik kuramı anlamı nedir Tabiri Özel görelilik kuramı anlamı nedir Yorumu 

Özel görelilik kuramı anlamı nedir Kelimesi

Lütfen Özel görelilik kuramı anlamı nedir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Özel görelilik kuramı anlamı nedir İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Özel görelilik kuramı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı? Özel görelilik kuramı anlamı nedir Ne Demek? ,Özel görelilik kuramı anlamı nedir Ne Demektir? Özel görelilik kuramı anlamı nedir Ne Demektir? Özel görelilik kuramı anlamı nedir Analizi? , Özel görelilik kuramı anlamı nedir Anlamı Nedir?,Özel görelilik kuramı anlamı nedir Ne Demektir? , Özel görelilik kuramı anlamı nedir Açıklaması Nedir? ,Özel görelilik kuramı anlamı nedir Cevabı Nedir?,Özel görelilik kuramı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı?,Özel görelilik kuramı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Özel görelilik kuramı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Özel görelilik kuramı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Özel görelilik kuramı anlamı nedir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Özel görelilik kuramı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı Nedir? Özel görelilik kuramı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Özel görelilik kuramı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Özel görelilik kuramı anlamı nedir Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Özel görelilik kuramı anlamı nedir - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Özel görelilik kuramı anlamı nedir

Özel görelilik kuramı anlamı nedir Nedir? Özel görelilik kuramı anlamı nedir Ne demek? , Özel görelilik kuramı anlamı nedir Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Özel görelilik kuramı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı? Özel görelilik kuramı anlamı nedir Ne Demek? Özel görelilik kuramı anlamı nedir Ne Demektir? ,Özel görelilik kuramı anlamı nedir Analizi? Özel görelilik kuramı anlamı nedir Anlamı Nedir? Özel görelilik kuramı anlamı nedir Ne Demektir?, Özel görelilik kuramı anlamı nedir Açıklaması Nedir? , Özel görelilik kuramı anlamı nedir Cevabı Nedir? , Özel görelilik kuramı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı?






Özel görelilik kuramı anlamı nedir

Özel görelilik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Özel görelilik kuramı sayfasından yönlendirildi)
Albert Einstein, "Annus Mirabilis makalelerini" yazdığı zamanlarda (1905). Aynı dönem, özel göreliliği kağıt üzerinde kurduğu Zur Elektrodynamik bewegter Körper'ide yayımlamıştı.

Fizikte, özel görelilik teorisi (kısaca özel görelilik) veya izafiyet teorisi, uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklayan bir bilimsel teoridir.[1] Albert Einstein'ın orijinal çalışmalarında teori, iki varsayıma dayanmaktadır:[2][3]

  1. Fizik yasaları, tüm süredurum referans çerçevelerinde (yani ivmesiz referans çerçevelerinde) değişmezdir (yani aynıdır).
  2. Işık kaynağının veya gözlemcinin hareketinden bağımsız olarak vakumdaki ışığın hızı, tüm gözlemciler için aynıdır.

1905'te Albert Einstein tarafından Annalen der Physik dergisinde, "Hareketli cisimlerin elektrodinamiği üzerine" isimli makalenin ikinci sayfasında açıklanan ve ardından beşinci sayfasındaki "bir cismin atıllığı enerji içeriği ile bağlantılı olabilir mi?" başlıklı makaleyle pekiştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Teoriye göre bütün varlıklar ve varlığın fiziksel olayları görelidir. Zaman, mekan, hareket, birbirlerinden bağımsız değildirler. Aksine bunların hepsi birbirine bağlı, göreli olaylardır. Nesne zamanla, zaman nesneyle, mekan hare­ketle, hareket mekanla ve dolayısıyla hepsi birbiriyle bağımlıdır. Bunlardan hiçbiri bağımsız değildir, kendisi bu konuda şöyle demektedir:

Zaman ancak hareketle, cisim hareketle, hareket cisimle vardır. O halde; cisim, hareket ve zamandan birinin diğerine bir önceliği yoktur. Galilei'nin Görelilik Prensibi, zamanla değişmeyen hareketin göreceli olduğunu; mutlak ve tam olarak tanımlanmış bir hareketsiz halinin olamayacağını önermekteydi. Galileo'nin ortaya attığı fikre göre; dış gözlemci tarafından hareket ettiği söylenen bir gemi üzerindeki bir kimse geminin hareketsiz olduğunu söyleyebilir.

Einstein'ın teorisi, Galilei'nin Görelilik Prensibi ile doğrusal ve değişmeyen hareketinin durumu ne olursa olsun tüm gözlemcilerin ışığın hızını her zaman aynı büyüklükte ölçeceği önermesini birleştirir. Bu teori sezgisel olarak algılanamayacak, ancak deneysel olarak kanıtlanmış birçok ilginç sonuca varmamızı sağlar. Özel görelilik teorisi, uzaklığın ve zamanın gözlemciye bağlı olarak değişebileceğini ifade ederek Newton'ın mutlak uzay zaman kavramını anlamsızlaştırır. Uzay ve zaman gözlemciye bağlı olarak farklı algılanabilir. Bu teori, madde ile enerjinin ünlü E=mc² formülü ile birbirine bağlı olduğunu da gösterir (c ışık hızıdır). Özel Görelilik teorisi, tüm hızların ışık hızına oranla çok küçük olduğu uygulama alanlarında Newton mekaniği ile yaklaşık aynı sonuçları verir.

Teorinin özel ifadesiyle anılmasının nedeni, görelilik ilkesinin yalnızca eylemsiz gözlem çerçevesine uygulanış şekli olmasından kaynaklanır. Einstein, tüm gözlem çerçevelerine uygulanan ve yerçekimi kuvvetinin etkisinin de hesaba katıldığı Genel Görelilik teorisini geliştirmiştir. Özel Görelilik, yerçekimi kuvvetini hesaba katmaz ancak ivmeli gözlemcilerin durumunu da inceler. Özel Görelilik, günlük yaşamımızda mutlak olarak algıladığımız, zaman gibi kavramların göreli olduğunu söylemesinin yanı sıra, sezgisel olarak göreceli olduğunu düşündüğümüz kavramların ise mutlak olduğunu ifade eder. Birbirlerine göre hareketi nasıl olursa olsun tüm gözlemciler için ışığın hızının aynı olduğunu söyler. Özel Görelilik, c katsayısının sadece belli bir doğa olayının –ışık– hızı olmasının çok ötesinde, uzay ile zamanın birbiriyle ilişkisinin temel özelliği olduğunu ortaya çıkarmıştır. Özel Görelilik ayrıca, hiçbir maddenin ışığın hızına ulaşacak şekilde hızlandırılamayacağını söyler.

Öngörüleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel görelilik, kendi zamanı için inanılması güç, pek çok öngörülerde bulunmuştur. Bunlardan en önemlileri:

  • Nesneler hızlandıkça zaman nesne için daha yavaş akmaya başlayacaktır, ışık hızına ulaşıldığında zaman durmalıdır.
  • Nesneler hızlandıkça kütlelerinin bir kısmı kinetik enerjiye dönüşür, durağan kütleye sahip cisimler hiçbir zaman ışık hızına erişemeyeceklerdir.
  • Cisimler hızlandıkça hareket doğrultusundaki boyları kısalmaya uğrayacaktır.
  • Hiçbir cisim ışık hızında veya daha hızlı gidemez.

Özel görelilik, mantığımıza ve sağ duyumuza aykırı bir evren tanımladığından, bilim insanları 100 yılı aşkın bir süredir bunun doğruluğunu gözleri ile görmek ve bir açık bulmak umudu ile deneyler yapıp durmaktadırlar. Bu öngörülerin pek çoğu 1905'ten günümüze dek defalarca denenmiş ve doğru çıkmıştır:

  • İçlerinde çok hassas atom saatleri taşıyan uçaklar değişik yönlere doğru değişik hızlarla hareket ettirilmiş ve saatlerin kuramın hesaplarına yeterince uygun olarak yavaşladığı/hızlandığı gözlenmiştir.[4]
  • Zamandaki yavaşlamanın sadece saatte meydana gelmediğini, gerçekte yaşandığının kanıtı ilk olarak nötrino ve mü-mezon deneylerinde ortaya çıkmıştır. Güneşten dünyaya gelen nötrino ve müonların ışık hızına çok yaklaştıkları (%99,5) için ömürlerinin (yaşam sürelerinin) Dünya'da üretilen durağan olanlara göre çok daha uzun olduğu görülmektedir.[5]
  • Parçacık hızlandırıcılarındaki hızlandırma deneylerinde bugüne kadar kütlesi olan hiçbir cisim, atom veya elektron, ışık hızına çıkarılamamıştır. Hız arttıkça kütlesi de arttığı için ivmelendirilmesi zorlaşmaktadır.

Galileo ve Lorentz dönüşümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Değişik gözlemciler, Newton fiziğinde Galileo dönüşümleri tarafından tanımlanmaktadır. Öncelikle belirli bir O olayı için (x,y,z,t) koordinatlarını kullanan bir K1 referans sistemi düşünelim (örn. yer). Aynı olayın başka bir gözlemci tarafından (x',y',z',t') koordinatlarıyla ifade edildiğini farz edelim (K2 referans sistemi). Eğer K2, K1 sistemine göre sabit bir hızla x ekseninde hareket ediyorsa (örn. bir tren vagonu) gözlemlenen O için kullanacakları referans sistemleri arasındaki bağıntı şöyle olacaktır:

Hızla hızlanan bir gözlemcinin dünya çizgisi boyunca değişen uzay-zaman görüşleri.

Bu dönüşümler Newton'un mekanik yasalarına uygulandığında, yasalar formlarını korumaktadır. Fakat aynı şey Maxwell denklemleri için geçerli değildir. Maxwell denklemleri Lorentz dönüşümleri altında ancak formlarını koruyabilmektedir. Lorentz dönüşümleri, Galileo dönüşümlerinden farklı olarak şu şekildedir:

Ayrıca ters halleri:

Dünya çizgisinin Galile dönüşümü

burada .

Lorentz Dönüşümlerinde görüldüğü üzere iki gözlemci için aynı zaman betimlemesi geçerli değildir. Bu dönüşümlerde Einstein'ın Özel Görelilikle ortaya çıkardığı düşünce değişimi görülmektedir, yani farklı hızlardaki iki gözlemci aynı olay için farklı zaman değerleri ölçer.

Bu dönüşümleri y ve z eksenlerinde de düşünüp yöney (vektör) gösterimi kullanılabilir. Bunun için konumu hıza paralel ve hıza dik olacak şekilde iki bileşene ayırabiliriz:

Bu biçimde sadece hıza paralel bileşen olan dönüşüme uğrar. O halde, Lorentz dönüşümleri

biçimine indirgenmiş olur.

Dört boyutlu uzay zaman[değiştir | kaynağı değiştir]

Minkovski uzayzamanı, özel göreliliğin dört boyutlu yapısını matematiksel olarak betimleyen geometridir. Bu geometride yöneyler (vektörler) dört bileşene sahiptir. Örneğin Öklid uzayında bir konum yöneyi

olarak ifade edilir. Özel görelilikte ise "uzayzaman"da bir "konum"u, daha doğru bir deyişle, bir "olay"ı ifade etmek için dörtyöneyler kullanılır. Bu durumda dörtkonum yöneyi,

olarak tanımlanır. Burada dördüncü bileşen olan zamanın ct şeklinde konulması sadece yöneyin her bileşeninin biriminin metre olması içindir. Çoğu kaynak c=1 seçerek daha sade bir biçim verir. Aynı şekilde dörthız yöneyi de, hızın tanımından

olarak çıkarsanır. Buradaki özel zamandır.

Aynı şekilde dörtmomentum da,

olarak bulunur.

Bu uzayzamanda bir dörtyöneyin boyu,

olarak tanılandığından, dörthız yöneyinin boyu

olarak bulunur. Yine, dörtmomentumun boyu

Ayrıca dörtmomentumun boyu

olarak da hesaplanabildiğinden, bu iki sonuç birleştirilip her taraf ile çarpıldığında

gibi özel göreliliğin en önemli denklemlerinden biri elde edilmiş olunur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Nobel Prize Biography". Nobel Prize. 23 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2012. 
  2. ^ Griffiths, David J. (2013). "Electrodynamics and Relativity". Introduction to Electrodynamics (4. bas.). Chapter 12: Pearson. ISBN 978-0-321-85656-2. 
  3. ^ Jackson, John D. (1999). "Special Theory of Relativity". Classical Electrodynamics (book) (3. bas.). Chapter 11: John Wiley & Sons, Inc. ISBN 0-471-30932-X. 
  4. ^ "Hyperphysics". 18 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2007. 
  5. ^ "Relativity". 13 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2007. 

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Max Born, 'Görelilik Kuramı, çev: Celal Çapkın, Evrim Yayınları, 1995.
  • Albert Einstein, İzafiyet Teorisi, Say Yayınları.
  • Wolfgang Rindler, Essential Relativity: Special, General and Cosmological, Springer.(İngilizce)
  • İbrahim Semiz, 50 Soruda Görelilik Kuramları, Bilim ve Gelecek Kitaplığı, 2010.

Özel görelilik kuramı anlamı nedir Nedir? :Özel görelilik kuramı anlamı nedir ile ilgili Özel görelilik kuramı anlamı nedir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Özel görelilik kuramı anlamı nedir Ne Demektir? Özel görelilik kuramı anlamı nedir Açıklaması Nedir? Özel görelilik kuramı anlamı nedir Cevabı Nedir? Özel görelilik kuramı anlamı nedir Kelimesinin Anlamı? Özel görelilik kuramı anlamı nedir konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Özel görelilik kuramı anlamı nedir Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Özel görelilik kuramı anlamı nedir Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Özel görelilik kuramı anlamı nedir Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Özel görelilik kuramı anlamı nedir İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Özel görelilik kuramı anlamı nedir Açıklaması? :Özel görelilik kuramı anlamı nedir Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Özel görelilik kuramı anlamı nedir Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Özel görelilik kuramı anlamı nedir Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Özel görelilik kuramı anlamı nedir Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Özel görelilik kuramı anlamı nedir Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Özel görelilik kuramı anlamı nedir Gerçek mi? :Özel görelilik kuramı anlamı nedir ile ilgili Özel görelilik kuramı anlamı nedir burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Özel görelilik kuramı anlamı nedir sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Özel görelilik kuramı anlamı nedir Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Özel görelilik kuramı anlamı nedir Hakkında? :Özel görelilik kuramı anlamı nedir ile ilgili Özel görelilik kuramı anlamı nedir burada bulabilirsiniz. Özel görelilik kuramı anlamı nedir Detaylar için sitemizi geziniz Özel görelilik kuramı anlamı nedir Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Özel görelilik kuramı anlamı nedir resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Aseluye, Sonokimya, Kuveyt Emirliği, Burulma çubuğu, NGC 7123, George Yonashiro, Lagertha, Bari, 1701 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı, Keban Baraj Gölü, Octavia Spencer, Yahudilikte matem, Nisibis, Poppy Montgomery, Kınalı Kar bölümleri listesi, Afrodisiaslı İskender, Ali Püsküllüoğlu, Academic Press, Azerbaycan Demiryolları, Bulamaç Adası, Gülsen Tuncer, Fırat Çakıroğlu cinayeti, Hyde, Güney Dakota, Üç parmaklı bıldırcın, Tsung Dao Lee, Erol Ozan Ayhan, 1960, Kosovada turizm, Oltu Muharebesi, Katana, Suriye, Açık ve kapalı ateizm, Optik sinir, Kölemenler, Metacritic, Yeni sanayileşen ülkeler, André Claveau, Josef Wenzel Radetzky von Radetz, Tomáš Ujfaluši, Üsküdar İskelesi, Kobra Takibi, I. Süleyman Bey, 1979 Türkiye senato seçimleri, Muhammed Abdüsselam, Tükrük bezleri, Silahtar, 2005 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi, Erzurumkapı, Pasinler, Kevin Großkreutz, Çerçialanı, Baglan, Yivli Minare, The Transporter, Slovakya cumhurbaşkanı, NGC 7158, Sengin ilçesi, Belenyurt, Ulubey, Göttingen Üniversitesi, Tron Efsanesi, Huangyuania, Casus uydu, Sheviock, Vinton G. Cerf, Stoa, Geçiş irtifası, Süleyman Seba Spor Salonu, Sadi Diren, Sosyal bilimler felsefesi, Oceanid, Bulut, Chess.com, Sargan, Bernard Bolzano, Rus Kültür Derneği, Cille, Kıranşeyh, Kütahya, 1991 Macaristan Grand Prix, Péter Rajczi, 15. İngiliz Akademisi Oyun Ödülleri, Gressan, UFC 257, Bas Konuş, Sofia Paçalidis, İtalyan Sirenaykası, Büyük Türkiye Partisi, AOÇ, Melaky, Sıkıştırma bağı, Ahrem, Buşehr, Alman matematikçiler listesi, Selahattin Çetiner, 2009 fifa 20 yaş altı dünya kupası, İyi, Kötü ve Tuhaf, Bacoli, 2009 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, Zoli Ádok, 27 Mayıs Askeri Darbesi, TLC diskografisi, Wimbledon Tenis Turnuvası, KS Besa, MÖ 676,
Berna Çetin Kimdir?, Pan-Afrika renkleri Anlamı Nedir, Pan-Afrika renkleri Nasıl Oluştu, Pan-Afrika renkleri Tarihi, Pan-Afrika renkleri Renkleri, Pan-Afrika renkleri Tasarımı, Gacırtısız Nedir?, Yiğit Karakış Kimdir?, Kemal Güneş Kimdir?, Törelsiz Nedir?, Behiye Akyol Kimdir?, Töreli Nedir?, Törelci Nedir?, Gabala Nedir?, Mahmut Polat Kimdir?, İsmet İşeri Kimdir?, Füzelâ Nedir?, İskandinav haçı Anlamı Nedir, İskandinav haçı Nasıl Oluştu, İskandinav haçı Tarihi, İskandinav haçı Renkleri, İskandinav haçı Tasarımı, Hüsmen Kırkpınar Kimdir?, Töreci Nedir?, Fütürolojik Nedir?, Mehmet Arpaci Kimdir?, Töre Dışı Nedir?, Fütursuz Nedir?, Belkıza İlter Kimdir?, Füsunkâr Nedir?, İkirenkli Anlamı Nedir, İkirenkli Nasıl Oluştu, İkirenkli Tarihi, İkirenkli Renkleri, İkirenkli Tasarımı, Osman Mutlu Kimdir?, Gülşah Sakar Kimdir?, Tozkoparan Nedir?, Fultaymlı Nedir?, Hülya Güreli Yolcubal Kimdir?, Ayşen Ece Kavas Kimdir?, Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?,