Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir?

Harezm Türkçesi Nedir?

Harezm Türkçesi Nedir?, Harezm Türkçesi Nerededir?, Harezm Türkçesi Hakkında Bilgi?, Harezm Türkçesi Analizi? Harezm Türkçesi ilgili Harezm Türkçesi ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Harezm Türkçesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Harezm Türkçesi Ne Anlama Gelir Harezm Türkçesi Anlamı Harezm Türkçesi Nedir Harezm Türkçesi Ne Anlam Taşır Harezm Türkçesi Neye İşarettir Harezm Türkçesi Tabiri Harezm Türkçesi Yorumu 

Harezm Türkçesi Kelimesi

Lütfen Harezm Türkçesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Harezm Türkçesi İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Harezm Türkçesi Kelimesinin Anlamı? Harezm Türkçesi Ne Demek? ,Harezm Türkçesi Ne Demektir? Harezm Türkçesi Ne Demektir? Harezm Türkçesi Analizi? , Harezm Türkçesi Anlamı Nedir?,Harezm Türkçesi Ne Demektir? , Harezm Türkçesi Açıklaması Nedir? ,Harezm Türkçesi Cevabı Nedir?,Harezm Türkçesi Kelimesinin Anlamı?,Harezm Türkçesi Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Harezm Türkçesi Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Harezm Türkçesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Harezm Türkçesi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Harezm Türkçesi Kelimesinin Anlamı Nedir? Harezm Türkçesi Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Harezm Türkçesi Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Harezm Türkçesi Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Harezm Türkçesi - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Harezm Türkçesi

Harezm Türkçesi Nedir? Harezm Türkçesi Ne demek? , Harezm Türkçesi Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Harezm Türkçesi Kelimesinin Anlamı? Harezm Türkçesi Ne Demek? Harezm Türkçesi Ne Demektir? ,Harezm Türkçesi Analizi? Harezm Türkçesi Anlamı Nedir? Harezm Türkçesi Ne Demektir?, Harezm Türkçesi Açıklaması Nedir? , Harezm Türkçesi Cevabı Nedir? , Harezm Türkçesi Kelimesinin Anlamı?






Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir?

Harezm Türkçesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Harezm Türkçesi, Türk dilinin tarihinde konuşulmuş ve yazılmış olup Karahanlı Türkçesi sonrasında gelen tarihî dönemlerinden biridir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Ceyhun’un Aral Gölü’ne döküldüğü bölgede yer alan Harezm, 11. yüzyıl başlarında Gaznelilere bağlı bir vilayet idi. Buraya tayin edilen valilere Harezmşah deniliyordu. Harezmşahlar sülalesi, Oğuzların Beydili boyundan Anuş Tigin ile başlar. Anuş Tigin’in oğlu Kutbüddin Muhammed 1097-1127; onun oğlu Atsız 1127-1156; onun oğlu İl Arslan 1156-1172 yılları arasında Harezm’i idare etti. İl Arslan 1157’den itibaren bağımsız Harezmşah Devleti’nin yöneticisi idi. 1172-1200 arasında İl Arslan’ın oğlu Sultan Tekiş, 1200-1220 arasında da onun oğlu Harezmşah Alâeddin Muhammed ülkeyi yönetti. Harezmşahlar Devleti’ne Çengizliler son verdiler.[1]

İslamiyet'in ilk zamanlarında Harezm'de konuşulan dil, aslında İrani olmakla birlikte diğer İran lehçelerinden çok farklı olan Harezm lehçesi idi .. XI.. yüzyılda baş­layan Harezm'in Türkleşmesi hadisesi, XIII. yüzyıla kadar devam etmiş ve Harezm ile ona bağlı bölgelerde yeni bir yazı dilinin kuruluşu, bu Türkleşmesinden sonra gerçekleşebilmiştir.. Harezm'in Türkleşmesinde özellikle Oğuzlar ve Kıpçaklar çok önemli bir rol oynamışlardır. Ayrıca Kalaçlar, Kimekler, Bayavutlar, Kangılar ve birtakım göçebe Türk aşiretleri de bu hususta etkili olmuşlardır.. Bölgenin Türkleşmesinde rol oynayan bu unsurlar, bölgenin kendine has lehçesini de oluşturmuşlardır .. Bu lehçe, Karahanlı yazı dili ile bağlantılı ve Oğuz, Kıpçak, Kanglı ve diğer boyların lehçelerinin karışımı ile oluş­muş Harezm Türkçesi'dir.[2]

Bu siyasi oluşumların sonucunda Harezm, Türkleşti ve 12. yüzyılda bir kültür merkezi olarak sivrildi. Çengizliler ve Altın Ordu çağında da bu durum devam etti. Altın Ordu çağında (1241-1502) Harezm, Aşağı Seyhun boyları, İdil’in Hazar’a döküldüğü yerde bulunan başkent Saray başlıca kültür merkezleriydi. Harezm Türkçesine ait eserler işte bu kültür muhitinde yazıldı.[1]

Alfabe[değiştir | kaynağı değiştir]

Korunmuş Bitiş Orta Başlangıç Adı ALA-LC Harf Çevirisi Güncel Türkçesi
elif a, â a, e, â
hemze ˀ ', a, e, i, u, ü
be b, p b
pe p p
te t t
se s s
cim c, ç c
çim ç ç
ha h
ẖ, x h
dal d d
zel z z
re r r
ze z z
je j j
sin s s
şın ş ş
sad s
ﺿ dad ż, d, z
t
z
ayın ʿ ', h
gayın ġ g, ğ
fe f, w f
ڤ ڤ üç noktalı fe[3] w -
kaf ḳ, q k
kef k, g, ñ k, g, ğ, n
gef¹ g g, ğ
nef, sağır kef ñ n
lam l l
mim m m
nun n n
vav v, w, o, ô, ö, u, û, ü v, o, ö, u, ü, û
he h, e, a h, e, a
lamelif la
ye y, ı, i, î y, ı, i, î

Eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

Döneme dair eserler şu şekilde sayılabilir:

Ses Bilgisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dönemin ayırt edici özellikleri şu şekildedir:

1- İlk hecedeki kapalı /ė/ ünlüsünün korunması: bėr-, ėkki, kėçe, vb. Eckmann, Harezm Türkçesindeki /ė/ ve /i/ nin durmadan değişip durduğunu belirtir ve sadece Nehcü’l Feradis’te /ė/ ünlüsünün hakim olduğunu aktarır. Togan bu duruma sebep olarak /ė/ nin edebi lehçede ى ile yazılmasına mahalli ağızda ise üstün ile gösterilmesine bağlar (Togan, 1928: 344) Bazı araştırmacılar /ė/ ünlüsünün Eski Türkçeden beri var olduğu görüşündedir.

2- Çift dudak /w/ foneminin korunması: yawlak “kötü, fena”, yawız “kötü”, tewe “deve”, suw “su” vb.

3- /ḏ/ foneminin korunması: aḏak “ayak”, aḏır- “ayır-“, eḏgü ”iyi” vb.

4-Yuvarlaklaşmalar: a) Sözcük tabanında: soğık>soğuk, yavız>yavuz b) iyelik eklerinde: evüm “evim”, nefsümüz “nefsimiz” c) İlgi durum ekinde: İslamnun “İslamın”, d) Zarf-fiil eki –p’den önce: tapup “bulup”, evüp “acele edip”. e)Yapım eklerinde: edepsüz, “edepsiz”, hisabsuz “sayısız”, sevüg “sevi, sevgi” vb.

5-Çıkma durum ekinin korunması: börüdin “kurttan”, saçındın “saçından”, yüzindin “yüzünden”

6- Harezm Türkçesinde büyük ünlü uyumu korunmuştur.

7- İkizleşme olayı vardır: iki > ėkki, tokuz > tokkuz, sekiz > sekkiz

8- /ġ/ sesi boğaz /h/’sine dönüşür: oġşa > ohşa, yaġşı > yahşı

9- Ön seste /y/ korunmuştur: yıraḳ “uzak”, yıgaç “ağaç”.[1]

Biçim Bilgisi[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Çekimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İyelik Çekimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Tekil Kişi 2. Tekil Kişi 3. Tekil Kişi 1. Çoğul kişi 2. Çoğul Kişi 3. Çoğul Kişi
Ek: +m [10] +ng [11] +I (ünsüz ile bitiyorsa) [12]

+sI (ünlü ile bitiyorsa)

mIz, Muz. (ünlü ile bitiyorsa)[13]

ImIz UmUz (ünsüz ile bitiyorsa)

+ngIz, ngUz [14] -lArI[15]
ana+m ana+ng er husya+ közler+imiz kol+u+nguz at+ları
baş+ı+m baş+ı+ng yüz+i ömr+ümüz cümle+ngiz kuş+ları

İsmin Hâlleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İlgi durum eki, +ng, +nIng, +nUng [16] sözüm+nüng, köngli-ning, atalar+ı+ng dini. [16]

Yükleme hâli, +n, +nI ekleriyle oluşturulur.[16] altun+, bahadurluk kılıçı-n, birinin boynı+, can+ın yulandı.

Yönelme hâli, gA, kA, A biçiminde görülmektedir. Özellikle üçüncü tekil kişi ve üçüncü çoğul kişiden sonra -ngA şeklinde geldiği de görülür. [17] aklım+ka sordum, bakıp dervişleri+n+e, ev+i+nge, yanıng+ga, ol öz+i+n+e kıldı efgan, öngi+nge.

Bulunma Hâli Kalın sıradaki sözcüklerde +da, ince sıradaki sözcüklerde +de ile sağlanır. Birkaç örnekte +tA görülür. [18] alnı+n+da bir arık akar, hak taala katı+n+da, kızlar arası+n+da şirin, kim devlet+te bolgay.

Ayrılma Hâli +dIn şekli daha sık görülmekle birlikte +dAn şekli de vardır. [19] atıng+dın, felek+din bu ameler, kılıç+ı+n+dın, ivüm+din kopt, yalını+dın yarattı, yavuz yoldın.

Eşitlik Hâli Kalın sırada +ça, ince sırada +çe ekiyle oluşturulur. Sözcüğü bazen sıfat bazen de zarf yapar. [20] şirin+çe şirin, songung+ça, sözüngüz mikdarı+n+ça turur, tag+ça esir tig şahzade song+ça barırdı.

Vasıta Hâli +lA ve +n ekiyle oluşturulur. Eklendikleri isimleri zarf yaparlar. Kalıplaştığı örnekler de mevcuttur.[20] taat bir+le keçürür, taat kılır tün kündüz+ü+n, bu mang+la kayu bir yirde kilürler, biri toklukda ölmiş biri açı+n.

Yön Gösterme Hâli +gAr, +gArU, +rA, +aru, +karu biçimlerinde görülür. [21] gül öz+re müşk saçmakıldı adet, nökerler il+gerü tırtıp, toldı bu uçmak iç+re hur, bahadırlar bakıp baylar sın+garu.

Soru Hâli +mU ile yapılır.[21] hak mini taşdın mu yarattı, hayal mu irdi yoksa tüş yordum.

Eylem Çekimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Basit Kipler[değiştir | kaynağı değiştir]

Geniş Zaman Çekimi
1. Tekil Kişi 2. Tekil Kişi 3. Tekil Kişi 1. Çoğul kişi 2. Çoğul Kişi 3. Çoğul Kişi
Ek: -Ar mAn, -Ur men[22] -r men[23] -Ar sAn, -Ur sen[22] -r sen[23] -Ar, -Ur [22] -r[23] -Ar biz, -Ur biz[22] -r biz[23] -Ar siz, -Ur siz[22] -r siz[23] -ArlAr, -Urlar[22] -r lAr[23]
tap-ar men kör-er sen sev-er kör-er biz sor-ar siz bak-arlar
kıl-ur men kıl-ur sen kıl-ur kıl-ur miz kıl-ur siz kıl-urlar
tile-r men yi-r sen avla-r tile-r biz bar-ur siz ti-rler
Görülen Geçmiş Zaman Çekimi
1. Tekil Kişi 2. Tekil Kişi 3. Tekil Kişi 1. Çoğul kişi 2. Çoğul Kişi 3. Çoğul Kişi
Ek: -DIm,[24] -DIng[25] -DI[25] -DUk, -dImIz[26] -DIngIz [26] -DIlAr[26]
okı-dım, unut-tum, yit-tim, bar-dım. aç-tıng, sakın-dıng, tap-tıng, öp-tüng, tüş-tüng. targa-, koy-, te-di, tüz-di, kiçür-di, kir-di. kal-duk, kör-dük, tap-duk, cehd it-tük, çık-tuk, bil-dük, ay-duk, kel-dimiz, ınan-duk kil-dingiz, al-dıngız, işit-tingiz ırga-dılar, tipre-diler, yi-diler, ayıt-tılar, ög-diler, tüşür-diler

Anlatılan Geçmiş Zaman Çekimi

Eylemin yaptığı işin geçmişte yaşanmış başkasından naklen bildirir, -mIş isi-m-fiil eki ile çekimlenir.[26] otur-mış sen, otur-mış, tök-miş, yitür-mişyıgıl-mışlar, turuk-muşlar

Gelecek Zaman Çekimi
1. Tekil Kişi 2. Tekil Kişi 3. Tekil Kişi 1. Çoğul kişi 2. Çoğul Kişi
Ek: -gay sen, gey men.[27] -gAy sen[27] -gAy[27] -gay biz, -gay miz, -gey miz[28] -gay siz[28]
-AsI, (sık kullanılmamıştır)[28]
-gU (isim-fiil eki olup bu görevde de kullanıldığı olmuştur)[28]
tap-gay men, aldur-gay men bol-gay sen, tut-gay sen, kıl-gay sen, sakın-gay sen bol-gay, açıl-gay, yarut-gay yıgıl-gay miz, sakın-gay biz, tipre-gey miz bol-gay siz
bak-ası, kurtul-ası
ki-çür-gü-m, yi-, yit-, agah bol-gu

Dilek Kipleri:

Emir Kipi:
1. Tekil Kişi 2. Tekil Kişi 3. Tekil Kişi 1. Çoğul kişi 2. Çoğul Kişi 3. Çoğul Kişi
Ek: -Ayın, -gAyIn, AyIn men, gAyım, AyIm. [28] -gIl, -gul, -kıl
Eksiz de çekimlenebilir. [29]
-sU, -sUn [29] -gAlIng, AlIng, gAlIm, lIng, AlIm. [30] -ng, nglAr, ngIz, ngUz. [30] -sUnlAr [31]
işit-eyin, çek-eyim, ay-ayım, bagla-gayın, öl-eyin al-gıl, tigür-gil, tile-gil, bayıt-kıl, bolgul
kil!, rahm kıl! (Eksiz)
bar-sun, kör-sün, küder-sün, tutaş-sın, at-sun, bil-sün kit- kan-su, koy-su inanma-galıng, bar-alıng, bil-eling, ıd-alım, oyna-y-alıng, kör-eling, çevir-elim, avla-lıng baş-la-ng, kiltür-ü-ng, oku-nguz, saç-ı-ngız, bil-i-ngler, oku-nglar, tart-ı-ng, külçire-y-i-ng kiltür-sünler, kel-sünler, agıla-sunlar

Dilek - İstek Çekimi

-a, e eki ile
1. Tekil Kişi 2. Tekil Kişi 3. Tekil Kişi 1. Çoğul kişi
Ek: -A men, -gA men, -a m, -e m[31] -gA sen[31] -A[31] -a biz, -ebiz[31]
kör-e men, öl-e m, bar-ga men, sür-ge men, köydür-ge men, ıç-ga men ur-ga sen, tig-ge sen, kıl-ga sen, bil-ge sen sal-a, saç-a, ört-e, yil-e kör-e biz
-gA eki ile
1. Tekil Kişi 2. Tekil Kişi 3. Tekil Kişi 1. Çoğul kişi 2. Çoğul Kişi
Ek: -gAm, gAmen.[31] -gA sen[32] -gA[32] -gA biz, ka biz[32] -ga siz[32]
bar-ga men, aç-ga men, köydür-ge men, ayga men, yi-ge m, sal-ga m, sür-ge m tut-ga sen, bol-ga sen, tap-ga sen, tig-ge sen çık-ga, bol-ga, kıl-ga, yil-ge, yat-ka biz al-ga siz, bol-ga sız,
-ay, -ey eki ile
Bu ek, -gAy ekindeki g'nin düşmesiyle oluşmuştur ve genellikle istek ve emir anlamında kullanılır.[32]
-ayt-ay men, kork-ay men, beley men

Şart Çekimi

Şart Çekimi
Birinci Tekil Kişi İkinci Tekil Kişi Üçüncü Tekil Kişi Birinci Çoğul Kişi İkinci Çoğul Kişi Üçüncü Çoğul Kişi
Ekler sAm, sA men[33] sAng
Ayrıca -sAngAn şekli de görülür.[33]
-sA[34] -sA biz, sA mIz, sAk[34] -sAngIz[34] -sAlAr[34]
Örnekler kıl-sam, aç-sam, al-sam, ögren-se men, tüş-se men, tök-se men, al-sa men kıl-sang, kör-seng, sözle-seng, kit-seng, sor-sang
köydür-sengen, yi-sengen, emget-sengen, sayrat-sangan
bolsa, sun-sa, yarut-sa, kil-se, ti-se sözle-se biz, bol-sa mız, tap-sa mız, kör-sek, kiçür-sek, sür-sek, agla-sak al-sangız, fermanla-sangız yıgla-salar, ti-seler, tap-salar

Birleşik Kipler[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik çekimler er-/ir- ve i- ile yapılsa da sıklıkla ir- tercih edilir.[34]

Hikâye Birleşik Zaman
Geniş Zamanın Hikâyesi
Birinci Tekil Kişi Üçüncü Tekil Kişi Üçüncü Çoğul Kişi
Ek Ar irdim, -r irdim, -Ur irdim[35] Ar irdi, -r irdi, -Ardı, -UrdI, -yür erdi.[35] -rlAr irdi, Ur irdiler (irdi, erdi şeklinde kullanılabilir.)[35]
Örnek savaş-ar irdim, izde-r irdim, sakın-ur irdim, bilüş-ür irdim tur-urdı, bar-ırdı, mingze-yür erdi, oltur-ur erdi, balkın-ur erdi, başla-yur erdi ti-rler irdi, bol-urlar irdi, ayt-urlar erdi, gorg-ar erdiler, al-urlar irdi, tur-ur irdiler
Görülen Geçmiş Zamanın Hikâyesi
Birinci Tekil Kişi İkinci Tekil Kişi Üçüncü Tekil Kişi
Ek -DIm irdi, DUm irdi[35] -DIng irdi, DUng irdi[35] -DI irdi[35]
Örnek kör-düm irdi, tap-tum irdi, yıkıl-dım irdi ıd-dıng irdi bol-dı irdi, yoluk-tı irdi, kıl-dı irdi
Anlatılan Geçmiş Zamanın Hikâyesi
Birinci Tekil Kişi Üçüncü Tekil Kişi
Ek -mIş irdim[36] -mIş irdi[36]
Örnek kör-miş irdim gıl-mış erdi, işit-miş irdi, bir-miş irdi
Gelecek Zamanın Hikâyesi
Birinci Tekil Kişi Üçüncü Tekil Kişi Üçüncü Çoğul Kişi
Ek -gAy irdim,[36] -gAy irdi, -gAydI[36] -gay erdiler[36]
Örnek bar-gay irdim, kötür-gey irdim, kuç-gay irdim, kıl-gay erdi kıl-gay irdi, kiter-gey irdi, tol-gay-dı, ön-gey-di bol-gay erdiler
Şartın Hikâyesi
Birinci Tekil Kişi Üçüncü Tekil Kişi Üçüncü Çoğul Kişi
Ek -sAm irdi, sA erdim[36] -sA irdi [36] -salar erdi[36]
Örnek uk-sam irdi, bol-sa erdim kör-se irdi, yörüyür bol-sa erdi, gıl-sa erdi, iç-se irdi gıl-salar erdi
  • -aydım ekiyle birinci tekil kişide istek kipi çekimlenir: uy-aydım
Birleşik Şart Çekimi
'Geniş Zamanın Şartı
İkinci Tekil Kişi Üçüncü Tekil Kişi
Ek -Ur irseng, -r irseng, -Ar irseng[37] -Ar irse, -r irse[37]
Örnek işit-ür irseng, izde-r irseng, tile-r irseng kökür-er irse, iski-r se, işit-ür erse
Görülen Geçmiş Zamanın Şartı
Birinci Tekil Kişi İkinci Tekil Kişi Üçüncü Tekil Kişi Birinci Çoğul Kişi Üçüncü Çoğul Kişi
Ek -dImsA, -dIm irse, dUm irse [37] -DIngsA, -dıng erse[37] -Dı erse, DIsA[37] -dUk irse[38] -DIlAr irse [38]
Örnek telür-düm irse, kil-dim irse, kıl-dımsa, ay-dım erse, kör-düm irse tart-tıngsa, sal-dıngsa, fermanla-dıngsa, gıl-dıng erse işit-ti irse, ay-dı erse, bol-dısa, küse-di erse, aç-tısa, sol-dısa, tik-tise, tap-tısa tile-dük irse usan-dılar irse, kir-diler erse, başla-dılar erse, ay-dılar erse

Bildirme Çekimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Ahmet Bican Ercilasun, Başlangıçtan Günümüze Türk Dili Tarihi, Akçağ Yayınları, Ankara 2010, s. 369. ISBN 978-975-338-589-3
  2. ^ Gülden,YÜKSEKKAYA,"HAREZM TÜRKÇESİ VE HAREZM TÜRKÇESİ İLE YAZILAN ESERLER 23 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.",Türkoloji Makaleleri 31 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Harezm-Kıpçak Döneminde Arapça İle Türkçeyi Buluşturan Sözlükler: ez-Zemahşerî'nin Mukaddimetu'l-Edeb'i Örneği". Bilimname: 399-428. 31 Ekim 2018. [ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ Kutulmuş, Fatih (2021). "HAREZM TÜRKÇESİNE AİT BİLİNMEYEN BİR SATIR ARASI TERCÜME: TAŊSUḲNĀME-İ İLḪĀNÎ". Belleten. ss. 31-52. 13 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2021. 
  5. ^ Onur, Samet (2021). "Harezm Türkçesinin İdil Boyunda Devamı ve Nasîhatü’s-Sâlihîn". Orta Türkçe Döneminin İlk Evresi: Sorunları ve Çözüm Önerileriyle Harezm Türkçesi. (Ed. Yaşar Şimşek), Akçağ Yayınları. s. 373-404. 13 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2021. 
  6. ^ Onur, Samet (1 Aralık 2021). "HAREZM TÜRKÇESİ ÖZELLİKLERİ GÖSTEREN SIFATÜ'L-KIYMET RİSALESİ VE HAREZM TÜRKÇESİ ÜZERİNE YENİ BİR TEORİ". Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 6 (2): 907-946. doi:10.32321/cutad.918401. ISSN 2587-1900. [ölü/kırık bağlantı]
  7. ^ https://www.academia.edu/37867297/Harezm_T%C3%BCrk%C3%A7esiyle_Yaz%C4%B1lm%C4%B1%C5%9F_Dini_Bir_Risale [yalın URL]
  8. ^ http://www.altaist.org/home/confessions/sertkaya-aysegul/a-yearbook-written-in-khorezmian-turkic-language-which-describes-the-characteristics-of-12-years-of-the-calendar-with-12-zodiac-animals/ [yalın URL]
  9. ^ KÖPRÜLÜ, M. F. (1928). “Harezmşahlar Devrinde Bir Türk Lisancısı: Mehmed bin Kays ve Eseri”, Türkiyat Mecmuası, C. 2, s. 441-444.
  10. ^ Hacıeminoğlu 1997, ss. 57-58.
  11. ^ Hacıeminoğlu 1997, s. 58.
  12. ^ Hacıeminoğlu 1997, s. 59.
  13. ^ Hacıeminoğlu 1997, ss. 59-60.
  14. ^ Hacıeminoğlu 1997, s. 60.
  15. ^ Hacıeminoğlu 1997, ss. 60-61.
  16. ^ a b c Hacıeminoğlu 1997, s. 61.
  17. ^ Hacıeminoğlu 1997, s. 62.
  18. ^ Hacıeminoğlu 1997, s. 63.
  19. ^ Hacıeminoğlu 1997, s. 64.
  20. ^ a b Hacıeminoğlu 1997, s. 65.
  21. ^ a b Hacıeminoğlu 1997, s. 66.
  22. ^ a b c d e f Hacıeminoğlu 1997, s. 144.
  23. ^ a b c d e f Hacıeminoğlu 1997, s. 145.
  24. ^ Hacıeminoğlu 1997, s. 149.
  25. ^ a b Hacıeminoğlu 1997, s. 150.
  26. ^ a b c d Hacıeminoğlu 1997, s. 151.
  27. ^ a b c Hacıeminoğlu 1997, s. 152.
  28. ^ a b c d e Hacıeminoğlu 1997, s. 153.
  29. ^ a b Hacıeminoğlu 1997, s. 154.
  30. ^ a b Hacıeminoğlu 1997, s. 155.
  31. ^ a b c d e f Hacıeminoğlu 1997, s. 156.
  32. ^ a b c d e Hacıeminoğlu 1997, s. 157.
  33. ^ a b Hacıeminoğlu 1997, s. 158.
  34. ^ a b c d e Hacıeminoğlu 1997, s. 159.
  35. ^ a b c d e f Hacıeminoğlu 1997, s. 160.
  36. ^ a b c d e f g h Hacıeminoğlu 1997, s. 161.
  37. ^ a b c d e Hacıeminoğlu 1997, s. 162.
  38. ^ a b c d Hacıeminoğlu 1997, s. 163.
  39. ^ a b c d Hacıeminoğlu 1997, s. 164.
  40. ^ a b c d Hacıeminoğlu 1997, s. 165.

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hacıeminoğlu, Necmettin (1997). Harezm Türkçesi ve Grameri. Türk Dil Kurumu. 

Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Nedir? :Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? ile ilgili Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Ne Demektir? Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Açıklaması Nedir? Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Cevabı Nedir? Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Açıklaması? :Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Gerçek mi? :Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? ile ilgili Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Hakkında? :Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? ile ilgili Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? burada bulabilirsiniz. Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Harezm Türkçesi nedir?, Harezm Türkçesi anlamı nedir?, Harezm Türkçesi ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Ayşecik Yavru Melek, Nedim Ökmen, Kral penguen, Nedim Günsür, Dakota Kai, Nedim Günar, NGC 1590, Toprak sıvılaşması, Hasyurt, Finike, İtalyan, Nansen Uluslararası Mülteciler Ofisi, Friesdorf, MÖ 338, Vid Belec, Mehmet Özhaseki, Gaziosmanpaşa, Işıklar Askerî Hava Lisesi, Memluklular, Mehmet Özgür, WWE Main Event, Better Than Me, Arbitraj, Büyük Veba Salgını, Berim, Kantarlı, Hemşin, 1907 FA Cup Finali, Coleco, Taşova, Christian Taylor (senarist), Erwin König, Antakyalı Raymond, Militaris Yolu, Süper kahraman romanları, Fosil grubu, Doctor Who (2022 özel bölümler), Nandayus, Ian Vougioukas, Dimitar İvankov, Stephen Thomas Erlewine, Kaiser II. Wilhelm Köşkü, NGC 3048, III. Willem, Mehmet Özdoğan, Amerika Birleşik Devletleri ile Japonya arasında Karşılıklı İşbirliği ve Güvenlik Anlaşması, Magnum opus, Eğridere, Bornova, NGC 1542, Mehmet Özdilek, Lenge leve livet, Leiria (ilçe), Jay Spearing, Daşoğuz, Avni Dilligil Ödülleri, İngiltere arması, Çorumda 1969 Türkiye genel seçimleri, 1963 Akdeniz Oyunları, Fiat 509, Geçmişin Peşinde, NGC 4420, Mehmet Özal, Amerika Birleşik Devletleri tarihi, Melnik, Michael Paré, Dereh Hameleh, Yannis Saulis, Zeynep Karahan Uslu, Viral vektör aşısı, Bitkiler, Mehmet Öz, Lotus (bitki), Phil Jagielka, Adi düğüm, Eliptik eğri kriptografisi, Orta, Menderes, Kartonsan grevi, Gerçeğin Parçaları, Valdir Espinosa, Geriş, Bartın, İnorganik, Fabricio Agosto Ramírez, Mehmet Çoğum, Necibüddin Semerkandi, Can Kenarım, Kuzey Güney Devletleri Dönemi, Edirne Kuşatması (1913), Antidiyare ilaçları, Anonim Alkolikler, Anklav, Mentana, The Today Show, Crazy in Love (Beyoncé şarkısı), Gnomeo Juliet, Ben Chilwell, 1965 Erivan gösterileri, Aşkanaz Mravyan, Aventoft, Sergey Bagapş, V Wars, Sergey Bağapş, NGC 334,
Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?,