Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir?

Harezmşahlar Nedir?

Harezmşahlar Nedir?, Harezmşahlar Nerededir?, Harezmşahlar Hakkında Bilgi?, Harezmşahlar Analizi? Harezmşahlar ilgili Harezmşahlar ile ilgili bilgileri sitemizde bulabilirsiniz.  Harezmşahlar ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfamıza tıklayabilirsiniz. Harezmşahlar Ne Anlama Gelir Harezmşahlar Anlamı Harezmşahlar Nedir Harezmşahlar Ne Anlam Taşır Harezmşahlar Neye İşarettir Harezmşahlar Tabiri Harezmşahlar Yorumu 

Harezmşahlar Kelimesi

Lütfen Harezmşahlar Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. Harezmşahlar İlgili Sözlük Kelimeler Listesi Harezmşahlar Kelimesinin Anlamı? Harezmşahlar Ne Demek? ,Harezmşahlar Ne Demektir? Harezmşahlar Ne Demektir? Harezmşahlar Analizi? , Harezmşahlar Anlamı Nedir?,Harezmşahlar Ne Demektir? , Harezmşahlar Açıklaması Nedir? ,Harezmşahlar Cevabı Nedir?,Harezmşahlar Kelimesinin Anlamı?,Harezmşahlar Kelimesinin Anlamı Nedir? ,Harezmşahlar Kelimesinin Anlamı Ne demek?,Harezmşahlar Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Harezmşahlar Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadınız

Harezmşahlar Kelimesinin Anlamı Nedir? Harezmşahlar Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Harezmşahlar Kelimesinin Anlamı Ne demektir?

Demek Ne Demek, Nedir? Tdk'ye Göre Anlamı

Demek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre, demek kelimesi anlamı şu şekildedir:

Söylemek, söz söylemek -  Ad vermek -  Bir dilde karşılığı olmak -  Herhangi bir ses çıkarmak -  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak -  Düşünmek - Oranlamak  - Ummak, - Erişmek -  Bir işe kalkışmak, yeltenmek -  Saymak, kabul etmek -  bir şey anlamına gelmek -  öyle mi,  - yani, anlaşılan -  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Harezmşahlar Bu Kelimeyi Kediniz Aradınız Ve Bulamadığınız İçin Boş Safyadır

Demek Kelimesi Cümle İçerisinde Kullanımı

Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. -  Muşmulaya döngel de derler.

Kamer `ay` demektir. -  Küt dedi, düştü. -  Bu işe herkes ne der? -  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. -  Bundan sonra gelir mi dersin? -  Saat yedi dedi mi uyanırım. - Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. - Yarım milyon dediğin nedir? - Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. -  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Harezmşahlar - Demek gideceksin.

Demek Kelimesi Kullanılan Atasözü Ve Deyimler

- dediği çıkmak - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek

 - dedi mi - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin  - demek istemek , - demek ki (veya demek oluyor ki) , - demek olmak , - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok - dediği çıkmak , {buraya- - dediğinden (dışarı) çıkmak - dediğine gelmek i, - dedi mi , {buraya- - deme! - demediğini bırakmamak (veya koymamak) - deme gitsin , - demek istemek - demek ki (veya demek oluyor ki) - demek olmak - dememek - der oğlu der - deyip de geçmemek - diyecek yok

Harezmşahlar

Harezmşahlar Nedir? Harezmşahlar Ne demek? , Harezmşahlar Kelimesi İle ilgili Daha Fazla Bilgi , Almak İçin Kategoriler Sayfamıza Bakınız. İlgili Sözlük Kelimeler Listesi

Harezmşahlar Kelimesinin Anlamı? Harezmşahlar Ne Demek? Harezmşahlar Ne Demektir? ,Harezmşahlar Analizi? Harezmşahlar Anlamı Nedir? Harezmşahlar Ne Demektir?, Harezmşahlar Açıklaması Nedir? , Harezmşahlar Cevabı Nedir? , Harezmşahlar Kelimesinin Anlamı?






Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir?

Harezmşahlar Devleti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Harezmşahlar sayfasından yönlendirildi)
Harezmşahlar Devleti
خوارزمشاهیان
Hārezmşāhiyān
1077-1231
Harezmşahlar Devleti bayrağı
Bayrak
Harezmşahların 1190'den 1220 kadar sınırları
Harezmşahların 1190'den 1220 kadar sınırları
Türİmparatorluk
BaşkentKöhne Ürgenç (1077–1212)
Semerkant (1212–1220)
Gazne (1220–1221)
Tebriz (1225–1231)
Yaygın dil(ler)Eski Kıpçakça (Hanedan dili)
Oğuz Türkçesi
Arapça (Din)
Farsça
Resmî din
Sünnilik
HükûmetMutlak monarşi
Han 
• 1077-1097
Anuş Tegin (ilk)
• 1220–1231
Celâleddin Harezmşah (son)
Tarihî dönemOrta Çağ
• Kuruluşu
1077
1230
• Dağılışı
1231
Yüzölçümü
12102.300.000 km2
12183.600.000 km2
Nüfus
• 1220
5.000.000
Para birimiDirhem
Öncüller
Ardıllar
Büyük Selçuklu İmparatorluğu
Gurlular
Karahıtaylar
Karahanlılar
İldenizliler
Aksungurlular
Bâvendîler
Moğol İmparatorluğu

Harezmşahlar veya Harzemşahlar Devleti (Farsça: خوارزمشاهیان Hārezmşāhiyān), Orta Asya'da Harezm bölgesinde Kutbeddin Muhammed Harezmşah tarafından kurulan Türk-İran geleneğine dayalı bir devlettir.[1][2] Bu devlet, Anadolu Selçuklu Devleti ile 1230 yılında yapılan Yassıçemen Muharebesi sonucunda iyice zayıflamış, 1231 yılında Celaleddin Harezmşah'ın ölümü ile yıkılmıştır.

Amuderya bölgesi Orta Çağ'da "Harezm" (Harizm) ve hükümdarlar "Harezmşah" olarak anılırdı. XI. yüzyılın sonlarına doğru bu bölgede kurulan yerli etnik bir topluluk olan ve Türkçe konuşan yerel halkın kurduğu bu devletin adı da Harezmşahlar'dır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Buranın adı "Harezm" olduğundan, öteden beri burada hüküm sürenlere "Harezmşah" denilmiştir. Kapladığı Alan: (5.000.000 km2) İran, Güney Kafkasya, Dağıstan, Umman Denizi, Afganistan, Maveraünnehir, Harzem, Balkaş ile Aral Gölleri arasıdır.[3]

Harezm Devletinin Doğuşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Harezm bölgesinde Büyük Selçuklu Devleti'ne bağlı olarak merkezden atanan valilerle yönetilen bu eyalette, Anuş Tekin zamanında serbest yaşamaya başlanmıştır. 1128’de Harezm valisi olarak atanan Atsız döneminde yarı bağımsızlık kazanmıştır.

Kutbuddin Muhammed[değiştir | kaynağı değiştir]

Anuş Tekin'in oğlu Kutbeddin Muhammed, Selçuklulara bağlı kalarak, "Harezmşah" unvanı ile bu bölgenin valiliğini üstlenmiştir.

Atsız Harezmşah ve İl Arslan Harezmşah dönemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kutbüddin Muhammed'in ölümünden sonra yerine geçen büyük oğlu Atsız, 1141'de Büyük Selçuklu Sultanı Ahmed Sencer'in Katvan Savaşı'nda Karahitaylar tarafından bozguna uğratılmasından istifade ederek Selçuklulara karşı isyan etmiş ve 1142'de Horasan'a saldırarak Merv ve Nişabur'u işgal etmiştir. Ancak 1143 ve 1147'de Ahmed Sencer Atsız'a karşı cezalandırıcı seferini düzenlemiş ve ikinci seferde Atsız yönetim merkezi olan Urgenç'i kaybederek teslim etmiştir.[kaynak belirtilmeli] Başka bir kaynakta ise Oğuz ve Müslüman oldukları ve saray kökenli oldukları için Sencer'e bağlı kalmayı kabul ettikleri yazmaktadır[4]

Atsız ve Atsız'ın ölümünden sonra tahta geçen oğlu İl Arslan'ın devirlerinde hem Irak Selçukluları hem de Kara Hıtay ila mücadele edildi. Nitekim İl Arslan, Sultan Sencer'in ölümü üzerine bağımsızlığını ilân etti.

Tekiş Harezmşah dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

İl Arslan'ın oğlu Alaaddin Tekiş, kendisini Selçukluların devamı ve varisi olarak görmüş ve "Sencer" unvanını kullanmıştır.

Tekiş, 14 Ekim 1182'de Buhara, 1183'te Cuzcan ve Mazenderan, 18 Mayıs 1187'de Nişabur, 1192'de Rey ve Tahran'ı fethetti. Daha sonra Karahitay'a yöneldi. Bu devletin ordularını mağlup ettikten sonra Irak'ta Büyük Selçuklulara karşı olan Bağdad'daki Abbasi halifesi El-Nasır'ın da onayıyla 1192'de Rey şehrine kadar ilerledi. Bu ilerlemeyi önlemeye çalışan ve Büyük Selçuk Devleti sultanlığına aday olan Sultan III. Tuğrul bin Aslan, Harezmşah ordusu ile Rey şehri yakında giriştiği çarpışma sonucu öldürüldü. Bundan sonra Batı İran'a yönelerek Hemedan'a kadar ilerledi.

Alaaddin Muhammed Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Terken Hatun'un Moğollara esir düşmesi

Alaaddin Tekiş'in oğlu olan Alaaddin Muhammed döneminde 1204'te Herat, 1206'da Belh, Cuzcan, Toharistan, Sistan, Sicistan, 1207'de Semerkant, 1210'da Taberistan ve Maveraünnehir alındı. 1210'da Gurlular ortadan kaldırıldı, 1212'de de Karahanlı Devleti'ne son verilerek tüm toprakları Harzemşahlara katıldı. 1211'de Taşkent, Fergana, Mekran ve Belucistan, 1223'te Kazvin ve Azerbaycan fethedildi.

Alaaddin Muhammedin en büyük rüyası Çin'i ele geçirmekti.[4] Fakat bu dönemde Moğollar Çin'i alarak büyük güç haline gelmişlerdi. Siyaset gereği Moğol tehlikesini görmüş ve Moğollarla iyi geçinmeye çalışmıştır. Moğollarla ticaret anlaşması imzalamıştır.

Bir Moğol ticaret kervanının Harzemşah valisi İnalcık tarafından yağmalanması ve geri kalanlarının da sakallarının yakılıp geri gönderilmesi yüzünden Moğollarla ilişkiler bozulmuştur; bu olay tarihe Otrar Faciası olarak geçmiştir. Kervanı yağmalatma sebebi; Moğol kervanındaki pahalı eşyalar ve değerli kervan mallarıydı. Bazı kaynaklara göre ise kervan Cengiz Han tarafından casusluk amacıyla gönderilmiş ve bundan kuşkulanan Otrar valisi ise kervandaki tüccarları öldürmüştür. Diğer kaynaklar ise Otrar Faciası'nda şehre yollanan kervanın farklı kışkırtma yöntemleri ile savaş çıkartmak için çabaladıklarını yazar. Her ne sebeple olursa olsun bu olaydan sonra Cengiz Han'ın Otrar valisi'nın kendine teslim edilmesini isteyen iletisini getiren Moğol elçilerinin Alaaddin Muhammed tarafından öldürtülmesi de Moğollar'ı savaşa kışkırttığı inkâr edilemez.

1220'de bütün ülke Moğolları'nın istilâsına uğradı ve bu saldırı Harezm devletinin sonunu hazırladı. 11 Şubat'ta Buhara, 17 Mart'ta Semerkant, yine Mart'ta Hocent, Cend ve Otrar, Mayıs'ta Urgenç, Zave ve Habûşan, Temmuz'da Semnan, Ağustos'ta mil, Rey ve Tahran, Eylül'de Hamedan, Ekim'de Erdebil Moğol işgaline uğradı ve yerle bir edildi. 14 Haziran 1222'de Herat da düştü.

Bundan sonra Orta Asya'da Moğol istilası başlamış; Türk Dünyası birikiminde ve medeniyetinde büyük tahriplere yol açmıştır.

Moğollardan kaçan Alaaddin Muhammed Hazar Denizi'nde bir adada ölmüştür.

Celaleddin Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Alaaddin'in oğlu Celaleddin Harezmşah Afganistan'da Moğollara mücadele vererek güneye çekilmiş ve İndus Nehrini geçerek Hindistan'a girmiştir. Cengiz Han Moğolistana döndükten sonra Celaleddin İran'a dönüp Irak'tan Azerbaycan bölgesine girmiş ve 1225'te Atabeyliklerinden İldenizlileri yok ederek Tebriz'i almıştır.

Yassıçemen Muharebesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Celaleddin Azerbaycan'dan hareket ederek Gürcistan'ı işgal etmiş ve 10 Mart 1226'da Tiflis'i de fetihle, Güney Kafkasya'dan Doğu Anadolu Bölgesi'ne kadar topraklarını genişletmiştir. Ancak Celaleddin Doğu Anadolu'nun egemenliği üzerine Anadolu Selçuklular ve Suriye'ye hükmeden Eyyubiler ile çatışmıştır. 10 Ağustos 1230'da Yassıçemen Muharebesi'nde Anadolu Selçukluları karşısında yenilgiye uğrayan Celaleddin'in 17 Ağustos 1231'de ölümü üzerine Harezmşahlar Devleti tamamen ortadan kalktı.

Hanedanın Anadolu'ya Geçişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Moğollardan kaçan halkın ve Harzem soylularının amacı Anadolu'ya sığınmaktı. Ancak politik çıkarlar Harezm hükümdarlığının yok olmasına neden olmuştur. Bunun yanında hanedanlıkla gelen halkın ve soyluların Selçuklulara karıştığı düşünülmektedir.[4]

Yayılma Alanı ve Kültürü[değiştir | kaynağı değiştir]

Devletin en parlak olduğu dönemde yayılma alanı İran, Güney Kafkasya, Dağıstan, Umman Denizi, Afganistan, Maveraünnehir, Harzem, Balkaş ile Aral Gölleri arasıdır (5.000.000 km²).

Harezmşahlar her yönüyle İran kültürünü taşımaktadır. Sanat tarzları Selçuklu üslubundadır. Devletin yönetim organizasyonu Büyük Selçuklulara benzemektedir. Harezmşahlar, Orta Asyanın Moğol istilasından önce son gücü ve güçlü devleti olmuşlardır.

"Harzem", "harezm" "havarizm", "xorazm" kelimeleri günümüzde "horzum" olarak anılmaktadır.[5][6][7]

Harezmşah Hükümdarları[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Anuş Tekin (1077 - 1097)
  2. Kutbeddin Muhammed (1097 - 1128)
  3. Atsız Harezmşah (1128 - 1156)
  4. İl Arslan Harezmşah (1156 - 1172)
  5. Sultan Şah (1172-1193) Kuzey Horasan'ı yönetmişti.
  6. Alâeddin Tekiş Harezmşah (1172 - 1200)
  7. Alâeddin Muhammed Harezmşah (1200 - 1220)
  8. Celaleddin Harezmşah (1220 - 1231)

Soyağacı[değiştir | kaynağı değiştir]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anuş Tekin
(1077-1097)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kutbeddin Muhammed
(1097-1128)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Atsız Harezmşah
(1127-1156)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
İl Arslan Harezmşah
(1156-1172)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sultan Şah
(1172-1193)
 
Alâeddin Tekiş
(1172-1200)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alâeddin Muhammed
(1200-1220)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Celâl’ed-Dîn Harzem Şâh Menkûberti
(1220-1231)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bosworth in Camb. Hist. of Iran, Vol. V, pp. 66 & 93; B.G. Gafurov & D. Kaushik, "Central Asia: Pre-Historic to Pre-Modern Times"; Delhi, 2005; ISBN 81-7541-246-1
  2. ^ C. E. Bosworth, "CHORASMIA ii. In Islamic times" in: Encyclopaedia Iranica (reference to Turkish scholar Kafesoğlu), v, p. 140, Online Edition: "The governors were often Turkish slave commanders of the Saljuqs; one of them was Anūštigin Ḡaṛčaʾī, whose son Qoṭb-al-Dīn Moḥammad began in 490/1097 what became in effect a hereditary and largely independent line of ḵǰᵛārazmšāhs." (LINK 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  3. ^ "Harzemşahlar Devleti / Anuş Tegin-1097-1231". Çalışma yazı:Tekin Gün-01.08.2020. mootol.Kültür Sanat. 26 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b c Taneri, Aydin (1989) Harezmşahlar, Türkiye Diyanet Vakfı yayınları, ISBN 975-389-110-5 s.15 vd.
  5. ^ "Harzem / Horzum". [ölü/kırık bağlantı]
  6. ^ "Harzem Yörükleri". 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  7. ^ "Soyadlarımızın Kökeni". 10 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2012. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]


Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Nedir? :Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? ile ilgili Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Ne Demektir? Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Açıklaması Nedir? Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Cevabı Nedir? Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Kelimesinin Anlamı? Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? konusu Nedir Ne, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ne kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Türk Dil Kurumu na (TDK) göre farklı anlamları olan ne kelimesi, Türkçe de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Ne kelimesi ne demek, TDK ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için bildiris.com doğru adres! Peki, ne kelimesi ne demek, TDK ye göre anlamı nedir? Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Ne kelimesinin kökeni ne, ne kelimesinin kaç anlamı var? Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? İşte TDK bilgileri ile merak edilenler
Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Açıklaması? :Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Açıklama Bir Terim Kavram Ya Da Başka Dilsel Olgunun Daha İyi Anlaşılması İçin Yapılan Ek Bilgidir.Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Söz Konusu Bilgi Açıklanacak Sözcükten Daha Uzun Olur Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Açıklama İle İlgili Durumun Kanıtı Şu Şekilde Doğrulanabilir Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Bir Sözlükteki Tanım İlgili Sözcük Yerine Kullanılabilirse, Bu Bir Açıklamadır. Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Yani Aynı Bağlam İçinde Hem Sözcük Hem De Tanım Kullanılırsa Ve Anlamsal Açıdan Bir Sorun Oluşturmuyorsa Bu Bir Açıklamadır.
Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Gerçek mi? :Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? ile ilgili Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? burada bulabilirsiniz. Detaylar için sitemizi geziniz Gerçek anlam Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar.
Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Hakkında? :Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? ile ilgili Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? burada bulabilirsiniz. Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Detaylar için sitemizi geziniz Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? Bu sayfada Hakkında nedir Hakkında ne demek Hakkında ile ilgili sözler cümleler bulmaca kısaca Hakkında anlamı tanımı açılımı Hakkında hakkında bilgiler Harezmşahlar nedir?, Harezmşahlar anlamı nedir?, Harezmşahlar ne demektir? resimleri Hakkında sözleri yazıları kelimesinin sözlük anlamı nedir almanca ingilizce türkçe çevirisini bulabilirsiniz
Hartum, Yoü and I, Tiran Uluslararası Havalimanı, Castrocielo, International Maritime Organization, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkesi, 8 Aralık, Taht talibi, Gönül Ayda Pultar, Club de Regatas Vasco da Gama, Belçika kadın millî futbol takımı, Kalenderhane Camii, Sosyal girişim, Sıtkı Yırcalı, Qatar Petroleum, FK TSC, Bilişsel harita, Anavatanın Birleşmesi için Demokratik Cephe, Haryana, Hsing Yin Shean, Psychotria vesciculifera, Berlin Eyalet Kütüphanesi, Quercus suber, Biftek Nazi, NGC 7444, Kwadwo Asamoah, Küçükçekmece Gölü, Casola in Lunigiana, Little Hoole, Alopoglossidae, Struma Nehri, Hindu tapınağı, 1968 NBA Seçmeleri, Tişa Beav, Humbaracı Ahmet Paşa, Open Book Publishers, Eşen 1 Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Yeni Hatay Stadyumu, 2005 Gabon devlet başkanlığı seçimi, Martín Demichelis, Bozdoğan, Olur, Beton bariyer, Friedel Lutz, Henry Fairfield Osborn, Muğlanın ilçeleri, Uygulamalı fizik, Siddasena, Türkiyedeki körfezler listesi, Gagavuz, Sıra ev, Gorr the God Butcher, Özdenetim, Yazıhan, Katanga, Arrigo Sacchi, Ashanti İmparatorluğu, Windows Server 2019, Gagavuz alfabesi, Sufiler, Mahaçkala, Nina Simone, TBMM 28. dönem milletvekilleri listesi, Microsoft işletim sistemleri listesi, Adam Gibi, Türksat Kablo İnternet, Coğrafi veriler, Baden Württemberg, Empedans kontrolü, Prosopographie der mittelbyzantinischen Zeit, Dinozor, Fontana della Barcaccia, Sim video oyunları listesi, Son evrensel ortak ata, Yeni Zelanda, Dikili Limanı, Vladimir Demihov, Seri elastik eyleyici, Kığaş Nehri, Charles Floquet, Derby County FC, 1747, Jules Armand Dufaure, Martin Luther, Hans Enoksen, İzmir Büyükşehir Belediyespor, Kökşetau Havalimanı, Mitsubishi Model A, Ömer Türk, Piedmon, Jules Simon, Johnny Herrera, Cemal Bardakçı, NGC 3355, Ukrayna Milliyetçiler Örgütü, Helmi Zamora Stadyumu, Luca Cigarini, Joseph Caillaux, Boluda 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, Zoli Ádok, William Henry Waddington,
Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?, Toparlacık Nedir?, Osmanlı bayrağı Anlamı Nedir, Osmanlı bayrağı Nasıl Oluştu, Osmanlı bayrağı Tarihi, Osmanlı bayrağı Renkleri, Osmanlı bayrağı Tasarımı, Ülkü Doğan Kimdir?, Mehmet Akif Perker Kimdir?, Necmi Özgül Kimdir?, Top Sakallı Nedir?, Hasan Daşkın Kimdir?, Hasan Memişoğlu Kimdir?, Nazi Almanyası bayrağı Anlamı Nedir, Nazi Almanyası bayrağı Nasıl Oluştu, Nazi Almanyası bayrağı Tarihi, Nazi Almanyası bayrağı Renkleri, Nazi Almanyası bayrağı Tasarımı, Fitopatolojik Nedir?, Öztürk Keskin Kimdir?, Şeref Baran Genç Kimdir?, Tonla Nedir?, Nuran Ergen Kılıç Kimdir?, Fitne Kumkuması Nedir?, Filiz Orman Akın Kimdir?, Tombulca Nedir?, Fitne Fücur Nedir?, Zürriyetsiz İsminin Anlamı Nedir?, Fitilsiz Nedir?, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Anlamı Nedir, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Nasıl Oluştu, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tarihi, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Renkleri, Natalia Cumhuriyeti Bayrağı Tasarımı, Zürriyetli İsminin Anlamı Nedir?, Mustafa Süleyman Kurtar Kimdir?, Züppe İsminin Anlamı Nedir?, Fitilci Nedir?, Dağıstan Budak Kimdir?, Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kimdir? Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Nereli Yrd Doç Dr Bilge Gökçen Röhlig Kaç Yaşında?, Zümrüdi İsminin Anlamı Nedir?, Tolgasız Nedir?, Fitçi Nedir?, Hatice Gül Bingöl Kimdir?, Gökhan Baylan Kimdir?, Zülüflü İsminin Anlamı Nedir?, Tolgalı Nedir?, Fişlik Nedir?, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Anlamı Nedir, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Nasıl Oluştu, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tarihi, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Renkleri, Kampuçya Halk Cumhuriyeti bayrağı Tasarımı, Toleranssız Nedir?, Züllü İsminin Anlamı Nedir?, Fişli Nedir?, Fişeksiz Nedir?, Zülcelâl İsminin Anlamı Nedir?, Sözdar Akdoğan Kimdir?, Murat Turna Kimdir?, Fahri Özkan Kimdir?, Zührevi İsminin Anlamı Nedir?, Fişekli Nedir?, Züğürt İsminin Anlamı Nedir?, İzmir bayrağı Anlamı Nedir, İzmir bayrağı Nasıl Oluştu, İzmir bayrağı Tarihi, İzmir bayrağı Renkleri, İzmir bayrağı Tasarımı, Filiz Çelik Kimdir?, Toksikolojik Nedir?, Fistolu Nedir?, Koray Önsel Kimdir?, Zübük İsminin Anlamı Nedir?, Toksik Nedir?, Fikret Tufanyazıcı Kimdir?, Zulmeden İsminin Anlamı Nedir?, Fistansız Nedir?, İlker Yücel Kimdir?, Tokatlı Nedir?, Zömbe İsminin Anlamı Nedir?, Gadsden bayrağı Anlamı Nedir, Gadsden bayrağı Nasıl Oluştu, Gadsden bayrağı Tarihi, Gadsden bayrağı Renkleri, Gadsden bayrağı Tasarımı, Tokalı Nedir?, Selma Sarıcıoğlu Çalışkan Kimdir?, Zottiri İsminin Anlamı Nedir?, Ümit Duman Kimdir?, Zot İsminin Anlamı Nedir?, Bahadır Gökmen Kimdir?, Berrin Selbuz Kimdir?, Tok Sözlü Nedir?, Fiskal Nedir?, Zorunlu İsminin Anlamı Nedir?, Zorlu İsminin Anlamı Nedir?, Toimeton Nedir?,